En helt underbar artikel, i DN!
avatar

Av Ninni och Erik

Till följd av tv-serien ”Blachman” har skillnaden mellan Danmark och Sverige syn på kön och jämställdhet blivit uppmärksammad. Nu publiceras en replikväxling samtidigt i DN Kultur och i den danska tidningen Politiken där två skribenter försöker åskådliggöra konfliktlinjerna. I dag skriver antropologen Dennis Nørmark, imorgon Nina Björk.

I en lång störtskön artikel pekar Dennis Nørmark ut den galenskap som råder i vårt långa land, läs och njut vänner!

Ett av de många argumenten är att Danmark inte behövde följa några radikala teorier om uppfostran för att få ett kvinnlig statschef medan Sverige trots alla avancerade teorier fortfarande inte haft annat än snubbar på den posten. Det tycks alltså som man i Danmark fortfarande lär ut skillnaden mellan empiri och teori medan svenska modeller idag är helt frikopplade från verkligheten.

Jag tror att vi i Danmark är på väg dit. Bejakandet av skillnaden och en konstruktiv dialog om den. Jag tror det är därför vi fick en kvinnlig statsminister före er. Vi gjorde ingen grej av det, det bara hände. I Sverige där-emot, där tonläget är aggressivt, där ni inte håller er för goda för att använda positiv diskriminering och där ni jagar män ut-ifrån deras sexualitet, ja, där står ni fortfarande kvar med en halvskallig karl.  

Man kan bara undra vad svenska jämställdhetsexperter gör den dag Danmark har haft två kvinnliga statsministrar och Sverige fortfarande trots alla avancerade perspektiv inte haft en enda kvinna. Vad gör experterna när andra mindre genusmedvetna länder uppvisar bättre resultat? Hävdar att teoretiskt rätt är viktigare än fysiskt verklighet? Det verkar faktiskt som så.

Avslutningen är träffsäker.

Genom att göra allt detta har ni inlett ett bittert, ondskefullt och orättfärdigt krig mot det andra könet. Frånsett det faktum att ni inte har något att vinna på det, så kommer det också att leda till ett totalt bakslag. För förr eller senare kommer männen inte längre att vilja vara del av ett så kallat jämställdhetskrig, som innebär att de är på förhand dömda. Att de ska förlöj­ligas, och deras värderingar och sexualitet sölas ner. Därför kommer de så småningom att vända sig emot er och så kommer alla att förlora. Pendeln vänder bara tillbaka igen.
/../
Kära svenskar. Detta är anledningen till att inte bara kvinnorna kommer att förlora detta könskrig. Nej, alla svenskar kommer att förlora.

Ja, vi är alla förlorare på den galenskap som bedrivs i vårt land under benämningen feminism. Nyligen kom en larmrapport från OECD om att den psykiska ohälsan i Sverige nästan har fyrdubblats sedan 2000-talet, vilket är den i särklass största ökningen bland de OECD-länder som har dessa uppgifter.” [källa]

OECD’s rekommendationer är bl.a. en bättre skolhälsa. Vi vill istället man ska begrunda varför unga människor i Sverige mår dåligt. Vad är det som är unikt i Sverige, som gör att vi särskiljer oss i psykisk ohälsa? Vi menar att det beror på att i Sverige, feminismens Saudiarabien, växer barn upp i en tid av könskrig där det ena könet utmålas som den onda förövaren och det andra som det lidande offret. Det är cancersvulsten i vårt samhälle. Låt oss skära bort den NU!

Kommentarer

En helt underbar artikel, i DN! — 71 kommentarer

 1. Ah, ni hann före. I sanning en frisk fläkt i den svenska debatten. Ord och inga visor. Imorgon är det replik från Nina Björk. Är det någon som vill vara med på floskelbingo? Välj tio nyckelord. Flest fullträffar vinner (böjningar obeaktat).

  Mina ord är:
  Könsmaktsordning
  Patriarkat/patriarkal
  Struktur/strukturell
  Maskulinitet
  Könsroll
  Konstruerad
  Under-/överordning
  Genus
  Objektifierad
  Förtryckt

 2. AV

  Haha!

  Vi kan säkert skapa hennes svar i förväg på den där sajten som slumpar såna.. vad den nu än heter?

 3. Är det någon som vet hur det här kommer att fungera, kommer Nina Björks artikel i morgon bli den sista och få stå oemotsagd eller kommer det bli en följetong?

