Postmodernister i Media har inbillat sig Cathy Newman kan vara både Stark Oberoende kvinna och Svagt Stackars Offer beroende av andra
avatar

Så var det dags igen. Media har satt full fart på att skapa Offernarrativ kring Jordan Petersons intervju med Cathy Newman. Den här gången så har vi dock fördelen av att ha tillgång till en professionell analys (lång video) från en professor i psyokologi – nämligen han själv. Jordan Peterson beskriver intervjun med Cathy Newman ett tre-vägs ideologiskt krig där han gick in i rollen som psykolog och studerade Newmans beteende. De tre parter som deltog var 1) Cathy Newman som representant för Neo-marxistisk Postmodernism. 2) den fantasiperson som hon inbillade sig Jordan Peterson var som representant för de grupper som Neo-marxistiska postmodernister inbillar sig är deras motståndare och så slutligen 3) den person som Jordan Peterson är på riktigt som inte har någonting gemensamt med den fantasiperson som Cathy Newman försökte bekämpa. Observera att vi inte säger Newman själv är Neomarxistisk postmodernist, det vi beskriver är rollen som journalist, inte henne som person, den vet vi inget om. Peterson beskriver här hur han ”called her on it” beträffande hennes tekniker kring dominans och makt. Vem var hon att klaga som inte gjorde annat själv? Gotcha!

Det stannade dock inte där för efter intervjun när Cathy Newmans Neo-marxistiska postmodernistiska position fick massiv kritik för sättet hon hanterat intervjun så kom vi till punkt 4 i det mönster jag beskriver: Offernarrativet där man spelar på nvvia människors medkänsla för barn och framställer sig som ett ynkligt svagt offer (eller representant för ynkliga svaga offer) och försöker skylla kritiken på att man är utsatt för HAT OCH HOT. Observera ordet ”och” i denna beskrivning för det är ett exempel på värsta sortens oärlig fulretorik. Föreställ er att 1000 människor ger kritik och 1 människa säger något hotfullt. ”Åhhh lilla jag är så utsatt för hat OCH hot”. Alla de där 1000 människorna måste vara i maskopi i den enstaka person som skrev något hotfullt. Det maskineri som gick igång så fort de hittade en ursäkt var så massivt att Jordan Peterson själv reagerade felaktigt på det. I ett svagt ögonblick så uttalade han sig mot det påstådda hatet och hotet och vad som då hände skulle kunna bli ett eget exempel i hans nästa bok. Hans ”snällhet” att säga han inte stödjer hat och hot togs direkt av media som bevis för att det var sant att hans följare sprider hot och hat och inom kort så hade media kastat sig över chansen att utmålad den tidigare starka oberoende professionella kvinnan Cathy Newman som ett stackars menlöst offer så svag att hon inte klarar sitt jobb utan hela mediebranschen och extrainkallad säkerhetsfirma i ryggen.

Uppenbarligen så är journalistyrket idag så genomdränkt av lpropaganda att media inte ser det minsta problem med att först säga kvinnor kan göra allt män kan – för att i nästa andetag lägga till att kvinnorna då behöver vara omringade av stöd och hjälp som inte finns för män. Personligen kan jag bara undra om journalister vet att de här två sakerna inte går ihop och gör dem ändå eller om journalister är så indoktrinerade de inte ens själva vet att dessa två saker är totalt oförenliga med varandra. Vad vi har idag är en situation där media först säger att kvinnor kan göra allt män kan. Sedan visar det sig att vissa kvinnor inte klarar av att göra allt män kan och då är det medias ursäkt att kräva hela samhället anpassas efter de kvinnorna. I detta fall klarar alltså inte rika mäktiga medieföretag att deras journalist får kritik FÖR ATT hon är kvinna. På grund av att hon är kvinna och att de bevisligen varken anser kvinnor kan eller ens behöver kunna allt män kan så måste de kalla på män med vapen (säkerhetsföretag). Jovisst för vad kan vara mer feministiskt vänster än att samma massmedier som gapar om hur kvinnor kan allt män kan och hur ingen behöver vapen själva anlitar MÄN med VAPEN? De två saker som media konstant är negativa till. Men jodå när det är rika medieföretags egen säkerhet då är både toxisk maskulinitet och vapen bra att ha.

Vad detta mynnar ut i är insikten om hur den postmodernistiska ideologin fungerat (och inte fungerat). Först så framställde sig postmodernister som om de vore toleranta sanningar där vetenskapen bara var en social konstruktion av många. På så sätt framställdes vetenskapligt sinnade människor som intoleranta och trångsynta som inte ”lämnar ens lite plats”. I början av 90-talet så uppstod debatter kallade ”science wars” där alla som inte var okritiskt positiva till relativism framställdes som oflexibla intoleranta bakåtsträvare. Via franska ”teoretiker” som Foucault lärde sig relativisterna också den gulliga retoriska taktiken att beskylla vetenskapen för att vara en priviligerad position där medlemmar som förespråkade bibehållande av vetenskaplig standard bara värnade om sina egna privilegier. Enligt Foucaults anhang var det dock inget problem med vetenskapens privilegier gällande dem själva, det var vetenskaplig standard som var det stora problemet och genom att släppa på den skulle man få in flera olika sorters tänkande i akademin. Låter det inte bra det där med att släppa in flera sorters personer i akademia? Jovisst, det är bara det att det visat sig inte vara sant. Foucaults gäng står inte för att ha flera olika sorters sätt att tänka. Vad de står för är att mobba ut alla som inte delar deras ”värdegrund”, vetenskaplig standard var alltså i själva verket betydligt mer öppen för alla.

Det är alltså precis som i fallet med Jordan Peterson att så fort man är snäll mot de här människorna så missbrukar de det. Vilket i sig inte är särskilt förvånande. Den som lyssnar noga märker att postmodernisters beskrivning av världen är en perfekt beskrivning av dem själva. Om en person hävdar att allting är är spel om makt och dominans – räkna med att den personen själv betraktar allting som spel om makt och dominans. Jordan Peterson berättar också i intervjun att han var medveten om att risken att de vände hans snällhet mot honom fanns, men till och med han blev förvånad över hur ivrigt media missbrukade att han sade att han inte ville Cathy Newman skulle attackeras. Plötsligt fanns det artiklar överallt som beskrev Cathy Newmans utsatthet trots att hon skall föreställa sinnesbilden av ”stark kvinna” och det fortfarande inte finns det minsta bevis på något hot. Vad som fanns var enstaka förolämpande twitterkommentarer typ ”what a bitch” och hundra gånger fler kommentarer som med välgrundade argument menade att hon hade fel. Det är löjligt att hävda någons säkerhet var hotad. Det enda som hotas på Channel 4 är deras värdighet efter att någon på internet grävt fram den här videon.

Ovan video är för övrigt bara ännu ett exempel på hur den postmoderna ideologins behov att ifrågasätta gränser influerar media. i detta fall så har man Cathy Newman, en person med roll och kläder för en sak som gör något helt annat som varken kläderna eller rollen lämpar sig för. Hos intellektuella människor kallas det här beteendet ”subversivt” vilket också är vad vissa människor kallade många kritiserade scener i The Last Jedi. Själv skulle jag använda ett begrepp som hittas i en av de många recensioner som sågar den filmen ”Tondövhet”. En annan recension av samma film gick ännu längre och beskrev den här sortens subversion som Psychological abuse”. De subversiva elementen är alltså inte bara något opassande som stör tittaren utan även rentav psykologisk misshandel som tittaren utsätts för. I vilket fall som helst i brist på produkter som är bättre än vad de vill ersätta dem med så är postmodernisternas taktik att skapa social press som fråntar tittaren rätten att ha preferenser eftersom sådana preferenser är diskriminerande.

