Vad tycker ni om trosreklamen inför fars dag?
avatar

Hejsan sötisar Smile

Ni har väl inte missat den upprörande trosreklamen? Det riktades faktiskt såpass mycket kritik att reklamen drogs tillbaka.

trosinstaart

Foto: Skärmdump/Instagram

Vilken är den första tolkningen ni gör av bilden? Det finns en del som tolkar det som att denna gåva ska ges från barnen till pappan (som i sin tur ska få kvinnan att ta dom på sig). Och någon som tänkt tanken att det är pappan som ska ha detta på sig. Jag har inte tänkt på något av de alternativen utan tror att tanken bakom var att kvinnan/ mamman ska köpa det till sig själv för att sedan… ja… överraska mannen och göra honom glad?


I metro kan man dessutom läsa:

I ett mejl till Metro skriver Sturegallerians marknadskoordinator Maria Jälmestål att hon beklagar att människor blivit upprörda:
” Det är olyckligt om vissa känner sig förolämpade av Sturegallerians fars dag-kampanj. Det är på intet sätt menat att vara sexistiskt, kränkande eller objektifierande. Vi tar givetvis allvarligt på detta och har därför tagit bort de enheter som upprör och ersätter dem med traditionella presenter.”

Jag skrev en kommentar om reklamen på facebook:

Jag hade tyckt reklamen var passande till alla hjärtans dag kanske, då vill man ju kanske köpa några sexiga underkläder. Men till Fars dag? Nej då hade jag hellre hjälp barnen att göra något fint för sin pappa, och hade jag gett något hade det varit kanske bilder på barnen inramade? blommor som säger att han är en bra pappa? Men.. reklamen i sig.. den vänder sig ju till vuxna.. och kanske vissa gillar den typen av uppvaktning på fars dag.. så inte särskilt upprörande i mina ögon..

Men ju mer jag tänker på det, varför inte?

Det hör väl lite ihop med att man tänker att det är hans dag. Och visst, det är framför allt som pappa det är hans dag. Men det skadar väl inte att hylla pappan i familjen på mer än ett sätt? Jag skulle i alla fall inte bli arg om jag på mors dag fick presenter från barnen under dagen och sen mot kvällen möttes av en mer sexuell överraskning av sin partner, bara för att jag ska få en fin dag.

Vad tänker ni?

/M

ps. Vad gör ni till papporna på fars dag? Och ni som är pappor, vad önskar ni er? ds.

Kommentarer

Vad tycker ni om trosreklamen inför fars dag? — 63 kommentarer

  1. Det som oroar mig mest och gör mig alldeles förtvivlad över nymoralismen i samhället är inte att det finns gnällspikar i övermått utan att ingen vågar stå på sig och förklara varför de gör som de gör utan det skall dras tillbaka och ursäktas. Vad fan är detta för jävla mobbingsamhälle? Det gäller reklam, butiker, forskning, journalister, ja alla skall behöva krypa för den nymoralistiska idiotin!
    Japp, ungefär så!

  2. Pingback: Vad tycker ni om trosreklamen inför fars dag? - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

  3. Sexuellt utsvultna småbarnsföräldrar behöver lite romantik i vardagen för att hålla äktenskapet levande. Kvinnolobbyn ska hålla sig borta från andra människors sovrum.

  4. Jag anser nog att problemet är folks allmäna gnällighet över företeelser. Faktum är att jag själv tycker det är möjligt att misstolka budskapet och finner det därför ganska komiskt, ungefär som när Locum hade sin berömda reklamkampanj.

    Men att bli upprörd över det är givetvis bara trams och ett tecken på att folk har för få riktiga problem.

  5. Vad anser jag om trosreklamen på fars dag?

    Jo, att det nu är inne att ta för givet det rätta sättet att tolka saker är hur den minst intelliganta idioten hade tolkat dem. Det är uppenbarligen på mode att vara dum i skallen och av ekonomiska orsaker ser vi nu dumbass-appeasement från kommersiella intressen.

  6. Ja, jag håller helt med Bengt Andersson. Det var också det här som jag började diskutera med Anna i mitt inlägg om TV-Indoktrinering (TVI) när vi kom in på leksakskataloger. Hon är ju bosatt utanför sverige och verkade inte riktigt ha bilden klar för sig hur det fungerar här. (@Anna mitt inlägg om uppfostran är halvskrivet och kommer, jag har inte glömt det, ber om ursäkt att det tar sån tid.) Läs gärna också mitt inlägg om sexistisk reklam, det är i allra högsta grad relevant i den här diskussionen.

