Kinberg Batra och feminismen
avatar

Anna Kinberg Batra har lagt i en högre växel och ser nu ut att spurta fram från relativ anonymitet till en möjlig statsministerpost på rekordtid. Personligen gillar jag AKB – hon påminner mig om en kär släkting – men vi måste granska våra makthavare, och om AKB vet nog de flesta inte så mycket mer än att hon för 16 år sedan deklarerade att stockholmare är smartare än lantisar (ett uttalande hon fortfarande får pudla för i nästan varje intervju.)

Nu är det inte helt klart att hon blir Moderaternas nya partiledare, och därmed Alliansens nya statsministerkandidat, så när hon intervjuades i P1 idag var hon konsekvent luddig på ett antal punkter. Inget konstigt med det: hon kan naturligtvis inte agera som om hon redan vore partiledare.

Ca 9:30 in i intervjun kom samtalet med Johar Bendjelloul (JB) in på feminism.

JB: Är du feminist?
AKB: Om det innebär att man skall kunna vara den man vill och bli den man vill oavsett kön, då svarar jag ’ja’.

JB: Fredrik Reinfeldt, när han fick frågan, brukade alltid svara: ”Jag är moderat”. Han ville inte använda ett begrepp som ”ägs av andra”, brukade han säga. Vad betyder begreppet för dig?
AKB: Det finns ju olika sorters feminism, och det är därför jag vill vara tydlig med vad det innebär för mig. Då handlar det ju om att inte begränsas eller delas in på grund av kön. Och så länge det finns skillnader, och man behandlar tjejer och killar så olika, och män och kvinnor har olika förutsättningar på arbetsmarknaden, då har jag inga större problem att kalla mig feminist. Då finns det ju skillnader kvar som faktiskt måste bort. För Sverige är ju ändå ett av de länder i världen där man har bäst chanser om man föds till flicka och växer upp som kvinna. Ändå finns det ju stora skillnader mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden, i löner, hur man kan kombinera familj och arbetsliv. Där behöver vi bli bättre.

JB: Tror du att det finns en könsmaktsordning?
AKB: Ja, en del tyder ju på det. Eh, och så länge det finns skillnader som inte går att förklara med något annat än kön, då tycker jag att jämställdhetsarbetet måste fortsätta och bli bättre.

Här följer några snabba kommentarer. En välvillig tolkning av AKBs svar är väl att nej, hon är inte feminist, men tycker att om femininismen faktiskt står för den slags jämställdhet som man skulle kunna tro, så är hon förstås med. Jag har berört frågan tidigare i inlägget Ulf T: ”Därför är jag inte feminist”

Så vad är problemet? Tja, både AKB och Magdalena Andersson vill ju öka jobben i Sverige. Alltså är de överens? Socialisterna vill öka jobben, AKB vill öka jobben … alltså är AKB socialist?

Nej, för Kinberg Batra skulle vara den första att hävda att det spelar stor roll hur man beskriver verkligheten och vilka faktiska effekter föreslagna åtgärder får. I budgetdebatten hävdade hon att Magdalena Andersson dels svartmålade den ekonomiska utvecklingen i Sverige, och att MA’s föreslagna åtgärder skulle leda till färre, inte fler, jobb.

Nu kommer vi alltså in på jämställdheten, och plötsligt verkar AKB inte tycka att samma stringens är påkallad. På samma sätt som inom ekonomin, spelar det roll hur feminister beskriver verkligheten och vilka åtgärder de brukar förespråka. Kinberg Batra kan inte köra sin egen definition – då upphör beteckningen att vara meningsfull.

Låt oss gå igenom hennes svar bit för bit.

Det finns ju olika sorters feminism, och det är därför jag vill vara tydlig med vad det innebär för mig. Då handlar det ju om att inte begränsas eller delas in på grund av kön.

När det gäller aktivism under beteckningen feminism, kan vi slå fast att utgångspunkten är att kvinnor är förfördelade. Den som inte håller med får gärna bidra i kommentarsfältet med exempel på hur feminister drivit någon fråga som inte syftat till att stärka kvinnors ställning gemtemot män. Feministisk politik är alltså tydligt gynocentrisk, vilket står i konflikt med Kinberg Batras privata tolkning, att inte dela in människor baserat på kön. Feminismen gör detta mer än någon annan politisk inriktning – den är t.o.m. den enda etablerade politiska inriktning som konsekvent gör så.

