#Kvinnodagen: Fridlys de genuina pärlorna
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke funderar återigen över dessa magiska väsen: kvinnorna

Så var det återigen dags för den där dagen: Kvinnodagen. Hur dagen kommer att gestalta sig i media är inte alltför svårt att räkna ut. Vis av erfarenheten från de senaste årens mediala belysning av de genitala orättvisorna i vår värld ter det sig ganska lätt att extrapolera fram förtrycket och orättvisorna som kommer att vara dagens bestående intryck. Media står knappast jämställd­hets­feministern efter i detta avseende. Uppvärmningen har redan pågått under flera dagar, och idag kommer vansinnet att eskalera till sitt orgastiska klimax.

Vidrigheter24 har föga överraskande satt riktmärket för dagen genom att bara publicera artiklar om och med kvinnor. Fast deras artikel där de tillkännager det är lite självemotsägande (min emfas):

En vanlig dag täcks innehållet på vår sajt, liksom på de flesta andra, av både män och kvinnor, men ofta av fler män än kvinnor. För det är så samhället ser ut. Inte rent biologiskt – där är det rätt lika, men när det kommer till vilka som syns, hörs, bestämmer och tar plats

I dag ser ni inga män på Nyheter24.

I dag ser ni inga män på Nyheter24.


Fortfarande alldeles för få av det kvinnliga könet som har bestämmanderätt, som syns, som intervjuas och som blir ihågkomna

Därför väljer i dag Nyheter24 att uppmärksamma internationella kvinnodagen med att endast skriva om kvinnor och alla som definierar sig som kvinnor – oavsett biologiskt kön.

Jag föreslår ödmjukt att vi alla definierar oss som kvinnor idag. Ett anspråkslöst förslag jag tycker ligger rätt i tiden. Kontrastera ovanstående med samma blaskas inlägg där de tackar alla män på den internationella mansdagen:

Det är Internationella mansdagen i dag. Därför vill vi passa på att tacka alla män: genom att lista 12 anledningar varför dagen inte behövs.
1. TACK för att ni fortsätter att tjäna mer än oss kvinnor – och för att det kommer att vara så till och med år 2082

4. TACK för att ni tar er friheter på krogen och kladdar oss på brösten, rumpan och mellan benen

4. TACK för att ni tar er friheter på krogen och kladdar oss på brösten, rumpan och mellan benen

2. TACK för att vi får jobba gratis 66 minuter om dagen

3. TACK för att ni i så stor grad fortsätter att jobba för att sexismen i samhället lever och frodas – vilket är extra tydligt i reklamer

12. TACK för att ni alltid säger åt oss hur vi bör och inte bör bete oss eller hur vi ska klä eller sminka oss

TUSEN TACK FÖR ALLT – nu går vi ut på stan och firar Internationella mansdagen!

Tusen Fuck You Too för allt!

Jag har jävligt svårt för den här gnällmentaliteten som dyker upp på kvinnodagen. Personligen skulle jag se att det blev lite mer som mors dag brukade vara innan feministerna förstörde den dagen också. En uppskattande hyllning av kvinnor. Men vad kan man vänta sig, den Internationella kvinnodagen instiftades tydligen 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Jag hade som sagt hellre sett en dag fylld av positiv glädje där vi firar och hyllar de som förtjänar det.

Frågan är förstås, vilka är det som förtjänar det?

Snävits styvmor framför spegeln

Kränkta drottningar med makt …

För två år sedan tog jag all ära och heder av kvinnorna i mitt inlägg ”Jag, en misogyn kvinnohatare …” och jag fortsatte sedan mitt korståg förra året med att grovt förtala och nedvärdera alla kvinnor i ”Gör Internationella kvinnodagen Internationell bröllopsdag”. (Men eftersom GenusDebatten är en neutral sajt balanserades mina invektiv av Amazons mer positivt betonade inlägg ”En hyllning till alla vardagshjältar på internationella kvinnodagen”. Jag tänkte försöka titta lite mer objektivt på myntets båda sidor den här gången.

Kvinnor är lika lite som någon annan grupp en homogen massa där alla är likadana. Det räcker ju med att titta på dem så ser man att de är olika. Och att de reagerar olika när man tittar. De skiljer sig åt på individnivå både fysiskt och psykiskt.

Alla män är empatilösa ... eh ... djur?

Alla män är empatilösa … eh … djur?

Men eftersom det faktiskt är kvinnodagen idag kan vi väl tillåta oss att generalisera lite, det är ju brukligt när det gäller vår grupptillhörighet med avseende på genitalier. Jag tänker dock inte gå så långt att jag hävdar den allmänt rådande synen att världen är full av ondskefulla förtryckande män och oskyldiga uppoffrande kvinnor. Jag skall nyansera det till att världen består av ondskefulla monster till män, kvinnor som är parasiter och kvinnor som är pärlor. Jag tror bilden blir lite mer rättvisande så.

Om du som läser detta är kvinna, är du en pärla eller en parasit?

Parasiten

  Lesbiskt par i soffa, den ena gravid

  Vem behöver män när det finns spermabanker?

 • Kräver du lika lön trots att du bara arbetar deltid? Anser du kanske till och med att man bör införa en särskild skatt för män som jämnar ut inkomstskillnaderna?
 • Anser du att kvinnor skall ha rätt till inseminering, men tycker att surrogatmödraskap skall förbjudas? Barnbidragen behöver kanske höjas och förskolan byggas ut för att ta hand om barnen till de ensamstående kvinnorna?
 • Skall en kvinna ha rätt till både barn och karriär utan att behöva göra avkall på någondera?
 • Är prostituerade offer som skall skyddas genom att man kriminaliserar torskarnas köp, medan försäljningen i sig är laglig?
 • Skall vi införa feministiskt självförsvar på schemat för flickorna i skolan, medan pojkarna får lära sig att det är fult att våldta och slå?
 • Vagina-tavla

  Fittkonst

 • Tycker du att sexistisk reklam skall förbjudas? Konst som skildrar nakna kvinnor bör kanske rensas ut ur muséer och från alla allmänna utrymmen och ersättas med menstruerande fittkonst?
 • Anser du att alla kvinnor skall ha rätt till (kostnads)fri abort, men mannen skall ta sitt ansvar för att han stoppade in den och betala underhåll halva sitt liv om kvinna unilateralt väljer att behålla barnet? Tycker du att män över huvud taget inte har någon rätt till en åsikt om abort?

 • Anser du att flickor behöver särskilt stöd i skolan för att lyftas, och att unga pojkar skall lära sig att ge plats och att de får skylla sig själva för sin antipluggkultur om de hamnar efter i skolan?
 • Är det ett problem att det är få kvinnor som är professorer men ett underbart framsteg att två tredjedelar av alla högskolestuderande är kvinnor?
 • Hans ansvar!

  Hans ansvar!

 • Är det våldtäkt om kvinnan är berusad? Även om killen är lika berusad han? Behöver vi en samtyckeslag?
 • När ord står mot ord i våldtäktsmål, skall vi gå på kvinnans ord och kräva att mannen bevisar att han är oskyldig? Kanske bör vi införa sterilisering eller kastration av dömda våldtäktsmän?
 • Skall vi ge särskilda bidrag till musikfestivaler som ser till att minst hälften av artisterna är kvinnor? Skall vi premiera musik och konst skapad av kvinnor?
 • Kräver du att du och mannen skall dela 50 % på disk och städning, men han får gärna ta hand om klippa gräsmattan och fixa bilen?
 • Ge mig vad mig tillkommer, gubbjävel!

  Ge mig vad mig tillkommer, gubbjävel!

 • Kräver du att han skall ge dig orgasm?
 • Kräver du att få stanna hemma med barnen medan han tar ansvar för ekonomin?
 • Anser du att kvotering är en självklarhet? Män skall lämna plats?
 • Skall kvinnor alltid ha rätt att klä sig precis som de vill utan att någonsin bli bedömda för det? Anser du att män överhuvud taget aldrig skall uttala någon åsikt om hur en kvinna ser ut?
 • Anser du att kvinnors utseendehets och viktfixering är männens eller patriarkatets fel? Tror du till och med på tesen som framfördes i Vetenskapens värld att kvinnor är kortare för att männen tagit maten ifrån dem?
tre häxor

Häxorna styr

Det skulle förmodligen gå att fortsätta i det oändliga, men för att snabbt sammanfatta: Är du ett offer helt utan eget ansvar som ser att lösningen på alla problem är att någon annan skall ändra sig och anpassa sig för din skull? Gratulerar du är en första klassens egocentrerad kravmaskin och parasit. Och vad mig beträffar kan du flyga och fara, jag kommer att kämpa med näbbar och klor för att inte bidra med ett enda öre till ditt uppehälle eller liv. Slå dig gärna samman med övriga lesbiska ragator och starta ett eget samhälle fritt från män någonstans, men gör det då också av egen kraft. Sen kan ni sitta runt lägerelden i era egenhändigt konstruerade bostäder och bittert beklaga er över de själviska männen som inte hjälper er på traven.

Pärlan

Kände du inte igen dig så långt? Känns det här mer som du?

  Lönande kompetens

  Lönande kompetens

 • Har du insett att det finns en koppling mellan arbetstid och lön? Du kanske till och med har valt deltid för att du faktiskt vill ha tid för annat?
 • Ser du barn som något du vill skapa tillsammans med en man, och att deras uppfostran är ett gemensamt projekt? Är barn en ynnest som berikar livet?
 • Du kanske vill ha både karriär och barn, men inser att du kan inte få allt, någonstans är du tvungen att prioritera det ena eller det andra. Det är inte en orättvisa, det är bara så verkligheten är beskaffad.
 • Oavsett vad du tycker om prostitution så inser du att kvinnor är ansvariga för sina egna val, och att det är något sjukt i att försäljning är lagligt med köp kriminaliserat. Du nyanserar och ser att prostitution och trafficking är två väsensskilda saker.
 • Barnen och framtiden

  Barnen och framtiden

 • Du är för att vi uppfostrar barnen till att visa varandra en hälsosam respekt, oavsett kön, i förhoppning om att de skall hitta varandra i en positiv anda och kompletterar varandra istället för att strida.
 • Du upprör dig inte över ”sexistisk” reklam, du kanske tvärtom till och med tycker att den har sin plats. Likaså med nakna kvinnor i konsten. Är det rent av så att du själv, under de rätta förutsättningarna, tycker om att visa upp dig i raffiga underkläder eller naken för någon man?
 • Förmodligen har du kommit att betrakta abort som en självklar rättighet, men du kanske ändå känner att det inte är riktigt så enkelt ändå. Tycker du rentav att det är något absurt med höga aborttal och kvinnor som gör abort gång på gång? Att skydda sig är ett gemensamt ansvar. Givetvis har män rätt till en åsikt i frågan, även om de flesta av deras åsikter är knäppa.
 • Du vet att pojkar är stökiga när de växer upp. Men var det så farligt? Kanske tog de sig friheter som att de klämde dig på brösten och annat av det slaget, saker du aldrig skulle acceptera som vuxen kvinna, men du ser det som en del av uppväxtprocessen och lider inte av ”övergreppen” idag. Du kanske till och med lite hemligt för dig själv uppskattade en del av dem. Oavsett vilket måste vi inse att pojkar och flickor är olika och går igenom olika faser under sin uppväxt. Deal with it.
 • Lite sexistisk reklam har ingen dött av

  Lite sexistisk reklam har ingen dött av

 • Tja, det är väl inte så konstigt att det är över­väg­ande killar som blir ingenjörer och program­mera­re. Inte heller så konstigt att det är mest tjejer som satsar på att bli veterinärer och sju­ksköter­skor. Det föreligger vissa preferens­skillnader mellan könen på gruppnivå. Det är precis som det ska vara, och en del av olikheterna som gör att vi dras till varandra. Men det är sjukt att man hänger upp sig på hur fördelningen av professorer är utan att se något problem i att två av tre högskole­studerande är kvinnor.
 • Skål!

  Skål!

 • Du inser att du inte är befriad från ditt eget ansvar för att du var berusad. Du deltar i sex på eget ansvar, och om du dagen efter har ågren för att du var påverkad så tar du konsekvenserna av det. Du står för dina misstag och lastar inte någon annan för dem.
 • Visst, våldtäktsmål är besvärliga, men oskuldspresumtionen måste gälla också där. Och tyvärr, ord mot ord, kan inte gärna bli annat än friande. Och sterilisering eller kastration av dömda våldtäktsmän får dig kanske att rysa. Om inte annat för att du inser att det faktiskt finns de som blivit oskyldigt dömda. Du tycker inte det är dags att klippa kuken.
 • Inte så konstigt att det är mest killar som spelar på musikfestivaler? Trots allt är det nördiga killar som gör den mesta musiken.
 • Du och din man kommer själva överens om vilka ansvarsområden ni har och skiter fullständigt i vad övriga världen anser om det.
 • Det är saligare att giva ...

  Det är saligare att giva …

 • Förhoppningsvis har du en man som ser till dina behov när ni har sex, men det skulle aldrig falla dig in att ”kräva” tillfredsställelse. Hans obegripliga fascination av dina bröst är en del av din njutning och du bjuder honom dina lena lår i er samstämmiga lek, där givandet i sig själv är en belöning. Du har förstått att principen ”le mot världen, så ler världen mot dig” också är giltig i sängkammaren. Du har ett bra sexliv för att du tar ansvar för din partner, och är din partner dig värdig, BINGO!
 • Förmodligen vill du ha lejonparten av tiden med barnen, troligtvis tar också din man lejonparten av ansvaret för ekonomin. Eller kanske inte. Men oavsett så är det något ni själva kommer överens om utan statens inblandning. Och ni lyckas hitta en balans som ni båda tycker är rättvis utan att någon känner sig förfördelad.
 • Kvinna med räkneapparat och papper

  Hon kan om hon vill

 • Klart att vi inte skall ha kvotering. Dugliga kvinnor tar sig fram om de satsar. ”Glastak” och ”patriarkatets bastuklubbar” är bara svammel och nys. Män är överrepresenterade i toppen för att de är överrepresenterade bland de som satsar. Snedfördelningen i toppen är inte så mycket ett utslag av orättvisa, inte heller en fråga om duglighet eller kompetens, utan återspeglar framför allt vilja och fira val.
 • Kvinnor får klä sig som de vill. De har faktiskt mycket större frihet på den punkten än män har. Men det är bara naivt att tro på något slags utopia där klädseln inte inverkar det minsta på bedömningen. Precis som det inte skulle funka att vara klädd som en soldat i frälsningsarmén och stå i systembolagets kassa så funkar det inte att komma hårdsminkad och utstyrd som ett reperbahnsluder till förskolan eller som chefsförhandlare för en industri.
 • Göra sig fin ...

  Göra sig fin …

 • Du kanske inte lägger särskilt stor vikt vid ditt utseende, eller så kanske du njuter av att göra dig fin och tillbringar en icke föraktlig tid framför spegeln varje morgon. Oavsett om du går i jeans och lågskor eller tycker om att klä upp dig så att din figur framhävs och kattlikt balansera dig fram på höga klackar så gör du det av eget val. Och när du hypnotiserar män med dina kurvor är deras trånande blickar inte skäl för en polisanmälan utan en del av belöningen. Du vet att du är vacker och tycker om att bjuda världen på det.

