Frågestund oktober 2013
avatar

Tjopp!

 

 

frågestund

 

Ä N T L I G E N!

Förstår om ni har en del frågor på lager till oss på Genusdebatten (GD)! Kanske om vad GD är för nått, eller vad jämställdism är för oss, eller vad vi har för framtidsvisioner eller något om bloggens riktlinjer eller kanske till och med vad Erik brukar äta till frukost? Det är nu ett gyllene tillfälle att peppra oss med frågor för att vi sedan kan sammanställa alla tillsammans med svar! Ingen fråga är för dum!

Du kan antingen ställa din fråga till alla på GD, eller rikta den till en av skribenterna:
Soldier  Ninni, Doctor Erik, Cowboy Teo, Nerd Ulf T, Cat Mariel, Devil Dolf eller Tiger AV/Anders. 

Maila din fråga till genusdebatten@gmail.com eller skriv den direkt i kommentarsfältet här under!

Namn på den som frågar kommer inte skrivas ut. Alla frågor och svar publiceras nästa helg Smile whoho då kör vi!  Drink

Kommentarer

Frågestund oktober 2013 — 33 kommentarer

 1. Till dig mariel: varför heter genusdebatten genusdebatten ? Var det din idé??

  Till erik: är denna sida en mansrörelse sida? Tycker du det finns några kvinnofrågor alls??

  Till alla: tycker ni om att skriva här? ,,Vad tillför just du?

  Till dolf: lever du ett jämställt liv,, anser du?

 2. @Vanessa:

  Till erik: är denna sida en mansrörelse sida? Tycker du det finns några kvinnofrågor alls??

  Nu är jag inte Erik, men…

  Det finns absolut kvinnofrågor här, men du behöver förbereda dig på att ’kvinnofrågor’ inte nödvändigtvis betyder ”kräva fler privilegier för kvinnor”. Vi anser att mainstream-debatten numera handlar alldeles för mycket om ”problem för kvinnor” vs. ”män som Problemet”, och detta baseras ofta på felaktiga tolkningar av data. Därför tenderar mycket av diskussionen att handla om att ”rätta till” bilden av hur det faktiskt ser ut i samhället just nu.

  Vi har också haft många diskussioner om det homosociala trycket på kvinnor. Detta, och problemet att kvinnor utgår ifrån att de kommer att bli motarbetade, att det finns ett glastak, m.m. är en stor kvinnofråga.

  Kort sagt, så länge man vägrar se världen som den faktiskt är, och istället klänger fast vid en ideologiskt motiverad världsbild, kommer man att skapa stora problem både för kvinnor och män.

  Men sedan tror jag att man behöver lägga av med att formulera allt som ”kvinnofrågor” eller ”mansfrågor”. Först och främst handlar det om allmänmänskliga frågor. Ett exempel:

  ”Mäns våld mot kvinnor” har gjorts till en stor kvinnofråga. Nu visar hundratals studier att relationsvåldet är rätt så jämnt fördelat mellan könen. Är då ”kvinnors våld mot män” en mansfråga? Det blir förstås det som motpol mot den skeva bilden att män i allmänhet skulle spöa sina kvinnor (till att börja med: ytterst få män gör det; dessutom: ungefär lika många kvinnor utövar våld mot sina män).

  Men det forskningen visar är att detta är en fråga som inte passar in i könstänket. Det är trasiga relationer, där ofta båda parterna är våldsamma. Men i sin iver att göra ”våld mot kvinnor” till en kvinnofråga osynliggör man de offer för relationsvåld som råkar vara män. Lösningen är inte att stå på varsin barrikad och skrika på varann, utan att utgå ifrån verkligheten, utan förutfattade meningar om hur problemet eller lösningen skall se ut.

 3. Ja man kan säga att där feminismen går in går jämställdheten ut i fråga efter fråga.

 4. @Vanessa:

  ”Till alla: tycker ni om att skriva här? ,,Vad tillför just du?”

  Jag tycker om att skriva här. Främst tycker jag om att skriva och läsa om de sociala aspekterna – och kunna läsa om dem utan en massa bullshit om hur det ”borde vara”, utan en massa socialkonstruktivistiska floskler, lögner och önsketänkande, och andra teorier som skär sig mot verkligheten och mina erfarenheter.

 5. @Ulf T:

  ”Men sedan tror jag att man behöver lägga av med att formulera allt som ”kvinnofrågor” eller ”mansfrågor”. Först och främst handlar det om allmänmänskliga frågor.”

