Debatt om yttrandefrihet Jordan Peterson bemöter sina kritiker på U of T, Passande nog på Internationella Mansdagen
avatar

Idag klockan 15.30 är det dags. Professor Jordan B Peterson debatterar den senaste tidens tillägg till lagstiftning och policy i Kanada och övriga västvälden där man med ”mänskliga rättigheter” som ursäkt håller på att i smyg avskaffa alla medborgares grundläggande demokratiska friheter via lagstiftning. Ingen får heller motsätta sig dessa lagar eftersom förespråkarna menar att som de skrev i ett brev:

”human rights are not up for debate”

Nyligen intervjuades Jordan Peterson av Dave Rubin här är deras samtal. Där finns flera mycket viktiga poänger och om jag hinner så kommer jag att beskriva citaten och deras tidskoder så även de av er som inte kan se hela videon kan lyssna på eller läsa de viktigaste poängerna.

Jordan Petersons debattmotståndare kommer att vara ”Brenda Cossman, U of T Law Professor and Director of the Bonham Centre of Sexual Diversity at University College, and Mary BrysonSenior Associate Dean, Administration, Faculty Affairs & Innovation, and Professor at the Department of Language and Literacy, and Faculty of Education at the University of British Columbia.”

Professor Peterson har även publicerat en video där han uppdaterar sina följare om vad som händer. ”Update, Nov 16: The Debate, and a Letter from a Viewer”

För den som vill ha mer information så finns mitt långa inlägg ”Professor Jordan Peterson om Vetenskapliga studier av Politisk Korrekthet”. Där finns flera länkar till videoklipp och en mer ingående beskrivning av vad som står på spel under dagens debatt.

Jag hade egentligen velat fokusera mer på att 19 november är den Internationella Mansdagen men om den här debatten går i rätt riktning får kan det även bli den Internationella Frihetsdagen. Jag vill dock påpeka att Professor Peterson även har en stark koppling till jämställdism/mansfrågor.

Mitt första inlägg om Jordan Peterson postades 2014 under rubriken: ”Fantastiska diskussioner om Mansfrågor från Kanadensisk TV” Där låg inte fokus på Yttrandefrihet utan på Jämställdhet. Vi kan alltså konstatera att hans kompetens vida överstiger de ämnen som den här debatten tar upp.

University of Toronto (U of T) Debattens detaljer och länk till Livestream

Tillägg: Pinsamt nog begrep inte University of Toronto hur man sänder live via Youtube. De använde istället den praktiskt taget uråldriga tekniken ”Silverlight”. Nyare browsers som Edge (Microsoft) och Chrome (Google) fungerar inte alls med sådan stenåldersteknologi så mängder av människor kunde inte följa officiella sändningen alls.

Istället så var det någon som streamade direkt från silverlight till Youtube och antalet tittare ökade konstant för att hamna på runt 3000 vid debatten slut: Här kommer sålunda själva debatten:

Kommentarer

Debatt om yttrandefrihet Jordan Peterson bemöter sina kritiker på U of T, Passande nog på Internationella Mansdagen — 26 kommentarer

 1. (18.10) See, people think these are academic issues, but what they fail to realise is what happens on university campuses happens everywhere five years later.

  The people who run things are trained in university so however they are trained thats how things are going to be run

 2. Jag gissar att den internationella mansdagen uppmärksammas ändå, i public service och så. De brukar ju uppmärksamma den lika mycket som den internationella kvinnodagen, typ. Så det är ju synd att den internationella toalettdagen hamnar i skymundan. Typ.

  Och SR P1:s Kulturnytt? Jag har inte koll, men har någon sett något om Jordan Peterson i MSM?

 3. Herregud! Jag trodde det skulle bli en jobbig debatt men jag kunde inte ha föreställt mig vilka inkompetenta byråkratmänniskor som idag ges professorstitlar på kanadensiska universitet. En vetenskapsman/forskare kan inte jämföras med en byråkrat.

  Jag följde streamen på youtube. När den slutade var det cirka 3000 tittare och av de som aktivt kommenterade var det knappt en enda som motsatte sig vad Petersons sade.

 4. @Erik:
  Tycker Peterson för fram sin sida väldigt bra, och han är inne på flera saker som jag tänkt ta upp bland annat i mitt inlägg om varför jag dissar ”hen”. Får ta och skriva det någon gång.

