Gästinlägg: Killar är svin! Jag hatar killar! #jagbemötertjejermedrespekt
avatar

Dagens jästpaket kom i ett mejl till GD under helgen. Det är från Johan Sunnerstam som bad oss publicera det, vilket vi givetvis gör med glädje. Läs och begrunda!

När jag läser och hör om unga tjejer som antastas och våldtas på platser som borde präglas av glädje och frihetskänsla. När det provokativt sker under en konsert framförd av en stark förespråkare för att stoppa förnedringen av tjejer. Närhelst det än sker. Då hatar jag killar och ställer mig bakom varje uttalande om detta.

Låt mig kunna säga att jag hatar killar med samma onyanserade självklarhet som att fotbollsspelare är gnälliga, kvinnor är simultankapabla, polacker är arbetsamma, hantverkare är griniga, italienare är utåtagerande och norrlänningar tystlåtna. Eller att det alltid regnar på midsommarafton. Få personer besserwissrar om att det finns undantag, och säkert väldigt många sådana, i ovan nämnda övriga exempel. Men när någon hatar killar blir det plötsligt viktigt att förtydliga just det faktum att det finns väldigt många undantag, dvs killar som inte är svin. Och det gör det förstås, men varför är det så förbjudet att generalisera i just det här fallet när det är så vanvettigt populärt och tillåtet i andra sammanhang?

lgbt-respect-workshop-title-image_tcm7-193531

En synnerligen otrevlig konsekvens av detta är att man väldigt snabbt flyttar fokus från kärnfrågan, dvs att tjejer utsätts för våld och förnedring, till att handla om något helt annat. Nämligen att oskyldiga killar beskylls för att vara svin.

Det viktiga är väl inte att definiera undantagen i påståendet att killar är svin? Faktum är att vissa killar är svin och att många killar innehar de vidriga egenskaper som kan användas för att nedvärdera tjejer och ta sig friheter, fysiska såväl som verbala, de absolut inte har rätten att ta sig. Du behöver ju faktiskt inte våldta för att vara ett svin. Det räcker gott med lite allmän kränkande manschauvinistisk särbehandling.

Än värre är att skulden för dessa typer av brott inte sällan transporteras tillbaka till brottsoffren själva. Och att som brottsoffer eller potentiellt brottsoffer ifrågasättas gällande sitt eget agerande eller sitt klädval är väl närapå en lika allvarlig form av förnedring som brottet i sig självt. När man sedan i en åtgärd för att komma till bukt med problemet lanserar ett armband att bäras av tjejer(!) för att signalera att de inte vill utsättas för brott, då når kontraproduktionen nya rekordnivåer i tankevurpa-smedjan.

Med tanke på den allvarliga karaktären i dessa brott är det inte rimligt att huvudsakligen orera för att flytta skuldfrågan till de brottsoffer som rättmätigen beskyller den grupp individer som utsätter dem för våld, och vars enda helt gemensamma nämnare är att de har snopp. Det vore däremot rimligt att de snoppinnehavare som inte förnedrar tjejer tar till orda och erkänner sig som icke förnedrare av tjejer samtidigt som de fördömer de i sin omgivning som utför sådana handlingar. Dessutom vore det rimligt att de ställer upp för brottsoffren och för de som arbetar för att stoppa våld mot tjejer.

Härmed vill jag därför lansera ett uttalande: ”Jag bemöter tjejer med respekt”

Jag bemöter tjejer med respekt är ett uttalande som varje individ med självaktning har rätt att använda så mycket de vill under förutsättning att det alltid och undantagslöst är sant. Och för att knyta an till förslaget om att bära signalbärande attribut i syfte att tydliggöra sin ståndpunkt så lanseras uttalandet även i form av just ett armband.

Uttalandet kan alltså köpas* som armband vilket ger dig möjligheten att tala om för andra att du tillhör de som alltid och undantagslöst behandlar tjejer med respekt, och dessutom möjligheten att ekonomiskt bidra till att stoppa våld mot tjejer och ta hand om brottsoffer som redan utsatts för övergrepp. Men armbandet förpliktigar också. Det förpliktigar dig att beivra varje brott mot tjejer som du uppmärksammar i din omgivning. Om någon behandlar en tjej på ett respektlöst sätt ska du tala om för den personen att det inte är ok, försöka få honom att sluta och om så önskas hjälpa den som blivit utsatt för förnedring eller brott. Du kan med fördel söka hjälp av andra som med sitt armband markerar att dessa brott inte är ok.

Armbandet kostar 250kr och det är det värt att betala för dig som tycker det är viktigt att ta avstånd från förnedring och våld mot tjejer och särskilja dig från den generalisering som du så orättvist blir utsatt för genom uttalanden om att killar är svin. Intäkterna från försäljningen går oavkortat till stoppa våld mot tjejer och ta hand om kvinnliga brottsoffer.

Välkommen att besöka vår hemsida för att ge din gåva och beställa ditt armband!

