Normkritiskt nyår på SVT?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke skippar nyår i år

Jag har ändrat mig, jag skrev för några veckor sedan:

Våra traditioner är en del av vår kollektiva identitet. Tänk om midsommar, Lucia, Jul, Nyår och Påsk bara helt plötsligt försvann eller förbjöds. Tänk om vi slutade ha skolavslutningar och kräftskivor. Tänk om alla traditioner vi är vana vid bara försvann. Skulle du inte känna dig väldigt vilsen. Jag skulle det. Tänk bara om vi ändrade vår kalender och övergick till thailändskt nyår i april eller judiskt nyår på hösten. Nog skulle det skapa förvirring.

Jag har nu tillfrisknat och inser att det där är ren bullshit. Varför i all världens värld skall man fira nyår 31 december??? Det är ju helt ologiskt. För det första sker inga allvarliga förändringar för att man övergår i ett nytt år. Det har bara gått en dag till, precis som vanligt. Men dessutom, om man nu skall vara logisk så borde inte nyår vara vid 31 december. Enligt min ödmjuka mening finns det fyra logiska kandidater för nyår: vårdagjämningen, sommarsolståndet, höstdagjämningen och vintersolståndet. Och den dagen som jag anser mest naturligt markerar avslut och ny början torde i den meningen vara vintersolståndet. Så nyår borde ha firats kl. 10.44 för tio dagar sedan (onsdag 21 december).

Inte nog med att det här feministiskt styrda landet envisas med ett ovetenskapligt nårsfirande 31 december (dessutom på samma klockslag vartenda år!!!) så kör det där sketna SVT med sitt traditionella ”Grevinnan och betjänten”. Jag har ett flertal synpunkter på det:

 1. Radiotjänsten i Kiruna (en slags statlig beskyddarverksamhet på Sopranosliknande manér) tar ut en hutlös licensavgift för dem som tittar på tv (en ful ovana jag slutade med i ett redan avlägset förflutet, ungefär samtidigt som onani upphörde fascinera och blev en tradigt glädjelös rutin). Det minsta licensbetalarna borde kunna begära är att SVT inte snålar och åtminstone visar inslaget i färg. En tjänst som jag bistår med alldeles gratis utan några hot om juridiska repressalier ifall ni inte betalar mig för det:  Men visa gärna er uppskattning genom att slänga ut TV-n och sätta in nästa tv-licens på paypal-kontot (ovan till höger) för GD istället. Vi behöver pengarna mer än SVT.
 2. Inslaget är i hög grad sexistiskt. Jag råder alla tv-tittare att skriva till SVT och kräva kvotering. Grevinnan skall servera betjänten åtminstone vartannat år
 3. Dessutom lider inslaget av allvarliga vetenskapliga brister. Alla som brytt sig om att studera alkoholens inverkan på den mänskliga fysionomin är fullt medvetna om att man inte uppnår en sådan allvarlig grad av berusning som betjänten uppvisar på några få minuter. Det tar en stund för alkoholen att tas upp från magsäcken. Jag väntar fortfarande på att groggen jag svepte när jag började detta inlägget skall kicka in. Det enda sättet han skulle kunna uppnå en så hastig berusning vore genom att injicera alkoholen direkt i blodomloppet. (Alkoholskatten höjs om några timmar, så jag funderar allvarligt på att investera i ett IV-system!)

Fy fan SVT! Ni får underkänt och bakläxa på alla punkter!

Jag önskar inga läsare gott nytt år, för jag har nämligen bestämt mig för att bli sant normkritisk och skita i det traditionella nyårsfirandet. Jag tänker istället fira nyår med 1 års fördröjning. Vilket innebär att jag firar övergången från 2015 till 2016 ikväll, och det har ju ni redan gjort.

Godnatt!

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Normkritiskt nyår på SVT? — 8 kommentarer

 1. Gott nytt år!

  Nu ska jag testa punkt #3 ovan. Inte för att jag misstror dig på något sätt, utan för att det hör till god vetenskaplig sed. Smile

 2. @Tommy:
  Absolut. Lärde mig detta trick från en av Harry Harrisons böcker (tror det var Hjälten), där en person fixar till en oavbruten fylla i ett par år genom en dunk och dropp.

 3. EdersÖdmjuke, de 8-dagarna mellan jul och nyår.

  Den tid-perioden är som så mycket annat kopplat till G-Testam. och NT och till förtret och som vi noterat nu under julveckan, för den sedvanligt och tröttsamt avundsamme, muselmanen.

  Från födelsen och 8-dagar senare ska gossebarns förhud avlägsnas och därmed sägs adjö till en framtida juste och njutbar parning och därmed blir akt mera i häradet betäckning dock reservation om den med sedemera och tyvärr slutligen garvad pivot kan mobilisera tryck för hel sådan och kan isåfall anas med en kraftigt tid-reducerad, föreställning.

  Ehmm host och för att återgå till sak, vid den dagen alltså nyåret 8-e dagen efter jul omskärs Jesus-Kristus.

  Frånsett muselmanens Jul-Nytt-års-härjningar kommer det förmodligen att bli ett rykande år för EU.
  Genusdebatten kommer väl knappast att vila på hanen? Och GottNytt.

 4. @DanTor:
  Nyår är väl 7 dar efter jul?
  Men bortsett från det, ja. Omskärelse lär snart komma upp med sina blodiga avtryck på GD:s tapet igen.

 5. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  EdersÖdmjuke och 8e-dagen; 25e,26,27,28,29,30,31,1 och 8-ånde (hehe, ånde denva-fin), ungefär-så i runda slängar
  Apropå muselmanens profet, Profeten Muhammad och dennes kompisars plagiat av GT.
  Berättelsen beskriver att Mohammad likt Moses, Denne med 10-o buden, gick upp på berget och språkade med ärkeängeln Gabriel och kom därefter tebax och sedermera efter den språk-stunden med Gabriel uppgraderades M som planerat, till profet.

  Anledning att denne från början en enkel stråtrövare tog sig till en position som profet är inget unikt lika tillvägagångssätt som nu, sympati. Nämn vem du vill.

  Muhammad var jagad av Judarna dessa ville döda karln, Muhammad fick hjälp av en Kristen präst att hålla sig dold för sina mördare.
  Denna präst av kristendom finns benämnd och jag får fixa fram namnet, prästen är grunden för idag Muhammad-muslimskt elände.

  Ärkebiskop Antje Jackelene och med sitt illa märkligt dunkelt förflutet utför lika handling inom Svenska Stadskyrkan som sin trosfrände för ca 1500-år-sedan och den jagade och sedermera Profeten Muhammad, dock, i en mera mondän eller skavisäga sofistikerad politisk skepnad och det är satan så märkligt vad en hastig anblick linjen vilket visarsig alltid är cirkeln och givet då, alltid sluts.

 6. @DanTor:
  Jamen du räknar ju både juldagen och nyårsdagen, det blir ju som att säga att en vecka är 8 dagar och räkna söndagen både i början och slutet av veckan. Julafton var på lördag och juldagen på söndag, nyårsafton var på lördag och nyårsdagen på söndag, alltså var det en vecka, eller 7 dagar, emellan.
  Så det är alltså en kristens fel att vi har eländet vi har idag. Visste väl att det var något lurt med kristendomen.