  @Matte
  -Hvornaar smager en tuborg bedst?
  -När man läser Dennis Nørmarks kloka ord Smile

 4. Oj, vilken bredsida Dennis Nörmark levererar! Men Nina Björk kommer väl att vifta bort alla välgrundade argument med: ”så känner inte jag”, ”kvinnor har minsann förtryckts av män i 500 000 år” respektive ”gubbslem!”. Fakta är feminismens värsta fiende…

  Fan! Sverige är Nordens sämsta land. För tio år sedan hade jag aldrig kunnat erkänna det. Pain

 5. Erik/Ninni skriver: ”Vad gör experterna när andra mindre genusmedvetna länder uppvisar bättre resultat?”

  Bättre? Detta kan tyckas vara ett petigt påpekande från min sida. Men det är likväl ett viktigt påpekande. För jag tror inte ni menar att det ur ett neutralt perspektiv underförstått skulle vara på något sätt automatiskt bättre med en tant än med en farbror på till exempel statsministerposten?

 6. Riktigt jävla bra utan att vara nedlåtande. Vi snackar en riktig bredsida. Kommer att bemötas med fokusförflyttning och ett stort antal halmgubbar

 7. Det där med OECD rapporten var ju verkligen intressant. Att den psykiska ohälsan bland svenska ungdomar ökat mest bland alla länder tyder ju faktiskt på att alla genusprojekt inte varit särskilt lycksamma.

  Tyvärr vet vi redan vet hur genusdårarnas recept för komma till rätta med problemet ser ut…

 8. @Anders:


  maktanalys
  kvinnors kroppar
  mäns våld mot kvinnor
  kvinnohat
  högerextremism
  Anders Behring Breivik
  narrativ
  sexköpslagen

  Hör annars just nu på Studio 1 i Sveriges radio P1, där artikeln diskuteras mellan Inti Chavez Perez och Ivar Arpi.

 9. @JonasBsson:

  Hoppas på fler replikväxlingar. Men känner jag DN rätt kommer Nina Björk garanterat få sista ordet. Allt annat är helt otänkbart.

 10. Anders & John Nilssons kan säkert byggas på typ:

  * näthat
  * mansskatt
  * sexism
  * starka kvinnor
  * könsneutrala lagar
  * härskartekniker
  * porr
  * våld i nära relationer
  * strukturer
  * feministiskt självförsvar
  * fruimport
  * gubbvälde

 11. @Jonte:

  ”Men känner jag DN rätt kommer Nina Björk garanterat få sista ordet. Allt annat är helt otänkbart.”

  Ja detta är typ Feminismens signum. Och andra farliga -ismer med. Men du, det är INTE sista ordet som ger debattseger.

  Det är argumenten som gäller. Jag har varit feminist tidigare men Pär Ström och Erik i från Aktivarum fick upp mina ögon. Att nåt är sjukt genomruttet i feminismen, den handlar inte om lika rättigheter, det hör du bara av namnet. Den handlar om att skapa en genus-nomenklatura med lagarna som redskap.

  Och privelegier som dom anklagar männen för, det är tvärtom det är exakt det som Feminismens kräver!

  Jag tröttnade på den feministiska gyttjan, det kan andra göra med.

  Det är bra debatten hålls vid liv s a s.

  Och som vanligt hög och saklig nivå på inläggen.

 12. Pingback: Frisk fläkt från Danmark | Susanna's Crowbar

 13. Fantastiskt bra! Och så gillar jag att han använder ordet nyfeminism,

 14. Jag vill lägga till att ohälsan beror på många saker. Där könskriget bara är en delförklarning bland en del andra.

  Mycket bra skrivet! Yes

 15. Någon på Dn måste ha smugit sig förbi kulturredaktionen när detta skulle publiceras.Hoppas att vederbörande var anonym. Annars kommer väl den personen hänga från taknocken på DN-skrapan inrullad i tjära och fjäder.

  Det måste ha gått åt många tjänstevalium på DN-kultur för att överleva dagen.
  Dessutom är väl alla apotek på Södermalm tömda på lugnande medel Smile.

  Fast i morgon är väl ordningen återställd när Nina Björk får häva ur sig lite feministiska floskler om strukturer,genusglasögon,manlig överordning,mäns fötryck av kvinnor och mäns våld i relationer kryddat med lite Nazism och Breivik.

