Massmedias och Anita Sarkeesians konflikt – del 1- Manlig Nördkultur
avatar

Sedan en tid tillbaka råder en konflikt mellan å ena sidan massmedia och å andra sidan vad vi kan kalla (manlig) nördkultur. Många känner förmodligen redan till bakgrunden där Anita Sarkeesian pga näthat blev massmedias favoritkvinna men jag tar ändå upp det så nyanlända kan hänga med.

Feminist Frequency är namnet på Anita Sarkeesians filmserie av – vad hon kallar – conversations with pop culture. I praktiken vore feministisk kritik av manlig nördkultur en bättre beskrivning. Hennes ”analyser” är alltid negativa och rör saker som kan hämtas från något avsnitt av ”Big Bang Theory” vilket ger oss orsak att diskutera vad Nördkultur egentligen betyder. Till hjälp har jag följande video från MovieBob på The Escapist.

 

MovieBob påpekar det märkliga med alla som tycks vara anhängare av idén att någon sorts stadsutropare deklarerat att ”Ye Ye Ye henceforth” skall ett antal godtyckligt utvalda områden som Science fiction och Japans populärkultur deklareras ”nördiga”. Han menar att man förväxlat ”materiel and execution”

MovieBobs argument: ”Most of the stuff we call nerd culture seldom ends up being truly exclusive to nerds”

Jag håller med Bob men jag menar även att det finns en enkel förklaring. Nämligen kopplingen mellan ”könet man” och ”beteendet nörd”. Ett beteende han beskriver som  ”Organizing, Cataloging and Expressing arcane knowledge”  eller på enkel svenska ett uttryck för när intresse förutsätter (relativt) oviktig förhandskunskap – Vilket passar perfekt med MovieBobs eget exempel på dem som borde ses som nördar. Nämligen Sportfans (eller Sportfånar beroende på vem man frågar)

Å ena sidan beskrivs de två sällan som samma sak. Å andra sidan uppvisar de mycket stora likheter i beteenden och värderingar. Vad är sportstatistik om inte nörderi över oviktig information? En annan rätt uppenbar likhet finns i könsfördelningen. Oavsett om man tittar på en match i Fotboll eller en match i dataspel som ”World of Tanks” är det tämligen garanterat att de flesta som tittar är av manligt kön. Ännu mer garanterat är att de flesta som tar matchernas statistik på allvar är av manligt kön.

Min teori om likheterna och skillnaderna

Nördkultur = Soft maleness

Sportfans = Hard maleness

Detta beror dock inte på att kvinnor diskrimineras från något av dessa bägge områden. Det beror på att det finns andra saker kvinnor mycket hellre vill titta på och när de flesta kvinnor är och tittar på en sak kan de inte samtidigt vara och uppväga fördelningen av män någon annanstans (så siffrorna blir snyggare). Brist på kvinnlig publik är alltså inte uttryck för kvinnlig ofrihet – utan tvärtom för kvinnlig frihet. Kvinnor är, mycket tack vare traditionell feminism fria att välja bort allt de inte gillar.

Kvinnor är däremot inte fria från konsekvenserna av att välja bort saker de inte gillar.

Ju mer kvinnor väljer bort ett område ju mer kommer det området att vara ”Aimed at male audiencee”. Det här ”problemet” fanns redan på 80-talet även om ingen verkar ha sett det som ett problem då. De flesta av de saker som unga tjejer valde bort beskrevs i popkulturen som barnsliga, töntiga, och värdelösa. Det betyder i praktiken att enligt kulturen skulle en riktig man vara mogen, cool och produktiv vilket i den åldern betyder att en man skall vara typ idrottare, artist…. eller varför inte kriminell? Och det är alltså de bra sakerna. Det dåliga man kunde vara….. nörd såklart.

Detta kan vi lätt se i ”Triumph – The Insult comic dog” videon från en Stjärnornas krig-biografkö, året var 2002. Vi kan börja med hur beskrivningen handlar om folk som då var 35 år gamla (tonåringar på 80-talet). Vi kan fortsätta med skämt som går ut på ”men not having sex” och så kan vi fylla ut med skämt som går ut på ”what 12 year old people do”   Och då har vi sett mindre än 2 minuter. Det enda av mina exempel som inte förekommit är det om produktivitet/pengar.

Lägg nu märke till reaktionerna från Stjärnornas Krig-gänget. och jämför gärna med feminist-nördar. Vem tror ni har mest vana av att bli utsatt för kränkningar? Stjärnornas Krig-fansen ovan eller det här feministgänget i Toronto? Och vet ni vad det riktigt intressanta är? Triumph är skapad inom nördkulturen, inte utanför. Robert Smigel är lika mycket nörd som dem han förolämpar i videon. Efter 20 år av sådan här kritik hade de blivit så tandlösa att nördar själva parodierade dem.

Sedan kommer Anita Sarkeesian dragandes med ny kritik som ger ursäkt att utöva kontroll.

