Generella könsskillnader sexuellt – Den taoistiska sexualiteten
avatar

*Lång artikel*

Jag har en bok som heter ”Vägen till orgasm” skriven av Mantak Chia, Maneewan Chia, Douglas Abrams och Rachel Carlton Abrams. Alla författarna verkar vara experter på taoistisk sexualitet.

Jag har inte grundligt läst igenom boken utan bara tittat igenom kapitel jag funnit spännande, exempelvis de om multipla orgasmer. Ett annat kapitel jag finner intressant är ”Kapitel 4 Skänk varandra njutning.” I det kan man läsa följande:

Eld och vatten

Taoisterna jämförde manlig sexualitet med eld och kvinnlig med vattnen. Den manliga sexualiteten är lätt att tända men också lätt att släcka (mannen ejakulerar snabbt). Den kvinnliga sexualiteten tar längre tid att bringa till kokpunkten men är å andra sidan starkare och mer långvarig (kvinnan avslutar inte med att ejakulera och tar längre tid på sig för att svalna av). Taoisterna kände till att skillnaderna mellan manlig och kvinnlig sexualitet kan orsaka mycket missnöje i sovrummet och de strävade efter att skapa harmoni mellan de båda. Genom att lära männen att snabbt tända kvinnans lust före och under samlaget, visste de att chansen var mycket större för att mannen och kvinnan skulle nå klimax samtidigt. När mannen lär sig fördröja utlösningen och får multipla orgasmer precis som kvinnan, kan paret rida på flera njutningsvågor tillsammans och få ett högst tillfredsställande och läkande kärleksliv.

Män är från Yang, kvinnor från Yin

För att förstå hur det går att uppnå harmoni mellan den manliga och kvinnliga sexualiteten, måste du känna till hur det kommer sig att män och kvinnor ofta har så olika sexuella behov. Enligt Tao är män i första hand yang, vilket innebär att de har mest maskulin energi. Den är den ena av universums två urkrafter och är kopplad till en rad egenskaper. Bland annat är mannen snabb att skrida till handling, eller, i det här fallet, att bli sexuellt upphetsad. Kvinnan är i första hand yin, det vill säga att hon har mest av den feminina energin. Denna är den andra urkraften och innebär till exempel att kvinnan skrider långsamt till handling, det vill säga i det här fallet att bli upphetsad. Så här sade den teoistiske mästaren Wu Hsien för två tusen år sedan:

Manlig tillhör Yang.
Det unika med Yang är han snabbt blir upphetsad.
Men han retirerar fort.
Kvinnligt tillhör Yin.
Det unika med Yin är att hon tar längre tid på sig att bli upphetsad.
Men hon retirerar också långsamt.

Taoisterna betraktade yin och yang som de två kompletterande och cyklista krafterna i universum som är alltings upphov. De har både positiv och negativ laddning och är livsnödvändiga och ömsesidigt beroende av varandra. Alla människor har såväl maskulin som feminin energi i sig, och yin och yang kan faktiskt omvandlas till varandra. Det kan vara en förklaring till komplexiteten och variationsrikedomen i vår individuella lust.
Det är viktigt att känna till att vissa kvinnor är mer yang än yin, vi kan kalla dem ”yang-fulla kvinnor”, och att vissa  män är mer yin än yang, ”yin-fulla-män”. Dessutom påverkas vår energibalans av arbete, kost och tillvaron i allmänhet. I det här sammanhanget är vi tvugna att generalisera, men anpassa våra ord till just din och din partners personliga sexualitet.

Om du är en yang-full-kvinna kanske du tycker att du har mer gemensamt med vår beskrivning av män. Om du är en yin-full man kanske du har mer gemensamt kvinnor. För enkelhetens skull delar vi in människans sexualitet och sexuella energi i två breda kategorier, men i verkligheten handlar det snarare om ett spektrum. Varje människa är unik, men män tenderar att ha betydligt mer yang-energi och kvinnor mer yin-energi. Det här har delvis förändrats i takt med könsrollernas förskjutning under de senaste femtio åren, men skillnaderna i energi hos yin och yang finns kvar, precis som de grundläggande hormonella skillnaderna mellan män och kvinnor. De senaste tio årens hormonforskning speglar i själva verket den mångtusenåriga taoistiska uppfattningen. [1]

Upphetsning: Kokande vatten och flammande eld

Yins och yang effekter i kroppen kan också förklara varför män och kvinnor blir tända på olika sätt. …”

IMG_VägenTillOrgasm
Är det någon som vill läsa fortsättningen om hur upphetsningen generellt sett är olika? Om nån är intresserad kan jag blogga om det också Smile

Det jag tyckte var intressant med denna text var just hur man erkänner de generella skillnaderna samtidigt som man är öppen för att mångfald och individualitet är minst lika naturlig. Det kändes relaterat till Anders inlägg ”Om könens komplettering” samt Teos inlägg ”Vetenskapens (bräckliga?) fundament.”