 16. Vill också vara med

  * Förtryck
  * Patriarkala strukturer
  * Mansrollen
  * Stereotypa normer
  * Könsmaktsordningen
  * Osynliggjord
  * Högerextremism
  * Intersektionalitet
  * Prostitution
  * Feminism

  Heja Danmark och grattis i förskott på nationaldagen

 17. Kasualiteten mellan ungdomars ökande psykiska ohälsa och genusvansinnet är inte belagd. Det kan nog vara en del av det, men det återstår att bevisa.

  Jag tittade på ett avsnitt av Blachman. Det var ganska segt faktiskt, formatet hade faktiskt funkat bättre i radio. Jag är däremot inte det minsta störd av att man visar nakna medelålders kvinnor. Diverse feministiska internetpellejönsar ondgör sig över att ”nakna unga kvinnor visas”. Ja, så himla unga var ju inte den som var med i det avsnitt jag såg, hon hade till och med lite graviditetsbristningar på magen. Som kvinnor mest alltså.

  Bra artikel i DN Kultur. Jag gjorde direkt reflektionen att Danmark har en kvinnlig statsminister, och en högre kvinnlig förvärvsarbetsfrekvens bland kvinnor än vad Sverige har (källa WOMBRI). Jag kanske ska tillägga att Danmark inte är lika skitnödigt vad gäller insemination av ensamstående kvinnor heller.
  Sambanden mellan detta och att kryst-feminismen inte har samma starka ställning där kan ju ha ett samband…?

 18. @Magnus (och Mariel)

  Vi menar att det beror på att i Sverige, feminismens Saudiarabien, växer barn upp i en tid av könskrig där det ena könet utmålas som den onda förövaren och det andra som det lidande offret.

  ”Vi menar” betyder ”detta är vår åsikt om vad som är orsaken till skillnaden mellan Sverige och andra länder”. För att jag och Erik ska ha en åsikt om detta krävs knappast att det ska vara vetenskapligt belagt.

 19. Pingback: Kära Svenska idioti | bittergubben

 20. Läste igenom artikeln med ett stort leende över hela ansiktet men tyvärr så måste jag nog konstatera att det var lite för mycket ”vi är så gemytliga i Danmark” och för lite hård fakta för att inte kunna få stryk av en välriktad salva med feministiska myter från Nina.

  Könsmaktsordning
  Patriarkat
  Strukturellt
  Sexuellt
  Objektifiering
  Osynliggöra
  Kränkta
  Mansrollen
  Gubbsjuk
  Reklam

 21. Ja i morgon kommer Nina Björk ge en svarsreplik om ni tänker efter vilken tolkning vilka ord dominerar på kultursidorna vad är norm vad får man säga och inte.
  Om ni som jag läst hennes svar(jag vet redan nu) i tusentals spaltmeter på kultursidor vem är då norm.

 22. Pingback: Dennis Nørmark – angelägen kritik mot den svenska statsfeminismen i DN | Kimhza Bremers Bodega

 23. Jag är faktiskt lite nyfiken på Nina Björks svar. Hon är ingen dussinfeminist.
  Har profilerat sig mot 50/50-kvotering ,Kielos och Sveland bl.a.
  Och hon kan skriva.

 24. Pingback: När någon hostar « Toklandet

 25. Och där kom den…

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/vi-tolererar-inte-dansk-sexism/

  Feministerna själva är säkert nöjda, inriktad på kritisera biologism som är hennes kännemärke. Men kritiken som gällde likriktning i svenska debatten är ett argument som hon inte förstår, och inte heller svarar på.

  Men, ska medges, använda transgenusgeneratorn baklänges var ett snyggt trick. Men att åkalla mäns privilegium är något som jag inte sett här inne av den enkla anledningen att privilegierna av idag, om de tillfaller kön, lagligen finns reglerade för kvinnors fördel.

 26. Av Nina Björks svar blev det knappt en tummetott kvar där hon t.o.m. måste använda feministiska lögner för att försvara den om att vi inte har lika lön för lika arbete och att endast kvinnor utsätts för relationsvåld när man måste använda lögner för att legitimera en ism så blir endast ordspråket tomma tunnor skramlar mest kvar.

 27. @Mars:

  Feministerna själva är säkert nöjda, inriktad på kritisera biologism som är hennes kännemärke. Men kritiken som gällde likriktning i svenska debatten är ett argument som hon inte förstår, och inte heller svarar på.

