Hej svejs – tack för mig
avatar

Eders Ödmjuke

Jag har blivit ombedd av bloggens ägare att dra mig ur arbetet här.
Kanske startar en egen blogg så småningom. Får se.
Ha det så bra.

Publicerat i Dolf Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Hej svejs – tack för mig — 95 kommentarer

 1. Är det p.g.a. detta?

  Dolf skriver:
  26 april, 2013 kl. 20:39
  @Johan Grå: @Mariel: @Mariel:
  Mitt språkbruk och uttryckssätt är inte förhandlingsbart.

 2. Det tycker jag är synd eftersom jag uppskattar mångfald högt lågt bredd smalt och även om jag inte alltid håller med dig så är du en bra skribent som jag har haft mycket nöje av att läsa.
  Man börjar bli lite orolig för vad som händer bakom kulisserna på Genusdebatten jag hoppas verkligen inte att den kommer bli slätstruken och därför ointressant.

 3. Tråkigt!
  Tycker att till god ton hör att ge en förklaring varför en fast skribent blivit ombedd att dra sig ur?
  Förstår att bloggens ägare ändå är innehavare av alla rättigheter men inför övriga skribenter ock läsare finns väl ändå vissa skyldigheter att förklara omständigheterna till bloggposten ovan?
  Mvh/Sten Sture

 4. Satsa på en egen blogg, ju fler desto bättre.

  Jag vet inte vad som hänt och jag vill ändå mana till samling. Vi är inte särskilt många och vi har starka krafter att kämpa emot. Vad som än hänt hoppas jag se alla inblandade i fortsättningen också, oavsett om vi är överens i alla delar eller inte, och oavsett om det är på samma mötesplatser.

 5. Jag kommer att sakna dig!
  Starta eget, jag kommer som ett brev på posten!

 6. Hej allihop. Jag förstår att folk här skulle vilja ha en förklaring. Det skulle jag också vilja ha. Saken är den att övriga Genusdebatten haft mycket lite att säga till om i den här frågan. Jag vet bara två relevanta ämnen som det har bråkats om. 1) Användningen av ordet ”slarvat” samt 2) Utformningen av taggarna.

  Det har alltså inte skett någon som helst diskussion om vad man får skriva om. Det är två personer som blivit osams och det i privata diskussioner. Vi andra såg helst att de löste det och blev vänner.

 7. Ifall min åsikt varit oklar så kan jag förtydliga den. Jag anser att vi behöver värdera ”jämställdismen/ekvalismen” högre än våra personliga önskemål och vi behöver vara fler, inte färre.

  Förslag emottages

 8. Bra sammanfattat Erik och instämmer Johan GråSmile

  Om förnuft och intelligens inte segrar över lättja så
  meddela/länka Dolfs nya blogg. Ta era sinnen i bruk
  och lös gnabbet/privata issues och fortsätt formulera
  vad jämställdhet innebär

 9. Stefan Löfvén och Soc.demokraternas valstrategi 2014

  S går till val och tror dom kan vinna ett ett känsligt historiskt måste -vinna–val. Vad skulle egentligen hända om manliga väljare flyr partiet och s förlora ett 3e val pga feminism och Mansslakt?

  Vad menar (S) och Stefan Löfvén med Jämställdhet och ”ännu mer feminism?”

  https://www.flashback.org/t2134702

 10. @Erik (och Dolf mfl.)
  Om det gäller Dolfs inlägg om klänningar och uttrycket ”ute och slarvat” så är det åtminstone där jag bor ett allmänt känt uttryck som gäller både män och kvinnor på ett skämtsamt sätt, och dessutom är det allmängiltigt i fler sammanhang än hans exempel.

  Tar man illa upp om någon uttrycker sig som Dolf gjorde i det inlägget, då är det inte Dolf som är problemet……
  Då är det nog dags för vederbörande att söka hjälp för sin egen lättkränkthet istället för att klandra Dolf…..

  Är det som jag misstänker så är det nog en annan person som har en konstig issue med sig själv angående bruket av klänningar, som fick utlopp för känslorna om klänningar snarare än sakargumentet om uttrycket i sig……

 11. Löfvén Män och kvinnorska stå sida vid sida

  Vad
  Innebär det konkret från (s) och Löfvén. Menas kvinnor och män
  Sida vid sida likhet inför lagen, förgöra vårdnadstvister,
  Belysa kvinnors våld mot män, diskriminering av pojkar i skolan?

  Feministers näthat mot män, SSU kultur om Mansslakt ,
  näthat av män, Scum nazifestet

  Hur hylla hot,hat och våld mot ett kön och bekämpa
  det mot ett annat? Varför ser lagarna ojämställda ut?
  Varför är inte sexförsäljning kriminaliserat endast köpet?
  Varför tystas Jämställdhetsrörelse och manliga jämställdhetsfrågor ned
  i media och bland politiker. Hur kan en jämställdhetsminister
  ännu inte blivit avsatt som öppet står bakom manshat?

  http://aktivarum.wordpress.com/tag/mansslakt/

  Att det är internt Löfvén fått order att tala mer jämställdhet råder ingen tvekan om.
  Frågan är om Socialdemokraterna internt inser allvarliga faran med att
  förlora valet och förmodligen bli knäckta som parti pga hållit fast vid en militant feminism som sossarna
  själv införde på 80/90talet.

 12. @läsare
  Vad har S politik hittills inneburit konkret?
  Skulle inte tro att partiet har en annan agenda bara för att de bytt frontfigur……

 13. Synd och trist att den jämställdistiska rörelsen ska dras isär pga småtjafs. Tycker både ”bloggägaren” och dolf haft intressanta och bra tankar här.
  Det är sånt här som inte får hända, eftersom jag vet att feministerna just nu sitter och läser detta och ler belåtet.