Tidigare var argumentet (som ni ser i videon) att nördkultur var till för förlorare. Mannen skulle hålla sig borta för att undvika att ses som en loser. Detta var det enda människor gapade om i 20-30 år. Men vad gör man när nördarna inte bryr sig längre och till och med parodierar det argumentet? Jo i det läget kommer Anita Sarkeesian till kontrollfixerade mediamänniskors undsättning med det nya argumentet att Nördkultur är skadlig (förtryckande, dålig människosyn etc.)

Nördar gick alltså från harmlösa förlorare ingen brydde sig om (förutom andra nördar som kunde duellera i all evighet om vilken av två olika nörderier som var bäst) till samhällets fiende nummer ett som bara MÅSTE under kontroll. Vad sjutton hände egentligen?

Fortsättningen kan snart läsas i Del 2 (Titel ej angiven pga Spoilereffekt)

Det här inlägget ser väldigt annorlunda ut nu än när jag började. För att kunna förklara Sarkeesians roll måste jag förklara Nördkulturen och för att kunna förklara nördkulturen måste jag först ta upp den historiska bakgrunden. I Del 2 kommer jag in mer på nutiden. Vad som hänt och hur det kommer sig människor som Sarkeesian plötsligt stora problem

Kommentarer

Massmedias och Anita Sarkeesians konflikt – del 1- Manlig Nördkultur — 57 kommentarer

 1. Snyggt skrivet Erik.ser fram mot del 2.

  Formuleringen :

  …”Brist på kvinnlig publik är alltså inte uttryck för kvinnlig ofrihet – utan tvärtom för kvinnlig frihet. Kvinnor är, mycket tack vare traditionell feminism fria att välja bort allt de inte gillar.
  Kvinnor är däremot inte fria från konsekvenserna av att välja bort saker de inte gillar.”

  —hur kvinnor exkluderar sig sjælva , kan med førdel tas med i en framtida debatt.
  Per Hagman

 2. Du nämner kontroll, som jag anser vara adekvat för deras, alltså sådana som Sarkeesians, mål. Men egentligen är det en stark vilja att skapa förbud för företeelser som inte fokuserar på just förbudsivrarna. Företeelser som de aldrig kommer att vilja förstå. De är skräckslagna över att inte all fokus ligger på dem!

  Det borde finnas en evolutionär förklaring till människors nördighet. Något som påvisar att det varit bra för utvecklingen att vissa har dykt in i detaljerna på ett fenomen och verkligen undersökt allt. Man kan fråga, var Einstein nörd, var Newton eller Pythagaros nördar? Kanske Marie Curie eller Pia Sundhage? Även om alla nördar inte tillför så mycket så ger dessa sammantaget ett stort stöd för utvecklingen och är ytterst viktiga för att idéer destilleras fram.

  Belackarna vet inte vad en innovation är. Man skall uppfinna något, något som inte fanns tidigare. Vem sade till exempel, nu skall jag uppfinna Internet? Visste någon att det fanns ett Internet som bara väntade på att uppfinnas? Nä så klart inte, men nördarna fixade det ändå!

 3. Mycket bra skrivet.

  Nu riskerar jag att gå händelserna i förväg, men som jag ser det är det på detta vis:

  Nörd=MGTOW

  Och det är precis därför feminister känner sig hotade av dem.

 4. …all the sex they’re not having

  Ja, det är ju rätt intressant som återkommande tema. Det är nästan så att man får känslan att ”nördigt” är sådant som hos en man inte bidrar till att han blir attraktiv för kvinnor.

  Kan det i sin tur vara för att nörden i sitt intresse är självständig? Han gör det inte för att impa på kvinnor, och är förmodligen opålitlig som beskyddare, eftersom man har anledning att misstänka att han hellre räddar sina serietidningar än sin kvinna ur ett brinnande hus… Wink

  Nörden är alltså inte användbar, och därför osexig.

  (Jag spånar bara fritt här. Ni får gärna säga emot.)

 5. @Ulf T:

  ”Ja, det är ju rätt intressant som återkommande tema. Det är nästan så att man får känslan att ”nördigt” är sådant som hos en man inte bidrar till att han blir attraktiv för kvinnor.”

  Ja precis, vilket jag ser som huvudorsaken för den uppdelning som påpekas av MovieBob där man bara räknas som nörd vid vissa intresseområden medan exempelvis sportfans (attraktiva för kvinnor) beskrivs som om de vore en annan ras och aldrig kallas nördiga när de har koll på vilken spelar och vilken match som ledde till vilket resultat.

  Soft maleness – Nörd – oattraktiv
  Hard maleness – Sportfans – attraktiv

  Observera att detta inte bara kommer från kvinnor utan även är en del av popkulturen. Det skulle givetvis vara svårt för popkulturen om kvinnor betedde sig väldigt annorlunda men kvinnor tenderar att vilja följa popkulturen.

  ”Kan det i sin tur vara för att nörden i sitt intresse är självständig? Han gör det inte för att impa på kvinnor, och är förmodligen opålitlig som beskyddare, eftersom man har anledning att misstänka att han hellre räddar sina serietidningar än sin kvinna ur ett brinnande hus… ”

  Jag tror inte det. Jag skulle säga att nördar är mer sannolika att själva brinna inne medan de ser till kvinnan räddas. Nördar ignorerar inte kvinnor, de sätter dem desto oftare på alldeles för hög piedestal. Det är kvinnor och popkultur som har ignorerat/ föraktat nördar, inte det omvända.

