Kom igen brudar – pepp, pepp, pepp!
avatar

Jag är den första att skriva under på alla kvinnors kamp för en bättre tillvaro. Jag är ju trots allt kvinna själv. Naturligtvis vill jag att att vi alla, flickor, tjejer, kvinnor, tanter, gummor, kärringar och fruntimmer ska ha samma rätt att ta för oss av allt vad livet har att erbjuda och aldrig känna oss begränsade.

Men … vad är det som hindrar oss? Vem eller vad är det som sätter käppar i hjulet, trycker ned oss och gör så att vi inte kan ta del av allt som hägrar framför våra ögon?

(Jag bortser här från patriarkatet, som den sanna agnostiker jag är. Jag vet inte om det finns men jag tror på det först när jag får bevis.)

Kom igen brudar – pepp, pepp, pepp. Visst är ni med och stöttar mig?

– Om jag tar plats och säger vad jag tycker?

– Om jag håller mig till fakta och sakfrågor och undviker att prata illa om andra?

– Om jag struntar i att lägga tid och pengar på smink och kläder och hellre tar på mig ett par jeans till vardags?

– Om jag klär upp mig och framhäver alla mina kvinnliga attribut?

– Om jag går min egen väg och tar för mig av alla mina rättigheter som samhället ger mig?

– Om jag satsar på karriär och lyckas uppnå en ställning  och blir ekonomiskt oberoende?

– Om jag väljer att arbeta mindre och satsa min tid och energi på familj och barn?

– Om jag betraktar pappan till mina barn som fullvärdig förälder och som också behövs?

– Om jag behandlar män som medmänniskor och inte som patologiska förbrytare?

– Om jag mot förmodan skulle få för mig att leva ut min sexualitet när helst jag har lust med det?

 

Jag räknar med er och att ni inte fördömer mig för att jag tar vara på de rättigheter vi kvinnor faktiskt har!

Kvinnor kan
Upp till kamp, systrar! Vi behöver varandra mer än någonsin!

Kommentarer

Kom igen brudar – pepp, pepp, pepp! — 77 kommentarer

 1. Hehehehe!

  Jag skulle nog inte satsa mina stålar på oddset på att jag skulle få det stöd från ”systraskapet”. Razz

 2. Pingback: Kritiska vithetsstudier, Postkolonialism och Rasifieringsteori är Bullshit! | Aktivarum

 3. Ja naturligtvis. Men listan kan naturligtvis göras längre.

  – Om jag vill att man löser dilemmat med vård om barnen och låg inkomst och låg pension.

  – Om jag vill att yrken i offentlig sektor uppvärderas.

  – Om jag vill att riskbedömningarna i samband med partnervåld och vårdnadsutredningar blir bättre.

  – Om jag inte vill träffa den som utsatt mig för misshandel.

  – Om jag tycker att föräldrar bara ska ha gemensam vårdnad om de vill och kan ta del av omsorgen för barnet

  – Om jag vill bestämma över min egen kropp även vid graviditet.

 4. @Mia.:

  ”Om jag vill att yrken i offentlig sektor uppvärderas.”

  Som skattebetalare har jag en hel del synpunkter på det. Men lite extra pepp pepp peppelipepppepp kan de väl få, det drabbar ju ingen.

 5. @Mia.:
  ”- Om jag vill bestämma över min egen kropp även vid graviditet.”
  Får du inte det då. Eller har jag missat något?

  ”- Om jag inte vill träffa den som utsatt mig för misshandel.”
  Det gäller åt båda hållen.

 6. Visst ska du få bestämma över din egen kropp vid graviditet, men den människa du bär på ska också ha viss rätt till sitt liv. Pappan ska också ha motsvarande rättigheter via juridisk abort, obligatoriskt faderskapstest och automatisk vårdnad.

 7. @Mia.:

  Som all annan ekonomi så behöver man ha balans av statsfinanserna. Högre utgifter (kostnad för offentlig sektor) kräver höjda inkomster (skatter) annars krackelerad ekonomin, precis som privatekonomin gör.

  Folk säger hela tiden att ”kvinnolöner” ska ökas. För det första så är det inte ”kvinnolöner” utan ”offentlig sektor-lön” dvs. t.ex. mansdominerade kriminalvårdsyrket är precis i samma situation. För det andra hör man aldrig hur det ska finansieras.

  Sätt mig på finansministerposten och stora svarta pennan hade åkt fram. Jag hade inte blivit kompis med t.ex. konstnär och kultur-världen, jag hade ryckt ut många sidor i Svea rikes lag, skrotat skattefinansiering åt t.ex. feminism/”jämställdhets”industrin, en hel hög av vårt utbildningssystem hade åkt.

  Då hade vi haft råd att höja lönerna i den offentliga sektorn, vilket jag personligen tycker skattepengar ska gå till.

  Men lustigt nog så är det ofta samma människor som hojtar om högre kvinnolöner som samtidigt hojtar om fler och hårdare lagar och hårdare straff och vill höja andra samhällskostnader med. Som om man tror att pengar bara finns.

 8. @Mia.: visst är dom som jobbar i offentlig sektor oxå skattebetalare. men eftersom hela deras lön består av skattepengar så blir dom i praktiken skattebidragstagare. dom kostar mer än dom betalar.

 9. Ninni:
  Margaret Thatcher lär ha sagt något i stil med ”Problemet med socialister är att de förr eller senare alltid får slut på andras pengar”. Det tycker jag passar bra att tänka så fort det gäller att stat/landsting/kommun skall göra något: man måste vara försiktig med pengarna man har så de inte tar slut.

