Våldtäkter, Statistik och Vetenskapen om rädsla
avatar

the-science-of-fear-how-the-culture-of-fear-manipulates-your-brainEftersom allt man skriver på Twitter numera riskerar att bli ett montage och återges i en felaktig kontext så tänker jag utveckla mina tweets om våldtäkter från igår. Det började med en diskussion om huruvida kvinnor kunde ragga utan att stämplas som lättfotade. Det var när jag frågade om någon behöver bry sig om ord som lättfotad 2014 (vanligaste klagomålet är ju omvänt) som ämnet kom upp att våldtagna kvinnor får frågor om detta.

Jag svarade då något i stil med att det var märkligt att alla kvinnor skulle ”sluta att leva” bara för något som endast berörde de kvinnor som blev våldtagna. Rent praktiskt så var det bara de kvinnor som ”planerade” att bli våldtagna som omfattades av det argumentet. Givetvis kunde det svaret missförstås på flera olika sätt och jag fick då det arga svaret att kvinnan inte vet om hon blir våldtagen eller inte – som om det ens var vad jag pratade om…

Här finns något att säga om den generella diskussionen om våldtäkter.

Med samma logik så måste alla vara rädda för bilolyckor för vi vet inte vem som råkar ut för dem heller. Vidare så vet vi inte vem som råkar ut för flygolyckor, vare sig det är olyckor eller terroristdåd. Det är dock en sak som vi verkligen vet. Även med ökning av antalet flygolyckor och terroristdåd mot flygplan skulle det vara mångdubbelt farligare att åka bil än att flyga. Vi vet inte exakt vem som dödas i bilolyckor men vi vet hur MÅNGA det är.

“An American professor calculated that even if terrorists were hijacking and crashing one passenger jet a week in the United States, a person who took one flight a month for a year would have only a 1-in-135,000 chance of being killed in a hijacking–a trivial risk compared to the annual 1-in-6,000 odds of being killed in a car crash.” 

Ovan citat kommer från Daniel Gardners bok ”THE SCIENCE OF FEAR – How the culture of fear manipulates your brain”. Stycket handlar primärt om amerikaners rädsla för terrorism men våldtäkter kan på goda grunder sägas vara den svenska motsvarigheten. De flesta känner till att ca 3000 människor dödades vid 9-11. Vad däremot de flesta människor inte vet är att det på bara ett år dödades ytterligare 1500 människor på grund av minskad flygtrafik. En ökning av antalet offer med 50%

Hur rädda vi är säger alltså ingenting om hur farligt något är

Hur kan det komma sig? Det tycks helt enkelt bero på att människans rädsla är till för att avläsa saker i ens omedelbara närhet men i brist på riktig närhet så går hjärnan på social närhet vilket idag är förödande för förmågan att bedöma hur farlig världen är. Vad än som hörs och syns mest i media är vad vi blir mest rädda för. Dock bara så länge media inte överskuggas av riktig närhet för då går även filmstjärnor från detta – till detta:

Så när människor frågar mig vad vi skall göra åt rädslan för våldtäkter måste vi börja med att påpeka att människors rädsla i sig dels är helt  oproportionerlig i förhållande till graden av fara och dels uppenbarligen riktad mot vad än som råkar synas närmast. Det faktum att hollywoodstjärnor ovan klättrar på stolar och varandra för att en orm är i närheten är inte bevis på att ormar är ett gigantiskt samhällsproblem.  Eller på enkel svenska:

Att minska våldtäkter och att minska rädslan för våldtäkter är inte samma sak!

Som framgår ovan finns inte skuggan av chans att kvinnor blir mindre rädda för våldtäkt av en minskning av antalet våldtäkter. Om det är rädslan för våldtäkter vi vill minska så följer det samma regler som rädslan för att flyga i USA. Antingen slår vi upp terrorism och flygolyckor mindre eller så skapar vi en falsk känsla av trygghet genom att införa dumlagar som ”Patriot Act” som ger staten ökad rätt att kränka privatpersoners integritet.

Gissa vilket av de två alternativen som svenska media förespråkar? Att de skall sluta tjäna pengar på att rapportera mer och mer om våldtäkter eller att Sverige skall införa en idiotisk lag som gör åverkan på ALLA människors privatliv? Som jag berättade för Mikael Jalving i Danmarks röst så är det ju från amerikanska teorier de fått sina ideer så givetvis är svenska media lika ivriga anhängare av ideologin om falsk trygghet också.