  7. De flesta män gillar sexiga underkläder på sin flickvän/kvinna. Att gapa bort en reklam för detta inför fars dag måste var det småaktigaste som Sveriges social-justice kulturkrigare gjort på mycket länge. Snacka om att kränkas av egen dumhet och småaktighet.

  8. @Erik:
    Filmen gick på TV för bara några dagar sen. Jag får lov att säga att den var ganska tramsig, men idén var ju ganska bra och början som man ser i klippet här är ju ganska superb.

  9. Alltså, man måste vara besatt av massa sjuka idéer, om man tror det handlar om dottern som ska komma iklädd ett par genomskinliga trosor. Den naturliga kopplingen är förstås att det handlar om blivande fäder – och hur man ser till att det blir barn.

    Det är en lek med betydelsen vad som ingår i fars dag, och som jag kan tycka är sund. Kalla det heteronormativt, men ska det bli barn är det fortfarande det gamla hederliga sättet som det kommer gå till på.

  10. Trosor till fars dag ? Verkar lite skruvat. Varför inte ett par Björn Borg kallingar med en explicit framträdande bula som antyder en välhängd könsapparatur.

    Trosor … pfff. Löjligt.

  11. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): (@Anna mitt inlägg om uppfostran är halvskrivet och kommer, jag har inte glömt det, ber om ursäkt att det tar sån tid.)

    Jaa, jag väntar och väntar! Wink Men den som väntar på något gott… nä ingen stress Dolf, jag litar på att du inte har glömt det. Nästan ännu mera otåligt väntar jag på hen-inlägget, jag kan inte fatta varför någon kan tycka det är dåligt att utöka språket med det ordet, vilket min uppfattning är att du tycker, så därför är jag väldigt intresserad av att höra dina motiveringar.

    Hon är ju bosatt utanför sverige och verkade inte riktigt ha bilden klar för sig hur det fungerar här.

    Nej, det har du rätt i. Jag har nu börjat läsa lite ett par svenska feministiska bloggar och kan faktiskt inte fatta att verkligheten där är så annorlunda än i Finland. Okej, jag har inte bott i Finland heller på ett år, men kan ändå med ganska stor säkerhet säga att radikalfeminismen inte har lika stort fotfäste i Finland. Ännu i alla fall. Ofta sker ju samma utveckling som i Sverige fast några år senare i Finland, så där måste vi finlandssvenska feminismkritiker göra oss hörda ifall utvecklingen går åt fel håll.

  12. @Johan:
    ”Jag anser nog att problemet är folks allmäna gnällighet över företeelser.”
    @Bengt Andersson:
    ”Det som oroar mig mest och gör mig alldeles förtvivlad över nymoralismen i samhället”

    Sammanfattar ungefär vad jag tycker också.

  13. @Erik:

    Ah, ”Idiocracy”, den filmen är askul. Tyvärr räcker det ju att öppna en DN, slå på TV eller P3 för att inse att vi i stort sett redan är där Frown

  14. På fars dag tänker jag mig att det är barnen som uppvaktar sin pappa, inte partnern. Därför blir texten ”please please him” tillsammans med trosorna mycket märkligt.

  15. @He(rr)n:
    Är det? Jag tror snarare att det är mamma som står för arrangemanget med barnen som lydiga statister fram till dess barnen börjar åtminstone närma sig vuxen ålder.
    Sak samma på mors dag, fast tvärtom.
    Jag har tyvärr inga klara minnen av vare sig mors eller fars dag från min barndom, men jag är ganska säker på att jag själv aldrig har ordnat nåt firande för nån av mina föräldrar.

  16. @Anna:
    uppfostran kommer nog imorgon eller måndag. Men ”hen” får du nog vänta lite längre på, det blir nog ett ganska tungt inlägg, så jag måste åtminstone göra färdig del II av Hatet innan jag ger mig på ”hen”. Men det kommer.

  17. Reklamen är uppenbart riktad till mamman att hon ska sexa upp sig på fars dag, för sin man, barnens pappa. Ge honom lite uppskattning för att han är en god far och make, typ. Om man omedelbart tänker på incest och liknande bör man fundera över sina associationsbanor och skruvade fantasi.
    Min andra tanke var att de ville hoppa på ”50 shades of Grey”-tåget.

    Själv firar vi inte så mycket fars/mors/alla hjärtans dag. Dagar som är skapta för att vi ska handla och konsumera mera. Jag åker på innebandymatch med min son istället på ”stora förtryckardagen” som en viss Fanny Åström kallar den.

  18. @He(rr)n: Men om man nu tänker att partnern också får ge sin uppvaktning på fars dag, är det så himla dumt av en å tänka så? Kan inte alla uppvakta farn i familjen på sitt sätt?

