Kommer Löfven att stoppa Nya Tiders deltagande på bokmässan?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke konstaterar Nya Tider inte är välkomna i vår sköna, nya värld

Så var det då dags för nästa kapitel av berättelsen om Nya Tider och Bokmässan. Det började med att Bokmässan mellan den 18 augusti och 19 augusti vände kappan efter vinden över natten ifråga om hur de skulle hantera sitt tema om yttrandefrihet, och från att då ursprungligen konstaterat den 18 att Nya Tider visst kunde få vara med och göra sig hörda om yttrandefrihet så menade då bokmässan den 19 att de kommit fram till att det inte passade sig att Nya Tider hördes i ett så känsligt ämne som yttrandefrihet.

Men det stannade som sagt vad inte där, Bokmässan (eller rättare sagt de ansvariga för Bokmässan) tänkte till när de fått klart för sig att de juridiskt förbundit sig till att låta Nya Tider vara med, och förmodligen drabbades de likt yttrandefrihetens döda spöke av eftertankens kranka blekhet när de insåg att det kunde få konsekvenser, kanske att de rent av skulle bli dragna inför domstol på grund av kontraktsbrott, om de stängde ute Nya Tider.

I måndags meddelade således Bokmässan att Nya Tider skulle få ställa ut. Märk väl att de är fortfarande inte välkomna, det handlar ju gubevars om Yttrandefrihet, så det betonades specifikt att man såg sig tvungen att släppa in Nya Tider på grund av att man efter sin dikeskörning upptäckt djur-i-diken. Vilket inte hjälpte, Kulturnyheterna och all skrikvänster som ursprungligen motsatt sig Nya Tiders närvaro tyckte att det bara var svepskäl. I sådana viktiga saker som yttrandefrihet skall man inte låta petitesser som juridik komma i vägen när man vill tysta oönskade röster.

Idag kom nyheten att nazistjägarorganisationen Simon Wiesenthal Center lagt sig i och skickat brev till cirkusdirektör Stefan Löfven och vill att han skall stoppa Nya Tiders deltagande vid bokmässan.

quote-for-evil-to-flourish-it-only-requires-good-men-to-do-nothing-simon-wiesenthal-31-42-00

Eftersom Adolf Hitler och nazisterna är värdiga representanter för den ultimata ondskan antar jag att Simon Wiesenthal och hans organisation kan betraktas som representanter för den ultimata rättvisan. Det skall bli intressant att se om Stefan Löfven nappar på kroken, det vore ju ett utmärkt tillfälle att äntligen få ta det första officiella steget att förbjuda vissa åsikter och deras hantlangare.

Det är givetvis helt otänkbart att Löfven lägger sig i Bokmässans hantering av Nya Tider. Men det skickar faktiskt ganska otäcka vibbar när en organisation som Simon Wiesenthal Center vill att en statsminister skall strypa yttrandefriheten i ett land.

Vad säger det egentligen när en förintelseöverlevares organisation vill tysta en liten alternativ tidning, som de kallar ”Neo-Nazi Associates”, och alltså går ut med sånt här:

In a letter to the Swedish Prime Minister, Stefan Lofven, the Simon Wiesenthal Centre’s Director for International Relations, Dr. Shimon Samuels, expressed shock that ”the far-right – reportedly xenophobic and antisemite magazine – Nya Tida (New Times) had been granted a stand at the Gothenburg Book Fair, to be held 22-25 September and expecting 100,000 visitors, especially youth”

Jag tar mig friheten att citera en del av en kommentar från Rikard som jag tycker är mycket talande:

Den tolerans svenskar visar för envars rätt och möjlighet till sin livsstil är intimt förknippat med djupgående svenska folk-egenskaper, samt kristendomens evolution från bokstavstroende förtryck till dagens (i min mening) menlösa trivselkult. Balansgången mellan att personligen ogilla Den Andres livsstilsval, men ändå låta denne hållas, och att anse att det finns En Rätt Väg är svårare än att hitta en vrakspillra att klamra sig fast vid när skutan ‘Folkkulturen Sverige’ gått på värdegrundet.
Jag brukar resonera på följande vis:
     Repression – de dominanta värdena förtrycker avvikelse
     Tolerera – ‘låta leva’, under protest
     Acceptera – ‘låta finnas’ utan förföljelse
     Respektera – ‘visa aktning för valet av skillnaden’
     Promovera – vissa värden framhålls som rätt
     Repression – som ovan

Jag må vara cynisk som få, men jag kan inte tänka mig att Löfven skulle agera för att efterfölja en sådan här begäran, men någon mer än jag som tror att det faktiskt finns de i den politiska eliten(?) som hungrigt slickar sig om munnen?