En gissning är att Reinfeldt delvis på grund av detta undvek frågan om han är ”feminist”. Hans svar, att han inte vill använda begrepp som ”ägs av andra” utesluter egentligen även att han skulle kunna kalla sig ”moderat”. Det är nämligen inte han som äger det begreppet, utan dess innebörd bestäms av partiets tradition och track record i ord och handling. Reinfeldt har bidragit till att färga begreppet, men han äger det inte. På samma sätt äger ingen enskild feminist begreppet ”feminism”, utan dess innebörd bestäms av hur ledande feminister agerat och agerar.

Frågan blir då förstås varför Reinfeldt bemödat sig om att markera att han inte är feminist? En anledning kan vara att man annars tvingas försvara varför man inte agerar enligt feministisk doktrin, vilken i den praktiska politiken bestäms av F!, V och MP. Detta har drabbat både Björklund och Ullenhag, senast i budgetdebatten, då både V och MP grillade Ullenhag om hur väl han försvarat den ”feministiska fanan”, och i detta anser de sig sitta inne med facit. Det vore nog klokt av AKB att hitta ett motsvarande sätt att hålla feminismen på åtminstone armlängds avstånd, så behöver hon inte trassla in sig i könskampsretorik – för att stå för alla personers lika värde och integritet räcker det gott med liberalism och även modern konservatism.

Alliansens företrädare måste förstå att oavsett vad de tycker om jämställdhet, är ’feminism’ numera ett begrepp som är starkt förknippat med klasskampsretorik (fast ’könskamp’ istället) och radikalfeministiska föreställningar om ’systematisk kvinnlig underordning’. Använd inte begrepp där motståndaren har tolkningsföreträde!

Och så länge det finns skillnader, och man behandlar tjejer och killar så olika, och män och kvinnor har olika förutsättningar på arbetsmarknaden, då har jag inga större problem att kalla mig feminist.

Att det finns skillnader betyder inte automatiskt att man borde kalla sig feminist. Det är lite som att säga att eftersom det fortfarande finns en konflikt mellan förstatligande och personlig valfrihet, måste man vara liberal/socialist/konservativ. De olika ideologierna har olika idéer om hur konflikten ser ut, och vad som behöver göras. När det gäller hur tjejer och killar behandlas, är det bland annat fastslaget (och har gällt konsekvent i årtionden) att flickor får högre betyg än pojkar för samma prestation. Feminismens svar på detta är att det är pojkarnas fel (”antipluggkultur” – se Ninnis inlägg om ’antipojkkultur’), d.v.s. pojkar behöver omprogrammeras. Detta är förstås helt i linje med klassiska könsroller, där kvinnor behöver hjälp och män behöver äga sina egna misslyckanden. Se även Ninnis inlägg om nationella provet i svenska för exempel på hur gynocentrismen i undervisningen tar sig uttryck.

Då finns det ju skillnader kvar som faktiskt måste bort. För Sverige är ju ändå ett av de länder i världen där man har bäst chanser om man föds till flicka och växer upp som kvinna.

… säger kvinnan som möjligen blir vår nästa statsminister.

Ändå finns det ju stora skillnader mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden, i löner, hur man kan kombinera familj och arbetsliv. Där behöver vi bli bättre.

Men vad beror skillnaderna på? Är det automatiskt så att män favoriseras och kvinnor förfördelas? Hur ser mekanismerna ut? Vad är Kinberg Batras problemanalys och enligt vilka principer vill hon gå vidare?

JB: Tror du att det finns en könsmaktsordning?
AKB: Ja, en del tyder ju på det. Eh, och så länge det finns skillnader som inte går att förklara med något annat än kön, då tycker jag att jämställdhetsarbetet måste fortsätta och bli bättre.

Begreppet ’oförklarade’ löneskillnader betyder inte att skillnaderna ”inte går att förklara med något annat än kön”. Det betyder helt enkelt att underlag saknas i studien i fråga för att säga vare sig bu eller bä. Som vi flera gånger visat här, brukar det vara så att för varje faktor man lyckas kontrollera, minskar skillnaderna, eller tippar till och med över till kvinnors fördel. Se även Ninnis inlägg om lönespridning, mitt inlägg om pappamånader och Dolfs om tidsanvändning.

Men visst finns ’strukturer’, d.v.s. strukturella skillnader i hur vi behandlar män och kvinnor. Som vi ofta demonstrerat, finns det åtskilliga belägg för att det har ett värde i sig att vara kvinna, medan män måste erövra sin manlighet och demonstrera sitt värde. Den gynocentriska feminismen ondgör sig över att de män som haft störst framgång i att bygga upp sig själva som ”success objects”, har högre prestige än de flesta kvinnor, samtidigt som de kvinnor som vill tävla med dessa män tvingas ”ge upp sin kvinnlighet” (d.v.s. sin skyddsvärdhet).

