Veckans dumheter forts. – Rosa tjejzoner på motorvägar och på internet
avatar

Så var vi tillbaka i serien ”Veckans dumheter” med fler genusrelevanta poänger från videobloggaren ”Sargon of Akkad.”. Han tar även upp andra ämnen i samma video men jag kommer bara att kommentera de mest viktiga ur jämställdhetssynpunkt. Den här gången handlar det om vänsterpartiets och Saudiarabiens favoritämne:

Könsseparatism (eller ”Könsapartheid” beroende på vem ni frågar)

Vi börjar med Metro UK som under rubriken ”Pink ‘girl’ zones? This is what one PR company thinks Britain’s roads should look like” berättar hur den brittiska PR-byrån ”Sheilas Wheels” föreställt sig det skulle se ut att bygga mansfria rosafärgade vägzoner där kvinnor kan svischa förbi ”trafiken”. Det sägs att en bild säger mer en tusen ord. Artikeln bifogar inte mindre än tre bilder av denna ”framtidsvision”.

pinkzones

(Pinkzones Photo: Sheilas Wheels)

Helpfully the company has also done the maths after looking at road safety data – AND claims that implementing pink zones would cost Britain a mere £880million. Bargain…

Från könsapartheid på vägarna vidare till könsapartheid på internet. Slate magazine har publicerat en artikel av Amanda Hess med den aningen missvisande rubriken ”What if men weren´t allowed on Facebook”. Artikeln handlar inte alls om Facebook utan om tidigare facebookanställde Susan Johnsons sociala nätverk Women.com, vars affärsidé föga förvånande handlar om att kopiera Facebook fast med en viktig skillnad: You guessed it: Women-only (användares kön skall verifieras via facebook).

pinkzones-2

(Pinkzones Photo: Sheilas Wheels)

När det gäller ekonomin ser Susan inga problem utan berättar glatt hur hon på Facebook lärde sig att kvinnor kontrollerar 80% av hushållens konsumtion och därför vill ALLA ha sätt att nå kvinnor. Hur detta går ihop med påståenden om låga kvinnolöner återstår för någon ansvarig politiker att förklara.

At Facebook, I worked with advertisers and marketers, teaching them how to share and reach their audiences, and they all wanted to connect with women—because women control 80 percent of U.S. consumer spending, which is a $5 trillion number.

Den här women-only regeln gäller för övrigt uppenbarligen inte själva konstruktionen. Utöver Susan själv består personalstyrkan av två män: Gordon Tindall (Product designer) och Neal Kemp (CTO). Nåväl, Susan Johnson motiverar behovet av ett socialt nätverk för bara kvinnor så här:

If you look at a conversation in real life that’s just women, there’s something really special about that specific interaction. The same is true for men—if there’s a group of all guys, the tone and cadence of the conversation is just different with one specific gender.

Vänta lite! Känner vi inte igen den här sortens resonemang från någon annanstans? Jovisst, för ett bra tag sedan publicerade jag blogginlägget ”Om konsten att fördela talutrymme kolleborativt (prata som en tjej)” om hur Jeu de roles bloggade regler för hur killar skulle bete sig för att få vara med på kvinnliga samtal. Så¨här lyder reglerna för hur ”samtalspotten” enligt en viss Anneli skulle fördelas. Mycket upplysande text.

* Du måste bidra till potten innan du får ta från den.

* Du får inte ta mer än du lägger i.

* Du får inte ta så mycket åt gången, utan bara lite grann – sen måste du se om de andra fortsätter att ge dig ur potten. När de inte gör det längre har du pratat klart, och då måste du börja fylla på potten igen.

* Du är skyldig att vara med och ta ansvar för att potten av talutrymme fördelas ordentligt i gruppen.

pinkzones-3

(Pinkzones Photo: Sheilas Wheels)

Som avslutning har vi ännu mer könsapartheid, denna gång från New York. Boston.com utropar ”Taxis Exclusively For Women Coming Soon in New York”. En ny taxiservice skall via en smartphone-app erbjuda taxibilar körda av kvinnor exklusivt för kvinnliga kunder i New York och ett par till ställen. Tjänsten skall heta SheTaxis fast i New York tvingas de heta SheRides för där får man enligt lagen inte kalla vad som helst taxi. Affäridén går ut på att kvinnor som tycker män är obehagliga eller trivs bättre med kvinnor skall kunna välja bort manliga förare.

