Vem är mest korkad? Anny Berglin, Vänsterpartiet eller Nyheter24?
avatar

Det började med att Liberala partiets viceordförande Ambjörn Hedblom skrev en artikel på Nyheter 24 med rubriken ”Det är inte alla män som beter sig som svin”. Sedan skrev vänsterpartisten Anny Berglin en så korkad replik att den hör hemma på topplistorna över mediasveriges dummaste debattinlägg. Låt oss summera vem som är vem här. Först har vi Anny Berglin som skrev artikeln, sedan har vi Vänsterpartiet som hon tillskriver sin politiska tillhörighet. Slutligen så har vi Nyheter24 som har publicerat vad som mycket väl kan vara den mest korkade debattartikeln någonsin.

Betänk en text där redan rubriken skvallrar om att de ansvariga ÄR dumma på riktigt. Så här lyder den: ”Det är en konstig slump att en majoritet av skitstövlarna är män” Konstig slump? Hur sjutton har man tänkt där? Om en majoritet av skitstövlarna är kvinnor skulle det vara en mindre konstig slump då? Eller har personen som skrev rubriken inbillat sig att det minst konstiga alternativet med två väldigt olika grupper är en exakt balans? Nåväl efter denna Einstein-rubrik så fortsätter Berglin med följande cirkelargumentation

Det finns en sån total ovilja hos män att kritiskt granska och fördöma manligt beteende, manliga normer och strukturer som ger män som grupp större makt än andra. 

Strukturer betyder här skillnader i makt. I klartext står det alltså att olikheten i makt (mellan män och andra) är vad som ger män som grupp större makt än andra. Med samma logik är det skillnaden i pengar mellan Ingvar Kamprad och andra som gör honom rik – inte IKEA. Frågan vad som är Vänsterpartiets största problem idag. Att man har korkade anhängare eller att flera av de yngre anhängarna utgör svansen av hangarounds till AFA och Revolutionära Fronten? Berglin fortsätter med följande resonemang:

 ”I stället för att diskutera det aktuella manliga problemet, så diskuterar vi i stället varför jag tycker att den manliga könsrollen är ett problem. Och så tar vi oss ingenstans. Och så fortsätter män våldta, slåss och kriga utan att någon man reflekterar över varför, då alla män är för upptagna med att hävda manlighetens förträfflighet.”

Idén att de män som våldtar kommer att våldta mindre om andra män reflekterar över vad det beror är också av det mer korkade slaget. I det riktiga livet varken förhindras eller minskas övergrepp av andra personers reflekterande av orsaken. Det finns till och med män – som Kapten klänning – som har jobbat med att reflektera över mäns våld och som själva har begått våldtäkter. Det går alltså inte ens att hävda att personer som själva ”reflekterar” avstår från att våldta. Som påtalades i The Guardian.

Whatever the reason Chief Lindberg may have been driving along with whips and handcuffs on his way to meet a teenage girl, the one certainty is that it was not because he lacked the appropriate training.

Kapten Klänning pratade om män och ”mansrollen” på precis samma sätt som Berglin. Det enda säkra med hennes negativa syn på män är att den inte förhindrar övergrepp på kvinnor. Att vi skulle komma någonvart med den metoden är sålunda att betrakta som hennes egna fantasier. Det rimmar även illa med hennes engagemang mot rasism där man knappast förespråkar att invandrarmän integreras bättre av att det blir fritt fram att kritisera deras kultur. När hon sedan skall motivera sig går det inte direkt bättre.

Fastän vi kvinnor får lära oss från tidig ålder att alla män är potentiella våldtäktsmän, så ses det som en större katastrof att påpeka att så är fallet än att så ÄR fallet. Att peka på ett problem i samhället blir plötsligt det största problemet. 

Vad sjutton är detta för smörja? De flesta får även från tidig ålder lära sig en massa dumheter om Jultomten. Att man har fått lära sig saker som barn är ingen ursäkt flör att som vuxen tro på dem. Det här har alltså inte ett dugg att göra med vad kvinnor fick lära sig som barn. Det har att göra med att många vuxna kvinnor har svårt att fatta att män är självständigt tänkande och handlande individer.

Hedblom avslutar sedan sitt debattinlägg med att påstå att det inte är män som grupp som är problemet, utan det är enskilda skitstövlar. Ja, så kanske det är. 

