#DriveProgress Varumärket AUDI magplaskar i feministiska PK-floskler igen
avatar

Det kan inte vara lätt att vara företagare idag. Ständigt omgiven av risken att ens PR-folk tillhör kulturvänstern vars agenda bevisligen inte är företagets bästa utan egna politiska poäng på företagets bekostnad. Nyligen hade vi exemplet med Tele2 Sweden AB som efter Comviqs påhitt att göra reklam med vänsterikonen Kakan sitter på sociala medier och försöker inbilla folk som tänker säga upp sina Tele2 abonnemang att Comviq är separat från Tele2 – vilket är falskt – Comviq är ett varumärke, Tele2 är namnet på företaget som äger det varumärket och är ansvariga för Comviq.

Nu är det bilmärket AUDI som låtit sig dras ner i det politiskt korrekta träsket igen. Tidigare var det AUDI Sweden som likt Comviq försökte pracka på folk vänsterikonen Kakan som en av de ”coola människorna” som skulle designa bilar. Kulturvänsterfolk i reklambranschen ville såklart ha vänsterfolk och sin politiska ideologi i företagens marknadsföring och mycket riktigt skyllde AUDI Sweden beslutet att använda Kakan i kampanjen på sin reklambyrå Åkestam Holst medan arga journalister attackerade AUDI för att inte ställa upp på vänsteragendan.

Den här gången är det AUDI:s officiella konto som sprider politiskt korrekta floskler under hashtaggen #DriveProgress för att sedan när de råkade ut för mothugg ha stått helt svarslösa gällande sina påståenden. Det började med den sorts PK-påpekanden som de här människorna alltid utgår från, som Professor Jordan Peterson (ovan video) beskriver där en marginaliserad grupp (kvinnor) utifrån sämre resultat beskrivs som förtryckt (har lägre lön) varefter de ansvariga (AUDI) identifierar med den ”förtryckta” parten och tjänar poäng utan egen ansträngning.

Men den här gången gick det inte som planerat. Den där jobbiga allmänheten som tack vare internet numera har en egen röst ifrågasatte legitimiteten i AUDI:s påståenden. Först frågade en jobbig person om AUDI själva betalade sina kvinnliga anställda sämre än sina manliga anställda. visste inte AUDI att det är olagligt att göra så? Givetvis tvingades AUDI nu när det var deras egna anställningar  som diskuterades (och inte struktuuuuurer) erkänna att NÄR ALLA FAKTORER ÄR INRÄKNADE så har de kvinnliga anställda samma lön som männen.

Och varför skulle då någon göra påståenden där alla faktorer inte var inräknade? Ser ni hur oinsatta företagens anställda personal är i de här frågorna? Det är uppenbart att företagen inbillat sig att den här sortens påståenden inta kan ifrågasättas för de är ju helt oförberedda och amatörmässiga när det händer.

Här svarade en annan jobbig person AUDI att det var just det som var poängen. Kvinnor vid AUDI har inte samma lön. Observera hur folk nu kan de där knepen där PR-folk försöker flumma ut i generaliseringar av andra ”ej namngivna” motparter jämfört med vilka de själva skall vara bättre. Här naglar man fast diskussionen kring Audis egen behandling av kvinnor. Svaret blir att Audis kvinnor har inte alls samma löner som männen EFTERSOM  de inte gör samma jobb. Ni (på AUDI) motbevisade just era egna påståenden. Snacka om att skämma ut sig själva.

Men det stannade inte där. Ännu en jobbig person dök upp och ville ha förtydligande vilka professioner som AUDI syftade till och baserat på vilka källor. Nu insåg AUDI:s ansvariga att på internet vet man inte hur påläst den andra parten är. Sålunda försökte AUDI komma undan diskussionen på det mest skrattretande sätt som kan föreställas, De skickade över en länk till US Congressional Study PDF och menade att den frågande parten skulle ”läsa där för att lära sig mer” Observera att detta inte är hur vetenskapliga källor fungerar. Det är NI som skall veta vad det står i den studie som ni använder AUDI.

Inte heller den här gången gick det som planerat. AUDI fick nu svaret ”Ni vet förbannat väl att medianlön för kön är en irrelevant statistik i att bedöma lika jobb för lika arbete AUDI.

Vi har ju diskuterat huruvida företagen blir lurade när de gör sådana här beslut. Jag skulle hävda att det är lite mer komplicerat än så men det kan verkligen vara läge för den av er som vill att ringa upp de här företagens kontor och fråga ansvariga hur det kommer sig att deras officella konto sitter och sprider uppenbara lögner. Tror AUDI på fullaste allvar att varumärket inger trovärdighet med den här sortens uttalanden?

– DET ÄR SÅ OJÄMSTÄLLT MED LÖNERNA  

Betalar ni era kvinnor sämre?

– JA MEN NÄR MAN RÄKNAR MED ALLA FAKTORER ÄR DET JÄMSTÄLLT

Skall den här kovändningen föreställa officiell företagsinformation eller ståuppkomik?