Den vanligaste postmoderna strategin för att uppnå detta tycks vara att utnyttja redan kända varumärken och säga ”gillar du inte våra subversioner så måste det betyda att du är rasist/sexist”. Något som tycks fungera på de flesta journalister. Första gången detta kunde ses i samband med en stor produktion var när Sony-bossen Amy Pascal ville ha en feministisk superhjältefilm. Oförmögen att göra det projektet till verklighet så tog hon ett projekt som varit under planering i åratal Ghostbusters 3 och förvandlade det till sin feministiska superhjältefilm. Resultatet blev en imponerande bedrövligt usel subversion av Ghostbusters förpackad som ”komedi” trots att det bara fanns subversioner och knappt några skämt alls. Ghostbusters från 2016 måste vara en av de minst roliga komedier som någonsin gjorts. Subversioner och skämt är inte samma sak. Målet med skämt är att vara roliga. Målet med subversioner är att vara tvärtom vare sig det är bra eller inte. I Ghostbusters fall blev det en ”komedi” utan skratt. I fallet ”The Last jedi” blev det en ”uppföljare” som istället för att sträva efter hög kvalitet strävar försöker nedvärdera handlingen i filmerna som den är en uppföljare på till den grad att filmens manus blir lidande och regissören kan närmast beskrivas ”trolla fansen”

I detta inlägg finns flertalet sidospår som jag skulle kunna gå mer på djupet. Har ni några särskilda önskemål om ämnen ni vill jag skriver mer om så är det vad kommentarsfältet är till för.

Kommentarer

Postmodernister i Media har inbillat sig Cathy Newman kan vara både Stark Oberoende kvinna och Svagt Stackars Offer beroende av andra — 43 kommentarer

 1. ”att media inte ser det minsta problem med att först säga kvinnor kan göra allt män kan – för att i nästa andetag lägga till att kvinnorna då behöver vara omringade av stöd och hjälp som inte finns för män.”

  Visst! Men det är inte bara media! Det är hela samhället, hela tiden.

  Som jag har skrivit tidigare, är det min uppfattning att kvinnor helt enkelt inte kan ta det jag kallar primäransvar. De kan erkänna att de har gjort något fel eller att problem har uppstått pga, dem. Men de kommer alltid att ha någon förklaring som puttar det slutliga ansvaret vidare.

  Det är vare sig gott eller ont, det bara är. Det finns också väldigt rimliga evolutionära skäl till varför det är så. Men om man erkänner detta, inser man ganska snabbt varför vi ständigt får dessa växlingar mellan ”stark kvinna” och ”hjälplöst offer”.

  Män och kvinnor fungerar fundamentalt olika. Vi är gjorda för att fylla komplimenterande roller, inte konkurrera om samma roll. Så länge vi vägrar att acceptera detta, kommer sönderfallet bara att fortsätta.

 2. Noterar att den första videon blockerats på upphovsrättliga grunder.
  Jag antar att det är samma video som här:

  Det är för övrigt ett typexempel på en felaktig blockering, det skulle knappast hålla i en rättegång om upphovsrätt, eftersom det bara är bitar av intervjun som ingår och resten är kommentarer på den, så det skulle falla under ”fair usage”.

 3. Det är ju statistiskt att vita högermän är de farligaste terroristerna i den anglo-saxiska världen och att män i alla länder är mycket våldsammare och mindre mänskliga i sin attityd till oliktänkande, så det är klart att man reagerar när undermänniskorna försöker trigga igång ett till Ecole Polytechnique.

  Hittills har Patreontöntarna nästan lyckats agitera fram en massaker i ett pizzahak och på CNN, och folk vill gärna slippa en repris på högerns mord på Jo Cox.

  Hemskt ledsen, vi kommer inte sluta lasta vita högermän som mord- och våldtäktshotar oliktänkande och vi kommer inte sluta lasta högern generellt för att ni aldrig motarbetar det. Ni kan säga att det är hyckleri hur mycket ni vill – det enda ni gör är att ni gör det lättare att hånle när ni får igen eller när ni försöker skrikgråta över ”Yttrandefrihet” eller de onda muslimernas kvinnosyn.

 4. @Axel Edgren:

  ”så det är klart att man reagerar när undermänniskorna försöker trigga igång ett till Ecole Polytechnique.”

  Jaha, nya, spännande avslöjanden! Berätta mer!

 5. Man blir automatiskt ett offer när man utsätts för olagliga hot på nätet. ”Svag” eller ”stackars” har inget att göra med det. Utsätts man för brottsliga handlingar är man ett offer, oavsett om man är en kvinna eller en undergiven varelse som mest identifierar sig som livmoder eller sexuellt objekt (Phyllis Schlafly, Sarah Huckabee Sanders, Tomi Lahren).

  Högermän har ett behov av att konstant beskriva folk som inte tycker om att utsättas för avhumanisering som svaga icke-individer som förtjänar MERA avhumanisering som straff, medan folk som säljer sig för att låtsas om att avhumaniseringen inte är ett problem (Armond White) är ”starka” och ”vågar” sparka på dem som redan ligger.

 6. @Axel Edgren: @Axel Edgren:

  ”Det är ju statistiskt att vita högermän är de farligaste terroristerna i den anglo-saxiska världen och att män i alla länder är mycket våldsammare och mindre mänskliga i sin attityd till oliktänkande”

  Det är bara i din fantasivärld de enda farliga terroristdåden som skett är skolskjutningen på Montreal’s Ecole Polytechnique 1989 och Utoya i Norge 2011. I den riktiga världen kan människor som inte är mytomaner konstatera att det blev fler dödade människor vid ett enda terrordåd i Mogadishu, Oktober 2017 (ett av de dödligaste någonsin) än vid samtliga dina exempel tillsammans. Dödssiffran slutade på 512 där.

  Och bara en månad senare i November 2017 skedde ett terrordåd mot en moské i Egypten där minst 309 människor dödades. Sedan var december där det värsta terrordådet dödade 50 människor i Kabul.

  2018 är det nytt år men samma gamla terrorism. Totalt har vi haft SEX olika terrordåd bara i Januari som dödade mellan ca 20-40 människor varje gång. Dessa skedde i Afghanistans huvudstad Kabul, Kabul och Kabul igen samt Syrien, Irak och Nigeria

  Antalet större terrordåd som begåtts av vita män? NOLL till ETT (beroende på om Las Vegas var terrorism)
  Antalet större terrordåd som tilläts ske i vita länder? NOLL till ETT (se ovan)

  Antalet planerade terrordåd som var tänkta att ske i vita länder som stoppades innan dödandet hann ske: Mängder, tänkta terrorister arresterade både i Tyskland och England.

  Vanligaste orsaken för terrordåd i vita länder: Jihadism
  Vanligaste orsaken för terrordåd i icke-vita länder: Jihadism
  Religioner som inte producerat mord och hot om mord på löpande band: Buddhism, Hinduism, Shinto, Judendom, Kristendom, Asatro, Scientologi, Jedi etc.

