Minecraft-miljardärens svar på Mansplaining-anklagelser
avatar

Så var det dags för nästa person att råka ut för feministmobbare på twitter. Den här gången blev det svenske Minecraft-miljardären Markus Persson aka @Notch som blev måltavlan. Vilket de förmodligen så här i efterhand ångrar rätt ordentligt. Till skillnad från många av deras tidigare måltavlor som varit tvingade att hålla god min i elakt spel så visade det sig snabbt att ”Notch” med flera miljarder på banken och 3,76 miljoner följare på twitter varken kunde kontrolleras av dem eller av deras ivriga ”allierade” i media som inte ens spelade objektiva i frågan.

Det hela började med ”Den andra sexism” som jag diskuterade på radio med Mikael Jalving i Danmarks Röst. Signaturen ”Harriet” gav den uppenbart hånfulla och nedlåtande kommentaren:

Lol @ the irony of this guy #mansplaining what #mansplaining is.
Sit down n shut up

Utan att för en sekund låtsas att det svaret var något annat än det var så gav Notch omedelbart svar på tal och myntade samtidigt en egen variant av ”confusing” med hashtag och allt.

Notch: Stop #cuntfusing the issue by dismissing my words with a derogatory term about my gender.
RETWEET: 1478, GILLAD: 4080

Varefter flera andra personer började twittra till hashtaggen #Cuntfusing

Och därefter var fajten i full gång. I twittertråden som följde kan ni hitta varenda fult trick som finns i den bok som onlinefeminister av allt att döma numera alltid använder när de skall försöka tvinga en man till lydnad. Allt från att spela på hans behov att ”man up” till att uttrycka besvikelse, hota att inte spela Minecraft mer (meningslöst då det är sålt till Microsoft) samt moralism där de högtidligt deklarerar att den som använder ett så fult ord inte har rätt att beraktas som en ”decent person”. Vidare så försökte vissa tvinga på Notch iden att han har fel om vad mansplaining skall definieras som. Det gick inte direkt jättebra för speldesignern Jennifer Scheurle:

Let me make one thing perfectly clear: Mansplaining is a funny, but actually quite problematic and real issue. It silences women.

Uppenbarligen var hon helt oförberedd på möjligheten att inte automatiskt få medhåll.

Notch: No, mansplaining is a sexist term designed to silence men via gender shaming.
RETWEET: 1595, GILLAD: 4220

Det hela stannade heller inte på twitter. Inom kort hade inte en utan två mediesajter skrivit var sin artikel om det inträffade. Bara av att läsa rubrikerna lära man sig hel del om hur dessa låtsasmedier fungerar. Den första av nån Mike Diver hittas hos Vice (archive-länk) under gråtrubriken ”Where Were You When the Man Who Made ‘Minecraft’ Had a Mansplaining Meltdown?” Här är highlights när stackars Diver skall försöka förklara för mig att c-bomb (för ordet cunt får inte skrivas på fina Vice) är något alldeles särskilt jättehemskt, till skillnad från ”dick” som han såklart tycker är helt ok.

”And here we have Persson, ”Notch” to Twitter and development circles alike, for a long time, calling someone he’s almost certainly never met before, someone who, okay, has called him a dick for previous tweets, but all the same there’s no need for the c-bomb, right there. Is there?”

Den andra texten är av Steven Hansen och finns på Destruktoid under den ihopljugna rubriken ”Minecraft billionaire feels opressed by women”. Här har ni utdrag från den artikeln vars författare inte bara ljuger i rubriken utan även i själva texten.

”Minecraft creator Markus ”Notch” Persson spent much of his weekend on Twitter despite a net worth of $1.5 billion. The noted sad man who once outbid Jay-Z and Beyonce on a $70 million Hollywood mansion took umbrage with a joke online and proceeded to call a couple women ”cunts” for effect.”

I själva verket så är det inte på skämt som många feminister använder ordet ”mansplaining” utan för att de på allvar är anhängare av tanken att trovärdighet skall styras av kön. Enligt många av dem blir något mer sant av ingen annan anledning än att den som påstår det är kvinna. Vidare så var det inte som svar på ”mansplaining” som Notch kallade någon för ”cunt”. Hans svar på mansplaining var att hon skulle sluta ”cuntfusing the issue”.