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Kommer Löfven att stoppa Nya Tiders deltagande på bokmässan? — 18 kommentarer

 1. Man undrar nästan om inte Simon Wiesenthal Centret har blivit komprometterat med ”false flag” info… eller är Nya tider verkligen ”Extremhöger”?

  Om nu Simon Wiesenthal Centret inte är ”kidnappat och vilselett” av någon svensk vänsteranhängare och att Nya tider verkligen är ”högerextrem”, varför reagerar då inte centret på ett motsvarade sätt mot de närvarande extremvänster-knallkorkarna med deras antisemitism och tillika jihad-vurmande?

  Är förundrat att centret agerar så här.

  G Hjelm

 2. Hej.

  Jag vill minnas att det i samband med de av vänstergrupper organiserade kravallerna i Göteborg under EU-mötet 2001 framfördes om inte direkta krav så åtminstone förvånade apropåer till dåvarande justitieministern Bodström om att sätta in tyngre polis.

  Det skulle förvåna mig om Löfven ens försöker indirekt. Snarare tror jag på någon form av attentat mot Nya Tider, samt trakasserier av deras eventuella kunder och besökare. Socialdemokraternas ungdomsförbund, som väl numera bör kallas ’SS Ungdom’, kanske kan vara behjälpliga.

  Sedan blir man ju nyfiken på vad för information Wiesenthal-centret fått, och från vem eller vilka. Mina pengar är på EXPO o/e deras stormtrupper inom AFA, men vem vet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Kul att min modell verkar vettig och fungera för att kortfattat förklara något relativt komplext. Använd efter behov och behag. Ds

 3. @Rikard:
  Jodå, de refererar till EXPO:

  The Centre cites the claims of the respected EXPO IDAG website – ”That New Times editor Vavra Suk – who is scheduled to lead events from his Stand C01: 39 at the Fair – was former editor of National Today, which in 2011 co-organized with the Swedish Resistance Movement a seminar discussing Jewish conspiracies.

  – Its replacement, New Times, allegedly supported Holocaust denier Richard Williamson, writers who defend Jew-hater, Ahmed Rami of Radio Islam and French convicted antisemite, Dieudonné. The New Times was allegedly present at neo-Nazi Nordic Resistance meetings and noted for extolling the notorious Greek Golden Dawn.”

  Ja, jag har väldigt svårt för att tänka mig att Löfven skulle göra något aktivt för att motverka Nya Tiders deltagande. Jag kan tänka mig att han kommer dragandes med trams om ”högerextrem” och klassisk järnrörs-retorik som han är så förtjust i. Att faktiskt ta aktiva steg från regeringsnivå för att få Nya Tider utestängda vore att korsa en gräns som hittills inte ens funnits på kartan i sverige. Men det är ytterst obehagligt att Wiesenthal-centret med sitt brev faktiskt markerar in gränsen på kartan, och även om det ligger i otänkbara landområden idag så ser jag det inte för otroligt att den dagen kommer inom en inte alltför avlägsen framtid då den kanske korsas på allvar.

  Ja, din skala var mycket bra och träffande. Ska absolut lägga den på minnet.

 4. @Dolf:

  ”The Centre cites the claims of the respected EXPO IDAG website”

  Trist att de föll för en jävig part i i ”konflikten”.

  Har inget till övers för ”högerextrema” och SWC får gärna ”jaga” dessa, inbillade eller inte. Men de borde inte ha glömt nämna vänsterfalangen av antisemiter som gömmer sig bland stånden på samma mässa.