 7. ”Det är bara i din fantasivärld de enda farliga terroristdåden som skett är skolskjutningen på Montreal’s Ecole Polytechnique 1989 och Utoya i Norge 2011. ”

  Nej, det är den senaste genomgången från offentliga organ som visar att vita män som hatar SJWswesfreblguerbs är farligast i USA.

  ” den riktiga världen kan människor som inte är mytomaner konstatera att det blev fler dödade människor vid ett enda terrordåd i Mogadishu”

  Mogadishu, Hälsingland? Mogadishu, Ohio?

  Vad vill du att vi ska göra i Mogadishu?

  ”Och bara en månad senare i November 2017 skedde ett terrordåd mot en moské i Egypten där minst 309 människor dödades”

  Egypten låter inte särskilt européiskt eller amerikanskt. Är det ett namn som kommer från infödingarna, som Miami?

  ”2018 är det nytt år men samma gamla terrorism”

  11 skolskjutningar i USA i och med 23e januari, enbart tack vare hur vita högermän röstar.

  ”Antalet planerade terrordåd som var tänkta att ske i vita länder som stoppades innan dödandet hann ske: Mängder, tänkta terrorister arresterade både i Tyskland och England.”

  Vi har ett Jordan Peterson-fan som ville orsaka en tågolycka och ett annat som ville göra en Charlie Hebdo med CNN, och vi vet båda två att du i detta fall inte hade tyckt synd om dödsoffrena om han faktiskt hade gjort något av planerna eftersom Storebror har sagt åt dig att CNN är Fiender.

  ”Vanligaste orsaken för terrordåd i icke-vita länder: Jihadism”

  Nej, invasioner eller embargon från USA har orsakat mer än en miljon dödsfall bara i Irak, och båda de dåden hade lika mycket gott uppsåt och berättigande som attacken i Mogadishu.

 8. @Axel Edgren:
  Det är också statistiskt att vita vänsterfeminister är de värsta sexförbrytarna på Södermalm.

 9. CBP och ICE försöker sätta folk i fängelse som hämnd för att de ger vatten åt papperslösa immigranter. Högerns senatorer har börjat prata om hemliga sällskap inom FBI. Amerikas president frågar personer som svurit en ed att upprätthålla rättvisan om vem de röstade på.

  Vita högermän: Jag får inte felköna folk eller spexa med min balla indianmundering på Halloween utan att få kritik! Dystopin och tyrannin är värre än någonsin! Alla institutioner faller isär runt omkring mig! SJWs är allsmäktiga! Inte konstigt att vita män vill rösta på Gilead/Norsefire!

  Högern verkar tro att vi ogillar personer som Peterson eller halvpersoner som Shapiro för att de är ”elaka” eller säger ”obekväma saker”. Vi ogillar dem därför att de är öppet propagandistiska, partiska och vansinniga i sin prioritering av vad det är man ska vara upprörd över.

  Toys R Us stänger 180 butiker
  Sears: 63
  Kmart: 45
  Macy’s: 68
  Sam’s Club: 63
  Bank of America pungslår sina fattigaste kunder
  Kimberly Clark avskedar mer än 5000
  Carrier flyttar till Mexiko efter att Trump försökt muta dem med skattepengar
  Trumps nya tariffer slaktar solcellsindustrin, som är betydligt större än kolindustrin
  Turismindustrin blöder 40 tusen jobb.

  Paris Hilton får en skattesänkning.

  Som jag sagt förut: vi vet allihop varför vita arbetargrabbar röstade Trump, och deras patetiska försök att komma på ursäkter om ”populism” och ”vi är ledsna för att fabriken stängde och vi vill ha jobben tillbaka” måste man vara lobotomerad för att tro på. Nu kommer straffet.

 10. Jag tänker mig att de som verkligen har hotat henne inte gjort det offentligt i sociala medier. Utan framfört hot på ett mer privat sätt.

  Eller varför förvarna överhuvudtaget om det nu verkligen finns någon som vill skada henne. Kanske en kunskap som säkerhetsfolket kan mer om.

 11. @Axel Edgren:

  ”Bank of America pungslår sina fattigaste kunder”

  Jag har jobbat länge på stora amerikanska investmentbanker och kan lova dig att intresset för fattiga kunder är minimalt. De som verkligen är fattiga i USA har oftast inga bankkonton och det är inte direkt så att bankerna springer efter dessa potentiella kunder.

  Stora banker vill ha små marginaler på stora belopp. Man är främst intresserad av att göra jätteaffärer med andra stora aktörer, som t.ex försäkringsbolag. Retailverksamheten präglas genomgående av dålig lönsamhet och de flesta jobbar hårt på att minimera den, t.ex genom att avskaffa bemannade bankkontor.

 12. @Axel Edgren:

  ”Nej, det är den senaste genomgången från offentliga organ som visar att vita män som hatar SJWswesfreblguerbs är farligast i USA.”

  Ett totalt meningslöst påstående då vita i alla sina varianter utgör över 75% av USA:s befolkning. Den som förvånas över att majoriteten i antal överstiger minoriteten är rasist, idiot eller bäggedera. Vita är dessutom är dess skapare. Vita är inte farliga för USA, tvärtom så fanns överhuvudtaget inget USA utan vita.

  ”Mogadishu, Hälsingland? Mogadishu, Ohio?
  Vad vill du att vi ska göra i Mogadishu?”

  De med en tankeförmågan i behåll inser att det handlar om att vi inte skall göra som de gjort i Mogadishu.

  ”Egypten låter inte särskilt européiskt eller amerikanskt. Är det ett namn som kommer från infödingarna, som Miami?”

  Egypten var en brittisk koloni. Blev sedan ”befriat” av pro-arabiska socialister. Ingick ett bra tag i Sovjetländernas maktsfär till den grad att Moskva spridde luftvärnsbatterier över sin sida av Suezkanalen inför kriget mot Israel, ett krig som de förlorade trots att de till och med hämtade militärer från Kuba och Nordkorea.

  När sedan Sovjet drog sig tillbaka och de äntligen fick slippa de vita männens hjälp så föll landet samman. Är nu på väg att bli värre än Saudiarabien.

  ”11 skolskjutningar i USA i och med 23e januari, enbart tack vare hur vita högermän röstar.”

  Skolskjutningar orsakas av nihilism i skolorna. Som personer som inte är handikappade i statistik kan förklara så begås de oftast av vita eftersom de flesta som går i skolan är vita. Dem som är rädda för skolan och håller sig låååååååååångt borta kan inte begå skolskjutningar.

  Som samma statistiskt kunniga personer kan förklara så dödas fler personer av skjutvapen utanför skolorna än inuti skolorna – precis som i Sverige med skillnaden att det är svarta män i USA som både dödar och är offer medan det i Sverige är de stora invandrargrupperna.

  ”Vi har ett Jordan Peterson-fan som ville orsaka en tågolycka och ett annat som ville göra en Charlie Hebdo med CNN, och vi vet båda två att du i detta fall inte hade tyckt synd om dödsoffrena om han faktiskt hade gjort något av planerna eftersom Storebror har sagt åt dig att CNN är Fiender.”

  Det finns ingen del av Jordan Petersons budskap som tillåter personer som begår sådana handlingar att vara hans fans. Han har inte skrivit böcker som till absoluta majoriteten beskriver hur man skall döda och förtrycka kaffe-folk. CNN är nog mer sannolika att dödas av dem för vilka du är fans/apologet. Det är nämligen de som hatar judar och sådana finns det många av på CNN.