 14. @Anders Senior:

  Nej, det handlar inte om Dolfs sätt att uttrycka sig och inte heller klänningar. Man bör vara försiktig med att placera skuld när man inget vet. Det finns ett talesätt som tål att tänkas på, ”det är inte ens fel att två träter”. Och naturligtvis är det Mariels rättighet att göra det valet om hon anser att deras samarbetesproblem står i vägen för bloggens utveckling.

  Precis som Erik tycker jag det är jättetrist och önskar att de båda hade löst sina sammarbetsproblem. Nu blev det inte så, och jag önskar Dolf startar egen blogg… Eller så har han nyckeln till min. Jag gillar se hans alster. Utöver det har jag och Dolf kommit varandra nära på ett privat plan under denna tid (då som sen vi började prata på genusnytt-tiden) och jag räknar honom främst i kategorin ”min vän”, inte meddebattör, idag.

  Men, jag gillar Mariel med. Hon är i mina ögon den perfekta bloggägaren. Det är mycket bakom ni inte ser som Mariel gör. Hon letar tips på hur man får bloggen att växa, hon kommer med en massa idéer på utveckling för bloggen..
  För min del, den person jag är.. Det kan inte bli bättre än Mariel. Hon sköter allt som för mig hamnar i kategorin ”pestigt”, vilket gör att jag kan strunta i allt annat och bara formulera mina tankar och debattera.

  Så, vi är helt enkelt olika…

 15. Jag hoppas att alla inblandade i bloggen kan ta ett prat om det här och reda ut vad som hänt. Splittring kommer inte att gynna oss.

 16. Nej Mariel!

  Jag är naturligtvis inte insatt i era interna turer men att helt frankt ”slänga ut” känns inte som någon vidare bra linje.

  Gjorde Dolf verkligen mer skada än nytta?!?

  Tror du inte att, att slänga ut Dolf, snarare kommer visa sig göra mer skada än nytta istället?

 17. @Ninni:

  ”-Och naturligtvis är det Mariels rättighet att göra det valet om hon anser att deras samarbetesproblem står i vägen för bloggens utveckling.”

  Naturligtvis rätt i strikt juridisk mening men…!

  Mariel har inget formellt ansvar mot någon annan.
  Mariel har dock ett ansvar gentemot sig själv att läsarna av denna blogg ska kunna känna fortsatt förtroende för henne. Jag förutsätter att Mariel är tillräckligt intelligent för att förstå att hon behöver komma med en förklaring för sin egen skull.

 18. Hmm, kanske skulle ha skrivit en lite större text med förklaring eller liknande? Nu kommer du bara ut som en som vill ha uppmärksamhet, hmm offerkofta? Grin, enligt mig iaf Smile

 19. Skulle man kunna få en motivering? Jag har uppskattat Dolfs inlägg både här och när han skrev gästinlägg. För mig har de oftast skapat en hel del tankar och varit ett bra komplement till Erik och Ninni. Så för mig blir detta en försvagning av bloggen.

 20. Jag har ingen aning om bakgrunden till det inträffade, men tycker ändå att Dolf sköter avslutet osnyggt. Man avslutar inte ett arbete på ovan vis eftersom det ger upphov till spekulationer som kunde ha undvikits.

  Även om Dolf har helt rätt i ”sakfrågan”, om vilken jag inte vet någonting, så var det ganska tramsigt att avsluta på ovan sätt. Luktar lite offerkofta. Hela sajten får dessutom en något barnslig inramning där sandlådenivån inte är långt borta.

  Skärpning.

 21. Mycket tråkigt att du lämnar bloggen, dolf. Jag har tyckt om att läsa dina inlägg.

 22. I min mening är hela det här inlägget onödigt kort eftersom det inte säger någonting. Det råder ingen splittring eftersom händelsen inte handlar om innehållet på bloggen, knappt om bloggen överhuvudtaget. Det råder inga interna turer eftersom de bägge inblandade valt att sköta sin kommunikation privat.

  Jag skall kontakta Dolf och fråga honom om hans sida av saken.

 23. @Erik: Precis, nu får det ju en bild på att det handlar om sidan i sig vilket inte alls är bra. Får hoppas på att det inte drar ut sig och det blir en massa drama och liknande.

 24. Ärligt talat blir jag skitarg över att hitta det här inlägget nu med skuld på mig och ingen vidare förklaring. Dolf glömde nämna att vi haft en konflikt, och inte ville prata med mig och sen med dålig tajming varit upptagen efter det. Anledningen till att jag sa att jag inte ville ha honom kvar var för att han inte skötte det efter konflikten proffsigt enligt mig. Inte heller försökte han reda ut något i efterhand trots att jag sa att jag inte kan dra ett streck över något om man inte möts halvägs. Att tysta ut ett problem fungerar inte med mig. Sen en viktig sak… Jag sa inte beskedet plötsligt…det var en dialog på några timmar. Han hade kunnat invända och kan fortfarande. Jag är inte omöjlig och kommer aldrig vara. Och jag hade inte velat skriva de här i bloggen på detta sätt men med tanken på bloggposten ville jag säga mitt.

 25. Ärligt talat den här diskussionen (inlägget och efteföljande spekulationer) hör inte hemma här men nu gör det bara mer skada än nytta att ta bort den så den bör stå kvar och därför vill jag påpeka att jag kommer att få Dolf sida av saken senare idag….

  jag skrev avsiktligt inlägget kort för jag ville inte att det skulle bli något fingerpekande. – Dolf

 26. Erik, ang ordet slarvat så hade det ingenting med konflikten att göra. Första konflikten i mina ögon var om taggarna. Men det är egentligen orelevant. Poängen var att vi ej blev sams efter konflikten. Och jag är ej ok med infekterade stämningar med medarbetare. I mina ögon reder man ut saker aktivt.

 27. Det här är sannolikt inte heller ett bra svar. Du hamnar direkt i försvarsläge och säger att Dolf är dum, etc. Jag reitererar att jag inte har minsta aning om orsaken, men ärendet ska i alla händelser inte skötas i kommentarssektionen på ett ogenomtänkt inlägg.

