Skratta aldrig åt nazister!
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har hört att
ett gott skratt förlänger livet

En film visar hur riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt (SD) skrattande berättar om nazister som låtsas sparka på judar. Men han vill ändå sitta kvar som Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.                     – svt Nyheter

Så, vad ska man säga?

Medierna har ju en högtidsstund förstås. Jag blev först varse saken när jag höll på med gårdagens inlägg Ett ord, etniska grupper och bruna råttor. Filmen har lagts upp av sajten ”Inte rasist, men”. Filmen spelades in augusti 2012, alltså 2 år innan Oscar Sjöstedt blev riksdagsledamot. Jag undrar hur länge IRM har suttit och hållit på den. Jag misstänker starkt att den släpptes avsiktligt på torsdagen för att slå rot ordentligt och få bra exponering i tv-nyheterna under fredagen och hinna mogna under den tv-mässigt nyhetsfattiga lördagen inför partiledardebatten på söndag. Oddsen för att det kommer att användas till att dra åt tumskruvarna på Jimmie Åkesson är så dåliga att det förmodligen inte ens kommer att ge insatsen tillbaka.

I vanlig ordning när det handlar om SD försöker man tolka, vränga och skildra det så att det ger ett så negativt återsken på SD som möjligt. Jag såg det först på nyheterna i TV 4 igår, och det såg verkligen illa ut. Sen såg jag den oredigerade videon för sig. Nedan kan de bägge ses.

Nyheterna TV 4

Den ”rena” originalvideon

Vad är humor egentligen?

En teori säger att det är en spänningslösande mekanism. Vilket jag skriver under på. Jag skulle allmänt säga att skrattet är en förlösande mekanism genom vilket vi förkastar något. Ett vanligt skämt presenterar något absurt som bygger upp en spänning (om än obetydlig) som vi kan förlösa genom skrattet. En otäck händelse, såsom att man med knapp marginal undgår en allvarlig olycka eller när man med bara förskräckelsen klarar sig från att utsättas för ett rån eller våld, är i det närmaste traumatisk när den sker, men ofta skrattar man efteråt. Man förlöser helt enkelt de spänningar som händelsen gett upphov till.

Att skratta innebär alltid att man förkastar något. T.o.m. barnsliga skämt om elefanter som lämnat fotspår i smöret, köttbullar med röda hängslen och tomater som tilltalar överkörda kompistomater med ”Ketchup” bygger på att de innehåller element av absurditet som kan förkastas. Det är det som är roligt. Om något är helt ”fel”-fritt och inte innehåller något som helst absurt som kan förkastas, är det inte heller roligt.

Skrattet är förlösande på samma sätt som en nysning eller orgasm. Men något kan vara så traumatiskt att man inte klarar av att förkasta det. Har man lunginflammation uppleves inte en nysning som befriande. Inte heller är, antar jag, en orgasm en behaglig utlösning av spänningar om man har en urinvägsinfektion eller långt gången syfilis eller gonorré. Spänningen hos någon som varit med om något sant traumatiskt kan kanske inte förlösas med skämt eller humor, och försök att lyfta det lustiga eller absurda får då istället motsatt effekt: traumat förstärks. Därför är det viktigt att man väljer tid och plats när man skämtar, skojar och berättar lustiga anekdoter. Det krävs en viss fingertoppskänsla i valet av skämt på begravningar.

Videon med Sjöstedt som berättar om nazisterna är hemsk när man ser den … på TV. Men Sjöstedt berättade inte sin historia för tv-publiken, han berättade den för några vänner på en fest. Skratten under berättelsen handlar inte om judar, de är förkastandet av några galna nazisters beteende. Det är en absurd anekdot som inbjuder till skratt. Jag hade glatt, utan minsta betänkande, skrattat med om jag hade varit där. Jag hade däremot inte skrattat om han ställt sig och dragit samma anekdot från talarstolen i riksdagen. Det finns rätt tid och rätt plats för allt. Det som passar på en fest är kanske inte lika lämpligt i riksdagen eller på en begravning.

Det som jag verkligen upplever som störande med filmen är … vad är det för ett arsle som filmar något privat som detta och sen lämnar ut det till en skitsajt som ”Inte rasist, men” och medier?

Det finns inget som helst upprörande i själva filmen. Inget!!! Det enda upprörande är hur den används för att skapa en skandal av något fullt trivialt normalt.