  19. Dessutom tycker jag att det är ett vackert sätt att visa sin uppskattning på …

  20. Drogs tillbaka märkligt WTF.. visst, medelmåttig reklam (gissar på kvinnlig proj.ledare) men alltså slutar med censur.. och pga moralism i Sverige? say what? Indien? Vitryssland? Ahh ok jag förstår Iran är de nya idealet?

  21. sist jag kollade så gillar både jag OCH min fru snygga underkläder på/till henne. jag förstår inte upprördheten från kränkta kvinnor på Södermalm. helt obegripligt

  22. En synnerligen ekivok reklam.
    Knappast ett behov jag vill att mina barn skall associera till nær de tænker på mig som førælder.
    Jag vill hellre att mina barn tænker på vem jag ær som individ och vilken betydelse jag har haft før alla mina barn , vilket ær en uppfostringssak.
    .
    Per Hagman
    .

  23. Fars dag handlar väl om att visa uppskattning för en far oavsett om det är från partnern, barnen eller någon annan. Det kontroversiella är väl i så fall synen på sex som en gåva eller ynnest snarare än något naturligt och gemensamt.
    Jag tycker att det är en j**ligt överdriven, onödig och sexistisk tolkning att allt som har med pappor att göra helt plötsligt ska kopplas till incest eller pedofili. Det finns inte en chans att en motsvarande reklam på mors dag skulle tolkas på det sättet, där är också fokus helt på mamman inte på vem som ger.

  24. @dolf:

    OT, men de som hävdar att hen är ett könsneutralt pronomen vet inte vad de pratar om. Har man HELT slutat med grammatik i svenskundervisningen?

    Svenskan har FYRA genus (ursprungligen tre) – femininum, maskulinum, neutrum, och sedan en sammansmältning av femininum och maskulinum som kallas utrum. Utrum kallas ibland reale eller ambigen. Samma sammansmältning har skett i de germanska språken norska, danska, skånska och nederländska/flamländska/afrikaans. I tyska och isländska har detta INTE skett, det existerar inget utrum i dessa språk.
    Artefakter av svenskans gamla femininum är de substantiv som slutar med ett obetonat -a, och har pluralformen -or.
    Strumpa, lampa, skola, klocka, människa. I en del svenska dialekter säger man fortfarande ”Skola? Ho bôrjer klocka åtta! Spring, för ho ä redan fäm i åtta!” (värmländska)

    Utrum är alltså DUBBELKÖNAT, alla ord som har ”den” som personligt pronomen, eller för all del ”de” som bestämt artikel på holländska.

    Neutralt personligt pronomen? ”Det”! Substantiv som i bestämd form slutar på -t är per definition neutrala.
    ”Jamen det låter så opersonligt!”. Ja, det är liksom POÄNGEN med neutralt genus. Tyska och isländska har neutrum.
    ”das Mädchen” (flickan på tyska) är neutrum.

    Nu har man börjat förväxla kasus på opersonliga pronomen (”man” i subjektiv, ”en” i objektiv) också, vilket är ännu mer korkat. Opersonliga pronomen saknar både genus och numerus. Men det saknar fanimig inte kasus.
    Korrekt exempel: ”MAN får akta sig, så de inte skjuter på EN”
    Feministisk kasus-sallad: ”EN får akta sig, så de inte skjuter på ENHEN”.

    Folk som börjat använda hen som skällsord, har uppenbarligen så mycket språkkänsla kvar att man anser det vara ett neutralt substantiv, inte pronomen:
    ”DITT jävla hen”, ”DET är ETT sådanT där HEN”, ”Men vilkeT korkaT HEN!” etc.

    Skulle jag få in jobbansökningar där man inte använder korrekta standardsvenska pronomen, med rätt kasus (de/dem, han/honom, man/en) eller påhittade ord (hen/henom) så har personen idiotförklarat sig själv, och den ansökan åker i papperskorgen. Det är ungeför lika korkat som att komma småpackad på en anställningsintervju…

  25. Jag har ingen åsikt om reklamen, men mina åsikter om reaktionen på reklamen och i synnerhet att marknaden böjer sig för gaphalsarna, varje gång, det beskrivs väl av tidigare kommentatörer.

    Vi firar inte fars dag (det är mårtensafton man firar idag för mig.) eller mors dag. Och vår son skulle då rakt inte fira det då delta i kommersiella jippon generellt går mot hans åsikter.

    Men … min man är en bra far för vår son. Något jag naturligtvis är tacksam för. Om vi hade firat sådana dagar, varför skulle inte jag kunna visa min uppskattning för hans roll som pappa och hur väl han fyller denna funktion med ett par sexiga underkläder? Var är problemet?