Är du en genuin altruistisk kvinna som förskönar världen och sprider, eller åtminstone försöker sprida, värme, ombonad och glädje omkring dig, då är mitt budskap som följer:

(Samma låt som i ursprungliga inlägget, men tyvärr ny video, den ursprungliga videon har tagits bort från YouTube)

Men utvecklingen jag ser bekymrar mig. Det tycks som om parasiten blir mer och mer på modet. Jag börjar bli allvarligt rädd för att pärlorna inte bara är en akut bristvara, det verkar som de håller på att försvinna helt. Vilket får det att värka i hjärtat på mig. Jag älskar pärlor.

För allas vårt bästa och för en värdig framtid krävs krafttag: fridlys pärlan, den genuina kvinnan.

Venus-Goddess-of-Love fridlyst copy

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

#Kvinnodagen: Fridlys de genuina pärlorna — 156 kommentarer

 1. Tack Dolf för det, you made my day!

  Kvinnodagen och mansdagen är de två dagarna i året då man absolut inte ska öppna tidningen.

  Filosofen Hannes Nykänen skrev:

  ”Den sexuellt öppna och levnadsglada kvinnan är den mest utrotningshotade varelsen på jorden”

  Han har fel.

  Rätt: Den jämställda kvinnan är inte utrotningshotad, hon är bara otroligt sällsynt.

 2. EdersÖdmjuke och om jag petar in din vilda generösa text från 14e feb i samband med slutsatsen av pärl-definition är allt på plats, helt ok.

 3. Jag fyller år idag, på kvinnodagen, och har fått acceptera att jag på denna min högtidsdag (och numera hela veckan som leder upp till den 8:e) får veta att jag i egenskap av man är ett arsle. Kul Smile

 4. @Matias: riktiga kvinnor håller tyvärr på att bli en sällsynt art som man bör vårda ömt för att säkerställa återväxten.

  @DanTor: Herregud, vad skrev jag för dumheter då Confused
  Åh, ähum, den … tänkte väl kanske inte riktigt igenom det när jag skrev den här. Slog mig aldrig att någon med snuskig fantasi skulle koppla ihop de två inläggen. Hade kanske varit bättre att tala om juveler än pärlor. Shame

  @bem: Hoppas att du har hittat en pärla som vet att uppskatta ett riktigt arsle.

 5. För att behålla lite av min mentala sans så läste jag inte en tidning igår (8/3). Däremot passade jag på att ge lite extra kärlek till kvinnorna i mitt liv, och det var som vanligt uppskattat.

  Jag undrar verkligen var de hittar alla dessa människohatare som spyr ut sin galla i media, för jag hittar de aldrig i verkligheten (live). Eller är de såna där näthatare, som aldrig vågar stå för sin åsikt öga-mot-öga?

  Som nam na, för eller senare kommer de bli bitna i räva. Karma kommer man inte undan…

 6. En obekväm fråga:

  En traditionell stereotyp om kvinnor lyder att de är irrationella och gnälliga. Hur kan det då komma sig att den internationella kvinnodagen så gott som bara handlar om irrationellt gnäll…?

 7. @Frogfish:

  Jag undrar verkligen var de hittar alla dessa människohatare som spyr ut sin galla i media, för jag hittar de aldrig i verkligheten (live). Eller är de såna där näthatare, som aldrig vågar stå för sin åsikt öga-mot-öga?

  De är inte representativa för kvinnor som grupp, de är högljudda och otrevliga avvikare. Det är samma fenomen som att vissa killar är stökiga i skolan, kriminella eller män i maktelit. Det är de individer som syns och märks, men de är inte representativa för män som grupp.
  Därför träffar man dem aldrig live.

  Men jag tycker de är en fördel för oss att de gasar på med ideotin så som de gjorde igår. Pratade med en trevlig feminist på twitter igår som just reagerade på hur män hanterades svinaktigt på kvinnodagen. De behöver få upp ögonen för galenskapen de ställer sig bakom.

  Ju med de visar sin svinaktighet, ju fler kommer markera avstånd från en osund ideologi.

 8. @Frogfish: Jag kanske behöver gå utanför dörren. Vore ju trevligt om jag har fel och det bara dräller omkring pärlor därute.

  @Rick: Kvinnorna som syns i media är i hög grad irrationella och gnälliga.

 9. Jag måste bara fråga. Så det är ok att råna någon om man är full och den man rånar också är full?

 10. Jag hamnade förresten mittemellan, en parasiterande pärla?

  Om abort tänker jag såhär: Om man absolut inte vill bli pappa eller underhållskyldig så får man använda kondom. Jag vet, shit happens och det gör det även för kvinnor. Skillnaden är att kvinnor kan göra abort, det är bara så biologin är beskaffad. Deal with it!

 11. @Jenny:

  Fast kvinnor har också skydd, så då skulle vi kunna förbjuda abort, för shit happens, deal with it.

 12. Jag måste bara fråga. Så det är ok att råna någon om man är full och den man rånar också är full?

  Nej, och det är aldrig ok att våldta någon heller.

  Däremot är det inte våldtäkt att ha sex även om någon av de inblandade är berusad (om inte vederbörande är medvetslös, förstås).

  Rån är alltid olagligt och ska så vara. Sex är inte alltid olagligt och ska inte vara det heller.

 13. Jag funderar också över det här. Jag såg en intervju med en kvinna som nu var pensionär. Hon hade jobbat sen hon var tonåring. Hon hade varit hemma med barnen när de var små, men annars alltid jobbat heltid. Hon fick ut en pension på 7000. Hon klarade sig nätt och jämt.

  Jag tänkte att det var en låg pension för att ha jobbat heltid så länge, men sen var hon också undersköterska och borde ha utbildat sig till sjuksköterska om hon hade velat tjäna mer och få en bättre pension.

  Sen tänkte jag på Japan där kvinnor verkligen måste välja karriär eller barn och hur dåligt det är för både männen och kvinnorna. Männen arbetar häcken av sig och väljer hellre bort barn och familj pga. det. Medan många kvinnor väljer att vara självständiga och barnlösa. Så det föds inte tillräckligt många barn i Japan.

  Det behövs kanske ett annat tänk för att motivera män och kvinnor att skaffa barn. Eller inte, det är kanske bara bra att det föds mindre barn. Ur miljösynpunkt.

 14. @jenny:

  ”…det är kanske bara bra att det föds mindre barn. Ur miljösynpunkt.”

  Stornyheter! Större barn är sämre ur miljösynpunkt. Det måste vara de patriarkala, stora pojkbarnen som snott maten från mamman i magen Wink

 15. @Jenny: Givetvis inte. Jag syftade förstås på sex under samtycke, men där man då menar att hon inte kunnat ge samtycke för att hon var berusad (och bekvämt bortser från att det i lika hög grad då gäller honom). Men ska jag verkligen behöva förklara det för dig?

  @Jenny: Jag har alltid uppfattat dig som en pärla. Säger du att jag har fel?
  Vad abort beträffar, tja, män bör ha samma fria val som kvinnorna. Och det går att ordna.

 16. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag blir lika desillusionerad som du när jag läser tidningar och på nätet. Men som tur är så är faktiskt den verkliga världen nästan tvärtom-världen. De flesta kvinnor (och män) är hur trevliga som helst. Så ta du en promenad, om du inte blir rik på pärlor så får du iaf lite frisk luft Cool

 17. @Jenny:

  Så om jag ger bort något, och dagen efter ångrar mig. Kan jag anmäla personen för rån då?

 18. En annan sak jag undrar över när det gäller våldtäkt. Pelle Billing ansåg att 40% av våldtäktsanmälningarna var falska. Jag läste siffror på att ca. 6000 sexövergrepp anmäldes per år. Då återstår ungefär 3000. Ca. 250 leder till fällande dom. Antar man då att 40% av dem är oskyldiga också? Eller är det accepterade siffror s.a.s?

  Pelle Billing menade också på, då i alla fall, att våldtäkt inom äktenskapet aldrig gick att bevisa och det var därför ganska lönlöst att ha det som brott. Jag tror jag förstod vad han menade, att det var bortkastade skattepengar.

 19. @Tommy & @Jenny: Det är givetvis frivilligheten som avgör om det var eller inte var en våldtäkt, inte berusningsgraden. En person som är avdäckad, eller så gravt berusad att den inte fungerar och/eller kan genomföra ett begripligt samtal, är givetvis inte heller kapabel att fatta beslut om sexuell samvaro, men då måste man också tillämpa samma kriterier på motparten. Eller för att göra det solklart, om både killen och tjejen har 1 promille i blodet, så kan inte han sägas ha våldtagit henne baserat enbart på faktumet att hon var berusad.

 20. @J.G:

  Ja det kan du, men ord kommer stå mot ord om ni inte skrev ett kontrakt och gav kopian till någon av parterna.

 21. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Dolf, det ä r redan sedan några år ordnat. Regeln om abort är numera könsneutral och gäller man som kvinna den som tar den fysiska risken med sin kropp vid graviditet/abort oavsett juridiskt kön.

 22. @jenny: Den enkla lösningen på pensionsproblemet är att äkta par helt enkelt delar pensionspoäng under tiden de är gifta. Det torde vara en rättvis och funktionell lösning som alla kan ställa upp på (annars finge de välja bort den lösningen i äktenskapsförord).
  Sen är det ett stort systemfel om samhället är beroende av en befolkningstillväxt. Samhället skall vara självanpassande till befolkningsmängden.

 23. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag tror jag bara störde mig på hur du beskrev en ”riktig” kvinna. Med handen på hjärtat tror jag inte att jag sprider värme, ombonad och glädje omkring mig. Jag blev lite oginn som man säger på skånska. Sprider du värme omkring dig Dold?

 24. @Frogfish: Jag vet väl att det inte är så illa ute i världen, men frågan är hur det ter sig för den uppväxande generationen. Finns skäl till oro där.

 25. @A: eh, news flash, män kan inte bli gravida. Det är just det som skiljer kvinnor från män. Så en ”könsneutral” lag är bara en akademisk pappersexercis. Ungefär som direktiv om att kvinnor skall ha samma rätt att bli undersökta för prostata- eller testikelcancer som män.

 26. Och insåg precis att jag tog något personligt som egentligen handlade om gruppen kvinnor. Så fruktansvärt kvinnligt av mig Grin

 27. Jenny-”Så det är ok att råna någon om man är full och den man rånar också är full?”
  En mer korrekt liknelse vore väl- ”är det ok att låna pengar av en kompis om båda är på fyllan”?

 28. @jenny & @jenny: Nä, jag är definitivt ingen större värmespridare, värmeverket är väl dolt Razz
  Men som jag sa:

  Är du en genuin altruistisk kvinna som förskönar världen och sprider, eller åtminstone försöker sprida, värme, ombonad och glädje omkring dig

  Tja, du behöver inte vara någon masugn. Det räcker med att du har en schysst attityd och faktiskt bryr dig om andra. Lite värme är värme det också. Och det var egentligen det jag ville fånga, attitydskillnaderna, mer än faktiska åsikter eller ställningstagande på enskilda punkter.

 29. @jenny: Du är trilsk och besvärlig, precis som fruntimmer brukar vara, men du vet väl att jag tycker om dig ändå? Kiss

 30. @Jenny:

  Men om våldtäktsmannen är så gott som nykter och offret har nästintill däckat?

  ”Så gott som” och ”nästintill” är besvärliga bedömningsfrågor som rätten måste ta ställning till. Som jag skrev är det inte försvarbart att ha sex med någon som är så berusad att han eller hon inte kan ge samtycke.

  Men om båda är smålulliga och har sex med samtycke är det inte våldtäkt, även om hon ångrar sig dagen efter.

 31. ”Men om våldtäktsmannen är så gott som nykter och offret har nästintill däckat?”

  Då handlar det inte om våldtäkt, utan om sexuellt utnyttjande och skall i så fall skrivas så här:

  ”Men om gärningsmannen är så gott som nykter och offret har nästintill däckat?”

  Jag fattar inte att folk skall ha så svårt att skilja på våldtäkt och sexuellt utnyttjande?
  Är det feminismen och deras nyspråk som förvridit huvudet på er?

  Begreppet sexuellt utnyttjande har också en straffskala….

  Därav anledningen till att det ”bara” är ca 250 som leder till fällande dom gällande våldtäkt, de andra handlar möjligen om sexuellt tvång eller sexuellt ofredande eller sexuellt utnyttjande när det granskas närmare, och gärningsmännen frias för våldtäkt men fälls för gällande alternativet istället. Om det är frivilligt har inget brott begåtts, även om man varit onykter.

  https://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-olika-brott/Fakta-om-sexualbrott/

 32. ”Sexualbrott är ett samlingsbegrepp för brotten våldtäkt, grov våldtäkt, våldtäkt mot barn, sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande, köp av sexuell tjänst, koppleri med flera. Ett sexualbrott är när du utsatts för en sexuell handling mot din vilja. Är du under 15 år kan en sexuell handling bedömas på särskilt sätt.”

 33. @Dolf: jag tror att det finns ganska gott om pärlor, men de är lite svåra att hitta. De som är ganska nöjda med livet och reder ut problemen/oklarheterna med den det berör, de behöver inte gå till media och bloggar för att få ut sin frustration. De finns där i vardagen, möjligtvis undrar de om de ska orka säga emot de frustrerade för de verkar så arga och oresonliga.

 34. @Anders Senior:

  Jag måste rätta mig själv, är du full är det tydligen våldtäkt också nu för tiden…

  ”Den som utnyttjar någon som sover, är medvetslös, berusad eller påverkad av annan drog, psykiskt störd, sjuk eller på annat sätt är i särskilt utsatt situation döms också för våldtäkt.”

  Detta sätter ju därmed vissa av de andra begreppen ur spel.
  Vilket i mina ögon är lika fel som att införa en särskild ”kvinnofridslag” istället för att se till att domstolarna dömer alla, oavsett kön, enligt prejudikaten om hemfrid.

  Fan, är det de fallande PISA resultaten som börjar avspegla sig även i rättsväsendet?

 35. @Jenny:

  Om kvinnan har bestämmandet över barnets födas eller icke födas, då ska det såklart var hennes ansvar om hon väljer att föda barnet- hon måste betala för sitt beslut, inte en man som inte hade något att säga.

  Skulle du säga ”shit happens killar är starkare” om en kvinna blir våldtagen av en starkare man?

  Nej, biologin är något man balanserar med lagar och regler så att det blir så rättvist det kan.

  Ibland måste man ha tjej och kill-ligor, men då ser man till att alla får en så rättvis chans det går. Viktklasser i kamsport osv.

  Kvinnor ska självklart bestämma över sin kropp- men de måste ta ansvar för sina val. Senaste killen de hade sex med kan inte räknas som en förmyndande förälder.

 36. @Andreas:

  Jag kan väl hålla med om att en del kvinnor har väldigt svårt att se detta från flera perspektiv än sitt eget (detsamma gäller säkert en del män).

  Men det som komplicerar det hela är att det kommer att tillkomma en (minst) liten oskyldig part efter ca 9 månader. Och hur ego de biologiska föräldrarna än är, så borde inte nytillskottet få ta smällarna av det.