Jag tycker att Anna Kinberg Batra imponerar på den ekonomiska arenan. Man behöver inte hålla med henne i allt, men hennes argument är underbyggda och hon har en kompass och en grundlig analys av nuläget. Inom jämställdhetsområdet, låter det som om hon inte tänkt alls, utan mest upprepar vad hon hör och läst från andra. För att citera Dolf, kan vi nog kalla Kinberg Batra för floskelfeminist.

Kommentarer

Kinberg Batra och feminismen — 25 kommentarer

  1. STOPPA PRESSARNA

    ”För Sverige är ju ändå ett av de länder i världen där man har bäst chanser om man föds till flicka och växer upp som kvinna.”

    Moderaternas nya ledare erkänner att man har bäst chans om man förs till flicka!!!

  2. @Jonas Bsson:

    Hehe, ja det sade hon ju faktiskt. Smile

    Och politiker är ju experter på att formulera sig så att risken för feltolkning minimeras, så vi kan nog räkna med att det var så hon menade.

  3. Mycket bra inlägg Ulf !
    personligen tror jag att AKB inte vågar säga att hon inte är feminist eftersom hon är rädd att stöta ifrån sig väljare.
    Dessutom är det ju ganska jobbigt att hävda att man inte är feminist. Reinfeldt fick ju gång efter annan försvara den ståndpunkten. Du förutsätts numera åtminstone påstå att du är feminist om du är topp-politiker.Se t,ex Göran Persson. Är det någon som tror att han i själ och hjärta var feminist ?

    Jag hoppas verkligen att AKB inte skall börja prata om att hon leder ett feministiskt parti eller ännu värre börjar agera som andra ledande feminister.
    Den dagen lovar jag att jag aldrig kommer att rösta på dom.

  4. @Pelle2:

    Mycket bra inlägg Ulf !

    Tack!

    personligen tror jag att AKB inte vågar säga att hon inte är feminist eftersom hon är rädd att stöta ifrån sig väljare.
    Dessutom är det ju ganska jobbigt att hävda att man inte är feminist.

    Ja, och man längtar ju efter att ledande politiker skall revoltera mot det som Marika Formgren omnämner som ”mediekratin” – där media sätter sig till doms över vilka argument man får eller inte får framföra.

    Det är ju inte så att majoriteten väljare skulle bry sig om huruvida AKB titulerar sig ’feminist’ eller inte, så länge som hennes åsikter är vettiga. De som kräver att hon svär trohet till de rätta gudarna är media, proffstyckare och konfrontativa aktivister, men effekten bestäms huvudsakligen av hur debatten refereras av media.

  5. Papegojfeminist.

    Får man verkligen lov att vara statsministerkandidat i Sverige 2014 och tro att löner sätts orättvist pga kön?

  6. Nu förstår jag att det inte var den mest förberedda kommentaren men:

    så länge det finns skillnader som inte går att förklara med något annat än kön, då tycker jag att jämställdhetsarbetet måste fortsätta och bli bättre.

    Så målet är att alla skillnader ska bort?

  7. Det finns kvinnliga politiker med självinsikt. T.ex. sa den nya kvinnliga kulturministern i Frankrike: Fleur Pellerin, 41 år, adoptivbarn från Sydkorea: ”Jag är ung, kvinna och ”mångkulturell” (diversité). En vit 40-årig man hade inte haft samma chans.”
    OT men intressant:
    http://antropocene.se/2014/december/att-bo-och-leva-i-sverige.html
    Se särskilt kommentar från ”per eriksson” om ingenjörer m.m.
    nytt begrepp: gick på värdegrundet

  8. Det finns vissa likheter här med hur amerikanska presidentkandidater tvingas uppge sig vara troende, för annars vinner de inga val. Det heter att Ronald Reagan aldrig ens kom i närheten av en kyrka innan han började fundera på att bli president. Och allvarligt talat, hur troende verkar egentligen Barack Obama?

    I mina ögon säger AKB att hon egentligen inte är någon feminist, för i motsatt fall hade hon sagt det rent ut. Nu bara garderade hon sig mot alla de påhopp (främst från media) hon skulle ha fått under valkampanjen om hon tagit avstånd från feminismen. I stället väljer hon smart nog att konstatera det uppenbara ”det finns skillnader”. Jaha, gomorron yxskaft.

    Fint inlägg, förresten.

  9. Hon försöker nog bara villa bort den breda massan som tror att feminismen står för rösträtt, aborträtt och lika lön för lika arbete, sånt som redan är uppnått och genomfört sen decennier tillbaka.