 10. Nja, de dom jobbar i offentliga sektorn jobbar för offentliga företag som får betalt för sina tjänster av medborgarna. Man har valt att alla ska vara med och betala för dessa tjänster och det görs enklast via skattesedeln. De som arbetar i offentlig sektor är inte mer tärande än någon annan. Inte på något sätt. Drt är ett bra system. Däremot är det inte självklart att företagen de jobbar för ska vara offentligt ägda. Men, notera, det blir ingen skillnad i ovanstående avseende oavsett om företaget är offentligt eller privat ägt. Bara i den mån ett privat företag säljer tjänster privat utan skattefinansiering. Det finns och det är också OK. Dock är det feltänkt att se de offentlig anställda som tärande bara för att deras tjänster betalas med skattemedel.

 11. Sverre:
  Jag tror snarare att poängen är;

  Allmännyttan KOSTAR staten pengar (dvs offentliga sektorn) men det är OK för den är viktig.
  Privata sektorn finansierar sig själv. De som inte klarar av det går i konkurs.

  I relation till ovan frågeställning blir alltså poängen vart pengarna kommer ifrån; vill man höja lönen i offentliga sektorn så måste det tas från vår gemensamma skattepott. Vill vi inte höja skatterna måste de tas från någon annanstans; t.ex. som Ninni är inne på statens stöd till kultur och diverse feministiska vanföreställningar; det är löjligt mycket pengar som går till ideologisk propaganda utan verklighetsförankring som mycket bättre hade spenderats på höjda löner för t.ex barnmorskor, lärare etc.

 12. @Sverre:

  De som arbetar i offentlig sektor är inte mer tärande än någon annan. Inte på något sätt. Drt är ett bra system.

  Vem har sagt de är ”tärande” (för mig negativt värdeladdat)?

  De är en utgift i samhällskassan, det är faktum. De är en utgift i samhällskassan oavsett om det är i offentligt eller privat regi. Precis som maten på mitt bord är en utgift jag behöver ha, är tex. vård, skola och omsorg en nödvändig samhällsutgift, tillskillnad från en massa annat som betalas ur samma kassa. Det jag vill se är att man pluggar igen utflödet av skattemedel till ”en massa annat”, för att få pengarna att räcka till det nödvändiga.

 13. Ja, om lönerna i offentliga sektorn höjs så måste man skjuta till skattemedel eller höja egenavgifterna. ”Skattebidragstagare” är missvisande.

 14. @Mia.:

  Jag vill inte betala mer i skatt, utan att jag får mer och/eller bättre service för de pengarna. Det finns en jädrans massa saker som jag betalar för via skattsedeln som varken jag eller knappt någon efterfrågar överhuvudtaget, de delarna ska ju läggas ner igår.

  Att de som jobbar inom skattefinansierade jobb betalar skatt är ju lika meningslöst som att interndebitera på ett företag, man kan interndebitera hur mycket som helst, man får inte ett ruttet öre mer i balansräkningen i alla fall.

 15. @Ninni:

  Men det är ju bara att trycka mer pengar, som i Zimbabwe. Wink

  Alla blir miljonärer. Med 100% skatt kan alla dessutom få precis hur hög lön de vill. Om alla begär miljardlöner så får ju stat och kommun in hysteriskt höga summor, så de kan förverkliga varenda idiotisk dröm som politrukerna kläcker ur sig.

  Smart va? *NOT*

 16. Att sjukvård betalas via skatt och är tillgänglig efter behov ( inom rimliga gränser) är rätt. Att alla är med och betalar är rätt. Att försöka ”onödig” rundgång genom att sjukvårdspersonal inte skulle betala skatt krånglar nog bara till det och gör systemet oöverskådligt. Skattedebatten är ju fö idiotisk i
  Många avseenden. Exvis så ses en skattesänkning som att man får något från staten….,

 17. Gillar dig, Amazon. Är visserligen inte kvinna, men för vad det är värt har du allt stöd från mig du kan få. Jag ser verkligen ingen anledningen varför någon skulle vara emot dig.

 18. @barfota:

  ”Får du inte det då. Eller har jag missat något?”

  Jag får inte vara surrogatmamma.

  ”Det gäller åt båda hållen.”

  Eh, ja? Det gör väl det mesta i listan?

 19. @Ninni:

  ”Då hade vi haft råd att höja lönerna i den offentliga sektorn, vilket jag personligen tycker skattepengar ska gå till.”

  Naturligtvis måste man ha råd och se till att man får råd sas. Men noterar att vi är överens gällande höjda löner i offentlig sektor.

 20. @lone star:

  Ja ska det offentliga skötas offentligt så ska det värderas lika. På ett eller annat sätt måste även det arbetet utföras? Eller hur ser din lösning på vård, skola, omsorg, brandförsvar, rättsväsende etc ut?

 21. En gång i tiden var det kanske ett viktigt argument att lönerna i offentlig sektor inte skulle dra arbetskraft från industrin, men det är väl irrelevant idag. Finns väl inget som motiverar lägre löner i offentlig sektor för jämförbara jobb ( i den mån man kan hitta sådana på ett relevant sätt) än i privat sektor. Men på något sätt hänger ide’n kvar.

 22. @Larsson: Tack Smile Du verkar ha fattat poängen med mitt inlägg Big Smile Jag var lite osäker på om budskapet skulle nå fram till läsarna.

 23. Spännande att se hur diskussionen utvecklade sig till att handla om löner i offentlig sektor. Inte mig emot Smile Det är helt klart en fråga som behöver diskuteras. Men att se denna fråga som enbart ett kvinnoproblem tror jag inte håller för närmare syning.