  Det blir en komplicerad fråga där huvudpersonen inte borde vara nån av de 2 det började med, men det är lätt att glömma. Därför har jag faktiskt svårt att tycka synd om män som gett sig in i ”leken”, men det betyder inte att jag har nåt till övers för de kvinnor som utnyttjar detta. Ibland är det helt enkelt svårt att enas om vad som egentligen är rättvist, och för vem.

 37. @Andreas:

  Klart han kan. Män borde vid det här laget hört talas om vissa kvinnors sjuka barnlängtan, ren biologi igen, och hur långt de här kvinnorna kan tänkas gå för att få sina barn. Så mitt råd till alla män som inte vill bli underhållsskyldiga är att inte dricka för mycket på krogen så att omdömet alltid är gott nog till att plocka fram en kondom när det väl gäller.

  Jag vill då inte betala för kvinnors sjuka barnlängtan och naiva mäns idioti. Jag betalar gärna skatt för de svaga och sjuka, men inte till kåthet.

 38. @Jenny:

  Med andra ord: män måste inse att kvinnor inte är att lita på, och att oavsett vad de små liven hittar på, är det männens ansvar att bära konsekvenserna. Wink

 39. @Jenny: Vasectomi är annars en rätt enkel procedur för den som inte vill ha fler barn och vill slippa lita på fruntimmer.

 40. @Frogfish:

  Men det som komplicerar det hela är att det kommer att tillkomma en (minst) liten oskyldig part efter ca 9 månader. Och hur ego de biologiska föräldrarna än är, så borde inte nytillskottet få ta smällarna av det.

  Jag gissar att de flesta är överens om att barnet har företräde och inte skall drabbas som oskyldig part. Men tar man det som utgångspunkt och fullföljer tanken så återstår egentligen bara två alternativ:
  1. Förbjud abort och tvinga båda parterna att ta ansvar för avkomman
  eller
  2. Obligatorisk abort om inte båda parterna accepterar ansvar för avkomman

 41. @Ulf T:
  Jennys råd är väl pragmatiskt sunt med rådande lagstiftning och så som vårt samhälle behandlar dessa frågor. Ungefär som att råda kvinnor att inte urskillningslöst uppträda sexuellt utmanande. Fast det senare faller inte i god jord.

 42. @A: Om en man blir gravid är det inte en man, det är en kvinna, oavsett hur manlig kvinnan ter sig.

  kvinna ;small>subst. kvinnan kvinnor
  fullvuxen person av honkön i mots. till flicka resp. man; ofta med tonvikt på biol. el. samhällelig funktion 〈jfr dam 1

  och

  honkön subst. honkönet
  kön vars representanter ombesörjer hela fortplantningen, sedan befruktningen väl skett

  Gravida män är mindre vanliga än levande döda.

 43. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ja, Dolf. Det finns ju tydligen flera alternativ, bla det som vi har nu.

  Jag har dock inget universellt svar. Min poäng var bara att peka på att vi kan vara hur kategoriska som helst och tycka att han/hon är ansvarslösa svin, och agera därefter. Men vill vi att barn ska ha så bra förutsättningar som möjligt (vad nu det innebär), så får vi kanske tulla lite på vårt hämndbegär mot ”motståndaren” och acceptera att allt inte blir rättvist i slutänden.

  En (halvdålig) liknelse är ansvaret för sin klubba i ishockey. Om motståndaren skadas av min klubba i hockey spelar det ingen roll om det var med flit eller inte, det är mitt ansvar att hålla ordning på klubban och allt som händer med den är mitt ansvar. Och då får jag även ta konsekvenserna av detta. Inte alltid rättvist, men solklara spelregler. Och det är kanske nåt vi får acceptera´när det gäller barn, håll ordning på ”klubban”.

 44. @ChristinaG: Eftersom du (mig veterligen) inte är bland dem jag följer på twitter så kom du inte med i mina FL-tweet i förrgår. Den bristen åtgärdas härmed. Betrakta dig som FridLyst. Kiss

 45. @Frogfish:

  Även om beslutet att inte göra abort skulle vara dumt, så kan inte mannen lastas för det då det inte är hans val.

  Det du säger är i princip att en kvinna inte själv kan ta hand om ett barn, utan att mannen som inte förstod hur oansvariga kvinnor är måste stå till svars för hennes dåliga beteende samt dåliga möjlighet att ta hand om ett barn.

  Isåfall borde vi ju förbjuda inseminering för ensamstående kvinnor?

  Nej, oavsett vad man tycker om ensamadoption eller inseminering så är det rättvisaste alternativet enkelt:

  Den som bestämmer över barnets födelse eller abort tar också det slutgiltiga ansvaret.

 46. @Andreas:

  ”Det du säger är i princip att en kvinna inte själv kan ta hand om ett barn, utan att mannen som inte förstod hur oansvariga kvinnor är måste stå till svars för hennes dåliga beteende samt dåliga möjlighet att ta hand om ett barn.”

  Det är inte alls det jag skriver. Se till det jag skriver istället för till det jag ”i princip” skriver, ganska stor skillnad.

  Det jag säger är att det inte är så enkelt som vissa vill göra gällande. Och oavsett vilka skitungar som är föräldrar till den nyfödda så är det (barnet) faktiskt också en människa som inte behöver starta sitt liv med medvetet taskiga förutsättningar. Men jag förstår att vi tycker olika där, så länge mamman ”åker dit” för sitt beteende spelar det ju ingen roll vilken 3’e part som drabbas…….

 47. @Frogfish & @Andreas:

  Jag har dock inget universellt svar.

  Men det har jag, och jag anser att det är solitt och vore fungerande (fast det är så utanför ”the box” och politiskt inkorrekt så jag kan inte föreställa mig att det någonsin skulle bli accepterat inom en överskådlig framtid).

  Barnet har ingen talan i sammanhanget eftersom det inte kan uttrycka sin vilja. Det är inte så att jag anser att det bör eller skall vara så. Jag säger bara att det är så och inget vi kan göra något åt. Om vi verkligen skall dra in barnets rättigheter i sammanhanget landar vi i de två alternativen jag gav i den tidigare kommentaren med abortförbud eller obligatorisk abort.

 48. @Frogfish:

  Men om man aborterar så behöver inte barnet komma till under dåliga förutsättningar!

  Det är mammans val om hon ska behålla barnet eller ej, mannen kan omöjligen ställas till svars för hennes handlingar.

  Inte heller ”åker hon dit” iom att hon själv kan välja.

  Som man kan du inte gå ut och bli förälder på egen hand, men du ska inte behöva bli det mot din egen vilja heller.

 49. @Andreas:

  Oavsett hur du sätter upp saker i teorin så stämmer inte alltid verkligheten överens med din teorivärld.

  Vad ska du göra om du blir far ”mot din vilja”? Skita i ungen? Låta han/hon höra hela livet att din farsa tyckte det var kul att göra dig, men vill inte veta av dig? Det funkar inte i min värld.

  När barnet väl är fött så trumfar det dina ”orättvisor”, det är väl bara att acceptera. Annars ska du inte ha sex med kvinnor som kan bli med barn. Detsamma gäller för kvinnor. Sen har de via biologin möjlighet att välja i ett senare läge, men vad ska du göra åt det? Fram till sexakten har ni lika stora valmöjligheter, efter det är inte världen rättvis, deal with it.

  Du låter som en feminist som klagar över att hon är mindre än män för att de männen snott hennes mat.

 50. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Oavsett vad du har för idéer och regler om hur du tycker det ska vara så blir barn till där föräldrarna inte är överens om abort eller inte. Det ploppar ut förr eller senare och då står föräldrarna där. Oavsett vad som hänt innan så är båda föräldrar efter det och bör agera därefter.

  Vi är alla olika, men jag har inte mkt till övers för föräldrar som aktivt skiter i sina barn.

 51. @Frogfish: Att det är orättvist har jag aldrig bestridit. Men ska man bara godta det? Har du något försvar för orättvisan bortsett från att ”det är så”?

  Anser du generellt att man skall ställas till ansvar för allt som sker som ett resultat av något man gjort oavsett hur oavsiktligt eller litet det är? Skall du till exempel ställas till svar för att en biltjuv kör ihjäl någon med din bil? Din medverkan (i det här fallet att du ställer en bil till förfogande) är en nödvändig ingrediens i händelsekedjan som leder till en annan persons död.
  Om vi börjar använda kriterier av typ ”han stoppade in den så han får ta konsekvenserna” fullt ut inom andra områden kan vi lika gärna bura in alla människor. Det finns inga oskyldiga.

  Jag ser absolut inget försvar för att enbart kvinnor har ångerrätt.

 52. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Nu börjar det bli fånigt. Barn är inte bilar. Utgår från att du inte är far….

  Men ok, säg att vi förbjuder abort(som du har som alternativ, det funkar ju både i Polen och på Irland….(not)). Då har män och kvinnor samma valmöjligheter (förutom en massa fysiska problem för kvinnan som män kan strunta i). Tjoho, alla är glada.

  Eller kanske inte. Då kanske man kan tycka att den som riskerar att dö i barnsäng kanske skulle kunna få bestämma om hon vill riskera det. Utan att ta bort rättigheter från mannen som han nyss hade. Dock har kvinnan fått en rättighet till. Men med den insatsen hon lägger in tycker jag inte det är orimligt. Så den enda rättigheten mannen saknar är den om han ska få bestämma om kvinnan ska sätta sitt liv på spel, iofs liten risk men ändå hennes risk. Jag kan inte se var det orättvisa i detta är. Är det inte här vi tjatar om att allt inte kan vara 50/50? Hur rättvist är det att kvinnan ska föda?

  Jag ser det helt enkelt inte som en stor orättvisa att kvinnor kan ”ångra sig” senare än män i detta. De har mest att förlora och då är det svårt för mig att se att de inte skulle få ha ett ”veto” i detta.

  Men vi får nog enas om att vara oense i detta.

 53. @Frogfish:

  Så den enda rättigheten mannen saknar är den om han ska få bestämma om kvinnan ska sätta sitt liv på spel,

  Nä, för mannen saknar rätten att själv besluta om han vill bli far. Jag ser inte rättvisan i att ena parten på grund av ett beslut att ha samlag per automatik blir förälder utan egen beslutsrätt, medan den andra parten har denna beslutsrätt.
  Jag förordar varken abortförbud eller obligatoriska aborter, jag bara fullföljer tankegången om att man blandar in det ofödda barnets ”bästa” i sammanhanget.
  Jag säger inte emot dig beträffande att kvinnan bör ha beslutsrätten beträffande huruvida barnet skall födas eller inte. Jag säger emot dig på punkten att mannen automatiskt blir påtvingad ett faderskap. Jag har redan två gånger tidigare i tråden länkat till mitt inlägg om den nödvändiga asymmetrin när det gäller föräldraskap och abort, har du läst det?
  Mitt förslag ger bägge parter full beslutsrätt och är rättvist för bägge parter.

 54. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag förstår precis vad du menar, jag håller bara inte med. Jag är av åsikten att man kan inte skita i sitt barn när det väl finns där, oavsett hur det kom dit. Vad är det för människa som vänder ryggen till ett barn som han (i det här fallet) är far till?

  Och jag anser att detta är ett av områdena där det inte går att få 100% rättvisa. Då ska väl i rättvisans namn underlivsskador i anknytning till födseln replikeras på mannen (ouch) etc. Fram med saxen och sy igen, för det ska ju vara rättvist…..

  Hamnar man i den situationen med en graviditet och inte kan komma överens med mamman om att göra abort, så är det helt enkelt bara att ta sitt ansvar och ställa upp på de sätt som är möjligt givet situationen. Inga skrivna jag-vill-inte-ha-ungfan-kontrakt skulle kunna få mig att uppträda på annat sätt (och ingen son till mig heller). Men som sagt, vi är helt enkelt olika i detta. Var och en får stå för sitt beteende.

  Vi kommer nog inte så mkt längre i det här. Vi står alldeles för långt ifrån varandra i frågan om vilket ansvar man har för sina barn.

 55. @Frogfish:

  Kvinnan bestämmer dock över barnets existens till att börja med.

  Om jag som man vill ha barnet, så kan jag inte tvinga kvinnan att behålla det.

  Jag kan inte heller tvinga henne att abortera.

  Så barnet är helt och hållet hennes val.

  Om man har fullständig kontroll över ett beslut, så ska man ta ansvar över vad man väljer.

  Har man inget att säga till om, så kan man inte vara ansvarig.

  Allt annat är ologiskt och orättvist. Även om du tycker att det ”känns fel” så kan du omöjligen påstå att det inte stämmer.

  När män var förmyndare åt kvinnor så var det logiskt att lasta mannen, men inte om könen ses som likvärda.

 56. @Andreas:

  Det kanske är orättvist. Men det är inte mycket du kan göra åt det utan att sätta barnet i skiten. Sen kan du hävda i evighet att det är mammans fel. Allt är inte rättvist här i livet, och det här är en sak som jag anser är omöjlig att göra rättvis för alla parter, inklusive barnet. Att skita i ett barn som man varit med om att sätta till världen är för mig inget alternativ (oavsett bakgrunden). Att du tycker det är ok bara för att processen är orättvis får stå för dig.

  Jag kan sammanfatta MIN ståndpunkt om processen i följande 3 steg:

  1. Fram till sexakten har både man och kvinna lika mkt att säga till om.
  2. Vad gäller abort är det kvinnan som har ”utslagsröst”, mannen kan endast vara ”rådgivande”.
  3 När barnet är fött tar man ansvar för det (så gott man kan), oavsett hur osams man är med den andra föräldern.

  Det här är givetvis bara MIN ÅSIKT i frågan, och jag förstår att du och andra tycker annorlunda. Men inget du sagt ovan trumfar ansvaret för barnet som DU (eller jag) varit med och skapat. Så oavsett om det är orättvist eller inte mot dig, så tycker JAG att det är det rätta att göra.

  Jag ser inte hur vi ska kunna enas om vad som är rätt i detta (inte nödvändigtvis rättvist). Vi kanske får lov att vara så fåniga att vi tycker olika.

 57. @Frogfish:

  Vad är det för människa som vänder ryggen till ett barn som han (i det här fallet) är far till?

  Gissningsvis ungefär samma typ av människa som låter döda det barn hon inte vill bli mor till?

  (Nej, jag är inte abortmotståndare. Jag reagerar bara på att du tycks ha så olika måttstockar för män och kvinnor.)

 58. @Tommy:

  Olika måttstockar? Det tycker jag inte. Men förutsättningarna och insatserna är olika för män och kvinnor i detta.

  Och sen tycker jag inte att aborterade foster är barn, men där kan man ha olika åsikter. Och jag tycker det är en enorm skillnad mellan att vända sitt födda barn ryggen och att göra abort, men även där kan man ha olika åsikter.

 59. @Frogfish:
  När det gäller barn är det nog lättare att argumentera utifrån principer, så länge man inte har några. (Barn alltså) Så var det i alla fall för mig. Men sen när man har en parvel själv är det många principer som får flyga all världens väg. Och inte fattar man hur man kunnat ha så orimliga principer till att börja med.

  Jag blir glad av din argumentering!

 60. @Frogfish:

  Olika måttstockar? Det tycker jag inte. Men förutsättningarna och insatserna är olika för män och kvinnor i detta.