Armband som visar stöd för utsatta tjejer

// Johan Sunnerstam

*Armbandet får du som gåva när du bidrar med 250kr till insamlingen av pengar till två utvalda organisationer som arbetar brottsförebyggande och med brottsoffer till relaterad brottslighet

Kommentarer

Gästinlägg: Killar är svin! Jag hatar killar! #jagbemötertjejermedrespekt — 46 kommentarer

 1. Jag bemöter inte tjejer med respekt!

  Jag bemöter alla med respekt, oavsett kön. Varför skulle jag bara hjälpa tjejer som utsätts för respektlöst beteende? Och bara om det är andra män som gör det? Hur gör ni om det är en kvinna som kallar en annan kvinna för något nesligt? Tittar ni åt sidan då?

  Men får inte jag respekt tillbaka, så slutar jag respektera personen. För respekt är inget man kan begära, det är endast något man kan förtjäna.

 2. En förening som delar upp på grund av kön, och bara ser till ena sidan…

  Riksföreningen Stoppa Mäns Våld mot Kvinnor

  Alla Kvinnors Hus

  Tvi vale säger jag.

 3. Javisst. Glöm inte heller att alla muslimer är islamister.. och häromdagen dömdes ju en tjej för våldtäkt av minderårig, så så är ju även alla tjejer våldtäktsbenägna pedofiler. Självklart. Så nu väntar jag bara på att Sara Larsson ska ta på sig och erkänna att alla tjejer är potentiella pedofiler som våldtar barn.

 4. Tack för ditt inlägg Johan.
  Jag har lite följdfrågor.
  1. Hur ställer du dig till generaliseringar av etnisk karaktär, är det viktigare att belysa undantagen där och varför i sådana fall?

  2.Finns det inga kvinnliga svin då den enda gemensamma nämnare är snopp?

  3. Tar ni någon hänsyn till manliga brottsoffer?

  Att uppmuntra civilkurage är i grunden gott, men jag betvivlar starkt att det skulle bli bättre med ett armband. (Dessutom tror jag inte du når målgruppen här)

 5. Hej Johan!

  Och det gör det förstås, men varför är det så förbjudet att generalisera i just det här fallet när det är så vanvettigt populärt och tillåtet i andra sammanhang?

  Generaliseringar är helt okej om det är saker som stämmer i de andra flesta fall. Tex: ”kvinnor är kortare än män.”

  Hör o häpna: Den klart övervägande majoriteten män är trevliga människor!

  Läs gärna lite inlägg här på bloggen. Jag tror du kan må bra av det. Det är inte nyttigt för ens välbefinnande, menar jag, att bära på sådana känslor gentemot någon grupp, i synnerhet inte sin egen. Smile

 6. @Utlandssvensk:
  Nope. Tror däremot att killen aldrig läst några av våra inlägg utan bara gick på namnet. Jag upplyste honom inte om var vi står utan pubbade bara glatt inlägget. Som sagt, vi låter alla sidor komma till tals. På riktigt, inte som någon slags tom slogan.

 7. @Utlandssvensk:
  … jag önskar faktiskt att fler feminister vågade sig in med inlägg och/eller kommentarer så det blev lite liv i luckan. Det blir lätt lite tråkigt när alla är överens.

 8. Jag har tyvärr redan sänkt mina 250 kr till en mansjour för utsatta män , eftersom mansjourer, till skillnad från kvinnojourer, av någon märklig anledning inte får statligt stöd.

  Sen undrar jag lite varför det ska anses vara min plikt att ställa upp för kvinnor just för att jag är man och just för att de är kvinnor? Det vore att bibehålla och förstärka könsrollerna, vilket går emot allt jag fått lära mig av den feministiska rörelsen som menar att könsrollerna ska motarbetas och att ffa mansrollen, som är destruktiv, skall dekonstrueras. En dekonstruerad mansroll, vilken jag är ett resultat utav, innebär att män inte längre åtar sig se kvinnor som extra skyddsvärda. Jag tar därför ett steg tillbaka, såsom jag mången gång av mången feminist blivit uppmanad att göra. Jag sätter mig på läktaren och håller käft, och låter kvinnorna ta plats och ta hand om sig själva.
  Gulligt av mig, förvisso, men ingen kvinna lär vilja ligga med mig.
  Inte ens för 250 kr.
  Nåväl.

 9. Jag kan bara tolka feminismen, relativismen och nymodernismen idag som att jag som vit man ska ta ett steg åt sidan och hålla käft.

  Om jag ser en tjej våldtas ska jag alltså inte försöka lösa problemet. Mitt jobb är endast att känna skuld för att jag är man, att förhindra att det sker är inte något jag får blanda mig i.

  Samma sak gäller allt annat där kvinnor far illa. De vill inte ha hjälp av män annat än om det är män som är kvinnor i tanke och sätt.

  Personligen tror jag de flesta kvinnor faktiskt vill ha hjälp att få slut på våldtäktsexplosionen, kvinnovåldet och såklart även våldet mot män som är långt större.

  Men vill de ha hjälp får de faktiskt ta och avsätta de skvatt galna feminister de satt som sina språkrör.

 10. Johan du har inte funderat på varför det är helt okej av offentliga personer i Sverige att helt öppet hata män man får t.o.m statsministerns stöd,medans det omvända dvs att någon går ut med att man hatar kvinnor leder till en verbal offentlig avrättning på alla plan.Du har inte heller funderat på vilka länder(historiskt)Sverige sällar sig till där statschefer var pro hat av människor endast pga deras genetik.