Får ni själva några tankar om hur väl detta stämmer eller känns det totalt felaktigt? För min del kändes det träffsäkert och givande.

[1] Källa: Se Therese Crenshaws utmärkta bok The Alchemy Of Love and Lust: How Our Sex Hormones Influence Our Relationships (New York: Simon & Schuster, 1997)

Kommentarer

Generella könsskillnader sexuellt – Den taoistiska sexualiteten — 20 kommentarer

 1. Pingback: Generella könsskillnader sexuellt – Den taoistiska sexualiteten | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

 2. Jeg leste boken for en god del år siden og kjenner veldig godt til tankegangen. Taoistisk tenkning er nettopp tenking om yin yang balanse i alt. I et par, i et samfunn, i et rom, i en person, i naturen. De har studert dette inngående i 5000 år og har ekstremt god forståelse for det. En interesant ting er at dynamikken mellomyin og yang er lik over alt og følger en logikk som gjør at man kan analysere alle ting etter samme prinsipper.

  Man finner lignende tenking I Indisk tenking (spesielt tantra (shiva og shakti) og forsåvidt i alle spirituelle tradisjoner som har en godt utviklet meditasjonstradisjon. Det er interesant at dette er tenking som har vært utbredt i PATRIARKATER. Helt i strid med forestillingene som har vært skapt om patriarkaters nesten komisk rigide oppfatning av kjønn har de i realiteten hatt en langt mere kompleks og dyp forståelse av dette.

  Det er en viss paralell til feministisk tenking a la Judith Butler i den forstånd at en man for kortere tid kan befinne seg i en yin tilstand eller være yin i forhold til en kvinne som er mere yang (akkurat da eller generelt) og at alle har blandinger i seg. Butlers idioti er å si at derfor finnes ikke menn og kvinner som meningsfull kategori og alle kan være alt de føler for etc. Taoismen inkorperer alt Butler maser om, men forklarer alikevel det essensielle i kjønnene og kjønnes samspill. Jeg tror taoistisk filosofi og lignende østlig tenking er nøkkelen til harmoni mellom kjønnene.

  Diane Richardsons bøker om tantra er bedre enn Chias bøker. Chias multiorgasmiske teknikker er ikke helt trygge og legger alt for mye vekt på kontroll. Man skal klare det hovedsaklig gjennom avspenning og ved å lære å flytte energi heller enn pc kontraktioner.

  David Deida har en fantastisk forståelse av maskulint feminint samspill. Ta også en titt her:

  http://www.masculinity-movies.com/articles

 3. Tycker det var ett bra inlägg och precis som jag tänker finns det oxå inom det sexuella uppenbara ickesociala skillnader mellan kvinnor och män(generellt). Detta är väl alltid värt att belysa för jämställdister då detta skiljer sig mot vad jag upplever feminister bygger sina resonemang på och tror om verkligheten, alltså att vi är blanka papper när vi födds och kön är en social konstruktion. Och om man har en sån syn så kan man ju förstå att dom tycker att det är orättvisa skillnader mellan könen (nåt som vi kan se åt båda hållen) och att vi borde uppfostra alla lika så att alla får samma förutsättningar. Vi måste ju visa på skillnaderna mellan könen och hr de kompletterar varandra precis som det så uppenbart handlar om när man tittar på en man resp kvinna fysiskt, tänker inte ens förklara varför en kvinna har bredarehöfter eller varför en man är större och starkare men dessa skillnader genomsyrar såklart vår hjärna också. Men iaf så är det ju denna synen som feministerna har och ser orättvisan och vill skapa dessa generella vänster ideer med skatter och styrd föreldraförsäkring och gud vet vad! Skitbra, mer av det!

 4. Jag vill gärna höra mer. Jag vet inget om ämnet och förstod inte riktigt vad de menade är skillnaden mellan manlig och kvinnlig sexualitet i deras tradition.

  Jag har tänkt ibland att jag ska skriva ihop något om forskningen i ämnet och skicka hit. Får se om jag får ihop det någon gång. Just när det gäller skillnaden i manlig och kvinnlig upphetsning har det kommit några intressanta forskningsresultat de senaste åren. Det mest tänkvärda resultatet tänker jag är att man konstaterat att det kvinnors upphetsning är mer separerad i en biologisk och mental komponent. Kvinnor har i försök lättare att bli biologiskt upphetsade men har svårare att bli mentalt upphetsade och är lättare att distrahera när de är det.