Aims to serve women who may feel uncomfortable being driven by men, or who simply prefer the company of other women.

Huruvida en likadan service skall startas i New York för vita kunder som känner sig obekväma med mörkhyade taxichaufförer får vi inte veta av artikeln.

 

Kommentarer

Veckans dumheter forts. – Rosa tjejzoner på motorvägar och på internet — 29 kommentarer

 1. Då förutsätter jag att det också bara är kvinnor som tar fram materialet, transporterar det och bygger dessa rosa vägar. Samt finansierar dem. Lycka till!

 2. Vilket effektivt och trevligt samhälle vi kommer att få om vi skall bygga upp parallella världar för kvinnor och män…

 3. Pingback: Debatt och lite annat | WTF?

 4. Hur kan patriarkatet finnas om kvinnor står för 80% av hushållskonsumtionen? Om patriarkatet fanns så skulle ju kvinnors konsumtion vara betydligt mycket mindre än mäns och närmare noll.

  Och hur kan män vara värre miljöbovar än kvinnor om kvinnor står för 80% av hushållskonsumtionen?

  Ekvationerna går inte ihop för mig.

 5. Jag är för dessa förslag.

  Förutsatt att endast kvinnor bygger vägarna. Och taxibilarna.

  @Chr Ewrk:

  Man vet aldrig. Ibland känns det som att de bara drar saker ur en hatt. Såväl idéer som reaktioner. Men det här är ju normbrytande, ger kvinnor utrymme, förstärker bilden av män som obehagliga osv. Då blir det tummen upp.

 6. @ Ekvalist

  Kvinnor står för 80 % av konsumtionen medan männen står för utsläppen av koldioxid, konstaterar du ironiskt. Följaktligen använder vi män vår 20 % till att köpa koldioxid för att sedan släppa ut den. Oftast är det nämligen mannen i hushållet som tankar bilen som hela familjen sedan drar nytta av…

  De där rosa filerna kan verka komiska, men sedan ser jag i dagens Svd att teknikföretaget ÅF bara anställer kvinnor nu under september månad. Alltså bara kvinnor, män göre sig inte besvär ens att söka. Bakom tilltaget står Nyamko Sabuni, som säger sig vilja skapa mer mångfald genom denna anställningsapartheid. Så de rosa vägarna finns redan och de leder in till ansedda ÅF.

  För som alla vet kan inte kvinnor förväntas söka jobb samtidigt som män (pojkbaciller, buhuu, snyft)

  Allvarligt talat börjar den här sortens historier så småningom tära på min rätt positiva grunduppfattning om kvinnor. Det verkar liksom inte vara någon hejd på privilegieprinsessornas roffande av oförtjänta förmåner samtidigt som de tjuter i högan sky om påhittade orättvisor. Och nej, jag tycker inte det vore någon bra idé om skolan bara anställde män under en månad, men faktum är att det vore bättre motiverat än att favorisera kvinnor inom tekniksektorn.

 7. Så med våra 20% så är vi så mycket sämre än kvinnor att vi måste skickas på omskolningsläger. Få se nu… Vi måste vara 4 gånger sämre än kvinnor bara för att först vara lika ”dåliga”. Men det räcker ju inte till för då skulle vi inte vara dom enda som behöva omskolningsläger… alltså måste vi vara mer än 4 gånger sämre än kvinnor och antagligen inte 5 för det är nog inte nog stor skillnad, kanske oändligt mycket… undrar hur mycket mer värdelös jag är jämfört med kvinnor? Finns det någon feminist här som kan ge mig ett svar på det? Jag tror att mina söner skulle vilja veta också så att dom vet hur mycket dom skall skämmas för sin existens. Jag tror också att min dotter skulle vilja veta hur mycket bättre hon är så hon kan lägga sig till med lagom mycket överlägsen attityd.