  ”Nörden är alltså inte användbar, och därför osexig.”

  Huruvida nörden är användbar hänger på vad man vill ha gjort. Om vi tar en av de mest kända ikonerna Stålmannen (Warren Farrell använder Stålmannen i sina böcker) så är det uppenbart att Clark Kent har förmågor som Stålmannen inte har och vice versa. Frågan är vad man vill uppnå…. För övrigt finns nu en ny Stålmannenfilm som knappt innehåller Clark Kent och där Superman är mer alien än människa.

 6. @Erik:

  Jag tror inte det. Jag skulle säga att nördar är mer sannolika att själva brinna inne medan de ser till kvinnan räddas. Nördar ignorerar inte kvinnor, de sätter dem desto oftare på alldeles för hög piedestal.

  Jag var osäker på hur jag skulle uttrycka det där, men det jag var ute efter var inte så mycket att nörden skulle medvetet strunta i kvinnan, utan snarare glömma att hon fanns där. Åtminstone är det lätt att få det intrycket. Smile

  http://i.imgur.com/mjVN8vA.jpg

  Det är kvinnor och popkultur som har ignorerat/föraktat nördar, inte det omvända.

  Det håller jag med om.

 7. @Anders Senior:

  Nörd=MGTOW

  Och det är precis därför feminister känner sig hotade av dem.

  Ja, på något plan är det kanske så, men nördens ”GTOW” är inte en reaktion mot att det inte lönar sig att ha en relation med en kvinna, utan snarare ett autonomt fenomen. Nörden är nördig för att han bara är så, helt enkelt – ett slags uttryck för manlig passion.

  (Fullt medveten om att det finns kvinnliga nördar, men gissar att de inte tar illa upp om jag genomgående skriver ’han’).

 8. Det här med näthat som feministrar nu försöker göra synonymt med kritik mot feminisl är så jävla sjukt att man nästan bryter ihop!!!
  För helsike…. Det näthat som finns på flera feministiska sidor bör lyftas fram i ljuset mer så att människor som inte är insatta får bilden klar för sig hur illa det ser ut!
  Att inte tex Kauppi åtalas för sitt sjuka förtal är obegripligt och något som irriterar i alla fall mig!
  Detta hat som vita socitetsfeministrar i maktrus häver ur sig är så ovärdigt..
  Att media håller tyst om detta och i många fall håller dessa mobbare om ryggen är fullkomligt vedervärdigt!

  Det handlar om VIT MAKT!
  Feministiska vita framgångsrika kvinnor där många av dem beter sig precis lika illa mot andra som de själva påstår att de själva råkar ut för!

 9. @Mariel:

  ”Men en nörd… jag förstår inte… är inte det en sexig person??”

  Det är en fråga för Del 2 vad en nörd är idag. Vad jag berättat här är att nördar sågs som osexiga för kvinnor på 80-talet och 2002 så gjorde de via Triumph-dog humor av klyschan att beskriva dem som osexiga för kvinnor. Beskrivningen var alltså en del av kulturen i så hög grad den senare när de blivit äldre parodierades.

 10. Feministerna upplever nördarna som ett existentiellt hot p.g.a. internet eller mera allmänt hela IKT sektorn. På 1980-talet sågs datanördarna som typiska ”losers”, som tjejerna skulle håna. Idag har de oerhört stor inflytande på världens utveckling. Jag misstänker att det finns en och annan feminist som i eftertankens kranka blekhet insett att det kunde ha varit en vinstlott att under skoltiden ha varit lite trevligare mot nördarna och nu leva på ”avkastningen” av den investeringen. Men feministerna sprang visst efter de där tuffa typerna som nu sitter nedknarkade bakom lås och bom, medan nördarna attraherar en yngre generation kvinnor.
  Och det här kommer att upprepas och upprepas.

 11. @Ulf T

  ”Ja, på något plan är det kanske så, men nördens ”GTOW” är inte en reaktion mot att det inte lönar sig att ha en relation med en kvinna, utan snarare ett autonomt fenomen.”

  Jag kanske inte är så insatt i en ”rörelse” som på ett medvetet plan väljer att ”GTOW”, och därmed kallar sig ”MGTOW” men i vilket fall som helst är fenomenet Nördar ”MGTOW”, medvetet eller ej….

  Jag tror definitivt inte att det är en reaktion av att inte ha varit den populäre killen i skolan etc. Det är nog snarare ett resultat! Skillnaden är nog bara att de som nu också (med nördarna som föregångare) väljer att ”GTOW” är sådana som även var populära i skolan tröttnat på de allt högre kraven kvinnor (med indoktrinering från feminismen) ställer även på dem för att de skall ”duga” åt dem.