 11. Ja, det är inte alls länge sedan det snurrade runt en annan hashtag som, vill jag minnas, löd #intedinkvinna.

  Jag väljer att bara lägga mitt engagemang för de ytterligt få kvinnor som inte omfattas av den tagen – dvs för mig närstående kvinnor/flickor. Kvinnor/flickor vilka jag känner tillhörighet till och vilka (hoppas jag) känner tillhöright till mig. Kort sagt den allra närmaste familjen.

  Men ”kvinnor i allmänhet då”?

  Ja, som flera ovan konstaterat [och som du själv skriver] så generalliseras mansrollen i sin helhet som destruktiv och skall därför ”dekonstrueras”.

  Dåså – då dekonstruerar vi även den delen av den ”destruktiva manligheten” som är ”beskyddarrollen”. Kvinnorna står från och med nu på egna ben, både ”på platser som präglas av glädje och frihetskänsla” och på andra platser.

  Jag väljer härmed att låta dessa andra kvinnor vara, var och en, #sinegenkvinna – med all respekt alltså.

  #anotherwhiteknighttotherescue #keepthebracelet #oxymoron #incapableofmetaanalysis

 12. @Lövet:
  Så för att en minoritet av alla kvinnor är feminister (i radikal mening) så ska du ”straffa” alla kvinnor?
  Speglingen av feministers generalisering kring förövare är slående.
  Stå på dig och gör som du vill angående beskyddandet av främlingar men låt inte en skränig minoritet påverka dig Smile

 13. @Utlandssvensk:

  Verkar inte som så, verkar vara ett debattinlägg som såg ordet ”genus” i namnet och gjorde vissa antaganden. Givetvis skall vi låta alla sidor representeras här på Genusdebatten, inga Jan Helin-argument här. Det är ju bara bra att vi får alternativa synsätt som kan kommenteras – Ett alternativ är att inläggets syfte var någon form av experiment som skulle visa att GD var hycklare som inte publicerade feministiska inlägg. Det är teoretiskt möjligt att syftet med detta inlägg var att visa att Genusdebatten censurerar åsikter. Förutom detta finns ett litet problem..

  ÄVEN om det inte står i inlägget så handlar Johan Sunnenstams inlägg om hat mot flyktingkillar. Som Nyheter Idag (Chang Frick) visade med tydliga och obestridliga färgbilder från en av de senaste festivalerna var alla killarna polisen plockade – som begick de handlingar som Sunnenstam hatar killar för – invandrare/flyktingar. Vidare så har någon elak typ som inte lärt sig ”värdegrunden” att ljuga och dölja saker läckt polisens interna rapport och som Tino Sanandaji påpekar fanns ett påtagligt stort behov av tolkar då sexförbrytarna ifråga inte kunde svenska. Tre av de gripna var invandre med svenskt medborgarskap, En av de gripna måste tolkas från persiska, övriga måste var alla medborgare i Afghanistan och/eller hade tolkbehov på Dari. Det mest påtaliga är att ”Hundra procent av kända gärningsmän för tafsandet i Kungsträdgården hade utländsk bakgrund.”

  Så armband med texten #tafsainte kunde för allt i världen lika gärna vara armband med texten #tjottahejti

  Vilket åter får mig att ställa frågan. Hatar dessa människor flyktingkillar också eller tycker de inte att manliga flyktingar är riktiga män?

 14. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): @Erik:

  Det är väl på alla sätt jättebra att ni låter alla komma till tals. Jag skulle också tycka att det var kul med några feminister att debattera med.

  Men i detta fall trodde jag ärligen att det var ett skämt. Det verkade väldigt osannolikt att någon verkligen skulle resonera som författaren till detta inlägg. Men tydligen hade jag fel, inget mer med det.

 15. @daniels:

  ”Personligen tror jag de flesta kvinnor faktiskt vill ha hjälp att få slut på våldtäktsexplosionen, kvinnovåldet och såklart även våldet mot män som är långt större.”

  Kanske det, men det är inte uppenbart.

  MENA immigrationen har skapat våldet och kvinnorna har varit långt mer positiva till detta än männen hela vägen. Vidare gäller att de riktiga extremisterna vad gäller asylimmigration, FP och MP, har haft högst andel ”högutbildade” kvinnor bland sina väljare. Givet detta kan man argumentera att det finns två alternativ:

  1. Kvinnor vill ha den utveckling vi ser nu. Det behöver inte innebära att de vill ha våldet i sig, men att de ser det som en acceptabel sidoeffekt och att andra fördelar med immigrationen överväger. Att det blir en högre andel män kan upplevas som positivt, eftersom det då blir större konkurrens om kvinnor. Vidare kan det mycket väl vara så att många kvinnor gillar att det kommer in traditionella maskulina män. Många män hade säkert blivit överlyckliga av ett stort inflöde av traditionellt feminina kvinnor och även varit villiga att acceptera stora negativa sidoeffekter av detta.

  2. Kvinnor förstår inte vad de röstar fram och desto högre utbildade de är, desto mindre begriper de.

  Det förefaller helt möjligt att det finns ett samband mellan hur feminiserade de lokala männen i ett samhälle blir och hur villiga detta samhälles kvinnor är att importera andra, mer maskulina, män.

  Ett genomgående tema från alla dessa festivaler verkar vara att svenska män och pojkar i princip har slutat att gå dit. Detta beror rimligen på att de nu känner till att det finns stora grupper MENA ungdomar där och att risken för våld eller andra problem är för hög.