    Ingen vinner några val på att slåss för mäns rättigheter, varken till höger eller vänster, däremot kan man komma långt på att låtsas slåss för de rättigheter man påstår att kvinnor saknar.

  10. @MK:

    Så målet är att alla skillnader ska bort?

    Nja, det sa hon väl inte. Hon sa att alla skillnader som bara går att förklara med kön ska bort. Felet ligger i att hon tror att det finns sådana skillnader i en nämnvärd omfattning.

  11. Skall vi bli lite politiskt inkorrekta Wink, så kan man möjligen även ifrågasätta hennes uttalande om att det hon sade för 16 år sedan var det dummaste någonsin, och dessutom fel.

    Men det kräver också lite nyansering.

    Till att börja med var väl kritiken hon fick inte av den kalibern att frågan var avgjord. I stort sett var det fel för att det … var fel, och för att stockholmare alltid tyckt sig smartare än andra. Aftonbladet visade med mönstringsstatistik att unga män i Västerbotten är smartast (följt av Uppsala och Stockholm – hmmm….). Å andra sidan avfolkas Västerbotten, så man kan fråga sig om inte även smarta västerbottningar tenderar att hamna i storstäderna vad det lider.

    Ironiskt nog används Pliktverkets siffror igen i en debattartikel 2006, men denna gång för att styrka AKBs påstående! Det visar sig nämligen att just siffrorna från mönstringen visade en ökande trend till stockholmarnas fördel.

    Den här delen av mönstringsstatistiken har tidigare inte väckt någon uppmärksamhet, främst för att skillnaderna mellan olika delar av landet varit så små och så slumpmässiga att de saknat intresse. Under 1980-talet kom de första tecknen på en tilltagande spridning och nu har gapen mellan de bästa och sämsta områdena vuxit sig så stora att de snart torde te sig politiskt obehagliga.

    Intelligensproven redovisas i en niogradig skala och speglas i Bellkurvans profil: de låga och höga extremvärdena ligger i kanterna och huvuddelen av resultaten följer klockformen. I genomsnitt över de senaste tjugo åren når bara en tredjedel av kommunerna fem poäng eller mer.

    Procentuellt rör det sig alltså om betydande skillnader, men därtill kommer att tendensen i många kommuner förefaller nedåtriktad, särskilt då på den sämre halvan. Vid mönstringen 1983 och 2004 noterade pojkarna från Danderyd ett genomsnitt på 6,25 respektive 6,39 medan motsvarande siffror för Överkalix slutade på 4,65 respektive 3,17. Variationerna mellan årskullarna är dock på många håll stora och speglar rimligen variationer i skolans kvalitet.

    Men svaret beror egentligen på hur man tolkar uttalandet: är människor födda i Stockholm smartare än människor födda på landet? Nej, troligen inte. Men vad är begåvningsprofilen på de lantisar som flyttar till storstäderna jämfört med de som stannar kvar? Ej överraskande är det svårt att hitta någon svensk studie, men i USA tycks det vara så att de som flyttar från landet till storstäderna i snitt är intelligentare än de som stannar kvar.

    Är då lantisar som flyttat till Stockholm fortfarande lantisar, eller är de stockholmare? Endast 55.3% av de som bor i Stockholm är födda där. Men har vi en ihållande trend av utflyttning från landsbygd till storstäderna, och de mer begåvade har större anledning att flytta, borde vi över tid se just en sådan trend som Pliktverkets siffror visar (intelligens är till signifikant del ärftlig).

    Stockholmare tycks dessutom ha längre medellivslängd, högre betyg i 9:an, större andel högutbildade, lägre andel lågutbildade och högre sysselsättningsgrad än riket i stort. Smartast och högst utbildade tycks de vara i Danderyd. Det måste vara något i vattnet där …

    Man kan förstås spekulera i att de allra smartaste borde flytta från storstäderna och ut i kranskommunerna där man kan få mer hus och livskvalitet för pengarna, och är de riktigt smarta kan de bosätta sig varän det finns bredband, och arbeta med hela världen som marknad, med stillhet, fantastisk natur och stjärnklar himmel utanför husknuten.