  Samtidigt illustrerar hon Nørmarks poäng genom formuleringar som:

  Feminister kräver sin rätt. Sin eko­nomiska och sin politiska rätt. Feminister vägrar godkänna de manliga privilegierna. Och vi tänker inte fråga männen: ”Är det okej, eller upplever ni er hotade nu?”

  I stället för att ens komma i närheten av tanken att det skulle kunna finnas ett berättigat perspektiv som inte är det feministiska, intar hon en attityd som säger att ”vi feminister kräver bla bla bla, och om ni män inte gillar läget, så skiter vi i det.”

  Sedan hennes avslutning:

  Och ja, Nørmark, det beror delvis på att jag som kvinna ser mig som ett offer för den sexismen. Ser mig som offer eftersom jag är det – att vara ett offer är inte som du tror något som den enskilda fritt väljer att vara eller inte vara. Där­emot är jag ett offer som vägrar acceptera handlingen som gör mig till offer.

  Menar hon på fullt allvar att som kvinna har man inget val annat än att bli offer? Förstår jag henne rätt som att alla kvinnor är offer, och feminist är man om man ’fattar’ detta och kräver en förändring?

  I övrigt är hennes svar en uppvisning i enögdhet och en parad av halmgubbar.

 28. Nina Björk skriver ”Ärligt talat: jag förstår ingenting.” Det har hon ju rätt i alla fall… I övrigt så är det snömos, lögner och påhopp – samt försvar för feministiska privilegier. En vanlig dag på jobbet, alltså.

 29. @michael: Så det är lögn att kvinnor generellt få lägre lön för samma arbete och i högre utsträckning blir utsatta för våld i nära relationer. Var har du statistiken som visar att detta skulle vara lögn? Känns mer som att du är en stor lögn.

 30. @Patrik: På gång mot vad? Bakåt? Mot att bibehålla det ojämställda samhället som funnits i århundraden?

 31. @Petra:

  Ja, det är lögner.

  Lön: Av 703 000 hade endast 0,7 % en löneskillnad som behövde justeras. Av dessa var ca 10 % män. [källa]

  Våld finns otroligt mycket källor. Här har du ett smakprov.
  (notera: Siffrorna anger gärningsman inte offer, då man frågat om personen själv begått handling mot partner.)

  ”Among male students, 11% reported only minor physical violence, and an additional 11% reported at least one incident of severe physical abuse. Similarly, 15% and 7% of male students reported perpetration of minor and severe sexual coercion, respectively. Rates of physical and sexual abuse perpetration were higher among female students, with 28% and 15% reporting minor and severe forms of physical abuse, and 20% and 11% reporting minor and severe forms of sexual coercion.” (min markering, källa)

  Här har du mer: http://www.batteredmen.com/Compendium.htm

 32. Jo det är förbaskad lögn Ninni

  703 000 är väl lixom inte hela Sveriges arbetande befolkning.

  Det återstår 100 000 tals främst i kvinno dominerade yrken som är låg avlönade. Var har du statistiken för HELA arbetsmarknaden Ninni?

  Seså fram med bevisen nu ”Ninni”

 33. Och relationsvåld; flesta misshandlingar mot män är lättare våld som örfilar o dylikt. Kvinnovåldet är mycket kraftigare med sönderslaga ben, knäckta näsor, blåslagna armar o ben, våldtäkter, hur fassiken kan du jämföra lättare våld mot några mansgrisar med detta grova kvinnovåldet?

 34. Det är lite svårt att bryta ner och kommentera en så lång artikel på mobilen, men jag noterade några detaljer jag vill ta upp.

  Björk har ofta rätt i sina observationer, även om hon i sin socialkonstruktivistiska enögdhet missar när hon ska förklara orsakerna. Hon förklarar t.ex. kvinnors underrepresentation i toppen med att det skulle vara SVÅRARE för kvinnor att ta sig fram, trots att det i Sverige snarare är lättare för kvinnor än för män. Men i lönefrågan har hon dessutom fel i själva observationen, när hon säger att vi inte har lika lön för lika arbete.

  Vidare tycks hon avsiktligt missförstå Nörmark, när hon säger att ’en mångfald med bara två alternativ är ingen mångfald, när Sverige består av nio miljoner individer. Det blir en halmgubbe. Liberaler och jämställdister vill ju avskaffa feminismens kollektivism, så det blir ju märkligt att hon då plötsligt blir individualist när det passar hennes syften.