  Så den relevanta frågan blir då om de svenska tjejerna också känner till detta. Rimligen måste de göra detta vid det här laget, om de inte gör en medveten ansträngning att inte observera verkligheten. I så fall utsätter de sig för dessa risker medvetet och detta måste då innebära att de antingen ser något positivt i detta eller att det finns något annat som de gillar så mycket att dessa risker förefaller värda att ta.

  För att dra saken till sin spets: Om en eller flera kvinnor känner till att en tillställning helt kommer att domineras av unga manliga afghaner och araber, men likväl väljer att gå dit, är det i princip likvärdigt med att hon beslutar sig för att resa till Kabul. Om hon gör detta och sen dessutom klär sig enligt västerländskt mode, måste man rimligen säga att hon omfamnar och söker risker.

  Det hela får mig att tänka på den gamla filmen där Bruce Willis tvingades att gå runt i Harlem med en skylt som sa att han hatar svarta. Om någon gör detta frivilligt och avsiktlig, kan man konstatera att det fortfarande är ett brott om vederbörande blir misshandlad, men även att man måste vara en ännu större idiot än personen i fråga om man skulle börja ägna sitt liv åt att skydda honom.

  Sen kan man gå vidare och fråga sig hur det har kunnat gå så här illa och möjligen är helt enkelt svaret att ett utslätande av könsroller i ett samhälle framkallar motreaktioner som skapar tryck tillbaka till traditionella könsroller. I fallet Sverige kan man hävda att det nu bara finns två möjliga utfall:

  1. De inhemska männen försätter att mjäka. De kommer då att ersättas helt av MENA män över tiden.

  2. De inhemska männen återgår till ett maskulint beteende och sätter hårt mot hårt.

  I båda fallen blir resultatet en återgång till ett samhälle dominerat av maskulina män. Troligen är det detta som kvinnorna, i någon bemärkelse, vill ha.

  Om det ligger något i dessa funderingar, kan detta förklara varför det inte verkar finnas några spår av kvinnodominerade civilisationer. Om dessa uppstår, begår de helt enkelt självmord inom några generationer. De som elimineras är de inhemska männen, vilket kan förklara att dessa normalt ställer upp starka spärrar mot bestämmande kvinnligt inflytande.

 16. Jag väntade mig en twist på slutet men den kom aldrig.
  Det kommer kanske ett inlägg senare som förklarar det här inlägget.

  Men när någon hatar killar blir det plötsligt viktigt att förtydliga just det faktum att det finns väldigt många undantag, dvs killar som inte är svin.

  Väldigt många undantag, när blir det en regel/norm?

 17. Och här är argumenten.

  Låt mig kunna säga att jag hatar killar med samma onyanserade självklarhet som att fotbollsspelare är gnälliga

  Nej, det där är felaktigt. Fotbollsspelare är något man VÄLJER att vara. Hur mycket man än läser socialkonstruktionistiska fantasier eller hotar omvärlden med våld och tvång om den inte spelar teater så finns inget sätt, medicinskt eller annat att idag VÄLJA att vara man och dela mäns erfarenheter.

  Don’t expect to hear calls for helping boys perform better in school. Activists have focused so heavily on girls for years now that boys have gotten the message that they no longer matter. It’s what Christina Hoff Sommers wrote about in her book ”The War Against Boys” nearly two decades ago. What Perry noted in the chart above isn’t new for this year, it’s been a trend since before Hoff Sommers’ book. Yet the focus is still on girls.

  http://www.washingtonexaminer.com/girls-outperforming-boys-in-high-school/article/2603570

  ”kvinnor är simultankapabla”

  Ja, precis, där har du ju verkligen jämfördiga argument:

  Kvinnor är simultankapabla
  Killar är svinaktiga

  Bortsett då att Johan har fel igen. Hänvisningen till kvinnor är GÖRANDE, hänvisningen till män är VARANDE. Det förstnämnda är kunskaper, det sistnämnda är egenskaper.

  ”polacker är arbetsamma”

  Nej, SVENSKAR är arbetssamma. Svenskars produktivitet är 20.000 dollar högre än polackers. Min bror gör samma jobb på 5 minuter som tar 50 minuter för polska konkurrenter. Jag skulle helst slippa påpeka polackers oförmågor men jag har tröttnat på den här farsen där folk säger dåliga saker om svenskar.

  ”hantverkare är griniga”

  Inte i närheten av lika griniga som journalister. När Magnus Betner gjorde standupp för att driva med grupper han normalt inte har som publik så hade såväl Greenpeace som Kyrkan och Moderat Ungdom mer humor än Aftonbladets redaktion.

  ”italienare är utåtagerande”

  liksom jugoslaver, greker, spanjorer etc.. Det gäller alltså inte ens specifikt italienare. Med samma logik så skall vi inte bara hata män utan även judar, muslimer och svarta – men varför tror jag att du menade att män är de ENDA som skall hatas?

  ”och norrlänningar tystlåtna”

  Precis som introverta i allmänhet oavsett vad de kommer från. Ännu ett exempel som inte det minsta är specifikt för bara den gruppen. Så vilka förutom män skall hatas tycker du? Kineser? Araber? Judar?

