Expressens uthängning av kvinnohat – Hatade kvinnor eller Hatade för att de är kvinnor?
avatar

I tre steg har Expressen i samarbete med Researchgruppen gjort publiceringar med fokus på anonyma kommentarer på alternativa medier som Fria Tider. Publiceringens kärna är utnyttjande av ett säkerhetshål i Disqus-systemet som skickade ut krypterade mailadresser. Har man sedan ett register av riktiga personers E-mailadresser kan man genom att para ihop dem få veta vilken krypterad kod som hör till vilken E-mailadress.

Det enda av de tre stegen som på något sätt är journalistiskt försvarbart är uthängningen av folkvalda politiker. När Expressen sedan började hänga ut pensionärer och småföretagare gick de över gränsen. Det hela var dock först inte särskilt genusrelevant och därför skrev jag om det på min egen blogg. Expressens publicering har dock fått en genusrelevant del i och med att Expressen har ett sidospår om det så kallade kvinnohatet.

Expressen använder här begreppet ”Kvinnohat” på ett LÖGNAKTIGT sätt.

Först och främst skall påpekas att jag är stark motståndare till allt könshat och skrev nyligen ett inlägg där jag påpekade hur könshat skapas av strukturella resonemang. Personer som hatar kvinnor eller män får inget stöd från mig. Vad jag vänder mig mot här är dock en förteeelse där personer med maktanspråk skapar och uppförstorar konflikter för egen vinnings skull. I detta fall luras kvinnor att tro de är en hatad grupp. Så här lyder Expressens beskrivningar:

”Här är det massiva kvinnohatet bland några av toppkommentatorerna på sajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat”

”Granskningen visar att ca 80% av de flitigaste kommentatorerna är män och mängder av de tiotusentals kommentarerna innehåller hat mot kvinnor framför allt mot feminister – David Baas (ExpressenTV)

Problemet blir tydligast om vi börjar från slutet. David Baas säger då i klartext att mängder av de tiotusentals kommentarerna innehåller hat mot individer som inte är av manligt kön, särskilt individer som också är feminister. Exempel på hatade personer är Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Socialdemokraternas fd partiledare Mona Sahlin och Aftonbladets politiska chefsredaktör Helle Klein. Om man skall följa Expressens logik har folk bara rätt att kritisera en toppolitiker om politikern ifråga är en man.

Vi ser tydligt hur Expressen her tillämpat en synonym användning av begreppen ”hat mot en kvinna” och ”kvinnohat”.Det är illa nog när etablerade debattörer betraktar all kritik mot kvinnor som kvinnohat  men när man dessutom betraktar all kritik mot individer som är kvinnor som om de individerna var representativa för ALLA kvinnor ja då är det något som på allvar har slagit slit där uppe. Vad sjutton håller de på med? David Baas bägge uttalanden i samma inslag säger ju emot sig själva fattar han inte vilken dårskap det är?

Misogyni = Kvinnohat betyder att personer hatas PÅ GRUND AV att de är kvinnor.

Att skriva kränkande saker till en politiker pga att denne är politiker är givetvis politikerhat oavsett vilket kön politikern har och oavsett i vilken form som hatet uttrycks. Att attackera en kvinna är inte kvinnohat mer än det är centerpartihat när en centerpartist är missnöjd med centerpartisten Annie Lööf. Det är heller inte diskriminering av kvinnor att vägra rösta på Centerpartiet för att Annie Lööf är partiledare där.

Vidare så är politikerhat är fullt lagligt i Sverige och förmodligen är Sverigedemokratiska politiker de som är värst utsatta för förteelsen. Att det skulle vara kvinnohat att hata en kvinnlig politiker är en fantastiskt idiotisk idé. Å andra sidan att se något så korkat uttryckas av en journalist på en av landets största tidningar är ju rätt väntat med tanke på chockresultaten i PISA-mätningen. Alla kvinnor skall alltså vara immuna mot kritik och otrevligt beteende för att journalister med stora hål i grundläggande förståelse inte vet bättre än att anta kritik mot en kvinna är samma sak som kritik mot alla kvinnor.