  Överlag så verkar hon insnöad på det här med förväntningar, att stereotyperna bestämmer hur vi förväntas vara. Själv ser jag stereotyper som en beskrivning av hur de flesta är, en förklaring till varför statistiken ser ut som den gör. Men det står var och en fritt att välja om den vill följa stereotyperna eller ej.

 35. @Hanna:

  Wow, att läsa vad du skriver är som att läsa en gammal roman. Kvinnor är viljelösa och svaga våp som inte ska behöva behärska sig. Män däremot är starka och måste lära sig vara lugna, trygga och ansvarstagande. Har du fått hela din bild av manligt och kvinnligt från gamla riddarromaner eller var får du alltifrån?

  Om kvinnor ska vara på arbetsmarknaden, vara starka och framgångsrika måste man förstås ha samma förväntningar på dem som på män. Du kan inte i ena stunden hävda att kvinnor ska ha samma lön som män och i nästa stund hävda att kvinnor ska få tappa kontrollen och bli våldsamma eftersom de ändå inte förmår göra någon skada.

 36. @Petra:

  Det behövs ingen lönestatistik för att bevisa att män och kvinnor har lika lön för lika arbete.

  Om det varit billigare att anställa kvinnor än män för att uträtta ett visst jobb, så hade arbetslösheten bland män varit monumentalt mycket högre än bland kvinnor. Och det är den inte.

 37. @Hanna:

  703 000 är väl lixom inte hela Sveriges arbetande befolkning.

  Nej, men det är den största undersökning jag vet där man undersöker lika lön för samma arbete.

  Det återstår 100 000 tals främst i kvinno dominerade yrken som är låg avlönade.
  Vad har det med sak att göra när vi pratar om lön för samma yrke? Det finns inget som hindrar kvinnor att välja annat arbete om de vill prioritera lön istället för faktorer som restid, trygghet, flexibilitet och och säkerhet. Det är nämligen sådana faktorer som skiljer mellan mans och kvinnodominerande yrken. Och jag tycker det är helt i sin ordning att sådana uppoffringar, som bla. innebär att 98 % av de som dör i yrket är män, ska betala sig.

  Läs gärna denna. Där finns tips om vad du måste göra om din lön är det viktigaste för dig.

 38. Hmm, bara två rätt i bingot. Frown
  Fast massa Snömos ändå.
  Nåjo, vi firar iaf Danmarks nationaldag, Världsmiljödagen, Fars dag (i Danmark) och att jag numera är fullvärdig Vit Medelålders Heterosexuell Man. Världens Nemesis och härskare! Moahahahaha!

 39. Men är du så här dumk på riktigt Ninn?

  din idealbild gäller ensamstående kvinnor utan familj .

  med familj är det inte såsom du beskriver.

 40. ” Fantastiskt bra! Och så gillar jag att han använder ordet nyfeminism”
  Varför gillar du det här då?

 41. @Hanna:

  Vill du vara vänlig att komma med argument istället för personliga påhopp.

  Vilken är denna idealbild? På vilket sätt skiljer det ”med familj”

  Det är helt enkelt så att män har mer lön i snitt för att de gör uppoffringar av det vi kallar privatlivet. Kvinnor har i snitt lägre lön, men i gengälld för de större del av kakan privatliv. Jag vet vilken kaka – privatliv eller yrkesliv – som är viktigast för mig. Vilken är viktigast för dig?

  Är det rimligt att tro/anse att det kollektiv som får/tar/har större del av den bit som majoriteten – kvinnor så väl som män – anser är viktigast i livet är det som är ”offer”?

 42. Dansk sexism på deras nazzedag ? Är du nazist o sexist alltså då? Mohahahahahahahaha

 43. @Hanna:

  Kommentarer kanske?

  Ja, hur var det relevant för diskussionen? Vad vill du ha sagt med den?

  Jag väntar fortfarande på källor som motbevisar de källor du ansåg inte höll måttet, tex. angående lika lön för samma arbete.

 44. @Hanna:

  Och relationsvåld; flesta misshandlingar mot män är lättare våld som örfilar o dylikt. Kvinnovåldet är mycket kraftigare med sönderslaga ben, knäckta näsor, blåslagna armar o ben, våldtäkter, hur fassiken kan du jämföra lättare våld mot några mansgrisar med detta grova kvinnovåldet?