Lika normalt som att ha sex. Vad skulle reaktionerna bli om man visade en (smyg)filmad inspelning i nyheterna av riksdagsledamöter som har sex?

Videon som ”Inte rasist, men” har lagt upp och spridit är inget annat än ”hämndporr” av värsta slag.

You should laugh everywhere you can find even the slightest glimmer of humour!

– Doug Stanhope

Om du någonsin skrattar under filmen "Det våras för Hitler" kan du inte bli politiker

Om du någonsin skrattar under filmen ”Det våras för Hitler” kan du inte bli politiker

[Uppdatering] Jag hade precis postat inlägget när jag fick se dagens tramsartikel från Aftonbladet. Det här är patetiskt fånigt, nu försöker man göra en affär av att en av SD:s riksdagsledamöter skämtar i ett 5 år gammalt mejl till sin sambo:

I ett mejl från maj 2011 skriver hon om fotbollslaget Landskrona Bois som beslutat att göra ett nyförvärv.

”Först skaffar man 2 st judar, eftersom det enligt lag är förbjudet att förfölja dem. Anfallet förstärks med en neger, en kines o en indian för att bli mer färgstarka. Som backar värvas 2 bögar för att få mer tryck bakifrån. Till målvakt värvar man en 40-årig nunna, hon har inte släppt in något på 40 år! Som reservmålvakt skaffar man en zigenare, de tar ju allt!” skriver hon i mejlet.

När Aftonbladet ringer upp Herrstedt säger hon att innehållet i mejlet är ett färdigformulerat skämt som hon hittat på nätet.

– Det är inte jag som har skrivit det, så fyndig är jag inte.

– Jag kan tycka att det är lite halvroligt. Det är ju såklart därför jag har skickat det. Vill man så kan man läsa ironin i det, säger hon.

Jag tycker det var ganska kul. Vad som är mindre kul är Aftonbladets försök att skapa en skandal av det. Jag skäms fan i mig å Aftonbladets vägnar.

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Skratta aldrig åt nazister! — 32 kommentarer

 1. Jag såg inte dagens trams förrän efter jag hade postat inlägget, jag har ingen lust att skriva ett till sånt här inlägg imorgon, så jag lade till en liten bit på slutet för att få med det också.

 2. @Dolf: Heart Rose Heart

  Oscar Sjöstedt är den enda riksdagsledamot jag, hittills, samtalat med. Jag har träffat/sett/hälsat på många av dem på föreläsningar o andra träffar o så. Men med Oscar Sjöstedt har jag mycket kort efter en föreläsning han höll, diskuterat politik i ett enskilt samtal, typ. Samtalet var inför och om detta beslut samt en annan budgetdetalj som hör till skolan.

  Så, under föreläsning + samtal … man får en bild av ”personen bakom politikern”. Det är inte bara att Oscar är mycket kompetent för uppdraget och precis vad Sverige behöver. Jag upplever att han har ett genuint ”bryr sig om sin nästa”, en god själ. Jag tycker helt enkelt mycket om Oscar av det intryck han ger. Och när jag pratat med andra som känner honom bättre så har de samma bild av honom.

  Därför blev denna extra äcklig för mig.

  Jag tänker inte offra tangentbordstryck på att förklara vad jag anser om folk som ägnar sig åt sån här ren förföljelse och trakasseri av meningsmotståndare, jag tror ni känner mig nog för att veta vad jag tycker och tänker.

  Jag tycker det var ganska kul. Vad som är mindre kul är Aftonbladets försök att skapa en skandal av det. Jag skäms fan i mig å Aftonbladets vägnar.

  Ja, den är pinsamt för Aftonbladet. Men för SD är det där bra då medias uppenbara desperation nu bör få folk att börja koppla …

  De förföljer dem på privata fester, de rotar i gamla mail … Folk håller på heltid på att rota i SD:ares privatliv … Skulle vara spännande o se vilka lik som ramlat ut om man gjorde motsvarande med de andra 7 riksdagspartierna … eller inte. Vi vill nog inte veta det.

 3. Hej.

  Kanske du skulle sätta ihop en bingobricka? Det lär droppa sådana här saker var och varannan vecka fram till valet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Synd att jag inte har inspelningar av vänsterorienterade kollegors uttalanden – det börjar med ’ta allt de äger och har och sparka ut dem i skogen’ om Kristdemokrater. Ds

 4. @Rikard:

  Det lär droppa sådana här saker var och varannan vecka fram till valet.