Är det någon mer än jag som tycker det måste vara oerhört jobbigt att vara kvinna om man tvingas ta på sig andra kvinnors personliga kritik och problem i tid och otid? Jag menar om jag skulle tvingas ta på mig Annie Lööfs mest korkade åsikter bara för att jag var av samma kön skulle man ju knappt orka med vardagen. Nåväl jag tänkte avsluta det här inlägget med en lektion i vad som är och inte är könshat. Exemplen kommer givetvis från Expressen.

Hon är inte efter utbildning. Utskickad av muslimska män för att genom DO får ersättning för att hon nekas bära islamsk klädsel.”

Ej kvinnohat, det står ”hon” inte kvinnor i allmänhet. Det står för övrigt muslimska män, inte muslimer i allmänhet och som vi alla vet är det helt tillåtet att kränka män för att de är män.

Hatar att säga det men(kvinnans namn reds anm.) fick verkligen känna på lite spännande kulturberikning, naiva kvinna som fick betala dyrt för sin naivitet.”

Ej kvinnohat, det står (namn) och ”kvinna” inte kvinnor i allmänhet. Kan för övrigt diskuteras utirån en händelse när kvinnan ifråga försökte ansvarsbefria förövaren.

Räkna inte genuspatrasket till matriarkat. Det finns sådana kulturer i världen. Ingen fungerar dock så vansinigt som den svenska genusmaffian.”

Ej kvinnohat, det finns inte ens några könade benämningar såvida inte man räknar genusvetenskap som i sig kvinnlig pga att ca 90% av genusvetarna är kvinnor.

Kopparödlan med mediaflinet Annie Lööf har en våt dröm om att landet skall ha 30 miljoner invånare så det behövs i hennes ögon en fri invandring.”

Ej kvinnohat, det står Annie Lööf, inte kvinnor i allmänhet

Ytterligare en intervju med en batikhäxa. Jag blir så tröööött!!”

Ej kvinnohat, står tydligt att han menar arbetsförmedlingens sparkade chef, inte kvinnor i allmänhet.

Det glädjer mig att agent orange är under 4% spärren då slipper man förhoppningsvis se hennes efterblivna leende i media efter nästa år.”

Ej kvinnohat, heller inte diskriminering av kvinnor att ogilla Centerpartiet.

”kommenterar Feministiskt initiativ på sajten Fria tider tidigare i höstas:”Bitterfittor”

Ej kvinnohat, dessutom en benämning huvudsakligen populariserad av Maria Sveland.

Där fick den kommunistiska haggan vad hon förtjänade”

Ej kvinnohat, står tydligt han åsyftar Aftonbladets politiska chefsredaktör Helle Klein

Lisa Bjurwald är en babblande virrig vandrande katastrof. Misslyckad redan på gymnasiet.”

Ej kvinnohat, står tydligt han menar Lisa Bjurwald, huruvida uttalandet är riktigt i sak vet jag ingenting om. Kan möjligen vara förtal.

Kort sagt av alla exempel som Expressen hänvisar till som tidningen påstår är kvinnohat så har jag hittat ett enda som kan anses vara riktigt kvinnoförakt. Det om ”hjärnan sedan stenåldern”. Alla andra exempel handlar uteslutande om att Expressen ljuger ihop ett narrativ där ingen kvinna – inte ens generaldirektören för arbetsförmedlningen – får smädas som person utan att det påstås att hon är utsatt för kvinnohat.

Lögnaktiga Expressenjournalister försöker utnyttja kvinnors inneboende tendens att bry sig om andra. Det hjälper inte kvinnor det minsta att tro på journalisternas uppförstorade fantasier. Det hjälper bara journalisterna.