Kvinnan som han kallade ”cunt” skämtade inte alls. Hon sade ”you´re a dick” Notch svarade ”you´re a cunt”. Han svarade en förolämpning med en egen förolämpning. Sålunda är det fritt val här: Antingen en gnällartikel av Mike Diver på vice som försöker inbilla oss att när du förolämpas med ord som ”dick” så finns ingen orsak att förolämpa tillbaka eller en ljugartikel av Steven Hansen på Destructoid som redan i rubriken spelar på att ”män kan inte vara förtryckta…”

Men framför allt så får vi i och med dessa händelser en utmärkt genomgång av vilka fulknep som används i dessa sammanhang. Jag har screenshots på twittertråden och kan komma tillbaka till specifika exempel på den retorik som användes. Vad som gör just de här händelserna så intressanta är det faktum att de måste använda manipulation och fulknep. Ren råstyrka har inte skuggan av en chans att fungera då Notch har en plattform med 3.76 miljoner följare och inga som helst ekonomiska behov att vika sig.

Den kombinationen är det inte ofta som man får se.

#Uppdatering:

Det finns redan ett trejde exempel på låtsasjournalistik. Efter Vices gnäll och Destructoids ljug så har vi Crave Entertainment (Gissningsvis engelsk version på Nyheter24/Nöjesguiden där Paul Tamburro prövar en kombination av att argumentera och ljuga. Rubriken lyder ”Notch, Creator of Beautiful Game Minecraft, Now Calls Women C***s on Twitter” Obervera att detta är skrivet så att Notchs förolämpningar till de specifika personer som förespråkar ”mansplaining” falskeligen framstår som om de vore riktade mot kvinnor i allmänhet.

Tamburro börjar med att försöka framställa ”Mansplaning” som ett ord som folk måste godkänna bara det finns i en ordbok. Ungefär lika smart som videon nedan där argumentet lyder ”det är ordet som används”


””Mansplaining,” a term used to describe an instance in which a man explains something to a woman in a patronizing or condescending manner, had its definition (which is established in the Oxford Dictionary, by the way) questioned by Notch
Read more at http://www.craveonline.com/entertainment/991475-notch-creator-beautiful-game-minecraft-now-calls-women-cs-twitter#WZ63X72WpYZvcIaM.99″

I själva verket kommer inte Mansplaining från någon ordbok oavsett vad Tamburro påstår, utan från Rebecca Solnits personliga besvikelser att de rika män hon föredrog att prata med på en fest inte var särskilt intresserade av att lyssna på henne. Stackars Solnit blev så arg över att lyxumgänge med extremt rika män innebar att stå ut med deras egon att hon under rubriken ”Men who explain things” skrev krönika i L.A. Times för att fika efter att få sina besvikelser bekräftade av kvinnlig homosocialitet. Alltså kvinnor som bondar över att vara offer medan de lever lyxliv.

”I still don’t know why Sallie and I bothered to go to that party in the forest slope above Aspen. The people were all older than us and dull in a distinguished way, old enough that we, at 40-ish, passed as the occasion’s young ladies. The house in Colorado was great — if you like Ralph Lauren-style chalets: a rugged luxury cabin at 9,000 feet, complete with elk antlers, lots of kilims, and a wood-burning stove. ” Rebecca Solnit.

Nej jag skämtar inte, detta är den person som uppfann mansplaining. Alla de andra är personer som enklast beskrivs som ”misery loves company”. Termen mansplaining populariserades av ungdomsförfattaren Karen Healy. Låt mig lite snabbt påpeka att även hon tillhör klubben kvinnor som väljer att umgås med en viss sorts personer och sedan försöker ge oss i resten av världen skulden för deras usla smak i umgänge. Faktum är att Healy t o m i definitionen skrev:

”Think about the men you know…”

Åter till Tamburro, vars nästa argument trotsar all dumhe och att det här ens är publicerat förvånar till och med mig.

