Ex-feminist, kvinna och vill vara med i kanadensisk dokumentär?
avatar

[Genusdebatten fick följande mejl (som återges med avsändarens tillåtelse). Någon som är sugen? Mejladress för intresserade finns här]

Hej!

Jag jobbar som lokalproducent för en kanadensisk TV-dokumentär. Den ska handla om Sveriges sociala regler, tabun, och samhälleliga fenomen. Här är produktionsbolaget: http://anemonefilms.com/

Ett av dokumentärens avsnitt handlar om feminism och relaterade saker. I denna del vill TV-teamet prata med en ex-feminist, eller ”dissenting feminist”. Det borde vara en kvinna, av olika skäl.

Denna person tycker att (med produktionsbolagets egna ord) ”the means used to assure sex equality are going too far. Feminism in the 70s has evolved in a elitist ideology and it is creating new taboos and prohibitions.”

Ja, nu kan man förstås inte lägga ord i munnen på en som ska bli intervjuad (eller snarare samtalad med, det är en dokumentär och inte ett nyhetsprogram). Men det var så de skrev! Givetvis får hon säga och tycka vad hon vill. Men grundförutsättningen är att hon tycker i linje med det ovan beskrivna.

Jag kom att tänka på er! Skulle ni kunna rekommendera en person skulle tycka det vore kul att vara med på detta? Dokumentären ska spelas in någon av dagarna mellan 7 och 13 juli, någonstans i Stockholm.

Jag ser fram emot ert svar!
/ Magnus Aronson
+49 160 10 83 609

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Ex-feminist, kvinna och vill vara med i kanadensisk dokumentär? — 18 kommentarer

  1. Magnus Aronson och sammanfattar som så, -”en person skulle tycka det vore kul att vara med på detta?”
    En märklig fundering och jag vill hissa varningsflagg undvik detta och gå vidare med totalhaveriet i Sverige lämna allt annat kul därhän, det finns inget absolut inget kul med aktuella livsstilen i Sverige och det är lååååång väg att vandra till besinning för hatarna av Svensk, väg av generationer.

  2. ”the means used to assure sex equality”
    Meh. Det var väl aldrig målet?

    Så, ja, om någon kan tänka sig att frysas ut från samhället, delta gärna. Researchgruppen, F! och twitter vet var du bor.

  3. Susanna… eller..njae vad var de hon hette nu då? Hon skrev ett gästinlägg här. Tidigare vänstertjej och nu höger, vilket också var ämnet för artikeln. Väldigt poppis och twitter-aktiv för att sen plötsligt bara upphöra?

  4. Susanna Popova stämmer väl bäst in på beskrivningen, ju författare till boken ”elitfeministerna”, svenska motsvaritgheten (or so I hear) till ”who stole feminism”.

    Andra intressanta personer blir ju Petra Östergren, eller för den delen Maria Eriksson-Baaz, som skrivit om våldtäkter (På män resp. kvinnor, äkta som falka) i Kongo:

    “The Complexity of Violence: A Critical Assessment of Forgotten Dimensions and Survivors in Descriptions of Sexual and Gender Based Violence in the DR Congo”,

  5. @mr:
    Jag tror du syftar på Susanne P (inte Popova) som twittrade under @cardioca eller något sådant. Hon fick en pojk som dog efter bara några timmar efter förlossningen och hon tog en time-out efter det. Jag vet inget mer vad som hänt efter det. Hoppas bara att hon mår bra när allt kommer omkring och att hon kommer tillbaka så småningom.

  6. Min första reaktion var, vafan har kanadensarna att komma med? Misandrin verkar vara samma standard där som här, so fuck off.

    Men sen minns jag ju hur gärna moder Svea förråder alla svenska män, som att obekymrat hävda alla svenska män vara hustrumisshandlare. Eller inbjudan av korkade fittforskare från Indien som ska yttra sej om den svenske mannen i kris i public service. Efter att ha vägrat dialog med män i decennier. Och då helt plötsligt bryr jag mej inte ett endaste j-a piss om Kanada försöker plocka poäng på moder Svea.

  7. Susanna Mannelin heter hon numera, har fått påhugg som sporadisk men regelbunden ledarkrönikör på GP

    http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2715898-susanna-mannelin-abortdebatten-kraver-arlighet

    Hon kom tillbaka till Twitter ett tag, men lackade ur och raderade kontot när hon inte klarade att hantera sina känslor under en abortdiskussion. Rev nog upp smärtsamma sår efter hennes missfall? Fullt förståeligt, även om Twittertråden inte innehöll särskilt kontroversiella ståndpunkter. Hennes första krönika handlade hur som helst om det.

  8. Marika Formgren har ju i alla fall gått från vänster till höger/konservativ, men om hon har identifierat sig som feminist vet jag inte.

    Hur vet man vad ”syftet” med dokumentären är? Om det är avsett att skildra ett fenomen allsidigt, eller om det är tänkt som en ”hit piece”, som det ofta uttrycks på AVfM?