  26. @Magnus:
    Helt underbar genomgång och en liten fingervisning av vad kunskap är. Till skillnad från det kunskapsförakt som florerar i den imbecillaste av världar, nämligen svensk bloggosfär där det förvisso trots allt finns en del kunskap som tyvärr inte tillräckligt lyckas uppväga det katastrofala läget.
    Hela min grammatiskt och språkligt betingade självkänsla gavs därvidlag en kick och ett hopp om framtida resultat i kunskapens tecken.
    Tack!

  27. @Magnus:
    Inga direkta invändningar från mig. Bortsett från att jo, jag kan faktiskt förstå tanken med ett könsneutralt pronomen som ”hen”. ”Han” och ”hon” är ju utan tvivel könsspecifika, ”den” och ”det” är visserligen neutrala, men de betecknar huvudsakligen saker och är också artiklar. Rent lingvistiskt hade jag välkomnat ”hen” (och jag började faktist använda det ett tag innan jag ändrade mig och dissade det helt), jag dissar det helt enkelt på grund av att det drivs på av politiska skäl och är språkmanipulering i bästa 1984-stil. Men som sagt, jag har länge tänkt ta upp det i ett(?)inlägg, och det lär bli ganska tungt för jag vill gå till botten med det en gång för alla så jag verkligen kan säga som filosofen (var det Descarte?) som avslutade sin sista bok med ”Och därmed anser jag ämnet [filosofi] vara avslutat”.

  28. Om man har åsikter om företags och medias utbud brukar det heta att man ska utnyttja sin kundmakt. Och när det gäller annat man är missnöjd med så gäller väl liknande, att man påtalar det och opinionsbildar. Nu vet jag inte vad som sagts i alla cyberrymdens hörn om detta. Faktiskt har jag mest sett kommentarer från de som är kritiska mot kritiken.

    Men när jag funderade mer på detta idag desto mer sällar jag mig till de som är kritiska till reklamen. Fars och mors dag tycker jag kan vara fredad från sexanspelningar. Och vem är det som säger ”Please please him”? Företagen? Barnen? I vilket fall som helst blir det i mina öron milt sagt bara plumpt.

    Att det sen skulle handla om censur håller jag inte alls med om. Ingen har tvingat någon att plocka ner reklamen (om jag inte missat något?). Företagen annonserar i det offentliga rummet och då är det inte mer än rätt att folk har rätt att tycka till. ”Marknaden” har så fått ta del av lite kundmakt (både för och emot) och har sedan tagit ett eget beslut utifrån detta.

  29. @Mia.:
    Du, och andra, är förstås helt fria att ogilla trosreklamen och att också gå ut med sin kritik. Det som jag, och tror jag många andra med mig, tycker är så otäckt är att det räcker med att några få på pk-sidan ställer sig kritiska till något eller känner sig kränkta så vips så böjer sig företagen, gör en pudel och drar tillbaka produkten. Det handlar inte om en engångsföreteelse med trosor. Det rör ju allt möjligt, från leksaksktaloger och barnböcker, till att ica-reklamen fälls (av vilken nämnd eller ombudsman det nu var) för att man skämtade med att Cindy inte köra truck. Jag vet inte om det finns några egentliga formella maktmedel man kan ta till för att tvinga företag att ta bort reklam eller produkter som man anser moraliskt tveksamma, men man har uppenbart en stark informell makt eftersom det aldrig, vad jag kan se, händer att ett företag står på sig och hävdar sin rätt att använda reklamen eller sälja produkten.
    Visst, folk får ogilla trosreklamen så mycket de vill, det har jag inga invändningar emot. Jag invänder däremot mot att ”pk-isterna” har ett så starkt inflytande att de bara kan lägga in veto lite hur som helst.

  30. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    ”Du, och andra, är förstås helt fria att ogilla trosreklamen och att också gå ut med sin kritik. Det som jag, och tror jag många andra med mig, tycker är så otäckt är att det räcker med att några få på pk-sidan ställer sig kritiska till något eller känner sig kränkta så vips så böjer sig företagen, gör en pudel och drar tillbaka produkten. Det handlar inte om en engångsföreteelse med trosor. Det rör ju allt möjligt, från leksaksktaloger och barnböcker, till att ica-reklamen fälls (av vilken nämnd eller ombudsman det nu var) för att man skämtade med att Cindy inte köra truck.”

    Vissta har du rätt. Det börjar bli alltför många pudlar och undfallenhet i samhället, allt för att falla feminister, genusmaffian och PK-isterna i smaken. Kanske dags att återinföra hundskatten Smile

  31. @Bashflak:

    Stämmer, skulle ha skrivit ”kundmakt”. Alltså potentiella kunder som talade om att de inte ”köper” reklamen. Sen har jag inte uppfattat att någon menat att man ska införa något förbud. Men då jag inte läst allt kan jag ha fel.