  Hallå? Har ni ingen känsla för Public Relations? Nu får ni skärpa er.

 28. Självklart johan var också min förklaring fel. Jag tar det dock hellre här i kommentarsfältet och stillar nyfikenhet på plats.

 29. Sjukt onödigt, ta bort hela inlägget i och med att det inte har något att göra om sakfrågan.

 30. Hmm…. Visste inte att det var en persons blogg, trodde att den drevs av en grupp personer (bl a de upp i toppen av sidan). My bad, men det gör att trovärdigheten sjönk ett snäpp för mig.

  Men förutom det, VAD F*N ÄR DET HÄR FÖR INLÄGG! Mer offerkofta får man leta efter. Och Mariel, om du nu är bloggägare så uppträd som en. Att gå in i kommentarsfälten och svara surt ger ju bara ett tonårslöje över bloggen. Jag vet att du är ung, men dum är du väl inte.

  Så sluta med den här skiten, feministerna sitter ju och asgarvar (blev uppmärksammad av en HEN om detta inlägg, HEN var rätt glad kan jag säga).

  Gå vidare med eller utan Dolf, men dra för f*n inte ner bloggen i skiten för att ni inte kan sköta saker på ett vuxet sätt. DET DRABBAR FLER ÄN ER SJÄLVA!

  Vilket j*vla bottennapp……

 31. Ok, alltså, kan någon förklara för mig vad jag skulle ha gjort då?
  Det känns inte okej att bara lämna i tystnad, även om det förstås hade varit det enklaste, ingen hade märkt något. Jag skriver inte så ofta så det hade ju inte stuckit ut om jag bara slutat (som det hade gjort om en högproduktiv skribent som aktivarum slutat).
  Sen vill jag bara tala om att det inte var mitt beslut att lämna bloggen.
  Jag skrev bara det som jag kände var absolut nödvändigt. Jag ville inte börja någon smutskastning eller skapa en konflikt här bland kommentarerna.
  Men jag tycker jag är skyldig mot alla att tala om att jag inte kommer att skriva här mer. Och jag tycker jag är skyldig mig själv att vara ärlig med att det inte var jag som beslutade mig för att lämna.
  Jag kan förvisso lämna en längre förklaring om det önskas. Fast jag känner mig inte särskilt peppad på att göra det.

 32. @Frogfish:

  Så sluta med den här skiten, feministerna sitter ju och asgarvar (blev uppmärksammad av en HEN om detta inlägg, HEN var rätt glad kan jag säga).

  Men låt dem roa sig för allt i världen. Skit i dem det gör jagSmile

  Min helt ärliga åsikt är att detta är lugnt. Det löser sig. Dolf hittar en egen arena och är fortfarande ”en av oss” precis som så många andra har en egen blogg, och vi andra fortsätter som vanligt.

  Det är massor spännande på gång. Feministerna som skrattar nu kommer sätta skrattet i halsen med tiden.

  Don’t worry, be happy!

 33. Dolf, om du inte begriper att ditt inlägg var korkat så finns det nog ingenting vi kan säga som får dig att inse det. Att skicka ut ett ”pressmeddelande” som tydligt osar sårade känslor och sprucket ego är inte bra, så enkelt är det.

  Mariel kastar sedan bensin på brasan genom att utgjuta gnäll över alla inblandade, men det var ändå du som började. Kan du inte uttrycka dig bättre i ett avslutande inlägg hade det varit bättre att du hållit käften och bara försvunnit.

  Jag är oerhört besviken på den amatörism som detta inlägg vittnar om.

 34. @Ninni:

  Nu missförstår du mig. Att Dolf lämnar har jag ingen åsikt om, det är en sak mellan han och ”bloggägaren”. Men det skulle det ha fortsatt att vara. Hela tråden är full av spekulationer och skitsnack som ingen här har nån glädje av.

  Så jag förstår helt enkelt inte varför det sköts såhär. Jag kan nämna 1000 bättre sätt att sköta det.

  Som sagt, det ger ett löjets skimmer över bloggen. Diskussioner av arten ”Du är dum. Nä, du är dummare.” borde inte höra hemma här.

  That’s it.

  Men, det är bloggägaren som bestämmer.

 35. När vi nu har feminister på besök så vill jag uppmana till debatt med lite OT

  Jag skrev nyligen en kommentar till Johanna Drott som har det verkliga modet att våga ta debatten. Jag uppmanar varje feministisk läsare att göra detsamma. Svara gärna på frågorna här, vet jag!

 36. @Frogfish:

  Så jag förstår helt enkelt inte varför det sköts såhär. Jag kan nämna 1000 bättre sätt att sköta det.

  Där är vi enseSmile
  Men nu har det blivit så här och då gör vi det bästa av situationen vi står i. Vi (alltså inklusive er kommentatörer) har fixat saker förr, tillsammans. Smile Rose

 37. Alltså allihop! Var ligger egentligen prioriteringarna nu?

  Det här inlägget och efterföljande diskussion handlar bara om privata saker. Vem som är kompis med vem och vem som är snäll mot vem och varför. Det handlar inte ett dugg om bloggen, det är 100% privata saker. Detta är exempelvis inte en blogg för mig att prata om mitt liv och mina problem. Detta är en blogg för att nå ut och hantera ett reellt problem i samhället med urspårad feminism som jag hoppas ni också tycker är ett större problem än ”det andra” Jag ser också helst att Dolf kommer tillbaka men det här är en småsak jämfört med vad vissa genusfolk förespråkar och jag vill lägga min energi på det större problemet.

  Dolf var för optimistisk gällande responsen folk ger på den här sortens inlägg men jag hade varit tacksam om läsare åtminstone försökte hjälpa till istället för att göra saker värre med spekulationer. Tycker ni saker kan bli bättre här så är det bara att hoppa på banan och göra en insats. De som inte vill bloggen skall bli slätstruken, maila mindre släta inlägg till mig så publicerar jag dem…. i mina ögon är det ingen större skillnad mellan att blogga och gästblogga bortsett arbetsbördan man tar på sig. Att attackera dem som gör mest arbete hjälper ingen förutom Sveland.