Kommentarer

Expressens uthängning av kvinnohat – Hatade kvinnor eller Hatade för att de är kvinnor? — 18 kommentarer

 1. Pingback: Store- och lillebror ser dig | Susanna's Crowbar

 2. Pingback: Expressens uthängning av kvinnohat – Hatade kvinnor eller Hatade för att de är kvinnor? - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

 3. Med denna sanslösa inställning till vad Expressen tror är människors verklighet avser de sannolikt knipa en massa poäng. Jag tror det är poäng som de gärna skulle vilja slippa i slutändan. Det kan inte vara smart att uppvisa en sådan mängd brist på begåvade reportrar som denna tidning ofrivilligt gjort.
  Bra uppvisning av läsförståelse Erik och parallellen till Pisa-undersökningen är slående.

 4. Från och med nu ska man inte längre få kritisera en partiledare och tillika statsråd. Detta är kontentan av Expressens kampanj.

 5. @Rick:

  Nu överdriver du Rick! Klart man får kritisera partiledare och tillika statsråd, så länge de inte är kvinnor. Och sammanfaller inte ”kvinna” och ”maktposition” så får kritiken naturligtvis vara hur grov som helst. För att könsmaktordningen.

 6. Pingback: Kvinnomänniska | WTF?

 7. Man kan ju avfärda min oro som rena konspirationsteorier men jag tycker att det är ett skrämmande initiativ att kartlägga och åsiktregistrera icke politiskt korrekta åsikter. Kan man ana en politisk agenda från tredje statsmakten? Att helt enkelt bedriva lobbyverksamhet för en lag som kriminaliserar antifeminism? Vad man nu gör är att man definerar vad som är antifeminism och påvisar hur utbredd denna är så att man kan rättfärdiga en ny lag. Det mest effektiva sättet att avskaffa demokrati är ju att utnyttja demokratins egna spelregler i motverkande syfte. För ”kvinnofridslagen” är ju knappast den enda diskriminerande lagstiftningen som behövs för att legalt kunna införa apartheidpolitik som gör åtskillnad på kön med hjälp av lagboken.
  Konspirationsteori eller inte, med eller utan foliehatt, skrämmande är det hur saker utvecklas.

 8. @Butter:
  När man begrundar det här så känns ju SD, som alla verkar så oroliga för, väldigt harmlösa i jämförelse.
  Jag hade kanske sett annorlunda på saken om SD hade haft samma makt som kommunisterna(feministerna).

  OT
  Borde man inte döpa om dem till något annat än feminister?

 9. Det här är alltså vad expressen och researchgruppen har fått fram efter att ha dammsugit hatsajternas hatiska kommentarsfält… De måste ju vara enormt besvikna.

 10. Ja enligt resarchgruppen så måste GD vara en av Sveriges största hatsajter så långt har det gått i Sverige.
  Och att expressen samarbetar med vänsterextreminister precis som om dom hade någon moral dom som anser det är rätt att bruka våld mot oliktänkande säger allt vänster och högerextreminister är samma pack som rättfärdigar sitt våld i en demokrati med uppmålade potemkinkulliser.

 11. Pingback: Feminism i verkligheten | WTF?

 12. @Nils:

  Det här är alltså vad expressen och researchgruppen har fått fram efter att ha dammsugit hatsajternas hatiska kommentarsfält…

  Det var min tanke med. Jag har inte koll på dessa sajter… Ibland hamnar jag via länk till någon artikel, men kommentarsfälten har jag ingen erfarenhet av alls. Och var det där det värsta de kunde vaska fram så bör de ta och dammsuga bland sin egen misandri-spyende journalistkår istället.

 13. @Ninni:

  Och var det där det värsta de kunde vaska fram så bör de ta och dammsuga bland sin egen misandri-spyende journalistkår istället.

  Precis.