  9. Finlands framtid för män ser ljusare ut, åtminstone om man får tro genushistorikern Charlotte:

    https://charlottehitochdit.wordpress.com/2015/06/11/regeringen-ger-praktiska-exempel-pa-hur-det-ser-ut-nar-man-inte-bryr-sig-om-loneglappet/#respond

    Hittills har jag inte hört en enda som är nöjd med regeringsprogrammet här i Finland. Det kan förstås bero på kretsarna jag rör mig i, men jag är benägen att tro att mycket av kritiken faktiskt också beror på att det är ett skitprogram.

    Så slog 86 smarta professorer, rektorer och forskningsledare sina huvuden samman och konstaterade, baserat på forskning, att de som betalar för de föreslagna nedskärningarna är *trumvirvel* kvinnorna. Grundtanken i programmet, som jag har förstått det, är att man vill öka produktiviteten och skära ner på statens kostnader. Det är ett ganska klassiskt grepp. Problemet är förstås att om man inte slänger in en ordentlig dos genustänk till den grundtanken så får man ett regeringsprogram som skär ner på de sektorer där kvinnor lever och verkar samtidigt som det satsas på männens domäner. Där är vi nu.

    Regeringen vill skära i dagvården och i ersättningen man får för att vara med sina barn. Man vill spara genom att lägga över ansvaret för barnvården på familjerna, vilket i praktiken betyder mamman. ”Nej, nej, så måste det ju inte vara” skriker någon, ”det är ju kvinnornas eget val”. Men just nu är det endast 1-2 % av fäderna som tar ut vårdledighet. (Här måste jag slänga in en liten parentes om att många alltså anser denna fördelning vara jämställd. I don’t even.) Att skära i möjligheterna för mammor att ha barn i dagvård, den subjektiva rätten, kommer inte att öka antalet hemmapappor utan minska antalet mammor som får arbeta åtminstone lite. Förslag om förlängda arbetsdagar lägger en ännu större börda av hushållsarbete på kvinnor. Och detta utan att ens betrakta ensamstående föräldrar, av vilka kvinnor utgör 83 %.

    Effekten av att regeringen också tänker spara miljarder på kommunerna torde vara uppsägningar, i en sektor där jämställda 79 % är kvinnor. Dessutom skärs det ner på vårdpersonal och i dagvården vilket även det är kvinnodominerade branscher. Inget av detta lär uppmuntra kvinnor att komma ut ur hemmen. Samtidigt ger regeringen ekonomiska lättnader till dem som arbetar. Utanför hemmet alltså. De kvinnor som rent av startar upp småskaliga arbetsplatser för sig själva genom att ta dagisbarn till sig, när de ändå är hemma med egna barn, räknas inte med bland företagarna.

    Regeringen vill också spara på äldrevården vilket sannolikt slår hårdast mot kvinnor eftersom, och här kommer vi till de långtgående effekterna av löneglappet, kvinnor utgör största delen av de fattiga pensionärerna. Kvinnors medelpension ligger på 15 823 euro per år medan män får 20 473 euro. Jag kan inte räkna procent men det är en ordentlig skillnad. Och jag säger inte nu att män inte skulle ha förvärvsarbetat mer och därför förtjäna den pensionen, men jag vidhåller att kvinnor inte har samma chans att förvärvsarbeta som män. Med det nya regeringsprogrammet blir det ännu svårare. Med det nya regeringsprogrammet har kvinnor ännu mindre möjlighet till ekonomisk självständighet.

    Jag är nöjd Charlotte! Jag applåderar politiken som denna ”gubbregering” gör!

  10. @straightmansburden:

    Angående %-beräkningar!

    Det hela är mycket, som alltid, enkelt och %-beräkning går till som så justnu skillnaden mellan två tal.

    Börjanvärde minus slutvärde, det resultatet divideras med börjanvärde, klart.
    Rimligheten av svaret i din beräkning kan du självt enkelt undersöka genom att använda ditt svar.

    15800 minus 20500 blir talet 4700, det talet divideras med börjanvärdet 15800 vilket ger svaret 0.297 alltså ca 30-hundradelar (diffar på 3-tusendelar). %-betyder hundradelar.

    Undersök verkligheten av dina 30-hundradelar (30-%en) därmed 15800 gånger 1,30 (30-hundradelar där ettan gör att du får slutsumman) ger taaada, ca 20500 .
    Nåväl 30% eller 0.30 gånger 15800 ger, taaada, ca 4700 alltså skillnaden mellan de bägge ingångstalen.
    ( Hehehe detta är årskurs 7 i grundskolan, ehmm på min tid)

  11. @straightmansburden: Angående:

    Och detta utan att ens betrakta ensamstående föräldrar, av vilka kvinnor utgör 83 %.

    Tja, vill de ha vårdnaden om barnen eller inte?

  12. @DanTor: Är det inte lite patetiskt när en vuxen människa säger ”jag kan inte räkna procent”? Det är väl som att säga ”jag kan inte läsa konstiga ord.” Vore det Svensk skola idag hade jag förstått lite bättre, nu väntar man tydligen till universitet med det som var mellanstadiematte på min tid.
    Men Charlotte har väl gått i Finsk skola för minst 20 år sedan? Var den så kass då, när Nokia byggdes upp?

  13. @Kristian: Nej, Charlotte är född och uppvuxen i Sverige, som jag uppfattat det flyttade hon till Finland för universitetstudier och blev kvar där