  Japp, japp. Vet du varför? Vad är den egentliga orsaken till denna häxjakt mot SD, vet du det med?

 5. Jag blir bara helt deprimerad av detta. Det har pågått så länge och tar aldrig slut. Alla metoder är tillåtna och media har verkligen lyckats att knäcka många genom åren. Bland det värsta var nog när SVR lät några journalister ljuga sig in som medlemmar och var i partiet länge med dold kamera. Det blev sen det stora avslöjandet 2009 om att SD toppen sjöng elaka visor om Palme på fyllan.

  Vad hade hänt om en journalist hade gjort samma sak i M eller S? Suttit och filmat i smyg när partiledningen söp till?

  Sen håller jag med Ninni om att det nu är så uppenbart löjligt och desperat att det sannolikt gynnar SD, vilket det verkligen inte gjorde förr om åren. Dessa metoder bidrog mycket påtagligt till att det tog så lång tid innan vi fick ett starkt immigrationskritiskt parti i riksdagen.

  Men att dessa metoder inte fungerar längre innebär även att sannolikheten för att man kommer att ta till grövre metoder börjar att närma sig 100%. Det kommer att bli väldigt otrevligt snart, tror jag. Om det inte går med media, lär man försöka med polis och åklagare.

  I grunden tror jag redan att den demokratiska vägen är stängd och att SD helt enkelt inte kommer att tillåtas att vinna. Men jag hoppas att jag har fel.

 6. Jag kommer ihåg det gamla skämtet:

  – Vad sa juden när han hoppade in i taxin?

  -Full gas!

  Man skrattar ju inte åt judarna som gasades ihäl utan åt att nazisterna gjorde något så sjukt, och att uppmaningen därmed kan tolkas på mer än ett sätt. Idag så verkar det som att de som inte kan förstår det hörs och syns mest i media.

  Allt för många i dagens debatt saknar humor och självdistans. Det gör det svårt för de att se bristerna i det egna idéererna/ideologierna. Själv har jag svårt att ta folk på allvar när de tar sig själva på för stort allvar.

  Är det förresten någon som har hört en rolig feminist? Då menar jag någon som är medvetet rolig.

 7. @Ninni:

  Japp, japp. Vet du varför? Vad är den egentliga orsaken till denna häxjakt mot SD, vet du det med?

  Låt oss höra din teori.

 8. Herrejisses vi är merän tydligt tebax, så mycket var det värt.

  Johannesevangeliet angående klassisk mänskligt i berättelsen om äktenskapsbrottet. Jesus undervisar till de skriftlärda och Fariséerna vilka var där med kvinnan på bar-gärning ertappad och enligt Judisk lag(GT,Moses)får dödas.
  Fariséerna önskar givet fälla den sanna fredsduvan emellertid som alltid, Jesus genomskådar givet gillret.

  -” Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne,”.

  Gott-Folk, det är endast att gilla läget och numera i denna mondäna tid är vi tillbaks till Gamla Testamentet (GT) och ingen sann Fredsduva i sikte utan den pånytt-födde Fariséern, Etablissemanget.

 9. @Jonas Bsson:

  Låt oss höra din teori.

  Det var tänkt som retoriska frågor. Fundera på den, varför beter man sig så här som Dolf visar mot ett demokratiskt valt parti? Om SD är så farligt som man påstår, varför behöver man ”göra skandal” av en mailad historia? Varför lyfter man inte fram det konkreta sakpolitiska som gör partiet ”så hemskt” att politisk förföljelse anses vara nödvändig?

  Mitt svar kommer framkomma efterhand med de inlägg jag har kvar att skriva i frågan. Smile

 10. @Ninni:

  ”varför beter man sig så här som Dolf visar mot ett demokratiskt valt parti? ”

  Mitt svar:

  För att man vill eliminera dem, eller åtminstone hålla dem så små som möjligt.

  De två verkliga blocken i Sverige är:

  Sjuklövern + MSM mot SD + alternativmedia.

  Så har det varit länge, men maktbalansen har det senaste året rört sig kraftig mot SD. Om man tillåter något som ligger i närheten av en fungerande demokrati, kommer MSM och 7K att tappa väldigt mycket och riskerar även väldigt otrevliga konsekvenser. Just därför är det naivt, på klassiskt svenskt vis, att tro att detta kommer att tillåtas.