 24. @Mia.:
  ”Jag får inte vara surrogatmamma.”
  det har du har helt rätt i, tänkte inte på det.

  Vad beträffar din lista så slår den lika orättvist åt båda hållen. Vi män vill ju t.ex. också vara med och bestämma om vi vill bli fäder eller inte.
  Massor med yrken borde ”uppvärderas” och inte minst de dåliga pensionerna borde höjas rejält. Att mellan 60 – 70% av pensionärer 65+ lever under fattigdomsgränsen är helt åt helvetet till. Svenska politiker borde gömma sitt ansikte djupt nere i ”skämskudden”, genast åtgärda problemet och införliva även tandvården under den allmänna sjukförsäkringen. Det skall inte behöva kosta mer med ett tandläkarbesök än vad ett vanligt läkarbesök kostar. http://framstegspartiet.se/wp-content/uploads/2014/03/%C3%84ldrev%C3%A5rd-och-pensioner.pdf

 25. Jag ställde f ö frågan idag till några specialister på området, två tjejer i 18-årsåldern: ”Vilka har har mest åsikter om hur ni klär er, hur ni beter er, vad ni gör eller inte gör osv? Killar eller tjejer?” Det samstämmiga svaret blev: ”Tjejer! Killar bryr sig inte…”

 26. @Mia.:

  Jag får inte vara surrogatmamma.

  Ja, den punkten förtjänar att vara med på listan. Vilka är det som motsätter sig surrogatmödraskap igen?

  Sveriges Kvinnolobby: Feministiskt nej till surrogatmödraskap

  Sveriges Kvinnolobby: Europeiska kvinnorörelsen säger nej till surrogatmödraskap

  European Women’s Lobby, EWL, följer nu den svenska linjen och har beslutat att motverka surrogatmödraskap. Beslutet togs vid EWL:s Generalförsamling den 31 maj – 2 juni i Zagreb. Medlemsorganisationerna var eniga om att surrogatmödraskap är ett allvarligt problem som utnyttjar kvinnans kropp och hennes reproduktiva organ. Den europeiska kvinnorörelsen menar att surrogatmödraskap ska förbjudas.

  ETC: Surrogatmödraskap en oacceptabel handel med kvinnor och barn:

  Surrogathandel är ett nytt och växande brott mot kvinnors och barns mänskliga rättigheter. Det är en modern form av slaveri som blivit en internationell industri där stora summor omsätts.

 27. @Ulf T:

  Ja och om, jag säger om de ska tillåta det, så ska det bara få ske ideellt..?!!

  Vem är det som vill bestämma över kvinnokroppen och reproduktion nu igen? Vem anser att kvinnogöra inte är värt något? Radikalfeministerna är ”det nya patriarkatet”.

 28. @barfota:

  ”Vad beträffar din lista så slår den lika orättvist åt båda hållen.”

  Ja som sagt gör väl det mesta i listorna det? Eller vad menar du?

 29. @Mia.:
  Jag uppfattade din lista som ”en mest synd om kvinnorna lista” och litet smågnällig. Kanske bara jag som missuppfattat den. Jag menar att klaga över att du inte skulle ha rätten till din egen kropp som kvinna verkar väl patetiskt när du sitter med den 100% reproduktionsmakten och tillika skyddad från det mesta ont genom dels en kvinnofridslag och dels ett totalförbud mot omskärning, bara för att nämna några få av alla de fördelar och ”gratistjänster” du som kvinna har i Sverige.

 30. Fan vilket bra inlägg Amazon!
  Synd bara att det inte biter på korkade feminister utan verklighetsförankring…

  Feminismens invändningar mot ditt inlägg är att du inte förstått feminismen. Wink

  Du behöver nog indoktrineras, förlåt, upplysas om din utsatta situation med ett antal feministiska kurser!
  Du förstår helt enkelt inte ditt eget bästa, och springer patriarkatets ärende!

 31. @Amazon: Jag kan erkänna att jag inte förstår. Vad menar du med att kvinnor behöver varandra? I mina ögon är den meningen lika ologisk som att människor behöver en högersko. Och en av orsakerna till att jag har svårt med feminismen är det eviga tjafset om systerskap och systrar. Jag ser väldigt sällan en orsak att bara tala till ena könet. Kvinnor behöver, precis som män, stöd av både kvinnor och män.

 32. @Mia.:

  Men noterar att vi är överens gällande höjda löner i offentlig sektor.

  Kanske? Jag vill inte se höjda löner generellt, jag vill se en annan lönestruktur (och utbildningsstruktur).

  Det jag vill är att se en ökad lönespridning, så som det är i privata sektorn. Varför? Jag vill förklara genom att börja med en anekdot.

  Mitt första jobb, ett sommarjobb under gymnasie, var på en fabrik vid ett löpande band. Den typen av människa jag är, höll på att få spel i huvudet på det arbetet. Där fick jag lite djupare kontakt med en kvinna som arbetat där i många, många år, så jag frågade henne hur hon stod ut med det monotona arbetet. Svaret: ”Åh, jag skulle aldrig vilja ha något annat. Jag vilar när jag jobbar. När jag kommer hem är jag pigg.”

  Vi som människor är olika, vissa trivs med enklare arbetsuppgifter som inte kräver mental kraft. Mängder av skoltrötta ungdomar sitter av gymnasietiden för att det ska så vara.