  Det man kan notera är hur djupt uppfattningen sitter att kvinnor inte skall behöva ta ansvar för sina beslut. För män accepterar man helt att de kan ställas inför svåra beslut, men ändå måste äga sitt val och konsekvenserna. Här menar vi alltså att mannen, alldeles oavsett han hamnade i situationen, måste ta ansvar för resultatet.

  För kvinnan tycker man att det är fullständigt naturligt att hon inte bara skall få välja precis som hon vill, utan också tvinga en annan människa att dela ansvaret med henne.

  Man kan tycka att det är så det skall vara, men i så fall reducerar man kraftigt kvinnors potential till agens, i konkurrens med män som måste acceptera sitt ansvar, vare sig de valde det eller ej.

 61. @Frogfish:

  Olika måttstockar? Det tycker jag inte. Men förutsättningarna och insatserna är olika för män och kvinnor i detta.

  Jag skulle kunna gå så långt som att säga att kvinnans beteende i så fall är värre än mannens – sett ur barnets perspektiv. Ett barn med en mamma men ingen (närvarande) pappa har goda möjligheter att växa upp och utvecklas. Särskilt i ett land där ensamstående mödrar får bidrag från staten.

  Ett barn som inte får födas har naturligtvis inga möjligheter alls.

  Du argumenterar för att en man kunna tvingas försörja ett oönskat barn (och, om vi ska vara ärliga, även dess mor i viss omfattning). En kvinna ska ha rätt att välja helt på egen hand om hon vill ha ett barn. Jag undrar hur du kan undvika att se att det är dubbla måttstockar?

 62. @Tommy: Touché

  @Frogfish:

  Och sen tycker jag inte att aborterade foster är barn, men där kan man ha olika åsikter. Och jag tycker det är en enorm skillnad mellan att vända sitt födda barn ryggen och att göra abort, men även där kan man ha olika åsikter.

  Yeah, nu talar jag inte om att vända barnet ryggen när det är nyfött, utan helt enkelt att aldrig acceptera barnet till att börja med.
  För att spinna vidare lite på det, vad är det avgörande för om en person är fader? Är det att barnet är producerat med hans sperma eller är det att han har accepterat faderskapet? Det är en ganska viktig fråga. Det enkla svaret som de flesta förmodligen anammar implicit (de kanske ryggar från det när det är formulerat som jag gjorde) är att det är spermabidragen. Men gäller det då oavsett hur sperman kom till ägget? Vi har ju fall där kvinnan har ljugit om preventivmedel (och om han då blir skyldig till underhåll bör hon dömas till fängelse i lika många år som mannen tvingas betala underhåll). Vi har fall med spermadonatorer. Det lär t.o.m. förekomma fall där kvinnor avsiktligt gjort sig gravida med sperman från använda kondomer och liknande.
  Och hur ställer man sig till adoptivfäder? De är då alltså inte fäder till barnen?
  Om å andra sidan adoptivföräldrar accepteras som sanna föräldrar till barnen, så har du gjort avsteg från det genetiska faderskapet, eller menar du att barn som har en adoptivpappa har två pappor som bägge skall ”betala underhåll” för barnet?

  Vad mig anbelangar saknar genetiskt släktskap fullständig betydelse. Om en kvinna plötsligt skulle stå på min förstukvist med ett knyte i famnen och påstå att jag var ”skyldig” så betyder noll för mig. Vad fan har det för betydelse om spermaskvätten kom från mig eller någon annan. Om hon tror hon bara kan välta över en bördan att ansvara för ett barn sådär hur som helst så misstar hon sig grundligt.
  Samtycke till sex innebär inte automatiskt samtycke till föräldraskap. Och kräver man att det skall föreligga samtycke till sex så bör det fan i mig också föreligga samtycke till föräldraskap. Och om en kvinna sätter ett barn till världen utan samtycke från mannen som bidrog med det genetiska grundmaterialet. Touch shit, deal with it woman.

 63. @Ulf T:

  Observera att jag även tycker att kvinnor ska ta hand om sina födda barn. Bara för att kvinnan kan välja abort och mannen ej betyder inte att han inte har nåt val, bara att kvinnor har ett val till. Kvinnan måste få ha rätt att bestämma över sin egen kropp, allt annat är ju befängt. Och att en förälder ska kunna säga att den skiter i sitt barn (med statens välsignelse) ANSER JAG vara helt fel.

  Och jag är helt övertygad om att de flesta kvinnor tar ansvar för sina beslut (liksom de flesta män). Men att det skulle sanktioneras från staten att föräldrar ska kunna skita i sina barn tycker jag helt enkelt är fel. Sen får ni tycka att det är olika måttstockar hur mycket ni vill. Men innan insatserna är desamma för kvinnor och män så är det svårt att tycka att exakt samma måttstock ska användas.

  Men jag förstår att min åsikt att barnets behov trumfar faderns (i det här fallet) ovilja att ta hand om sitt barn är kontroversiell här. Och jag accepterar det, men acceptera även min åsikt att man ska ta hand om sina barn.

 64. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Yeah, nu talar jag inte om att vända barnet ryggen när det är nyfött, utan helt enkelt att aldrig acceptera barnet till att börja med.”

  För mig ingen större skillnad. Slutresultatet är detsamma, ett barn med en farsa som skiter i barnet.

  ”Och hur ställer man sig till adoptivfäder?”

  Att jämföra en förberedd adoptivfamilj, med en mamma som fått barn med en man (som inte vill vara pappa, men inte hade nåt emot att göra barnet) visar bara hur långt ifrån varandra vi står i detta. Jag vet faktiskt inte i vilken ände jag ska börja kommentera detta, så jag avstår. För att förtydliga så håller jag givetvis inte med dig att det är samma sak.

  Angående ditt sista stycke håller jag helt enkelt inte med. Det är ditt barn, deal with it. Vem ska annars göra det?

  ”Touch shit, deal with it woman” översatt: Ta i skit, ….

  I ditt fall verkar det faktiskt redan som hon gjort det…..

 65. @Tommy:

  Eftersom förutsättningarna och insatserna är olika för män och kvinnor i detta kan de omöjligen ha exakt samma måttstock. Den dagen du kan föda barn får du precis samma val som kvinnan.

  Och jag har redan sagt att jag inte anser att ett aborterat foster är ett barn.

  Till alla: Oavsett vilka argument ni ger kommer jag ALDRIG att skita i ett ev barn jag varit med att skapa. Och det är den värld jag lever i och är beredd att acceptera. Det gör också att jag uppträder efter det i mina förhållanden med kvinnor. Att sedan kvinnan har större beslutanderätt i detta stör inte mig, stör det er så försök påverka lagstiftarna, mig får ni svårt att omvända till jag-skiter-i-mina-ungar-klubben.

 66. @Alith:
  Jag tror du missar att bli mor och bli far är två helt olika saker. Som kvinna får du en massa kopplingar till barnet under graviditeten, du genomgår kroppsliga förändringar, knyter känslomässiga band med det osv och genomgår en hel process. Som man har man ingen som helst fysisk eller biologisk koppling till barnet efter befruktningen. Det spelar ingen som helst betydelse för graviditetens förlopp om fadern är närvarande eller inte. Om modern dör, dör också det ofödda barnet. Om fadern dör betyder det inte ett skit. Fadern är enbart nödvändig som spermadonator, därutöver saknar han helt betydelse för barnets tillblivelse. Faderskapet är på det hela taget bara ett socialt kontrakt.
  Det finns många som blivit fäder utan att någonsin ens veta om det. Det finns många fäder som inte vet om att de är genetiska fäder, precis som det finns fäder som felaktigt tror att de är genetiska fäder. Det bästa sättet att säga det på är väl att moderrollen och det genetiska mödraskapet är stenhårt kopplat eller ”hardwired”, medan faderrollen och det genetiska faderskapet är helt frikopplade från varann. Du får en massa skillnader på grund av det. Inte minst att modern alltid vet att hon är moder, men fadern kan aldrig vara säker på att han verkligen är fader med mindre än ett DNA-test eller uppenbara fysiska likheter mellan barnet och fadern. (Jag vet personligen att min far verkligen var min far, eftersom jag, min syster och alla mina halvsyskon har klart gemensamma drag med honom som ställer det bortom alla tvivel att vi alla är genetiskt länkade.)
  Min grundinställning är rätt och slätt att ingen skall tvingas bli förälder mot sin vilja.

 67. @Frogfish:

  Eftersom förutsättningarna och insatserna är olika för män och kvinnor i detta kan de omöjligen ha exakt samma måttstock. Den dagen du kan föda barn får du precis samma val som kvinnan.

  Om män har rätt till ”juridisk abort” enligt Dolfs förslag har män och kvinnor så lika måttstock som biologin tillåter.

 68. @Frogfish:

  Det är ditt barn, deal with it.

  Nope, det är inte mitt. Det är just det som är poängen. Om hon unilateralt beslutar sig för att sätta det till världen är det hennes och enbart hennes.
  Det är en helt annan sak om jag accepterat faderskapet, då vore det verkligen mitt och då vore också ansvaret mitt. Kontraktet sluts vad mig anbelangar med att jag accepterar rollen som far inte med spermaleveransen.
  Skall faderskapet vara tvingande skall också moderskapet vara det, m.a.o. förbjud alla aborter utom i de fall där det finns strikta medicinska skäl till dem.
  Rättigheter och skyldigheter skall gå hand i hand. Har kvinnan rättigheterna har hon också skyldigheterna. Har mannen inte rättigheterna har han inte heller skyldigheterna.

 69. @Tommy:

  Grattis till dina ev barn. Det måste ju vara höjden av lycka att få veta att ens far ville veta av en så lite att han tom skrev ett kontrakt för att slippa barnet.

  Vi har helt enkelt alldeles för olika syn på det här. För att citera en tidigare kommentator: Deal with it!

 70. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Ja, det har jag. Och jag tycker det är alldeles för mkt teknikaliteter inblandade. Finns det ett barn så finns det ett barn, det går inte att snacka bort med ett kontrakt med en massa finstilt. Som jag sagt tidigare är det här ett område där att det blir rätt kanske inte alltid är det detsamma som fullständig rättvisa för alla parter. Min åsikt i detta är dokumenterad ovan. Vi tycker helt enkelt olika.

 71. @Frogfish:

  Man kan omöjligen ha beslutsrättande över något som någon annan sen ska ta ansvar för.

  I slutändan är det kvinnans val, så i slutändan är det hennes ansvar.

  Vill inte mannen vara förälder så får hon ta ställning till om hon vill bli förälder eller inte.

 72. @Andreas:
  Det du skriver är helt enkelt fel. Kvinnan har idag slutlig beslutanderätt om abort, du har gjort ditt val tidigare (när du accepterade risken att skapa ett barn).

  Så ser det ut, oavsett vad du påstår.

 73. @Alith:

  Tackar för det (tror jag). Vi är alla olika, men för mig är det en självklarhet, även om man tycker att andra uppträtt orättvist. Det enda man kan styra över är sitt eget uppträdande.

  Sen slår det lite ”close to home”. Min fru är från ett land där det är mer regel än undantag att männen skiter i de barn de gör (både inom och utom sina förhållanden). Vi har sett många exempel på det och får ofta hjälpa flickor som hamnat i denna situation. Inte så mkt man kan göra i det läget, men det som garanterat inte hjälper är att säga att de får skylla (och klara) sig själva. De är ruskigt medvetna om sin situation ändå.

  Men jag har ju förstått att det finns de som inte tycker som jag, och även om jag tycker det är skit så har de ju faktiskt rätt till att tycka så. Så det enda jag kan göra är att förklara min syn på det hela, sen får övriga göra det de tycker är rätt.

 74. @Frogfish: Tur för kvinnor och barn att män av din sort är i majoritet.

  Och kvinnan får alltid stå med konsekvenserna av en oönskad graviditet. Genomgå en smärtsam abort med det risker det innebär eller ännu större risker med fortsatt graviditet och förlossning. En man kan alltid välja att bara dra i det läget och är inte skyldig att hjälpa och stödja kvinnan alls under graviditet nyförlösthetsperioden.

 75. @Alith:

  Jag är mamma med, jag är dessutom mer barnkär än folk oftast är. Jag är ändå Frogfishs åsiktsmotståndare i denna fråga. Jag tittar på diskussionen eftersom jag anser Frogfish har nog med åsiktsmotståndare utan mig.

  Föräldraskap innehåller två delar:
  1) ekonomisk och juridiskt föräldraskap
  En förälder ska förse barn med tak överhuvudet, mat och kläder.
  2) Omvårdnad och kärlek.

  nummer 2 kan man aldrig tvinga någon till, det är nummer 1 och bara nr 1 vi tvingar spermadonatorn till. Hade vi levt på 1800-talet där man behövde slita på fälten bakom oxen för att förse barnet med nummer 1 så hade det varit en annan sak. Vi lever på 2000-talet. Det går utmärkt att välja ett jobb som man kanske inte vill för att det betalar sig lite bättre, så klarar man utmärkt att bekosta det ett barn behöver ensam i Sverige idag. Vi lever i ett samhälle där barnet inte riskerar att svälta eller gå utan kläder, ens nästan.

  Med makt följer ansvar. Full makt, fullt ansvar. Det är hög tid att vi kvinnor ses som fullt ansvariga för de val vi själva gör.

 76. @Frogfish: Då missade du tydligen kärnan i det eftersom du säger ”han tom skrev ett kontrakt för att slippa barnet” och ”det går inte att snacka bort med ett kontrakt med en massa finstilt”. Eftersom grundtanken är tvärtom, man kontrakterar sig inte bort från sitt föräldraskap, man kontrakterar sig in i det.

 77. @Frogfish: Vi talar inte om hur det ser ut juridiskt, utan om hur det borde se ut. Att lagen säger att det skall vara på ett visst sätt innebär inte nödvändigtvis att det är rätt.

 78. @Ninni:

  Med makt följer ansvar. Full makt, fullt ansvar. Det är hög tid att vi kvinnor ses som fullt ansvariga för de val vi själva gör.

  Ja, och det här är i grunden en central punkt både för kvinnor och för män. Kvinnor behöver vänja sig vid att de själva äger sina val, och måste vara beredda att ta det fulla ansvaret för dem; män behöver lära sig att de ansvarar för sina val, men måste inte också ansvara för andras.

  (Det senare är lite knepigt eftersom män rent juridiskt i några fall görs (helt eller delvis) ansvariga för andras beslut. Män måste alltså förstå att om de har sex med en kvinna som druckit alkohol, är han enligt dagens lagtolkning ansvarig för hennes (brist på) omdöme, alldeles oavsett om han druckit lika mycket. Likaså alltså om han har sex med någon (även om de använt skydd) och hon blir med barn, är han juridiskt bunden vid hennes beslut om hon bestämmer sig för att behålla barnet – till och med om hon lurat honom, t.ex. genom att säga att hon tog p-piller, helt i avsikt att bli gravid.

  Det är som ett minimum intressant att vi just när det gäller kvinnor i knipa är beredda att göra avkall även på fundamentala rättsprinciper.

 79. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Och för att du säger nåt betyder inte heller att just det nödvändigtvis är rätt.