 38. Så det vi har här är en studie i kvinnlig vs. mannlig konflikthantering Smile

  Kvinnlig:
  Vi är oense i den här frågan och måste komma till lösning på våran konflikt för att kunna gå vidare.

  Mannlig:
  Vi är oense i den här frågan. Fine, nu vet jag det. Kan vi gå vidare nu?

  Försök lösa den här saken internt, mellan er, och sluta sprätta sand.

 39. Genusdebatten är ett ljus i mörkret och den här diskussionen bör tas privat. Önskar Dolf lycka till med nya bloggen, vilken jag såklart kommer att läsa. Hoppas att Mariel fortsätter att driva denna eminenta sida och låta den utvecklas. Stenen är i rullning och pluralism i åsikter är aldrig fel!

 40. Anders Senior:

  Men att dom vågar fortsätta äventyra ännu en förlust, mycket kan hända
  om reinfeldt byts ut. Även om folks missnöje mot Reinfeldts mandatperiod räcker
  till Socialdemokratisk seger kolla vad som händer i Frankrike nu. Siffror för Hollande
  rasar i botten. Samma sak för (s) i Danmark. Nu verkar det dock som valet i sverige ändå är uppgjort
  när Löfvén accepterat inbjudan av Wallenberg till bilderbergmötet. Hänga upp sig på småsaker som Dolf och
  bloggägaren gjort står inte i proportion till partiers förmåga att driva sakfrågor fri från inverkan från
  utrikespolitiska maktintressen.

 41. @Johan:
  Jo, efter att ha sett en del av kommentarerna detta gett upphov till så inser jag att det hade varit bättre om jag låtit bli. Det var menat att vara rent, ge enklaste möjliga (sanna) förklaring och lämna med flaggan i topp.
  Jag förväntade mig några ”tråkigt, hoppas vi får se mer av dig nån annanstans” och några ”skönt att bli av med dig”. Jag förväntade mig inte att det skulle bli en stor cirkus i kommentarsfältet.
  Jag har för övrigt varit i en liknande situation förut, så det är första gången för mig. Man lär av sina misstag.
  Men gjort är gjort, och eftertankens kranka blekhet …

 42. Jag tror det kan vara på sin plats att påpeka att den här bloggen representerar, mig veterligen, den största plattformen för motvikt till feminism som existerar i Sverige. Sajten kan inte bli en verklig maktfaktor förrän deltagarna slutar gömma sig bakom pseudonymer, men det förstår jag mycket väl varför vissa gör.

  I alla händelser måste skribenterna påminna sig om detta innan de kastar ur sig diverse ogenomtänkta kommentarer. Bloggägarna måste vara extremt försiktiga med vad de säger i kommentarsfälten. Ström & Billing insåg detta och var därför alltid försiktiga med vad de sade. Den här händelsen kanske för bloggägarna även här att inte det, i vilket fall händelsen ändå gjorde viss nytta.

  Ni representerar förebilder för många personer, se till att kommentarer och inlägg speglar detta.

 43. @Johan:
  Vill påpeka att jag inte gömt mig. Jag talade om i första inlägget att jag heter det intetsägande namnet Anders Ericsson (och tror jag förklarade varför jag använder Dolf, det är inte för att gömma mig, tvärtom). Jag trodde också att mitt namn stod på ”om oss”-sidan, men såg nu att det inte gör det.

 44. Jag har varit fullständigt övertygad om att de som skriver på bloggen har ett gemensamt ägande och ansvar för bloggens innehåll. Jag kan inte tänka mig att det kan fungera om enskilda skribenter måste anpassa sig till en enda ägares vilja och välsignelse i det som skribenten vill skriva om och på vilket sätt denne vill uttrycka sig.
  Om nu personliga konflikter har påverkat det som har hänt så känns det väldigt oprofessionellt.
  Att vara osams med andra ibland är naturligt och positivt.
  Jag förstår ingenting av det som har hänt.

 45. Jag håller med JD. Det är inte bra om en person dikterar villkåren bara för att hon sitter på nyckeln till bloggen.

  ”My way or the highway” är ingen framgångsrik typ av ledarskap.

 46. Snälla, be om ursäkt, ta i hand och fortsätt arbeta tillsammans. dolf och Mariel ni är väldigt olika i tankar och uttryckssätt men det är just mångfalden som är viktig.

 47. Bråket var olyckligt, att skriva ett avsked i affekt likaså, men de inblandade har gjort det bästa av den uppkomna situationen.

  Vad kan vi lära oss? Jo, att även skribenterna här är människor, ibland går människor inte ihop, och konflikter är svåra att hantera. De flesta av oss kan nog känna igen oss i att vi är en grupp av individualister med starka åsikter, och hög integritet. Hade vi inte varit det hade vi inte kämpat mot normen i samhället.

  Det borde inte förvåna någon att individualister med starka åsikter och patos har något svårare att samsas än mer konformistiska personer, eftersom samarbete innebär ett visst mått av underkastelse. Inget fel i det men vi behöver hantera det för de gemensamma målens skull.

  Vad jag förstår har både Dolf och Mariel luftat sina känslor. Gott så, det är det enda som hjälper när man väl öppnat frågan offentligt. Ingen av dem verkar tycka att detta är omöjligt att lägga bakom sig, så låt dem göra det. Vi behövs allihopa, även när vi har skilda åsikter och jobbar bäst i olika forum.

  Det är fullt mänskligt, närmast ordinärt, att börja lufta andra konflikter och bekymmer när stämningen blir laddad men det är fel tillfälle att göra det. Kritik och bekymmer ska man lufta när banden är starka, då går det att hantera dem konstruktivt. När relationer är spända och affekten är hög är det fel tillfälle. Så till alla som vill diskutera sajten skulle jag vilja hälsa att det är fel tillfälle. Jag har ingen inblandning i bloggen men jag har stor erfarenhet av konflikter, jag tror ni kommer få ett bättre samtal om ni väntar.