  Samtidigt har vi X antal tusen sängar på sjukhuset som ska bäddas, barnen på dagis ska ha nya blöjor, hjälp med att knyta skor osv. osv. Jag vill alltså ha tillbaka yrken som vårdbiträde och barnskötare, för de som är skoltrötta, för de som inte vill ”mer” än så i yrkeslivet. Kanske under en period för att sen vidareutbildas, kanske för hela livet om de så vill. Dessa kan ha en lägre lön då de har en längre inkomstperiod och inte har studielån.

  Samtidigt vill jag det ska vara möjligt att ”ge järnet” för den som vill så och det ska ge klirr i kassan, även om man vill ”ge järnet” inom tex. vårdyrket.

  Om du tittar på lönestatistik, så är ”bottenlönerna” ganska lika. Den stora skillnaden ligger på andra sidan. Om man tittar på staplarna (dvs. spridningen) av lönerna** längst ner här så ligger (Kkr):
  Barnmorska: 20-39
  Sjuksköterska: 20-33
  Civiling.: 24-64
  Högskoleing: 22-47

  Det stora felet som jag ser det, är alltså att det finns ett ”lägre tak” i offentliga sektorn för den individ som är ambitiös, drivande, karriärssugen och villig att ”ge järnet” och ta ett större ansvar. Det tycker inte jag är okej, för man ska kunna nå högre löner även om man är en individ som föredrar dessa yrke.

  Man diskuterar i dessa banor just nu inom lärarkåren, vet jag.

  (** jag har tagit bort extremerna på alla, både övre och undre ca 2%. Ni ser det ju själv på sidan, så jag slarvar lite nu. SorryWink)

 33. @Amazon:

  Det samstämmiga svaret blev: ”Tjejer! Killar bryr sig inte…”

  Japp, så är det. Det är bara vidrigt att skylla det på männen, det löser inget alls.

 34. Jag har, inte bara en gång utan flera, slagits av hur intoleranta en del kvinnor är gentemot dem som faktiskt lever upp till det ideal många förespråkar. Att vara stark som kvinna och verkligen ta för sig, ses inte med blida ögon av alla, oavsett om man väljer att ge sig in i maktens korridorer eller bejaka sina feminina attribut. Det påminner inte så lite om uppkomlingen som gör en klassresa och som ses som svikare eller den assimilerade invandraren som inte längre platsar som ”rasifierad”.

 35. @Amazon:

  Jag har, inte bara en gång utan flera, slagits av hur intoleranta en del kvinnor är gentemot dem som faktiskt lever upp till det ideal många förespråkar.

  Japp, japp. Det du slagits av handlar om female aggression eller/och female competition (engelska för det ska vara söktermer för den som önskar). Det kommer komma mer om det längre fram, där jag kommer försöka beskriva våra homosociala kulturer och visa på olika forskning på området.

  Kvinnoproblem av idag är i huvudsak inom-homosociala. Det som sker i vårt feministiska samhälle – att man beskyller ”patriarkatet” och (direkt eller indirekt) män/manlighet för våra interna svårigheter – är mycket djupt problematiskt för det kommer få allvarliga konsekvenser, inte minst för kvinnor.

 36. @ Ninni
  ”Margaret Thatcher lär ha sagt något i stil med ’Problemet med socialister är att de förr eller senare alltid får slut på andras pengar’. Det tycker jag passar bra att tänka så fort det gäller att stat/landsting/kommun skall göra något: man måste vara försiktig med pengarna man har så de inte tar slut.”

  Har Margaret Thatcher också sagt vilka exakt hon menade med ”andra”? Du tror inte hon har generaliserat på något vis, va?
  Visserligen är jag själv sur över att mina pengar ska gå åt olika feministiska projekt, men, herregud! Är det det du gnäller över? Det är ju ändå bara en droppe i havet. Det är bara en rökridå…
  Vad är skillnaden mellan Reinfeldt och Thatcher? Jo, hon skulle ha kört det feministiska projektet i tio gånger hårdare handskar idag. Inte för att hon är kvinna (även om hon då skulle bli Järn-lady bokstavligen). Utan helt enkelt för att hon var ärke-kapitalist.
  Vad om vänstern då?
  Ja, vad skrev Rousseau långt efter Machiavelli?
  ”Machiavelli … låtsades undervisa kungarna men gav folken en stor läxa. Machiavellis Fursten är republikanernas bok.”

  När historien upprepar sig, upprepar den dumheterna i lika hög grad.
  Folk lär sig aldrig.

 37. Ninni, Amazon

  Tänker ta upp lite sprida tankar som föddes när jag läste det ni skrev. Häromkvällen var jag ute för en sak som jag misstänker hänt andra och det har även hänt mig innan. Denna gången var det extra intressant tycker jag för att jag uppmärksammade det extra. Jag stod och väntade på en hiss och tre medelålders kvinnor kommer in genom huvudporten och har väl varit ute på restaurang. Något förfriskade dock inte så man kan kalla dom packade. Den ena kvinnan dök mig direkt med en konversation som jag fick känslan av handlade mer om ”vill du följa med mej upp” än något annat. Jag vet inte om jag gav ut några signaler, jag kan inte svara på det, milfar är inte fel, men jag är inte den som tar för mig när jag har tankarna på någon annan så att säga. Däremot kanske de signaler jag gav var att jag ville egoboosta mig själv lite så jag spelade med. Lite kanske.