  ”Nej, invasioner eller embargon från USA har orsakat mer än en miljon dödsfall bara i Irak, och båda de dåden hade lika mycket gott uppsåt och berättigande som attacken i Mogadishu.”

  USA attackerade inte amerikaner, det är det som är skillnaden och det är det din sort tycks ha svårt att fatta. Amerikanska ledare ansvarar för USA.

  Nordkoreaner mördade Nordkoreaner
  Kubaner mördade Kubaner
  Somalier dödade Somalier
  Egyptier dödade Egyptier
  Syrier dödade Syrier
  Irakier dödade Irakier

  Och fick DU bestämma gissa vad Einstein? Du och din sort skulle vilja Amerikaner i högra grad dödade Amerikaner. När man frågar er JÄMFÖRT MED VAD kan ni inte nämna ett enda land. För alla länderna ni fick bestämma i ser likadana ut

  Venezuelaner dödar Venezuelaner (Venezuela VAR rikare än Kina)
  Kineser bygger fabriker i Afrika (Kina VAR fattigare än Venezuela)
  Gissa vad dessa bägge länder har gemensamt?

  Er ideologi är cancer för världen.

 13. ”Er ideologi är cancer för världen”

  Vi är cellgifter men även de kan ha effekter som är svåra att acceptera.

  Sedan så räknas inte länder som andra länder begår ekonomisk krigföring.

  ”Venezuela VAR rikare än Kina”

  Sedan försökte ni installera en neoliberal diktator kring millennieskiftet, vilket misslyckades och gav carte blanche åt Hugo Chavez eftersom en stor majoritet av befolkningen gärna ville sluta upp bakom mannen som räddade dem från tortyr, Pinkertons, kollapsade löner och oligarkistyre för att berika amerikanska företag. Utan sådana som dig, ingen Chavez.

  D-i-t-t f-e-l.

 14. @Erik:

  Egypten var en brittisk koloni. Blev sedan ”befriat” av pro-arabiska socialister. Ingick ett bra tag i Sovjetländernas maktsfär till den grad att Moskva spridde luftvärnsbatterier över sin sida av Suezkanalen inför kriget mot Israel, ett krig som de förlorade trots att de till och med hämtade militärer från Kuba och Nordkorea.

  När sedan Sovjet drog sig tillbaka och de äntligen fick slippa de vita männens hjälp så föll landet samman. Är nu på väg att bli värre än Saudiarabien.

  Vill minnas att det var Westerholm som pratade om hur islamister inte klarar att sköta ett land. Ekonomin i Egypten är inte på topp, men de styrande ägnar sig ändå åt att diskutera klädregler för kvinnor och beslagta kristnas egendom. Det blir inte så mycket investeringar från utlandet av det.

 15. @Jenny: Ja, det där med ”säkerhetsexpert” var intressant. Tydligen hade de inget som var värt att anmäla till polisen, så de gjorde stor sak av att de hyrt in en ”konsult.”

  Den som lever får se.

 16. https://twitter.com/daccraft/status/956422240547082240

  ”If you look at western countries, Japan, Taiwan, Korea, and increasingly, China, they largely developed through manufacturing, initially low cost, low value add manufacturing, moving up the chain, and ended up with vibrant, well-educated, and diverse economies (even though Japan has demographic challenges, it will still be the #3 economy in the world in 2030). The alternative is an extractive economy like Argentina, which went from 10th in the world in 1930 to a basketcase for the past 80 years. ”

 17. @utlandssvensk:
  Blev överraskad när jag kom till Storbritannien och fick höra att folk inte har bankkonto. Banken ville veta ett och annat innan jag fick öppna ett. (Främst att jag hade ett jobb, vilket jag hade, så det var inga problem så sett.) Små ”hål i väggen”-affärer som ger kontanter för checkar (mot några procent avgift).

  En gång var bankverksamhet något tryggt och tråkigt. 363: man lånar på 3%, lånar ut på 6%, och är på golfbanan klockan 3.
  Omkring 1980 slutade man kräva att man skulle ha täckning för lån, och så satte karusellen fart. Derivat, optioner etc. I den marknaden är kunder mest i vägen. Man vill handla med andra banker.

  Mark Blyth–”The business model of investment banking is bust”
  *https://www.youtube.com/watch?v=XL4Br9JnnR0*

  (Lösningen för de fattiga blir väl kooperativ, medlemsbanker – JAK och Ekobanken i Sverige – och microlån via internet. Bankkontor behövs väl mest för att hantera kontanter. Hur det fungerar utan kontanter är en annan fråga, men … Storebror ser dig …)

 18. @Kristian:

  ”Derivat, optioner etc.”

  Japp! Sånt har jag sysslat med länge och i stor skala. Småkunder var inte direkt en prioritet……

  ”Lösningen för de fattiga blir väl kooperativ, medlemsbanker – JAK och Ekobanken i Sverige – och microlån via internet.”

  Det finns en del affärsmöjligheter i det där, t.ex peer-to-peer lån. Det som mest är bökigt och kostar är att det finns väldigt mycket regleringar. Det är också en stor orsak till att många banker i princip inte vill ha mindre kunder. Det får bli aktörer som Wester Union och liknande som tar den businessen, med väldigt höga avgifter i procent, men låga belopp.

 19. @Axel Edgren:

  ”Vi är cellgifter men även de kan ha effekter som är svåra att acceptera.”

  Jämfört med vad? Det finns ju inga patienter som blivit friska tack vare er, ni är homoepati, antivetenskaplig inbillning.

  ”Sedan så räknas inte länder som andra länder begår ekonomisk krigföring.”

  Givetvis inte, det kallas konkurrens och är objektivt bättre än krig mellan länder och hundra gånger bättre än inbördeskrig.

  ”Sedan försökte ni installera en neoliberal diktator kring millennieskiftet”

  Jaså? Du menar att Venezuela haft 17 HELA ÅR på sig att hitta nya vägar men på grund av vita vänsterhycklare som dig har de fortsatt slösa tiden på att älta historia istället – som gynnar dig som kan leka sagoberättare om dem medan det tvingar dem att leva kvar i dåtidens misär? Det är svårt att hitta värre egoister och narcissister än er.

  Grattis du har lika dumma åsikter som kongolesen i den här filmen – förutom att han tycker att 50 HELA ÅR inte räcker för sitt land medan du gnäller om saker som hände för 17 år. Vi kan konstatera att om du får bestämma skall Kongo gnälla på vita i 50 år till vilket har samma effekt som de förra 50 åren.

  Bara det att personen han pratar med inte är vit och inte bryr sig om dina åsikter samt tillhör en nation själva förlorat krig mot vita män och själva varit koloniserade och för 50 år sedan själva var utfattiga men inte hade lyxen att ägna 30 hela år åt ingenting mer än att gnälla på vita.

  ”vilket misslyckades och gav carte blanche åt Hugo Chavez”

  Det var över 17 år sedan dumskalle. Japan lyckades på halva tiden bygga upp landet bättre – Trots två atombomber.

  ”D-i-t-t f-e-l.”

  Nej, jag är inte min ras din rasist. Sedan spelar det ingen roll vems fel det var. Det här är ingen rättegång. Du är ingen domare och Kina struntar i din agenda så det enda som de svarta som är dina åsiktsslavar på distans kommer att få som tack för att ha lyssnat på din sort i alla år – är tvingas arbeta hårdare då Kineser betalar sämre och inte hört talas om att arbetsdag på 8 timmar.