”Teach men not to rape” är en annan Einstein-idé som de gillar

Jag borde inte behöva förklara det här för vuxna som borde veta bättre men faktum är att om 90%+ av männen normalt inte begår våldtäkt så kommer att lära de 90%+ av männen – som normalt inte begår våldtäkt – att inte begå våldtäkt inte att minska antalet våldtäkter. Vidare verkar många skolor idag inte ens kunna LÄRA barnen att läsa och skriva så den allmänna förmågan att lära ut saker kan ifrågasättas.

Om det bara är att LÄRA barnen saker varför hör vi bara det snacket när det handlar om att barnen skall lära sig åsikter? När det handlar om att LÄRA barnen läsa, skriva, räkna eller förstå vem Julius Ceasar var så verkar samma människor inte alls kunna garantera att barnen tar till sig vad som lärs ut. Så varför skulle barnen ta till sig just dessa saker? Om man kan garantera barn lär sig saker varför används inte den metoden på matematik?

Förklara det om ni kan ni som babblar om att LÄRA barn saker.

Varför lär ni då barnen inte att räkna, läsa och skriva bättre?

Då var vi klara med diskussionen om rädslan. Jag twittrade även om vad som behöver göras för att minska det faktiska antalet våldtäkter men det får i ta i ett eget inlägg.

Kommentarer

Våldtäkter, Statistik och Vetenskapen om rädsla — 40 kommentarer

 1. Bra skrivet Erik!
  Jag hävdar konstant att tingens ordning är som de är för att någon tjänar på att de är som det är!
  Om du kan skrämma skiten ur folk, vilket är lätt även utan den massiva kunskapsbrist som existerar i Sverige, så kan du själv framställa dig som ledaren som skall ge tryggheten tillbaka. Lättast går det med de som utbildats i svensk skola.
  Man kan undra varför de upptagna idéerna blir virala just hos unga människor. Kan det bero på kunskap och erfarenhet eller möjligen bristen därpå?
  De drivande demagogerna är sådana som har sina karriärer beroende av tokeriet.

 2. Viktigt skrivet, det här är en fråga som jag tror är ganska central och värd att återkomma till regelbundet.

 3. Polisen fick nyligen skit här i Finland efter att de gått ut med ett meddelande på facebook om att ångra att man hade sex efteråt inte rättfärdigar en brottsanmälan om våldtäkt. Polisen skrev att ogrundade anmälningar sysselsätter polisen i onödan vilket är bort från att reda ut riktiga våldtäktsfall. Av 225 utredningar (av alla sexualbrott) som slutförts visade sig tom. 2/3 vara ogrundade. Polisen blev såklart anklagad för att ”skuldebelägga våldtäktsoffer”.

  Polisen skrev att både män och kvinnor gör falska anklagelser men jag är ganska säker på att kvinnor är rejält överrepresenterade i denna grupp. Ingen tycks bry sig om att mestadels kvinnor slösar resurser som kunde användas på riktiga brott eller att dessa kvinnor trivialiserar våldtäkt med sina idiotiska ånger-anklagelser.

  När jag berättade om detta för min kvinnliga kollega så reagerade hon med att fråga: ”Nå, hur definierar man en ogrundad anklagelse?” till vilket jag svarade: ”Om det inte stämmer överens med brottslagen så är den ogrundad” till vilket hon svarade ”men om det känns så för kvinnan?”. Jepp.

 4. @Matias:

  ””Nå, hur definierar man en ogrundad anklagelse?” till vilket jag svarade: ”Om det inte stämmer överens med brottslagen så är den ogrundad” till vilket hon svarade ”men om det känns så för kvinnan?”. Jepp.”

  Ugh! Kvinnan berättar inte vad som känns, hon berättar vad som inträffat. Sedan bedömer polisen om hennes berättelse motsvarar de juridiska rekvisiten för att vara våldtäkt.

  Det finns ett argumentationsfel som heter ”Moving goalpost” som är precis vad det låter som. Efter att motståndaren skjuter så flyttar du målet så inte skottet går in. Med andra ord du lyssnar först på kvinnans berättelse, sedan måste du skriva om lagen så berättelsen motsvarar lagen, slutligen måste lagen gälla retroaktivt för vad än du skriver gällde inte när det inträffade.

