Pluskiluskan som drog och sajten som dog
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke granskar näthatets konsekvenser

Två samhällsmässigt traumatiska händelser skakade sverige förra veckan. Den 25 februari var det Pluskiluskan (a.k.a. Alexandra Pasc… någonting) som fick nog och deklarerade att hon inte orkade längre. Dagen efter klappade sajtkoll.se igen.

Jag förbehåller mig rätten att vara skeptisk. Kolbjörn Guwallius som stod bakom sajtkoll.se intervjuas av genusfolket på politism.se:

I min erfarenhet brukar vågen av hat och hot följas av rykten att hoten egentligen aldrig var riktiga. Har det hänt er?
– Just nu tror jag ryktet på dessa sidor är att jag startade sajten enbart i syfte att stänga den, för att få uppmärksamhet i media. Nån annan story som cirkulerar är att jag och Alexandra Pascalidou konspirerat ihop oss och hoppat av på grund av hot av samma dag. Allt taget ur absolut ingenting förstås.

Uhum, faktum är att det nästan luktar lite psyop* om det hela.

Pluskiluskan

Pluskiluskan till att börja med återger en del hatmejl och kommentarer hon fått. Otrevliga sådana, men inget extraordinärt. Jag har givetvis ingen aning om hur mycket hon fått, eller vad som ingår däri, men om det hon återger är representativt förstår jag överhuvudtaget inte vad hon är upprörd över. Det är på en nivå som jag förväntar mig att personer i offentlighetens ljus skall kunna ta med jämnmod. Sedan ondgör hon sig över dagens (25 febr.) avsnitt av Ring P1! och säger:

Idag rann bägaren över. Samtidigt som smärtsamma mail trillade in under direktsändning höjde några inringare tonläget och var rent ut sagt så oförskämda att mitt tålamod brast.

Hon råkar ut för tre ganska påstridiga personer som ringer in: två damer och en man. Av rösterna att döma är damerna 65+, kan tänka mig övre medelklass. Ganska typiska ”gnällkärringar” om man får säga så, inte för att jag vill nedvärdera dem, men de passar stereotypen ganska bra för tanter som inte tål att bli motsagda. Den första tanten är också uttalat kristen och klagar på att Uppdrag gransknings program om IS skulle vara propaganda för IS. Samtalet mellan tanten och Pluskiluskan präglas också i stora stycken av en pluttenuttig ton som ger ett minst sagt parodiskt intryck.

Mannen är lite svårare att placera, men jag skulle tippa på 40–50, arbetare. Mannen säger till Pluskiluskan att hon pratar strunt och han är lite tvär. Den andra tanten säger till henne ungefär (inte exakt citat) ”nu är det jag som talar, var tyst och hör på”. Så de är ganska uppeldade och har svårt att hålla igen. Men ingen svär eller far ut i otidigheter mot Pluskiluskan. De bara går på högvarv.

Pluskiluskan har alltså arbetat med radio i 20 år och lett olka former av debatter, bland annat som moderator (vi minns väl hur hon i en debatt om rasism förra året dissade Alice Teodorescu som ”vit och vacker europé”). Jag får lov att säga att jag är mer chockad över Pluskiluskans oförmåga (läs ”inkompetens”) att handskas med samtalen än jag är över själva samtalen. Till råga på allt sitter hon på det ultimata trumfkortet och kan bara koppla bort den i andra änden om hon vill. Lyssna själva!

Pluskiluskan (t.h.) debatterar
Pluskiluskan har fått nog
Pluskiluskan vill ha trygghet
Speciellt på sin egen krog

Det hela slås upp i media som att Pluskiluskan slutar på grund av hatet. Men … P1:s producent och samordnare Thomas Björklund dementerar enligt göteborgsposten att Alexandra Pascalidou skulle ha bestämt sig för att sluta och poängterar att det är planerat redan sedan tidigare att Tomas Tengby ska leda fredagens program, eftersom hon skall resa bort. Planen är att hon åter ska leda Ring P1 under vecka 21. Till dagens nys säger samme Björklund:

– Det är möjligt, på så sätt att tonfallet mot henne är hårdare. Jag tror att det hänger ihop med att hon är kvinna och har en annan etniskt [sic!] bakgrund, vilket gör att tonen blir än mer obehaglig.

För att riktigt toppa tårtans grädde med en magnifik jordgubbe på toppen så går mästerblockaren, historikern(?) och fascistofoben [sic!] Arnstad lös på twitter:

Lägligt ögonblick att gå ut med att man fått nog på grund av allt hat lagom till ledigheten, och sen ovanpå det dra kvinnokortet som en bortförklaring för inkompetens. Krydda sen med lite Arnstad och skyll er själva om konspirationsteorierna frodas. Skaffa er lite integritet så kanske hatet minskar. Annars tar jag gärna över Ring P1.

Sajtkoll.se

En sajt som startas upp där man skall utvärdera andra sajters trovärdighet stänger igen redan efter tre dagar. Fuck me slowly up shit creek. Trovärdighet noll!

Ger man upp redan efter tre dagar måste man antingen ha planerat det redan från början, eller så har man varit mer än lovligt naiv (läs ”korkad”).

