Kvoteringsfrågan: Här är Matematiken som visar andelen kvinnor i LO:s styrelse
avatar

Så var det dags igen: På SVT kan läsas Lag om styrelsekvotering (av kvinnor) på gång, Socialdemokraternas problem idag är alltså inte andelen män i botten av samhället – det är som vanligt andelen kvinnor i toppen av samhället. De bägge principerna ”Apex Fallacy” och ”Women Are Wonderful” gör oss påminda om att den mänskliga naturen varken vill ha lika rättigheter mellan män och kvinnor eller lika värde mellan män och män.

Den mänskliga naturen tycks vilja precis vad denna sorts debatter handlar om, först 1) skydda kvinnor från negativa konsekvenser i mycket högre grad än män och sedan 2) dela upp män och män efter till hur stor nytta de är för kvinnor. Efter att ha spenderat dagar med en bok jag hittat om den mänskliga naturen – jag berättar mer om den i senare inlägg – så förvånar det mig inte det minsta att Socialdemokraterna resonerat så här.

Apex Fallacy: Fokus på andelen män i toppen, blindhet eller flummiga ursäkter för andelen män i botten.

Women Are Wonderful-effect: Tendensen att tillskriva kvinnor som kön mer positiva egenskaper än män

Den socialdemokratiska maktkoncentrationen LO

Låt oss titta på deras eget LO som exempel. LO tillhör visserligen inte den sorts företag som skall påverkas av kvoteringslagen men det kan ändå vara intressant att få en inblick i hur människor med makt resonerar. Av de 14 Fackförbunden i LO så är det endast tre som har en kvinnlig förbundsordförande (Kommunal, Handels och Hotell & Restaurang) alla de andra har en manlig förbundsordförande

Av de fyra personerna högst upp i LO är bara en av dem kvinna och hon har den tämligen märkliga titeln andra vice ordförande. Ordföranden, Vice ordföranden och Avtalssekreteraren är alla män. Betyder detta att LO – där medlemmarna väljer styrelsen – är en misogynistisk organisation? Givetvis inte! (I alla fall inte enligt den definition där sexism betyder negativ särbehandling pga kön).

Faktum är att det – som kan anas av Apex Fallacy-principen – räcker med att rikta blicken lite neråt så blir bilden genast mer nyanserad. Varje LO-förbund har utföver ordföranden tre rangordnade suppleanter och tre av de förbund som har en man som ordförande har en kvinna som första suppleant (Livs, IF Metall och Fastighets).

När miljöpartiet kallar det språkrör så är det jämställt…

Om vi alltså inte bara räknar topp-toppen utan – som Miljöpartiet genom systemet med två språkrör – även låter räkningen gälla vice-positionen så är det en kvinna i toppen i 6/14 LO-förbund dvs 40% kvinnor – vilket är exakt hur många som kvoteringsförespråkare kräver. Det är alltså helt och hållet en fråga om hur många personer från toppen som inkluderas i begreppet ”toppen” som kommer att avgöra andelen kvinnor – i toppen.

Om vi exempelvis bara betraktar Statsminister Stefan Löfven, LO-basen Karl Petter Thorwaldsson och Justitieministern Morgan Johansson som positioner tunga nog att räknas så har socialdemokraterna och LO 100% män. Räknar vi däremot som ”Arbeidsliv i norden” där Statsministern är värd 5 poäng, Finansministern 3 poäng och Utrikesministern 2 poäng så låter det genast annorlunda.

Med det sättet att räkna så når dagens regering 50/50 genom att uppväga statsminister Stefan Löfven – mannen till mest nytta för kvinnor – med kvinnor på de bägge ministerposter som Arbeidsliv anser är viktigast. Fast detta gäller bara regeringen. En manlig LO-bas ger Sverige 4 minuspoäng och vi drabbas även av ytterligare 4 minuspoäng då kungen inte slutat och gett över det symboliska styret till ”Vickan” ännu.