 8. @Chr Ewrk:

  ”Detta är väll inget som feminister gillar heller?”

  Vilket av dem? Inlägget handlar om tre olika saker

  * Rosa vägzoner bara för kvinnor
  * Sociala nätverk bara för kvinnor
  * Möjlighet att diskriminera manliga taxiförare

  Vilket av förslagen gillar inte feminister? För övrigt är väl vänsterpartiet feminister och de har ju redan uttalat sig positiva till könsseparatism (fast bara för kvinnor, grupper av män skall man enligt v vara misstänksam mot)

  ”Även inom Vänsterpartiet måste vi vara vaksamma på hur män söker sig till varandra för att utveckla politiska idéer, diskutera något de har läst eller höra hur andra tänker i en specifik fråga”

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/09/21/vpk-vansterpartiet-konsseparatisterna/

 9. @Conny: du måste helt enkelt se till att tjäna mer så att dina ondsinta 20% koldioxidutsläpp vägs upp av den goda 80%-iga kvinnliga konsumtionen!

  Om du inte tror mig kan du googla patriarkatet etc.

 10. @Chr Ewrk:

  Detta är väll inget som feminister gillar heller?

  Säkerligen är det så att väldigt många människor som kallar sig feminister tycker att sådant här är larv, men ännu mer säkert är det att så gott som ingen av de 13% som röstade på SD drar på sig hakkorsarmbindel när de skall dammsuga. Likafullt förväntas de senare kraftfullt ta avstånd från sådant, och som ett minimum rulla de som gör sådant i tjära och fjäder och så offentligt som möjligt köra ut dem ur partiet. Helst skall de också fatta att eftersom det tydligen existerar sådana som gör sådant, är det bästa att inte bara låta bli att rösta på SD, utan undvika att visa något form av stöd för dem över huvud taget.

  Frågan är vad man gör när galenskaper avslöjas motiverade av samma ideologi som man själv säger sig stödja?

  Den feministiska varianten är allt för ofta att aldrig offentligt ta strid mot galningarna under den egna fanan, och att dessutom sluta leden och stå tillsammans med dem när andra kritiserar vansinnet.

 11. @ Susanna

  Var får alla dessa genier sina idéer från…?

  Om man nu absolut måste se det som ett problem att killar samlas för att spela basket, så skrämmer man knappast bort dem med att måla Rosa Pantern på basketplanen. Maken till absurd tankegång får man leta efter.

  Det finns defintivt för mycket skattepengar i omplopp i det här landet…

  Tack för att du tar dig tid att hitta allt detta vanvett, Susanna!

 12. @Susanna Varis:

  Kommer man känna sig tryggare här nu då?

  – Ja det tror jag, det är mycket stark belysning och det är rosa, säger Emma.

  Ja, det är en spännande tankegång. Jag antar att det man menar är att den rosa färgskalan signalerar att det nu har blivit en gynocentrisk plats, där miljön är specifikt anpassad för tjejer.

 13. Pingback: Könsapartheid på modet | Susanna's Crowbar

 14. @Rick:

  Allvarligt talat börjar den här sortens historier så småningom tära på min rätt positiva grunduppfattning om kvinnor. Det verkar liksom inte vara någon hejd på privilegieprinsessornas roffande av oförtjänta förmåner samtidigt som de tjuter i högan sky om påhittade orättvisor.

  Mm, det är det resultat jag förväntar mig utifrån min erfarenhet hur män vanligen fungerar. Första steget. Nästa steg är att de där bastuklubbarna man trodde fanns, där ”män lyfter män”, uppstår. Detta av två orsaker:
  1) för att man kommer vara rädd för att få in medarbetare som t.ex anklagar andra medarbetare för sexuella trakasserier eller härskartekniker för strukturer de hittat i sin kaffesump och så skapa en problematisk stämning.
  2) med en man så vet man att han inte är kvoterad eller hjälpt fram. Han är där han är och har sina meriter för att han själv tagit sig dit.