Kommentarer

#DriveProgress Varumärket AUDI magplaskar i feministiska PK-floskler igen — 21 kommentarer

 1. Ja hur snett det har gått för företagets ägare sen den blygsamma början då de tillverkade KdF-wagen med slavarbetare. Fyra nollor i grillen och idel nollor på alla stolar i styrelserummet. Att börja tjafsa om annat än att sälja bilar är som att ta ut målvakten när motståndaren har straffspark.

 2. Hej.

  Betyder det att ens kön bestäms av hur mycket lön man har relativt andra med liknande arbetsuppgifter?

  Eftersom kön är en social konstruktion, och inte har med biologi att göra, så måste det betyda att på en arbetsplats där det skiljer säg 15% mellan nyanställd och någon med tio års erfarenhet av samma arbetsuppgift så börjar alla som flickor, för att jobba sig upp till hen, och sedan till man via löneökningar?

  #förvirrad_satir

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Det hela är så absurt så det liknar auto-satir; jag kan för mitt liv inte komma på något seriöst om sådant här. DS

 3. Ha, ha – vilket fiasko för Audi! ROTFL

  Hur länge ska det månne ta innan ”mainstream media” ska sluta utgå fån att trams som lönegap och ”jämlikhet” (som i 50/50 överallt) är absoluta sanningar?

  Dessutom är det ju intressant att det finns många andra orsaker till att man de facto inte får lika lön för lika arbete som folk accepterar utan minsta gnäll.

  Själv har jag till exempel haft ett par jobb där lägre- respektive högre högskoleexamen (heter kanske något annat i Sverige än Finland?) gav olika lön för exakt samma arbetsuppgifter.

  Visst kan man argumentera för att högre utbildning ska premieras och att formell kompetens kan vara viktig, men var mitt arbete verkligen mera ”värt” på grund av några högskolepoäng mer?

  För min egen del blir det ärligaste svaret: ”inte nödvändigtvis”.

 4. @Bamse:
  Jag vill minnas att på mitt första riktiga jobb (1980) hade jag lägre lön på grund av min ålder (20) och på grund av anställningstid (nyanställd). ”Jamen, det är väl rimligt att de som är äldre och har arbetat längre och har mer erfarenhet får mer betalt” tycker många då. Tja, jag arbetade på en fabrik där vi tillverkade plastdetaljer i sprutformar av alla de slag, typ sådana saker som knappar och lister till bilar, kylskåpsdetaljer i plast. En del saker kunde gå helt automatiskt, men vissa saker krävde på den tiden någon form av manuellt arbete, typ att man var tvungen att sätta i en metalldetalj i varje ny bit som göts. En cykel kunde vara typ 15 sekunder för smådetaljer eller 5 minuter för stora detaljer. Men ofta låg det på runt en minut. Och körde man då på ackord så kunde man typ få till 60 bitar på en timme. Det spelar liksom ingen roll om man är äldre eller har varit anställd i flera år. Så hur man motiverar att en ung kille då skall ha lägre betalt en gammal kärring (för att vara lite elak) ser jag inte hur man kunde motivera på något som helst sett. Faktum var att jag upplevde att jag i mångt och mycket förtjänade en högre lön eftersom jag faktiskt tog ett större ansvar och lärde mig att själv hantera problem när de uppstod istället för att springa till teknikerna för vartenda litet skitproblem vilket de gamla stötarna gjorde.
  Jag har ingen aning om sånt fortfarande förekommer, eller om det vore lagligt om det gör det. Men det var så vitt jag vet helt normalt på den tiden.

 5. Ska bli intressant att se var detta slutar. Till skillnad från många andra myter som kulturvänstern sprider så är uppfattningen om att kvinnor får mindre betalt än män för samma arbete tämligen utbredd. Jag skulle nog vilja påstå att just den myten är den mest etablerade felaktiga myten vi har. Även individer som inte vill ta i feminister med tång tror ofta på den. Den har blivit en sanning, vars ifrågasättande uppfattas som så extremt att många omedelbart slutar lyssna så fort man annonserar minsta tvivel.

  Jag ser här en jättestor skillnad jämfört med Kakan-fiaskot. En överväldigande majoritet av de som vet vem Kakan är avskyr henne som dem egotrippade och våldsförhärligande manshatare hon är, och bara de som lever i filterbubblan kan inbilla sig att hon uppfattas som ”cool”. Men med frågan om löner ligger landet annorlunda. Den där typen av reklam kan nog därför tyvärr fungera. Att Audi, naturligtvis, inte klarar av att försvara ståndpunkten är en helt annan sak och spelar mindre roll. Det är trots allt ytterst få som läser dessa kommentarer, och media kommer enbart att rapportera om reaktionerna på temat att ”Audi utsattes för massivt hat” och bara visa väl utvalda tweets som säger ”horor” och ”fittor” och liknande. De sansade och korrekta tweets som TS återgett här kommer aldrig att få någon spridning.