  Det är allt grabben! Och då jag till skillnad från dig inte är rasist så har jag inget emot att Kina tar över genom att vara mer effektiva.

 20. @Erik:
  USA har ju högre andel mord än något av de andra länderna du räknar upp. Så amerikaner dödar ju amerikaner.
  Irak och Syrien ligger högre, men det är ju ditresta jihadister (som beväpnats och betalats av USA och Saudiarabien) som står för det dödandet och är inte mellan landsmän.

 21. ”Det finns ju inga patienter som blivit friska tack vare er, ni är homoepati, antivetenskaplig inbillning.”

  Chavez lyckades angripa analfabetismen och byggde en miljon hem, medan eliten i Venezuela och Amerika satt och grät över att de inte fick använda oljepengarna till att köpa guldbilar åt sina bortskämda barn. Sedan började han agera ondskefullt, men hans socialism började mycket bra och det var under den perioden han bejublades.

  ”Du är ingen domare och Kina struntar i din agenda så det enda som de svarta som är dina åsiktsslavar på distans kommer att få som tack för att ha lyssnat på din sort i alla år – är tvingas arbeta hårdare då Kineser betalar sämre och inte hört talas om att arbetsdag på 8 timmar.”

  Så kan det gå när dina hjältar hoppar in, stjäl, begår förintelser, kidnappar, förstör och förnedrar oskyldigt folk i årtionden – folk tycker illa om vita generellt ett tag framöver.

  Japan hade under åratal begått outsägliga övergrepp runt om i Asien och Stilla Havet när atombomberna kom och fick precis som Europa pengar, stöd, lån och investeringar under uppbyggnaden. Haiti och Afrikanska länder som förklarade oberoende fick fikon.

 22. @Utlandssvensk:
  Jotack, jag fick en liten inblick i det för några år sedan när jag fick översätta ett tiotal sidor av en beslutspromemoria från finansinspektionen, FI Dnr 13-6297, till engelska. (Jag gör mig inte skyldig till någon indeskretion eftersom det svenska originaldokumentet finns, eller åtminstone fanns då, som tur var för mig, officiellt tillgängligt på nätet.)
  Jag minns inte exakt vad det handlade om, men har gluttat lite hastigt på det nu, så jag kan i alla fall säga så mycket som att det gällde att någon slags kreditverksamhet skulle bli tillståndspliktig, vilket den alltså inte varit tidigare. Man har då gjort en konsekvensanalys där man räknar ut vad kostnaderna för tillståndet kommer att bli för företaget. Till att börja med skulle själva ansökningsavgiften vara på 50k, sen beräknar man med att det krävs ca 100–200 arbetstimmar för att få in rutiner, nödvändig dokumentation etc. som krävs för att man skall få tillstånd. För ett litet företag betyder det att man förmodligen måste anlita extern kompetens och finansinspektionen bedömer att den faktiska kostnaden för anskökan kan gå på upp till 400k.
  Sen fastslår de då i sin konsekvensanalys för mindre företag (under 10 pers) att:

  För ett mindre företag kan det innebära att personalstyrkan kan
  behöva förstärkas med uppskattningsvis en halv årsarbetskraft, eller att kompetensen
  upphandlas externt. Finansinspektionen bedömer kostnaden till mellan
  400 000–600 000 kr per år.

  Tjo flöjt. Kul. Finansinspektionen slår själv fast att det mindre företag troligtvis kommer att slås ut (fast de uttrycker det inte riktigt så).

  Det här är ju något som är genomgående i nästan allting. Vill du starta en skola? Då skall du ha ett bibliotek med en biblotikarie. För att bara nämna en sak. Så lycka till med att några grannar startar en byskola som tar hand om ett tiotal ungar.

  Liknande krav ställs förstås om det handlar om äldrevård.

  Man kan ju gissa sig till vad som händer i andra sektorer. Den ”fria marknadsekonomin” är en chimär. Allting är sönderreglerat så att det bara är storföretag som har resurserna för att efterleva alla lagar och förordningar. Småföretagen är körda från början.

 23. @MJx:

  ”USA har ju högre andel mord än något av de andra länderna du räknar upp. Så amerikaner dödar ju amerikaner.”

  Vi pratade inte kriminalitet, vi pratade samhällssystem samt den terrorism och statsförtryck som är det vanligaste verktyget för att skapa de dåliga systemen.

  OM man skapar diktatur där man själv bestämmer allt, trycker ner befolkningen i skoskaften, tar ifrån dem alla vapen och skjuter ihjäl dem som försöker fly kanske man får färre mord men man får inte ett objektivt bra samhälle och man producerar ingenting att tala om. Kan inte konkurrera i affärer och vore helt chanslösa i en militär konflikt där deras fiender visade lika lite hänsyn som dem själva.Byt plats på araberna och Israel och vapnen skulle användas för att döda judar urskiljningslöst. Hur svårt är det att förstå att det är så verkligheten ser ut?

  ”Irak och Syrien ligger högre, men det är ju ditresta jihadister (som beväpnats och betalats av USA och Saudiarabien) som står för det dödandet och är inte mellan landsmän.”

  Fel det är mellan ”landsmän”. Det är bara det att du förväxlar dina egna EUROPEISKA värderingar med Afrikas och tror alla delar av världen är likadana. Irak är inget land och Syrien är heller inget land – inte efter vad vi kallar ett land här i väst. Irak och Syrien är fd brittiska kolonier som planerades att bli ett arabimperium redan efter FÖRSTA världskriget.

  Saudiarabien är inte ”främmande land” för Irak. Det är ett löjligt påstående. Iraks första kung var SONEN till Sharifen av Mekka och planerades vara kung av Syrien vilket inte kunde ske pga att britterna hade ett hemligt avtal med Frankrike. Sharifens andra son blev för övrigt kung av (Trans)Jordanien.

  Jihadisterna (som folkgrupp) var alltså på tronen till både Syrien och Irak från första början. Syrien och Irak har till och med exakt samma flagga som grund för sin nationsflagga. Nämligen den brittiska revolutionsflaggan (där revolutionen var mot turkarna i Ottomanska riket som var – gissa vad? – inte heller ett land förutsägbart nog)

  Iraks flagga Den första stjärnan står för Irak, den andra för Syrien, den tredje för Egypten
  Syriens flagga Den ena stjärnan står för Irak, den andra för Syrien
  Egyptens flagga
  Egyptens tidigare flagga
  Saudiarabiens flagga

  Turkiets flagga
  Egyptens flagga på 1800-talet

  Så jo de är landsmän i sitt eget sätt att se på saken. Det här med länder som du fäster så stor vikt vid är en europeisk värdering. Deras områden har varit imperier, inte länder. Det var Storbritannien som skapade länder. De är borta sedan länge.

 24. @Erik:

  Fast Amerikanska staten dödar ju fler medborgare också. Amerikanska polisen skjuter ihjäl ca 1000 människor om året.
  Venezuela med en tiondel så stor befolkning skjuter ihjäl en tjugondel så många när de har enorma upplopp.

  Ja, när Israel förlorar så kommer araberna behandla dem precis som de har behandlat araberna.

  Syrien var väl ändå en fransk koloni?
  Du tänker nog på nation inte land.