  ”Eller att det alltid regnar på midsommarafton”

  Är trams. Huruvida det regnar på midsommarafton styrs av var du befinner dig. Det regnar på vissa platser, inte på andra platser. Det är ingen generalisering utan ett sätt att försöka skämta bort eget ansvar – Det var du som bestämde var du firade misdommar. Du bestämde om det regnade, folk brukar bara inte vilja höra det.

  ”Få personer besserwissrar om att det finns undantag”

  HELT RÄTT. Eftersom ingen normalt funtad människa tar dem seriöst. Folk fattar saker utan att man måste säga det till dem. Du däremot inte bara tror på tramset, du använder tramset som orsak/ursäkt att hata män.

  ”och säkert väldigt många sådana, i ovan nämnda övriga exempel.”

  Exempel som du tydligt visar du inte begriper. Dina exempel har inte ens likvärdiga premisser. Du blandar ihop kunskaper med egenskaper.

  ”Men när någon hatar killar blir det plötsligt viktigt att förtydliga just det faktum att det finns väldigt många undantag, dvs killar som inte är svin.”

  Nu håller du inte ens reda på dina egna argument. Jämförelsen med ”italienare är utåtagerande” lyder ”män är svinaktiga” inte ”hata män” Vad du inte verkar förstå är att ingen som säger ”italienare är utåtagerande” tar det på allvar. Du kan ju kolla upp ”Social perception & Social reality” av Dr. Lee Jussim vars forskning bevisar detta bortom allt tvivel. När folk hör ”italienare är utåtagerande” så blir de inte dumma i huvudet och behöver dig att påpeka det inte är sant – de vet det redan och agerar inte alls i linje med att vara osynligt påverkade av strukturer.

  Du däremot när du hör ”män är svinaktiga” argumenterar för att hata män. Vilket bevisar att du tar ”män är svinaktiga” på allvar. Därmed är alla dina exempel på saker som folk brukar få säga utan invändningar helt ogiltiga. De får säga detta för att alla vet att de inte menar det men du saknar uppenbarligen den insikten och tror att när du säger ”män är svinaktiga” så ger det en ursäkt att ”hata män”

  Det är lika dumt som att tro att om folk får höra att italienare är utåtagerande ger det fritt fram att skrika på folk som är italienare. Om folk trodde andra var så dumma i huvudet skulle det inte vara fritt fram att säga ”italienare är utåtagerande” heller. Men folk tror inte folk är så dumma, du verkar dock påstå att alla FÖRUTOM DU är just så dumma.

  ”Och det gör det förstås, men varför är det så förbjudet att generalisera i just det här fallet när det är så vanvettigt populärt och tillåtet i andra sammanhang?”

  För att i alla andra sammanhang som du nämner fungerar människor naturligt, vilket också det finns gott om bevis för i Lee Jussims forskning – ifall du missat det är han en av världens främsta forskare på ämnet och en av de tre i den ursprungliga trion som Steven Pinker nämnde i ”The Blank Slate”. Du däremot fungerar inte naturligt. När du säger män är svinaktiga så skrattar du inte bort det. Du gör det till ett argument för att hata män – det är som om du undervisats av robotar. I den mån att artikeln är på riktigt och inte bara trollande alltså.

 18. Måste vara fejk. Annars är det väl en 3-åring eller nån med begränsad kapacitet (inget ont om de) som skrivit detta.

  Varför det är fel med generaliseringen ”Killar är svin!”?
  Författaren till inlägget svarar ju själv på frågan, fast lite omvänt och väldigt fel.
  Om det vore majoriteten av killar som är svin kan jag köpa vissa generaliseringar (även om det fortfarande är problematiskt). Men nu är det ju inte så, och det är inte undantagen som framhålls när folk protesterar mot kommentaren.

  Det är alltid fel att generalisera om en grupp när man ger gruppen egenskaper som endast en LITEN del av gruppen har, och dessa egenskaper även finns utanför gruppen. Svårare än så är det inte, men det tror jag inte författaren till inlägget har kapacitet att förstå.

  Sen är allt våld mot människor fel, alla ska behandlas med respekt (så länge de förtjänar det). Det är något den unge herrn skulle slåss för istället. Att vara vit riddare (eller nyttig idiot) gynnar ingen i längden.

 19. @Frogfish:

  ”Sen är allt våld mot människor fel, alla ska behandlas med respekt”

  Jo, för all del. Men det finns rimligen någon punkt där aktivt risksökande beteende måste förenas med eget ansvar för konsekvenserna.

  Låt oss titta på stöld som en parallell.

  Jag kan då säga:

  ”Alla former av stöld är fel och alla människor har rätt att få sin egendom skyddad”

  Om vi bortser från debatten kring skatter, håller väl alla med om detta.

  Men vad händer om någon aktivt börjar agera för att öka sannolikheten att utsättas för stöld? Han slutar låsa dörren och han sätter upp en skylt som säger ”här finns det kontanter”. Eller han lägger alla sina pengar i en hink och ställer ut den på gatan. Dessutom röstar han på partier som vill frige alla som sitter i fängelse.