  De två andra kvinnorna, speciellt en, blev antingen avundsjuk på sin kompis eller ville blockera mina chanser till något. Det blev bestraffande ögon mot den första kvinnan alltså, och där kvinna nr 2 tog så pas slång tid på sig att stänga sin egen dörr att den frösta kvinnan hade stora problem att få igång en längre kontakt med mig. Mycket intressant var det iaf . Min hypotes är att kvinnor bestraffar andra kvinnor som ”ger bort” sex alltför billigt. Så det här med ”hora” och ”madonna” som så flitigt diskuterats i vissa kretsar (och även haft patrikarkatet och män som skyldiga) kanske behöver nyanceras lite? Har kvinnor koll på andra kvinnor?

  Nog om det. Sen Ninni, du vet min egna lilla eller stora hjärtesorg. Eller det vet du kanske inte riktigt men jag nämnde den för dig en gång. Åtiergen så gick det åt skogen med henne. Jag blir playad av en kvinna helt enkelt, och jag vägrar inse att det är så det är. Jag har min Hollywoodbild av romans. Hursomhelst, detta är raderna från en jälvigt knäckt någerlunda ung man. Tur man har GD att gråta ut på. Ska man visa sig ledsen inför en kvinna eller tappar hon respekten för mig då är tankarna jag nu tänker. Finns det någon man här på GD som blivit playad av en kvinna förresten och vill berätta mer om det, kanske känner jag igen mig.

 38. OT länktips: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18633570.ab

  Folk svarar ”det skulle ske färre våldtäkter om kvinnor visste hur man ska uppföra sig” på frågeformulär. Det tolkas som ”kvinnor förtjänar att bli våldtagna”. Inte riktigt samma jävla sak, va?

  Därmed inte sagt att jag anser det finnas något sätt som kvinnor ”ska” uppföra sig på.

 39. @furste:

  Varför riktar du det svaret till mig?

  Visserligen är jag själv sur över att mina pengar ska gå åt olika feministiska projekt, men, herregud! Är det det du gnäller över?
  Var gnäller jag?

  Talar du till mig och skriver ord som ”gnäller” (som för mig är starkt negativt värdeladdade.) så se gärna till att vara noga när du pekar ut mitt ”gnäll” med korrekta citat.

 40. @ Ninni
  Sorry – inget illa menat…
  Jag gnäller själv för jämnan, fast över lite andra saker än många andra när det kommer till feminismen.
  Hursomhelst är det oändligt absurt att referera till Thatcher av alla i det här sammanhanget.

 41. @furste:

  Sorry – inget illa menat…

  BraSmile

  Hursomhelst är det oändligt absurt att referera till Thatcher av alla i det här sammanhanget.

  Jag har inte gjort det, det var Uffe.

  Men, jag är annorlunda än folk i gemen. Jag struntar fullt i vem som säger/sagt något. Jag struntar i stort i hur saker sägs. Det enda som är viktigt är vad som sägs. Så för mig står citatet för sig själv och den meningen är väldans sann och tänkvärd.

 42. @Torstensson:

  Min hypotes är att kvinnor bestraffar andra kvinnor som ”ger bort” sex alltför billigt. Så det här med ”hora” och ”madonna” som så flitigt diskuterats i vissa kretsar (och även haft patrikarkatet och män som skyldiga) kanske behöver nyanceras lite? Har kvinnor koll på andra kvinnor?

  OM de har koll på varandra? Koll är bara förnamnet.

  Och det gäller ALLT, inte bara ”ger bort sex för billigt”. Försök leva dig in i, på ett känslomässigt plan, hur det skulle vara att leva med det där beteendet från dina polare.

  Med den person jag är, så är det fullkomligt omöjligt att ta sånt beteende, och det var det jag flydde från. Hellre lever jag mitt liv helt utan vänner än ta det där.

  Sen, när jag var ”flykting” så upptäckte jag att jag var välkommen bland män och att man inte gör så ”hos er”.

  Sen Ninni, du vet min egna lilla eller stora hjärtesorg. Eller det vet du kanske inte riktigt men jag nämnde den för dig en gång.

  Jodå, jag har koll på detSmile

  Tur man har GD att gråta ut på. Ska man visa sig ledsen inför en kvinna eller tappar hon respekten för mig då är tankarna jag nu tänker.

  Mm. Man säger män inte pratar känslor. Jag förundras över hur snabbt män faktiskt gör det, när de känner att det är okej. Män pratar visst känslor, de pratar på sitt sätt. Det behövs ökad tolerans och lyhördhet för män känslor i vårt samhälle.

 43. @ Ninni
  ”Men, jag är annorlunda än folk i gemen. Jag struntar fullt i vem som säger/sagt något. Jag struntar i stort i hur saker sägs. Det enda som är viktigt är vad som sägs. Så för mig står citatet för sig själv och den meningen är väldans sann och tänkvärd”

  Ja men okej då! Då får vi börja leva enligt den maximen från nu och ge nästan allt vad feminister har sagt och skrivit de senaste 20 åren högsta rätt – för allt de sagt är ju väldans sant och tänkvärt. Jag menar de snackar ju om jämställdhet och sådant, right? Det står ju för sig självt, liksom. Precis som Thatcher självklart med ”andras pengar” menade hela befolkningen. Vad annars?

  Tänkvärd maxim!
  Smile

 44. @Grrblt:

  ”En kvinna som visar upp sig lättklädd förtjänar att bli våldtagen. Den åsikten delas av en stor majoritet i en ny brasiliansk opinionsundersökning, gjord av det statliga forskningsinstitutet Ipea. En majoritet av de 3 800 svarande, varav två tredjedelar var kvinnor, höll också med om påståendet att våldtäkterna skulle minska om ”kvinnor visste hur man ska uppföra sig”.”