  Värst är dock att de sprang till ”husse” för att undergräva yttrande- och pressfriheten i Sverige.
  Det är just denna frihet som möjliggör för oss andra att bemöta alla sorters extrema åsikter.

  Ett prejudikat på en ”formell åsiktskontroll” kommer dessutom för eller senare att utnyttjas av just de extremister man påstås bekämpa.

  Det borde SWC ha lärt sig av historien, om någon…

  Mvh,
  G Hjelm

 5. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Att faktiskt ta aktiva steg från regeringsnivå för att få Nya Tider utestängda vore att korsa en gräns som hittills inte ens funnits på kartan i sverige. ”

  Så är det absolut INTE. Denna gräns korsades MYCKET tydligt redan 2006, av en annan S regering:

  ”Stängningen av Sverigedemokraternas webbplatser 2006 var ett led i händelseutvecklingen i samband med kontroversen kring de omtalade Muhammedteckningarna i Jyllands-Posten 2005/2006.

  Sverigedemokraterna hade i sin partitidning SD-Kuriren utlyst en teckningstävling där man uppmanade läsarna att skicka in ”den bästa karikatyren” av den islamiske profeten Muhammed. En inskickad karikatyr publicerades därefter på SD-Kurirens webbplats den 3 februari 2006.[1]

  Publiceringen kritiserades hårt av utrikesminister Laila Freivalds, och det politiska läget mellan Sverige och de muslimska länderna upplevdes av Sveriges regering som mycket spänt, bl.a. sedan en shiitisk tv-kanal i Beirut rapporterat om publiceringen.

  En tjänsteman vid Utrikesdepartementet och personal från Säkerhetspolisen tog därefter kontakt med Sverigedemokraternas webbhotell, Levonline AB, som den 9 februari 2006 stängde ned webbplatserna.

  ”Enligt den statliga nyhetsbyrån Saba News och tidningen Yemen Observer i Jemen skrev Freivalds själv i ett brev till landets utrikesminister Abu Baker al-Qirbi att den svenska regeringen stängt sajten”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A4ngningen_av_Sverigedemokraternas_webbplatser_2006

 6. @Utlandssvensk:

  Sen kan jag tillägga att i samband med detta (dvs. stängningen av SDs sajt 2006) upplevde jag personligen något som sen inte alls verkar ha debatterats, men likväl var närmast oerhört.

  Det var ett debattprogram i SR om just detta som jag beskriver ovan och Jimmie Åkesson fick komma till tals. Han absolut krossade sin motståndare (kan ha varit Freivalds, men jag är inte säker). Sen skulle programmet sändas i repris och jag stod redo att spela in det. Men man hade bara klippt bort Åkesson och ersatt det avsnittet med något annat! Trots att man hävdade att det var en repris!

  Jag hade väl inga höga tankar om svensk public service innan, men detta var verkligen en helt ny nivå. Det finns absolut ingen anledning att lita på något som dessa figurer sänder.

 7. @Gustav Hjelm:

  ”varför reagerar då inte centret på ett motsvarade sätt mot de närvarande extremvänster-knallkorkarna med deras antisemitism och tillika jihad-vurmande?”

  De reagerade väldigt kraftigt och publikt på Reepalu (S politiker i Malmö) redan 2010. Det var en stor nyhet i hela världen. Googla om du vill veta mer.

 8. @Gustav Hjelm:
  Som Utlandssvensk säger så var SWC i hetluften tidigare då de avrådde från besök i Malmö. Det är ett helt avsnitt om det i länken som Martin postade precis under din kommentar.

