TVs experter
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke är lat

Det är en jädrans tur att vi har opartisk och objektiv public service som ser till att vi inte matas med en massa falska uppgifter och politiskt vinklad propaganda.

En jädrans tur i dubbel bemärkelse är att det finns organisationer som Rättviseförmedlingen som ser till att vi möts av en balanserad kompott av experter i rutan.

Inte minst skall vi vara tacksamma för att de opartiska experterna klargör för oss vad som är rätt och fel i mediabruset.

Hm, undrar vad det var som fick mig att tänka på detta?

ga151010 Garfield experter

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

TVs experter — 25 kommentarer

 1. Hej.

  Eftersom det finns sanning som utgår från värdegrunden, och värdegrunden är gemensam och genomsyrar hela samhället, så finns det bara en sann sanning, och det är värdegrunden. Opartiskhet är alltså att medvetet undvika värdegrundens sanning för förment extern från värdegrunden existerande sanning.

  Om värdegrundens uttolkare säger att katter skäller, och/eller att katters läte är ’Arf arf’, så är det sanning.

  Vi måste alla lära oss att älska värdegrunden. Endast så kan vi förstå värdegrunden.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Satir, för den som till äventyrs tror något annat. Ds

 2. @John Nilsson:
  Det lustiga med det där är ju att man har två skeva bilder.
  1. Det är små värnlösa föräldralösa barn som flyr från bomber och kulor medan deras hus står i lågor.
  2. Det är medelålders bekväma män som drar från ett liv i lyx för att leva på bidrag här, vilket är ännu lyxigare.

  Du bör också fatta att de som börjat tvivla på dummerjönsbild 1 inte hoppat hela vägen över till dummerjönsbild 2.
  Men det är så vi har det idag, två stendumma block som står mot varandra. Om man testar att lägga sig lite i mitten så blir man genast anklagad av båda för att tillhöra det andra kork-blocket.

 3. @MJ:
  Jag argumenterar inte emot. Faktum är att jag tycker att podd-programmet verkar ge en ganska rimlig bild ”mitt emellan” de båda ytterligheter du nämner, och bidrar till en förståelse för många ensamkommande flyktingungdomars situation och i vissa delar provocerande beteenden. Det är ju bara det att man frågar sig var den här rimligt vettiga journalistiken var tidigare, när den hade kunnat bidra till att förebygga de panikåtgärder som nu tas fram, på ett för de flesta väldigt otillfredsställande sätt?

  (Bara att ordet ”skäggbarn” uttalas i Studio Ett är väl ganska anmärkningsvärt i sig?)

 4. @John Nilsson:
  Problemet för sådana journalister är att dummerjönsarna genast kommer att straffa dem. Om man avviker det minste lilla från den sanna tron så är man en total avfälling.

  T.ex. var det många dummerjönsar som skrattade åt artikeln om ”Sveriges snabbaste 14-åring” som bildsattes med en bild på en 16-åring som sprang framför 10-åringar. De kompletta idioterna trodde att bilden föreställde 14-åringar som försökte springa ikapp en äldre person som låtsades vara 14 år. De är alltså så dumma att de inte kan se skillnad på 10-åringar och 14-åringar samtidigt som de hävdar att de är experter på att avgöra ålder.
  Om man då efter 30 sekunders efterforskningar berättar om åldern på barnen på bilden, att det finns bevis på den äldre killens ålder, att han inte är ensamkommande, att hans tid som 14-åring inte var särskilt anmärkningsvärd m.m. m.m. så blir man genast förklarad som PK-extremist och utrustas med en massa åsikter om ensamkommande barn som man inte har (särskilt intressant eftersom artikeln i fråga inte hade det minsta med ensamkommande att göra, de här personerna bara är så extremt korkade).

  Exakt samma sak gäller från PK-hållet (klassiskt PK, SD-extremism börjar ju bli PK i vissa sammanhang). Om man plockar fram en 30-åring som ljugit om att han var 17 och kommit undan med det så placeras man genast bland SD-extremisterna och utrustas mot sin vilja med alla deras stendumma åsikter. Det är DET som händer journalister som försöker vara sakliga. Därför vill ingen journalist vara saklig i de här polariserade frågorna.

 5. @John Nilsson:
  Vad gäller de här ”panikåtgärderna” så märker du kanske vilken oerhört ljum uppmärksamhet det får från media? Ett fåtal extremister får dåndimpen, men de flesta nöjer sig med beskrivande artiklar eller skiter i det helt. De har helt enkelt tyckt att invandringsvågen måste minska, utan att vara SD-extremister, hela tiden.

 6. Hej.

  För att fylla på med mer opartiskhet i arbetet har SvT rekryterat Jan Helin från Aftonbladet.

  Så nu ordnar det sig nog skall ni se.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Antar att han klarar sig från kritik om kön, hudfärg, sexuell läggning och att han inte bor i mångkultur. Undrar hur det låtit om det varit Ivar Arpi man rekryterat. Ds

 7. @MJ
  Vad är en SD-extremist? Är det sådana som blivit uteslutna från Sverigedemokraterna?

 8. SVT har värvat Jan Helin (aftonblaskans chefsredaktör) som programchef xD

  Opartiskhetens okrönte konung!

 9. @Social konstruktion:
  Sådana dummerjönsar som jag beskriver ovan. De tillhör SD-väljarnas kärna, precis som att PK-extremisterna inte är uteslutna ur sina partier, utan tvärtom deras kärna.

 10. @MJ
  Menar du alltså att det är extremistiskt att vara en dummerjöns? Då får vi börja med att bestämma vem som är en dummerjöns. Kanske det är någon tycker ’fel’?