Vadå kanske? Det finns inget kanske här. Problemet är rätt uppenbart. Många kvinnor vill inbilla sig att relationen med en viss man gick illa för dem på grund av hur män som grupp är funtade. Inte för att just den mannen som hon valde att ha relationen med var fel för henne. Givetvis är det mer attraktivt för många kvinnor att framställa problemet som något som på ett eller annat sätt gäller alla män, där att fixa en massa andra män magiskt skulle rätta felen med just den man som hon har problem med.

Men nog måste väl ändå han hålla med om att det är en konstig slump då att en majoritet av alla dessa skitstövlar, som slåss och våldtar och mördar och krigar och förgriper sig på folk, är…ja, män?

Bara om det ansågs vara mindre konstig slump att en majoritet av dem som begår de handlingarna är kvinnor. Det finns inga andra alternativ. En exakt balans mellan två olika grupper vore så konstigt att jämfört med det alternativet vore det inte det minsta konstig slump om majoriteten av de som begår de handlingarna vore män eller för den delen kvinnor. Något som däremot är mycket konstigt är hur hon verkar ha inbillat sig att de män som gör dessa saker skulle göra dem mindre för att hon klagar på helt andra män.

Betänk hur korkat ovan resonemang är. När en man av någon orsak slår någon på käften skall man enligt Berglins synsätt inte bestraffa just den mannen. Man skall istället rada upp ett gäng andra män och ge dem verbala käftsmällar och sedan på något konstigt sätt inbilla dig att den man som slog har lärt sig sin läxa. Ursäkta? VARFÖR DÅ?! I själva verket är det ju han som kommer undan när Berglin vill straffa andra individer än de som faktiskt begått handlingarna.

I inläggets rubrik finns en fråga om vem som är mest korkad. Det är dock varken Anny Berglin själv, Vänsterpartiet eller Nyheter24. Allihop har faktiskt tyvärr något att tjäna på denna sorts artiklar. Den som är mest korkad är utan tvekan Anny Berglins läsare. Då menar jag dem som är hennes fans. De som tror på den här sortens texter och uppmuntrar media att publicera ännu mer av samma sort. Vi kan titta lite på vilka de är och vad de skriver.

Jonas Samuelsson som påstår sig brinna för humanism menar att Berglin skriver fyndigt. Hej Jonas, kanske du kan specificera vad som var mest fyndigt? Var det otydligheten i gällande vad som var mindre konstigt eller cirkelresonemanget kring makt?

En annan person som kunde få samma fråga är Mia Ternlund som kallar Berglin suverän och i sin profil skrattretande nog påstår sig vara MOT sexism (ni vet precis som tjejen som Aschberg kontaktade i Trolljägarna sade hon var mot Näthat och tokskämdes)

Länkar (det finns några stycken)

MiT – ”Det är en konstig slump att en majoritet av skitstövlarna är judar”

Dolf – Därför hatar jag feminister som Anny Berglin

Dick – Lever jag i Sverige nu eller i 30-talets Tyskland?

Teo – Upp till kamp mot skitstövlarna!

Ambjörn Hedblom – Jag fick ett svar på min debattartikel

Kommentarer

Vem är mest korkad? Anny Berglin, Vänsterpartiet eller Nyheter24? — 20 kommentarer

 1. Om Anny var nazist skulle hon säga.
  Det är inte dig som judisk individ jag är emot det enda du behöver göra är 1.att sluta upp med dina judiska traditioner som är destruktiva 2. lägg ner det sionistiska nätverket som du är en del av och som styr världen.
  Om juden då protesterar att det inte finns något sionistiskt nätverk utan att det endast är hjärnspöken hos Anny.
  Så blir hennes slutsats att juden är dåligt påläst det finns ju mängder av pro nazistisk litteratur som visar att det är sant därför är det sant,och man har faktiskt gjort upp listor som visar att judar är klart överrepresenterade när det gäller maktpositioner.Att dessa judar är allt från kommunister till långt ut på högerskalan bekymrar inte Anny eftersom det är inte deras åsikter som är viktiga utan deras genetiska judiska börd som är ett problem.
  Och eftersom juden inte vill tillstå att den ingår i det sionistiskt nätverk som styr världen,så är det självklart endast ett bevis för Anny och hennes följare att juden är 1.omedveten om sina privilegier 2.lider av falska minnen och självförnekelse 3.vet om att man ingår i det sionistiska nätverket som styr världen men förnekar dess existens.
  På alla dessa problem är det självklara svaret mer nazism 1.för att belysa judens privilegier 2.att göra andra och även juden medveten dvs att judendomen endast är destruktiv och om man tror något annat så lever man i självförnekelse byggd på falska minnen 3.att krossa det sionistiska nätverket befriar inte bara alla andra utan även juden,eftersom dom judiska strukturerna att verka i det fördolda och intrigera alltid korrumperar människor vilket leder till att man blir en sämre människa.Och detta vill ju inte judar egentligen vara dvs sämre människor.

