Gästinlägg: Killar är svin – del 2
avatar

Här kommer ytterligare ett jästpaket från Johan Sunnerstam. Det är en uppföljning till hans tidigare inlägg Killar är svin! Jag hatar killar! för ett par dagar sedan. (Johan har också informerats om att det här inlägget publicerats, vilket missades förra gången, så att han kan delta i eventuella diskussioner i kommentarsfältet om han så önskar.)

Några dagar efter offentliggörandet av det inlägg som legat till grund för projektet ”Jag bemöter tjejer med respekt” kan jag summera den första vågen av reaktioner. Jag blir i första hand glad, eller snarare rörd, över de många positiva kommentarer vi fått. Över hur många som ägnat tid åt att författa egna budskap om hur viktig frågan är och om hur ens vänner och bekanta kan bli en del av arbetet med att uppnå den attitydförändring vi vill åstadkomma.

Men det har också förekommit en del negativa, ifrågasättande och rent av hotfulla kommentarer på inlägget. Något som väldigt tydligt belyser just det fenomen jag anser står i vägen för problemet som vi alla sannolikt vill ha en lösning på. Inklusive de som retar sig på mina formuleringar.

Vissa tycker att fåniga armband och uttalanden är struntsaker och att sunt förnuft borde räcka för att få ett slut på eländet. Och det är väl en trevlig tanke, men om sunt förnuft är den enda nödvändiga ingrediensen så verkar det i alla fall inte finnas tillräckligt mycket i just den här soppan. Om vi bara hade en medicin mot cancer så skulle ju det problemet också vara löst, men att hävda denna så kallade självklarhet skulle väl knappast ge något Nobelpris.

Om alla betedde sig juste mot sina medmänniskor så skulle förstås den här debatten inte behöva finnas. Tyvärr finns det en handfull människor som inte gör det, som inte kan skilja på rätt och fel och som tar sig friheter de absolut inte har rätten att ta. I det här projektet har vi valt att fokusera på brottsutövare som utövar våld och förnedring mot tjejer.

kvinnor-och-man-for-folkkonturgrupp-49141504

Sedan finns det flera händer fulla med människor som vägrar kliva upp ur den offerklet som redan står dom ända upp till knävecken, eller i vissa fall ännu högre. Människor som skräms av tanken på att de själva ska klä skott för något de själva inte gör, eller tror att ett jämställt förhållande mellan könen innebär att tjejer kan gå runt och sparka killar på pungen hela dagarna – och få poäng! Människor som snabbast möjligt slår ifrån sig allvaret i att tjejer råkar illa ut och istället gastar sig hesa om att det är minst lika synd om killarna, som ju också sitter i skiten! Skillnaden är bara den att tjejerna blir ofrivilligt ikastade medan de män jag nu talar om klafsar runt där av egen kraft.

Meningen är inte att vi killar eller män ska gå runt och hata varandra. Eller att tjejer ska hata killar. Att säga att killar är svin är snarast ett retoriskt grepp för att visa ett mycket starkt missnöje över vissa killars vidriga beteende, och att killar som grupp behöver stå upp och propagera för ett rakt igenom respektfullt beteende gentemot tjejer.

Budskapet exkluderar ingen, hotar ingen, kränker ingen, förnedrar ingen. Budskapet är genomgående gott. Den som inte vill stå bakom uttalandet, oavsett om man vill bära det som armband eller inte, behöver en förklaringsmodell som åtminstone inte jag kan krångla mig fram till, hur många svåra ord jag än lånar in från offertravarnas gnölande inlägg.

Själva idén med att låta budskapet sprida sig och visualiseras med ett armband är att göra det beskrivna agerandet till en grundvärdering, något som känns självklart för att man vet att väldigt många andra, helst alla, agerar likadant. Eftersom budskapet heller inte är särskilt kontroversiellt borde det finnas goda chanser att skapa en positiv och kraftfull effekt av att stå bakom uttalandet och låta det bli en naturlig del av våra värdefulla liv.

Kommentarer

Gästinlägg: Killar är svin – del 2 — 18 kommentarer

 1. Jag tycker att det låter som om du har svalt den feministiska retoriken med hull och hår.
  Om man tittar på statistiken så är det en väldigt liten procent av manligheten som begår sexualbrott. Är det då rimligt att vi,majoriteten av män, så gott som dagligen skall få höra radikalfeminister vräka ur sig att män är svin, jag hatar män och män är våldtäktsmän ?
  Tror du att sådant gör oss män mera benägna att stötta kvinnorna ?

  Att kalla det för ett retoriskt grepp och relativisera detta är helt åt helvete enligt mig.

  Vilka andra retoriska grepp tycker du då är ok ? Zigenare är tjuvar,kvinnor är horor,muslimer är självmordsbombare och judar är utsugare kanske ?
  I någon mån, förmodligen i lika lite mån som att män är sexualbrottslingar,stämmer ju ovanstående och då måste det ju vara ok att kollektivt skuldbelägga dessa grupper
  enligt dig och feministerna.
  Om inte, varför tycker du inte dessa ”retoriska grepp” är ok ? Om du skall vara konsekvent så är ju all kollektiv skuldbeläggning bara ett retoriskt grepp..