  Jag tycker bara detta är så fint att jag vill citera dig. Min erfarenhet är att de allra flesta män och kvinnor vill ha en lång relation med en partner av motsatt kön. Det är något grundläggande fel på samhället när vi istället för att se hur vi ska lyckas med det lägger så mycket tid och resurser på att omtolka världen som om vi konkurrerade.

 6. Hej.

  Det är lite fascinerande att det är två personer som tycker att det är fruktansvärt att det hålls en frågestund här på GD.
  I stället för att vara så negativ, redan innan det kommit igång, så ta chansen och ställa frågor. Kanske får ni de svar ni vill ha eller inte, men att få möjlighet att fråga och få svar är en av fördelarna här.

 7. @Vanessa:

  Till alla: tycker ni om att skriva här? ,,Vad tillför just du?

  Jag vet inte om just jag tillför något, men om ingen engagerade sig blev heller inget gjort.
  Vad man engagerar sig i varierar beroende på en mängd olika saker, men att ett engagemang kan vara berikande är nog alla överens om.
  Mitt engagemang grundar sig på att jag anser att alla frågor om likhet är viktiga, viktiga för alla oavsett vem eller vad någon är/känner sig.
  Alla skall uppleva att JAG är viktig, inte som individ utan genom min tillhörighet oavsett vad eller hur den är.
  Det som genomsyrar debatten här är just detta att alla är viktiga, har värde, och skall behandlas därefter (i debatten, via lagen, i samhället)

 8. Vill bara säga att jag tycker det är intressant att läsa här. Hinner inte alltid med att läsa allt, men det jag läser tycker jag är bra. Gillar att ni är flera med lite olika bakgrund och åsikter.

 9. Ja GD är som en oas i den feministiska öknen tillskillnad mot feminister som har tillgång till staten politiker skolan medier har vi som är kritiska mot feminismen endast tillgång till nätet och där blir vi varandras källa så vi kan släcka törsten för att orka lite till mot målet som inte är en feministisk hägring som endast förvillat människor i sin enögdhet att gå i cirklar på sin ökenvandring utan att komma det riktiga målet närmare som är jämställdhet både för kvinnor och män.

 10. @Alla, låt detta blir tråden för FRÅGOR – Sedan när svarsdelen kommer kan ni ge era egna svar – Då blir det tråden för SVAR. Tack på förhand

 11. @Alla Hur mycket och hur pratar ni jämställdhetsfrågor med folk i er omgivning?

 12. En stor snackis den senaste tiden har varit vågen av friande våldtäktsdomar. Det har däremot varit mkt tyst om detta på GD. Har ni några åsikter i den frågan?

 13. @Kim:

  Jag har ingen åsikt utan att själv ha läst domen/domarna. Det har jag inte gjort, undantaget den sk. flaskdomen. Den finns det inlägg om här.

 14. @Ninni: Vänta med svaren tills Svarsdelen kommer på denna frågestunden. Denna del är bara till för frågorna. Även ett ”Jag har ingen åsikt” är också ett svar.

 15. @Ninni: Jaaa Razz Det framgår i inlägget också här ”för att vi sedan kan sammanställa alla tillsammans med svar!” Smile Jisses.. har ni aldrig haft en frågestund tidigare Wink

 16. @Kim: Jag har inte läst domen eller satt mig in djupare i saken, men av det lilla jag läst tycker jag det verkar mycket märkligt att de sex invandrarpojkarna friades.

 17. @GD

  Är det inte dags att även lyfta kvinnofrågor? Tycker det är orättvist att mansfrågor lyfts fram ur ett jämställdhetsperspektiv samtidigt som kvinnofrågorna vanligen lyfts fram från ett radikalfeministiskt perspektiv.

  Det finns många viktiga kvinnofrågor där ute och jag antar att många kvinnor känner sig frustrerade av att dessa inte lyfts fram ur ett jämställdhetsperspektiv. De känner inte igen sig i radikalfeminismens teorier och därmed blir deras problem obelysta (eller felbelysta).

 18. Män mer utsatta för relationsvåld

  http://texttv.tv4.se/?page=115

  Förslag på Genusdebatten frågeformulär till riksdagspartier och småpartier
  http://sv.m.wikipedia.org/wiki/KategoriRazzolitiska_partier_utanför_riksdag_och_Europaparlament

  – vart är Ekonomisk hjälp, stöd till ideella mansjourer ?

  – Vart är lagstiftning och straffskalor för kvinnor som misshandlar män?

  – Vart är neutral genusforskning och mansforskning om kvinnors våld mot män?

