Gästinlägg: Alla nyanser är inte svarta
avatar

Vi har tidigare publicerat det mycket uppskattade gästinlägget En ung kvinnas ord om feminism från Camilla. Nu återpublicerar vi med hennes samtycke den här lilla pärlan från henne. Den inledande brasklappen om inläggets aktualitet är Camillas egen, men oavsett om inlägget är bortglömt eller högaktuellt, så är det väl värt att läsa. Var så goda!

(Det här var ett bortglömt utkast som skrevs när den berörda hashtagen var högaktuell och aktiv, och ni får således ha överseende med att ämnet möjligen känns något inaktuellt, samt att vissa formuleringar antyder att diskussionen pågår i nutid.)

Jag misstänker att det här blogginlägget inte (heller) kommer att bli den mest populära texten jag författat, men jag har med skräckblandad fascination följt hashtagen #mörkertalet, och dess relaterade tweets. Skräckblandad eftersom många av övergreppen och våldtäkterna som det berättas om är vidriga händelser som ingen borde behöva uppleva, fascination för att en mindre del av det som beskrivs inte kan anses vara övergrepp ens med de starkaste glasögonen på, vilket rättsväsendet tack och lov är enig med mig om. Jag kan nämligen tycka att vårt samhälle skulle ta en tämligen obehaglig vändning om man en dag beslutade att kriminalisera sex med någon som hel- eller delvis kunde tänkas göra det av omtanke.

Jarl Kulle sätter på frugan (som ser uttråkad ut) bakifrån. Från filmen Fanny och AlexanderFör det är så vissa av skri­benterna under taggen ser det. Att (under­för­stått: som man) övertala någon till sex, är att mani­pulera och tvinga. Att (under­för­stått: som kvinna) ligga med någon trots att man inte är på väg att sprängas av upphetsning, är att bli utsatt för ett övergrepp. Man började exempelvis på nytt sprida en gammal debattartikel i Aftonbladet om ”husfridssexet”, enligt skribenten den svenska jämställdhetens akilleshäl. Eller som jag ser artikeln: Ett 3000 tecken långt praktexempel på hur man totalt omyndigförklarar kvinnan och skickar henne tillbaka minst 100 år i tiden.

Hittar en undersökning som gjordes av Veckorevyn […] Många kvinnor i undersökningen anser själva att det inte är något problem att bjussa på lite sex. Jag tycker att det nästan är läskigare. […] Hur övergreppen naturaliseras i förhållanden. […] Medveten om att husfriden har ett tyst och skamfullt pris.

Personligen har jag alltid tyckt att något av det finaste med att vara kär är att få vara sådär totalt hjärnskadat uppe i det blå över min partner. Att stundtals vilja slå knut på mig själv bara för att få göra honom glad, och inte minst veta att han gör detsamma för en själv. Var det roligt att som 17-åring sitta på den där stenhårda läktarbänken i regnet, för att den där sabla fotbollsmatchen råkade vara viktig för min dåvarande kärlek? Inte ett skvatt. Tyckte min förra, gravt hästrädda pojkvän att det var kul att följa med till stallet och hälsa på mitt temperamentsfulla sto, som slickade öronen platt bakåt och högg efter honom så fort han kom inom räckhåll? Garanterat inte. Men jag genomled inte timmarna som åskådare av den där helvetessporten för mitt höga nöjes skull, och han stod inte stel som en pinne fyra meter från staketet och tittade på min dressyrträning för att han tyckte att det var så jävla roligt. Man gjorde det för varandra, för att den där enstaka gången faktiskt göra en ansats och visa intresse för varandras passioner, och för att man visste att den uppoffringen gladde där fina människan man var så kär i. Det var hela avsikten, och det var tillräckligt för att väga upp.

Och jag har i min enfald alltid trott att någon form och frekvens av de där små prioriteringarna av partnern, är en självklar del av en välmående relation. Någon gång går man på hans italienska favoritrestaurang trots att man egentligen bara vill ha sushi, nästa kväll följer han med ut på en helnatt trots att han innerst inne vill ligga i koma framför Netflix. Jag får med det sagt panik vid tanken på att förvandlas till någon sorts tofflande siamesiska tvillingar, och blir de där obetydliga uppoffringarna till vanligt förekommande måsten gör man nog bäst i att se över sin relation. Men att vara med någon man är kär i, och aldrig någonsin vilja visa att man inte längre är den enda som existerar i sitt universum, och att man njuter av det? Vad är ett förhållande där man inte får och ger oombett?