  Med andra ord…
  Religiösa knäppskallar är religiösa knäppskallar. Oväntat. Någon som vågar göra samma studie i starkt religiösa länder som Palestina, Jordanien, Libanon eller Egypten?

 45. @furste:

  Då får vi börja leva enligt den maximen från nu och ge nästan allt vad feminister har sagt och skrivit de senaste 20 åren högsta rätt – för allt de sagt är ju väldans sant och tänkvärt.

  Ja, om feminister säger något som är ”väldans sant och tänkvärt” så är det det helt oberoende av att de är feminister. Enkelt va?

  Feminister utgår från en ideologi som saknar bärighet i verkligheten. Till följd av felaktig utgångspunkt (kvinnan underordnad/undervärderad) blir deras budskap inte ”väldans sant och tänkvärt”.

  Sak inte person, inte etiketter är det viktiga för mig.

  Nog om det nu.

 46. @Torstensson:

  ”Min hypotes är att kvinnor bestraffar andra kvinnor som ”ger bort” sex alltför billigt. Så det här med ”hora” och ”madonna” som så flitigt diskuterats i vissa kretsar (och även haft patrikarkatet och män som skyldiga) kanske behöver nyanceras lite? Har kvinnor koll på andra kvinnor?”

  Mitt i prick skulle jag vilja säga. Jag är den första att erkänna att jag reagerar likadant. Varför vet jag inte egentligen. Det handlar nog egentligen inte om konkurrens utan att det finns ett krav kvinnor emellan att man ska vara återhållsam med sexuella kontakter och inte ”ge av sig” för lätt. Men ärligt talat vet jag inte säkert.

  ”Ska man visa sig ledsen inför en kvinna eller tappar hon respekten för mig då är tankarna jag nu tänker. Finns det någon man här på GD som blivit playad av en kvinna förresten och vill berätta mer om det, kanske känner jag igen mig. ”

  Här skulle man lätt, med normkristiskt synsätt, kunna säga: ”Naturligtvis ska du kunna visa dig ledsen”. Men jag tror inte det är så enkelt. Det finns alltid en risk att du då snarare vädjar till någon slags moderskänslor, inte till henne som kvinna. Det kan låta hårt men jag tror att det är något åt det hållet. Sen tror jag inte det innebär att en man inte kan få visa sig som människa och blotta sina känslor för det får också motsatt effekt. För lite och för mycket skämmer allt.

  Om det kan vara en tröst så kan det vara lika knepigt för en kvinna att uppfattas som alltför ”stark”, både inför andra kvinnor och inför män. Jag har ofta önskat att jag kunde klara av att spela så där lite lagom hjälplös men det funkar inte för mig.

 47. @Magnus:
  ”Jag vill inte betala mer i skatt, utan att jag får mer och/eller bättre service för de pengarna.”
  Om vi nu bestämmer oss för att vissa tjänster är bäst om staten tar hand om. T.ex. vill inte jag att någon ska utnyttja de svaga och försvarslösa i samhället för egen vinning. Då är det ju ganska fel om de som utför de här tjänsterna tjänar sämre än sådana som har liknande utbildningskrav utanför offentliga sektorn. Man kan ju inte hålla på och vara dumsnål och egostisk när man mycket väl kan hamna i en situation där man utnyttjar dessa tjänster mer än man tillför.

 48. Det största problemet med offentlig sektor är att de som är missnöjda med sin lön inte säger upp sig!
  Hade de gjort det så skulle lönerna varit tvungen att höjas för att attrahera arbetskraft igen.
  Vi har alltså tusentals anställda inom tex vårde och läraryrket som vägrar byta yrke men som ändå vill ha samma lön som inom privata sektorn. Det är nästan lite oförskämt tycker jag!
  Skulle de söka sig till andra jobb skulle ju lönerna totalt jämnas ut på sikt.

 49. @JD:
  Visst kan man se det så. Eller så kan man välja att se, att de som arbeter i offentliga sektorn gör det åt oss. Vi slipper en massa åtaganden i vår privata sektor tack vare den offentliga. Då betyder det att vi bör tacksamt hosta upp pengar åt de som utför tjänsterna åt oss så vi slipper.
  Sedan är det ju som Ninnis skrev att om man ser över meningslösa utgifter där pengar går till olika processer (ex feminsternas ensidiga kamp) istället för slutmålet (människors löner) så kanske vi inte behöver öka skatterna så mycket för att minska klyftan.

  Det här ju verkligen inte en könsfråga som feministerna försöker få det till. Om de skulle få som de vill så skulle en offentliganställd man som tjänar minst av alla inte få ett enda öre. Det blir ju ofta kontentan av ensidighet. De på mosatta sidan som har det minst lika illa blir de verkliga förlorarna.

 50. @Amazon:
  ”Om det kan vara en tröst så kan det vara lika knepigt för en kvinna att uppfattas som alltför ”stark”, både inför andra kvinnor och inför män.”

  Jag tror inte riktigt på det där med att mäns skulle backa från starka kvinnor. Snarare är det så att vad män ofta menar med ”stark kvinna” och vad kvinnor menar med stark kvinna skiljer sig en del. Allihop i ”Sex and the city” skulle förmodligen beskrivas som starka av kvinnor, vilket de kanske är. Problemet är att män inte har speciellt mycket att relatera till dessa karaktärer och de blir därför ointressanta och män backar ur (annat än kanske för sex).
  Däremot så är nog majoriteten av västerländska, heterosexuella män mer eller mindre nere i både Buffy och Katniss Everdeen. De har ”kvinnliga egenskaper” och är dessutom lätta för män att relatera till.
  Jag tror att jag generaliserar och menar nog egentligen mig själv…

 51. @Erik:
  Jag blev faktiskt lite besviken när jag inte hittade Sverige i din uppräkning av starkt religiösa länder Smile

 52. @ Ninni
  ”Ja, om feminister säger något som är ”väldans sant och tänkvärt” så är det det helt oberoende av att de är feminister. Enkelt va?