  Så om Polen skickar beväpnade trupper till Sverige så är det inte en främmande makt för att Sverige och Polen har gemensam historia och har delat kung?

  Jihadister är inte en folkgrupp.

  Ja, inga gränser har ändrats i Europa, inga unioner kommit och gått, inga folkgrupper lever över nationsgränser osv…..

 25. @Axel Edgren:

  Chavez lyckades angripa analfabetismen och byggde en miljon hem, medan eliten i Venezuela och Amerika satt och grät över att de inte fick använda oljepengarna till att köpa guldbilar åt sina bortskämda barn. Sedan började han agera ondskefullt, men hans socialism började mycket bra och det var under den perioden han bejublades.

  Historien är full av diktatorer som gjort enstaka bra saker, delvis genom att centralisera makt och bränna resurser för att kortsiktigt vinna folks gillande. Det är inte kortsiktiga framgångar som politiker skall dömas på, utan hur väl de lyckas med att bygga långsiktigt hållbara och fredliga samhällen.

 26. @MJx:

  Det är bra om man differentierar mellan olika typer av dödsskjutningar.

  …police most frequently killed white males who were armed with guns or other kinds of weapons.

  This year, fatal shootings of unarmed people have declined, continuing a trend over the past two years. In the first six months of this year, 27 unarmed people had been fatally shot, compared with 34 for the same period in 2016 and 50 in the first six months of 2015.

  Artikeln noterar att svarta är överrepresenterade i statistiken, men det baseras på andelen svarta av befolkningen, inte andelen svarta av mängden förövare av våldsbrott, med eller utan dödlig utgång. I en sådan jämförelse tycks inte svarta överrepresenterade i dödsskjutningsstatistiken, möjligen t.om. lite underrepresenterade.

  Antalet poliser som arresteras för omotiverade dödsskjutningar i USA är ca 6-7 st/år i snitt.

  Man kan förstås relativisera all sorts statistik, och t.ex. invända att polisen är ovillig att straffa sina egna. Men gå gäller det rimligen att presentera konkreta bevis på sådana saker, precis som det inte räcker att peka på att fler män än kvinnor sitter i bolagsstyrelser som bevis för att faktisk diskriminering är den underliggande orsaken.

 27. @MJx:

  ”Fast Amerikanska staten dödar ju fler medborgare också. Amerikanska polisen skjuter ihjäl ca 1000 människor om året.”

  USA är ett objektivt bättre samhälle, det anser de ländernas befolkning också. Påfallande många av dem försöker flytta till USA och när Donald Trump säger att det skall begränsas vem som får flytta till USA vilka flyger då i luften av ilska?

  ”Venezuela med en tiondel så stor befolkning skjuter ihjäl en tjugondel så många när de har enorma upplopp.”

  Det där är en jämförelse mellan äpplen och apelsiner. Venezuelas polis skjuter ihjäl fler personer vid demonstrationer och upplopp än USA:s polis gör. Skillnaden beror ju på att du betraktar det som något positivt att gangsters i Venezuela kan kidnappa och mörda folk utan att polisen skjuter på dem. Venezuela är ett objektivt bättre land, folk i USA måste inte springa genom passkontrollen pga extrem kidnappningsrisk. Venezuela är ett skitland, objektivt, finns ingen som försvarar det påståendet i USA som lever som de lär och flyttar dit.

  ”Ja, när Israel förlorar så kommer araberna behandla dem precis som de har behandlat araberna.”

  Vadå ”när”? Araberna vann inte ens när de hade Sovjetunionens stöd och deras länder var någorlunda hela. Såvida inte du tänkt att KINA skall bli arabernas allierade så kan du glömma att Israel förlorar nu när Syrien är sönderskjutet av ISIS och Egyptens ledare ständigt störtas och byts ut. Vid krig slåss Israel för att slippa en nazistisk judeförintelse medan araberna slåss för att deras länder är rasister. Vem tror du är mest motiverad att vinna?

  ”Syrien var väl ändå en fransk koloni?”

  På papperet ja. Det var dock britterna som höll området efter turkarna. Lawrence of Arabia var brittisk officer, inte fransk. Det var britterna och deras allierade som kastade ut turkarna från Damaskus. Fransmännens närvaro var en ren skrivbordsprodukt. Syriens flagga kommer från Storbritannien, inte Frankrike. Britterna hade avtal med araberna. När det inte hölls så gjorde araberna omedelbart uppror… och förlorade mot franska armen.

  ”Du tänker nog på nation inte land.”

  Det är möjligt att nation är ett bättre begrepp här ja.

  ”Så om Polen skickar beväpnade trupper till Sverige så är det inte en främmande makt för att Sverige och Polen har gemensam historia och har delat kung?”

  Araber talar arabiska. Sist jag kollade talar inte svenskar polska och polacker talar inte svenska. Vi har heller inte samma religion eller kultur och vi har inte gemensamt att varenda land där vi bestämmer tvingas alla kvinnor klä sig i ett och samma plagg. Vilket är en ”dead gieaway” för jihadister.

  ”Jihadister är inte en folkgrupp.”

  Nej de tillhör en folkgrupp. Och den folkgruppen tillhör samma rike/imperium/kalifat och har aldrig någonsin brytt sig om de där landsgränser du pratar om. Däremot kan vi se var den folkgruppen styr för de tvingar kvinnor att cosplaya som spökplumpen precis som Muslimska brödraskapets ledare krävde av Nasser på 50-talet.

  ”Ja, inga gränser har ändrats i Europa, inga unioner kommit och gått, inga folkgrupper lever över nationsgränser osv…..”

  Det är vad som gäller Europa. Du gör åter misstaget att tro att bara för att de där begreppen fungerar i Europa så skall de funka på alla andra ställen också. Med samma sätt att se på saken i asien så skulle vi anse att kineser och kineser inte är landsmän. Enda skillnaden är att kinesernas rike är kvar på papperet

  Det går inte att få de grupper du pratar om att bli nationer/länder. De har inte våra värderingar om länder/nationer. De saker som du pratar om skapades enbart för att europa koloniserade de områdena och nu när postkolo-fanatikerna fått som de ville så kan vi sluta spela teater. Det kommer aldrig att hända. Det kommer aldrig att finnas stabila länder där. Alla som ville ha stabila länder hade fel hudfärg

  Det duger inte om det kommer från vita – det har 68-vänstern bestämt.

 28. @Erik:

  Såvida inte du tänkt att KINA skall bli arabernas allierade så kan du glömma att Israel förlorar nu när Syrien är sönderskjutet av ISIS och Egyptens ledare ständigt störtas och byts ut.

  Som David ”Spengler” Goldman sade (fritt ur minnet): Kinas förakt för muslimer saknar motstycke ens i Israels extremhöger.

 29. @Erik:
  Så varför jämförde du dödandet då?
  Nu säger du ju att det inte spelar någon roll, efter att du kom på att det var tvärt om.

  Israel är en amerikansk militärbas. Den kommer att försvinna antingen när USA inte behöver den längre (gissa varför Israel har varit motvilliga att hjälpa Saudiarabien bli ensam stormakt i regionen – då behövs de inte längre) eller när det amerikanska imperiet faller samman.

  Ok, byt ut Polen mot Norge då.

  Jihadister kommer från många olika folkgrupper. Bland islamisterna som USA skickade till Syrien t.ex. fanns det araber, slaver, kaukaser, berber, asiater och till och med germaner och skandinaver.
  Vad de har gemensamt är däremot att de i 99% å fallen är wahhabister och är allierade med USA eller har varit det.