  Sedan är det bara ett problem. Vem skall se till den här lagen efterlevs? Några poliser lär det inte finnas kvar efter att man har skrivit bort uppgiften att utreda brott.

 5. @Bengt Andersson:

  Man kan undra varför de upptagna idéerna blir virala just hos unga människor. Kan det bero på kunskap och erfarenhet eller möjligen bristen därpå?

  Unga människor har ett så enormt behov av att känna sig autentiska och moraliska så de känner dragning till dessa förenklade tankegångar. Alla som kan svartvitt lokalisera och definiera roten till alla världens problem är populära bland ungdomar. Man känner sig både moralisk och unik då man kämpar mot yttre fiender och kommer med radikal kritik av ”makten” och samtidigt slipper man att tänka på jobbiga saker om sig själv och ens närmaste.

 6. @Erik:

  Kvinnan berättar inte vad som känns, hon berättar vad som inträffat.

  Jag tror att min kollega skulle ha enorma ’svårigheter’ att göra distinktion mellan dessa två. Men som tur räcker det med att polisen kan göra det.

 7. Tja, visst finns det missuppfattningar när det gäller risker. Dock tycker jag att jämförelsen bil-flyg haltar. När man tar bilen är man själv till stor del herre över sin situation och fördelen med bil är många gånger överlägsen flyget. I det senare fallet (flyget) är man i händer på andra och kan inget göra för att påverka.

  När det gäller risken för våldtäkt, bör man givetvis inte måla fan på väggen. Dock ökar den i takt med hypermassinvandringen. Sex av 10 anmälda våldtäkter är idag överfallsvåldtäkter. Åtta av 10 begås av utlänningar. Var fjärde svensk kvinna har att se fram emot att bli våldtagen minst en gång om det fortsätter som nu.

 8. @Risto Matinen: Kaella paa dina siffror? Oeverfallsvaaldtaekter aer saellsynta. De flesta vaaldtaekter sker mellan bekanta. Tror inte det foers officiell statistik efter ”invandrare”.

 9. @Risto Matinen:
  ”Sex av 10 anmälda våldtäkter är idag överfallsvåldtäkter.”
  Har du trovärdig källa?
  (Stämmer inte med min minnesbild av den statistik jag tog del av för något år sedan för då var den vanligaste varianten mer eller mindre bekanta personer i någons hem)

  ”Åtta av 10 begås av utlänningar.”
  Har du trovärdig källa?
  Gäller det misstänkta eller dömda?
  Gäller det personer födda utomlands?

 10. Kallar de siffrorna bs. Men när det gäller överfallsvåldtäkter är det ju kring dem polisen yttrat sig mest o sagt att de flesta är påhittade, speciellt när gärningsmannen är okänd. Var la några reportage om bl.a. två tjejer som slagit till varandra för att sedan anmäla överfallsvåldtäkt. När det inte finns någon gärningsman är det ju lättare att anmäla falskt.

 11. @Risto Matinen:
  Bortsett ifrån vad AV och Lars A just sa, så tror jag att jag kan ge dig glädjande besked angående frekvensen av våldtäkter. Om jag inte missminner mig så är den där 25%-”statistiken” en aning överdriven. Du kommer också med väldigt grava anklagelser emot (vad jag antar är) andra folkgrupper, så om du inte vill ha en fet röd stämpel med R för Rasist i pannan, föreslår jag att du utvecklar resonemanget och refererar till trovärdiga källor. Argumentet ”dom våldför sig på våra/sina kvinnor” är ett klassiskt (tillika gynocentriskt) argument för etniskt våld.
  Förövrigt påverkar väl inte vem som framför fordonet risken det innebär att färdas med det? Rent statistiskt alltså. Dessutom är det väl ändå så att även i trafiken utgör andra förare en stor del av risken.
  Härligt ordval förresten, ”hypermassinvandring”. Ordet för tankarna till stormningen av Helms Klyfta. I has no impressed.

 12. @AV/Anders
  Kan inte redovisa några källor just nu, då jag normalt inte sparar sådana eftersom jag inte förrän nyligen givit mig in i denna debatt. Jag liknar nog mest Dolf här, jag är inte ens jämställdist.

