… min ”misshandel” av grannkvinnan tarvar kanske en förklaring
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke vill klargöra ett par saker

Jag känner att jag behöver klargöra några saker efter fredagens inlägg Grannfrun förtjänar att jag knäckte ett revben på henne, jag skäms inte ett dugg. Alla inlägg automatpostas också på GenusDebattens facebooksida, och där dök då följande kommentar upp från en person:

Mellan raderna låter det som att du i grunden stör dig på ”grannfrun” (a.k.a., mer korrekt benämnd: ”grannkärringen”), stämmer det? Ändå gick du dit för att hjälpa henne mot en spindel (var det inte självaste Ungoliant, utan bara ett av hennes barn – ”Honmonstret”?), drack vin, åt ost, etc. Hur kom det sig att du ens brydde dig om hennes problem? Inte spindelns alltså. Och hur kommenterade hon, grannen, din hjälp mot kvävningen? Ansåg hon sig behöva hjälpen?

Särskilt slutklämmen där hon undrade hur det kom sig att jag ens brydde mig och att hon frågar om grannen ansåg sig behöva hjälpen fick mig att fundera lite. Så när jag läste om inlägget själv insåg jag att saker kanske inte är riktigt så glasklara som jag trodde. Att uppdatera inlägget i efterhand blir lite grand som att stänga stalldörren efter hästen har rymt.

Så, jag vill klargöra ett par saker.

Inlägget är, när man skalar bort överdrifterna (som att spindeln skulle ha varit på 2 kg, den var definitivt inte på mer än 2 hekto), rent faktamässigt helt sant.

Jag och grannen är gamla bekanta. Vi har visserligen bara varit grannar i ungefär 2 år. Den här gången. Men vi var också grannar i ett tidigare liv. Och då menar jag inte som reinkarnation, utan jag menar hela skoltiden när vi var unga. Vi har lekt både tjuv och polis, mamma-pappa-barn, sjukhus och sanning & konsekvens. Samtalstonen mellan oss är, som man kan förvänta sig med den bakgrunden, rå men hjärtlig. (Det är för övrigt samma granne som figurerar i inlägget Gamarna, det kanske besvarar frågan hur det kom sig att jag överhuvudtaget brydde mig.)

Hon har inte läst inlägget, men jag frågade henne om hon hade något emot att jag skrev ett ”humoristiskt” inlägg om det. Vilket hon inte hade (och hon undrade varför jag överhuvud taget brydde mig om att fråga). Och hon vet på ett ungefär vad jag skrev. Inklusive att jag kallade henne ”grannkärringen”.

Viktigast av allt, och det som kanske tyvärr inte framgick av det tidigare inlägget, det var en verklig situation. Så vitt jag kan avgöra, utan att vara medicinsk expert, höll hon på att kvävas. Jag gjorde otvivelaktigt rätt när jag gjorde en Heimlich på henne. Hennes egen kommentar var i princip att det förmodligen hade gått helt åt helvete om hon hade varit själv.

Och jag har fått mitt straff i vilket fall som helst, jag är tvungen att agera chaufför åt henne nu eftersom hon inte kan köra själv. Vi var in till akuten idag för att kolla upp saken. En resa som vi kunde besparat oss, hon var inte inne hos läkaren mer än 5 minuter. De fastslog bara att syresättningen i lungorna fungerade som det skulle och att hon förmodligen har fått en spricka i något revben. De röntgade inte ens. Imorgon får jag köra henne till vårdcentralen så hon kan bli sjukskriven där eftersom de inte skriver ut läkarintyg på akuten.

Jag kanske borde ha låtit bli att skriva om det. Men det var något som definitivt låg utanför vardagen, och jag tyckte det kunde vara kul att skriva en rad om det. Inte för att det var särskilt märkvärdigt eller för att jag skulle vara särskilt stolt (bara en liten aning), men det är inte helt osannolikt att jag räddade livet på henne, och jag är lite för bubblig för att bara kunna hålla käft om en sådan grej. Och eftersom jag inte är särskilt allvarlig till min läggning föll det sig naturligt för mig att raljera och berätta det som en rolig anekdot.

Så jag hoppas jag rett ut eventuella missförstånd och/eller frågetecken som det föregående inlägget gett upphov till. Jag tyckte det verkade som en kul idé att skriva raljerande om det (definitivt ett nytt grepp), och såg det som ett experiment. Det kanske inte var så lyckat.

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

… min ”misshandel” av grannkvinnan tarvar kanske en förklaring — 15 kommentarer

 1. ”Det kanske inte var så lyckat.”

  Jag tyckte att det var kul och helt uppenbarligen harmlöst. Men visst, det blir lätt missförstånd på nätet…

 2. @Utlandssvensk:

  Jag tyckte att det var kul och helt uppenbarligen harmlöst.

  Jag med. Sånt beror till viss del på om man känner (till) personen som skrivit, då vi tolkar allt utifrån vår förförståelse. För mig, som ser Dolf som en nära vän, så blir det märkligt att man kan missförstå inlägget. Smile

 3. Hej.

  Vill man missförstå så gör man det.

  Svårare än så är det inte.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. I mina ögon har du inte gjort något fel alls, vare sig när du räddade livet på grannen eller när du publicerade ett humoristiskt inlägg om det med hennes medgivande. Snarare tycker jag att båda åtgärderna är klart berömvärda.