  Till skillnad mot ”nördarna” som tidigare troligen valde att gå sin egen väg ”per default” så att säga, och aldrig ens försökt ändra på sig, eller ha moderiktiga kläder för popularitetens skull, och därför blivit bortvald av kvinnorna (och varit betraktade som udda i skolan), just eftersom de var självständiga och opåverkbara, så väljer nog fler män att gå sin egen väg efter att ha försökt rätta sig efter ett ouppnåeligt feministiskt ideal och insett att de lika gärna kan skita i det eftersom de ”ändå aldrig blir nöjda”….

  För nörden har det varit naturligt från början, medan ”MGTOW” har vuxit in i sin självständighet och oberoende.

  Kollar du på en riktig ”nörd” så ser man ju ganska snabbt att de är ju den ultimata ”MGTOW” både vad gäller kvinnor, mode, auktoriteter, grupptryck, etc. etc.

  Det kanske är det som skiljer ”nördar” från ”MGTOW” den ena begränsar sin självständighet till att bara omfatta kvinnor?

  Typ, jag vet inte riktigt hur jag skall formulera mig bra…..

  Jag kan bara tala för mig själv, men jag har alltid ”gone my own way”, något som faktiskt brukar attrahera kvinnor….. -Förutsatt att de inte är feminister….

 12. @Ulf T:

  Fast sådär var det med musiken också.Jag har spelat elbas i exakt 36 år, och 34 år var varit ett alltmer nördigt grottande i vad musik egentligen är, hur musik är uppbyggd, varför den är uppbyggd som den är, hur musik har utvecklats genom musikhistorien, de rent fysiska aspekterna av hur ackord är uppbyggda (förhållandet och summorna av frekvensen i de ingående tonerna), kontrapunkt och komposition. Lägg därtill att de musiker jag f.n. arbetar med ser mer ut som Van Morrison än Jim Morrison, så inser ni hur osexigt musik är. Det är framför allt ett hantverk, det insåg jag redan i början. Sex Drugs and Rock’n’roll är till som kamouflage för att vara en sopig instrumentalist, eller värdelös kompositör.

  Den ”manligaste” musikstil jag vet är modern jazz och proggrock (nä, jag menar inte Mikael Wiehes dansband-med-kommunisttexter utan Keith Emersons 20 minuters symfonier i fyra satser eller Frank Zappas bisarra komplexa alster). Går man på en sådan konsert är det 95% gravallvarliga och spiknyktra män, ofta musiker själva, i publiken. Det är nördigt, och jag älskar det.

  Håller på med den här typen av musik själv.

  Chickfree music:

 13. Låt mig veta nästa gång du skall kolla på Frank Zappa, jag vill gärna följa med och se honom.
  Såg honom för övrigt en gång på Scandinavium, tidigt 80-tal har jag för mig, och fick tyvärr ett väldigt negativt intryck av honom, upplevde honom som arrogant och publikföraktande på riktigt.
  Men har ju med tiden blivit varse hans roll i Alice Coopers framgångssaga, så jag har tagit honom till nåder igen.

 14. Intressant. Det är vid male-shaming som feminismen avslöjar sin sanna konservativa natur.

 15. @Rick:

  ”På 1980-talet sågs datanördarna som typiska ”losers”, som tjejerna skulle håna. Idag har de oerhört stor inflytande på världens utveckling. Jag misstänker att det finns en och annan feminist som i eftertankens kranka blekhet insett att det kunde ha varit en vinstlott att under skoltiden ha varit lite trevligare mot nördarna och nu leva på ”avkastningen” av den investeringen. Men feministerna sprang visst efter de där tuffa typerna som nu sitter nedknarkade bakom lås och bom, medan nördarna attraherar en yngre generation kvinnor.
  Och det här kommer att upprepas och upprepas.”

  Ganska tillspetsat och överdrivet, men visst finns tendenserna. Jag var definitivt inte bland de populära killarna i skolan, det blev lite bättre de sista två åren på grundskolan (började spela, hängde med två år äldre grabbar, och var en period ganska busig. Inget allvarligt, elak mot andra har jag aldrig varit).
  När jag var 35-36 skiljde jag mig, och i anslutning till det blev det en del dejtande. Det var betydligt lättare att vara etablerad på arbetsmarknaden, ha skaplig lön och ha barn (!!) än att vara 21 och sakna allt det där. Nu träffade jag mest jämnåriga kvinnor, men det var ju inte direkt svårraggat. Eftersom jag var ute efter ett långvarigt förhållande så stadgade jag mig med en av dessa, vi är i stort sett jämnåriga, vi är på vårt 15:e år.

  För några år sedan hade vi 30-årsjubileum från när vi gick ut åk 9. Det var med lite blandade känslor jag gick dit, jag trivdes inte speciellt bra i den klassen under åk 4- 7, men jag gav det en chans. Lite av det du skriver stämmer, men det gällde även tjejerna. Vi var ungefär 30 pers från tre parallellklasser, 46 år gamla istället för 16.
  Tja, det var påfallande ofta de lite nördiga, tillbakadragna killarna som lyckats bäst. Och, det stämde rätt bra på tjejerna också. En av tjejerna, som var mer eller mindre mobbad på mellanstadiet och början på högstadiet, hade blivit journalist i New York, slängd i käften som fan (hon började med det i slutet på högstadiet, och har odlat talangen till perfektion) och med en svansföring jag aldrig hade trott om henne. Ascool, och definitivt inte någon man vill vara fiende med idag.