  Vad man kan ta med sig av de problem som ändå luftas här? Vad man bör ta med sig, är att den här bloggen spelar stor roll för många människor, så stor roll att de blir personliga och känslomässiga när något händer. Genusdebatten är betydelsefull och som med allt som är betydelsefullt kan vi vårda det och låta det växa eller förinta det för att slippa risken att bli påverkad.

  Jag röstar för att vi vårdar det vi har, och det innebär att man samlas i kris och luftar problem när banden är starka.

 48. @Johan Grå:

  Hade jag inte varit gift hade jag gått ner på knä och friat till dig för den kommentaren ;D

  Det är olyckligt att det kom att bli så här. För det är ingen så allvarlig fnurra på tråden, så som det ser ut från ”er sida”. Både Mariel och Dolf är bra människor, värda vår respekt båda två. (En till er var: Heart Heart)

  Så snälla ni, sluta spekulera i vems fel det är, det är ingens fel, som jag ser det.. dom är bara olika och… typiskt man och kvinna om jag säger som så ;D

  Det löser sig på ett eller annat sätt. Och oavsett hur så blir det bra. Smile

 49. @Johan:

  ”Jag tror det kan vara på sin plats att påpeka att den här bloggen representerar, mig veterligen, den största plattformen för motvikt till feminism som existerar i Sverige. Sajten kan inte bli en verklig maktfaktor förrän deltagarna slutar gömma sig bakom pseudonymer, men det förstår jag mycket väl varför vissa gör.”

  Det är precis tvärtom, den dag vi är en maktfaktor (antal människor som tycker vi är bättre än alternativet) kan vi sluta gömma oss bakom pseudonymer men om vi gör det för tidigt så kommer en viss grupp människor att jaga oss en och en och trakassera våra hem och arbetsplatser för det är så den gruppen blivit tränad i åratal att se till ni kära läsare inte har någon som helst källa för alternativ information.

  Och de är så bra på det här att innan vi sysslade med det här så fanns ingen information att tala om. Varken Pär Ström eller Pelle Billing stannade kvar. Två andra bloggar lades ner. Ingrid Carlqvist blev av med jobbet. Det kan även vara på sin plats att de som ville träffa mig på pubträffen i Stockholm kunde göra det. Fast där var det Allt Åt Alla som tilläts diktera reglerna.

  ”Ni representerar förebilder för många personer, se till att kommentarer och inlägg speglar detta.”

  Vi representerar huvudsakligen kunskapskällor, inte förebilder. Det är snarare nästa generation av jämställdister som kommer att vara förebilder, som inte behövde lägga 5-10 år av sitt liv på att lära sig de här sakerna på egen hand i brist på källor.

 50. För de som är nyfikna: min blogg när/om den sätter igång kommer att heta Dolfs inferno. Men det är en hel del jag måste reda ut innan det går så långt, bland annat i vilken krets feminismen skall placeras (förslag mottages tacksamt).
  Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate

 51. Aktivarum,

  Jag vill understryka att jag inte har någonting emot att skribenterna ”gömmer sig” bakom sina pseudonymer. Det hade jag också gjort och i det rådande mediaklimatet har jag full förståelse för varför man är försiktig med att gå ut med namn. Dolf påpekar att han inte alls är anonym eftersom han gått ut med sitt namn. Trots det lämnar han sitt sista inlägg under en anonym nick med en stor anonym bild bifogad. Hade han istället bifogat ett foto och signerat med sitt namn hade han varit publik på riktigt.

  Men Pär och Pelle blev stora, kända på ett helt annat sätt än den här portalen. Det beror kanske på att de var skickliga skribenter, men jag tror inte det. Hade de haft varsin nick skulle de sluppit mycket skit, men inte nått ut till tillnärmelsevis lika många människor. Pär blev inbjuden till Tvs debattprogram och morgonsoffor, det kommer ”Genusdebatten” aldrig att bli, oavsett hur briljanta inlägg ni gör.

  En växande rörelse kräver en frontfigur, så är det bara. För att den ska växa sig stor krävs att någon, eller några, lämnar den trygga anonymiteten och tar plats i det offentliga rummet. Jag skulle aldrig våga ta på mig den rollen, men jag tror det finns någon, någonstans som skulle det.

  Att ni inte ser er som förebilder förändrar inte det faktum att ni ÄR förebilder för ett (misstänker jag) relativt stort antal personer. Pär är en förebild för mig, inte så mycket för hans sätt att argumentera som för hans mod.

 52. @Erik:

  ”Det är precis tvärtom, den dag vi är en maktfaktor (antal människor som tycker vi är bättre än alternativet) kan vi sluta gömma oss bakom pseudonymer …”

  Och hur ska jämställdismen bli en maktfaktor? Att majoriteten av Sveriges befolkning ska börja hänga på Genusdebatten är ju inte särskilt troligt. Om det ska hända något måste man ut i fler kanaler, t ex i form av debattartiklar, debattprogram, demonstrationer etc. Enligt min mening finns det bara tre personer som har den djupa kunskap och vassa argumentationsteknik som krävs för att vara jämställdismens frontfigurer: Erik/Aktivarum, Ninni och Ulf T.

 53. @Johan:

  ”Men Pär och Pelle blev stora, kända på ett helt annat sätt än den här portalen. Det beror kanske på att de var skickliga skribenter, men jag tror inte det. Hade de haft varsin nick skulle de sluppit mycket skit, men inte nått ut till tillnärmelsevis lika många människor. Pär blev inbjuden till Tvs debattprogram och morgonsoffor, det kommer ”Genusdebatten” aldrig att bli, oavsett hur briljanta inlägg ni gör.”

  Jovisst men det finns lite närbesläktade omständigheter många glömmer.