Sedan har vi det genusvetenskapliga sättet att räkna…

Om jag vore genusvetare så skulle det bli krångligare. Då skulle jag sannolikt först dela upp LO i förbund som jag menade var ”feminina” och förbund som enligt mig var ”maskulina”. Jag skulle sedan mena att det inte räcker med 40-50% kvinnor i styrelsen eftersom ”patriarkatet” skulle behålla makten genom att låta kvinnorna styra de lätta kvinnofacken medan de tunga viktiga mansfacken skulle kontrolleras av gubbarna.

Detta är precis hur genusfolk resonerat gällande arbetsmarknaden i övrigt. Man delar upp arbeten i manliga och kvinnliga. Sedan försöker man pressa in så många kvinnor man kan i ”manliga” områden. Därav orsaken jag inte kan gå från min kvinnodominerade arbetsplats utan att se reklam om hur byggbranschens stora problem – machokulturen – är att de mycket få kvinnor som väljer den banan, som nästan uteslutande vill vara chefer och inte arbetare, väljer en annan ”mer feminin” bransch.

Två byggubbar som behöver städas undan? LO-förbundet Byggnads ordörande är en man: Johan Lindholm, alla tre suppleanterna i Byggnads är också män.

Nu är jag inte genusvetare och jag har jag fattat den enkla matematik att det föds ungefär lika många pojkar som flickor (cirka 105 pojkar för varje 100 flickor) och om det sålunda tillåts ens existera kvinnodominerade (kvinnopopulära) områden så går det inte att samtidigt få könsbalans i andra områden. Det går på sin höjd att få dit något fler kvinnor där påfallande hög andel av den kvinnliga minoriteten inte är där för att de vill jobba där utan för att det ger de fördelar som en politiskt särbehandlad minoritet får

Som Dolf påpekar finns redan tydliga incitament.  Exempelvis i IT-utbildningar ändras innehåll och form bara för att tilltala kvinnor:

För att öka intresset bland kvinnliga studenter för vissa IT-utbildningar har en del universitet och högskolor ändrat utbildningsformer och innehåll. Några har även utformat särskilda program som vänder sig till kvinnor.

Sett till dessa fakta så blir slutsatsen mycket enkel.

Om Miljöpartiet (vars partiledare nu inte bara trycker ner vita män, utan även judar och romer) genom en rent teoretisk konstruktion kan bestämma om ”delad partiledare” (fast bara en av dem är vice statsminister) för att komma undan det problem som den mänskliga naturen skapat så måste alla andra i rättvisans namn också kunna göra det.

Precis som LO har ”andra vice ordförande” på samma sätt borde privata företag kunna inrätta ”vice styrelse” eller varför inte rentav ”andra vice styrelse”? Den sistnämnda kan ha 100% kvinnor och existera enbart så männen i den riktiga styrelsen slipper kritik från andra män som själva är höga politiker som sitter i höga styrelser som själva antingen har för få kvinnor (LO), kvinnor i låga positioner (LO) och saknar kvinor på tunga positiioner (LO)

Man kan undra vad svenska näringslivet tycker här. Det är ju dem som Justitieministern och LO-basen Karl-Patter Thorwaldsson pratar om. Det är svenska företagsledare som är sexisterna som antingen har för få kvinnor i toppen (Morgan Johansson-urvalet) har kvinnor på symboliskt fel positioner (Arbeidsliv-urvalet) eller som bara låter kvinnorna ha ”kvinnopositioner” (Genusvetenskapligt urval).

Kommentarer

Kvoteringsfrågan: Här är Matematiken som visar andelen kvinnor i LO:s styrelse — 7 kommentarer

 1. Summasumarum, -”(cirka 105 pojkar för varje 100 flickor) och om det sålunda tillåts ens existera kvinnodominerade (kvinnopopulära) områden så går det inte att samtidigt få könsbalans i andra områden. ”

  Arbetsplatser mera i sin karaktär lämpade för män är borta eller håller på att försvinna kraftigt reduceras
  Vad det handlar om är att det i stort börjar bli en slutstation för alla oavsett kön i verksamhet, stat, kommun, landsting.
  Den insikten finns naturligtvis hos det kön vilket vaktar den verksamheten det gäller att mörka saken vetskap om anstormade andra sökande, män, parkera sitt politiserade feminist-kön vid de begärliga posterna i så stor utsträckning som det någonsin är möjligt, kosta vad det vill.
  Köns-stolle-samtalen om toppossitioner innom diverse företag med flera eller föralldel den pinsamt omogna dekalen, åvan, buren av de bägge likt vridande uppkrokad mask och är som jag vill mena, en pseudodebatt.