  Om hans parti sen vinner och alla brottslingar friges, vilken rätt har han sen att klaga om pengarna i hinken försvinner? Visst är det är ett brott, men har han inte sig själv att skylla? Ska de som motsatte sig frigivningarna nu tvingas ta kostnaden och risken med att bevaka hans hink? Slutar inte samhället att fungera om en meningsfull del av befolkningen kräver rätten att sätta ut sin hink samtidigt som övriga ska skydda den?

  Att både rösta fram MENA immigration och samtidigt maniskt hävda sin rätt att gå runt som på en permanent slut walk är helt enkelt orimligt. Det förutsätter i grunden att de inhemska männen då ska ägna sina liv åt att skydda kvinnorna från konsekvenserna av deras egna handlande.

  Antingen är kvinnorna vuxna och myndiga och de måste då själva ta ansvar för sitt handlande utan att kräva att andra skyddar dem. Eller så har de inte förmågan att ta rationella beslut och det är då rimligt att de skyddas men även att de inte betraktas som fullt myndiga.

  Det är bara att välja!

 20. Autosatir?

  Låt mig kunna säga att jag hatar killar med samma onyanserade självklarhet som att […] norrlänningar tystlåtna.

  Jag är norrlänning, och man. Jag tar inte illa upp om du hävdar att jag är tystlåten, även om du aldrig träffat mig. Däremot avfärdar jag dig direkt som en fjant om du beskyller mig för att begå sexuella övergrepp bara för att jag är man. Tystlåtenhet är inte fel, till skillnad från sexuella övergrepp. Kan du förstå skillnaden i påståenden och att det därmed kan finnas fog för skilda reaktioner på dem?

  Det viktiga är väl inte att definiera undantagen i påståendet att killar är svin?

  Varför inte? Vad hjälper det att kollektivt skuldbelägga alla män för brott som mindre än en promille begår? Det hjälper i alla fall inte dem som blivit våldtagna och minskar inte heller risken för att andra ska bli våldtagna i framtiden. Fokusera på den lilla minoritet som är sexualförbrytare och sätt in åtgärderna där! (Och ska det vara armband ska de i så fall vara av höghållfasthetsstål!)

  Det vore däremot rimligt att de snoppinnehavare som inte förnedrar tjejer tar till orda och erkänner sig som icke förnedrare av tjejer samtidigt som de fördömer de i sin omgivning som utför sådana handlingar. Dessutom vore det rimligt att de ställer upp för brottsoffren och för de som arbetar för att stoppa våld mot tjejer.

  Hur pass mycket ställer du upp för att stoppa barnmisshandel (inklusive könsstympning av pojkar), djurplågeri, rattfylleri, miljöförstöring, bidragsfusk och alla andra moraliskt och juridiskt förkastliga aktiviteter som människor (inte bara män) ägnar sig åt? Eller tycker du att dessa är acceptabla, och bara sexuellt våld med manliga förövare och kvinnliga offer är värt att motarbeta?

  Härmed vill jag därför lansera ett uttalande: ”Jag bemöter tjejer med respekt”

  Om du sagt att du bemöter människor med respekt hade jag kunnat stämma in. Varför bara tjejer?

  Jag har barn och barnbarn – samtliga av honkön – som jag älskar över allt annat. Lita på att jag bryr mig om att flickor och kvinnor ska kunna leva i frihet och utan rädsla! Liksom att pojkar och män (och övriga moderna variationer på temat) ska kunna göra det.

  Detta kollektiva skuldbeläggande av halva befolkningen enligt Formulär 1A leder, om något, till raka motsatsen. Sätt in åtgärderna där de gör verkan, i stället för att vara oerhört oförskämd mot fullständigt oskyldiga män(niskor).

  Påminner om ett välfunnet citat (källan är för mig tyvärr obekant):

  Rasism är att hata människor för att de har fel gener.

  Feminism är att hata människor för att de har fel kromosomer.

  Skillnaden är inte direkt milsvid.

 21. @Utlandssvensk:
  Citera gärna hela meningar (eller stycken) och plocka inte ut de ord du tycker passar dig. Tyckte du inte ” (så länge de förtjänar det)” skulle göra skillnad i det du citerat?

  Citera gärna nån annan om du har en annan agenda än att kommentera det som är andemeningen i min kommentar. Fult.

 22. @Frogfish:

  Ok, jag får be om ursäkt!

  Det var inte min mening att snedvrida vad du sa, men du har rätt i att det kan uppfattas så eftersom jag citerade endast en del av din mening och man kan med skäl anse att det som kom efter var en relevant kvalificering i sammanhanget.

  My bad!

 23. @Frogfish:

  Om jag byter ut inledningen i min kommentar från:

  ””Sen är allt våld mot människor fel, alla ska behandlas med respekt”

  Jo, för all del. Men det finns rimligen någon punkt där aktivt risksökande beteende måste förenas med eget ansvar för konsekvenserna.”

  Till:

  ”Sen är allt våld mot människor fel, alla ska behandlas med respekt (så länge de förtjänar det)”

  Visst, och man kan då hävda att det finns rimligen någon punkt där aktivt risksökande beteende måste förenas med eget ansvar för konsekvenserna.”

  Skulle det vara OK?

 24. @Erik:

  Svenskars produktivitet är 20.000 dollar högre än polackers. Min bror gör samma jobb på 5 minuter som tar 50 minuter för polska konkurrenter.