    @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    Så hur protesterar man om man vill protestera? Hur förändrar vi om vi inte får lobba för förändring? Och visst händer det att företag står på sig. Vill minnas att det var mycket liv gällande reklamen för Nogger black men att den fick vara kvar. Då köpte inte de flesta inkl företaget argumentet. Liksom sexiga underkläder dyker upp år efter år i HM´s reklam trots protester och ibland t o m civil olydnad i form av förstörelse. Och i det här fallet tycker jag inte heller att det bara var pk-ister som var emot sas. Många tyckte (även här) att man inte skulle koppla ihop fars dag med sex utan att det är far som far som ska firas.

  32. @Mia.: Det förekommer mig veterligen ingen formell censur, men väl en informell sådan. (Hade jag varit feminist, vilket jag gud ske lov inte är hade jag sagt att det var en dold struktur.) Folk har ju rätt att protestera, så jag vet ingen annan råd än att man uppmuntrar ”andra sidan” till att stå på sig och visa lite ryggrad.
    Nogger var före min tid, så jag är inte insatt i vad som hände då.

  33. @Mia.:

    Många tyckte (även här) att man inte skulle koppla ihop fars dag med sex utan att det är far som far som ska firas.

    Nu måste nog påminnas om den ursprungliga Fars-dagsången: Fredmans epistel No 23 – här sista versen:

    Tack för hvart sänglag, Skål för hvar trogen,
    Som gjort vid Brudstoln sväng;
    Tack du som virket högg och drog ur skogen
    Til min födslo-säng;
    Tack för din låga,
    För din förmåga,
    Du min gamla Far;
    Kunde vi råkas,
    Skulle vi språkas,
    Supa några dar;
    Min bror du blifva skull,
    Och som jag så full.
    Och som jag så full.

    Bellman skulle säkerligen ha gillat trosreklamen…

  34. Överlag en bra dag. Firandet började redan igår, när äldsta dottern kvalade in till SM-final i sin sport (allt annat än sista plats är dock en enorm framgång).

    Hustrun har haft trosorna av och döttrarna trosorna på, som en familjefar vill ha det. Barnen bjöd mig frukost på sängen med blommor, kramar, teckningar och egenkomponerad sångtext.

    Sen vann klarade familjens häst en hinderbana felfritt med mellandottern på ryggen, vilket den inte gjort innan. På eftermiddagen bad med lillgrabben i simhallen. Och däremellan hann jag slappa och blogga lite.

  35. @Mia.:
    Ha ha, jag ringde till min barndomspolare ikväll för att gratta honom på 54-årsdagen (Men hälsade honom med ”lycka till på fars dag” när han svarade. (Han är som jag barnlös)). Han berättade att han igår varit i bybastun som vi alltid brukade basta i på lördagarna på den tiden det begav sig. Där hade han sagt till gubbarna att han ”var född 1977”, och när de tittade undrande på honom så preciserade han med att säga att han ”var född 1976 också”, men det var inte förrän han fyllde på med ”1975” som poletten trillade ner.
    Nej, jag syftade på att jag var bosatt i Danmark då och av den anledningen var helt omedveten om nogger-skandalen.
    (Jag var själv född 2010, 2000, 1990, 1980, 1970 och 1960, men icke tidigare än så)

  36. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    ”Den” är inte neutral. ”Det” är däremot neutralt (neutrum).

    Eftersom jag pratar flytande svenska, god engelska, hyfsad rumänska, dålig franska, usel tyska, en smula serbokroatiska, förstår riksdanska (danskt ex) och riksnorska, så har jag i alla fall kunskaper i fem germanska språk, två latinska och ett slaviskt.
    Alla germanska har varit tre-genus språk, innan uppkomsten av utrum i de nordiska+nederländskan, eller i engelskan där man slagit ihop alla tre. Alla slaviska språk är tre-genus-språk. I de latinska har man plockat bort neutrum. (Hävdar nån wikipedist att rumänskan har neutrum, hävdar jag att det är skitsnack, vissa substantiv är maskulin i singel och feminin i plural, det är inget ”äkta” neutrum). Latin hade neutrum men det är utdött, utanför Vatikanen i alla fall.

    I serbokroatiskan (som också har tre genus) kan man inte ens bilda tempus på förfluten tid på verb, eftersom språkets perfekt liknar våra particip (böjs med hjälpverbet biti, ”att vara”, inte med ”att ha” som i svenskan).
    ”Ja sam zaspao” (Jag har sovit, eller bokstavligen, jag är soven, man), ”Ja sam zaspala” (samma för kvinna), ”One su zaspale” (samma plural, oavsett kön). ”Ono je zaspao” (det har sovit). Tanja nämde ett bulgariskan funkar likadant, det är också ett sydslaviskt, hyfsat närbesläktat språk med serbiska.