 5. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag håller med dig där, och det är svårt att säga så mycket om deras lagstiftning.
  Men jag tyckte att hans ”Opponenter” i övrigt mest bara gnällde och tyckte utan att ha så mycket substans annars?

  MVH

 6. Hej.

  Liberaler, borgerliga, konservativa och även nationalister (som jag tydligen är) har alla begått samma fel sedan Sovjetväldets kollaps:

  Man (eller vi, snarare) har sökt springa från hoten istället för att ta strid.

  Det enda det nyttar är att man tvingas slåss andfådd.

  Kanske vi (som i vi som är förenade i avsky för de autkoritära och totalitära rasistiska grupper som allt starkare griper makten i både det officiella och civila samhället i västvärlden) nu lyckas hämta andan.

  Dags för motangrepp. Segern är vunnen när fienden är oförmögen och ovillig till annat än att ge upp.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 7. Jordan Peterson mot verklighetsförnekande nykommunister som försöker förstöra hans liv.

  Det är groteskt och skamligt att verklighetsförnekande nykommunister nu har den makten.

 8. Hej

  Gör ett inlägg nu här som ni gärna får hugga på eller kanske vidareutveckla.

  Satt och tittade, av en händelse på forskning om testosteron. En viktig hormon hos män inte minst ur ett ett kroppsligt funktionellt perspektiv. Kom över forskning från 2007 i USA som visar att testosteron nivåerna hos amerikanska män har minskat kraftigt de senaste två decennierna när studien gjordes. Dvs lägg till ytterligare 10 år i tanken idag. Klipper ut från en amerikansk artikel.

  During the past two decades, testosterone levels in American men have rapidly declined.

  Man förklarar detta genom olika faktorer, bland annat livsstil och fetma.

  Jag kollade sedan runt lite på nätet angående testosteron, vad som påverkar det negativt och vad som är bra för att hålla normala nivåer av manligt könshormon uppe.

  Feta personer har generellt sett mindre testosteronnivåer, stressade personer, veganer,vegetarianer. Har du mindre testosteron än normalt är du också generellt mer känslig osv. Fet mat ökar ditt kolesterol vilket är väldigt bra(!) för att hålla nivåerna av manligt könshormon uppe.

  Det här fick mig att börja fundera, kan vår livsstil, med stärkelserik mat (vi gick från fet mat till kolhydratrikmat, make no misstake. Både i USA och Europa, alltså västvärlden.) ha bidragit med att feminisera västvärldens män och därmed ändrat deras beteende? Betänk att låga nivåer av testosteron sägs påverka självförtroendet negativt. Testosteron påverkar våra beteenden. Kan den ändrade livsstilen, med sjunkande nivåer av manligt könshormon kanske till och med vara kopplat till varför feminismen fick sådan spridning i västvärlden? Det fanns helt plötsligt massa känsliga män med lägre nivåer av testosteron som inte motsatte sig dessa idéer på universiteten, som inte stod upp för manligheten och som framförallt kände igen sig i feminismens känsloagerande?

  Kan det vara så att det var när manligheten började försvinna (lägre testosteronnivåer hos män) som kvinnor kände att det är dags att sticka från kärnfamiljen, då det inte längre fanns något som lockade?

  Bara lite funderingar som jag själv tycker är värt en diskussion.

  http://www.healio.com/endocrinology/hormone-therapy/news/print/endocrine-today/{ac23497d-f1ed-4278-bbd2-92bb1e552e3a}/generational-decline-in-testosterone-levels-observed

 9. Jeg har den siste tiden sett en del youtube-videoer ved navn The Fiamengo file, av og med Janice Fiamengo. Det er noe av det beste jeg har sett av pedagogisk godt oppbygd analyse og kritikk av bl.a feminisme, sjw med mere. Her får man en serie forelesninger som forklarer ting som ”privilege-microaggressions-structural violence-lived experience” osv på ett lettfattelig vis. Dere har kanskje sett dem også?

 10. @Torstensson: Om du eller någon annan är intresserad av att höja dina/era testosteronnivåer så kan man göra det helt naturligt. Jag brukar läsa Martina Johanssons blog för hon skriver mycket nyttigt om hormoner, kost, och träning:

  http://martinajohansson.se/test-2/

  Kort så är det väl: Ät bättre, sov tillräckligt, tränga tungt. Väldigt nyttigt för kvinnor också!