  Jag tycker att jag klargjort var jag står i frågan och varför, om vad JAG tycker är rätt. Andra får tycka precis hur de vill.

  Vi kan ju fortsätta och älta detta i evigheter, eller så kan vi vara överens om att inte vara överens. Det sistnämnda funkar alldeles utmärkt för mig.

 80. @Hannah: Ja, hon står med alla negativa aspekter av mödraskapet. Men glöm inte att hon också står med alla de positiva.
  Och visst, mannen kan bara skita i att stötta henne under graviditeten, men hon kan också rätt och slätt skita i att involvera honom under graviditeten om hon vill. Han har däremot ingen talan efteråt om hon då plötsligt vill använda honom som plånbok.
  Jag förstår ärligt talat inte varför det är så svårt att ta till sig att bägge parter bör ha samma valmöjligheter. Varför ses det som självklart att kvinnan får besluta för bägge parter? Ingen skulle någonsin acceptera att mannen beslutade för dem bägge.
  Som upplägget är nu är mannen helt rättslös i sammanhanget.
  Det blir lite lustigt om man dessutom tittar på detta i kontexten av att det finns feminister som driver på att det skall betraktas som våldtäkt om hon är berusad för hon är då inte i ett tillstånd där hon ansvarar för sina handlingar.
  Så om de får sin vilja igenom hamnar vi i den lustiga benägenheten att om ett par där bägge är lika berusade väljer att ha samlag, så anses hon vara våldtagen för att hon inte är ansvarig när hon är berusad, men han blir underhållsskyldig om hon blir på smällen för hans berusning har ingen bäring på saken.
  En väldigt underlig asymmetri som jag inte kan finna någon logisk motivation för, men det verkar vara den synen som råder i tongivande kretsar idag, även om lagstiftningen inte ännu hunnit dit.

 81. @Frogfish: Nä, givetvis inte. Men jag argumenterar för att jag har rätt. Annars vore det väl en helt meningslös diskussion?

 82. @Frogfish, @Hannah & @Alith:
  Men vi kan ju vända lite på resonemanget, ni som anser att jag och övriga på min sida har helt uppåt väggarna fel, besvara bägge dessa frågor ärligt:

  1. Vilka skyldigheter anser ni att mannen har gentemot kvinnan om hon blir gravid?
  2. Vilka skyldigheter anser ni att kvinnan har gentemot mannen om hon blir gravid?

 83. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  ”Annars vore det väl en helt meningslös diskussion?”

  Jag tycker nog det börjar gå åt det hållet. För att få bäring i argument blandas extremfeminister och våldtäkt in. Det går utanför mina ramar i detta.

  Det kan ju vara så att det inte finns bara ett rätt svar, det kanske beror på situationen. Jag tycker dock inte att vi kommit så mycket längre på slutet, och om du agerar enligt din övertygelse och jag enligt min så kanske det är bra nog (för oss).

  Jag tycker nog jag har sagt det jag ville iaf. Jag är inte ute efter att omvända nån, jag förklarar bara hur jag ser på det och varför.

 84. @Frogfish: Din åsikt har i princip alltid varit min. På senare tid har hag ändå märkt av en glidning av mina åsikter och de börjar nu närma sig principen ”juridisk abort”. Tillåt mig att lägga fram en kanske annorlunda synpunkt.

  När man pratar om ansvar mot ett barn menar man oftast det emotionella ansvaret och det finansiella ansvaret. Det emotionella ansvaret innebär att vara där för sitt barn, att vara pappa för barnet. Men det finns ingen lag idag som tvingar någon att vara pappa för sitt barn. Det är fullt tillåtet att aldrig någonsin träffa sitt barn.

  Lagstiftningen rör enbart det finansiella ansvaret. Man måste hjälpa till med pengar. Emellertid säger lagen ingenting om hur pengarna ska användas. Mamman är fri att supa upp pengarna om så önskas. Av den anledningen har jag svårt att förstå varför jag som man har ett ansvar.

 85. @Frogfish:

  Grattis till dina ev barn. Det måste ju vara höjden av lycka att få veta att ens far ville veta av en så lite att han tom skrev ett kontrakt för att slippa barnet.

  Mitt barn vet att jag älskar henne, så dra inte in henne i det här.

  Grejen är ju att barnet får växa upp och troligen ha ett ganska drägligt liv, även om det naturligtvis måste vara emotionellt jobbigt om mamman väljer att berätta att fadern valt ”juridisk abort”. Förutom det är ju skillnaden minimal jämfört med det inte alls ovanliga scenariot att mamman väljer att inte låta fadern ha någon kontakt med barnet (men ändå givetvis ska betala). Och skillnaden är praktiskt taget obefintlig jämfört med det inte heller ovanliga scenariot att pappan väljer att inte vara delaktig i barnets liv (förutom – motvilligt – ekonomiskt).

  Om mamman väljer fysisk abort har barnet inget liv alls. Jag förstår inte hur du kan tycka att det är bättre (ur barnets perspektiv).

  @Hannah:

  @Frogfish: Tur för kvinnor och barn att män av din sort är i majoritet.

  Ja, det är ju tur för de ofödda barnen att kvinnor fritt kan välja att ända deras liv, medan hemska män som inte vill bli försörjningsansvariga för ett barn de lurats till att avla naturligtvis är ondskans företrädare på jorden.

  Har GD blivit en feministisk blogg? Smile

  För tydlighets skull: jag är inte emot kvinnors rätt till abort.

  Jag tycker däremot att båda könen borde ha motsvarande rättigheter.

 86. @Tommy:

  Vi står helt enkelt så oerhört långt ifrån varandra i detta. Är du nöjd med ditt sätt att se på saken så kör på.

  Och att ta ansvar för de barn man sätter till världen har inget med feminism att göra. Bara den kommentaren gör mig säker på att du och jag har absolut inget gemensamt (av betydelse).

 87. @Johan:

  Fair enough. Som jag sagt ovan flera ggr gör var och en som de anser är bäst.

  Jag förstår dock varför jag har ett ansvar om jag är far till ett barn.

 88. Jag faller i pärlfacket på alla punkter utom denna:

  Du vet att pojkar är stökiga när de växer upp. Men var det så farligt? Kanske tog de sig friheter som att de klämde dig på brösten och annat av det slaget, saker du aldrig skulle acceptera som vuxen kvinna, men du ser det som en del av uppväxtprocessen och lider inte av ”övergreppen” idag. Du kanske till och med lite hemligt för dig själv uppskattade en del av dem.

  Mina bröst har alltid varit väldigt känsliga och trots att det bara en gång har hänt att någon tagit på dem mot min vilja äcklas jag fortfarande när jag tänker på det. Jag var kanske 14 år, steg ut ur en hiss, och en för mig okänd person som steg in i hissen rörde mina bröst med flit. Det hade varit lika obehagligt om personen ifråga hade kört upp ett finger i min röv. Helt på allvar, det kändes verkligen hemskt.

  Att skriva att flickor till och med kanske i hemlighet uppskattar övergrepp är väldigt riskabelt. Jag tror jag vet vad du menar, men att använda ordet övergrepp är kanske inte det bästa.

 89. @Frogfish: Problemet är väl att var och en inte kan göra som de anser är bäst. Tvärtom faktiskt, män tvingas att göra på ett av myndigheterna fastställt sätt.

  Jag tror alla här hade hållit med dig om var och en hade haft möjlighet att göra som de anser vara bäst.

 90. @Johan:

  Ok, jag kanske uttryckte mig fel. För att förtydliga: var och en får tycka som de vill.

  Sen vill jag återigen påpeka att detta är MIN SYN på det hela. Jag har svårt att förstå att det kan vara så kontroversiellt att JAG vill ta ansvar för de barn JAG hjälpt till att sätta till världen. Det måste väl finnas värre saker i världen än mitt beslut i detta?

  Move on!

 91. @Ninni:
  Alltså, nu tycker jag du är lite elitistisk. Jag är själv ett sådant barn som vi pratar om här. Min pappa har inte varit delaktig i mitt liv och bara ibland betalat underhåll. Det är inte kvinnan som får betala priset, det är barnet. Vi har inte haft det så fett, om man säger så. Och jag kan inte fatta att du säger att det bara är att ta ett bättre betalt jobb, växer de på träd, menar du? Jag anser att barn till ensamstående ska få samma möjligheter som barn till två föräldrar, så långt det är möjligt. T.ex. att ha lika mycket tid med sin förälder (alltså deltidsarbetande förälder).

  Jag kan i och för sig mycket väl tänka mig att staten går in och betalar i stället för mannen. Men där verkar ju många här sätta in klackarna, och varför vet jag inte. Det är väl viktigare med någon sorts rättviseperspektiv än att barn har det bra, antar jag…

  Det här gör mig arg, för det är min egen historia det handlar om…

 92. För mig är det här en fråga där man bör ha ett barnperspektiv hellre än ett jämställdhetsperspektiv. Det är därför Frogfishs argument värmer mitt hjärta så…

 93. @Alith: Jag håller med om att man borde ha ett barnperspektiv. Men dagens lagstiftning har inget barnperspektiv, det är en ren myt.

  Allt lagen säger är att fadern måste ge pengar till modern. Lagen säger ingenting om vad pengarna ska användas till.

 94. Jag vill för övrigt hålla med Anna. När jag var 10-11 och välutvecklad var det en kille i min klass som brukade jaga mig och klämma. Jag var ganska utanför och tyst i min klass, och det var så oerhört svårt för mig att protestera utan att dra uppmärksamheten till att det hände (vilket jag skämdes så mycket för), samt att det fanns en rädsla att hamna ännu mer utanför. Jag var så äcklad! Och äcklet inför mina egna bröst, som blev följden, har följt mig ända upp i vuxen ålder.

  Det jag däremot har förstått på senare år var att den killen faktiskt inte hade möjlighet att utläsa av mitt beteende hur obehagligt det var för mig…

 95. @Johan:
  Det borde kanske stå, men det skulle vara ganska svårt att kontrollera om lagen efterföljdes…

 96. @Alith:

  Tråkigt att du råkat ut för detta. Men framför allt tråkigt att inte vuxenvärlden korrigerade ”problemet”, jag skulle tom kalla det ett svek. Pojkar (en del) i den åldern förstår inte bättre. Därför måste de vuxna gå in i en sån situation och styra upp vad som är rätt och fel, dvs sätta sig ner med pojken och diskutera det hela. Dessutom behövs detsamma för den utsatta, i detta fall du. Nån vuxen måste förklara att det inte är den utsattes fel, så att den kan gå vidare med insikten att den råkat ut för en omogen ”idiot”.

  Ett svek från vuxenvärlden helt enkelt.

 97. @Tommy:

  Har GD blivit en feministisk blogg?

  Låt mig veta i så fall så jag kan lägga benen på ryggen.

 98. @Alith:
  Jag kan hålla med om att det är tråkigt för barn som föds av fattiga föräldrar. Men vad ska man göra? Förbjuda fattiga människor att skaffa barn? Barn kommer i alla typer av samhällen att hamna i ekonomiskt ofördelaktiga situationer och jag håller med om att samhället ska göra sitt bästa för att i möjligaste mån underlätta en sådan situation.

  Men att tvinga en man att ge pengar till en kvinna för någonting han inte själv kan besluta om är fel. Jag tror att du, i likhet med de flesta, har synen att lagen finns där för att ge barnet en pappa. Men det är inte så. Lagen gör inte ett skvatt åt det. Lagen är helt värdeneutral ur ett emotionellt perspektiv. Anledningen till att det är så svårt att ens diskutera juridisk abort är att folk gör en emotionell koppling till barnet.

  Om en ensamstående kvinna, trots usel ekonomi väljer att skaffa barn trots att alla möjligheter att låta bli finns så är det hennes beslut. Barnet anser jag ska få någon form av stöd från staten om den ekonomiska situationen så kräver, ungefär som alla typer av sociala hjälpsystem fungerar. Om modern däremot har pengar så att det räcker så ska hon inte ha ett vitten.

  Jag tror inte Ninni menade att vara elitistik, men hon har väl ändå en poäng? Det finns faktiskt välbetalda jobb, jag vet då jag har ett själv. Om jag istället hade valt att bli mamma tidigt (Givet att det hade varit teoretiskt möjligt) så hade jag förmodligen inte haft ett välbetalt jobb. Å andra sidan hade jag haft ett äldre barn och (förhoppningsvis) lyckliga minnen från barnets uppväxt. Det hade varit mitt val och jag har svårt att se varför någon annan ska betala för det.

 99. @Anna & @Alith: Det var med lite ”kanske” i det hela. Jag tror väl ingen är 100% ense med varje punkt för en ”pärla”. Det hela var menat att reflektera attitydskillnader mellan den egocentrerade och själviska kravmaskinen och den ansvarsfulla, och förhoppningsvis levnadsglada, människan som ser positivt på sina medmänniskor och bryr sig om dem.

  Jag kanske inte tillmäter sådana saker tillräckligt stor betydelse. Jag minns bara från min egen mellan- och högstadieperiod att vissa tjejer rörde man inte, det rådde ingen tvekan om att de misstyckte, örfilarna sved och var klart allvarligt menade, så man gjorde bara misstaget en gång. Andra tjejer verkade mest bara protestera för syns skull. Jag har bara lite svårt att föreställa mig att det skulle vara något som är traumatiskt och destruktivt för merparten, även om det säkert finns de som tar illa vid sig på allvar.

  Om ni har haft obehag av tafsandet under skolåren så är det absolut inte min avsikt att försöka förminska det.

  Vet inte om jag vågar säga det här (Alith är nog gramse på mig efter abortdiskusisonen), men jag räknar er som pärlor bägge två.

 100. @Frogfish:

  “Touch shit, deal with it woman” översatt: Ta i skit, ….

  Var tydligen med en autoinkorrekt där, skulle vara ”tough”, inte ”touch”. Så vet inte riktigt om jag skall ta ditt ”I ditt fall verkar det faktiskt redan som hon gjort det…..” som ett ad hominem eller inte.

  @Alith, @Johan & @Frogfish:
  Hela diskussionen om ansvarsfrågan vilar på premissen att man faktiskt är oeniga och inte kan bli eniga. Jag är inte den typen av peson som bara lämpar av mig ansvar på andra. Om en kvinna kom till mig och var gravid, där jag de facto var inpregneraren så skulle inte min reaktion vara ”tough shit, deal with it”. Jag skulle försöka lösa det, men i mitt fall innebär det att vi skulle ta gemensamt ansvar för barnet och bilda familj. Men jag vänder mig emot att man villkorslöst skall kunna lasta över skyldigheter på mig utan att jag har något som helst att säga till om. För att ta ett extremfall, om det helt plötsligt skulle dyka upp en tjej med en flera år gammal unge och börja kräva att jag skall betala underhåll och agera plånbok så skulle jag betrakta det som en form av utpressning och be henne dra åt helvete.
  Ansvar ses ofta som något negativt, men det behöver det inte alls vara. Talar vi om ansvar för barn vill jag ha fullt ansvar som far tillsammans med modern. Jag motsätter mig att någon annan sitter och avgör att jag skall ta de negativa delarna av ansvaret och och inte få några av de positiva.
  Om kvinnan blir gravid är jag beredd att ta mitt ansvar tillsammans med henne, men är hon inte beredd att ta det ansvaret tillsammans med mig, så får hon ta mig fasiken ta det fulla ansvaret själv. Jag ställer inte upp på halvmesyrer, det är allt eller inget som gäller.
  (Det hela är förstås en rent akademisk fråga, eftersom jag är 50+ singel, det kommer inte att ske att jag gör någon gravid.)