”Considering that the the portion of ”mansplaining” used to infer that the term is only applicable to men is, err, ”man,” Notch’s comparative term for the female equivalent of mansplainers being ”cunt” is thoroughly indefensible.”

Få se ny, du har å ena sidan ”MANsplain” en term vars argument för att användas är att en person är MAN. Du har å andra sidan #CUNTfuse” en term vars argument inte alls är kön utan en person som beter sig illa. Och han inbillar sig att det är MANsplain som drabbar alla män som är det som är okej medan CUNTfuse som enbart drabbar de personer som beter sig svinaktigt och i detta fall faktiskt enbart de personer som är sådana svin de FÖRESPRÅKAR Rebecca Solnits patetiska term ”Mansplaning” (mediasplaining för ”buhuuu männen i lyxvillan i Colorado är inte bättre lyssnare”)

Det försöker alltså Paul Tamburro inbilla mig är värre. Snacka om ett helt sakna trovärdighet.

Kommentarer

Minecraft-miljardärens svar på Mansplaining-anklagelser — 19 kommentarer

 1. Det lönar sig dåligt att bråka om sånt här fjanteri med mannen som ger ’fuckoff-money’ ett ansikte

 2. @Erik:
  Sen att de kallar en miljardär som startade med två tomma händer för ’priviligierad’ är ju löjeväckande. Hans privilegium är möjligen att vara född i Sverige, där utbildning är gratis

 3. Ren råstyrka har inte skuggan av en chans att fungera då Notch har en plattform med 3.76 miljoner följare och inga som helst ekonomiska behov att vika sig.

  Den kombinationen är det inte ofta som man får se.

  Plus att han har stake nog att tala om saker med deras rätta namn. En man med ett stort M denna Persson alltså. I salute you.

  Det är precis så här som kärringgnäll ska bemötas. Han gick från att vara en nörd till en riktig karl i många kvinnors ögon och det här längtar kvinnor efter.

  Ska försöka knystra ihop ett svar till föregåpende threaden imorgon, måste bara visa min uppskattning för denna modiga man.

  Bara en tanke, men ni på GD skulle kunna ansöka om lite ekonomiskt bidrag av Persson, han hatar väl feminister innerligt vid det här laget. Han kunde profilera sig som en patron och beskyddare av antifeminism.

 4. @Bashflak:
  För en feminist och identitetspolitker är du per automatik privilegierad om du är född till att bli en vit man. Det kvittar om du är en uteliggare och/eller missbrukare
  för du står ändå över en valfri rasifierad person eller kvinna av valfri kulör.

  Tycker för övrigt att det är skönt med en sådan som Notch som inte viker ner sig för radikalfeministernas idiotier,identitetspolitik och dubbla standarder utan ger tillbaka.Det behövs flera offentliga personer som han som verbalt ger dessa personer en snyting med samma metoder som dom använder mot vita män.

 5. Mads Mikkelsen i Cannes, Notch på Twitter… vågar man hoppas på att detta är början på en ny trend? Väldigt uppfriskande i så fall!

 6. @straightmansburden:

  han hatar väl feminister innerligt vid det här laget. Han kunde profilera sig som en patron och beskyddare av antifeminism.

  Var lite väl optimistisk där, här är hans svar på twitter på min inte så seriösa vädjan:

  Dear Mr Persson, please use your’e minecraft billions to destroy feminism. Become a patron of antifeminism and save the world. Thanx

  Persson:

  feminism has done amazing things for us as a species. We just need to reclaim it from the sexists.

 7. @Bamse:

  Jag är inte säker på att det är män som ändrats. Det kan även vara mobben som hamnat så högt i det blå att de börjat öppet ge sig på män med så hög status att de har förmågan att kunna slå tillbaka. Tidigare feminister har ursäktat högstatusmän, dagens feminister verkar tror det inte finns någon man de inte kan bestämma över.

 8. @Erik:

  Jo det har du förstås rätt i, tyvärr. Bra ändå att dessa män säger emot tycker jag, i stället för att falla till föga för all denna rappakalja.