  Det enda jag på rak arm kan hänvisa till är:
  http://affes.wordpress.com/2012/08/05/invandrarna-och-brotten-5-valdtakt/ och den gamla https://affes.wordpress.com/tag/overfallsvaldtakt/

  Nej, det förs ingen officiell statistik över statens legosoldaters våldtäkter; den mörkas…

 13. Jo, man riskerar att bli kallad för ”rasist” vad man än säger/skriver om vilka som är förövarna och inte bara låtsas att det bara är män. ”Rasist” är det värsta man kan vara i PK-landet nr 1; Sverige. Värre än att misshandla, råna, våldta och mörda…

  Får återkomma med länkar som styrker det jag skrev, men lite själv kan du/ni försöka söka på egen hand?!

 14. @Risto Matinen:
  Tack för länkarna, jag får väl ta mig en titt på saken, även om invandring och integration inte är några hjärtefrågor för mig. Kommer jag att hitta en förklaring till anklagelsen att invandrare är ”statens legosoldater” om jag följer länkarna, eller har du för avsikt att vidareutveckla den formuleringen imorgon?
  Visst riskerar man att bli kallad för rasist av folk som vill att man ska hålla käften, trots att det man säger inte har med den saken att göra. När du däremot hävdar att invandrare (inte mindre än hypermassinvandare) står för en ökning av kriminalitet utan att förklara vad du baserar den utsagan på, så är det väldigt lätt att dra slutsatsen att det inte rör sig om annat än fördomar. Jag valde dock att inte dra den slutsatsen, istället valde jag att berätta för dig att ogrundade anklagelser mot etniska grupper per definition är rasism. Och ja, det är upp till dig att själv komma med belägg för dina egna påståenden.

 15. @Kollen

  Nej, du kommer inte att hitta belägg för att invandrare är statens legosoldater där. Så skrev jag inte heller. Dock är inte denna tråd lämplig för en sådan diskussion, om de inte väldigt toleranta här. Det kommer förmodligen bättre tillfällen.

  Dels är det fel att prata om invandring som sådan, min fruga är invandrare och jag har inget problem med det. Det är massinvandringen av parasiter och kriminella från tredje världen som är problemet i sammanhanget…

 16. ”Att minska våldtäkter och att minska rädslan för våldtäkter är inte samma sak!”

  Ajdå. Nu väntar vi bara på en tweet från en feminist som säger ”Jämställdister tycker inte att våldtäkter behöver minska” och tar Eriks inlägg som ”bevis” för detta.

 17. @Erik: är felstavningen av Julius Caesars namn i länken *medvetet* ironisk? Smile

 18. @Risto Matinen:

  Det du gör här precis vad artikeln försöker förhindra. Nämligen spridningen av moralpanik. Min personliga uppfattning är irrelevant och antagande men jag tror en viss överrepresenation beror snarare på vårt system och inte invandraren i sig. Jag menar, har vi ingen sysselsättning åt invandrarna så kommer så småningom brottsligheten öka oavsett var man kommer ifrån. Dessutom måste det vara upp till oss att visa tydlighet när det gäller våra regler och vad som är vett och etikett.
  Men framför allt så kan man ju läsa statistik som fan läser bibeln. D.v.s. beroende på vad agendan är för att samla folket under samma tak, så bortses allt som talar emot agendan. Precis så gör ju feministerna när de förvränga verkligheten för att samla folket.

  https://www.advokatsamfundet.se/Advokaten/Tidningsnummer/2010/Nr82010-Argang76/Invandrare-och-brottslighet–myter-och-statistik/
  (Jag vet inte sanningshalten i detta men man får åtmintone en inblick i hur lätt det är att utesluta fakta i statestik för att få verkligen att VERKA vara på ett visst sätt)

  Min teori är att oavsett var du befinner politiskt så beror effektiviteten i att trakassera en folkgrupp i hur pass duktig du är på att ljuga och undanhålla sanningar. De som inte vill någon något illa har heller inget att dölja i sanningen.