Men när det kommer till dem som ser på sin sexualitet på samma sätt, då är det plötsligt inte längre något ömsesidigt eller fint, utan endast något läskigt. Ett ”naturaliserat övergrepp”. Ett ”skamfullt pris som betalas”. Åtminstone om du är av kvinnligt kön. Sex för en kvinna både upphöjs och görs till något fult, något som förväntas vara en fantastiskt frisinnad och avslappnad del av hennes liv, medan det på samma gång ska vara det allra heligaste och ömtåligaste för henne att skydda. Har du fräckheten att vara en av de ”många kvinnor” som hyser en annan relation till ditt sexliv – avslappnad, okomplicerad, och befriad från skam och känslor av påtvingad bräcklighet – då, lilla gumman, ska du minsann talas till rätta. Om än genom ett sorgset skakande på huvudet och en medlidsam blick, för du vet ju inte bättre. Du är ju faktiskt ett offer. Vi kan ju, som de goda jämställdhetskämpar vi är, inte låta dig inbilla dig att din trygga, medvetna vilja och dina lika trygga, medvetna känslor är dina att råda över eller definiera. I feminismens namn, släpp inte kvinnan fri!

Jag förstår att man vill väl, och att man vill uttrycka sin fördömelse för faktumet att det finns människor där ute, förmodligen primärt kvinnor, som inte vågar säga nej till sex. Att folk upplever press och negativa känslor i samband med sex är självklart något hemskt och bekymmersamt som inte ska förringas eller tystas ned. Men när diskussionen förs på det sätt den i dessa sammanhang gör är det enda man åstadkommer direkt kontraproduktivt, fördummande och nedlåtande. Inte nog med att man förringar de övergrepp som faktiskt sker, man omyndigförklarar även kvinnan som kön och generaliserar runt hennes sexualitet och vilja enligt en syn som borde vara oss främmande på 2000-talet, och jag kan inte undgå att känna att en diskussion om heder och renhet inte ligger långt borta.

För vissa är sex av mer omtanke än lust inte mer ärrande än en tråkig fotbollsmatch, eller italienskt istället för sushi.

Kan vi, snälla, sluta upp med att göra det fantastiskt positiva faktumet till något problematiskt, och istället försöka leva som de moderna, jämställda svenskar vi är och, ni vet, låta även kvinnor ha total makt över sina sexliv? Som medveten antifeminist kan jag tycka att det är det enda som är värdigt vårt samhälle år 2014.

Kommentarer

Gästinlägg: Alla nyanser är inte svarta — 18 kommentarer

 1. ”Om än genom ett sorgset skakande på huvudet och en medlidsam blick, för du vet ju inte bättre. Du är ju faktiskt ett offer.”

  Denna härskarteknik kan översättas till: ”Du devalverar kvinnlig sexualitets marknadsvärde, därför är du ett hot mot kvinnor och eftersom vi inte kan attackera dig från fronten så slinker vi runt dig och kramar dig till döds.” Feministisk ninjateknik.

  ”Kan vi, snälla, sluta upp med att göra det fantastiskt positiva faktumet till något problematiskt, och istället försöka leva som de moderna, jämställda svenskar vi är och, ni vet, låta även kvinnor ha total makt över sina sexliv?”

  Detta kan endast förändras om kvinnor motsätter sig den infantilisering som feminism tvingar på dem. Det är ingenting män kan göra ett dyft åt. Jag tror exempelvis att om en kvinna skrev en krönika med liknande innehåll (som denna artikel) och skickade den till en större tidning så skulle den i alla fall ha en chans att nå tryck, om än liten. Om en man skrev något liknande, inte en chans.

 2. Jag säger det igen. Feminismen vinner (statliga anslag) på att kunna påvisa våldtäkter, sexuella utnyttjanden mm. Om man dessutom kan sänka gränser för sexuell brottsliga gärningar, så kan ju statistiken gå upp markant och därmed kan man påvisa behovet av mera stöd.
  Jag är öppen för andra förklaringar än den här nattsvarta. Jag tvivlar dock på att det har med kvinnoskydd att göra.