 2. En konstig utveckling jag tycker mig ha börjat se är att en hel del kvinnor blir chefer bara för de ska synas utåt. Runt dem finns det sedan män som gör det jobb som tidigare förväntades av en chef.

  Jag vill ingalunda påstå att kvinnliga chefer över lag vore inkompetenta, men jag har sett allt fler kvinnliga chefer som är totalt ointresserade av själva grundverksamheten, men som gillar titlar och uppmärksamhet. Javisst, det finns sådana män också och jag kunde tidigare känna stor sympati med intelligenta kvinnor som beklagade sig över fåfänga och korkade manliga chefer, men nu verkar det ha svängt 180 grader.

 3. Som jag länge tänkt, men knappt velat andas om här (och ingen annan här heller….?) Skrota den s.k. ”jämställdheten”, ett lurendrejeri (påhittat av vem!?) från början till slut.
  Det räcker utmärkt med verklig demokrati (som genom åren fått betala ett mycket högt pris för ”jämställdheten”). Vem skall man vara ”jämställd” med? Feminister, kvinnor som inte vill riktigt, mammor som vägrar, osv osv?
  Vad det hela mest handlar om är politisk – makt!
  Visst, det är rätt att uppmuntra, och värna om, respektive kön. Men BÅDA KÖNEN i så fall, inte som nu. Vad hände i Let´s dance förresten… ”jämställda kroppar”…?

 4. @Joakim Steneberg:

  ”Det räcker utmärkt med verklig demokrati (som genom åren fått betala ett mycket högt pris för “jämställdheten”)”

  Precis!

  Allt detta tjafs om feminism och jämställdhet är bara ett sätt att försöka smyga in mer och mer socialism i våra liv.

  Detsamma gäller dessa ”värdegrunder” som inte är annat än inofficiella lagar och regler vi förväntas följa.

  Synd bara att folk i allmännhet är för indoktrinerade och förblindade för att inse det.

  T.o.m. naturskyddsföreningen försöker värva medlemmar med argumentet ”för er som som vill ha lite vassare lagar”.

  Allt skall tydligen lösas med nya lagar som alla i slutänden går ut på att begränsa friheten på ett eller annat sätt.

 5. Utanför ämnet och Svenska Naturskyddsföreningen och appropå generalsekreteraren med flera styrelseuppdrag Svante Axelsson.
  Var medlem en gång i tiden tills Svante Axelsson redovisade sin uppfattning i diverse politiska forum och sin socialism och det alltmer öppet ogenerat extrema Miljöpartiet-Marxist med sitt häng av lagstiftare, pengar.
  Icke mycket att orda om angående Svante Axelsson och sedvanlig och begärligt livsval och förenkling av sin strävan att leva det goda livet, i Sverige.

 6. Det är värre än vad som framgår av SVT. Knallkorken till justitieminister hotade även med likvidation om företagen inte lyder: Minister hotade upplösa företag som inte tvångskvoterar.

  Äh, läste SVT för snabbt, det framgår även där, men Fria Tiders artikel är mer informativ.

  Varför lägger sig staten i könsfördelningen i privata bolagsstyrelser? Det har de inget att göra med, är inte populärt och skadar företagen. Vill de driva ut fler företag ur landet, åtminstone huvudkontoret? Eller är det främst en maktdemonstration?

  Finns en annan lösning, än vicestyrelser, för företagen om hittepåproblemet blir lagstadgat: Eftersom genusteologerna anser att kön är en social konstruktion, kan några styrelseledamöter uppge sig vara kvinnor, trots att de ser ut som män. Det borde duga!