  Feminister utgår från en ideologi som saknar bärighet i verkligheten. Till följd av felaktig utgångspunkt (kvinnan underordnad/undervärderad) blir deras budskap inte ”väldans sant och tänkvärt”.

  Sak inte person, inte etiketter är det viktiga för mig.”

  Ja, men det är inte deras budskap vi snackade om eller hur? Utan just deras etiketter. Att CITERA DE är att använda DERAS ETIKETTER. Dvs. att inte ha förmågan att skilja sak från budskap i rätt tid och på rätt plats.

  Gör man det helt urskillningslöst kan man till och med få för sig att de t.ex. skulle ha något demokratiskt budskap, som när du nyligen påstod att feminismen inte alls var odemokratisk, ”absolut inte” etc….

  Feminister brukar ha bra urskillningsförmåga som ju är en stor del av deras ideologi att blanda bort korten för dig. Det är väl därför de är hästlängder före…

  Ja, nog om det!!!

 53. @notsure: Hmmm, nu har jag aldrig kollat på Sex and the city å jag är inte säker på vad du menar. Men en intressant tanke att män och kvinnor kanske inte menar samma sak med ”starka” kvinnor. Jag tänkte i första hand på kvinnor som är ganska självständiga, handlingskraftiga och vet vad de vill.

 54. @Amazon:

  När kvinnor pratar om att de minsann är självständiga osv så brukar de dock inte vara det, utan istället rättså bossiga. De tror att självständig innebär att det är ok att sätta upp regler för andra människor (läs: män). I själva verket är de väldigt beroende av att människor (män) runtomkring dem beter sig på ”rätt” sätt för att de ska må bra och inte börja gnälla (självständiga människor gnäller sällan). Denna typ av ”självständighet” ses inte som något positivt av män.

  Med självständig menar män istället en kvinna som är handlingskraftig, klarar sig själv, inte är needy och inte bossar runt honom. Det är något positivt.

 55. @MK:
  Ja det är intressant när feministiska kvinnor säger att dom lever i jämställda förhållanden utan att reflektera över att det är dom som satt upp reglerna för hur ett jämställt förhållande ska se ut,vilket mannen bara har haft att finna sig i.
  Där feministiska kvinnors råd till lyckade förhållanden är att kvinnor går runt som en tidsstudie(kvinna)och klockar utförda sysslor,som självklart på detta sätt visar sin respekt och kärlek till sin partner.

 56. Pny m fl, de som jobbar i offentlig sektor gör ett efterfrågat, ”riktigt” jobb som alla andra. Skillnaden är att vi betalar inte direkt ur egen plånbok utan pengarna gör en omväg via skatteverket. Bra id’e när det gäller skola, sjukvård, polis, militär, brandkår mm! Sedan kan ju offentliga sektorn driva företagen själva eller anlita privata företag. (Vilket som är bäst är svårt att avgöra. När det går åt pipan så är det ofta värdelöst upphandlat, som det verkar.)

 57. En skillnad för de anställda kan väl finnas när det gäller lönerna. Om företagen är drivna av offentliga sektorn så bestämmer politikerna lönerna. Samma politiker som demonstrerar 1:a Maj, tar poänger på att kritisera det privata näringslivet etc. Hycklare är vad de är!

 58. @MK:
  ”När kvinnor pratar om att de minsann är självständiga osv så brukar de dock inte vara det, utan istället rättså bossiga. De tror att självständig innebär att det är ok att sätta upp regler för andra människor (läs: män). I själva verket är de väldigt beroende av att människor (män) runtomkring dem beter sig på ”rätt” sätt för att de ska må bra och inte börja gnälla (självständiga människor gnäller sällan). Denna typ av ”självständighet” ses inte som något positivt av män.”

  Håller helt med dig och det är inte så jag skulle definiera stark eller självständig. Det låter i mina öron som väldigt jobbiga typer, oavsett kön. Men jag förstår vad du menar.

  ”Med självständig menar män istället en kvinna som är handlingskraftig, klarar sig själv, inte är needy och inte bossar runt honom. Det är något positivt.”

  Det var så jag menade och det uppfattar jag också som positivt. Min undran gällde snarast om det kan finnas vissa män som är rädda för kvinnor som klarar sig för bra och är för självständiga (utan att för den skull vara bossiga.)

 59. @PNy
  ”Visst kan man se det så. Eller så kan man välja att se, att de som arbeter i offentliga sektorn gör det åt oss. Vi slipper en massa åtaganden i vår privata sektor tack vare den offentliga. Då betyder det att vi bör tacksamt hosta upp pengar åt de som utför tjänsterna åt oss så vi slipper.”

  Jag tror inte det går att finansiera lönehöjningar i biljonklassen för att höja lönerna för så många eftersom det skulle sätta marknadskrafterna med pris och efterfrågan ur spel.
  Det borde finnas nationalekonomer som redan har räknat på det här så jag tror så länge som sjuksköterskor inte verkligen vill ha högre lön så kommer det inte bli någon förändring.
  Hade de velat ha högre lön skulle de ha utbildat sig till något annat.