  Pär Ström var redan känd från det närbesläktade området ”integritet i IT-frågor” där han bland annat intervjuade Leif GW Persson. Han gick ut i media under titeln integritetsombudsman för tankesmedjan Den nya välfärden. När han skrev var det först på ”Pär Ströms blogg” sedan startade han ”Genusnytt” när ämnet växte. De vanliga privatpersoner som gick ut som sig själva samtidigt fick inte genomslag på samma sätt. Inte ens seriösa Genusmagazinet kunde vara kvar.

  ”En växande rörelse kräver en frontfigur, så är det bara. För att den ska växa sig stor krävs att någon, eller några, lämnar den trygga anonymiteten och tar plats i det offentliga rummet. Jag skulle aldrig våga ta på mig den rollen, men jag tror det finns någon, någonstans som skulle det.”

  Klart det finns sådana människor. När du hittar någon av dem säg till så hjälper jag till med argument o utbildning så får han/hon bli vår presstalesman. Vi behöver en Girlwriteswhat som vi grävare kan hjälpa hitta de bästa argumenten att presentera i media.

  ”Att ni inte ser er som förebilder förändrar inte det faktum att ni ÄR förebilder för ett (misstänker jag) relativt stort antal personer. Pär är en förebild för mig, inte så mycket för hans sätt att argumentera som för hans mod.”

  Ja men det är också farligt att lasta för mycket på en persons axlar. Fler personer har börjat diskutera och starta bloggar så på det viset har vi fungerat som ett slags förebilder men det är bara början och ingen vet vad som kommer att hända. Kartläggningen här var ett bra första steg dock.

 54. @Anonym:

  ”Och hur ska jämställdismen bli en maktfaktor?”

  Jämställdismen behöver fler medlemmar/sympatisörer. Det är såklart öppet för alla som känner till bloggen att sprida dess existens på vad sätt de nu föredrar. Inte minst så att när de hör Loka Uppi prata om jämställdister på TV4 vet de vad som är sant och vad hon hittat på.

  ”Att majoriteten av Sveriges befolkning ska börja hänga på Genusdebatten är ju inte särskilt troligt.”

  Nej där har du såklart rätt men det finns ett mellanläge mellan dagens besökarantal och ”majoriteten av befolkningen” och dit kan vi sikta mot.

  ”Om det ska hända något måste man ut i fler kanaler, t ex i form av debattartiklar, debattprogram, demonstrationer etc. Enligt min mening finns det bara tre personer som har den djupa kunskap och vassa argumentationsteknik som krävs för att vara jämställdismens frontfigurer: Erik/Aktivarum, Ninni och Ulf T.”

  Eller så behövs nån tränad i att prata som kan lära sig kunnandet av oss som är bättre på annat än fronta. Det var så GWW slog igenom, genom att lära sig av några killar som inte var lika presentabla för ”vanliga människor” Möjligheten finns såklart också att jag eller nån annan börjar göra podcast-radio och lägga upp på youtube. Det finns en mängd alternativ.

 55. Personligen anser jag att Bittergubben är den som uttrycker sig bäst i skrift med oerhört genomarbetade, dock sällan uppdaterade, texter. Jag lovar att höra av mig om jag hittar någon frontfigur Smile

  Och Mariel, jag vet att du och några till gått ut med fulla namn. Men jag tycker ändå att Genusdebatten ger ett ”anonymt intryck” om du förstår vad jag menar. Om du är bekväm med att figurera med namn så tycker jag ni borde trycka lite mer på det. Kanske en lite större bild på dig på framsidan? Det skulle ge ett mer välkomnande och mindre anonymt intryck för tillfälliga besökare. Underskatta aldrig de små tingens betydelse.

 56. Johan: jag tror en sån bild skulle få mest kritik.. Upplever inte att nån skulle rösta på mig som front figur.

 57. @Erik:

  ”Eller så behövs nån tränad i att prata som kan lära sig kunnandet av oss som är bättre på annat än fronta.”

  Verkar enklare att medieträna en ämnesexpert än tvärtom. Men det finns kanske någon annan lika kunnig skribent/kommentator här som är beredd att axla uppgiften.

 58. Jag tror att internetgenerationen ibland tenderar att glömma bort vikten av identifierbarhet. Att läsare/lyssnare vet vem de pratar med gör att de känner sig tryggare med personen i fråga. Mariel, jag menade bara mitt inlägg på halvt allvar, men om du ÄR bekväm med att inte vara anonym skulle rörelsen tjäna på att ni utnyttjar det.

  Alla som skriver på Genusdebatten och inte är anonyma, upp med bilder, VISA vilka ni är. Det blir då mycket svårare att ignorera er och vem vet, så småningom ringer kanske de mer officiella nyhetskanalerna.

  Mariel, du är sannolikt den person jag håller med minst av alla som skriver här. Trots det skulle jag hylla dig om du blev mer synlig. JAG skulle rösta på dig. Våga ta språnget Smile

 59. @Mariel

  Vi är så kuvade av feministerna så vi vågade inte kommentera ditt inlägg av rädsla att objektifiera dig Wink

 60. @Anonym:

  ”Verkar enklare att medieträna en ämnesexpert än tvärtom. Men det finns kanske någon annan lika kunnig skribent/kommentator här som är beredd att axla uppgiften.”

  Det handlar inte om träning, det handlar om vana och trygghet. Folk som får vara ofta i TV ser mer bekväma ut på TV än folk som får vara mer sällan på TV. Folk som är ovana med situationen begår misstag, publiken ser ofta dessa misstag som tecken på bristande kompetens. Folk som behandlas med respekt oavsett vad de säger framstår som mer trygga än folk som ständigt behandlas med sneda blickar. Det finns många fler trick.