 101. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Jag är inte gramse, du får ha din åsikt. Det är bara lite personligt för mig. Och Jag vill att barn ska ha (ungefär) samma förutsättningar, om det är möjligt. Om barnet får drägliga ekonomiska förutsättningar på annat sätt (staten) så är det ok för mig. Men jag tänker inte i rättvisetermer när barn är inblandade (för vuxna alltså).

  Sen uttryckte du dig så hedervärt i en annan tråd att du har många ”poäng” som det kan knapras på innan jag blir purken… Smile Det handlade om att den som inte kan hålla ett avtal med den som står en närmast inte går att lita på när det gäller att styra ett land (eller hur du nu uttryckte dig). Det fann jag väldigt sympatiskt…

 102. @Alith:
  Va, har jag uttryckt mig hedervärt?!?! Vad var det för någon slags underlig tråd?

  Jag är inte riktigt en så oempatisk skitstövel som det kanske verkar, men jag är typiskt manlig på det viset att jag kan lägga känslorna och sidorna och betrakta problemställningen utifrån som ett rent logiskt problem. Det finns massor av saker jag tycker är rätt fast jag egentligen är emot dem. Jag tror i grund och botten på att människans godhet, men jag tror inte att man kan tvinga människor till att vara goda eller göra det rätta. Rent allmänt tror jag att det är destruktivt att försöka tvinga människor att göra det ”rätta”. Lär man dem att ta ansvar och ger dem frihet att själva fatta sina beslut kommer många att göra rätt av egen kraft. Några kommer inte att göra det. Det är baksidan, men nollvisioner har aldrig fungerat.

  @Alith:
  Min mor brukade säga att jag var en bortbyting, och att jag var en trollunge. Jisses, om jag hade en krona för varje timme jag spenderat i skogen sökande efter min riktiga mor, då hade jag varit rik som ett troll. Twisted

 103. @Frogfish:

  Vi står helt enkelt så oerhört långt ifrån varandra i detta. Är du nöjd med ditt sätt att se på saken så kör på.

  Och att ta ansvar för de barn man sätter till världen har inget med feminism att göra. Bara den kommentaren gör mig säker på att du och jag har absolut inget gemensamt (av betydelse).

  Jag försöker inte övertyga dig om att min åsikt är bättre än din. Jag påpekar bara att du använder dubbla måttstockar och vill ge män färre rättigheter än kvinnor (vilket är typiskt feministiskt).

  Tycker du att det är att ta ansvar för det liv man skapat att abortera det, men inte att låta det leva och växa upp (om än med bara ena biologiska föräldern)? I så fall har vi definitivt inget gemensamt.

  @Alith:

  För mig är det här en fråga där man bör ha ett barnperspektiv hellre än ett jämställdhetsperspektiv. Det är därför Frogfishs argument värmer mitt hjärta så

  Hur kan det vara bättre ur ett barnperspektiv att bli dödad än att få leva? Javisst vore det hemskt att veta att ens far inte ville veta av en, men det finns massor av barn i Sverige i dag som lever med en förälder för att mamma eller pappa inte vill veta av dem. Vad är skillnaden?

  Jag har själv ett barn, som blev till utan att det var min avsikt. (Jag är, i efterhand, tämligen säker på att det var mammans avsikt, dock.) Jag skulle aldrig ha valt att inte ta mitt ansvar, precis som många kvinnor aldrig skulle välja abort.

  Men precis som några kvinnor väljer abort – och ska ha den rätten – borde män i motsvarande situation kunna välja den juridiska varianten om deras livsåskådning medger det. Allt annat är ojämställt.

 104. @Alith:

  Jag förstår att tanken känns obekväm. Men försök att verkligen se andra sidan myntet, det har jag sett.

  Hur hade det känts för dig om du varje månad under två decennier behövde betala för att någon annan ”glömt” p-piller ni var ense om? Vet du om att manliga våldtäktsoffer och offer för sexuellt tvång (förvånandsvärt vanligt) också är skyldiga att betala till ett ev. barn? Är det verkligen okej?

  Denna kvinnliga makt, är en makt som allt för ofta missbrukas, och det måste få ett slut.

  Föräldraskap är något man väljer – man som kvinna – det är min fasta åsikt.

  Barn har inte samma förutsättningar, det ligger i sakens natur. Barn i arbetarklass har sämre ekonomiska förutsättningar än barn i medelklass. Barn med närvarande och aktiva far- och morföräldrar har bättre förutsättningar än barn som inte har det. Barn som har föräldrar som kan hjälpa dem med skolan har bättre förutsättningar än de som inte kan. Barn till föräldrar med alkoholproblem, barn till föräldrar med psykisk ohälsa … för att inte ta ett exempel som är extremt vanligt idag, barn till föräldrar som anser surfplattan/smartphonen är viktigare än att ge barnet uppmärksamhet har sämre förutsättningar än de som sätter barnet i första rummet. osv. osv.

  Livet är inte rättvist.

  Barn till ensamstående har en förälder, med allt det innebär. Det är ett sämre utgångsläge och det (inkl försörjningen) är en del av den fakta som den gravida kvinnan behöver väga in i sitt beslut.

  Vi har ett välfärdssamhälle som skyddar barn från fattigdom så det får drägliga förutsättningar. Vi har gratis skola, med mat. Vi har gratis vård för barn. Det är samhällets ansvar. Var gränsen ska gå för vad staten behöver uppfylla för barnen, det är en annan diskussion – skattepolitisk sådan. Resten är föräldrarnas, i detta fall förälderns, ansvar.

  Kvinnor måste lära sig axla det ansvar som följer med makt. Hon ska ha rätt att besluta om barnet, men inte över mannens plånbok.

 105. @Tommy:

  Jag har förklarat hur jag ser på det hela om och om igen ovan. Om det inte passar dig så får det väl vara så. Som jag skrev har vi helt olika sätt att se på detta (troligtvis det mesta i livet).

  Och när det gäller abortdebatten är det du som drar in det hela tiden. Och vill du diskutera abort så gör det med nån som vill diskutera det med dig, jag vill det definitivt inte.

  Och vill du måla på mig att jag är feminist så får du väl göra det.

  Hoppas det räcker så, eller ska du kalla mig fler saker (du behöver inte svara)?

 106. @Dolf:

  Tack för en intressant diskussion. Även om vi har olika åsikter är det intressant att diskutera med folk som diskuterar för sin sak och inte mot motdebattörens sak (eller person).

  Oavsett om vi håller med varandra eller inte så är det alltid (nästan iaf) berikande med andra perspektiv än sitt eget.

 107. @Ninni:
  Jag har redan sagt att barnets bästa är det viktigaste för mig. Så om staten går in i stället (där det behövs alltså) då är det (mer i alla fall) ok för mig. Men Frogfishs synsätt kommer ändå alltid att vara mest sympatiskt för mig. Våldtäkt är ju en helt annan sak, och där behöver väl samhället i första hand bli varse att det kan ske.

 108. @Tommy:
  Nu pratar du med fel person. Jag är, i teorin (eller hur jag ska säga), mot abort. Med det menar jag att jag tycker abort är moraliskt förkastligt i de flesta situationer. Men jag vill inte förbjuda abort, för jag inser att majoriteten inte tycker som jag i frågan. Skulle däremot önska en mer nyanserad debatt.

 109. @Frogfish:
  Jag har inte kallat dig för något. Jag hävdar att du använder dubbla måttstockar och att det är något som är typiskt för feminister, men jag har inte (avsiktligt) antytt att du är feminist för det.

  @Alith:
  Du skrev att Frogfishs argument värmde ditt hjärta. Han(?) kallar fysisk abort att ta ansvar för det liv man skapat, men säger att juridisk abort inte är att ta ansvar.

  Jag håller med om det senare, men inte om det förra. Den bild jag fått av dig av det du skrivit tidigare gjorde att jag blev förvånad av att du tycks hålla med om att fysisk abort var bättre än ett barn som växer upp med en biologisk förälder.

 110. @Tommy:
  Det var inte just det som värmde mitt hjärta, utan att han (förutom att han var för abort, vilket ju de flesta svenskar är) inte i första hand tänkte i rättvisetermer mellan man och kvinna, utan satte barnet i fokus. Man tar ansvar för barn man sättet till världen, oavsett hur orättvist det verkar för en själv.

 111. @Alith: Jag tror du förväxlar frogfish’s synsätt med hans åsikt att man ska ”ta sitt ansvar när man blivit pappa”. Jag tenderar att helt hålla med honom där. Ur en strikt moralisk synvinkel så skulle jag ha svårt att ignorera ett barn som jag var far till.

  Men det är en annan sak. Det vi diskuterar är huruvida en man ska tvingas att ge pengar till en kvinna för ett beslut hon är ensam om att fatta. Pengar som dessutom ska användas helt enligt kvinnans gottfinnande.

  Jag ser ingenting sympatiskt i en sådan syn. Tvärtom, jag ser det som ganska osympatiskt. Och att ”alla får tycka vad de vill” klingar ihåligt när alla måste göra i enlighet med den synen.

 112. @Johan:
  Jag skiter i vem som ensam får fatta beslutet. Jag är inte särskilt intresserad av vad någon av de vuxna inblandade, som frivilligt hade sex, tycker är rättvist. Det finns ett barn som ska försörjas. Sen kan man ju diskutera hur det ska gå till i praktiken.

 113. @Alith:

  Det var inte just det som värmde mitt hjärta, utan att han (förutom att han var för abort, vilket ju de flesta svenskar är) inte i första hand tänkte i rättvisetermer mellan man och kvinna, utan satte barnet i fokus. Man tar ansvar för barn man sättet till världen, oavsett hur orättvist det verkar för en själv.

  Om det vore så, då hade det inte blivit någon diskussion mellan Frogfish och mig, för då hade vi varit överens. Kanske du kan hjälpa mig förstå resonemanget, för jag fattar fortfarande inte trots att Frogfish säger sig ha förklarat det hela om och om igen.

  En kvinna som blir gravid men inte vill bli mamma kan göra fysisk abort.
  En man som gjort en kvinna gravid men inte vill bli pappa skulle kunna göra juridisk abort om det bleve legalt.

  Med barnet i fokus: hur kan det vara bättre (och mer hjärtevärmande) att inte få födas än att få leva och växa upp, om än utan sin biologiska pappa?

  Mamman som väljer att föda barnet trots att pappan inte vill bli pappa kommer rimligen att älska barnet och göra sitt bästa för att det ska få en bra uppväxt. Hon kanske träffar en ny man som accepterar att stå för fadersrollen trots att han inte är barnets biologiska far.

  Det jag vill få fram är att det inte nödvändigtvis (eller ens troligtvis) blir så att barnet far illa. Massor av barn växer som sagt redan i dag upp med bara den ena föräldern.

  Frogfishs argument påminner mig om Hillary Clintons beryktade yttrande om att det är kvinnors som drabbas värst av krig eftersom de får mer att göra när deras män och söner dödats.

  Så länge det finns liv finns det hopp. Utan liv, inget hopp. Så ser jag på saken.

  Att hävda att det är avskyvärt för en man att inte acceptera sin fadersroll (vilket inte behöver vara katastrofalt för barnet) och samtidigt säga att det är helt acceptabelt för en kvinna att inte acceptera sin modersroll genom att beröva barnet hela dess framtid och allt hopp … det är för mig obegripligt, ojämställt och misandriskt. (Jag ber om ursäkt för formuleringen; det är inte min mening att skuldbelägga kvinnor som gör abort – jag vill bara göra alternativen tydliga i just den här dikotomin.)

  Varför är juridisk abort förkastligt men inte fysisk abort? Jag tycker båda borde vara möjliga (men att ingen av dem skulle användas i den bästa av världar).

  Men jag är öppen för att ändra åsikt om någon bara kan förklara på ett övertygande sätt.

 114. @Tommy:
  Det är kanske inte helt logiskt.

  Det är nog snarast så att jag lärt mig tänka förbi alla abort-argument, eftersom det är den stora massans argument. Man är ganska ensam om att tycka annorlunda. Så då sorterar man bort den delen (eftersom så tycker alla, det är inget att göra åt). Det blir lite som en blind fläck…

 115. @Tommy:

  ”Han(?) kallar fysisk abort att ta ansvar för det liv man skapat, men säger att juridisk abort inte är att ta ansvar.”

  ”Frogfishs argument påminner mig om Hillary Clintons beryktade yttrande…”

  Nu blir jag nästan förbannad. Det var av precis den här anledningen jag inte vill diskutera med en sån som du. Var f*n har jag skrivit att abort är att ta ansvar för det liv man skapat?

  Lägg av nu, och ge f*n i att försöka dra igång en abortdebatt där du blandar in mig (med ljug dessutom).

  Jag har väldigt tydligt skrivit hur jag skulle agera om jag blir ”oväntad” far. Att du inte förstår kan jag inte ta ansvar för.

  INGENSTANS skriver jag att abort är att ta ansvar för liv, angående abort har jag enbart beskrivit vem JAG TYCKER har bestämmanderätt. Juridisk abort har jag inte ens nämnt.

  Du argumenterar oärligt, du skriver OM mig med andra debattörer, du vantolkar och jämför vad jag skriver med Hillary Clintons oärliga uttalanden och du har helt enkelt en j*vligt taskig och kass attityd när du debatterar.

  Återigen (jag har bett dig tidigare), fortsätt INTE att adressera mig. Jag vill inte bli förknippad med dig. Lägg ner, det måste väl finnas andra att argumentera med (och om)?

 116. @Alith: Jo, men så tillhör ju du också gruppen som ”ensam får fatta beslutet”. Det är klart att det är enklare att skita i det då.

  Barnet finns till för att A) två personer hade sex, och B) för att EN person valde att behålla det. Glöm aldrig B.

 117. @Tommy: Det finns ganska övertygande statistik som visar att risken för att hamna snett är mycket större om man växer upp utan pappa. Risken för att hamna i brottslighet, etc är betydligt högre för barn till ensamstående mödrar.

  Det förtar dock inte kärnan i argumentet. Om man hade varit oroad över ovanstående så hade man antingen tvingat pappan att vara en aktiv pappa, tvångsadopterat bort barnet till en familj med två föräldrar eller tvingat kvinnan att göra abort.

  Inget av dessa alternativ är sannolika att inträffa. Istället tvingar man mannen att ge spritpengar till kvinnan. DÄR ligger problemet. Lagen har inte ett skvatt med ”barnperspektiv” att göra. När man diskuterar problemet så hamnar man ändå ALLTID mot det argumentet. ”Man ska ta ansvar för barn man sätter till världen”.

  Om folk verkligen ansåg det så vore det väl bättre att tvinga papporna att spendera tid med sina barn?

 118. @Tommy: Skillnaden mellan dina båda alternativ är förresten följande:

  Det ena fallet gäller en null-entitet och det andra fallet en människa. Att göra juridisk abort påverkar en människa. Att göra abort påverkar INTE en människa.