 60. @Amazon:

  ”Det låter i mina öron som väldigt jobbiga typer, oavsett kön.”

  Ja. Men det finns ju en tendens hos kvinnor att först kritisera ett visst typ av (manligt) beteende, och sedan kopiera det själv, och helt plötsligt ska det vara något bra att ”kvinnor också kan”.

  ”Min undran gällde snarast om det kan finnas vissa män som är rädda för kvinnor som klarar sig för bra och är för självständiga (utan att för den skull vara bossiga.)”

  Det kan det mycket väl finnas, t.ex. män som känner sig obekväma av en kvinna som har en högre position/högre lön än honom, eller en kvinna som inte nödvändigtvis commitar sexuellt/romantiskt utan har andra vägar öppna.

 61. Det var mycket snack om löner här, de som inte gjort det kanske borde läsa (mitt) föregående inlägg ”Rösta rött: halv arbetsdag, dubbel lön”. Jag säger inte det för att försöka stjäla läsare från Amazon, utan för att inlägget är högst relevant i diskussionen här, och ger ”food for thought”.

 62. @Dolf
  Hade tänkt läsa ditt inlägg senare men just nu känns det som att dygnet har högst 12 timmar. Hinner inte med någonting alls just nu. Smile

 63. ”Kom igen brudar – pepp, pepp, pepp. Visst är ni med och stöttar mig?”

  Nej, det är ”vi” inte. Jag tror på mänskliga fri och rättigheter oavsett kön.Inklusive rätten att slippa buntas ihop med folk i nån sorts påtvingadintresseklubb baserat på kön.Mitt systerskap reserverar jag för människor av bägge könen som står mig nära, tack så väldigt mycket. Stöttning får du sök på annat håll.

 64. @Sanna: Ah! Men då är vi rörande överens! Jag föredrar att umgås med människor som låter mig leva det liv jag vill. Om något kön är överrepresenterat på den punkten utgår jag ifrån att det bara är en ren och skär slump Wink

 65. Pingback: Cissi Wallin & manlighet | Genusdebatten

 66. K: det är bra att vi har höga beviskrav, eller? om killen säger att han inte förstod, vilket är mkt möjligt att han inte gjorde… vem är du att ifrågasätta det? jag märker att många vänsterpersoner helt enkelt väljer att inte tro på männen i dessa brottsmål. hur rättssäkert skulle det vara om domstolarna gjorde likadant?

 67. @K:

  Talande, hur då?

  Fallet med den fastbundna kvinnan har redan behandlats någonstans av någon som faktiskt läst domen, och tydligen gick det inte riktigt till så som det beskrivs i övrig media.

  Soft airgun-fallet kom ju igår så det kanske inte är så konstigt att ingen skrivit om det ännu. Men om det följer mönstret av tidigare friande våldtäktsdomar så kan man anta att mediarapporteringen inte ger riktigt samma bild som den faktiska domen.

  I det här fallet står det i SVTs rapportering att ”hon i situationen kände sig tvingad”, vilket inte är samma sak som att det förekom faktiskt tvång.

 68. @ jaja
  ”jag märker att många vänsterpersoner helt enkelt väljer att inte tro på männen i dessa brottsmål”

  Vad är det för skitsnack. Ska vi behöva rada upp alla kända högerpersoner som driver häxjakten skulle det väl till sist bli som Beatrice’ Pandoras Ask (i ledningen)…

  Man fattar liksom inte. Hur kan en grovlögn vara bättre än en annan?
  Sluta använda etiketter. Precis som Ninni föreslog. Hon använder nämligen inga etiketter, hon citerar bara andra som använder sådana etiketter. T. ex. Thatcher som använder etiketten ”socialister”.

  Tycker du också som hon att vad Thatcher säger om socialister är väldans sant och tänkvärt? Skulle också du bli förvånad om Thatcher idag hade varit den värsta feministen + sänkt din lön + låtit dig betala hela din tandvård och sjukvård etc…? Varför ska andra dvs. hon betala för dig?

  Jaja… Vi är sådana individualister. Så låt oss bunta ihop alla socialister. Så ja. Där fick ni… Era dumma kollektivister till socialister (i alla tider, i alla länder, och bland alla utomjordingar också)
  jaja…

 69. @ jaja
  Vad Thatcher med säkerhet skulle ha gjort om hon styrde Sverige idag: hon skulle tvinga dig betala mer och mer för ”feminisimeringen” av hela Sverige bara för att hålla dig på mattan.
  Sedan skulle du kalla henne ”socialist” … som gjorde slut på dina pengar…
  Snacka om ironi…

  Hög tid för folk att bli kvitt sina grava motsägelser.
  Bloggar kommer och går
  Motsägelserna hänger med hela livet

 70. @K:

  ”Det där är förjävligt och rätt talande att Amazon mfl undviker att ta upp det. ”

  Eeeh? Jag uppfattade länken som OT (som kommentatorn själv skrev) så jag såg ingen anledning att bemöta det. Dessutom är det en länk till en ytlig rapportering av en händelse som jag inte känner till alla detaljer om.

  För den skarpsynte läsaren har det kanske vid det här laget framgått att syftet med mitt inlägg var att belysa följande:

  – kvinnor kan absolut behöva varandra för stöd, gemenskap, vänskap och solidaritet.
  – kvinnor är tyvärr många gånger dåliga på att ge varandra ovanstående, i synnerhet om det handlar om att den ena har lyckats bättre än den andra.
  – kvinnor behöver bli bättre på att se och uppmärksamma alla rättighter och fördelar som vi faktiskt har.