 9. @Utlandssvensk:
  Hm, det där har jag ju hört talas om när du säger det. Fast jag har inte kläm på detaljerna, för jag har bara hört talas om det i efterhand. Men om det ledde till en ministeravgång får det väl betraktas som ”hanterat”. Det går ju inte att i förväg säkerställa att ingen någonsin kommer att agera odemokratiskt. Frågan är vad som händer och vad det får för konsekvenser om någon gör det.
  Det som dock är lite skrämmande när jag läser wikipediaartikeln är att fåntratten justitiekanslern Lambertz i sin granskning tyckte att allt var frid och fröjd. Och att KU samtyckte till hans bedömning.
  Så, frågan är, om Löfven faktiskt skulle ta steget och använda sin ställning och politiska makt till att få Nya Tider utestängda från bokmässan, vad skulle hända? Skulle han bli tvingad att avgå eller skulle han kunna sitta kvar?
  Sutte han kvar efter det vore det faktiskt inte så långt ifrån när en viss tysk herre avskaffade demokratin i Tyskland på 30-talet.

 10. @Utlandssvensk:
  Strax åvan (12.27)
  Angående Marxist/Liberal-USA och spektaklet Socialdemokraternas, spektakel Malmö stad.

  -”De reagerade väldigt kraftigt och publikt” njaee var väl icke nu aktuelle krigsförbrytar-jägarn utan dina ”De” var väl utsända direkt från president B.Obama-administrationen till Malmö för direkta utfrågning angående långvarig, årtionden, Malmö-folk hetsande mot specifikt Judar och vilket icke avstyrts av ordförande I Reepalu, bevisligen tvärtom.
  Nåväl B.O-administrationen sammanfattade förhöret gentemot Malmö stads ordförande I.Reepalu och ungefärsom-så: ej eftergift angående försåtlig hets, denne stårpå-sig, endast läpparna bekännelse.

  Av förutsägbar anledning blev förhörs-saken icke mycket merän endags-notis i medier-etablissemanget och det övriga etablissemanget, nada.
  I Reepalu går vidare i annan verksamhet i Socialdemokraternas häng, sticker givet rejält i ögat och håll i minnet angående jägaren. Krigsförbrytelse mot Judar har varit god träning att tålmodigt på sitt pass, invänta bytet.
  Därmed, ge dig frågan kan det varit uppoffrande för jägaren att invänta bytet, det är egentligen en faktisk direkt, knappast aningslös, leverans av ett pinoredskap, tidningen Nya Tider på bokmässan.

  Min fundering Socialdemokraterna är excellent uppkrokade av Marxist/Liberal.
  Varför icke lämna över direkt, före hela Er församlingen känner hullingen träs genom ryggen, eller Ni Socialdemokraterna är i ett av Er regisserat skådespel med ombyte efter sedvanlig föreställning?

 11. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Men om det ledde till en ministeravgång får det väl betraktas som ”hanterat”. Det går ju inte att i förväg säkerställa att ingen någonsin kommer att agera odemokratiskt. Frågan är vad som händer och vad det får för konsekvenser om någon gör det.”

  Nja, hon avgick förvisso, men det var nog främst för att det visade sig att hon hade ljugit. Det är inte alls uppenbart att det hade blivit samma utfall om hon öppet hade erkänt att det var hon som låg bakom nedstängningen.

  Vidare ska man komma ihåg att det inte blev några som helst påföljder för Freivalds. Hon avgick frivilligt.

  ”Så, frågan är, om Löfven faktiskt skulle ta steget och använda sin ställning och politiska makt till att få Nya Tider utestängda från bokmässan, vad skulle hända? Skulle han bli tvingad att avgå eller skulle han kunna sitta kvar?”

  99% att han skulle sitta kvar, utan några större problem. Det finns inte på kartan att Alliansen skulle våga/vilja fälla regeringen över något sådant. Möjligen skulle det bli ett KU ärende, men dessa struntar alla inblandade i sen länge.

 12. @Dolf
  Läs gärna hans bakgrund också. Åke Sandin är före detta ordförande i svenska freds och har drivit Radio Tyresö i många år och jobbade som skollärare hela livet. På ”Ve de besegrade” ägnar han sig främst åt att dokumentera de övergrepp som skedde på den tyska civilbefolkningen efter andra världskriget.

 13. @Martin:
  Jag gjorde faktiskt det. Noterade bland annat, förutom vad du tar upp om hans fredsengagemang, att han betraktar sig som sosse. Undrar om han fortfarande räknar sig dit.

 14. Pingback: Censuren–Demokratin: 10–0 | Genusdebatten