  Precis. Greker jobbar dubbelt så mycket som Tyskar.
  Kommer att tänka på en bekant (från ett västeuropetiskt land) som var frivillig i före detta Jugoslavien. Han sade att 40 man från (något skandinaviskt land) byggde lika mycket vägar som 1500 personer från (östeuropeiskt land).

 25. @Utlandssvensk:

  Det är klart du får skriva vad du vill, men jag har väl aldrig påstått att det inte ska finnas nåt ansvar för sitt eget beteende och konsekvenserna av det? Därför tycker jag inte min kommentar har nåt med ditt resonemang att göra.

  Och det går ju givetvis att diskutera om allt våld mot människor är fel (poliser i arbetet, militär i krig, självförsvar etc), men det skulle isf vara taget helt ur sitt sammanhang (dvs min kommentar).

  Jag skulle hellre sett att du inte citerade mig alls i detta fallet, jag ser inte kopplingen. Men som sagt, nu är det ju inte upp till mig att bestämma vad du skriver, i diskussionens anda får du ta ansvar för det själv…..Wink

 26. @FredrikS:

  En dekonstruerad mansroll, vilken jag är ett resultat utav, innebär att män inte längre åtar sig se kvinnor som extra skyddsvärda. Jag tar därför ett steg tillbaka, såsom jag mången gång av mången feminist blivit uppmanad att göra.

  Jag tänkte nästan exakt samma sak.

 27. @Frogfish:

  ”Jag skulle hellre sett att du inte citerade mig alls i detta fallet, jag ser inte kopplingen.”

  Givet att jag modifierar min kommentar enligt ovan, anser jag att det är helt rimligt att jag utgår från den meningen i din kommentar. Det var nämligen den som fick mig att tänka de tankar jag sen redovisar.

  Jag ber gärna om ursäkt om jag anser att jag har gjort fel, men min uppfattning är du nu blir orimlig. Det finns en direkt koppling mellan den mening du skrev och min kommentar i dess modifierade form. Om du inte håller med om detta, så får jag väl acceptera det och kommer då i framtiden inte att svara på dina kommentarer alls.

 28. @Utlandssvensk:

  Nu blir det ju metadebatt….

  Men på det sätt du lägger upp det ser det ju ut som om du resonerar EMOT mig, dvs att jag skulle tycka att eget ansvar för sitt beteende och konsekvenser inte finns. Och nu har jag ju inte uttryckt det, det är väldigt likt en gammal hederlig halmgubbe.

  Men som sagt, du skriver vad du vill. Den som följer kommentarerna ser förhoppningsvis vad jag menar, och vad jag inte uttryckt (och vad jag INTE uttryckt).

  Vem och vad du kommenterar i framtiden ansvarar du själv för.

 29. @Frogfish:

  ”Men på det sätt du lägger upp det ser det ju ut som om du resonerar EMOT mig, dvs att jag skulle tycka att eget ansvar för sitt beteende och konsekvenser inte finns.”

  Det kunde man med fog argumentera för i min ursprungliga kommentar, vilket jag bad om ursäkt för.

  Men nu modifierade jag den så att jag håller med och sen utvecklar från det. Dock förkastar du även detta.

  ”Vem och vad du kommenterar i framtiden ansvarar du själv för.”

  Det hade jag aldrig kunnat gissa! Tack för informationen!

  Jag frågade om du accepterade det jag skrev ovan och helt klart gör du inte det. Vi har då uppenbarligen totalt olika syn på vad som är rimligt och orimlig med avseende på hur man citera från andras kommentarer och givet detta är min slutsats att det inte är produktivt med vidare debatt mellan oss.

 30. @Utlandssvensk:

  Om det var denna bit du tog fasta på i min kommentar, och kände att du ville utveckla, så missuppfattade du min kommentar helt och hållet.

  Jag tycker inte att det är orimligt att man citerar andra, men jag tycker man ska hålla sig till att diskutera kommentaren isf, och inte dra vidare på nåt resonemang som absolut inte förts i den ursprungliga kommentaren.

  Kan du inte acceptera det, så är det helt ok om du inte citerar mig.

 31. Kan påpeka för dem som tror att det handlar om satir eller något liknade att länken i slutet leder till en riktig sajt, och delar av texten återfinns där. Om det är något man skall ifrågasätta beträffande inlägget legitimitet så är det i så fall att det i det närmaste är en annons för en produkt. Men det är ju helt öppet och inte förtäckt, så jag tyckte det var ok.

 32. Något som fascinerar mig med inlägget är att han inte säger någonting nytt, utan det är exakt samma saker som vi hör dagligen från olika håll. De som tycker som artikelförfattaren verkar helt oförmögna att komma vidare i sina resonemang, utan de upprepar bara samma sak om och om igen i absurdum.

  Det spelar ingen roll hur vi andra bemöter dem, de upprepar bara samma utan att bry sig om några motargument. De verkar alltså uppriktigt tro att vi andra inte har förstår dem, trots att deras argumentation är barnsligt enkel till sin natur, och att vi kommer att förstå bara de upprepar samma sak tillräckligt många gånger.

  Dessutom beter de sig som om det är något helt nytt de kommit på, trots att andra redan sagt samma sak en miljon gånger. Fascinerande, som sagt.