    Ah, vi tar debatten om ett femte hen-genus i svenskan när artikeln kommer.

  37. @Magnus:
    på vilket vis skulle ”det” vara mer neutralt än ”den”? Det finns väl, i modern tid i alla fall, ingen grammatisk skillnad mellan dem. Det finns mig veterligt inga klara regler för när det ena eller det andra skall användas, utan det är i hög grad uttalsstyrt (hus, bus, grus, rus och snus är ”det”, fast lus är ”den” tillsammans med stad, eldstad, bostad, fristad, boll, roll, tall, men ett troll och ett fall) , och det förekommer ett visst godtycke (och förvånvansvärt många fall där man kan använda vilket som: sylt, näbb, öl, test, finger m.fl.)
    Jag har nästan slutat använda mig av ”neutrum” och ”utrum” för jag tycker de är mest förvillande, eftersom ”neutrum” känns som ”n” och ”utrum” känns som ”t”, men det är tvärtom. I de fall jag har behov av att särskilja dem säger jag ”n-genus” resp. ”t-genus” så blir det inga förväxlingar, och alla som en gång fått ”n-” och ”t-” förklarat för sig fattar omedelbart vad man menar.
    Det här är ju något som skapar kroniska besvär för invandrare, och jag har själv noterat att när det gäller nyord (eller ord som helt enkelt var ovanliga på min tid fast de fanns) som tillkommit under tiden jag bodde utomlands och som har blivit en del av mitt ordförråd via engelskan, inte svenskan, så är det snarare regel än undantag att jag gör tvärtemot vad som är gängse bruk i sverige. (Jag skulle till exempel spontant säga ”Vi har ett policy för den här paradigmen”)

  38. @Dolf

    ”på vilket vis skulle ”det” vara mer neutralt än ”den”?”

    Jo då ”den” kan användas om personer men inte ”det”, ex. ”den som..”

  39. @Magnus:

    Mycket intressant sammanfattning. Jag är rätt språkintresserad men lite rostig i grammatik. Detta skall sparas som framtida referens!

    Själv slutar jag i nio fall av tio att läsa om jag ser ordet ”hen” användas. Dels för jag inte gillar bäbisspråk och dels för att jag inte vill känna mig delaktig i en feministiskt språknorm.

  40. Svar på rubriken:
    Jag tycker inte reklamen är upprörande men lite korkad. Gissningsvis är det en person utan barn men som brukar ”fira” fars dag med sin manlige partner som gjort den. Eller så gjorde de den provocerande för att skapa rubriker.

    Ansvariga på Stuegallerian tar nog så lagom ”allvarligt på detta”. De himlade väl med ögonen och sade till varandra, jag nu får vi ta ner skylten bums annars blir vi invaderade av Södermalm. Eller så fnissade de över att feministerna gick rät i fällan och skapade rubriker som det var tänkt. Svårt att veta.

    Vi bor uppenbarligen i ett välmående land som har tid och energi till detta. Det om något är glädjande i alla fall.

  41. @Antero:
    Det där är en sammanblandning av pronomen och artikel. Visst, det heter ”den [person] som …” men det heter också ”det [barn] som”. De flesta personord är n-genus, men det finns också de med t-genus. Hur som helst, skulle ”det” vara mindre neutralt för att det vanligtvis inte används om personer? Vilket kön menar du i så fall att ett moln eller ett hus tillhör? Ett ord som används om saker som till sin natur verkligen är neutrala ur könshänsende måste väl vara det mest neutrala man kan tänka sig.

  42. @Adam Bek:
    Nu vet jag inte vad sturegallerian är, men om det är en butik för dam(under)kläder så är det knappast i deras intresse att uppmana kundkretsen till att uppvakta far med kaffe på sängen. Så de gör givetvis den koppling de kan mellan sin produkt och fars dag. Det skulle knappast fungera bättre med en kvinnohatt istället för ett par spetstrosor.

  43. @dolf

    Precis!!! Alltså det är en underklädesaffär som gör reklam för att sälja sina trosor. Jag tycker det var en bra kampanj och oerhört föratåligt av dom såklart. Självklart så skulle många män uppskatta att frun köpt trosor som hon överraskar sin man med, bättre än strumpor va, och dom som säljer trosor bör ju såklart inspirera (glra reklam för detta). Ähh jag tycker detta är så märkligt att jag kräks lite i munnen åt pk-mobben.

