Det räcker med PK, låt oss åtminstone få slippa PF
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke önskar
se lite ruter

En nyhet som seglat upp igår var att ett bagerie i Oxie (en plats i den svenska delen av tredje världen) erbjöd tjejsemlor. Tydligen var det en av sydsvenskans läsare som upptäckte detta:

I disken bredvid de vanliga semlorna ligger en mindre och billigare variant. Tjejsemlan.

– Ska vi inte få njuta utan att få dåligt samvete? Jag tycker att det är ett bra exempel på hur man utan ont uppsåt ändå förtrycker tjejer. Man talar om för oss vad vi ska vilja äta, säger läsaren som vill vara anonym.

Besöket på Mor Idas bageri i Oxie väckte många funderingar. Läsaren undrar varför de valt just det namnet, och inte ”lilla semlan” eller ”minisemla”.

– Jag förstår ju grejen och de tycker säkert att det är på skoj. Men för mig är det inte alls kul. Det bidrar ju bara till bantningshysterin, ätstörningar och förlegade könsnormer. 

Den vidriga bagarinnan Ida Kristensson replikerade via sms:

Ja vi säljer tjejsemlor! Det är för att de är mindre än de vanliga så att man ska kunna äta dem med gott samvete. En del feminister gillar inte det men överlag bara positivt.

Idag är det dock annat ljud i skällan:

Kritiken lät inte vänta på sig. Tusentals spred artikeln [sydsvenskans] i sociala medier med upprörda kommentarer.

tjejsemla”Dummaste jag hört på länge!”, ”Så puckat att det nästan blir roligt”, ”Tjejsemla?! Jag har missat dagens största nyhet. Mindre o billigare. Jag är alltså inte värd en stor o kan inte heller betala för den.” är några av kommentarerna.

Nu döps alltså semlan om till minisemla.

Bageriets vd Ida Kristensson försvarade först sin semla men skrev sent på fredagskvällen på Facebook:

”Tanken med namnet var aldrig att uppmana eller skuldbelägga, vilket ju vore motsägelsefullt när man driver ett bageri. Men jag tar givetvis till mig av era välgrundade argument och ber så mycket om ursäkt. Från och med i morgon heter vår lilla semla minisemla”

Jag blir djupt deprimerad. Om och om igen händer detta. Bara ett par exempel så här på rak arm är Jens Spendrup som pudlade med blottad strupe och magen i vädret efter att han sagt att det saknas kvinnor med kompetens för företagsstyrelser och korvreklamen som väckte känslor:

Kvinna med rödmålade läppar äter korv

Upprörande heteronormativ korvreklam

 

var alltför hemskt för känsliga personer och byttes därför ut till

Två män äter på en korv från var sin ände

Politiskt korrekt homoerotisk korvreklam

Något säger mig att ”En del feminister gillar inte det men överlag bara positivt” ligger betydligt närmare sanningen än ”Tusentals spred artikeln [sydsvenskans] i sociala medier med upprörda kommentarer”. Inte så att jag tvivlar på att tusentals spred artikeln (jag har själv bidragit till det om inte annat) men jag gissar mig till att det i vanlig ordning är en handfull radikalfeminister som står för de upprörda kommentarerna. De har dock, som vanligt, medias goda öra och deras budskap blir snabbt dominerande, och syndarna – eller i semlefallet, synderskan – kryper snart till korset.

Jag blir så jävla trött på att några få enstaka skränhalsar hela tiden tillåts sätt ramarna. Fan vad jag längtar efter att någon i den sådan situation står upp mot dem och säger: ”Tough shit, deal with it!”
Ghandi-kvot

Det är illa nog att hela vår samhällsdebatt är styrd av liten minoritet som är PK, Politiskt Korrekt. Jag önskar se att den stora majoriteten slutar vara så förbannat hängiven till PF: Politisk Feghet.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

ps. I objektivitetens och neutralitetens tecken kan jag för den intresserade tala om att Jämställdhetsfeministern redogör för den sanna feministiska synen på saken i sitt inlägg Förtrycket mot Sveriges kvinnor vet inga gränser. Semmelmaktsordningen.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Det räcker med PK, låt oss åtminstone få slippa PF — 47 kommentarer

 1. Kanske var det flest kvinnor som efterfrågade en mindre semla, jag hade valt den….

  Tänk positivt: om man har energi över att bli så arg för att ett litet bageri gör små semlor som de kallar för oförskämda namn som ”tjej”, har man förmodligen ätit sig mätt hela veckan, alla kom hem från jobbet, ingen blev kidnappad i en vägspärr och man vet att släkten överlever morgondagen.