  12. Ja att AKB svävar lite på frågan om hon är feminist och måste tydliggöra att det finns många sorters feminism visar att kritiken mot feminismen har haft verkan,där det inte längre är självklart att man är feminist och sedan punkt.
    Många har ställt sig frågan vad det var som fick Reinfeldt och M att lyfta på slutet innan valet,när man surfade runt på socialamedier så såg man en glädje när han i intervjun inte kallade sig feminist och riktade kritik mot MP för sitt uttalande om en feministisk revolution,att någon äntligen sa ifrån angående stolligheterna.Jag gissar att en del av ökningen berodde på det om man ska tro glädjeyttringarna som förekom på socialamedier.
    Tyvärr har inte moderaternas valanalys ens berört denna sak vilket jag tror är ett stort misstag,istället trampar man på i ullstrumporna och tror att M ska lyfta med frågor om HBTQ,feminism och fortsatt hög invandring och om moderaterna tror det,så har jag lite fina tomter i Floridas träskmarker att sälja till dom.

  13. Pingback: Julsnapsvänstern gillar olika | WTF?

  14. @Ulf T:

    är de riktigt smarta kan de bosätta sig varän det finns bredband, och arbeta med hela världen som marknad, med stillhet, fantastisk natur och stjärnklar himmel utanför husknuten.

    så kan man ju tycka, men det finns avigsidor. Det är långt till systemet, och brist på fruntimmer.
    Mvh
    En supersmart landsortsbo

  15. Jag är helt övertygad om att alliansen förlorar väljare på att ta till sig feminismen. Idag är det bara SD i riksdagen som inte är feministiskt och de plockade ju massor av väljare från alliansen. Jag tror inte att det enbart handlade om migrationspolitiken.
    Och de riktiga feministerna- V, MP och F!- kommer ju ändå aldrig rösta på några borgare, hur feministiska de än gör sig…

  16. @Pether: SD är varken eller. Det finns feminister (Paula Bieler), men Hanna Wigh t.ex. kallar sig visserligen för särartsfeminist, men uttrycker en ganska jämställdistisk syn, så hon är nog egentligen feletiketterad, och Åkesson har väl deklarerat att han inte ser sig sjäv som feminist.
    Så, vad gäller SD handlar det väl närmast om ”Feminism?” ”Vadå?”

  17. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Knappast. En gång i tiden hade man hopp om att sd inte var feministisk då deras kvinnodel snarare visade på antifeminism, men det var flera år sedan. Nu för tiden är det kvinnor drabbas värst, kvinnor förtrycks, lönediskrimineras osv, osv, skydda kvinnorna!

  18. ”och så länge det finns skillnader som inte går att förklara med något annat än kön, då tycker jag att jämställdhetsarbetet måste fortsätta och bli bättre.”

    Jag kan lika gärna utöka begreppet till att jag är humanist så länge det finns skillnader som inte går att förklara med kön, religion, sexuell läggning, etniskt ursprung, etc.

    Men detta är ju redan avklarat, det har ju flertalet kontroller visat att skillnaderna mellan könen inte finns när man börjar ta hänsyn till relevanta faktorer.

    Med andra ord, det är det gamla vanliga politiska knepet att svara nej, samtidigt som det låter som om du svarar ja.

  19. Anna Kinberg Batra – ”den första kvinnliga statsministern i Sverige”…

    …och vänstergynocentrikerna jublar? Eller inte?

    Så vad visar sig till slut vara viktigast, klass- eller könstillhörighet? Vad en person tycker, tänker och står för, eller vilket kön vederbörande har?

    Å andra sidan:
    Ska man rösta på sverigedemokraterna för att de har den högsta andelen män i sitt parti (och i sin väljarbas)? Eller är deras ideologi viktigare att ta hänsyn till, om man nu inte gillar den?

    Är Sd i själva verket det närmaste vi kommer ett ”mansparti”, trots att de inte verkar se på sig själva, eller marknadsför sig, på det sättet? Är det kanske rentav därför de är så hatade (för att de kanske representerar en slags omedveten manlig revolt)? Och kanske skulle de rentav tjäna på en medveten omorientering åt detta håll? Mera ”för män”, än ”mot invandrare”, typ. Skulle de bli mera respekterade då, eller skulle de gå ur askan in i elden?

  20. @John Nilsson:

    Och kanske skulle de rentav tjäna på en medveten omorientering åt detta håll? Mera ”för män”, än ”mot invandrare”, typ. Skulle de bli mera respekterade då, eller skulle de gå ur askan in i elden?

    Ja. De förlorar på att de drar sig allt mer åt feminismen. De skulle klart deklarera sig som ett jämställdistiskt parti och stannat kvar vid den inriktningen som de hade för några år sen. Paula Bieler är en duktig politiker, men som (särarts)feminist borde hon inte vara partiets jämställdhetspolitiska talesperson.

  21. Pingback: Politisk dumhet och andra sjukdomar | Löjesguiden