  Flertalet av dåtidens populära tjejer och killar var rätt gråa figurer idag.

  Det kanske är så, att man lär sig upptäcka och använda andra talanger än de vanliga, för att försöka få social status. De som hade den statusen tidigt har kanske tagit den för given och har aldrig behövt jobba på den, och som vuxen räcker det inte långt att man var populär på högstadiet?

 16. @Dolf:

  Frank Zappa spelar i Heavenly Allstars sedan 1991, då han avled i sviterna av prostatacancer. Sonen Dweezil turnerar dock med sin fars material emellanåt, även han har ett helt sanslöst duktigt kompband.
  Zappa hade väl en del att säga om dåtidens radikalfeminister (”Dinah-moe Hum”)

  En del Zappa-material är fruktansvärt svårspelat, har kört ”Montana” ute som cover, den är inte att leka med.

 17. @Magnus:

  Håller med om att vara brådmogen i tonåren indikerar kommande brist på en mer vesæntlig.. ødmjukhet.
  Dessa brådmogna har ej sællan narccesiska drag.
  Min erfarenhet ær just att ”nørdiga ” unga mnn o kvinnor utvecklar en mer kunskapsrik / førståeende livs hållning och dialog med sin omgivning.
  Nørdar har genuina personlligheter i sig.
  Per Hagman

 18. OT: Twitter är extra galet idag, har klistrat in en del av det i kommentarsfältet till senaste inlägget

 19. Man brukar säga ”va snäll mot nörden för en dag kommer han bli din chef” och det stämmer på så sätt att nörden kommer ha större förmåga att skapa något, uppfinningar som i sin tur blir företag och pengar. Tidigare så sågs nördar som enbart negativt men under 80-talet blev nördarna vinnare i o med datorerna, där de hade fått ett stort försprång. Ickenördarna, eller de utan den ”nördiga förmågan” såg att nördarna tjänade pengar, massor med pengar och de ville ha en del av kakan så de försökte skaffa sig de utbildningar nördarna hade, i tron att de också skulle få nördarnas förmåga. Tyvärr så är nördighet inte något man kan läsa sig till i någon kurs så när wannabe-nördarna kom ut i arbetslivet så blev de fortfarande akterseglade av nördarna men eftersom självinsikt inte heller var något de lärde ut i skolan så har de ingen aning om varför de inte klarar av jobbet. Det måste vara någon fel! Det beror säkert på strukturerna eller nördarna, ja nördarnas fel är det. De håller alla knepen för sig själva och delar bara med sig med andra nördar genom ett sånt däringa mystiskt tittglas som har en magisk orakelfunktion, Gooooogle eller va den nu heter.

  Som ingenjör så är jag så trött på alla ”bönräknare” som jag tvingas hålla glada på jobbet. Redan på högskolan kunde man se vilka som var där för att de hade ett intresse och vilka som var där för att de hört att man kunde få en bra lön om man jobbade med det där magiska ”data”. En gissning är att ca 40% av killarna och 10% av tjejerna faktiskt har ett intresse och resten glider runt och snyltar på ”nördarna”. Egentligen borde nördkulturen passa tjejer väldigt bra eftersom den är uppbyggd på samma sätt som kvinnlig konversation, alla lägger till potten, du får inte ta från potten innan du bidragit och du får inte ta mer än du bidrar. När sen snyltarna kommer till en riktigt arbetsplats så inser de att de inte klarar av uppgifterna de får men eftersom det inte kan bero på deras ointresse så måste det bero på att ingen, nördarna, inte hjälper dem tillräckligt mycket. De kräver att nörden ska göra sitt jobb, deras jobb och dessutom dokumentera allt som görs så att de senare ska kunna göra samma sak. Tyvärr spelar det ingen roll hur många instruktioner nörden skriver eftersom nästa uppgift de ska lösa inte är exakt likadan. Så småningom så blir situationen ohållbar och snyltaren riskerar att avslöjas så då byter de snabbt arbetsuppgifter, antingen till en ny grupp som de kan snylta på ett tag eller så börjar de jobba som ”bönräknare”.

 20. @Anders Senior:

  Jag kanske inte är så insatt i en ”rörelse” som på ett medvetet plan väljer att ”GTOW”, och därmed kallar sig ”MGTOW” men i vilket fall som helst är fenomenet Nördar ”MGTOW”, medvetet eller ej….

  Det har nog egentligen aldrig varit en ”rörelse” på så sätt att man medvetet väljer att vara med i en klubb, utan snarare ett observerbart fenomen.

  Jag kan bara tala för mig själv, men jag har alltid ”gone my own way”, något som faktiskt brukar attrahera kvinnor….. -Förutsatt att de inte är feminister….