  Medias metoder har fungerat väldigt, väldigt bra i 10-15 år men börjar nu (kanske) nå vägs ände. Men 7K har andra kraftiga maktmedel som de mycket lätt kan använda. Det är, enligt mig, inte en slump att den mycket utpräglade SD hataren Eliasson sitter som chef för landets poliser.

 11. @ Ninni & Dolf,

  I detta sammanhang är det centralt att minnas den absoluta järnlagen som gäller i modern svensk politik: Det är aldrig så illa att det inte kan bli ännu värre!

  Hur upprörd man än blir över SVT, Expressen, Aftonbladet, Eliasson, etc, etc, så ska man hela tiden vara medveten om att det kommer värre i framtiden. Troligen mycket värre.

  Möjligen låter det hysteriskt, men jag är övertygad om att kraftigt repressiva åtgärder mot alternativmedia och SD ligger i vår nära framtid.

  Var försiktiga!

 12. Att förbjuda humor är alltid totalitära staters högsta önskan och står högst upp på deras önskelista,om medborgarna börjar skämta om deras dekret så förlorar dom snabbt sin makt över medborgarna.I Sverige går den s.k humoreliten i maktens ledband vilket självklart är ett stort hot mot demokratin och yttrandefriheten dvs det land där endast p.k humor finns så har en själslig tomhet och öken infunnit sig.
  Nu till en historia jag gärna skulle vilja höra Stefan Löfven,Annie Lööf eller varför inte Ebba dra.
  Änkan besöker begravningsbyrån och ska inspektera maken som ligger i kistan.
  Hon upptäcker då att mannen har en ljusblåkostym och beklagar sig över detta eftersom det var bestämt att han skulle begravas i en svart kostym.
  Begravningsentreprenören funderar ett tag och säger -om ni väntar på kontoret ett litet tag så ska vi ordna det vi bjuder självklart på kaffe och kaka.
  Efter en kvart så kommer begravningsentreprenören och hämtar kvinnan och säger att det är klart,kvinnan inspekterar och finner maken liggandes där i svart kostym och utbrister.
  -det är ju fantastiskt att ni klarade av att klä av honom och klä på honom på en kvart
  och begravningsentreprenören svarar.
  -nej då det var inga problem vi hade en annan avliden med svartkostym så vi skar bara huvudet av honom och din man och bytte huvuden.

 13. @Ninni: Hej.

  Jodå, jag vet mycket väl ett par tänkbara skäl. Inte minst det faktum att allt SD behöver göra fortsättningsvis är att diskutera utifrån allmänt tillgängliga fakta, kräva att RU tar fram data, samt lyfter debatt om varför RU mörklägger, obstruerar och inte producerar det efterfrågade.

  Så länge partiet håller sig till en korrekt och saklig verklighetsbeskrivning och grundar sina förlag på åtgärder i ett konkret språk där värderingskärnan är det svenska folket och landet Sverige (idealet) så måste motståndaren tillgripa smutskastning, karaktärsmord och hyperbola idealiserande och glorifierande beskrivningar av dagsläget.

  Alternativet är att erkänna sina egna fel (både inåt och utåt), erkänna att hela den ideologiska modell (mångkulturtanken) är fel, samt erkänna och inse att andra folk är annorlunda, och inte som svenskar – både det goda och det onda. Därefter måste man själv komma med konkreta förslag som varje medborgare inser löser problemen.

  Allt detta är i nuläget för svårt – den som försöker i ett av Riksdagspartiets underavdelningar saboterar sin egen karriär då denne då lätt karaktärsmördas internt för att ha avvikit från den enda vägen. Staffan Danielsson i Centern exempelvis. Sammantaget blir effekten att man har att välja på små försiktiga förändringar, hoppas på att omvärlden förändras så att man blir hjälpt av denna förändring samt att positionera internt och vara lite granna mera progressiv än andra.

  Se till att ha rätt genom att beskriva verkligheten sådan den är, inte sådan den borde vara enligt partiprogram och värdegrund, och kom ihåg att åsikter om sakförhållande skall låta sig påverkas av sakförhållanden då dessa kan förändras – eljest är dogmatismen inte långt borta oavsett vad man tycker. Kunskap och fakta vinner i slutändan.

  En annan taktik är att se till att öva de som uttalar sig på språk – talekonst är inte något man läs sig och sedan kan; den måste övas genom prövning. Kanske interna debattklubbar vore något för SDU?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 14. @Utlandssvensk:

  Just därför är det naivt, på klassiskt svenskt vis, att tro att detta kommer att tillåtas.