  Själv tycker jag inte att kollektiv skuldbeläggning är ok mot någon grupp..

  Tycker också att symbolhandlingar som armband mot det ena eller andra är ganska meningslösa. Om det hade varit verkningsfullt hade vi haft hela armarna nedsmetade med armband mot diverse brott vi vill förhindra.

  Det som hjälper i någon mån är ett fungerande rättssamhälle där brottslingarna hårt och direkt lagförs för sina brott. Sedan är det ju en utopi att tro att det skall finnas ett samhälle utan brottslighet.

  Vad gäller hur man skall bete sig mot varandra så är det något som borde ingå i barnuppfostran och jag tror att det gör det i de allra flesta fall.

  Men visst, bär ditt armband om du tror att det hjälper..

  Och nej, jag är inte kränkt men jag köper inte feministisk hatretorik mot män som grupp och kommer att motarbeta det så gott jag kan..
  Att kalla de som inte köper motståndarnas ideologi för kränkt är en feministisk härskarteknik…

 2. @Pelle2:
  Alla feminister använder sig inte av kollektivt skuldbeläggande Smile

  För övrigt så förstår jag inte liknelsen med cancer.
  Menar skribenten att armbandet skulle motsvara medicin mot cancer?

 3. Hej.

  Johan, har du slutat knacka bög? du har ju inget armband som säger att du inte gör det.

  Starka ord kanske, men det är för att poängen skall gå fram – ingen, absolut ingen, skall gå runt med det Kainsmärke det innebär att vara den som inte har ett dylikt armband.

  Förstår du, Johan? Varken du, gudar, djävlar eller allsköns oknytt har rätt att kräva av mig att jag skall betala en sorts skatt för att inte misstänkliggöras.

  Den som behöver tingestar, ordnar och utmärkelser för att påvisa sin rättrådighet bör man inte vända ryggen, ty den saknar heder och väntar sig samma svekfullhet av andra.

  Så, jag upprepar min smått absurda fråga: har du ett armband som visar att du inte misshandlar homosexuella?

  Om du inte har det antar jag att du enligt din egen logik bör misstänkas för att hysa sådana tankar.

  Jag hoppas du förstår exemplet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Alltså, alla kvinnor är horor som bara drar sig till våldsbenägna killar.

  Jaha, bara vissa generaliseringar är okej?

  Jag orkar inte ens diskutera med dig, för du framför ju inga argument?

  Och jag är en av dem som gav dig en stjärna.

 5. Helt rätt av Johan alla måste sluta upp kring detta behjärtansvärda skolan,polisen,media,politiker osv Killar är svin Jag hatar killar endast när alla förstår detta självklara och tar det till sig,så kommer världen bli en bättre plats.

 6. @rp:
  Skulle vilja säga att kollektivt skuldbeläggande av män är en hörnpelare i den radikalfeministiska religionen. Utan det skulle dom ha väldigt få saker att
  diskutera..
  Förstår uppriktigt inte heller varför denna blogg upplåter plats åt en debattör som så tydligt verkar ha köpt radikalfeministernas syn på män och manlighet.
  om dom ville skapa debatt mellan oss och radikalfeministerna borde dom ha varit tydligare med det.

 7. Johan, din rustning rostar och gnisslar. Sluta kasta andra män och pojkar under bussen i dina dåliga försök att tjäna en hacka på dina barnsliga armband, stärka din falska ”jag är moraliskt överlägsen”-egotripp och samla pluspoäng från kvinnor för ligg… Skojare.

 8. Jag funderar på att sälja ett armband med texten ’Jag rycker inte väskan från gamla damer’.

 9. @Alla:

  Minns ni att jag tidigare talat om Kimmelmän? Till exempel beskrev jag vad jag menade med Kimmelmän i en kommentar:

  [D]et finns en grupp män, en minoritet män, som gör vad f- som helst om det gagnar dem själva oavsett pris för annan man/andra män. Dessa individer slänger män både som individer och som grupp under bussen om de själva tjänar något på det.

  Jag kan naturligtvis inte vara 100 % säker, men jag är 99 på att Johan Sunnerstam är en Kimmelman. Han är naturligtvis välkommen att visa att jag har fel, hur?
  J.G skrev:

  Jag orkar inte ens diskutera med dig, för du framför ju inga argument?

  Han är välkommen att framföra några argument och föra en debatt/diskussion istället för ordblaja, så ska jag pudla. Men jag tänker inte hålla andan.

  Vad är det då han tjänar då på detta? Låt mig svara så här:

  @Dolf, jag tycker inte GenusDebatten ska vara ett utrymme för män vars enda syfte med skrivandet är att få feminister i säng. Smöra för dem får han göra någon annanstans. Han är ju knappast unik i detta Kimmelman-beteende.

 10. @Pelle2: Hej.

  Tackar för det.

  Jag hoppas ingen, allra minst Johan om han läser här, tror att jag på allvar tror att han misshandlar homosexuella. Exemplet är valt för att få honom att förstå vad han faktiskt föreslår.