  Det lättare att vara bekväm om man sänker svårighetsgraden och säger så lite som möjligt – en princip de flesta redan har sett i bedömningssporter som konståkning där man ofta sätter felfrihet framför svårighetsgrad och sålunda prioriterar renhet i enkla saker än att överhuvudtaget klara av de svåra sakerna. Man får ofta en vinnare som kan göra de enkla sakerna felfritt 99 gånger av 100 medan silver/bronsmedaljör utför tekniker vinnaren inte ens klarar av…

 61. @Erik: Jag tycker podcast är bästa idén hittills. Många har varken tid eller ork att läsa långa texter men om man kan lyssna medan man skrotar runt eller sitter i bilen o.s.v. så är det en helt annan grej tror jag. Gör det!
  Du kan bli Genusdebattens ”boysayswhat” Smile

 62. @JonasBsson: naw.. vad synd.. Smile sen fanns en annan tanke bakom inlägget.. nämligen det här med att ta bilder på sig och sånt kan påverkas av vad folk som genusfotografen säger är okej och inte okej.. Men tänkte ta upp han i ett annat inlägg.

 63. 1. Mariel tog rätt beslut då Dolf i det närmaste varit omöjlig att ta till sig kritik. När jag sa att det kunde vara strategiskt att inte använda uttryck som lätt skulle kunna missförstås av feminister frågade han om jag ville kasta honom under en buss också.

  2. Dolf gjorde ett bra avslut. Att han skulle ha dragit på sig en offerkofta är fullständigt absurt då han inte skrivit något om att han blivit orättvist behandlad, utan bara uppgett att han blivit ombedd att lämna av okänd anledning. Möjligen att han kunde ha varit tydligare från början med att han inte ville ha någon pajkastnning i kommentarsfältet, men man kan inte begära allt av någon som sitter med känslan av att ha fått sparken.

  3. För övrigt vill jag återigen upprepa att jag annars uppskattat Dolfs inlägg och att han visat prov på många djupgående tankegångar och reflektioner. I sak får jag nog säga att jag i princip alltid hållit med honom. Jag vet inte om du vill ta emot det här från mig Dolf, men jag vill ändå önska dig lycka till, tacka dig för din insats här och hoppas att du fortsätter engagera dig. Om det inte tar emot för mycket, så stanna gärna kvar i kommentarsfälten!

 64. Dolfs avslut var manligt. Oaktat allt ni pratat om så gillar jag hans resoluta manliga stil. Inget onödigt fjäsk .

 65. Jag beklagar att jag har skrivit en del kommentarer i affekt, och att många upplevt att tonen i bloggen blivit alltför avvikande mot vad de vill se. Å andra sidan har jag alltid varit en känslosam person och det har för mig aldrig varit något fel med att känslor syns i denna blogg, precis som hos många av de största bloggarna. Känslor är inte av ondo, och inte heller att de syns. Vi är alla människor här med starka personligheter, och kanske är det bara positivt att det syns. Hellre det än att ha en slags robotliknande-fasad utåt. Fasader är jag inte mycket för helt enkelt. Vi är dom vi är, take i or leave it.

  Dessutom, som Erik nämnt, är tonen något vi alla här är med och sätter. Jag med, i detta nuet.

  Men det jag ville ha sagt var att vi får lära av det som blivit fel och gå vidare. Som jag skrev överst så är jag inte omöjlig heller, och jag är mer än gärna villig att komma ännu starkare ur detta.

  Jag funderar på om det kanske är positivt om vi arbetar mer med att undvika vissa problem innan de hinner bli problem. Och jag ska börja med ett projekt med att skapa en del dokument som ska hjälpa oss i redaktionen. Anledningen till att jag säger detta är alltså att ni som läsare också ska få lite mer inblick i hur vi arbetar. Och jag tänkte att vi kanske kunde göra ett blogginlägg om vad som sker ”bakom kulisserna”, hur vi arbetar, och andra mer informativa inlägg. Skulle det vara okej, eller gör det också att många feminister garvar ihjäl sig?

  Personligen gör det mig ingenting om feminister skrattar åt oss; jag är bara glad att de läser här över huvud taget. Alla är välkomna att läsa, och alla är välkomna att debattera.

  Sist men inte minst vill jag säga att jag vill prova att ordna det med Dolf (ännu en gång). Ni som kommit in på att det beror på hur vi kvinnor och män hanterar konflikter olika har verkligen ringat in orsaken klockrent tex. JonasBsson HÄR. Hur ironiskt är inte det med tanke på bloggens tema och de problem vi brukar ta upp.

  Jag ser alltså detta inlägg, detta kommentarsfält och allting inte som ett stort problem. Jag ser det som en vinst att vi har något att arbeta ifrån och växa starkare ur. Och ni som med entusiasm vill följa med på Genusdebattens resa kommer att få ett spännande år framför er med mycket intressanta projekt! Tack alla för feedback, vi tar till oss dem.

 66. @JD & @Nils:

  Jag är ledsen att ni fått en uppfattning av mig att jag försöker styra och ställa Ensam. Så är det inte. Och vi ska förklara det närmare en annan gång, om hur vi arbetar.

  I detta fall så gjorde jag ett kanske förhastat beslut, trots flera dagars övervägande, och jag erkänner att jag gjorde fel.

  Jag vill dock inte att någon ska glömma att jag är öppen med vem jag är (Mariel Asklund, 24 år, Sortland, Norge) och denna blogg är min hur man än vrider och vänder på det vilket gör att det är viktigt för mig att innehållet är OK. Dock var det inte ”innehåll” eller något med text som orsakade Dolfs avgång. Nog om det.

 67. Har vi inte redan fått se tillräckligt av hur det fungerar bakom fasaden!
  Jag saknar genusnytt och Billing och det enkla, självklara och prestigelösa sätt som jämställdhetsfrågor fördes fram där.

 68. @Joakim:
  Det är grönt.
  Vad gäller ”slarva”-grälet … jag hade väl inte min bästa dag då, även om jag i sak står för vad jag sa där, så reagerade jag onödigt hårt och kunde ha uttryckt mig mer diplomatiskt (i kommentarsfältet alltså). På den punkten bad jag Mariel om ursäkt redan i lördags för hon hamnade lite oförskyllt i skottlinjen för min reaktion på vad du skrev. Och det kan nog vara befogat att be dig om ursäkt också för min onödigt stridslystna reaktion.
  Tvärtemot vad det kanske verkar är det normalt mycket lätt att ha att göra med mig, även om jag har bestämda åsikter och principer som jag inte viker ifrån så är jag i hög grad samarbetsvillig och förösker hitta lösningar som alla tjänar på.
  Så: peace!