  Dessutom finns ju plötsligt anledning att ifrågasätta hur amatörmässigt och nynazistiskt Sverigedemokraterna egentligen är bakomden den påstådda ”puttsade fasaden”. Det här är alltså det forum som SD’s omtalade ”fotsoldater” har hettsat varandra mot invandrare, kvinnor och oliktänkande, i tron att de varit annonyma.

 14. Vad skulle man få för resultat om man dammsög alla vänsterbloggar på vänsterpartistiska kommentarer?

  Ojojoj!!!

 15. OT, men ändå inte – Researchgruppens/Expressens första offer: http://www.expressen.se/kvp/bombattentat-hos-sd-politiker-i-arlov/
  Thomas Mattsson på Expressen tycker det är dumt med det våld som han själv banat väg för: http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2013/12/bomber-hor-inte-hemma-i-politiken/

  SD-politikern hade kläckt ur sig det inte alltför diplomatiska:
  ”Det är bättre att beväpna oss etniska Svenskar. Helst med Glock 17 för oss herrar och Glock 19 för damerna. Så vi kan skydda oss mot berikarna.”

  ”Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna.”

  Antingen har han inspirerats av Lady Dahmer, Fanny Åström eller Kakan Hermansson, eller så har de inspirerats av honom.
  Bägge alternativen är lika usla.

 16. @Fredrik S:

  Thomas Mattsson på Expressen tycker det är dumt med det våld som han själv banat väg för: http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2013/12/bomber-hor-inte-hemma-i-politiken/

  Intressant att Mattsson inte över huvud taget nämner att SD-politikerns uttalanden på nätet var anonyma tills Expressen hängde ut honom. Enligt Mattssons retorik verkar han ändå förtjänats att hängas ut – han skrev ju elaka saker, och då skall man inte få vara anonym!

  En sak som gjorde intryck när jag läste Simon Sebag Montefiores Stalin, var hur de som bidrog till terrorn enkelt rättfärdigade övergreppen med de mest bisarra ursäkter. Så länge man kunde klä sina handlingar i en skrud av ’godhet’, så var det ok. Man kunde sedan vara upprörd över andras överdrifter, men det var ändå i marginalen. Terror i Den Goda Sakens Namn var olyckligt men acceptabelt. Men för att stilla småpåvarnas samveten propsade Stalin på att alla som fängslades eller avrättades skulle skriva på erkännanden, oavsett hur befängda anklagelserna var. Detta för att folk ändå ville ha några slags ’bevis’ när terrorn drabbade människor som de själva kände. Att sedan ’bevisen’ ofta var av sådan art att ingen vettig människa kunde tro på dem egentligen, var oväsentligt: de ville tro att det var legitimt.

  Sprängattentatet mot SD-politikern var självklart förkastligt, men var en logisk följd av att Expressen hängde ut honom i samarbete med AFA.

  Den grundläggande principen måste vara att ett fel inte ursäktar ett annat. Expressen kan inte ursäkta sitt övergrepp med att offren förtjänade det. Att sedan gråta över att andra tydligen tyckte att uthängning var ett för milt straff är patetiskt. Vi vet av erfarenhet att det är så det blir när man bestämmer sig för att det är ok att ta lagen i egna händer.

 17. @Ulf T:

  Icke-demokratiska metoder är alltid förkastliga, och den som framhärdar med att sådana ändå är nödvändiga blir väl svaret skyldig när man frågar om Dahlbergs hustru och barn – som var hemma när det small i kväll – också ska tvingas utstå en bomb?

  Ja, icke-demokratiska metoder är alltid förkastliga. Metoder så som:
  * uthängning av anonyma, anonymitet är en självklar rättighet i en sann demokrati.
  * Åsiktsregistrering är inte förenligt med demokrati.

  Så jag förväntar mig att Thomas Mattson tar sitt ansvar och säger upp sig på stående fot.

 18. En klassisk dikeskörning kommer detta att bli, ett exempel på hur illa ställt det var på den här tiden. I bakspegel kan alla se hur tokig det var, men nu är det hemsk och mycket sorgligt.