 19. @Matias:

  Reagerade också på allmänhetens resonemang kring polisens uttalande, man hävdade att ett nej alltid är ett nej och att man ska kunna ändra sig huruvida man vill ha sex eller inte. Och det är i och för sig riktigt men att det aldrig skulle vara försent att ändra och att ett ”nej” dagen efter också skulle vara giltigt?
  Krass realist, det går inte att ha ångervecka på allt med mindre än att tidsmaskinen blir uppfunnen…

 20. @AV/Anders & @Risto Matinen:
  Det är väl som sagt dåligt med statistik på det där. Men jag minns att de hade en chatt på aftbonbladet där de hade med en kvinnlig akademiker som hade undersökt det där. Hon hade då undersökt domar i våldtäktsmål och funnit att det var ungefär 50/50 fördelat svenskar/invandrare. Om jag minns rätt var antalet dömda invandrare något högre, men det var marginellt. Hon lyfta alltså fram detta som ett argument för att det inte skulle vara någon skillnad mellan invandrare och svenskar. När någon sedan påpekade att att det faktiskt innebar att invandrare var överrepresenterade eftersom de är en mycket mindre folkgrupp menade hon på att siffrorna skulle visa en mycket högre anmälningsbenägenhet mot invandrare och att vi då var rasistiska. Ett ganska underligt resonemang måste jag säga.
  Hon presenterade siffrorna för antalet dömda, orkar inte leta reda på dem nu, men det var i alla fall ungefär lika många dömda svenskar som invandrare i absoluta tal. Offentlig befolkningsstatistik ger ju att vi har ung 1,5 millioner utlandsfödda (enligt min mening det bästa invandrarmåttet) i landet, dvs. invandrarna uppgår till ung. 1/7 av befolkningen.
  Med andra ord, invandrare är dömda 7 ggr så ofta som svenskar om man tar hänsyn till befolkningsgruppernas storlek. Och det ställer oss inför valet mellan pest eller kolera. Vi har valet att medge att invandrare statistiskt sett är mer våldtäktsbenägna, eller så måste vi konstatera att vi har ett rasistiskt rättssystem där man antingen dömer invandrare hårdare och/eller svenskar mildare, vilket är etter värre. Man kan inte gärna resonera att ett högre antal korrekt dömda invandrare är ett resultat av ett rasistiskt högre antal anmälningar.
  Oavsett vilket, skall individer bedömas individuellt, ingen är mer eller mindre skyldig på grund av att vara invandrare eller svensk. Och man skall inte börja införa åtgärder mot en viss grupp av befolkningen grundat på våldtäktsstatistik. Men är det korrekt att invandrare är 7 ggr så våldtäktsbenägna per capita så har man anledning att se över invandrarpolitiken eftersom man helt klart importerar en ökad våldtäktsstatistik.

 21. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  … tillägg

  Om man ser det hela med 1/7 procentuellt. Låt oss säga att 1% av den manliga befolkningen är skyldig till våldtäkt. Det är en väl tilltagen siffra, jag har för mig att det är bra mycket lägre. Om det absoluta antalet våldtäkter är lika stort för svenskar som för invandrare skulle det innebära att ungefär 0,5% av svenska män begått våldtäkt och (baserat på förhållandet 1/7) 3,5% av invandrarna är skyldiga.
  Eller annorlunda uttryckt 99,5% svenska män är oskyldiga, 96,5% invandrarmän är oskyldiga.
  Det är då precis lika fel att hävda att ”invandrare våldtar” som ”män våldtar”. Däremot vore det befogat att se över invandrarpolitiken, men skulle sätta in rutiner att man kolla brottsregister innan man släpper in nya invandrare eller ger asyl. (Om någon tycker det är rasistiskt, låt mig påminna om att de kollar brottsregister innan de anställer dig som lärare och ingen ser något konstigt i det.), och ställa upp kriterier som måste uppfyllas (som måste kunna försörja sig och barn etc).

 22. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Men är det korrekt att invandrare är 7 ggr så våldtäktsbenägna per capita så har man anledning att se över invandrarpolitiken eftersom man helt klart importerar en ökad våldtäktsstatistik.”

  och
  @PNy:

  ”Min personliga uppfattning är irrelevant och antagande men jag tror en viss överrepresenation beror snarare på vårt system och inte invandraren i sig. Jag menar, har vi ingen sysselsättning åt invandrarna så kommer så småningom brottsligheten öka oavsett var man kommer ifrån. Dessutom måste det vara upp till oss att visa tydlighet när det gäller våra regler och vad som är vett och etikett.”