 2. Anny Berglin är den som vinner.
  Går inte direkt att anklaga vänsterpartiet som grupp för en persons ideoti (om inte parti toppen börjar hylla det hela)
  Nyheter24 vill ha folk som läser, ideoti inlägg drar läsare, men det funkar så går inte att anklaga dem heller.

 3. På tal om Nyheter24 och dumhet. Här har ni deras könsfördelning.

  Vi kanske skall kalla det en konstig slump att man har många fler kvinnor än män (8 kvinnor, 6 män)? Så här ser deras fördelning av roller ut.

  Männen
  VD: Man (Daniel)
  Chefsredaktör: Man (Henrik)
  Debattchef: Man (Totte ”jag hatar män” Löfström)
  Nyhetschefer: 1/2 är män
  Sporten: Man

  Trots att Nyheter24:s redaktion består mest av kvinnor hittar man alltså där män på de typiska tunga chefsposterna samt på den traditionellt manliga sporten. Vad tror ni Nyheter24 har för kvinnosyn då?

  Kvinnorna
  Nöje: 2/2 är kvinnor
  Mode: 2/2 är kvinnor
  Reportrar: 3/4 är kvinnor

  Tjejerna på Nyheter24 har ”underordnad” roll på typiskt traditionellt kvinnliga positioner som Nöje, Mode och vanliga reportrar utan chefsroll. Det är männen som bestämmer.

  Samtidigt framställer Nyheter24 sig själva som feministiska.

  http://nyheter24.se/om/kontakta-redaktionen

 4. @Amanda: Menar du Eriks inlägg här eller Annys slentriansvada av manshat?

  Lustigt hur ivrare likt Jonas i tweeten ovan ofta skriver ”briljant” om dessa typer av texter. Påfallande ofta håller textkvaliteten, oavsett ändamål och argument (som i princip alltid är de samma: grundlöst svammel om hur dumma män är), ofta väldigt låg nivå, motsvarande en högstadieelev. Annys inlägg inget undantag Smile

  En annan sak som slår mig när jag läser hennes ”artikel” är hur hon anstränger sig för att missförstå Hedbloms alster.

 5. Vad är nyheter24 för slags sajt egentligen? Den känns som nån slags boulevardblaska i elektroniskt format.

  De har tydligen en ”läsarpanel” enlig deras hemsida. Det skulle ju kunna råka registrera sig em massa jämställdister där…

 6. Vem är mest korkad? Anny Berglin, Vänsterpartiet eller Nyheter24?

  Jag röstar på Totte. För samtliga de övriga inblandade finns förmildrande omständigheter (ungdom, att en medlem inte är ett parti, kommersiellt bolag), men Totte borde trots allt vara såpass erfaren att han inte borde plocka in sådana typer av dumheter/hat/rasism. Där finns inga ursäkter.

 7. @Larsson: @Larsson:
  Totte vill tjäna pengar, annars får Totte sparken. Pengar får han genom klick och vill man profilera sig mot socialamedier där den här typen av åsikter florerar då tjänar man pengar. Han är inte korkad, han har bara ingen moral.
  Exempel på Tottes fina feminism, de innehåller nakenbilder på kändisar, så ni vet:
  http://existenz.se/out.php?id=106869
  http://existenz.se/out.php?id=106845
  http://existenz.se/out.php?id=106789
  http://existenz.se/out.php?id=106742

  Dessa länkar ligger under nyheter.
  Anny är en hund, hon skäller som hon lärt sig.
  Det är obegripligt att V vill associeras med sådana som henne, fast om man känner till familjen Legnemark så förstår man.
  Min röst går nog till publiken också, som köper skiten rakt av, inte bara Berglins retorik, utan hela N24.

 8. Det är en sak jag märkt på sistone

  Om bara ett inlägg börjar och slutar med att det är något ospecificerat socialt skapat fel med män – inte bara vissa män utan män i allmänhet – då kan man skriva vilka dumheter som helst och ändå finns dem som tar det på allvar.

  Texter som går ut på att det är fel på män har inga kvalitetskrav idag. Folk stänger av hjärnan.