  Vi är inte naiva. Jag o Dolf har bestämt att vi ska ha dubbelrum i finkan när de börjar spärra in dissidenter i större utsträckning än man redan gör. Wink

  Var försiktiga!

  Det finns en tid att vara försiktig, den tiden är förbi för mig. Därför att …

  När jag grävde i SDs rötter och historia. Du vet hur jag är i genusfrågan … jag vill gå till botten och förstå. Resultatet av bilden som växte fram var att jag för första gången i mitt liv blev deprimerad – i ordets rätta betydelse. Det blev ett personligt misslyckande för mig, liksom, att detta har skett i mitt land mot mina medmänniskor utan att jag såg det … och jag plågades av ”Hur kunde jag låta det ske?”-tankar.

  Men nu mår jag bra igen.Smile

  Och som allt annat, man växer och förändras av saker under livets gång. Det finns inget etablissemanget kan göra mig eller oss som skrämmer mig mer … Det låter som en klyscha, men jag är beredd att dö för mitt land om så skulle behövas. Och det är en befriande känsla.

 15. @Rikard:

  Japp. Och dessutom finns det många med påtaglig makt faktiskt missgynnas om SD får makt. SD vill förstärka demokratin på ett sätt som vissa anser är en ”plötslig folkmakt” (Smaka på den du. Inte enda gången han visar samma tongångar. ”lagstifta DÖ”–Anna Kinberg Batra och Margot Wallström är andra exempel på denna, i mina ögon, märkliga syn på demokrati), koppla tydligt ansvar till maktposition, man vill modernisera presstödet. Det gör att SD utmanar makteliten på ett sätt som inte uppskattas av dem.

  Kanske interna debattklubbar vore något för SDU?

  De har det, vet jag.

 16. Dra ett skämt i Sverige om en offerkoftaklädd minoritet och du är dömd till evig fördömelse.
  I Sverige skämtar vi bara om svenskar.
  Så det så!

 17. @Ninni:

  ”Jag o Dolf har bestämt att vi ska ha dubbelrum i finkan”

  Låter som ett lyckligt slut på sagan!

  ”men jag är beredd att dö för mitt land om så skulle behövas.”

  Paradoxen är att om tillräckligt många är villiga till detta, lär ingen behöva dö. Men om det bara är en liten minoritet, ser det värre ut!

 18. @Ninni:
  Måste säga att jag tycker Sjöstedt svarar ganska bra för sig vad jag har sett.

 19. @Rikard:
  Det är nog lite väl tidigt. Jag tror att man satte in en stöt just nu på grund av dagens partiledardebatt, så man vill sätta Åkesson i en svår position. Det lugnar nog ner sig igen. Men jag bävar för hur det kommer att bli när valet närmar sig.
  Ingen större idé att sätta ihop en bingo-bricka. Det blir alltför lätt att få Bingo!

 20. @Utlandssvensk:
  Ja. Leif GW Persson beskrev ju i sin (självbiografiska) bok ”Gustavs grabb” hur han var på vippen att ta livet av sig när han drabbades av ett drev. (Jag tog med nästan en hel sida ur boken om det i #Birrogate: En journalist är en journalist är den lägsta formen av liv.)
  Jag tror att det kommer att lugna ner sig lite ett tag nu, men det lär nog bli värre sen. Och jag är inte alls främmande för dina tankar att man snart försöker sig på mer renodlat totalitära metoder.

 21. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Jag tror att det kommer att lugna ner sig lite ett tag nu, men det lär nog bli värre sen.”

  Jo, det är väl en vettig gissning. Men det känns som att det är någon form av urladdning i luften. Inom ett år brakar det nog loss.

  Men nu måste jag ta en paus från svensk debatt ett tag. Det här är för jobbigt att följa just nu.

 22. @DanTor:
  Tja, det passar väl med Gamla Testamentet, med tanke på att det handlar om judar.

 23. Pingback: Svensk antisemitism | Genusdebatten

 24. Pingback: Om kränkningen av Trumpna kvinnor | Genusdebatten

 25. Pingback: Därför röstar jag inte på Trump, den tredje kandidaten och kvinnor kan! | Genusdebatten

 26. Pingback: Kvinnor, kroppar, bröst och politiskt korrekt (brist på) humor | Genusdebatten