  Johan, om du läser det här – känner du till koncept som skuld & skambeläggande via implikation? Känner du till islams sedvänja ’jizya’? Känner du till vilka regler angående klädsel och smycken som även gällde här? Känner du till hur partibok fungerade i Sovjetunionen och satellitstaterna?

  Kommer du ihåg förra året, Johan, när en Värmlandskommun (var det väl?) ville dela ut klisterlappar som medborgarna skulle sätta på ytterdörr eller brevlåda för att visa att de minsann sympatiserade med invandringspolitiken?

  Förstår du, efter att ha läst på och jämfört med mina exempel, de våldsamma reaktioner förslag som ditt möter och skall möta?

  (Och då har jag inte ens gått in på det vidriga i att slå mynt av att kvinnor i Sverige i allt högre grad förtrycks, stympas och våldtas av män – främst från andra kulturer och civilisationer. Om det var armbanden som räknades, Johan, skulle du och andra kolportörer i misär ge bort dessa – inte sälja dem!)

  Ang. debatt-ton, Johan: Den som sig i leken ger skall leken tåla. Gränsen går vid, och endast vid, hot och uppmuntran till brott. Tillmälen, epitet, och grova ord är smällar man får ta – ord skadar inte; endast gärningar. Det är fritt fram för dig att kalla mig eller andra för… tja exempelvis ’bigott reaktionär’ eller ’rysstroll’ – det enda det påverkar är mitt, och möjligen andras förtroende för vad du framför.

  Du är inte först med dylika idéer, Johan. Diverse regimer har använt liknande genom historien, i syfte att via skam tvinga medborgare till lydnad. Vita fjädrar, avrakade skägg, eller att endast den som betalat sin skatt får ha skjorta på överkroppen.

  Är det verkligen vad du vill efterlikna?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Johan, vet du vad ’sympatetisk magi’ är? Ledtråd: under åttiotalet var det ett kort mode i damtidningar att sälja koppararmband mot jordstrålning. Ds

 11. Johan parafraserad: ”Araber är svin! Jag hatar araber! […] Budskapet exkluderar ingen, hotar ingen, kränker ingen, förnedrar ingen. Budskapet är genomgående gott.”

  Att hata en grupp människor utifrån medfödda egenskaper, gör dig inte till en moraliskt god människa. Tvärtom.

 12. Här har vi ännu ett exempel på en man som drar sitt strå till stacken som visar att han står på rätt sida genom att generalisera en hel grupp människor för att de biologiskt fötts som män.
  En fin sak kan många tycka men det tragiska är att det är ingen skillnad på den här typen av ”sanningssägare” och de som rör sig inom den rasistiska extremhögern. Det är samma typ av generaliseringar och argument som rasister har gentemot invandrare. Att bära en armbindel (förlåt armband var det den här gången) för att visa upp en moralisk självklarhet? Om man anser att detta är nödvändigt för andra så har man en väldigt låg syn på andra. Kanske som en konsekvens på en orimligt hög syn på sin egen person.
  Nej jag ser ingen skillnad på en rasist som höjer sig själv än mörkhyade araber eller detta narcisistiska beteende. Tyvärr!

 13. Jag noterar, föga förvånad, att Johan fortsätter att avhålla sig från att besvara alla sakliga och konkreta frågor som ställts i kommenterarna till hans två inlägg, liksom från all form av debatt.

  Han hävdar också, i god feministisk tradition, att han utsatts för ”hot” – givetvis utan att presentera tillstymmelsen till bevis.

  Nåväl, här kommer några förslag till andra armbandslydelser av d’oh-karaktär som Johan kan utöka sin affärsverksamhet med:

  Jag misshandlar inte barn.
  Jag plågar inte djur.
  Jag kör aldrig onykter.
  Jag fuskar inte med bidrag.
  Jag skräpar inte ned i naturen.
  Jag rånar inte banker.

  @Dolf: jag rekommenderar att du tar bort länkarna till sajten, så att han åtminstone inte åtnjuter pekuniärt gagn av sina illa maskerade annonser.

 14. @Tommy: Armband där det står ”Jag ifrågasätter inte feminism” finns nu också!
  F! har börjat dela ut dem på Nackagymnasiet nu under veckan!
  Förmodligen även på fler ställen. Helt sjukt!

 15. @JD: Har du någon källa på det där. Googlade men inget som dyker upp.

 16. @JD:

  De förslag jag räknade upp, liksom gästskribentens ”Jag bemöter tjejer med respekt”, är liksom såna självklarheter att ingen tänkande människa anser att de behövs.

  ”Jag ifrågasätter inte feminism” är däremot ett kraftigt avsteg från rationellt tänkande, och fyller därmed en funktion för dem som vill visa upp sin politiska ståndpunkt. Andra tänkbara kandidater kan vara:

  Jag klottrar på andras egendom
  Jag bränner andras bilar
  Jag bajsar på skolgårdar
  Jag grupptafsar på småflickor
  Jag vill bestämma hur kvinnor ska klä sig

  Det är när man bryter mot normer och sunt förnuft som man kan behöva informera omgivningen; inte när man uppför sig som folk.