  Nu jämför du äpplen och päron. Det är riktigt att i det allra grövsta relationsvåldet är kvinnor överrepresenterade bland offren. Det beror i många fall inte på att kvinnan är mindre våldsam, utan på att mannen är styrkemässigt överlägsen.

  Ur Differentiation among types of intimate partner violence:

  Using a 1970s data set and a control tactics scale to distinguish controlling violence from noncontrolling violence, Johnson (2006) found that 89% of the violence in a survey sample was Situational Couple Violence and 11% was Coercive Controlling Violence. The Situational Couple Violence was roughly gender symmetric. In contrast, in the court sample, only 29% of the violence was Situational Couple Violence, and 68% was Coercive Controlling Violence which was largely male perpetrated. Similarly, in the shelter sample, 19% of the violence was Situational Couple Violence and 79% was Coercive Controlling Violence, which again was largely male perpetrated.

  En slutsats av ovanstående är att vi lägger mycket större vikt vid det relationsvåld som män utövar.

  Även när man lyssnar på forskare som är uttalade feminister (åtminstone några av dem), varnar de för att dra för långtgående slutsatser:

  A Sociologist’s Perspective on Domestic Violence: A Conversation with Michael Johnson, Ph.D.

  Before I go on to issues of race and ethnicity, however, let me emphasize that even in groups with “higher” rates of violence, the vast majority of couples are not violent. Even among poor Americans more than four out of five couples have experienced no violence in the previous twelve months, and most of those who have experienced some violence have not experienced serious violence. We have to be careful not to stereotype individuals on the basis of average group differences.

  Se även Murray Straus som, bortsett från att han visar på hur mycket det fuskas i forskningen om relationsvåld, påpekar att det grova relationsvåldet (det som du vill betona) i väldigt stor utsträckning handlar om psykiskt störda personer.

  Att utnyttja den relativt lilla gruppen män som utövar grovt relationsvåld mot kvinnor, som dessutom på väldigt många punkter skiljer sig rejält från genomsnittsmannen, för att skuldbelägga vanliga män är extremt cyniskt och oärligt.

  Att dessutom försöka förminska det partnervåld som kvinnor utövar… tja, vad skall man säga? Då är det väl också OK med den stora andelen partnervåld där männen ”bara” utdelar örfilar och sådant där mindre allvarligt våld mot sina kvinnor?

 45. @Hanna:
  Om du nu ska larva dig och kalla någon dum, så kan du väl åtminstone köra stavningskontroll på dina inlägg.
  Om du inte vet hur det fungerar så kanske det finns någon vuxen där som kan hjälpa dig?

 46. @Hanna: 700000 är ett riktigt bra sampel (urval) ur den arbetande befolkningen. Närmare 10%. Vid opinionsundersökningar väljer man ut kanske några 1000. Ändå blir det krigsrubriker om något parti ökat eller minskat någon procentenhet.

  Kan du inte läsa. Kvinnor i denna undersökningen var minst lika benägna att ta till allvarligt våld. Däremot att de män som tar till allvarligt våld antagligen slår än hårdare är sant. De kvinnor som råkar ut för mest relationsvåld är i de relationer där våldet är ömsesidigt.

  ”Dansk sexism på deras nazzedag ? Är du nazist o sexist alltså då? Mohahahahahahahaha”

  Eftersom du är så kort om huvudet som du är, tänker jag inte ta åt mig när du pissar på Danmarks Grundlovsdag. Vi firar alltså vår suveränitet och vårt rättssamhälle. Att fira det gör en inte till högerextrem nationalist. Till skillnad från Sverige har Danmark varit ockuperat av nazister och vi har alla släktingar som for illa därav. Därför betyder vår suveränitet mer för oss och norrmännen. 9 april är fortfarande en sorgedag. Om jag vore en mindre tolerant person och du inte vore en så ”bra” ambassadör för oss (Du bevisar gång på gång att vi har rätt om era tillkortakommanden) skulle jag få dig blockad för att kalla mig nazist. Det börjar nämligen närma sig förtalsbrott. Så tänk dig lite för i dina uppenbara futila försök att trolla. Puss och kram på dig du med!

 47. @Ninni:

  Kvinnor har i snitt lägre lön, men i gengälld för de större del av kakan privatliv.