 3. Viktig poäng: Ju mindre och mindre bagateller som klassas som ”övergrepp”, desto mer vattnar man ur verkliga sådana.

 4. Bra artikel. Jag har svårt att förstå mentaliteten som sätter hela människovärdet, personligheten och självbilden mellan benen. För det måste ju vara det man gör om allt relaterat till sex är så väsenskiljt från allt annat. Eller?

  Sen kan jag tycka att om sex i relationen sker mest för husfridens skull och den ena parten är missnöjd med det så bör man överväga att göra slut, vara kompisar i stället, så båda parterna kan hitta något som passar dem bättre. Men det, å andra sidan, skulle vara giltigt även för oönskade fotbollsmatcher eller väldigt olika åsikter om städning.

 5. Jag har också lagt märke till den där märkliga dubbelheten. Att sex både är något ljuvligt och avslappnat, och samtidigt blir till övergrepp och förnedring så fort man inte är maximalt sugen på det själv.

  Själv har jag en avslappnad syn på sex, det är inte en så stor grej liksom. Att ha sex med min sambo när hon är kåt och jag inte så sugen gör jag gärna för hon blir glad, och även om jag inte är superkåt själv blir jag ju glad för att hon blir glad och känner mig dessutom som värsta superälskaren som kan tillfredsställa henne även när jag inte är på topp. Ibland är det tvärtom och jag vet att min sambo känner på samma sätt.

  Om det här skulle kännas som att man blev utnyttjad så vore ju förhållandet en total katastrof från början, eller så skulle man ha väldiga problem med synen på sex.

  Jag vill dock göra en generös tolkning. Tänk om de här tjejerna som skriver dessa debattartiklar verkligen känner så. Jag är man och har svårt att sätta mig in i kvinnlig sexualitet. Jag skulle kunna tänka mig att vissa har haft så dåliga förhållanden och knepigt förhållande till sex att de känt så. Lite synd bara att de ska överföra det på alla andra som har fungerande förhållanden och sexliv.

 6. @Olof Hansen:

  ”Sen kan jag tycka att om sex i relationen sker mest för husfridens skull och den ena parten är missnöjd med det så bör man överväga att göra slut, vara kompisar i stället, så båda parterna kan hitta något som passar dem bättre. Men det, å andra sidan, skulle vara giltigt även för oönskade fotbollsmatcher eller väldigt olika åsikter om städning.”

  +1 på den.

  Brukade resonera så på Familjeliv (80% kvinnor där), men det var ju åtskilliga som hävdade att ”det är ju skillnad ju” på sex och andra ”plikter” i hushållet. Samt att ett icke föraktligt antal kvinnor tyckte att sex var något man hade när de själva ville, samtidigt som att sex endast fick förekomma inom relationen. Alltså ”sex när JAG vill, och mannen ska ha sex enbart med mig..när JAG vill”. Har man väldigt olika behov, separera.
  Det argumentet brukade följas av ”men tänk på barnen!”.

  Män borde ta initiativ till separation oftare. De har en tendens att värdera kvinnor alldeles för högt, alltså sätta dem på piedestal. Kvinnor kommer undan med alldeles för mycket för att de idealiseras oförtjänt mycket.

 7. @Anders2:

  ”Själv har jag en avslappnad syn på sex, det är inte en så stor grej liksom. Att ha sex med min sambo när hon är kåt och jag inte så sugen gör jag gärna för hon blir glad, och även om jag inte är superkåt själv blir jag ju glad för att hon blir glad och känner mig dessutom som värsta superälskaren som kan tillfredsställa henne även när jag inte är på topp.”

  Exakt. Jag gör många andra saker också som jag tycker är måttligt kul, för att min sambo blir glad. Hon gör detsamma, det vet jag. Dessutom MÅSTE man inte hänga på varandra jämt. Jag gör massor av saker utan henne och vise versa. I mars ska hon iväg på nån mässa över en helg, själv ska jag köra lastbil med möbler åt en kompis.