  Det är skillnad på ett foster och en människa och däri ligger hela skillnaden. Om man anser att ett foster är en människa så transformeras abort till mord och då har vi ett mycket värre moraliskt problem att debattera.

  Är du med? Juridisk abort = Människa påverkas. Fysisk abort = Ingen människa påverkas.

 119. Ett alternativ vore förstås att man återgår till det gamla klassiska giftermål à la hagelbössa.

 120. @Frogfish:

  Nu blir jag nästan förbannad. Det var av precis den här anledningen jag inte vill diskutera med en sån som du. Var f*n har jag skrivit att abort är att ta ansvar för det liv man skapat?

  ”En sån som du”? Nice.

  Den 11 mars kl 12:33 skrev du:

  Kvinnan måste få ha rätt att bestämma över sin egen kropp, allt annat är ju befängt. Och att en förälder ska kunna säga att den skiter i sitt barn (med statens välsignelse) ANSER JAG vara helt fel.

  Jag håller med om att kvinnan måste få ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Men ditt uttalande därefter måste ju då tolkas som att du anser att en fysisk abort inte är att ”skita i sitt barn”, medan en juridisk abort är det. Annars motsäger du ju dig själv i två meningar.

  Samma dag kl 12:48 skrev du:

  Och jag har redan sagt att jag inte anser att ett aborterat foster är ett barn.

  Det beror i och för sig på när aborten görs, men poängen är att om naturen fick ha sin gång skulle det bli ett barn (och med tiden en vuxen som kanske skulle bli en värdefull samhällsmedlem).

  En juridisk abort skulle ju också ske innan barnet föds, dvs innan det blir ett barn med din definition. Vari består skillnaden?

  I samma kommentar skriver du också:

  Att sedan kvinnan har större beslutanderätt i detta stör inte mig, stör det er så försök påverka lagstiftarna, mig får ni svårt att omvända till jag-skiter-i-mina-ungar-klubben.

  Jag har svårt att tolka det på annat sätt än att du tycker att det är ansvarsfullt (dvs att inte ”skita i ungarna”) att göra en fysisk abort, men inte att göra en juridisk abort.

  Eftersom du konsekvent vägrar att svara på min fråga om hur det ur barnets perspektiv (som vi tycks vara ense om är det viktigaste) är bättre än att inte få leva än att få leva, måste jag tolka och extrapolera det du faktiskt säger.

  Att du inte förstår kan jag inte ta ansvar för.

  Öh … jo. Det är alltid avsändarens ansvar att budskapet går fram.

  Juridisk abort har jag inte ens nämnt.

  Vad? Det är ju det vi diskuterar! (Fast du kallar det ”skita i ungen”.)

  Du argumenterar oärligt, du skriver OM mig med andra debattörer, du vantolkar och jämför vad jag skriver med Hillary Clintons oärliga uttalanden och du har helt enkelt en j*vligt taskig och kass attityd när du debatterar.

  Jag försöker alltid att vara ärlig när jag debatterar. Att jag skrev OM dig till Alith var därför att du signalerat att du inte tänkte diskutera vidare med mig och för att hon sagt att hon sympatiserade med (delar av) ditt budskap. Jag var faktiskt på väg att skriva en ursäkt för att jag refererade till dig i tredje person, men blev tvungen att avsluta inlägget lite hastigt. Jag ber om ursäkt nu i stället.

  Jämförelsen med Clintons uttalande ber jag däremot inte om ursäkt för förrän du har gett ett acceptabelt svar på min fråga (varför det är okej med fysisk abort men inte med juridisk – ur barnets perspektiv).

  Återigen (jag har bett dig tidigare), fortsätt INTE att adressera mig. Jag vill inte bli förknippad med dig.

  Jag tror att du har fått helt fel uppfattning om mig. Det är i och för sig lätt hänt i skriftlig debatt. Din otrevliga ton gör dock att jag gärna avslutar den här ordväxlingen.

  @Johan:

  Det finns ganska övertygande statistik som visar att risken för att hamna snett är mycket större om man växer upp utan pappa.

  Jag vet det. Men det är inte detsamma som att alla barn som växer upp utan sin pappa hamnar snett. När det gäller juridisk abort är det ju också fullt möjligt att mamman träffar en ny partner som kan axla fadersrollen. Slutligen är det ju inte så – bevisligen! – att förbud mot juridisk abort skulle göra att alla barn får växa upp med båda föräldrarna. Jag tror juridisk abort skulle göra ganska liten skillnad i antalet barn med en förälder, faktiskt.

  Det ena fallet gäller en null-entitet och det andra fallet en människa. Att göra juridisk abort påverkar en människa. Att göra abort påverkar INTE en människa.

  Jag håller inte med. Cellklumpen som aborteras är inte en människa, men den skulle bli det om den fick fortsätta växa. En abort innebär inte att man dödar en människa, men det innebär att man förhindrar ett liv. (Hoppas skillnaden framgår.)

  En juridisk abort behöver inte påverka barnets liv så mycket. Dessutom kan fäder i dag lagligen hålla sig undan sitt föräldraansvar – utom rent ekonomiskt – så skillnaden handlar bara om huruvida pengarna ska komma direkt från fadern eller från statskassan.

  Jag förstår ditt resonemang, och det är helt korrekt om man ser det ur mammans perspektiv. Jag försöker poängtera att det blir annorlunda ur barnets perspektiv.

  Är du med? Juridisk abort = barnet påverkas något. Fysisk abort = katastrof för barnet.

  Återigen: jag är inte abortmotståndare. Jag vill bara visa på att resonemanget skiljer sig åt väsentligt beroende på ur vilket perspektiv man ser på det: mammans, pappans eller barnets.

 121. @Redaktionen

  Eftersom jag om och om igen blivit ”tolkad och extrapolerad” till saker jag varken skrivit eller menar trots att jag flera gånger undanbett mig det, så känns det meningslöst att ha mina tankar angående detta i denna tråden. Jag påstås ha en massa åsikter i abortfrågan jag inte har, och när mina kommentarer inte ”duger” så skarvas det vilt om vad jag kanske kunde ha menat (för att passa skruvade argument).

  Jag önskar att få alla mina kommentarer i denna tråd borttagna, eftersom jag inte kan stå för de ”extrapoleringar” av dem som fortsätter i evighet. Tacksam om det gjordes asap.

 122. @Tommy:

  Jag har uppfattat att du inte är abortmotståndare och du har bra poänger. Jag vill dela med mig av mina ståndpunkter.

  En människa, så som världen ser ut idag, tär på jordens resurser oavsett om den människan blir ”ond” eller ”god”. Ur miljöns perspektiv är det därför inga problem med att ett foster aborteras. Miljön hade nog velat att fler aborteras.

  Dessutom sitter det många barn runt om i världen, barn som är fattiga och/eller fucked up på andra vis, de utsätts kanske för krigsbrott osv. De är redan födda, de har hunnit tänka och känna en hel del. Ibland dem sitter det kanske en Einstein, en Astrid Lindgren eller en Noam Chomsky. Vi kommer aldrig att veta eftersom de barnen kanske jobbar som slavar på kakaoplantagen. Eller något annat hemskt. Och ingen bryr sig ett skit om dessa barn.

  Men sen sitter det folk i sina varma fina hem och är emot abort. Därför att det är slöseri med förmåga? Men vi ”slösar” ju bort tusentals barn varje dag, barn som redan är födda. Jag skiter totalt i om kvinnor aborterar små amöbor, vad är de jämfört med kvinnans liv eller jämfört med de barnen som redan är födda? Vi ska väl kunna ta hand om dem först innan vi föder ännu fler barn?

  Och jag säger det igen, jag tänker inte betala för kvinnors sjuka barnlängtan eller mäns kåthet. De hade kunnat trä på en kondom, om inte är det de som får betala. Jag är inte alls inblandad.

 123. Jag vill att mina skattepengar ska gå till arbetslösa, sjuka eller på andra sätt ”svaga” människor. Eller barn- och äldreomsorg. Inte ”oh jag vill ha ett barn” eller ”fan jag gillar inte kondom alltså”.

 124. Om man anser att kvinnan ska ta hela ansvaret för en graviditet och det kommande barnet så undervärderar man verkligen mannens roll i det hela. Och har man den synen så tycker man antagligen inte att det är så konstigt att mamman värderas högre i vårdnadstvister.

 125. @Frogfish: Sorry, det flyger inte. Det är något jag håller benhårt på att vi inte gör.
  Förutom att vi kan ta bort dubbletter och kommentarer som av misstag bara innehåller ett halvt ord och liknande saker som är att betrakta som rent skräp går gränsen för vad som tas bort här i princip vid att vi redigerar bort uppgifter som hänger ut oskyldig tredje part och liknande. Det finns ett 10-minuters fönster för att göra korrigeringar i kommentarerna man postar, man har sin chans där att ta bort sånt man ångrar (en oavsedd bieffekt, avsikten är egentligen att man skall kunna fixa saker som stavfel och knackig grammatik), när det fönstret är stängt är kommentaren cementerad.

  Men du kan ju skriva ett gästinlägg och där klargöra din syn på frågan, inklusive vad du inte står för.

 126. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Det är din blogg och du gör ju givetvis som du vill. Och även om det inte betyder nåt, så vill jag bara klargöra att det är helt mot min vilja. Visst, jag skrev kommentarerna från början, men då hade jag inte räknat med att de skulle ”tolkas och extrapoleras” som fan läser bibeln. Men man bli aldrig för gammal för att lära sig nåt.

  Sen är det tragiskt att jag ska behöva klargöra allt jag inte står för (i ett gästinlägg), annars är det helt naturligt att bli anklagad för för just de sakerna. Om inte annat är det bra för kommande kommentatorer att veta.

  Men du(ni?) har klargjort hur du(ni?) ser på det, och det är väl inte mer än att det är så det funkar här. Lycka till!

 127. @Jenny:
  Jag tror det var första gången jag sett miljöskäl anföras i abortfrågan. Smile

  Även om jag håller med dig principiellt när det gäller att vissa individer utnyttjar samhällets trygghetssystem, så ser jag inget riktigt bra alternativ. Det kommer alltid att finnas vampyrer som utnyttjar goda människor. Det gäller bara att de inte blir för många.

  Om man anser att kvinnan ska ta hela ansvaret för en graviditet och det kommande barnet så undervärderar man verkligen mannens roll i det hela.

  Har du utläst en sådan åsikt någonstans i den här tråden, eller är det bara en generell reflektion?

  Självklart är båda föräldrarna lika ansvariga, förutsatt att allt skett med normalt samtycke. Men lika lite som en våldtagen kvinna ska hållas ansvarig för att hon blir gravid bör ju en våldtagen, utnyttjad eller lurad man hållas ansvarig för att en kvinna använder honom för att bli gravid.

  Jag är allergisk mot tanken på att man ska vara ansvarig för något man inte kan råda över (exempelvis radikalfeministers kollektiva skuldbeläggning av alla män när det gäller våldtäkter).

 128. @Jenny: Håller med dig. Den ekonomiska biten är en del av föräldraansvaret. Eftersom jag vill inte vill ha någon obligatorisk skatt alls innebär det i princip slopat barnbidrag, inga fria skolluncher och daghem ordnas genom privata och egna initiativ.

 129. @Frogfish: Sorry. Jag har aldrig skrivit ner hur jag vill moderering skall hanteras för bloggen, men åtminstone de i kärnan som varit med sen jag tog över den vet hur jag tänker. Jag borde väl göra det för att klart faställa gränserna både för nykomlingarna i redaktionen och för besökarna i allmänhet. Men den grundläggande principen jag håller stenhårt på är att vi aldrig historiereviderar, och det gäller inte bara kommentarer utan också inlägg. Bortsett från saker som rena stavfel och liknande småsaker som inte på något vis påverkar själva idé-innehållet så görs inte efterkorrigeringar och tillägg så att de döljer fel eller ogenomtänkta påståenden. Korrigeringar av det slaget görs alltid (åtminstone av mig själv, och hoppas jag av de andra också) så att det klart framgår vad som korrigerats, och hur det korrigerats.

  De som är här är gäster och som sådana skall de känna sig hemma och veta att de får uttrycka sig fritt. De som är rabiat otrevliga trots varningar eller ägnar sig åt ren sabotageverksamhet (spottar på golvet eller snyter sig i gardinerna) slängs ut genom blockering. Deras kommentarer står dock kvar för alla att se. Och att du nästan aldrig ser något sådant på GD visar att det faktiskt fungerar väldigt bra.

 130. @Frogfish:

  Men du(ni?) har klargjort hur du(ni?) ser på det, och det är väl inte mer än att det är så det funkar här. Lycka till!

  Jo, det ska vara vi. Vi är ense om att historiereviderar är av ondo.
  Det behöver man ju inte uppskatta.

  Men, Frogfish, jag förstår att du är upprörd. Men OM vi hade plockat bort dina kommentarer så står bara tolkningen av det du sagt kvar. Nu kan varje läsare själv bilda sig en uppfattning. Är inte det senare att föredra för din egen del? Fundera på det ett tag.Smile

 131. @Alith:

  Man tar ansvar för barn man sättet till världen, oavsett hur orättvist det verkar för en själv.

  Ingen här tycker annat än att man tar ansvar för de barn man sätter till världen. Det som är skiljelinjen är när kan man anses ha ”satt ett barn till världen”.

  Jag skrev tidigare:

  Jag förstår att tanken känns obekväm. Men försök att verkligen se andra sidan myntet, det har jag sett.

  Detta är en mansfråga som jag finner upprörande, så jag var tvungen och ringa för att kolla av med ”det andra sidan myntet” om det var okej att jag berättade om hans öde. Föreställ dig att detta handlar om din son om X antal år.

  Det var ett par i slutet på tonåren eller tidigt 20+. Förhållandet hade börjat knaka i fogarna. Då slutar hon med p-piller i hemlighet för att ”rädda förhållandet”. Han blev förbannad, packade sina saker och sa åt henne att han inte vill ha något barn.

  Hon valde att behålla det. Han kände sig (med rätta) utnyttjad och gick till följd av detta in i en djup depression, började dricka mer än hälsosamt, misskötte det mesta, inkl. räkningar varvid han hamnade hos kronofogden.

  Kvinnan träffade snart en ny man och gifte sig och fick barn med denne. Barnet fick alltså en styvpappa.

  När han så småningom tog tag i sitt liv, så hade han att stå i för att komma på rätt köl ekonomiskt. Han behövde leva med att betala till dem – medan de åkte på chartersemester.

  Har han verkligen satt detta barn till världen?
  Mitt svar är NEJ! Han var ett offer och staten tvingade honom att betala till sin förövare(!) i två decennier.

  Den ”vanliga mannen” tar ansvar, det ser du här med även på ”för juridisk abort-sidan” om du kollar. Tex:

  Ansvar ses ofta som något negativt, men det behöver det inte alls vara. Talar vi om ansvar för barn vill jag ha fullt ansvar som far tillsammans med modern. [Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)]

  .

  Jag har själv ett barn, som blev till utan att det var min avsikt. (Jag är, i efterhand, tämligen säker på att det var mammans avsikt, dock.) Jag skulle aldrig ha valt att inte ta mitt ansvar, precis som många kvinnor aldrig skulle välja abort. [Tommy]

  Att ”axla sitt ansvar” är en viktig del i maskulinitet, det är ”att vara man”. Det gör majoriteten män normalt utan någon tvingande lag.