 5. Förutom att jag skrattade högt åt ”brunhyad snippbärare” så tyckte jag om ditt inlägg. För min del, och av erfarenhet, så skulle jag aldrig vilja att mån och kvinnor båda var ying, eller båda var yang. För mig är ying o yang på svenska dynamik. Samma dynamik som uppstår mellan man och kvinna inom så många områden, och inte bara inom det sexuella.

  CarlK, vit okränkt snoppbärare, M.m.

 6. Om jag får säga.
  The Gossip Standing in the way of Control (live)
  Bra med en kvinna som ses som tjock men ändå härligt fri och bäst om du kan länka Mariel är det bra Smile

 7. @michael: Ska jag länka något? Och du förresten, jag mailade dig men fick bara tomma mail tillbaka (märkligt) ? Fick du mina mail?

 8. Min bild är att att Genusdagis vill göra yangpojkar till yin-pojkar.

  Följden blir att pojkar skolas i en riktning kvinnor inte vill ha. Feminister vill ha massor av yin-pojkar den för att pojkar som är yin har INTE de inbyggda fördelarna som en kvinna har ( vagina, sexuell makt). Sådana män är svaga och helt utan styrka att hävda sig karriärmässigt. Pojkar som istället för att träna sin manlighet , tränar på inget alls. De pojkar som redan är tillräckligt yang tror jag inte man klarar förvirra.

  Min farsa berättade något intressant. Han hade fått rådet av en KVINNLIG psykolog att ”befinna sig i en macho-värld” om han ville ha lyckat förhållande med kvinnor. Detta berättade han faktiskt för mig igår när vi över tele diskuterade varför morsan och farsan skiljdes. Detta är alltså ett råd från en psykolog , kvinna och hur ofta fick vi män sådana råd i skolan på 80-talet? Never.

  Det där är i Sverige inte politiskt korrekta råd.

 9. Nu blev jag tvungen att utöka min läslista. Har aldrig gett mig in på det här med yin och hang och tantriskt osv när det gäller sex, men nu blev jag peppad att börja kolla på det.

 10. @Dolf: ja visst e det intressant Smile

  Glömde btw skriva i inlägget att Både Erik och Ninni har ju de symbolerna i sina profilbilder Grin

 11. Taoismen… alltid lika tänkvärd. Jag ska medge att jag inte rörde vid taoismen i mina tankegångar, en klar brist inser jag nu.

  Mina tankar gick oftare till en bok jag läste för flera år sedan som rörde samma problem. ”Zen och konsten att sköta en motorcykel” av Robert M Pirsig. För närvarande (=sist jag kollade) svår att få tag i på svenska, men läs den om ni är intresserade av frågan.

  Teo

 12. Detta med sex och jämställdhet är ju ett kapitel för sig (och ett stort ämne). Att vi skulle vara lika och att skillnaderna bara beror på förlegade normer och ”social konstruktion” tror jag bara ställt till det en hel del. Bl a tjejer/kvinnor som tror att de borde vilja och gör fast de inte vill (och ångrar sig) och killar/män som tror att tjejer/kvinnor vill (”lika”) och tankar att om män bara gör ’rätt’ (och vänder ut och in på sig) så vill kvinnor. Jag tror alltså inte att resten bara är uppfostran som denna man.

  http://blogg.stenudd.se/2009/09/kvinnor-och-man-ar-lika-kata.html

  Men ja bort med Viktorianska och radikalfeministiska men även likartsfeministiska föreställningar men sanningen är nog att vi är olika generellt men att det naturligtvis kan skilja sig mellan individer (och även antagligen i faser i livet). Jag har ju inga bevis för detta men tror nog det stämmer att vi inte är helt lika på detta område.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/man-och-kvinnor-ar-lika-som-bar

  Och här en lista på skillnader

  http://www.webmd.com/sex/features/sex-drive-how-do-men-women-compare

 13. @Mariel:

  Både Erik och Ninni har ju de symbolerna i sina profilbilder

  Japp, det har vi. Det är inte en slump att det är så. Vi har, utan att påverkas av varandra, valt var sin yin och yang.

 14. @Mia.:

  Maria Gunther Axelssons artikel är i mångt och mycket inaktuell (från 2007) Den hänvisar till forskning av framför allt kvinnovetaren/genusvetaren Janet Shibley Hyde (2005).