 11. @torstenson

  Jag tror många världsproblem skulle kunna lösas med bättre kost, sömn och styrke/kampsportsträning.

  Hjälper både mot världfärdssjukdomar och att kunna kontrollera sina känslor vilket förbättrar ens kognitiva förmåga.

  Varför jag nämner just styrke/kampsportsträning är eftersom de är extremt bra träningsformer för eget ansvar, tålamod, och att lära sig kontrollera sin aggressivitet. De har nämligen det inbyggt i sin filosofi. Det går inte att skylla på någon annan än sig själv om man misslyckas.

  Bortglömda egenskaper i dagens samhälle.

  Ta Paolo Roberto som exempel.

  Innan han började med boxning så var han en emotionell katastrof med noll kontroll över sin aggressivitet. Boxningen lärde honom kontrollera den kraften. Å den kontrollerade aggressiviteten har tagit honom från en säker framtid bakom lås och bom till att driva Flera företag och sysselsätta mängder med människor.

  Det är som Jordan Peterson säger.

  Vill man göra något åt korruptionen i världen så börjar man med korruptionen inom sig själv.

  Inte tvärtom.

 12. Staffan

  Jag äter exempelvis ägg och bacon till frukost för att höja kolesterolnivåerna nu. Äter väldigt lite stärkelse i förhållande till annan mat. Undviker kaffe (som jag var en stordrickare av innan). Kör inte tung styrketräning men har gjort. Ser istället till att hålla mig på nedre halvan av normalt BMI. Dvs absolut ingen övervik då hög andel fett ökar östrogen-nivåernat.

  Jag kommer faktiskt ihåg, som en anekdot nu, att när jag en gång i tiden började köra tung styrketräning så fick jag på kort tid grövre ansiktsbehåring. Eller att håret där växte snabbare, när jag slutade med den tunga styrketräningen så försvann den effekten omedelbart.

  Patrik, ja att träna sitt tålamod behöver jag ständigt eftersom jag har svårt att sitta still längre än 45 minuter. Jag löser det genom att på söndagar gå i kyrkan (högmässor) som brukar vara längre än en timme. På slutet är det så svårt att sitta still.

  Men bortsett våra personliga anekdoter nu, är det ändå inte rätt allvarligt att västvärldens kost och livsstil har inneburit att män generellt har lägre testosteron-nivåer än förr? Koffein är också det testo-sänkande. Jag tycker man borde testa nivåerna av testosteron på svenska män idag och jämföra dom med nivåerna som männen hade i USA 1987. Jag tror att vi kommer se att svenska män har låga nivåer av testosteron. Det är långt ifrån alla män som äter fet kost, fet frukost. Det är mycket pommes, potatis och öl och kaffe.

 13. @Torstensson: Jag har inte märkt något på min egen skäggväxt men jag brukar inte hålla koll på den! Det är däremot väldigt lugnande med träning för mig. Om jag är stressad, irriterad, arg, etc. så försvinner bara alla sånna känslor och jag är mer som mig själv igen. Det är motsatta också: Om jag inte får träna (förkyld eller något sånt) så får jag världens abstinens!

  Det är inte bara mäns testosteronnivåer som blir dåligt av den moderna västerländska kosten, även om det är dåligt. Det är fruktansvärt vad många människor som är överviktiga och som har hälsoproblem som de inte hade behövt ha.

  Det där med att sluta med kaffe det tror jag nog jag får jobba ett tag till med…

 14. Pingback: Så går det till att deklareras som man i Kanada – New York har samma sorts lagstiftning | Genusdebatten

 15. Pingback: #Gamergate – En spelutvecklares svar till Feminist Frequency visar bristerna med dagens absurda samhällsvetenskap | Genusdebatten

 16. Pingback: Donald Trump har överlistat experterna i massmedia ännu en gång – Det här om flaggbränning | Genusdebatten

 17. Pingback: Det Goda Samhället och Ledarsidorna diskuterar politiska eliter och hur klasskamp blev rasideologi | Genusdebatten

 18. Pingback: Professor Jordan Peterson – Bakgrunden till En fullständig Filosofi om Könsskillnader, Identitet och Lagstiftning | Genusdebatten