  Idag är denna man gift och har ett barn med en annan kvinna. Det barnet hade haft bättre ekonomiska förutsättningar om inte han hade behövt betala och hamna i skuldproblematik för hennes utnyttjande av hans genetiska material.

  Hur hade du känt om det var din son?

 132. Jag vill här påminna (?) om följande uppsats:

  Flykt, plikt, eller ansvar? – En kvalitativ uppsats om mäns copingstrategier för att hantera sitt ofrivilliga faderskap (2012)

  I uppsatsen intervjuas några ”ofrivilliga pappor”, men den ger också lite siffror för att skapa ett sammanhang:

  Alltså verkar tre av varandra oberoende källor komma fram till att cirka 4000-10000 män [3-9% av alla födslar] upplever sig som ofrivilliga fäder per år i Sverige. Om detta jämförs med antal ettåriga barn som bara bor tillsammans med sin mamma framträder något intressant.

  På SCBs hemsida (2010) visas statistik för samlevande och uppbrott under barnets första år. För ensamstående (ensamlevande) mödrar med ett ettårigt barn, visar siffrorna att de som har har ensam vårdnad är 3 434 och de som har gemensam vårdnad är 6 124 stycken. Gemensamt blir 9558 stycken. Då det 2009 föddes det 110 094 barn, blir slutsatsen att 8,7 % av alla svenska barn ett år efter sin födelse (eller från födseln) inte bor varaktigt tillsammans med sin far (statistiken kan inte se om fäderna någonsin bott där då första mätpunkten är när barnet är ett år). Av detta kan inte slutsatsen dras att de alla beror på ofrivilligt faderskap, men det kan vara en bidragande anledning.

  Det utfördes 37 693 abort er i Sverige år 2010 (Socialstyrelsen, 2010) och det föddes samma år 116 064 barn. Ungefär vart fjärde foster som skapas aborteras alltså. Den svenska kvinnan har ensam juridisk beslutsrätt kring fostret (Abortlagen, 1§) fram till och med vecka 18 och enligt samma lag behöver hon inte ange någon anledning till sin abort. I Sverige är det lagstadgat att erbjuda kuratorsstöd till en kvinna som genomgår en abort (Abortlagen 2§). Det har dock genomförts kvalitativa intervjustudier på abort och kvinnors motiv till dem. Annelie Kero, läkare och författare till bland annat artikeln Abort–en tabubelagd rättighet (Kero, 2005) skriver att det stora flertalet av kvinnorna i hennes undersökning säger sig uppleva att aborten är ett av många redskap för den moderna kvinnans planering av sin reproduktion.

  Man kan förstås utifrån dessa siffror fråga sig om svenska kvinnor förtjänar rätten att tvinga män att ta sitt ansvar, om majoriteten av dem ser på abort som en av många preventivmetoder?

 133. @Ulf T:

  Följande är också intressant, speciellt med tanke på diskussionen utifrån barnets bästa:

  Pelle Filipsson (2009) beskriver att han gick emot den magkänsla han hade, för att försöka spela en närvarande far. Han skriver hur han känner sig klämd mellan samhälleliga konventioner för hur en far bör känna inför ett barn och familjeliv och hur han verkligen kände. Han härrörde sin aversion egentligen inte mot barnet, utan mot mamman och hur hennes beslut så starkt påverkade hela hans liv (Filipsson, 2009). I all tidigare forskning uppger männen att det egentligen är relationen till och synen på modern och hennes beslut som ligger i vägen för en ren relation med barnet. Männen beskriver ofta att de nästan dagligen funderar på barnet men att de inte alltid vet hur de ska agera för barnets bästa, när de är fyllda av så motstridiga känslor.

 134. Jag har en variant av Ninnis historia: Söndrigt förhållande, hon slutar med p-piller utan att informera eller diskutera, det blir barn, han föreslår abort för de håller på att skiljas, hon vill inte, han stannar kvar, gräl o bråk, de skiljer sig. Hon drar till Finland utan att informera myndigheter eller pappan, hon får svenskt barnbidrag mm och underhåll av honom, hon tjänar egna pengar, han får kämpa för att få barnet i tvåspråkig skola (han kan inte finska), noll hjälp av svenska socialen (barnet har det bra med mamman).
  Den mannen tog ansvar för det liv han inte valde att sätta till världen. Han har en bra relation till barnet och det kan han bara tacka sig själv för. Jag önskar jag kunde kräva tillbaka mina skattepengar som mamman fått o ge dem till pappan.

 135. @Frogfish: Jag kan åtminstone delvis hålla med dig i kärnfrågan men det här är ju bara trams. Om du inte gillar att ditt namne ”Frogfish” tolkas felaktigt så föreslår jag att du omedelbart slutar att kommentera överallt på internet.

  Jag har haft åsiktskillnader med Dolf, men här handlar han helt korrekt. Att dessutom erbjuda ett gästinlägg för att klargöra din åsikt är något som ytterst få bloggare skulle göra. Jag skulle det inte.

  Så mitt råd är att du slutar kommentera då du uppenbarligen inte begriper poängen med kommentarer.

 136. När p-pillerna för män släpps kommer allt att bli annorlunda, det blir kanske en liten revolution i sig. Inga fler ofrivilliga pappor. Män borde kunna skydda sig eftersom kvinnor kan bli helt förryckta när de gäller barn och barnlängtan.

 137. @Jenny:

  Vill minnas att jag läste någonstans, att en stor kvinnolobby aktivt motarbetade ett manligt p-piller.

  Var visst någonting om att inte vilja förlora den makt som beslutande-rätten om reproduktionen ger.

  MVH

 138. @Genusföljaren:

  Jo, men jag vet inte om just den historien blivit bekräftad av någon annan.

  http://www.avoiceformen.com/men/mens-issues/the-real-reasons-we-do-not-have-a-male-birth-control-pill/

  In China and France men have the option of hormone treatments rendering them temporarily infertile. In India, RISUG ( Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance) has been used successfully as a long term, reversible method of fertility control for nearly twenty years. As of this writing the U.S., U.K. and Australia are conducting studies that hold tremendous promise for the male pill.

  Standing in the way of all this coming to fruition, however, are the drug companies themselves. They are very sketchy about putting up money to develop, produce and market these options. Why are they frightened? Who or what is keeping them from taking the plunge into what could be a very lucrative market. It seems to defy common sense.

  But common sense has very little to do with reproductive issues in the western world.

  Unfortunately, and to our tremendous discredit, men have been almost entirely silent about the male pill, leaving the discourse on reproductive control methods, and for that matter reproductive rights as a whole, to be dominated by a chorus of female voices. Also, like clockwork, this chorus starts chiming in just around the time mention of a pending male fertility control method comes up.

 139. Jag har ingen bestämd åsikt i abortfrågan, men en kvinna som behåller ett barn avlat tillsammans med en man som hon vet att hon inte kommer att leva tillsammans med har onekligen ett dilemma. Genom att inte göra abort försämrar hon märkbart sina chanser att få en ny partner. En kvinna i åldern 20-30 med barn har faktiskt inte samma attraktionsvärde i mäns ögon som en kvinna utan barn. Hennes nya man måste nämligen åtminstone delvis anpassa sig efter en annan mans barn, vilket innebär att övervinna vissa biologiska spärrar.

  Men jag kan föreställa mig att det händer att någon kvinna bedömer att den man hon inte kommer att leva tillsammans med har så pass ”bra gener” att investeringen är värd att göra och sedan får någon annan man helt enkelt vara livskamrat.

 140. @Johan:

  Jag vet inte vad du vill med att fortsätta älta detta. Jag har redan fått utförliga svar från red. Om det inte är uppenbart så försöker jag dra mig ur diskussionen, men det blir inte lättare av att random internetsnubbar känner behov att ge mig råd om mitt internetliv.

  ”Så mitt råd är att du slutar kommentera…”

  Så blir det nog, åtminstone vad gäller vissa ämnen och egna värderingar. Jag är nog inte tillräckligt hårdhudad(eller begriper poängen med kommentarer har jag fått höra..).

  Nu kanske mitt avslut (som du så varmt rekommenderade) kan respekteras…

 141. @Frogfish:

  Synd om du lämnar.

  Jag reagerade också på att de talade om dig i tredje person, men det spiller ju över på dem och ger mig istället sympatier för dig när jag som inte deltar i diskussionen läser det.

  Jag håller inte alltid med dig i sak, har nog inte ens tänkt i dem banorna, men jag tycker dina inlägg brukar utmana mitt tankesätt och vara värda att fundera vidare på och reflektera över.

  Därför skulle jag inte vilja gå miste om dina kommentarer.
  Bara så du vet.

 142. @Jenny:

  ”En människa, så som världen ser ut idag, tär på jordens resurser oavsett om den människan blir “ond” eller “god”. Ur miljöns perspektiv är det därför inga problem med att ett foster aborteras. Miljön hade nog velat att fler aborteras.”

  Nja, det där stämmer bara i första linjens resonemang där man inte tar någon hänsyn till vilken människa man pratar om. I praktiken så ökar inte aborter i land A automatiskt för att de ökar i land B. Tvärtom så kan i andra linjens resonemang konsekvensen av fler aborter i land B bli att land A anser sig ha råd att behålla fler barn som de annars inte hade behållt, isåfall så tär det inte mindre på miljön. Man bara fördelar resurser från dem som gör aborter till dem som inte gör det.

  ”Dessutom sitter det många barn runt om i världen, barn som är fattiga och/eller fucked up på andra vis, de utsätts kanske för krigsbrott osv. De är redan födda, de har hunnit tänka och känna en hel del.”

  Saken är den att dessa barn mestadels föddes i kulturer där man har den evolutionära strategin att skaffa för många barn så de starkaste överlever medan de svagaste går under. Inte sällan rör det sig om starkt religiösa kulturer där det ses som guds vilja vilka barn som överlever barndomen.

  ”Ibland dem sitter det kanske en Einstein, en Astrid Lindgren eller en Noam Chomsky. Vi kommer aldrig att veta eftersom de barnen kanske jobbar som slavar på kakaoplantagen. Eller något annat hemskt. Och ingen bryr sig ett skit om dessa barn.”

  Så enkelt är det inte. En kultur som skaffar för många barn kan aldrig frambringa en Chomsky. Vi skulle inte HELLER Kunna göra det med den filosofin. Endast i kulturer som kan erbjuda färre barn fler resurser kan en person som Chomsky ens existera. Att han existerar är ingen slump, tur eller chans, det är massivt arbete i flera generationer bakom. Efter hur de barn du pratar om levt är det långt större sannolikhet att det bland dem kanske sitter en och annan Manson eller Fritzl. För att inte tala om Usama Bin Laden vars pappa skaffade 50 ungar. Till få människors förvåning blev ingen av dessa en Einstein.

  ”Men sen sitter det folk i sina varma fina hem och är emot abort. Därför att det är slöseri med förmåga? Men vi “slösar” ju bort tusentals barn varje dag, barn som redan är födda.”

  Anledningen till detta är att det bara är slöseri om du hade resurserna från första början vilket ju är vad de varma fina hemmen indikerar.

  ”Jag skiter totalt i om kvinnor aborterar små amöbor, vad är de jämfört med kvinnans liv eller jämfört med de barnen som redan är födda?”

  Svaret är enkelt, de är precis lika mycket från början men ju sämre resurserna är från början ju mer sannolika det blir ännu en ISIS-medlem som kan skjuta ett halvdussin Chomskys på en tidningsredaktion.

  ”Vi ska väl kunna ta hand om dem först innan vi föder ännu fler barn?”

  Det kan vi också. Problemet ur en objektiv synvinkel är att de som kan ta hand om barn föder för få barn medan de som inte kan ta hand om barn föder alldeles för många. Problemet har förvärrats av att de som redan föder för få barn får dåligt samvete över att andra människor föder för många barn och försöker försörja dem.. sålunda blir det fler människor av den kategori som skiter i det och färre människor i den kategori som bryr sig.

  Hur de som bryr sig inbillat sig detta är bra kommer jag aldrig att begripa.

  ”Och jag säger det igen, jag tänker inte betala för kvinnors sjuka barnlängtan eller mäns kåthet.”

  Jo, men du pratar ju samtidigt om andra kulturer som vi vet avsiktligt skaffar mångdubbelt fler barn så i praktiken är det som att spara in 100 kr på aborter för att lägga 10000 kr så andra kulturers kvinnor och män skall få ha kvar kåthet och barnlängtan.

  Sedan är det en sak jag inte riktigt förstår. Varför skulle barn få människovärde bara genom att ”födas tidigare”? Hur blir det ”först ut” som bestämmer vem som skall få tillfälle att försöka bli sin potential och vems potential som skall utsläckas innan den hunnit börja? Jag kan inte låta bli att fundera lite över detta…

  Om vi hypotetiskt säger att den ena familjen har fem barn där det yngsta är 1 år gammalt medan den andra familjen består av mamma och pappa med första barnet på väg. Det är ett extremt exempel jag vet men är det verkligen rimligt att tycka att om något av dessa fem barn råkar illa ut är det bäst (minst katastrof) om det är den yngsta som ännu inte är född det handlar om?

 143. @Anders Senior:

  Jag reagerade också på att de talade om dig i tredje person, men det spiller ju över på dem och ger mig istället sympatier för dig när jag som inte deltar i diskussionen läser det.

  Så därför talar du om mig i tredje person (pluralis, dessutom)?

  Jag har förklarat varför det blev så att jag skrev i tredje person i en kommentar, och även bett om ursäkt för det. Vad mer begär du?

 144. @Erik:

  Jag ska utveckla min ståndpunkt lite grann för din skull.

  Abortmotståndare brukar dra upp det här med att varje liv är värt exakt lika mycket, det är det inte. Vi går inte precis på knäna för att hjälpa dem som har det svårt. Vi har till och med svårt för att hjälpa dem som står oss närmast. Så allas liv är inte lika mycket värda. Men det är väldigt lätt att anklaga en kvinna som är ofrivilligt gravid, det är ganska riskfritt att göra det och man kan sitta och dra ut på sina argument i all oändlighet och det är bara så j***la tröttsamt.

  För mig är det en icke fråga egentligen. Av den enkla anledningen att kvinnor alltid har gjort abort, om det varit lagligt eller inte, om man varit fattig eller rik. Vi tar Malmö som exempel. Här fanns förr något som kallades barnrikehusen, jag orkar inte dra hela historien. Kvinnor som inte ville ha fler barn gjorde abort på sig själva med galgar osv. Ibland gick det bra ibland inte. Nyligen hittades massor av lik efter aborterade foster i Thailand….. där det är strängt förbjudet att göra abort. Osv. du förstår.

  I låglöneländerna finns det som du säger en kultur av att skaffa många barn precis som det var i Sverige när vi var ett låglöneland. Utbildning och högre standard är boten på det. Se så bra det gått för Nepal.

  Jag tror att det finns kvinnor runt om i världen som hade skaffat färre barn om de kunnat, kvinnor brukar vilja att ALLA deras barn överlever, varför annars investera så mycket och kanske till och med dö på kuppen? Eller bli vanställd osv.?