  Det är nog helt i linje med tesen om ”greater male variability”, som Roy Baumeister beskriver som männens behov av att sticka ut från mängden.

  Most men who ever lived did not have descendants who are alive today. Their lines were dead ends. Hence it was necessary to take chances, try new things, be creative, explore other possibilities. Sailing off into the unknown may be risky, and you might drown or be killed or whatever, but then again if you stay home you won’t reproduce anyway. We’re most descended from the type of men who made the risky voyage and managed to come back rich. In that case he would finally get a good chance to pass on his genes. We’re descended from men who took chances (and were lucky).

  The huge difference in reproductive success very likely contributed to some personality differences, because different traits pointed the way to success. Women did best by minimizing risks, whereas the successful men were the ones who took chances. Ambition and competitive striving probably mattered more to male success (measured in offspring) than female. Creativity was probably more necessary, to help the individual man stand out in some way.

  Jag gjorde en del extremt nördiga saker när jag var yngre, och släktingar brukar fortfarande emellanåt nämna hur fanatisk jag var när jag hittat ett nytt område att utforska. Den egenskapen har kommit väl till pass inom mitt nuvarande yrke i mjukvarubranschen, där man i princip kan vara precis hur nördig som helst och dessutom få bra betalt för det. Smile

 21. Ja Zappa är jag en stor fan av även Captain Beefheart vilken han även hjälpte fram.
  Annars är väl en enkel regel när det gäller nyfeminismen och vad dom är kritiska till att om det är något män gillar så är det dåligt och behöver problematiseras.

 22. @Magnus:
  Wow, är det så länge sen han lämnade in. (Jag var fullt på det klara med att han kolat, därför som jag vill följa med och se om han gör ett framträdande Devil )
  Overnite sensation är väl den enda plattan jag riktigt lyssnat på av honom, och den är faktiskt jävligt bra.
  Jag trodde för övrigt ELP var historia för att någon av dem trillat av pinn, men där hade jag tydligen fel.

 23. ”Nördar gick alltså från harmlösa förlorare ingen brydde sig om (förutom andra nördar som kunde duellera i all evighet om vilken av två olika nörderier som var bäst) till samhällets fiende nummer ett som bara MÅSTE under kontroll. Vad sjutton hände egentligen?”

  Precis som andra nämnt tror jag att feministerna har antingen indirekt eller direkt insett vad det innebär när nördarna inte längre håller upp dörrar för females. Effekten är ju en form av men going their own way. Färre killar flirtar och stöter på kvinnor IRL när killarna nu har frångått att vara fysiskt närvarande irl. Istället sitter en hel del av nördarna och spelar WoW och Skyrim. Vet personligen en kille vars tjej gjorde slut med honom för att han fann WoW betydligt mer stimulerande än hennes umgänge.

  Jag kan märka detta också på stadsbilden i småstäder i Sverige, det är mycket mer tjejer utomhus än det är unga killar, eller överdriver jag här? Jag tycker absolut att jag sett detta.

  Nörderi får nog effekten att kvinnor får mindre uppmärksamhet både i ett förhållande men även för singelkvinnor. Tidigare berättade jag om en polare vars två yngre brossor fortfarande sitter klistrade vid datorn, är singlar och spelar WoW. Ingen av dom anstränger sig överhuvudtaget för att få sex med kvinnor, dom är fullt nöjda med WoW och, gissar jag på, internetporr.

  Radikalfeministerna har alltså insett att grabbarna kommer undan, dom fjäskar inte, ja dom är helt enkelt inte ens där längre. Leker man med tanken kan man se det som att nörderi alltid funnits, men numera kan även de ”coola” killarna sitta och tok-spela WoW (Tävlingsform som inte skolan erbjuder idag) och det får konsekvensen att allt färre killar springer runt och håller upp dörrar.

  Det följer isåfall mallen för radikalfeministisk fokusering, dvs när porr introducerades var det kvinnlig befrielse och när män råkade gilla porren kom de undan och då blev porr helt plötsligt skadligt. Allt handlar enligt min mening om radikalfeministers kontroll av manlig sexualitet.

  I övrigt gör ju Peter Hollens skaplig musik. Vet ni vem han är är ni nördar. =) Inget illa menat.

 24. @Per Hagman:

  Ligger en del i det. Jag har en kompis som har högfungerande Aspergers syndrom, jag tycker han är kanon att umgås med för han säger vad han tycker. Han är krögare.
  Jag är rätt svag för nördiga kvinnor också, ska erkännas. Kaka söker maka.

 25. @Magnus:

  Jag är rätt svag för nördiga kvinnor också, ska erkännas. Kaka söker maka.

  Nördiga kvinnor är kanon!

  (Nu är jag iofs gift, så jag får passa mig lite. Min hustru är dock nördig så det förslår – även om hon kanske inte skulle erkänna det.)

 26. Ninni är ju supernörd som plöjer igenom en massa tramsig genuslitteratur. Med andra ord, upplagt för triangeldrama här på GenusDebatten.