 33. … sen är det kul att notera att av de 8 som röstat med stjärnor så har i skrivande stund
  2 gett 5 stjärnor,
  1 gett 4 stjärnor,
  2 gett 3 stjärnor,
  0 gett 2 stjärnor och
  3 gett 1 stjärna
  skulle vara ännu mer kul om de ger sig in i leken i kommentarsfältet.

 34. Jag har aldrig varit någon buse men om jag vore en skulle jag förmodligen känna för att börja gå ut och ”knacka” figurer med detta armband på sig. Bara roligare om de dessutom själv väljer att mopsa upp sig först…

  /S

 35. Kärnfrågan är varför tjejer utsätter sig själva för våld och förnedring. Särskilt på regniga midsommaraftnar. Rain

  Ja, varför klär de sig så slampigt om inte för att vilja bli ”utsatta för brott”? Varför dricker de sig redlösa, promenerar på mörka gångvägar och följer med främlingar hem?

  Vuxna, tänkande individer med eget ansvar för sina handlingar, eller skyddslösa barn?

  Den som ger sig in i leken är inget ”brottsoffer” utan en gnällspik. Female

  Genom lanseringen av ditt uttalande och menlösa och hutlöst dyra plagiat till armband visar du brist på respekt mot andra, verkligt utsatta, grupper.

  Säg som det är Johan. Du vet att ditt inlägg läcker precis lika mycket som att ett paraply behövs varje midsommarafton och du skiter fullständigt i tjejer. Du vill bara tjäna pengar på en gummiremsa, vars tillverkningskostnad i Kina uppgår till max en krona.

  Börja sälja kondomer istället, à 250 kr. Male
  Lycka till!

 36. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  15.29 Japp EdersÖdmjuke, ”- – är det i så fall att det i det närmaste är en annons för en produkt.” och blev precis min första tanke då aktuell artikel började annonsera, hehe 250-pix.
  Grabben som skriver sin saga är en helt ok väskdängare av snittet 80-tals-mitt alltså strax före den efterföljande period då man fick vissla in Dobermannen, att så freda sig.
  Den fina slut-kråksången angående fördelning av intäkten var ju icke helt fel saga det heller dock vågar sätta en slant att fördelningen är som Röda Korsets 80öre till administrationen 20öre till annan.

 37. Hej.

  Johan, med din tillåtelse tänker jag visa dig vad du egentligen säger:

  Du säger att jag, om jag inte tydligt, offentligt och ofta högljutt proklamerar att jag bemöter tjejer med respekt både kan och bör misstänkas för att vara sexualförbrytare och tafsare.

  Det är faktiskt vad du uppmanar till Johan – ett samhälle där vi alla samfällt måste bära bevis på att vi inte bara låter bli att göra fel, utan att vi har en inre tankepolis som driver oss att offentligt visa att vi gör tillräckligt rätt på rätt sätt.

  Det är många av världshistoriens despoter och tyranner som hade känt i sig i din tankegång; alla andra liknelser åsido.

  För att passa bollen tillbaka till Johan: har du slutat ’knacka bög’ än? Mig veterligen har du inget armband som talar om att du slutat med det, så hur ligger det till med respekten?

  Att du väljer att inte resonera kring vem våldför sig på vem och i vilken omfattning, samt med förändring över tid och demografi tänker jag inte lasta dig för – det är ju inte du som valt att lagstifta bort den möjligheten.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 38. Lite snabbt vill jag påpeka ett till argument som jag nämnt tidigare.
  Johan påstår att han #bemötertjejermedrespekt

  Sanningen är dock att man inte kan respektera kvinnor samtidigt som man hatar de män som dessa kvinnor väljer att leva med och ha som pappor till sina barn. Ett faktum jag påpekade när jag var på Mikael Jalvings radioprogram Danmarks röst.

  ”Där förklarade jag övergripande hur den här nya sexismen rent praktiskt inte bara innebär att män svartmålas utan även att kvinnor förminskas. För att kunna ge män skulden för alla beslut måste helt enkelt kvinnors förmåga att ta beslut och ta del i beslut förkastas.”

 39. @Dolf: kan du inte kontakta Johan och förklara vad den här sajten menar med ordet ”debatt”?

  Att skicka in ett ”gästinlägg” och sedan inte ens bemöta sakliga kommentarer på det tycker inte jag är acceptabelt. Då verkar det hela bara vara en ovanligt långrandig annons.

 40. Jag antar att figurer som Kapten Klänning lämnat in en stororder på de där armbanden. Det skulle i varje fall jag göra om jag hade ont i sinnet. Nu har jag det emellertid inte, så jag klarar mig utmärkt utan armband. Jag vill nämligen inte bli associerad med de där svinen som troligen går omkring med armbandet.

 41. @Tommy:
  Han har kommit in med ett uppföljande inlägg som kommer att pubbas om ungefär en timme. Det var väl lite klantigt av mig att jag missade att informera honom om det här inlägget var pubbat, men jag har i alla fall låtit honom veta att det nya inlägget pubbas med en gång och sagt att han är välkommen att delta i eventuella diskussioner i kommentarsfältet.
  Det här kan faktiskt bli intressant.

 42. Pingback: Gästinlägg: Killar är svin – del 2 | Genusdebatten

 43. Pingback: Gästinlägg: Svar på ”Killar är svin” | Genusdebatten