  Klart att det går att få stabila länder där. Syrien, Irak, Libanon, Libyen m.fl. var alla stabila stater tills USA angrep dem. Att USA inte vill att stater där ska vara stabila är inte samma sak som att de inte kan vara det.
  Det amerikanska imperiet kommer att gå under precis som alla andra imperier gjort. (Eller så tar oljan slut först. )

 30. @MJx: Hej.

  Nu får du kamma dig, Musse.

  Libanon stabilt tills USA angrep dem?

  Jo tjenare. Den lilla trovärdighet du kan ha haft? Den ligger på Axel Edgren-nivå om du inte kan prestera bättre än så.

  Du vet, där saknas sådant som fakta i dina inlägg – det är helt okej att skriva sina åsikter, men gör man som du fakta påståenden utan minsta belägg bör man åtminstone skriva ”tror jag” eller liknande formuleringar (och gärna varför man tror det man gör.

  Libanon var alltså stabilt innan USA angrep landet. Vet du vad som saknas i ditt påstående? En tidsangivelse för när angreppet ägde rum – alltså fakta. Du gör alltid så; inga fakta som kan kontrolleras. Endast vaga och svaga formuleringar som skall se trovärdiga ut, men som är så svaga och vaga att du alltid kan retirera bakom att ha menat annorlunda, egentligen. ”Motte & Bailey” – strategin är dock rejält genomskådad.

  Så, när var det USA angrep Libanon? Jag har inte kollat i någon av mina historieböcker, eller nätsökt, så det är fritt fram för dig att presentera fakta, Musse.

  (Sedan kan man ju fundera på om sannolikheten för att en palestinier skall dödas av en annan palestinier överstiger risken för samma palestinier att halka i badkaret.)

  Din passage om att det amerikanska imperiet kommer att falla låter som ett gammalt Herbert & Hundbert-skämt; ”I predict a great earthquake in California before the year 2100 (that’s what we call the prophet-margin)”.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 31. @Rikard:
  Attackerna började på allvar 1968 och följdes upp av invasioner 1978 och 1982.
  Libaneserna enades igen 1990 och tvingade fram ett slut på ockupationen 2000. Då blev Libanon så stabilt att man gjorde ett nytt invasionsförsök 2006 men slogs tillbaka.

  Alla imperier i världshistorien har fallit. De flesta har trott att de ska vara för evigt. Att förutsäga när det ska ske är däremot svårt eftersom det är så komplext och beroende av hur andra agerar.
  Man kan dock se mönster och ett av dem är att antalet krig ökar ju närmare undergången ett imperium är.

  1985 trodde inte många att Sovjet skulle upphöra inom deras livstid, det var inte ens många som trodde det 1988.

 32. @Rikard:

  Det är några stycken här som inte kan styrka sina påståenden med källor. Du behöver inte diskutera med dem om du inte vill.

 33. @Gigas:
  Om man är så ung så att man inte känner till kriget i Libanon så vet man nog inte vad källor är heller.

 34. MJx

  ”Så varför jämförde du dödandet då?”

  Jag jämförde inte dödande, jag jämförde terrorism och statsförtryck. Du var den som tog antal dödade av staten i Venezuela och inbillade dig det skall jämföras med något annat än antal dödade av staten i USA. När jag påpekade att Venezuela dödar fler demonstranter än USA blev du totalt svarslös.

  ”Israel är en amerikansk militärbas.”

  Israel är en fd ottomansk (turkisk) koloni som erövrades av Storbritannien i första världskriget och som Storbritanniens Utrikesminister Arthur Balfour 1917 deklarerade som den plats där ett nationellt hem för judarna skulle upprättas, vilket var judarnas återbetalning för massivt ekonomiskt bistånd som getts till brittiska staten. Israel överlämnades till judarna 1948 och har aldrig tillhört USA.

  ”Den kommer att försvinna antingen när USA inte behöver den längre (gissa varför Israel har varit motvilliga att hjälpa Saudiarabien bli ensam stormakt i regionen – då behövs de inte längre) eller när det amerikanska imperiet faller samman.”

  Historicism! (Se Popper) Det finns inget ”när”. Israel tillhör inte USA och araber kunde inte vinna mot Israel ens med Sovjetiskt stöd – än mindre utan. USA har inte varit aktiv part i något av de krig som utkämpats mellan Israel och dess grannar. Tvärtom så vägrade USA att ge stöd fram till 1973 när Sovjetiskt rustade Egypten och Syrien anföll Israel och USA pga det kalla kriget hamnade på andra sidan av konflikten.

  ”Jihadister kommer från många olika folkgrupper”

  Det du säger nu får mig att undra om du ens tänker när du talar för det där är verkligen ren desinformation.
  nazister – tyska fascister
  stalinister – ryska fascister
  maoister – kinesiska fascister
  jihadister – näääädå de har inget ursprung alls

  Det är för övrigt inte du som är expert på ämnet – det är killen ovan som är det.

  ”Vad de har gemensamt är däremot att de i 99% å fallen är wahhabister och är allierade med USA eller har varit det.”

  Wahhabism är en salafistisk sekt som ingår i den arabiska fascism som kallas jihadism.

  ”Klart att det går att få stabila länder där. Syrien, Irak, Libanon, Libyen m.fl. var alla stabila stater tills USA angrep dem.”

  Från VEM kom de länderna?
  Syrien skapades av britterna 1920, Övergick till Frankrike 1924
  Irak skapades av britterna 1920
  Libanon skapades av Frankrike 1920
  Libyen skapades av Italien 1911
  Och innan dess var större delen av dessa områden turkiska provinser i flera hundra år (Ottomanska riket, 1299-1922) Och nej de har inte angripits av USA och vid andra världskriget så dominerades de av Storbritannien och hade så inte skett hade de blivit ockuperade av Hitler.

  ”Att USA inte vill att stater där ska vara stabila är inte samma sak som att de inte kan vara det.”

  De hade hundratals år på sig att bilda länder före första världskriget. Vad hände? Ingenting!

  ”Det amerikanska imperiet kommer att gå under precis som alla andra imperier gjort. (Eller så tar oljan slut först. )”

  Historicism! (Se Popper)

  ”The Austrian-English philosopher Karl Popper condemned historicism along with the determinism and holism which he argued formed its basis. In his Poverty of Historicism, he identified historicism with the opinion that there are ”inexorable laws of historical destiny”, which opinion he warned against.”

 35. @Erik:
  Jag tog ju upp just hur många medborgare som staten dödade. Du ändrade dig till just demonstranter. Nu orkar jag inte räkna andel på demonstranter i de länderna, men om det är ett bra mått, hur är det i t.ex. Nordkorea? Vad jag vet så har Nordkorea dödat noll demonstranter.

  Du borde nog läsa Balfourdeklarationen.
  Men det spelar mindre roll. Israel är i praktiken en amerikansk militärbas. Israel finns på grund av den amerikanska militären och anledningen till det är att USA behöver Israel. Om USA inte behöver Israel längre eller om USA inte har kraft nog att upprätthålla Israel så kommer Israel att upphöra. Att Israel envisas med en politik som kommer att orsaka dess egen undergång är inte för att de är korkade, det är för att det är den politiken som orsakar deras existens just nu.

