Jul, jul, strålande jul.
avatar

För längesen skrev jag i ett inlägg på min blogg:

Tänk dig en tavla som är 4 m hög och 6 m bred. Du står framför denna tavla, helt intill så nära att din näsa snuddar tavelduken. Kan du se tavlans motiv?

Det är lätt att se att det är korkat att kvinnor inte fått rösta eller får köra bil i Saudiarabien eller se galenskapen i en religiös sekt du inte tillhör. Vi förundras över att häxor kunde brännas på bål, att nazismen i Tyskland kunde få med ett helt folk, att inte folket spärrade vägar med demonstrationer för att förhindra slavhandeln. Men det är inte alls konstigt egentligen.

Sociala fenomen som händer/hänt långt bort (i tid eller rum) är som tavlor vi betraktar på avstånd. Då är det lätt att se ”tavlans motiv”. Det är när vi ska försöka se sociologiskt på vår egen samtid och kultur det blir svårt. Det är då vi alla står med näsan tryckt mot den stora tavlan.

I slutet av förra seklet var jag själv en övertygad feminist. Av flera olika orsaker så började jag att ta några stapplande steg bakåt från denna ”nutidsfeminismens-tavla”. Och det var inte utan ett sting av sorg jag upptäckte att motivet på tavlan inte alls höll måttet.

Erfarenhet av den manliga sidan av genussystemet var ingången, ett uppvaknande. Men när jag väl upptäckte en så omfattande samhällslögn (feminism) så började jag ifrågasätta fler saker jag ”bara visste” och det jag mötte från media svalde jag inte längre okritiskt. Det är drygt 15 år sen … och under dessa år har saker bara blivit allt mer absurt. Jag har upplevt denna tid som politiskt syrefattig och kvävande trång i ett land som påstås vara en demokrati.

Det var en enorm lättnad för mig när jag i september 2011 hittade Pär Ströms blogg – jag hittade Er! Jag var inte längre ensam med mina feminismkritiska åsikter!
Det blev, för mig, en milstolpe.

December 2014 är ännu en milstolpe för mig – månaden då den kvävande pk-bubblan sprack!

Jag kan andas!

Så det är med ett mycket lättat sinne jag nu meddelar mina läsare att jag tar en välbehövd jul- & nyårsledigt.

index

Vi ses igen efter helgerna!

Kommentarer

Jul, jul, strålande jul. — 17 kommentarer

 1. Som vanligt mycket bra skrivet!
  Du sätter bra ord på det hela.
  Önskar verkligen att fler kunde vara så klarsynta.

  God jul!

 2. @Ninni ”December 2014 är ännu en milstolpe för mig – månaden då den kvävande pk-bubblan sprack!”
  Har jag missat något viktigt? o_O

 3. Du är värd en ledighet från genusdebatten Ninni efter ett väl förrättat värv under
  2014.
  God jul och Gott nytt år till dig med !

 4. ”Det var en enorm lättnad för mig när jag i september 2011 hittade Pär Ströms blogg – jag hittade Er!”

  Kände samma sak när jag hittade Pelle Billings sida 2009. Så mycket som hänt sedan dess, vad dessa insikter nått ut och växt på fem år.
  Dina texter är briljanta, Ninni. Du är en huvudkaraktär i denna historia i Sverige. Puss och kram och ha en skön ledighet!

 5. God jul och gott nytt år önskar jag dig, Ninni, och alla ni andra! Må 2015 bli det år förnuftet tar plats i herresätet.

 6. Det är ett ofelbart tecken på intelligens att ifrågasätta sådant som man ”bara vet”. Som t.ex. att man hela året blir övervakad av någon tomte som sedan den 24 december belönar de lydiga. Eller att man är omgiven av osynliga väsen, eller på modern svenska ”strukturer”.

  God jul

 7. @Rick: Tack. (Jag vet att kommentaren inte var riktad till mig, men jag väljer att ta åt mig ändå.)

 8. @Kollen och anonym:

  ”Har jag missat något viktigt? o_O”

  Missat det har ni inte … det har ingen gjort. Då handlar det istället om att inte se det jag ser.

  Pk-bubblan eller åsiktskorridorren är ju större än genusområdet och det hänger ihop. Vi har ett allmänt gällande problem i Sverige där ”fel” åsikter innebär att det kletas brunt på en, man använder ”guilt by association-argumentering” osv. vilket tystar kritiska röster i sakfrågor och kväver politiska sakliga debatter. Det gäller i många ämnen, där de tre stora områdena är migrationspolitik, klimatpolitik och jämställdhetspolitik, men det finns även en rad sakfrågor (t.ex kriminalpolitik, drogpolitik) som är svåra att politiskt debattera i sverige av idag.

  Den här pk-bubblan är en cancer i samhällskroppen dess moderssvulst föddes under 90-talet med politisk värdegrund ett sorts gemensamt grundfundament vars åsikter vi förväntas skriva under.

  Det som jag syftade på som skett nu i december är den allmänna politiska kaosen … Det är många, många saker … Hägglunds artikel, kurder, judar svensk-finnar som ger Söder rätt, flera debatter i tv där SD fått tala till punkt, P3 på skampåle för självmordslistan, omval, folk som hånar etikett-kastarna … Massor sånt som flödar fram … Det är att pk-bubblan sprack.

  Det är möjligt jag utvecklar tankarna och det jag ser i ett inlägg sen. Jag får se … det ligger utanför GenusDebattens område, så jag vet inte hur jag kommer göra. Men jag har sparat lite material om andan faller på … Smile

 9. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Det handlar inte så mycket om gränser som att prioritera min tid och vad som är mitt uppdrag. Varje inlägg är en viss mängd tid. Den tid jag lägger på ”annat” stjäl tid från det som är mitt uppdrag som skribent på GD. Så, vi får se … Smile

 10. @Ninni: Va inte så jämrans motvalls, kärring! Klart andan faller på och du skriver inlägget.