 27. Tycker inte det är så konstigt att folk blir fientligt inställda till en person som klampar in och vill ändra allt man gillar. När man sedan får reda på att Sarkeesian knappt lagt ner något jobb på de klipp hon lagt upp utan stulit gameplay-videor från andra användare. När hon låtsas spela ett spel i en video så är inte ens hennes kontroller igång. Om man åtminstone ska kritisera något kan man väl lägga ner lite jobb på det, speciellt med tanke på de donationer hon fick.

 28. @AtheistEqualist:

  Du har givetvis rätt men det finns mycket mer bakom grejen med Sarkeesian än som framgått i media. Jag har gjort omfattande research och i Del 2 kommer jag att visa (med filmbevis) vem som trollande Sarkeesian och varför.

 29. @Dolf:

  Haha, det ligger en hel hög sanning i det påståendet. Inte bara vad gäller genusvetenskapen, vetenskap överlag och en del annat. Men jag har även andra personliga egenskaper som jag upplever som vanliga bland nördar. Jag tror de är biologiska och sammankopplade, som olika sidor av samma mynt.

  Så jag får väl tacka Ulf och Magnus för komplimangen Wink

 30. @Magnus
  Exakt samma iakttagelse gjorde jag på vårt 20-års jubileum!

 31. @JonasBsson

  ”Det måste vara någon fel! Det beror säkert på strukturerna eller nördarna, ja nördarnas fel är det.”

  Hahahha!

  Nej, det där har du fått helt om bakfoten!

  Patriarkatet Jonas! Patriarkatets fel givetvis! Wink Grin

  Fast eftersom Nördarna också oftast är män, så ingår de ju i patriarkatet!

 32. @Mariel:

  Men en nörd… jag förstår inte… är inte det en sexig person??

  När jag var ung (alltså 80-tal) var nörd, i synnerhet datanörd, mycket nervärderande. Sa man en kille var datanörd, så var det typ ”weird”, attraktionsgrad noll.

 33. @JonasBsson (igen)

  ”Så småningom så blir situationen ohållbar och snyltaren riskerar att avslöjas så då byter de snabbt arbetsuppgifter, antingen till en ny grupp som de kan snylta på ett tag”

  Detta du skrev sammanfattar det nya sättet att göra karriär på idag.
  De som kan sin sak fastnar i sina jobb, med sin usla lön, medans chefen ljuger som en häst travar angående snyltarens kompetens när hans nya tilltänkta arbetsplats hör sig för om vad det är för en individ, allt för att slippa sitta där med svarte-petter i sitt eget knä….. Det är inte bara fördelar med lagen om anställningsskydd…

 34. Jag har betydligt nördigare hobbysar än att spela. Ta fram och bygga arkitekturmodeller i skala 1:87 bl.a. Har för mig Ninni skrev att hon var i byggsvängen eller nåt sånt, så vi har nog en hel del nördsnack att avhandla. Intresset har i sin tur lett till ett stort intresse för kulturhistoria.
  Det är också klart danande för händigheten, tänk lupp och pincett (tillverkar nästan allt för hand). Har blivit kompis med stadsarkitekter lite här och var, när man ska tigga kopior på ritningar.

  Tja, och brygga öl, på riktigt alltså. Kan det mesta om jäststammar, mäskningstider , maltens rostningsgrads betydelse för vattnets hårdhet och trippelhumling. Nördigt värre, men faktiskt inte så mansdominerat som man kan tro. Skulle tro att 25% av mikrobryggarna här i stan är kvinnor.

 35. @Magnus:

  Har för mig Ninni skrev att hon var i byggsvängen

  Va?! Hehe, nej. Jag är urtypisk teoretiker, tummen mitt i näven. Grin

  Kom på var jag tror du fått det från. Jag har vänner som är byggarbetare.

 36. Du skrev nåt om att du kände till byggsvängen, tror det var angående dödsolyckor på arbetsplatser.

 37. @Ninni:

  Hmm….”När jag var ung (alltså 80-tal) var nörd, i synnerhet datanörd, mycket nervärderande. Sa man en kille var datanörd, så var det typ ”weird”, attraktionsgrad noll.”
  Ja, det kjenner jeg igjen, jeg var datanerd på det meste av 80 tallet(født i -70), og det var ikke oss jentene hadde interesse for, vi ble betraktet som temmelige ”unormale”. Men, eh..jeg fant datamaskiner mer interessant enn kvinner igrunn, så det opplevdes ikke som ett tap. Det var også enklere å forstå hur en datamaskin fungerte enn kvinner.
  Ja, og så hadde vi allerede dengang ”sexgames” som substitutt Wink

 38. @Erik:

  Erik, kan du mig ett snabbt referat vad Anita Sarkeesian sagt? Jag har sett lite fladdra förbi i nyhetsflödet, angående att dataspelsutvecklare är män och att spelen är sexistiska, eller nåt sånt.