 9. @Fugen:

  http://existenz.se/out.php?id=106742

  Apropå den länken (vilka nationaliteter är sexigast?), kan det kanske vara skoj att högst ovetenskapligt matcha 10-i-topp-listan mot Hofstedes maskulinitetsindex (ja, jag vet att Hofstede har många belackare).

  Män:
  10. Holländsk (14)
  9. Kanadensisk (52)
  8. Brasiliansk (49)
  7. Irländsk  (68)
  6. Amerikansk (62)
  5. Spansk   (42)
  4. Skotsk   (66 - U.K.)
  3. Engelsk   (66 - U.K.)
  2. Italiensk  (70)
  1. Österrikisk (79)
  
  Kvinnor:
  10. Kanadensisk (52)
  9. Sydafrikansk (63)
  8. Bulgarisk  (40)
  7. Österrikisk (79)
  6. Spansk    (42)
  5. Filippinsk  (64)
  4. Engelsk   (66 - U.K.)
  3. Colombiansk (64)
  2. Rysk     (36)
  1. Brasiliansk (49)

  Sverige har 5, för övrigt.

  Lite mer tendens till trend för männen (ju högre maskulinitetsindex, desto högre sexighetsrank för männen), än för kvinnorna, men relativt höga siffror överlag, jämfört med Sverige.

  Jag säger förstås inte att det här betyder något. Det var bara av ren nyfikenhet.

 10. @Ulf T:

  Enda landet under maskulinitetsindex på 40 är Holland (14) som hamnar på sista plats i topptio. Följande kan vara bra att komma ihåg om Holland:
  http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2010/11/going_dutch.html

  ”Though the Netherlands is consistently ranked in the top five countries for women, less than 10 percent of women here are employed full-time. And they like it this way.”

  http://aktivarum.wordpress.com/2011/07/22/holland-landet-dar-genusteorier-kollapsat-del-1/

  Det holländska framgångskonceptet? Ett rikt land där männen oftare är breadwinners och kvinnorna oftare jobbar deltid. Bör för övrigt även påpekas att det i stort sett bara finns rika länder på listan för sexiga män.

 11. Ulf T

  Vet du om känslighet eller vad sjutton man nu frågar efter går i arv? Om det inte finns män som pratar känslor på samma sätt som kvinnor, vad säger det isåfall om kvinnors selektion av män? Är det kanske kvinnor som från början borde välja rätt killar? Att män inte pratar känslor på samma sätt och inte har en stöttande homosocial gemenskap borde ju innebära att sådana män inte prioriterats hos kvinnor. Varför vill inte kvinnor ha sådana män?

  Jag har testat detta på jobbet. När en kvinna frågar mig hur jag mår så svarar jag ”det är skitbra, det är alltid bra med mej” och en glimt i ögat. Det är märkbar skillnad i responsen än om jag skulle börja berätta hur dåligt jag mådde efter ett uppbrott.

  Gick nu i skrivande stund snabbt igenom vad som skrivs om att visa känslor inför en kvinna på ett känt PUA-forum (samlad kunskap kring hur män bör bete sig för att få sex med kvinnor). Oavsett dess riktighet så påstår en stor majoritet av killarna där att det inte är bra att tala om att man gillar en kvinna till henne för tidigt. Vissa skriver också flera ggr Women dont want love”, och sen diskuterar dom vad de menar. Man får absolut inte verka alltför needy” till exempel och den samlade kunskapen på PUA-forumet säger att ”needy” är idiotisk för en kille att vara. Om det verkligen är så det ligger till, hur i hela götaland kan feministerna få för sig att det här är ett problem som män själva ordnat? Skulle man kunna påstå att kvinnor inte vill ha känsliga män? Isåfall har kvinnor mycket att jobba med om det nu är känsliga män man vill få fram.

 12. Är det egentligen någon större skillnad på Avpixlat och Nyheter24? Den ena utmålar invandrare som problemet och den andra männen. Samma typ av sexistisk och rasistisk smörja i grund och botten.

 13. @Torstensson:

  Nå, det är väl så att flera av de ’grundläggande’ personliga egenskaperna har en rätt stark ärftlig komponent (baserat på studier på enäggstvillingar som växt upp avskilda). När det gäller s.k. ”Emotional Intelligence” är bilden lite mer komplex, men även där tycks det finnas en rätt påtaglig ärftlig komponent (slarvade bort länken). Även ledaregenskaper har en stark genetisk faktor (44% för kvinnor, 37% för män, enligt denna studie på svenska tvillingar).