  Hade kvinnor insett vad detta kommer leda till, hade få kallat sig feminister.

 15. @Susanna Varis:

  Jag är visserligen för initiativ av sorten ”Jag/Vi tyckte att det saknades X så vi skapade det”. DET är att skapa mångfald.

  Att bara vilja ha mindre av något eller kräva att andra ska anpassa vad de producerar är bara sjukt egocentriskt. Och gnälligt.

  MEN det här är ju som sagt ett uttryck för en unken syn på könen, och då är det tveksamt om det förbättrar eller försämrar. Kanske både och, på olika sätt.

  Vi hade ju tjejtaxi ett tag i Sverige. Problemet var ju just att alltihop var byggt på föreställningen att tjejer är mer utsatta för våld än killar, vilket ju inte stämmer. Hela konceptet förstärkte bara den felaktiga föreställningen.

 16. @MK:

  Att bara vilja ha mindre av något eller kräva att andra ska anpassa vad de producerar är bara sjukt egocentriskt. Och gnälligt.

  Nu är det ju tal om att andra (filmindustrin) ska producera filmer med mer kulturell mångfald i (Chavez-Perez-testet). Men herregud, gör de filmerna själv istället om du tycker att de saknas…!

  Och jag förstår inte hur man ska kunna producera filmer där ALLA är representerade. Det kommer alltid att finnas någon minoritet som saknas, som kan riskera att känna sig kränkt.

  Ingen rasifierad HBTQ-aboriginer i senaste Alfons Åberg-filmen? Rasism!

  Till slut måste filmproducenter specificera härkomst och sexuell läggning på alla statister för att någon ska vilja finansiera.

  ”Vänta, ’Person i publiken #124’ måste vara en mongolisk transperson så att alla grupper är representerade.”

  ”Har vi ingen bi-nyfiken äldre ugandisk farbror att slänga in någonstans?”

  ”Men är inte bisexualitet typ homofobiskt, de vågar ju inte ta hela steget?”

  ”Fan…Tillbaka till ritbordet.”

  Sorry OT-rant… Smile

 17. @Ulf T:

  Jag noterar förresten att planen invigs i morgon, den 20:e, så än vet vi inte om det kommer göra någon skillnad alls. En uppföljning nästa år kanske?

  Jag får passa på att påminna om inlägget Alltid mest synd om flickorna, där jag skrev om hur man skyller på att tjejerna hamnar på undantag i spontanidrottandet, trots att det rent konkret är så att tjejer och killar har väldigt lika förutsättningar inom idrotten, och riktade satsningar inte sällan gynnar just tjejer. På anläggningar för spontanidrott brukar det vara 80-90% killar.

  I Örebrostudien sägs att flickor nyttjar spontanidrottsplatserna i mindre grad än pojkar bland annat beroende på att flickor inte gillar att spela fotboll i samma grad som pojkar, att killarna som spelar fotboll knuffar undan flickorna och att killarna skäller på de flickor som är med och spelar fotboll. Ett annat skäl är att flickor tycker det är pinsamt att spela fotboll och basket på näridrottsplatserna när pojkar tittar på. Ett ytterligare skäl att flickor i mindre grad än killar är aktiva på näridrottsplatserna kan vara att de i första hand vill umgås med kompisar.

 18. @ Ninni

  Faktum är att fenomenet i någon mån redan existerar, dvs. att män uppfattar kvinnor som problematiska, eftersom det är omöjligt att på förhand veta om en kvinnlig kollega tolkar en invändning i sak som en ”könskränkning”. Inte heller kan man vara riktigt säker på att hon inte sjukskriver sig från en ansvarsfylld uppgift om det börjar blåsa lite snålt (nåja, män kan nog också krascha, men de undviker det in i det sista, för det har besvärliga påföljder för en deras trovärdighet).