  Well, har vi inte jobb och bostäder åt svenska arbetslösa ungdomar, pengar och resurser för att kunna tillhandahålla vettiga pensioner, sjukvård och äldrevård så är det nog hög tid att se över systemet och invandringspolitiken. Sedan tror jag personligen inte på att man per automatik förvandlas till en våldtäktsman bara för att vi inte kan sysselsätta invandrarna eller att tillräckligt tydlighet saknas vilka regler som gäller för överfallsvåldtäkter. Skall vi verkligen behöva utbilda invandrarna i ”vett och etikett.” Att det inte är OK att våldta, borde vara någonting som varje frisk människa oavsett etnicitet, religion och kultur skulle kunna förstå utan extra utbildning?
  Sammantaget och inte minst av ekonomiska skäl så ser jag all anledning till att snarast se över Svensk invandringspolitik och anpassa den till verkligheten!

 23. Eftersom många olika siffror figurerar i tråden bestämde jag mig för att gå igenom BRÅ’s rapporter från 1996 respektive 2005 för att se vilka siffror som egentligen är korrekta angående invandrare och anmälda våldtäkter. Benämningarna på grupperna nedan är de som används i rapporten:

  Anmälda våldtäkter:
  Invandrare (utrikesfödda): 38%
  Invandrares barn (minst en utländsk förälder): 13%
  Icke folkbokförda: 10%
  Svenskar: 39%

  Gällande överfallsvåldtäkter som också diskuteras ovan står det såhär:

  ”Våldtäkt är den brottskategori där invandrarnas andel av den anmälda brottsligheten är högst, 38% av brotten har registrerats på invandrare. Vad gäller sk överfallsvåldtäkter utomhus är invandrarnas andel ännu högre, 47%.

  Källa:
  http://www.pdf-archive.com/2011/05/08/br-1996-2-invandrares-och-invandrares-barns-brottslighet-1/br-1996-2-invandrares-och-invandrares-barns-brottslighet-1.pdf

  I BRÅ´s rapport från 2005 kan man på sidan 41 och 43 se att den sk överrisken för att var misstänkt för våldtäkt eller försök till våldtäkt är faktor 2 för personer med minst en utländsk förälder och 5 för utrikesfödda.

  Källa: http://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800012697/2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf

  Angående hur stor del av alla våldtäkter som är överfallsvåldtäkter hittade jag följande: ”Överfallsvåldtäkter definieras här som våldtäkter som begås av gärningsmän som är obekanta för offret och som inleds med ett plötsligt angrepp. Överfallsvåldtäkterna utgör 12% av samtliga kartlagda våldtäkter, som är nästan lika stor för de två urvalsåren.”

  Källa: http://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800012829/2005_07_valdtakt_kartlaggning.pdf

  Datan i samtliga rapporter är ju tyvärr ganska gammal men det finns inga nyare publikationer vad jag vet. Invandringen ser ju lite annorlunda ut idag.

 24. @barfota:
  ”Well, har vi inte jobb och bostäder åt svenska arbetslösa ungdomar, pengar och resurser för att kunna tillhandahålla vettiga pensioner, sjukvård och äldrevård så är det nog hög tid att se över systemet och invandringspolitiken.”

  Precis, då är det ju invandringpolitiken som är fel på och inte invandrarna i sig.

  ”Sedan tror jag personligen inte på att man per automatik förvandlas till en våldtäktsman bara för att vi inte kan sysselsätta invandrarna eller att tillräckligt tydlighet saknas vilka regler som gäller för överfallsvåldtäkter.”

  Jag menade kriminalitet i stort här. Jag tror att har man ingen samhällsroll så hittar man andra roller där man fyller en funktion.

  ”Skall vi verkligen behöva utbilda invandrarna i ”vett och etikett.” Att det inte är OK att våldta, borde vara någonting som varje frisk människa oavsett etnicitet, religion och kultur skulle kunna förstå utan extra utbildning?”

  Vad som klassa som sexualbrott i Sverige behöver inte vara det i övriga världen. Tvärtom menar jag att vi behöver visa hårdhanskarna istället för silkesvantarna när det gäller kulturer som inte överensstämmer med Svensk lag och moral. M.a.o. man får ta seden dit man kommer.