  Håller man på med realtidsprogram, mjukvara för bild- och ljudbehandling (bl.a. spel) så är det definitvt inte nybörjarprogrammering det handlar om, eftersom allt måste gå så förbenat snabbt, och man måste ”lura” hörsel och syn och ha kunskaper om hur medvetandet fungerar. MP3-packningen av ljud bygger på att man kan plocka bort ljud och lura hörselcentrum, som erfarenhetsmässigt ”fyller i” det som egentligen inte finns där. Ungfr sm att ta brt en mssa voklr i skrvn txt, du kn lsa dn i alla fll.
  Ah, det är SVÅRT att göra dataspel, det går inte att kliva in ”från gatan” och sätta sig vid C++-kompilatorn och koda spel.

 39. @Ninni:

  ”Kemiingenjör”

  Sedär! Jag också, fast sedan har jag glidit vidare på reglerteknik i processindustrin och sedan vidare mot mjukvara och elektronik. Syrran, en systerdotter, min farbror och min faster är också kemiingenjörer, det är klart smittsamt. Dottern läser molekylärbiologi/biokemi, och till min stora sorg avskyr hon jästsvampar, annars hade man ju kunnat ha lite nytta av henne i bryggeribranschen. Hon föredrar esterechia coli, skitbakterier alltså.

 40. @Magnus:

  ”Erik, kan du mig ett snabbt referat vad Anita Sarkeesian sagt? Jag har sett lite fladdra förbi i nyhetsflödet, angående att dataspelsutvecklare är män och att spelen är sexistiska, eller nåt sånt.”

  Jag kommenterar Anita Sarkeesian-affären ingående i Del 2…. Den är 99% färdigskriven och planerad att publiceras ikväll

 41. Pingback: Anita Sarkeesians konflikt – del 2 – Nördkulturens triumf över Popkulturen | Genusdebatten

 42. Tack Erik, skummade igenom den. OK, då vet jag lite mer vad det handlar om.
  Feminister som inte har bidragit *ett skit* till spelutvecklingen sitter och gnäller över resultatet.

  Börjar bli ett tydligt mönster det här!

  Vi kan inte utveckla spel – men vi kan gnälla över resultatet.
  Vi orkar inte lära oss spela musik – men vi gnäller över att rockfestivalerna bara tar in män.
  Vi orkar inte jobba 60-70 timmar i veckan – men vi gnäller över att vi inte blir befordrade.

  Kort sagt – vi kan inte leverera.

  Suck.

 43. @Magnus:

  ”Tack Erik, skummade igenom den. OK, då vet jag lite mer vad det handlar om. Feminister som inte har bidragit *ett skit* till spelutvecklingen sitter och gnäller över resultatet.”

  Ja det är faktiskt ännu värre än så. De inte bara INTE har bidragit till spelutveckling, de är motståndare till de frihetliga värderingar i nördkulturen som skapat spelutvecklingen. Om spelutvecklade lyssnade på dem från början skapades spel som inte kunde slå och så skulle branschen aldrig existerat.

  ”Börjar bli ett tydligt mönster det här!”

  Precis, och det värsta av allt är att ansvariga politiker och akademiker aktivt uppmuntrar till det här samtidigt som de hävdar de i själva verket vill ha ett helt annat resultat.

 44. Det som anses mest skrämmande med den äldre nördkulturen är väl att den sociala statusen och rangordningen inte styrs av kvinnliga/kvinnors värderingar utan mer sköts internt och beror på vem som kan mest irrelevanta fakta om star wars-filmerna eller vem som kan skriva snabbaste koden o.s.v.. Rädslan handlar antagligen om just kontroll, eller snarare bristen på kontroll över en social arena, det är därför som det blir så viktigt att först håna och när det misslyckats, förbjuda (via proxy så klart). När kontrollen återtagits så kan det sedan komma på fråga att inlemma nördkulturen i resten av samhället och låta den bli accepterad, kanske eventuellt även för kvinnor.

 45. Men det är ju bara att sluta lyssna och nörda på, NerdGTOW.

  Påminner om när Hallongrottorna i Norrköping skulle ordna alternativfestival till Bråvalla (som inte är riktigt lika nördig som Sweden Rock), och det kom 30 pers. Bråvalla hade 44 000.

  Stå på Bråvalla får man göra när man gjort sina 15 hundår i replokalen. Jag var inte där, men jag vet att de hade en ”lokalscen” med ett antal duktiga band från mellansverige, men de har en rätt hög kvalitetströskel.

 46. @Erik
  ”de är motståndare till de frihetliga värderingar i nördkulturen som skapat spelutvecklingen”

  De är motståndare till frihetliga värderingar. Punkt.
  Precis som övriga kommunister.

 47. @Mariel Askllund
  Ur ett samtidsperspektiv på epitetet ”nörd” och kvinnliga nördar, så kan jag finna dem ruggigt attraktiva.
  T.ex en tjej som är allmänbildad, kvicktänkt till att gilla kolla på ishockey, annan, sport, hästintresserad, spela instrument, gilla data/tvspel etcetc. I mina ögon är det riktigt attraktivt.
  Det visar att hon är vital, brinner för ett intresse, vem attraheras inte av sådant?

  (För att prata kvinnor kontra nördighet och status).

 48. Pingback: Nerdlove och likheterna mellan Traditionell Chauvinism och Manlig Feminism | Genusdebatten