 5. @Rikard:
  Det kan man förvisso. Men jag insåg när jag läste om det att man faktiskt kan missförstå det utan att vara oärlig. Jag var nog lite för snabb med att hon satte i halsen och började grimasera och göra konstiga ljud. Jag skulle nog ha broderat ut det lite mer så att det framgick tydligt att det var en verklig situation.
  Eller, jag vet inte. Spelar inte så stor roll.

 6. @Tommy:
  Tack. Kan inte låta bli att smågarva, försöker föreställa mig under vilka omständigheter bägge sakerna skulle ha varit klandervärda.

 7. @ Dolf,

  Vilket totalt utflippat vi fick på MED bloggen! Bra att du gav replik.

  Jag skrev också ett längre svar, men slängde det. Jag orkar inte debattera när de klipper godtyckligt.

  Men de kan nog lika gärna stänga sitt kommentarsfält. Med de reglerna skulle det inte bli mycket till debatt. Man får t.ex inte kalla någon mördare om det inte finns en dom! Där försvann alla utrikesdebatter, för hur lång tid tar det innan någon kallar Putin eller Bush eller någon annan politiker för mördare?

  Sen förekommer det ganska ofta i lokal debatt också. Om någon dör i kön till ett sjukhus, så finns det garanterat en del som anser att någon eller några politiker är mördare.
  Inte ens Hitler eller Stalin, dessa ständigt återkommande figurer, är dömda för mord.

  Får man kalla någon för tjuv utan dom? För väldigt många kallar Göran Persson detta så fort man debatterar pensioner.

  Osv, osv, in i evigheten

  Det är rent otroligt löjligt.

  PS
  Om någon undrar, är tråden här:
  https://medbloggen.se/2017/01/05/rattighetstankandet-har-lopt-amok/

 8. Dolf,
  Det var väl utmärkt att du hade sinnesnärvaro och mod att hjälpa din granne. Jag skulle nog vara rätt omtumlad, både av att ha sett någon drabbas, och om jag nu själv skulle kunnat hjälpa till. Det behöver du ju inte förminska. (Det är inte episoden med spindeln jag menar).

  Sen är ju den här sidan inte vilken sida som helst, så det ligger väl ändå lite humor i hur stereotypt rollerna kom att fördelas: kvinna i nöd x 2, räddas av handlingskraftig man x 2, typ.

  Vill man vara mera allvarlig, kan man lyssna på denna ”gamla” video, där Alison Tieman och Della Burton pratar om pojkars och mäns sårbarhet inför ”kvinnliga” hotnarrativ.

  Mother of Threat Narrative Boy Mechanics:
  http://youtu.be/ZfXZDKqWdtI

  Deras tes är bland annat att när den uppväxande pojken någon gång förstår, att han inte är som sin mamma (som förutsätts vara den primära ”omhändertagaren”), då uppstår en känsla av övergivenhet, som gör honom sårbar för exploatering. Faderns roll är att hjälp den uppväxande pojken att hitta en ny identitet, och kanske kan man uttrycka det som att han skall hitta ”sin” flock. Tidigare manliga initiationsriter diskuteras, där upplevelsen av sårbarhet är den enande länken.

  Att bli man är att kunna våga stå sårbar, kanske man skulle kunna säga. Men kanske måste man få en upplevelse av att det finns ett kollektiv av män, som ändå förvantar sig och hoppas att man skall klara denna upplevelse ”when tested”, så att säga. ”Endast ensam kan man vara tillsammans. Endast tillsammans kan man vara ensam.”, som Tommy Hellsten säger.

  Om den uppväxande pojken inte ”finner sin flock”, torde kravet på att prestera bli desto större. Då finns ingen upplevelse av att utsattheten är delad, eller att den hör till utsattheten hos ett helt kollektiv. Då står pojken själv inför den ”gudomliga moderns” sårbarhet och hotnarrativ, och kan endast få ett värde genom att prestera för henne, utan att den egna utsattheten kan erkännas eller försvaras. På samma tema, men med andra ”spelare”, i denna video:

  The Ottoman Empire: When Slaves Rule:
  http://youtu.be/RuTfiG2IBuw

  För mig är frågeställningen aktuell i alla fall.

 9. @Utlandssvensk:
  jag kan tyvärr inte avslöja mer än att säga att det har varit en intensiv diskussion på partiets interna forum om saken.

 10. @John Nilsson:
  Att det var 2x nöd 2x räddas, och att det är relevant för bloggens tema, reflekterade jag aldrig över (jag nuddade väl vid det i farten vad det gällde att ta hand om spindeln).
  Tiemans avsnitt om Ottomanska imperiet tror jag att jag har sett, men får skaffa en lucka för att se Boys.

 11. @Utlandssvensk:
  Jag kan givetvis inte läcka ut specifikt vad som sägs på ett internt forum. Och det sades väl inte heller något särskilt uppseendeväckande, jag tror du kan gissa dig till ungefär hur argumenten löd från bägge sidor. Så det var inget märkvärdigt på det viset. Men det rådde ganska delade åsikter i frågan.
  Och var jag står behöver du väl knappast gissa.

 12. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Jag kan givetvis inte läcka ut specifikt vad som sägs på ett internt forum.”

  Självklart inte! Det var absolut inget sådant jag var ute efter, men möjligen kan min kommentar tolkas så. Det ber jag om ursäkt för!

  Det jag menar är endast att jag blev nyfiken på spänningarna inom MED, inget annat. Att jag blir nyfiken leder ibland till att jag funderar och gräver, men ofta kommer jag inte fram till något. Men ibland leder det vidare.