 11. @Rikard: Jag tänker mig osökt en ny version av det lyckliga slutet på boken 1984, där Kalle Svensson upptäcker att han älskar värdegrunden.

 12. @MJ: Exakt samma sak gäller från PK-hållet (klassiskt PK, SD-extremism börjar ju bli PK i vissa sammanhang). […] Därför vill ingen journalist vara saklig i de här polariserade frågorna.
  @
  MJ
  :
  Vad gäller de här ”panikåtgärderna” så märker du kanske vilken oerhört ljum uppmärksamhet det får från media? Ett fåtal extremister får dåndimpen, men de flesta nöjer sig med beskrivande artiklar eller skiter i det helt. De har helt enkelt tyckt att invandringsvågen måste minska, utan att vara SD-extremister, hela tiden.

  Sant. Många har bara fortsatt hålla sig i stugvärmen medan de väntar på att något skall hända. När Mp nu ger SD-politik kan man fråga sig varför man skulle vänta tills det började knaka såpass innan man gjorde något. Var det så viktigt att släppa in presumtiva vänsterväljare?

  Däremot skulle jag vilja påstå att PK är något annat än bara ”den nu gällande åsiktskorridoren”.
  Som klokare människor än jag sagt: PK är ett försök att återskapa en allmängiltig moral, i ett tidevarv när man övergivet ”Gud, Kung och Fosterland.”

  Ibland sammanfaller folkhemsnostalgi och åsiktskorridor, ibland inte.

 13. @Social konstruktion:
  Extremism och dummerjönseri hänger samman ja. Bland extremisterna är det bara en liten del som är så korkade att de verkligen tror på alla lögner. De flesta känner till att mycket av det som påstås är lögn, men bryr sig inte om lögnerna går i ”rätt riktning”, detta samtidigt som man ägnar sig åt att avslöja varandras lögner och samtidigt låtsas som att ingen annan har avslöjat ens egna lögner.
  Det här leder till att folk som lever till synes vardagliga liv uttrycker, och tar strid för, helt uppenbart dumjönseri som ingen som kan knyta skosnören skulle tro på. Som propagandahistorien med den snabbaste 14-åringen, t.ex. Eller hyllandet av de ”Syriska rebellerna” under 2012-2014. osv.

 14. @Rikard:

  -” mer opartiskhet i arbetet har SvT rekryterat Jan Helin från Aftonbladet. ”

  Kan säkert vara pådetviset hursomhellst tog en-titt häromdagen på rätt kul sida – jämställdhetsfeministerns blog, ( https://jamstalldhetsfeministern.wordpress.com/ ) och en riktigt rolig redovisninga av bossens komplettering med nya medarbetare till SVT-SR
  Med tanke på morgonsoffan häromdagen och ”total dominans” lutar det åt att J-Helin är ytterligare ett ”alibi” fåse hurlåntid det tar före denne är fragmenterad till annat och därmed till rullen och sagofiguren Kalle-Anka är naturfotograf fåglar i Teve Julafton och går med det händelse-förloppet som referens att begrund J-helins spännande framtid.
  Vågar sätta enslant att just med aktuell fågel-metod arbetar SVT-SR-karaktärerna om man utgår från rysliga axplocket från åvan adress vilka anses gott passa in.

  Slutsats att J-Helin frivilligt sticker in huvudet hos SR-SVT, omän ett lindrigt begåvat, är friskt vågat vi bänkar oss inför sedvanligt förutsägbart menändå ok och som om originalet återuppstår, Gladiatorstämning

 15. Jag kan tänka mig att många på SVT/SR ser Helin som höger enligt deras värdegrund och inte ens förstår kritiken om vänstervinkling,vilket säger en del om SVT/SR.

 16. Hej.

  Läste diskussionen ovan och associerade fritt:

  Jag tycker en sak saknas: hur blir man expert enligt TV?
  Svar: du blir erbjuden att delta som expert i TV.

  Hur slutar man vara expert enligt TV?
  Svar: man uttrycker åsikter i strid med TV:s (se Hans Rosling t ex).

  Människor är sociala djur. Därför är det viktigt att vara den som har rätt, även om det rätta man har är fel, objektivt sett. Av vårt behov att göra lika, härma, och tycka och tänka likadant kommer den negativa effekten i dagens storsamhälle att eskalera: den löst sammanhållna (eller löst definierade) grupp som effektivast kan få så många som möjligt att ’göra lika’ har rätt, även (i synnerhet, rentutav!) när de har fel, objektivt sett. Just nu är det media i alla dess former som är den gruppen. när EU utvecklas att bli allt mer likt Kina kommer det att vara kommittéer i statens tjänst.

  Annars vore nog den bästa garanten för fri press ett avskaffat presstöd, föreningsbidrag och alla former av kultursubventioner. Låt staten ta hand om de museer som är nationalintressen, och lämna resten åt drivna och driftiga personer.

  Följdfråga: vad är det för skillnad på en bloggare och en journalist?
  Svar: en bloggare lever på sin trovärdighet – en journalist på sin sociala förmåga.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 17. @Rikard: Bra analys.

  Till skillnad från Kina har vi i alla fall lite språkförbistring som skydd. (Ja, jag vet att lokala dialekter i Kina är mycket olika.)

 18. Södertörns högskola levererar massor med genuscertifierade värdegrundsexperter varje år.
  Klart att dessa indoktrinerade kadrer måste få jobb också.
  Ronneby kommun hakade på tåget och skulle genusutbilda alla anställda.
  Förslaget drogs tillbaks då kostnaden för sandlådepajaseriet motsvarade tio lärartjänster under ett år.
  Ibland segrar förnuftet över dumskallarna!