  Det är ju också så att även när man räknar gruppen ’heltidsarbetande’, tenderar kvinnor att jobba i underkant av heltid, och män i överkant. Det ger oftast rätt stor effekt på karriär och lön om man ser sin heltidstjänst som 45-50 tim/vecka eller som 35-40. I Why Men Earn More tar Warren Farrell upp just den aspekten:

  The U.S. Bureau of Labor Statistics reports that the average person working 45 hours per week earns 44% more pay—that is, 44% more pay for 13% more work. Put another way, she or he gets more than triple pay during those extra hours. Not at the same job, usually—the willingness to work more hours helps land jobs that pay more per hour.

  Han noterar också att om man jämför ogifta män och kvinnor, får man en annan bild:

  And in 1969, even as I was claiming discrimination against women professors while doing my doctorate at NYU, nationwide, women professors who had never been married and never published earned 145% the income of their counterpart male colleagues. This is not a typo: The women earned 45% more than the men. A feminist colleague objected with a half-smile, “Never-married women are winners; never-married men are losers.” She clarified, “I mean never-married men are not as educated, are less likely to work hard. That’s why women don’t marry them. Never-married women can take care of themselves, so they don’t get married.” I checked. Sure enough, never-married women were more educated. So I checked the latest data among educated men and women working full-time. The results? The men earn only 85% of what the women earn; put another way, the women earn 117% of what the men earn […]

  Så lustigt nog går det att hitta flera studier som visar att kvinnor, när man justerar tillräckligt många parametrar, faktiskt tjänar mer än män, även om Farrell också noterar många av de studier som gör detta inte får finansiering för att uppdateras.

  I began to see that we study what gets funded, and what gets funded depends a lot on what’s likely to be found.

 48. @Ulf T:

  Alltid kul att få vara först och kommentera och därför skickade jag iväg min korta reflektion/intryck över artikeln i hopp om att någon ska nappa på diskussionen. Jag håller med om att svaret var ganska blekt, men framförallt utan tema. Halmgubbar är ju feminismens signum.

  Precis som Susanna Varis igår ifrågasatte avsnittet om privilegium, insåg även jag att det kanske var den svagaste, i betydelsen enklast att angripa. Men i ett land som Sverige där kvinnorna är de enda som unnas ha privilegier, så kan man fråga sig varför inte män också får ha det (vilka de nu må vara). Jag tänker mig starkare rätt till sin egen kropp och att rätten till att få vara manlig inte enbart är förpassad till sitt hobbyrum i villan. I de aspekterna är de kvinnliga privilegierna ack så uppenbara.

  Men ja, jag tror att hon på fullaste allvar menar att det är kvinnans roll att vara det ständiga offret, tills dess att könsrevolutionen är genomförd (lite som det klasslösa samhället). Det är svårt att läsa hennes svar utan att inse hur hennes marxistiska världsbild formar det hon skriver. En av orsakerna till att vi har könskrig, men inte danskarna.

 49. I morse hade DN möjlighet till Twingly-länkar och kommentarer, men det är i sann femokratisk anda bortplockat nu.

 50. Pingback: Sverige vs Danmark i Genusfrågan | Genusdebatten

 51. @Hanna:

  Din egentligen helt lysande argumentationsförmåga dras ner något av ett språkligt tillkortakommande vilket ger ett oseriöst intryck.

  Det heter machoideal, inte mashoideal.
  Dum stavas utan k på slutet.
  Ninni heter Ninni, inte Ninn.
  Det heter inte lixom, utan liksom.
  Man skriver kvinnodominerade yrken, inte kvinno dominerade yrken.

  Annars är det trevligt att se dig här.

 52. @Elina: Jag tycker inte att stavning är det man ska kritisera andra för. Man vet inte vad den i andra änden av internetfibern har i ryggsäcken. Som far till en dyslektiker tycker jag det är viktigare vad folk säger och argumenterar än hur de skriver.

  Jag har betydligt svårare för att acceptera nämnda skribents bruk av invektiv och ogrundade anklagelser. Det om något drar ner hennes trovärdighet.

 53. @Anders:

  Du har naturligtvis rätt. Ska försöka avhålla mig från dylika kommentarer i fortsättningen.

 54. Äh det beror på vad man skriver, beskyller man någon annan för att vara dum när man själv stavar som en kratta så får man skylla sig själv.
  Om man dessutom argumenterar som en full fjortis…..
  Dessutom så har varenda browser har stöd för stavningskontroll.

 55. Pingback: Kære svenskere | En stilla undran

 56. Pingback: Det osynliga kriget | Sanningen om Papparättsrörelsen

 57. Pingback: Sh*t Ulf T Says… | Genusdebatten