 9. @straightmansburden:
  ”Var lite väl optimistisk där, här är hans svar på twitter på min inte så seriösa vädjan: ”

  Tja, helt hopplöst låter det väl inte? Sett till gamla ordboksdefinitioner om ”lika rättigheter för kvinnor” håller väl de flesta med om att det är något bra, att det inte alltid varit så och att det fortfarande inte är så på en del håll världen.

  Dagens sexistiska, genustramsande millimeterrättvisetänkande är förstås någonting helt annat och det verkar han ju vara emot.

  Därmed inte sagt att han är redo att investera några pengar. Ni får väl försöka locka hit honom till Genusdebatten och läsa lite först Wink

 10. Bra uppdatering det där om ursprunget till ordet, det hade jag ingen aning om men det är ju på nåt sätt fullständigt typiskt. Lite som i en video med Milo Yiannopoulos och Christina Hoff Sommers (kommer tyvärr inte ihåg vilken, men var någon från deras universitetsturné nyligen) där dom i förbifarten nämner en välbärgad feminist som ”gick ut från sin fina lägenhet, hittade en hemlös mansperson och genast kände sig förtryckt”. Hon hade visst fotat honom sittandes för bredbent eller något.

  För att hålla sig till saken dock är detta ”mansplaining” ett ord vi verkligen inte behöver i svenska språket. Ord som ”behandla nedlåtande” eller ”mindervärdigt” torde väl vara tillräckligt bra. Och själv har jag definitivt hört kvinnor tala i klart nedlåtande ton både till män och till andra kvinnor. Att ens försöka göra det till något könsspecifikt är enbart löjligt.

 11. Absurt. Tycker han försöker argumentera både sakligt och vettigt, men vad hjälper logik…
  Spelinnovatörens Markus Perssons brott – sa emot en feminist. Ramaskriii larmet går feministmobben trummar kvickt igång ett drev (inkl artiklar, nidbilder och de vanliga fulmetoderna) som ska skrämma CIS-representanten till lydnad. Fast denna gång blev de praktfiasko och skamsen reträtt istället. Ooops, Notch har en del följare.

 12. Hej.

  En viss man sade en gång:
  ”Speglosan vanärar blott sin upphovsman”

  Å andra sidan är det en befriande känsla att se någon som vågar slå tillbaka i kraft av egen styrka. Mansplain är en roliger term, då den löper i samma tradition som de gamla husförhörs- och polisprotokollen, där allt från härkomst till annat gavs orsaksform.

  Undrar vad som händer om man blind-testar twitter-feminister på olika förklarande texter?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 13. @Rikard:

  Undrar vad som händer om man blind-testar twitter-feminister på olika förklarande texter?

  Bra fråga och enkelt att svara på: Allt som har ett uns av rättvisa och objektivitet i sig är mansplaining och förtryckande och allt som är känslobaserat och gynocentriskt gångbart.

 14. I still don’t know why Sallie and I bothered to go to that party in the forest slope above Aspen.

  Det här var det mest oärliga i hennes tankar. Men viktigaste är att vi män vet.

 15. @straightmansburden: Hej.

  Jo, förvisso skulle nog respondenterna i en studie rationalisera sina svar i efterhand (förutsatt att blindtestet visar att det inte går att urskilja författarens kön via texten) och hävda att de ’egentligen’ visste annorlunda men svarade som de gjorde av [anledning].

  En variant på övningen jag själv utsatt elever (och kollegor…) för är ’bevingade ord’, gärna sådana som antingen låter som de utslungats av en exemplarisk värdegrundsapostel, eller som av Screwtape. Reaktionen kan bli rätt frän när någon inser att de lett och nickat med till ett Hitler-citat (ingen internet-baserad diskussion är ju komplett utan Reductio ad HitlerumBig Smile.

  En annan svarsvariant jag stött på (på institutionen för Kvinnoforskning i Lund (pre-genus)) är den att blindtester är en maktordningskonstruktion och därför endast uttryck för hur testkonstruktören vill förtrycka någon.

  Till och med ’Flat Earth Society’ framstår som rationella i jämförelse.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 16. Pingback: Att bara vara normal | WTF?