  Det finns dessutom ett gansa nytt fenomen, nämligen att arbetsgivare de facto löneförhandlar åt kvinnliga anställda och på så vis får kvinnor högre löner än män med lika arbetsuppgifter. Inte minst inom offentlig sektor tycks detta ha spridit sig.

 19. @Susanna Varis:

  Angående den artilen har jag följande påpekande:

  ”Det är någonting annat här, det är rosa, det finns ingen annanstans, det finns bara här i Rissne, säger Evi Antoniadou som varit med i projektgruppen och som också var den som kom på namnet på planen, Rosa Pantern.”

  Nej hon ”kom inte på” namnet Rosa Pantern, hon kom på att de skulle sno namnet på karaktären Rosa Pantern – skapad av Hawley Pratt and Friz Freleng – populariserad i komedier av Blake Edwards.

  Alternativt så fick hon namnet från ”Svarta pantrarna” och tillhör den oskolade grupp i Sverige som fortfarande har romantiska tankar om världsrevolutionen och vill ha en egen motsvarighet fast för sin egen identitet.

 20. @Rick:

  Faktum är att fenomenet i någon mån redan existerar, dvs. att män uppfattar kvinnor som problematiska, eftersom det är omöjligt att på förhand veta om en kvinnlig kollega tolkar en invändning i sak som en ”könskränkning”.

  Jag har märkt av att attitydförändring på privat plan, men jag har än inte sett att man kan se utslag av det i forskning o så. Jag förväntar mig att det kommer att komma. Det är tror jag bara en frågan om tid … tyvärr.

 21. @Erik, ja vi kan ju ställa frågan vad de tycker om alla dessa saker i Rosa apor gruppen på facebook. Är ju en hel del feminister där.

 22. @MK: Ja, jag håller absolut med om att det bästa är att skapa själv det man tycker att man saknar. Feminister borde ägna bråkdelen av den energi de avsätter åt att gnälla över sakernas tillstånd till att själva bli en del av lösningen; starta de multinationella företagen, fundera fram uppfinningarna, skriva alla de filmmanus som saknar kvinnligt perspektiv, starta band etc etc

 23. @Susanna Varis:
  Dom kanske har blivit inspirerade av Arizona och Texas där manliga interner tvingas bära rosa underkläder och kläder,som någon slags förnedring och maktutövning av staten mot fångarna.
  Därför vill dessa feministiska politiker på detta sätt visa sin makt över killarna(vilka är i majoritet på basketplanen)att dom inte kan komma undan feminismen inte ens på den(rosa)basketplanen Smile

 24. @ Susanna

  Skojar du? Att man skulle kunna kräva av feminister att de själva skulle dra ens ett par strån till stacken? Lyfta ett finger själva? Det där är ju rena kränkningen mot alla feminister Wink

 25. Som Rick skrev: ”Allvarligt talat börjar den här sortens historier så småningom tära på min rätt positiva grunduppfattning om kvinnor. Det verkar liksom inte vara någon hejd på privilegieprinsessornas roffande av oförtjänta förmåner samtidigt som de tjuter i högan sky om påhittade orättvisor”

  Jag kan tro att det är vissa feministers agenda, dom vill ha spänningar mellan könen ”könskrig” som dom kallar det så vackert. Sen har vi männen med dåligt samvete, som nickar instämmande och sjunger i kör om hur förtryckta kvinnor är så vi måste särbehandla dom. Gruppen kvinnor i västvärlden har mycket mer privilegier och rättigheter tillskillnad från gruppen män idag och sånt dravel om separata körfält enbart för kvinnor och andra bekvämligheter tilldelat enbart kvinnor kan minska mäns positiva uppfattning om kvinnor och det är nog den effekten dom vill ha.Ta radikalfeministers hattweets om män tex, hur vi ska klippas kuken på, betala mansskatt, omskolas och annat smaskigt gottigottgott, allt för att provocera utan några konsekvenser och protesterar man så ska gudarna veta att man är en vit kränkt man. Är det inte helt underbart?

  Vem kommer bygga dessa vägarna då? till stor del män… Kanske med risk för deras liv t.o.m då vägarbete är ett ganska farligt yrke.