  När det gäller partnerval kan man kanske läsa Denna studie (jag har inte läst hela):

  Men’s traits are better designed for contest competition than for other sexual selection mechanisms; size, muscularity, strength, aggression, and the manufacture and use of weapons probably helped ancestral males win contests directly, and deep voices and facial hair signal dominance more effectively than they increase attractiveness. However, male monopolization of females was imperfect, and female mate choice, sperm competition, and sexual coercion also likely shaped men’s traits. In contrast, male mate choice was probably central in women’s mating competition because ancestral females could not constrain the choices of larger and more aggressive males through force, and attractive women could obtain greater male investment. Neotenous female features and body fat deposition on the breasts and hips appear to have been shaped by male mate choice.

 14. Pingback: Upp till kamp mot skitstövlarna! | Genusdebatten

 15. Hon får ha vilka åsikter hon vill och hon har också all rätt att sprida dem men precis lika naturligt som det är att skita på toaletten men konstigt och vidrigt om personen istället skiter mitt på gatan inför andra människor är Anny’s extremt låga replik på Ambjörns artikel.
  Anny spyr ut sina åsikter på samma sätt som en invandrarhatande idiot försöker hitta anledningar att spöa sliten ur Ahmed på kvartersbutiken därför att idioten redan på förhand har bestämt sig för att Ahmed är terrorist, snyltare och fan vet vad!
  På samma sätt söker Anny ursåkter att sprida sitt hat mot Ambjörn och andra män.
  Det finns människor, även om de är väldigt få, som hyllar den här typen av fula utspel och det räcker för att människor som Anny ska få den bekräftelse de behöver. I alla fall för stunden.
  Det har hon visat i det här fallet mot främst Ambjörn som är helt obefogat. Ett påhopp inför andra, bara för lite bekräftelse. Sorgligt!

 16. På tal om vänsterpartiet och män. Som påpekades av Fredrik i kommentarsfältet på Nyheter24

  Sid 34-35 ”I en miljö med enbart kvinnor behöver man inte kämpa för utrymmet på samma sätt och att dela upp i tjejgrupper och mansgrupper, separatism, kan därför vara en taktik för att ge kvinnor utrymme både att formulera feministiska dagordningar och att fördjupa teoretiska och ideologiska kunskaper, gärna inom de områden där män annars dominerar.”

  De har något som heter ”Mansträffar”. på sid 43:

  ”En träff för männen inför konferenser och kongresser kan fylla en funktion, men det är viktigt att tänka till så att det inte blir meningslöst eller i värsta fall bara ett organiserat tillfälle att förstärka könsmönster. För att bryta det kan en bra idé vara att ha en kvinna som håller i träffen.
  Det finns inget behov av fler ensamma rum för män, sådana finns det redan gott om.”

  Vitsen med Manskvällar är enligt boken att
  1. Diskutera hur man kan stötta partiets kvinnor.
  2. Hur man kan stå tillbaka som man.
  3. Hur man kan göra andra män uppmärksamma på härskartekniker.

  Sid 38 ”Använd positiv särbehandling när det anlitas föredragshållare och när ansvarsfördelning sker inom organisationen.”

  Under rubriken ”Män i Vänsterpartiet” på sidan 49 står det

  ”Män har inte något självklart materiellt intresse av jämställdhet. Män utgör den priviligerade gruppen och har snarare intresse av att kvinnor hålls underordnade.”

  http://www.vansterpartiet.se/assets/Internfeministisk-handbok-f%C3%B6r-tryck.pdf

 17. Nu måste vanliga feminister börja säga ifrån!
  En liten klick feminister har förvandlat hela jämställdhetskampen till något som kretsar kring hat, könsseparatism och misandri.
  Nivån är så låg att det känns som att det är meningslöst fortsätta följa med i det här. Jag hoppar av.

 18. @Erik:
  Utdraget ur V,s partiprogram visar väl varför en extremfeminist som Anny trivs så väl där. När man läser programmet så visar de på ett väldigt tydligt sätt att deras feminism handlar om att hålla tillbaka männen och lyfta fram kvinnorna.De verkar vilja göra om männen till förtryckta hederskvinnor.
  Det enda spom skaver i deras ögon är väl att de inte lyckades välja en kvinna som ordförande utan fick nöja sig med ett vitt, medelålders,svenskt gubbslem boende på Östermalm..

 19. Pingback: Gästinlägg: Vem har jag kränkt? | Genusdebatten