 8. @Magnus:

  Brukade resonera så på Familjeliv (80% kvinnor där), men det var ju åtskilliga som hävdade att ”det är ju skillnad ju” på sex och andra ”plikter” i hushållet. Samt att ett icke föraktligt antal kvinnor tyckte att sex var något man hade när de själva ville, samtidigt som att sex endast fick förekomma inom relationen. Alltså ”sex när JAG vill, och mannen ska ha sex enbart med mig..när JAG vill”.

  Det här är en av de saker jag lärde om mig själv när jag fick se kvinnligt beteende från ett manligt perspektiv. Min syn på städat, min syn på vad man behöver ha för att hemmet ska vara trivsamt (tex. prydnadsgrejer i varje hörna som gör att städning tar mer tid), min syn på allt möjligt var liksom det objektivt rätta och jag reflekterade aldrig över att jag faktiskt bestämde… Och min älskade make klagade aldrig, varför vet jag egentligen inte…

  Och när det kom till sex så var det lika självklart att min nivå var den rätta och dessvärre får jag nog erkänna att jag ibland suckade tungt när han försökte locka…

  Just det, att upptäcka hur mitt rätt var facit för vårt rätt… Det var en nyttig (och jobbig) insikt som förändrade mig.

 9. @Ninni:

  Allt du skrev ovan är typ det bästa jag har läst. Big Smile
  När vi är på ämnet kanske du kan besvara en undran jag haft (eftersom du är bekant med perspektivet som beskrivet ovan): vad gäller ”fälla ner ringen”-problematiken – hur tänker kvinnor? Att alltid ha ringen nedfälld tvingar ju män att fälla upp den när de behöver den. Förstår kvinnor i förhållanden detta men ignorerar det, eller är det faktiskt så att det aldrig ens går upp för dem att det omvända gäller likväl?

 10. @Benjamin (bench):

  vad gäller ”fälla ner ringen”-problematiken – hur tänker kvinnor?

  Hur det är för andra kvinnor vet jag inte, men för mig var ”ringen uppe = rörigt/ostädat/oordning”. Så för mig skulle både ring och lock vara nere för det ser mindre rörigt ut så.

 11. @Benjamin (bench) & @Ninni:
  Jag tycker hela frågan är konstig. Jag fäller ner locket, och eftersom ringen sitter under locket, så blir den också nedfälld per automatik. Jag tycker att en toalett med uppfällt lock och/eller ring ser oavslutat ut på något vis. Och på något vis kan likans vid att ha sophink utan lock ståendes på köksgolvet. (Visserligen ligger ”skräpet” inte kvar i toaletten efter man har spolat, men ändå …)
  Sen finns det en rent praktisk aspekt också som, åtminstone för mig, är väldigt viktig: det lär förekomma att katter drunknar i toalettstolen för att de försöker dricka vattnet. Jag brukar hota min katt med att göra söndagsstek av henne, men om jag skall vara helt ärlig så är hon mig mycket kär och jag vill inte mista hennes sällskap. Jag skulle aldrig klara av att ha hennes liv på mitt samvete för att jag inte gjort något så banalt som fälla ner locket på dass.

 12. @Ninni: @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Hm. Har nog varit singel för länge. Den estetiska aspekten gick mig helt förbi. Antar att det är svårt att ha ringen uppe och locket nere samtidigt. Man kan visserligen montera av och på ringen inför och efter varje användning, men då är vi ju i en Monthy Python-sketch och inte i verkligheten.

 13. @Benjamin (bench):

  Den estetiska aspekten gick mig helt förbi

  Precis så är det. Och det här skapar sand i maskineriet mellan man och kvinna. För poängen går dig förbi (Här: att det handlar om estetiska). Det går kvinna helt förbi att poängen går man helt förbi, liksom. Och då blir det mutter och gnäll… som sakta sliter ner relationen.

  Det finns så otroligt mycket lycka på andra sidan förståelse mellan könen. Det är vad jag vill bidra med, att få par att hitta till den lyckan, liksom. Synd det är svårt att bli hörd idag pga att den konfliktskapande ideologin är så dominerande.

 14. @Benjamin (bench):
  Kom att tänka på en annan sak som jag blev klok på på vägen. Jag tycker gardiner är viktigt av estetiska skäl (Nåja, det har minskat med åren, så snarare tyckte). Och för mig var det så självklart att jag trodde det var viktigt för min make med. Därför diskuterade jag med honom, visade provbitar, diskuterade modeller jag skulle kunna sy och så… Jag gjorde ju så för att jag inte ville bestämma ensam över vårt hem… Så blev jag irriterad för hans respons var så svag. Men jag kopplade inte att hans respons var svag för att han tyckte gardiner var totalt oviktigt.