  Så. Jag är inte säker på att detta blir ett fiasko för Audi. Det kan bli det, och jag hoppas det blir det, men jag är inte alls säker.

 6. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Jo, du är inne på precis vad jag menade. Smile

  @Anders:

  Jag är inte säker på att detta blir ett fiasko för Audi. Det kan bli det, och jag hoppas det blir det, men jag är inte alls säker.

  Angående ”lönegapet” kan det mycket väl vara så, det är som sagt djupt rotat i folks medvetande fortfarande. Men jag tycker mig ändå se att vanligt sunt förnuft dyker upp oftare angående liknande frågor. Ju galnare identitetsvänster, SJW, HBTQWTFSTD+ med flera blir desto fler är det som kommer att ta avstånd. I alla fall hoppas jag det.

 7. @Anders:

  ”Det är trots allt ytterst få som läser dessa kommentarer, och media kommer enbart att rapportera om reaktionerna på temat att ”Audi utsattes för massivt hat” och bara visa väl utvalda tweets som säger ”horor” och ”fittor” och liknande.”

  Umm NÄPP, det finns med största sannolikhet inga sådana att rapportera. Då hade de garanterat gjort det redan för det är ju så media inbillar sig man bevisar saker. Med cherrypicking. Det är å andra sidan media som nu desperat vill politiker bailar ut dem efter att hga gjort sig ovän med stora delar av de presumtiva läsarna.

  ”De sansade och korrekta tweets som TS återgett här kommer aldrig att få någon spridning.”

  Hahaha, var inte för säker på det. Tror du det är bara EN person som twittrat till Audi att motbevisade sig själva. Hela trådar är fulla av folk som påpekar att Audis andra tweet motbevisar deras egna påståenden.

  Sedan är det en till sak många glömmer. Audi har ingen ”rätt” att få sälja bilar. Om kunder vill avstå från Audi av någon orsak är det helt upp till dem och inget Audi kan säga eller göra ändrar det för det är reklam vi pratar om, ingen debatt.

  https://twitter.com/Audi/status/828417942207344640

 8. @Anders:
  Det är väl just lönegapet och ”kvinnor också fick rätt att rösta” som är de två mest seglivade myterna. Fast myten om rösträtten saknar egentligen praktisk betydelse idag, bortsett från att den ger feminismen någon slags godhetsstämpel.

 9. @Erik:

  Den var rolig, om än inte korrekt, men det viktiga är väl att slutsatserna har rätt politisk stämpel? Smile

  Ur artikeln:

  As we’ll see, there are no black kids in this race.

  Jodå, se bifogat snapshot från ca 8 sekunder in i videon.

 10. Den här typen av debatt försökte pk-vänstern införa i Danmark när en manlig sjuksköterska inte fick ta in sin pojkvän som anhöriginvandrare. Men han kunde inte försörja sin lekkamrat på en halvtidslön,och drog då igång en annonsbojkott mot Danmarks största nättidning då de annonserade i svenska banken Nordea. Men sånt går inte i Danmark där svensk PK används som avskräckande exempel i dagliga debatten. ”Se hur det gått för Sverige är ett vanligt varnande exempel i Danmark när invandringen debatteras.

 11. Nämen oj då kan ni tänka er ännu en kvinna med videokanal som inte köper medienarrativet. Man kan nästan tro att kvinnor är individer med olika åsikter och att fjäska för ena sorten inte är jämställdhet eller ”pro-kvinna” utan bara nedvärdering av den andra sortens kvinnor.

  PS hon verkar ha riktigt roligt när hon läser upp kommentarerna som Audi fått… Grin Grin Grin

 12. @Anders:

  Jag är inte säker på att detta blir ett fiasko för Audi.

  Nej, det kan gå hur som helst. Clinton blev nästan vald på att alla kallade Trump rasist. Det finns ett par tragikomiska youtube-klipp på temat ”literally shaking”. Det var så de kände sig efter att Trump vann.

  Det finns fortfarande möjlighet för Audi att vända detta till näthat mot Kakan. Folk i allmänhet undersöker inte särskilt noggrant.

 13. @Kristian:

  ”Det finns fortfarande möjlighet för Audi att vända detta till näthat mot Kakan.”

  Det är inte den händelsen inlägget handlar om utan om hur Audi först hävdade kvinnor tjänar 21% av män och när sedan folk frågade Audi hur de kunde betala kvinnor mindre, visste inte Audi det är olagligt? Då kröp det fram att när alla faktorer var inräknade menade Audi att kvinnor hade samma löner som män.

  Tricket Audi använde i reklamen var att hänvisa till ”EARNINGS” (skillnad i tjänade pengar)

  När frågan handlade om Audis egna löner pratade Audi själva om WAGES (löner)

  Det finns alltså inget lönegap mellan män och kvinnor på Audi (gapet är hur mycket man tjänar, inte vad man har i lön). Saken är den att Audi har inte visat att det är annorlunda någon annanstans och det är inte säkert de KAN göra det heller för om de påstår så om något annat företag är de vidöppna att bli stämda i domstol för slander.