Nu är ju sajten stängd, och den var aldrig uppe så länge att den hann cachas någonstans (vad jag upptäckt i alla fall). Jag har bara hittat de här två exemplen på hur det såg ut när man kollade en sajt:

Godkänd trovärdig sajt

Godkänd trovärdig sajt

Underkänd hatsajt

Underkänd hatsajt

Det som tycks har varit vägledande för hur sajten klassade andra sajter är om de är emot SD (då är de trovärdiga) eller man kan konstruera någon koppling till SD (då är de hat- och mytsajter).

Jag kollade alla officiella partisajter, och de klassades samtliga som ”korrekt avsändare”, dvs. de är vad de utger sig för att vara (till min förvåning gällde detta även SD:s officiella sajt, men det hade väl varit för uppenbart om SD varit ”hat- och mytsajt” medan alla andra partiers varit ”korrekt avsändare”). GD fick aldrig något omdöme, men uppgavs vara bland de sajter som skulle granskas, detsamma gällde LD-50. Min gissning är att LD-50 skulle ha blivit klassad som blogg, medan GD skulle ha blivit klassad som ”hat- och mytsajt”.

Nu går det ju tyvärr inte, bortsett från de två exemplen ovan, att visa direkt hur olika sajter klassats, men följande är återgivningar från kommentarer på en facebook-diskussion (i en sluten grupp, så länkar inte) där jag deltog:

 1. Aftonbladet=högsta betyg
 2. inte rasist men=högtrovärdighet
 3. avpixlat= hatsajt, ingen trovärdighet, vinklade artiklar
 4. Expo.se är ”korrekt avsändare” ”sajten är vad den utger sig för att vara. Detta är inte en värdering av om avsändaren publicerar korrekt/trovärdig information eller inte.”
 5. sdkuriren.se är en hat- och mytsajt.
 6. Och fria tider är en myt och hatsite med nära kopplingar till SD. Vad består,de kopplingarna av?

Snabb kommentar på ovanstående. Jag undrar på vilket vis ”korrekt avsändare” inte är tillämpbart på SD-kuriren. Man kan väl tycka vad man vill om SD:s politik, men tidningen är väl inget annat än vad den utger sig för att vara, ett partiorgan för SD? Sajtkollen.se är uppenbart godtyckligt subjektiv. Expo.se är vad den utger sig för att vara men man ”bedömer inte innehållet” (deras egen utsago). SD-kuriren, som uppenbarligen är ett organ för SD, anses vara en hat- och mytsajt just därför att man bedömer innehållet. Var är konsekvensen någonstans? SD är socialkonservativt medan Fria tider enligt egen utsago är palekonservativt och paleoliberalt.

Det som väl verkligen sätter spiken i kistan för sajtkolls trovärdighet är när Nyheter Idag, som frivilligt anslutit sig till det pressetiska systemet, klassas som hatsajt, och för det lutar sig mot politism.se (som inte är anslutna till det pressetiska systemet). Chang Frick från Nyheter Idag är även med och diskuterar sajtkollen hos Radio länsman. Ett mycket hörvärt program (och Chang framstår som väldigt ödmjuk, det är nästan, men bara nästan, så jag blir avundsjuk).

Kanske är det tillfälligheternas spel, och kanske är jag alltför hård i min bedömning, men både Pluskiluskan och Sajtkollen brister i trovärdighet som en överfylld återanvänd kondom, och deras förklaringar luktar lika illa.

*psyop: psychological operations. Dvs. psykologisk krigföring.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Pluskiluskan som drog och sajten som dog — 11 kommentarer

 1. Synd, på ett annars bra inlägg, att kalla alexandra ett, vad jag upplever iaf, nedvärderande smeknamn. Tycker det är onödigt och drar ner på den förövrigt höga kvaliten på genusdebatten.se. Vet att ni gör som ni vill men ville bara ventilera och slänga ut min upplevelse.

  Mvh Chr Ewrk

 2. @Chr Ewrk: Point taken. Egentligen inte avsikten att det skall vara nedvärderande. Jag kallar henne normalt Pluskiluskan för jag har problem med namnet. Jag har allmänt en (dålig) vana att sätta egna namn på folk över lag, vänner som fiender. Övriga på GD kan intyga.

 3. Toklandet är också en hat- och mytsajt, därtill en antifeministisk sådan.
  Brottet? Att visa vad framstående feminister verkligen sagt.

 4. Jodå visst stämmer det att smeknamn används här för att effektivisera kommunikation. Såväl djur som sagodjur och seriefigurer förekommer Smile

 5. Det här med Alexandra Pascalidou och Alice Teodorescu…de är ju födda i samma stad med sådar 15 års mellanrum, den förra visserligen av grekiska föräldrar, men det gör inte henne till mindre vit prippilippipippigerad europé.

 6. Pingback: Jag erkänner, jag är helsåld på LD | Genusdebatten

 7. Pingback: Pluskiluskan: En kort studie i havererad trovärdighet | Genusdebatten

 8. Pingback: Lägg ner public service och sätt idioterna på A-kassa | Genusdebatten