  – Vart är mansforskning om feg gängkultur i numerärt överläge som rånar pojkar och män och avslutar med att hoppa på brottsoffrens huvuden?

 19. ¿Vad är en jämställdhetsfråga?

  Nu när jag hållit på med att sammanställa frågorna så har jag också funderat på vad är egentligen en jämställdhetsfråga, vad är är mans och kvinnofrågor och vad är bara ett resultat av personliga bra/dåliga val.
  Ett exempel är att fler män dör i arbetsrelaterade olyckor men är det en jämställdhetsfråga eller är det ett utfall av personligt val? Är mäns överrepresentation i självmordsstatistiken en jämställdhetsfråga eller en mansfråga? Är våldtäkter en jämställdhetsfråga eller en kvinnofråga?

 20. Många av oss tycker att feminismen spårat ur. Liknar mer galen bokstavskommunism än jämställdhetsarbete. Men visst har mycket bra hänt tidigar ändå? Lyssnade på Susanne Björkmans reportage i sr från Expressen på 70-talet. En kvinnlig journalist var inte värd vatten. Rekommenderas lyssning! När jag växte upp (70-talet) var det ofta så att papporna kom hem från jobbet, satte sig i fåtöljen med kvällstidningen och en cig. Mammorna (som också jobbade) tog hand om barn och matlagning. Fråga: när blev feminismen galen och varför? Men måste inte gd-debatten också lyfta det positiva som hänt i jämställdhet för att vinna trovärdighet i kritiken mot dagens vansinnestendenser?

 21. @Alla

  1. Jag undrar om ni andra här på GD även är inne på feministiska forum och diskuterar jämställdhetsfrågor, på samma sätt som de ibland är här och diskuterar.

  2. Vilka är de största feministiska forumen/sajterna med motsvarande debatter?

 22. Tror ni att ett inlägg från en journalist likställt med en blogg idag när det gäller granskningsgrad?
  Tycker ni man borde kunna få ställa högre krav på sanningshalt när det gäller journalister t.ex. med källangivelser osv?
  Tror ni en journalist kan bli stämd ”eller tagen i örat” för hets mot folkgrupp eller rasism?
  Tror ni att feminismens syn på män kan ha en negativ effekt på våldsstatistiken som orsakas av män? Ex. Varför ska jag vara exemplarisk och respektera kvinnor eller andra män jag är ju skyldig i alla fall.

 23. Hur mycket tid sätter du ner på att skriva inlägg och kommentarer på GD per vecka?

  Hur ser finansieringen ut? Får ni annat än donationer från privatpersoner?

  Jag är så nyfiken, kan inte låta bli att fråga – vill ni inte svara så måste ni inte, jag förstår bra om ni inte vill gå in på detta! Smile

 24. @Magnus:

  Ja, ju mer ”etablerade” vi blir, desto större krav borde ligga på ”oss” att visa upp en sann jämställdism och belysa bägge sidorna. Såklart ur ett jämställdistiskt perspektiv.

 25. Jag är lit eorlig över förslaget som nu åker slalom i EU:s korridorer.

  (A European framework national statute for the promotion of tolerance – submitted with a view to being enacted by the legislatures of European states.

  Det här kan ju bli en lag och enligt vissa bedömmare så kommer det att bli en lag. Då kan väl sajter som GD stängas ner och ni som skriver här åtalas? Går lagen igenom är feministkritik inte lagligt.

  “Vidta konkreta åtgärder för att bekämpa intolerans, särskilt i syfte att undanröja rasism, diskriminering på grund av hudfärg och etnicitet, religiös intolerans, totalitarism, aversion mot främlingar, antisemitism, anti-feminism och homofobi.”

  Regeringarna ska vidta konkreta steg för att åtala personer som ”offentligt fäller nedsättande kommentarer om en grupp … eller dess medlemmar, med avsikt att hetsa till våld, att misskreditera gruppen, förlöjliga den eller utsätta den för falska anklagelser”.

  Någon jurist som kan svara på det här? Vad kommer lagen rent konkret innebära? Jag förstår de andra elementen i förslaget men att kritik mot feminism ska bli olagligt är ju helt absurt. Får man kritisera feminism eller är det feminister man inte får kritisera? Om man inte får kritisera feminism så innebär det ju att tex laasanes teorier inte får framföras , det ska snarare åtalas.

 26. Kan man då åtala personer som vill förbättra pojkars skolresultat? För genom att förbättra dom måste man ju ifrågasätta en hel del som i sin tur kan uppfattas som antifeministiskt säkerligen.