  44. @Mia.:

    ”Om man har åsikter om företags och medias utbud brukar det heta att man ska utnyttja sin kundmakt.”

    Javisst, vilket betyder att inte lägga pengar/uppmärksamhet på saker man inte gillar (se Howard-Stern debatten). Kort sagt betyder det att när det visas saker man ogillar så byter man kanal. Vad vi sett här är raka motsatsen.

    Vidare finns en god risk att företaget inte bara visste att gap och skrik-maffian skulle reagera utan dessutom räknade med det och låg bakom kampanjen. Att reta upp feminister är numera vanlig strategi och beskrivs i Ryan Holidays bok ”Trust me I m lying”

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vart-hat-mot-sexism-ar-sjalva-strategin_8176684.svd

    ”Och när det gäller annat man är missnöjd med så gäller väl liknande, att man påtalar det och opinionsbildar.”

    Nja, snarare brukar man argumentera. Att ”opinionsbilda” utan argument tror jag inte ens var möjligt före twitter, facebook och instagram. Det är först nu man kan tycka saker bekvämt med ett knapptryck och känna sig viktig.

    ”Nu vet jag inte vad som sagts i alla cyberrymdens hörn om detta. Faktiskt har jag mest sett kommentarer från de som är kritiska mot kritiken.”

    Vad jag är kritisk mot är att kritikerna baserar kritiken på sina egna påhitt (tolkningar) och konstruktioner. Det är på sitt sätt logiskt att samma personer som ideligen tjatar om konstruktioner tar sina egna konstruktioner för givna som mer sanna än andras.

    (Det är lite som när ett parti säger regeringsmakt inte funkar och sedan gör allt de kan för att sabotera regeringsmakten så de kan säga ”told you so”)

    ”Men när jag funderade mer på detta idag desto mer sällar jag mig till de som är kritiska till reklamen. Fars och mors dag tycker jag kan vara fredad från sexanspelningar.”

    Så nu är det plötsligt enligt vissa feminister ok att säga kvinnor klär sig på ett visst sätt är kopplat till sex? Det är såklart heltok om du vill säga det men att personer som ägnat hela debatter åt att klaga på att kvinnors kläder kopplas till sex nu använder det argumentet är minst sagt oärligt.

    ”Och vem är det som säger ”Please please him”? Företagen? Barnen? I vilket fall som helst blir det i mina öron milt sagt bara plumpt.”

    Den som säger ”please, please him” är vi själva om vi tycker det är ett bra förslag. Det existerar ingen magisk ”reklamteknik” som tvingar folk att köpa saker. Reklam visar upp varor och ideer som vi själva kan ta efter eller inte. Det är alltså bara förslag som antingen upprepas av oss – eller inte.

    ”Att det sen skulle handla om censur håller jag inte alls med om. Ingen har tvingat någon att plocka ner reklamen (om jag inte missat något?). Företagen annonserar i det offentliga rummet och då är det inte mer än rätt att folk har rätt att tycka till. ”Marknaden” har så fått ta del av lite kundmakt (både för och emot) och har sedan tagit ett eget beslut utifrån detta.”

    Kundmakt är inte åsikter om reklamen. Kundmakt är huruvida man köper produkten eller inte. Eftersom det här handlar om reklamen och inte produkten så är det definitivt just åsiktscensur. Reklam är åsikter dvs förslag. Hela den här debatten handlade om att vissa inte ville höra vissa åsikter.

    Den sk PK-maffian fungerar så att de anser vissa åsikter är på den ”onda” sidan och andra åsikter på den ”goda” sidan och därmed blir alla deras onda handlingar okejf för i deras värld är det ok med ondska mot ”de onda” Så länge de kämpar FÖR ”de goda” får de själva vara så onda de vill.

  45. Jag tycker kampanjen är effektsökeri av det sedvanliga slaget, och att reaktionerna är vad man kan förvänta sig i Sverige, där taket i det offentliga samtalet är i jämnhöjd med trottoarkanterna.

  46. @Dolf
    Å ja, du har helt rätt i att jag sammanblandade partikeln med pronominet.

    Du skriver: ”Vilket kön menar du i så fall att ett moln eller ett hus tillhör?”

    Ingetdera (kön) blir mitt svar, då det är det ”neutrum” betyder. ”Utrum” å andra sidan betyder bådadera. Men visst, ord som ”lampa” och ”tavla” upplever jag inte ha mer ett kön än vad ”hus” och ”moln” har, de är alla lika neutrala för mig. Det är väl mest av språkhistoriska skäl man väljer att benämna det så. Den obestämda artikeln ”en” är ett sammanfall av maskulinum och femininum och härav bildades ”den” för dessa ord i analogi med ”det”, medan ”han” och ”hon” reserverades för könsliga varelser. Hela problematiken ligger alltså i att substantiven idag bara uppvisar två slag, medan valet av pronomen beror på om tinget är könsligt (=han/hon) eller inte (=den/det).
    Jag kan nog ge dig rätt i att en revidering av terminologin vore önskvärd, men den språkhistoriska aspekten försvinner då.