  USA beväpnade Israel redan från början och båda länderna delade teknik och spionage med varandra långt före 1973. Men du har inte fattat att USA skiter i Israel. Allt USA gjort i mellanöstern handlar om att få makten i Mellanöstern (via ombud/vasaller). Yom Kipur-kriget var en stor framgång för USA. Redan innan kriget förhandlade man med Egypten om att Egypten skulle bli en vasallstat, Egypten ville ha hela Sinai i utbyte och för att ordna det så fick man först ha ett krig för gallerierna. Israel har sedan dessa (1979) inte gjort några anspråk på Sinai trots att man tidigare hävdade att Gud gett området till judarna och att det var deras religiösa plikt att erövra det.

  Det finns gott om nazister som inte är tyskar, det finns gott om stalinister som inte är ryssar (Stalin själv t.ex.) osv.

  Jihadism är åsikten att islam ska spridas med krig. Den finns inom flera islamistiska inriktningar. Men till 99% (idag) så är det wahhabister som är eller varit allierade med USA.

  Syrien skapades av Assyrierna för mer än 4000 år sedan.
  Irak är det gamla Mesopotanien bildat av Sumererna som fanns för mer än 6000 år sedan.
  Libanon skapades av Fenicierna för ca 5000 år sedan.
  Libyen bildades av Kartagerna för ca 2300 år sedan.

  De var stabila delstater i den osmanska riket som också var stabilt. Det osmanska riket var en stormakt längre än Storbritannien eller Frankrike och längre än vad USA kommer vara det.

  Du har missuppfattat Popper (som för övrigt inte är en gud).
  Alla människor som har levat är döda. Alla människor som lever idag kommer att dö.
  I alla tider har (korkade) människor trott att de lever i historiens slut, de har alltid haft fel och det har du nu också. Att upprepa samma sak gång på gång med samma resultat men varje gång förutse ett annat resultat är definitionen av dumhet.

 36. @MJx:

  ”Syrien skapades av Assyrierna för mer än 4000 år sedan.”

  Nej! För det första så förväxlar du imperier med länder. Ett imperium erövrar sina områden, det skapar dem inte. Indien skapades inte av Storbritannien. För det andra så var Assyrien flera olika riken vid flera olika tidpunkter. För det tredje… även om vi räknar från det första (gamla Assyrien) så var Sargon of Akkad, Qatna och Yamhad före. Gamla Assyrien låg för övrigt inte i nuvarande Syrien utan längre österut.

  Det betydligt senare assyriska imperiet skapade inte Syrien utan erövrade ett område som redan inkluderat Canaan, Hettitiska imperiet och Mitanni och som dessutom hade erövrats av Nya Kungariket (Egypten) från Söder samtidigt som gamla Assyrien inte fanns kvar.

  old assyria

  ”Irak är det gamla Mesopotanien bildat av Sumererna som fanns för mer än 6000 år sedan.”

  Nej, och Mesopotamien var också ett imperium bestående av flera olika folk, inte ett land skapat av ett.

  ”Libanon skapades av Fenicierna för ca 5000 år sedan.”

  Nej, Libanon var en liten del av samma område som Syrien som inkluderade Canaan, Nya Kungariket, Qatna, Yamhad och sist men inte minst vare en del av Akkadiska imperiet så där var Sargon med på ett hörn.

  ”Libyen bildades av Kartagerna för ca 2300 år sedan.”

  Nej, Kartago bestod bara av en liten smal del av kusten, deras område bestod främst av Tunisien och Kartago var OCKSÅ ett imperium, inte ett land. Det första rike att ”kolonisera” Libyens inre var Abbasid-kalifatet. Sedan Fatimid-kalifatet, sedan Ottomanska riket och slutligen hade vi Europeiska länder där några sekunder före tolvslaget.

 37. @MJx:

  ”Med samma resonemang om Europeiska länder så skapades Tyskland 1990 och Serbien 2006.”

  Nej, helt fel. Jag är för oinsatt om Serbien men Tyskland skapades i tur och ordning av följande statsbildningar:

  Tysk-romerska imperiet (962-1805) Tysk-Romersk kejsare.
  Tyska förbundet (1815-1866) Preussisk seger över Österrike, Ingen statschef,
  Nordtyska förbundet (1866-1871) Preussens Kung/Förbundets president, Förbundskanslern
  Tyska Imperiet (1871-1918) Kaiser Wilhelm, Förbundskanslern
  Weimarrepubliken (1918-1933) President Hindenburg, Förbundskanslern
  Nazi-Tyskland (1935-1945) Rikskansler Hitler
  Förbundsrepubliken Tyskland (1945-nutid) Förbundskansler

  På enkel svenska ser skapandet av Tyskland ut så här:

  Tyska förbundet skapades 1815
  Tyska imperiet skapades 1871
  Kejsardömet ombildades till republik 1918
  Kejsardömet återkom med Hitler 1935
  Republiken återkom 1945
  Republiken är kvar än idag

  Ingenting skapades 1990. Det enda som inträffade 1990 var att den kommunistiska statsbildningen DDR upphörde att existera varefter området åter upptogs i samma Tyska förbund som bildades 1815 – och med precis samma flagga som symbol.

 38. @Erik:
  Så kriterierna du använde för att förklara Syrien som icke-nation gäller inte för Tyskland?
  Flera olika riken och skiftande gränser gör inte Tyskland till icke-nation, men däremot Syrien.
  Att bli ockuperad, erövrat, innebar för Syrien att det inte är en nation, men för Tyskland är erövrad inget som hindrar att det är en nation?

  Postmodernism….

 39. @MJx:

  ”Så kriterierna du använde för att förklara Syrien som icke-nation gäller inte för Tyskland? Flera olika riken och skiftande gränser gör inte Tyskland till icke-nation, men däremot Syrien.”

  Nej precis samma regler gäller. Tyskarna är inte Romare för att deras folk ingick i vissa stadier av Romerska Imperiet PRECIS SOM Syrierna är inte Assyrier för att folken som bodde där ingick i vissa stadier av Assyriska imperiet. Det är EXAKT SAMMA regler för Romerska och Assyriska imperiet. Romarna skapade inte Tyskland, romarna kom inte från Tyskland, Assyrierna skapade inte Syrien, Assyrierna kom inte från Syrien.

  ”Att bli ockuperad, erövrat, innebar för Syrien att det inte är en nation, men för Tyskland är erövrad inget som hindrar att det är en nation?”

  Javisst, det är två olika tidsåldrar. Med helt olika konsekvenser av erövring.

  ”Postmodernism….”

  Löjligt, Syrien hade inte turen att erövras av europeiska mångkulturalister från 1900-talet. Syrien erövrades bland annat av Babylonier, Assyrier, Makedonier, Selecuider, Romare och Sassanider och om det fanns något kvar av gamla syrien när Romarna styrde så försvann de sista resterna med de muslimska kalifaten – Först Rashidun kalifatet, sedan Umayaad-kalifatet, sedan Abassid-kalifatet och så Fatimid-kalifatet (Shia) vi hade också Ayuubid-sultanatet, sedan kom Mongolerna från öst vilket slutade med att området kontrollerades av först Seljukkerna sedan Mameluckerna samt slutligen Ottomanska riket som sedan kontrollerade Syrien i över 400 år fram till förlusten i första världskriget 1920 då brittiskt ledda styrkor tågade in i Damaskus.

  Och så blev Syrien för första gången någonsin – en nation.