  Så nu mer säger jag bara ”jag tänkte sy gardiner till… är det okej?” (eftersom gardiner är rätt dyrt så vill jag inte bara bestämma utan att informera först typ) och han slipper då sitta och diskutera något som han inte är intresserad av.

  Det är många såna smådetaljer som gör skillnad.

 15. @Ninni:

  Ja!

  Det skulle vara intressant att se dig skriva en längre artikel om detta, om den kvinnliga egocentrismen i relationer. Precis som du skriver så anses generellt en kvinnas regler för en relation vara de som ’ska gälla’.

  Det här problemet leder till både sämre relationer, och till en illusion av ojämställdhet. Undersökningar visar ju att singelmän utför mindre hushållsarbete än singelkvinnor, men uppenbarligen klarar (de flesta) singelmän av att ha ett normalt fungerande vardagsliv utan att drunkna i sopor, skitiga strumpor, matrester osv. Singelkvinnan däremot gör MER än vad som krävs för ett en dräglig renlighetsstandard. När dessa två sedan flyttar ihop så uppstår problem, 1) gnäll för att han inte upprätthåller hennes renlighetsnivå, och 2) gnäll för att hon får ’ta ansvar för allt jobbet’, och sedan 3) statistik som används som slagträ för att kvinnor är underordnade. Men tänk om lösningen på att kvinnor gör mer hushållsarbete är att, istället för att män gör mer, så gör kvinnor mindre. Jag är övertygad om att hushållet ändå skulle vara väl fungerande, och att ingen av dem skulle sitta på ålderdomshemmet vid livets slut och tänka ”faaaan, jag borde ha städat lite mer under mitt liv…”.

  Och detsamma gäller t.ex. sex (hur, när, hur ofta), när/hur ofta det är ok att träffa kompisar, hur man uppvaktas vid högtider osv osv osv. Hennes regler är de som ska gälla.

  Denna form av egocentrism leder mig till en annan sak: Dejting. Jag läste en mycket intressant sammanställning av mäns och kvinnors åsikter i frågan (jag undrar om det inte var i samband med Janouchs inlägg om söderhipsters…), och det var så tydligt att alla kvinnor fokuserade på hur deras tänkta partner skulle, och inte skulle, vara, och hur svårt det var att hitta någon som nådde upp till hennes krav. Alla killarna skrev istället om hur de vände in och ut på sig själva för att de skulle kunna nå upp till sagda kvinnors krav, för att de skulle framstå som tillräckligt ’värda’. Inte en enda kvinna verkade överhuvudtaget reflektera över att hon själv kanske skulle kunna förändra något i sin personlighet, sina vanor osv, för att skapa sin egen drömrelation. Hon var liksom berättigad till en dröm-man, utan att behöva vara någon form av dröm-kvinna. Han däremot försökte lista ut hur han skulle bli en dröm-man, för någon som han egentligen inte nödvändigtvis betraktade som sin dröm-kvinna (för ur ett manligt perspektiv handlade det hela om att hitta ’någon alls’, inte ’den där speciella’).

 16. @Ninni:

  ”Det går kvinna helt förbi att poängen går man helt förbi, liksom. Och då blir det mutter och gnäll… som sakta sliter ner relationen.”
  Kloka ord, det där är ju alltför bekant. Jag tycker att du och din partner tycks ha en briljant lösning på det problemet iaf.

 17. Gud vad skönt att en kvinna skriver i positiva ordalag om att vara kär, om att relationer är viktiga och att man ska ha det bra tillsammans. Det är vi inte så vana vid i Sverige 2014, då det mesta ska problematiseras, inte minst relationen mellan könen. Jag köper humanistiska ideal som lika lön för lika arbete oavsett kön rakt av, men har inte den feministiska diskursen haft en väl stor kostnad när det gäller förtroende över könsgränser och glädjen som man och kvinna kan finna i varandra. Tack för ett inlägg som ger hopp och värme!

 18. Pingback: Ninni – FilosofenNils, Rond 6 Del 1: Min resa | Genusdebatten