  47. @Antero:

    Oj, vilken språktråd det blev.

    ”Det”, neutrum, kan inte användas för personer/djur (animata substantiv), men såväl ett sto, ett barn, ett får och ett luder är animata och just exakt neutrum. Tyskans das Mädchen (flickan) är neutrum.

    Ännu konstigare är att moder är ett gammalt maskulint substantiv.
    I fornnordiskan är nästan alla substantiv som slutade med -er maskulina. Problemet är bara att man numera nupit bort -er/-r-ändelsen så det går inte att se det längre. För den som tycker islänningar säger -ur efter alla substantiv (och deras bestämmande adjektiv) har alldeles rätt! Det är maskulina substantiv i nominativ-kasus som slutar med -ur.
    Den (!) som sett den isländska filmen ”Korpen flyger” minns det drakoniska konstaterandet när man hittade ett lik med en kastkniv i bröstet. Två ord. ”Tungur knifur..” (”en tung kniv).
    Sedär, där fick jag med ett filmtips till åt Dolf.

    Fisk hette fiskr på 1200-talet. Nominativ fiskr, ackusativ fisk, genitiv fisks, dativ fiski. Genitiv finns kvar i moderns svenska.
    Eftersom ”alla visste” att fiskr slutade på -r så var det med största säkerhet ett maskulint substantiv. Så det FANNS en tumregel.

    Det finns en artefakt kvar i svenskan, och det är adjektiv framför ett substantiv. Den ungE mannen, den ungA kvinnan. Likadant med particip-avledningar av verb: Den dräptE mannen, den dräptA kvinnan.

  48. Fördelen med kasus är att ordföljden är friare.
    Fiski[dativobjekt] gaf mat[ackusativobjekt] mandhr[subjekt].

    Idag bör man, måste snarast, använda ordföljden subjekt-predikat-ackusativobjekt-dativobjekt.
    En man[subjekt] gav mat[ackusativobjekt] åt fisken[dativobjekt].

    I fornnordiska såg man på kasusböjningen vad som var vad. Alla som läst tyska känner igen vad kasus är.
    Men det finns fler indoeuropeiska kasus är så! Tyskans dativ är en sammansmältning av tre kasus: dativ, lokativ och instrumentalis.
    Dativ = sekundära objekt, som har fördel eller nackdel av predikatet.
    Lokativ = geografisk position. Alla prepositioner som handlar om BEFINTLIGHET (i, över, under, mellan, bakom, på, bredvid…) styr lokativ.
    Instrumentalis = det objekt MED vilket en handling utförs.
    Ablativ = härstamning, det objekt VARIFRÅN något kommer.

    Slaviska språk brukar ha kvar 5-6 kasus.

  49. Fars dag är en hyllning till pappor och alla bör komma ihåg vad ens pappa har betytt för en.

    Fars dag är INTE en hyllning till män i största allmänhet. Fars dag är INTE till för att kvinnor ska tillfredsställa sina barns pappa. Jag ska inte fira min man. Det ska mina barn göra själva.

    Kristna högern eller Katolska kyrkan hade med säkerhet reagerat lika dant om denna reklam skett i något annat västerland än Sverige.

  50. inte att förglömma de bestämda formerna också:

    fiskrin fisksins fiskinum fiskin
    fiskanir fiskanna fiskumin fiskana

    mycket ändelser var det en gång i tiden.

  51. @Stina:

    Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Bellman har ingenting med et hela att göra.

    Hehe, ja, jag menade inte på allvar att Bellman uppfann Fars dag. Episteln heter dessutom Ack, du min moder. Smile

  52. Jag ska erkänna att jag upplevde bilden som obscen.
    Jag har ingen annan association än att det är barnets present så det blev tabu-känsla där.
    När jag sen(sent omsider hehe) fattade att det är kvinnan i pappas(daddy indeedSmileliv så är det ju klockrent som tanke.

    Men slentrianmässigt sexfixerat i vanlig ordning på bekostnad av alla barn av olika slag och åldrar som prompt ska förhålla sig till Pappas sexualitet tycker jag det är och ännu en spik för den utbredda erotikdöden i namn av sexuell liberalism. Ja typ!

    Hursom så håller jag med om att de som kritiserar med all sannolikhet spelar dumma.
    Hrm till skillnad från mig då.