 69. @Mariel:

  ”-…denna blogg är min hur man än vrider och vänder på det…”

  Det är bara det här jag vänder mig emot. ”Hur man än vrider och vänder”. Nej. Det stämmer inte. Bloggen ”är din” ur en enda aspekt, inga andra. Du är juridisk ägare och därmed ansvarig utgivare. Thats it! Om du knyter till dig fler skribenter och bloggen blir front för en rörelse som innefattar fler människor så är ”Genusdebatten” större än så och du har ett bredare ansvar. Med det ansvaret kommer skyldigheter. Skyldighet att förvalta läsarnas och skeibenternas förtroende och att ta tillvara deras engagemang.

  …om du vill. Det är valfritt. Du kan också göra det enkelt för dig och säga att ”det här är bara en blogg – min blogg”, men det vore en stor förlust. Det är en konst att leda andra människor och att ansvara för andra än sig själv.

  Nu tänker jag inte skriva samma sak fler gånger.

 70. @Marielle
  Jag är på samma linje som Nils.
  Det är ett problem att en person står som ägare eftersom ingen kan begära att denna ägare ska stå till svars för eller acceptera vad andra skribenter skriver på bloggen.

 71. Jag tycker ni gör ett bra arbete på Genusdebatten och jag ser en mycket större potential här än vad Pelle eller Pär hade.
  Jag hoppas på ett slutmål där Genusdebatten kommer bli som t.ex Feministiskt Perspektiv eller Fria Tider alltså en nättidning med en bredd där ni och även fler skriver ledare krönikor kulturrecensioner osv ur jämställdismens perspektiv.
  Och visst kan man känna sig lite modfälld ibland men det är inte så konstigt eftersom vi kämpar mot en statsfeminism alltså en ism som blivit inympad i myndigheter media kultur utbildning osv men eftersom vi kämpar för en humanistisk jämställdhet där alla inkluderas män som kvinnor så kommer vi gå segrande ur denna kamp.
  Alla ismer som bygger på ett vi och dom tänk har lätt att få anhängare men dom faller alla tillslut eftersom deras bild av verkligheten aldrig speglar verkligheten för när man skalar bort ytan så har de flesta människor samma drömmar och förhoppningar om ett bra jobb fina vänner om att finna kärleken och att få barn där man sedan går och oroar sig för hur det ska gå i skolan får han/hon vänner där man ler lite i smyg igenkännande när dom finner första kärleken ja ett vi olika men ändå lika innerst inne.

 72. Ja det är ett riktigt bra arbete som har gjorts på denna sida inge snack om saken.

 73. @Nils o @JD

  Problemet är att hur man än gör så är det en person som står som ansvarig utgivare oavsett om den är privat eller om den är ägd av en grupp.
  I det här läget så funkar det med Mariel som ägare men när, inte om, den växer så borde man diskutera en styrelselösning.

  En annan sak ni borde titta på är hur man får sidan klassad som ”nättidning”. Som jag förstår det så skyddas man då av den ”journalistiska friheten”.

 74. En del klassiskt Gnäll&Käbbel är att vänta som flera brev med posten när ullhåriga individualister med härdade fötter samsas med ömfotade konformister. Kanske lär vi oss alla någonting nytt på kuppen =)

 75. @dolf: Efter den kommentaren saknar jag dig återigen som bloggare och hoppas därför att ni snart kan enas igen.

 76. Jo låten är bra men jag tror inte att Dolf skulle se lika töntig ut på scenen. Irriterar mig på sångarens ständiga nigande…..
  Grin

 77. @michael:

  Tack för de fina orden, och visst är det precis det som är tanken med GD. En jämställdistisk motsvarighet till de nättidningar du nämner.

 78. @Liberalen:

  Dagens sanning.

  Visst bytte vi kontaktuppgifter på nån jämstäldistisk pubträff för 100 år sedan? Jag har iallafall inte kvar dig…

 79. Som jag ser det, så är ”vi” ingen rörelse.
  Vi är en brokig samling individer som har EN gemensam beröringspunkt; motståndet mot feminismen.
  Skälen till att vi är kritiska till feminismen, samt I övriga åsikter står vi emellanåt ganska långt ifrån varann.
  Vi är av förklarliga skäl lika spretiga som feminismen, eftersom vi ofta är kritiska mot olika delar av feminismen.
  Därmed är vi även i vissa fall kritiska mot varann, och det gör det nog väldigt svårt att samla oss i en rörelse.

  I bloggvärden kan det nog rent av vara en fördel om ni individer som engagerar er i detta hade egna sidor, med länkar och referenser till varann, typ som ekvalist har en blogglista. Då ökar snarare mångfalden av feministkritiker, och de olika tycken och smaker gällande hur kommunikation och bemötande av feminismen sker. Då kommer nog även antalet följare totalt att öka, och i förlängningen kommer antalet feministkritiker öka….

  Hade jag bara haft den tiden och kunnandet som krävs, hade jag tex gjort en maskulistsida.
  Inte för att jag har den åsikten, utan för att den skulle bli en exakt spegling av diverse feministiska uttallanden, med en länk till den sida där originaltexten står publicerad så folk skulle öppna ögonen och se vad de (feministerna) igentligen skriver. Lite som en transgenusmotor i bloggform, men med en fråga på slutet ”tycker ni detta är okej?”
  ”Originalet handlar istället om män, den kan ni läsa här (länk till aktuell spegling)”

  Finns det någon annan med mer tid och kunnande, så hoppas jag snart se något åt det hållet i en blogg…..

 80. Pingback: He’s Back (the Man Behind the Mask)and He’s Out of Control | Genusdebatten