  ”Sammantaget och inte minst av ekonomiska skäl så ser jag all anledning till att snarast se över Svensk invandringspolitik och anpassa den till verkligheten!”

  Håller med. Medborgarproblem verkar vara sekundärt jämfört med att hjälpa människor i andra länder. En god försörgare ser först till att ställa fram mat på bordet till sin egen familj, innan man ger bort pengar till exempelvis välgörenhet.

 25. @PNy:
  Tror vi är överens om det mesta. Sexbrottslagen i Sverige bör ses över, kvinnofridslagen, sexköpslagen och lagen om hets mot folkgrupp skall skrotas.

 26. @Bladet: Dina siffror stämmer ju ganska bra med vad jag sa, skillnaderna kan till stor del bero på de olika tidpunkterna, dina från 2005, chatten jag refererade till tror jag var 2012, så det var alltså 7 år senare, och invandringen under de 7 åren är väl så pass stor att den kan förklara skillnaden.

 27. @barfota: Den mesta lagstiftningen behöver ses över (och skrotas).
  Jag gillar min egen idé om att det borde vara tvång på att varje nytt lagförslag som antas skall medföra att två likvärdiga lagar skrotas.

 28. @Jenny:

  Män är rädda för allt möjligt. Inte minst män som har familj är rädda för att fru och barn skall råka illa ut. Det var högst sannolikt fler män än kvinnor som körde bil på grund av flygrädsla efter 9-11. Män är också rädda för att de skall bli av med jobbet eller i alla fall få karriären förstörd. De flesta män är också rädda för att kvinnor skall se negativt på dem, det är ju det som fått män så tysta. Rent praktiskt är många män rädda för upprörda kvinnor.

 29. @PNy
  Det du gör här precis vad artikeln försöker förhindra. Nämligen spridningen av moralpanik.

  Nej, hur då? Att utbölingar ståtar högst i våldtäktsbenägenhet är väl snarast att informera om vilka svenskor ska passa sig extra nog för: Negrer och araber!

 30. @Risto Matinen:

  Eller annorlunda uttryckt 99,5% svenska män är oskyldiga, 96,5% invandrarmän är oskyldiga.

  Med tanke på denna statistik tror jag det är mer tillförlitligt att lära sig känna igen andra varningssignaler än hudfärg.

 31. @MK

  Förvisso har du en poäng i att det finns andra varningssignaler. Dock tycks du glömma bort att de av mig nämnda grupperna än så länge är en liten minoritet så deras överrepresentation i våldtäkter är mer än en tiopotens högre. Så min varning är mer adekvat än din…

  Du kan väl beskriva dina varningssignaler! Inga/få lär vara bättre än mina…

 32. @Risto Matinen: När jag var lite yngre var det ”finnarna” man skulle akta sig för eftersom de alltid slogs med kniv. Döm om min förvåning när jag upptäckte att de finska invandrarna faktiskt var väldigt trevliga…

  Att du använder ord som ”neger” och uttrycker dig generellt och godtyckligt om ”araber” som em enhetlig grupp säger för min del tillräckligt om din invandrarsyn… sorgligt!

 33. @Mumriken

  När jag var väldigt mycket yngre var en av mina bästa kompisar en finne (på lågstadiet), han heter Greger och då nyinflyttad. Jag har fler finska vänner än svenska. Förvisso är de flesta av dem akademiker. Med min pseudonym borde Mumriken först tro att jag är finne, men det tänkte Mumriken inte på? Jag är dock inte finne, utan det är mitt finska alterego.

  Mitt förslag är att låt bli fjärrskåda vad andra är för sorgliga typer. Utifrån några textrader dras långtgående slutsatser om en person som jag, Mumriken inte känner. Jag är tyvärr (inget jag önskade) inne på min tredje och sista ”kärring”. Två av tre är invandrare, och den sista är finska!

  Det övriga avstår jag att kommentera här, eftersom det är långt utanför trådens ämne. Vid lämpligt tillfälle kommer jag förmodligen att utveckla vad jag anser om ordbruk och skillnaden mellan person och grupp, vilket Mumriken tycks sakna förståelse för, liksom allt för många i dagens antisvenska och antimanliga Sverige…