Far, får ”f*r” vara kvar efter …
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke betraktar ett f*rslag på språklig omskärning

Efter den senaste veckans inlägg som bara varit elände från början till slut kan det vara dags f*r något lite mer lättsamt f*r att ge lite intellektuellt solsken så här i höstmörkret. Nu har en engelsk feminist kommit fram till att ”f*r” utgör en del av f*rtrycket mot kvinnor. Eller rättare sagt, i den engelskspråkiga världen är det t-ordet som avslutas med två ’o’ det h€ndlar om eftersom det är på engelska där. Min gissning är att de tycker att ”t∞” är sexisistiskt f*r att de två o-na påminner om … eh, ni vet vart jag är på väg va? Själv tycker jag bara att det gör ”t∞” charmigt.

Denna häpnadsväckande upptäckt gjorde feministen när ­h€n pratade med en väninna om sitt hår och väninnan då varnar henne f*r att det kan bli ”t∞ short or t∞ long”. Och detta ses då alltså som ett uttryck f*r att kvinnor aldrig duger. Ett fruktansvärt f*rtryck som män aldrig råkar ut f*r, f*r det är väl aldrig någon som har sagt något så dumt till en man som att ”du är f*r tjock” eller ”du är f*r jävlig”. Nä, män har alltid haft f*rtur i patriarkatets tecken. Jag f*rstår att feminister blir f*rbannade. Vi måste omedelbart åtgärda detta och avskaffa ordet. Kan vi inf*ra ett ord ”h€n” f*r ett okönat exemplar av homo sapiens borde vi ju också kunna avf*ra ordet f*r, så att vi får ett sant könsneutralt och ickef*rtryckande språk. Jag ställer mig härmed helt b@kom detta f*rslag, men inser att f*r att detta skall vara praktiskt genomf*rbart bör denna f*rändring genomf*ras stegvis, så jag f*reslår att vi börjar med att markera ordet som skall f*rintas med en stjärna i mitten f*r att man skall ha möjlighet att ställa om sig mentalt till att det f*rsvinner inom en nära framtid. Det räcker med det fruktansvärda f*rtryck kvinnor av f*rr tvingats genomlida, vi skall inte f*ra detta traditionella f*rtryck vidare.

Givetvis får detta vissa bieffekter. Både positiva och negativa.
Positiv bieffekt: det motverkar det sexuella f*rtrycket eftersom inga sunkiga män längre kan f*rf*ra oskyldiga flickor.
Negativ bieffekt: sjöfarten f*rgås då alla skepp hädanefter bara har akter, f*r vem har väl någonsin sett ett skepp utan f*r?

Sen är det bara att fortsätta processen. Nästa ord som vi skall f*rbjuda så att det f*rsvinner en gång f*r alla är ”b@k”, på det viset får vi balans genom att vi kapat bägge ändar så att säga. Därf*r kan alla kvinnor glädja sig åt att ingen längre kommer att kunna nypa dem i b@ken.

Sann feministisk jämställdhet baserat på sunt f*rnuft.

Adjöss till detta sexistiska uttryck till sjöss

Adjöss till detta sexistiska uttryck till sjöss

F*r den som undrar, rubriken alluderar till den gamla klassiska ”Far får får får?” ”Nej min son, får får inte får, får får lamm.”

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter f*rbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Far, får ”f*r” vara kvar efter … — 10 kommentarer

 1. @Dolf,

  Skönt att se att du äntligen ställer dig upp och kommer med konstruktiva förslag f*r jämställdhetsarbetet.

  För mig är det nog f*rsent att finna frälsning, men likväl kan jag, som ett f*rsök att sona en del av mina åsiktsbrott, erbjuda en möjlig lösning f*r sjöfarten.

  Att man eliminerar f*ren på alla skepp kommer att ge dem en öppen och kvinnlig form, istället f*r dagens agressiva och hotfulla likhet med ett jättelikt penetrationsinstrument. Detta vore ett stort steg framåt och sen återstår bara att jobba bort de gamla förlegade normerna att endast manliga skepp flyter.

 2. Hej.

  Pwahahahaha! Påminner mig om den gamla Lorry-sketchen där alla pratar olika nonsens-varianter på svenska; Ulla Skog vill t ex hä prickär övër ällä vökälër. Det går ju inte att genomf*ra; hur går det med omskärelse när hen inte kan avlägsna f*rhuden?

  Tack, behövde avsluta dagen med ett skratt (har brottats med en spis som sprutar gnistor genom fronten Frown).

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 3. @Rikard:

  ”har brottats med en spis som sprutar gnistor genom fronten”

  Typisk patriarkal omskriving! Vi f*rstår nog att det i verkligheten betyder en instängd kvinna som f*rsöker slå sig loss från f*rtrycket. Att det slår gnistor indikerar att frigörelsen är nära! Ge inte upp, tjejer!

 4. Min enkla reflektion angående stäven av ett motorfartyg och med öppning, framtill, så kallat bogvesir borde falla kvinnor på ehm läppen. Ett fullt öppet bogvesir är en hyggligt god markering och jajo liksom kver-anpassat om man säger så.

 5. @DanTor: Neeeej! Varje gång en manligt patriarkal bil kör ombord blir det som ett manifest över den patriarkala penetrationen. Fartyg är ju kvinnor. Problematiskt, som det heter.

 6. Hah! Inget är f*r litet eller dumt att hänga upp sig på.

  Jag vill minnas att på Gotland får lamm lammungar.