  Mitt inlägg om forskningen på könsskillnader (med bra diskussion och flera länkar i kommentarsfältet) hänvisar till mycket nyare forskning från Del Giudice et al (2012) som inte bara sågade Hydes resultat utan även förkastade metodiken hon använde. En ännu nyare studie av Carothers & Reis (2013) som på ytan gav ett annat intryck visade sig vid djupare analys tvärtom bekräfta Del Giudice et al.

  http://genusdebatten.se/ett-snabbt-inlagg-om-forskningen-pa-konsskillnader/

  Här är en utmärkt artikel som kommenterar den nyaste studien (Carother & Reis) i förhållande till de andra studierna. Vill särskilt rekommendera referenslistan.

  References

  Carothers, B.J., & Reis, H.T. (2013). Men and women are from Earth: Examining the latent structure of gender. Journal of Personality and Social Psychology, 104, 385-407.

  Del Giudice M., Booth T., Irwing, P. (2012). The distance between Mars and Venus: Measuring global sex differences in personality. PLoS ONE, 7, e29265. doi:10.1371/journal.pone.0029265.

  Gangestad, S.W., & Simpson, J.A. (2000). The evolution of human mating: Trade-offs and strategic pluralism. Behavioral and Brain Sciences, 23, 573-587.

  Hyde, J.S. (2005). The gender similarities hypothesis. American Psychologist, 60, 581–592.

  http://www.psychologytoday.com/blog/sexual-personalities/201302/when-is-sex-difference-real

 15. @Erik:

  Nej jag vet att det inte var bevis och att jag tror och det skrev jag också tydligt innan länken.

  Med all respekt Erik så orkar jag inte alltid ’forska’. Men redovisa gärna vad man kom fram till vad gäller skillnader eller inte vg mäns och kvinnors sexualitet.

  ps. Om det nu är så att det finns andra fler och större skillnader mellan könen än hon menar så är det helt ok. Men att alltså även hon erkänner att det finns skillnader vad gäller sexualitet (aggressivitet och fysik aktivitet) vilket även jag tror alltså.

 16. Transsexuellas (med vilket jag då menar riktiga könsbytare, jag har inte så bra koll på queer-terminologin, tycker det finns viktigare saker att fördjupa mig i) erfarenheter bli mycket intressanta när man talar om huruvida vi är olika med avseende på det sexuella (och i övrigt också för den delen) eller om skillnaderna bara är sociala konstruktioner.
  Jag vill minnas att jag såg en som bytt från man till kvinna beskriva hur han/hon upplevde bytet, och om det är en upplevelse som är karaktäristisk för de som byter från man till kvinna så slår den upp så stora hål i det sociala konstruktionens slagsskepp att det inte kan annat än få slagsida och sjunka.
  Han/hon beskrev bland annat hur han/hon fick en helt annorlunda känslighet i huden och hur hans/hennes upplevelse och perceptioner av omvärlden förändrades i takt med att de kroppsliga förändringarna från hormonbehandlingarna tog plats.
  En sån sak som en ökad känslighet i huden och att de taktila känsloförnimmelserna fick en ökad intimitet och blev mer njutningsfyllda talar väl sitt minst sagt tydliga språk om att det borde finnas skillnader i manlig och kvinnlig sexualit.
  Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag såg detta, och jag kan mycket väl ha uppförstorat det. Men jag skulle gärna vilja veta om/hur transsexuella upplever att kroppsförändringarna de gemongår påverkar deras egen interaktion med omvärlden (och då menar jag alltså inte hur de bemöts, utan hur de själva upplever omvärlden).

  Lite grann i samma anda var ett inslag i sex-serien på tv, ”69 saker du skulle vilja veta om sex”, där en japan påstod att han var världens bästa älskare, och han talade också om kvinnans känslighet hör beröring som något helt väsensskilt från mannens, och hur han med fjäderlätta beröringar över kroppen kunde driva kvinnor till skrikande extas.

  Så … borde väl finnas undersökningar på dessa saker?

 17. Bara en sådan sak förresten som att män normalt aldrig får multipla orgasmer (i den meningen som kvinnor kan få), och att orgasm nästan är ett nödvändigt krav för en man, men att en del kvinnor njuter av sexuell samvaro även om den är orgasmlös talar väl också för att det finns fundamentala skillnader som är biologiskt rotade och reser sig (pun half-intended) mellan män och kvinnor på det sexuella planet.

 18. Pingback: Könsskillnader i sexuell energi – Den taoistiska sexualiteten | Genusdebatten