 2. @ChristinaG: Förr brukade man tala om i-landsproblem, men jag vet inte vad man skall kalla sånt här. Det är för ”far out” för att ens kunna klassas som i-landsproblem. Jag tycker snarare det verkar röra sig om någon form av hallucinatoriskt problem hos en delirisk trygghetsknarkoman.

 3. Jisses och att helt tappat huvudet och appropå korvätarna och nu gäller det då att hålla i minnet, klassiskt självklara. – ”Emellanåt är en cigarr endast en cigarr” .

 4. Ahh men varför var semlan mindre och inte större? Jag känner många kvinnor, inklusive mig själv som kan äta två normala på raken. Fan den borde va dubbelt så stor som en normal, för oss kvinnor spelar ju faktiskt storleken roll.

  Och varför var den billigare? För att kvinnor tjänar mindre än män och därför förtjänar mindre av kakan? Förlåt semlan.

 5. Det intressanta i denna diskussion är att ingen har tagit upp begreppet basalt energibehov, vilket är vad kroppen behöver för att enbart ”gå runt” under fullständig vila.
  Jag gjorde en mycket slarvig undersökning för att hitta medellängd samt medelvikt hos män och kvinnor i Sverige och kom fram till att mäns basala energibehov är 400 kcal mer.
  Det skulle verkligen gör min dag om någon kunde svara pappskallarna på twitter med ”googla basalt energibehov, hej då!”

  Här är länk till sidan som jag använde mig av:
  http://matkalkyl.se/berakna-energibehov-kcal.php

 6. Efter alla möjliga och olika former av ”tjejarrangemang” i stil med tjejkvällar, ”tjejprovapå”, ”popkollo för tjejer” mm. Så väljer feministknallkorkarna som ju annars brukar vara knäpptysta att riva upp himmel och jord för en skitbagatell som fö. är ett bra och roligt initiativ från ett bageri som tyvärr inte har kurage nog att stå upp för och försvara sin produkt. Man kan bli trött för mindre än så.

  Här får ni några rubriker att bita i feministtokar!
  GirlsGoGames
  Tjejspel, Välja kläder-spel för tjejer, Välja sportkläder-spel för tjejer, skating Girl Dress Up

  Se så feministknallkorkar skynda er nu och hänga på Tvitterknappen och starta ett nytt upplopp. Fy fan för alla former av feminister!

 7. @ChristinaG:

  Jag hade också valt den om (jag åt semlor vill säga). Jag är liten, jag har ett mindre energibehov än majoriteten vuxna människor. Därav är portioner oftast för stora för mig. Jag hade gärna sett ”tjej-[sätt in vilken rätt som helst]” på menyer över allt, för jag tycker det är onödigt att lämna hälften av maten när man är ute och äter. Det känns dessutom oartigt mot kocken att lämna mat, för det signalerar ”inte gott” tycker jag. (Sen gör jag det ändå fast det känns så)

  Visst, det kan lika gärna kallas ”liten”, men har man inte värre saker att hänga upp sig på, då har man det helt klart för bra.

 8. Efter alla möjliga och olika former av ”tjejarrangemang” i stil med tjejkvällar, ”tjejprovapå”, ”popkollo för tjejer” mm. Så väljer feministknallkorkarna som ju annars brukar vara knäpptysta att riva upp himmel och jord för en skitbagatell som fö. är ett bra och roligt initiativ från ett bageri som tyvärr inte har kurage nog att stå upp för och försvara sin produkt. Man kan bli trött för mindre än så.

  Här får ni några rubriker att bita i feministtokar!

  Tjejspel, Välja kläder-spel för tjejer, Välja sportkläder-spel för tjejer, skating Girl Dress Up

  Se så feministknallkorkar skynda er nu och hänga på Tvitterknappen och starta ett nytt upplopp. Fy fan för alla former av feminister!

 9. @Daniel och @Jenny: anser inte att det är konditorns ansvar att se till att jag får i mig lagom dos kalorier per dag, det ansvaret är mitt. Om konditorn kan sälja mer semlor om de finns i olika storlekar har hen rätt att göra det. Ingen tvingar mig att ta tjejsemla, jag kan köpa vad jag vill på konditoriet. Om jag blir förnärmad av det säljs tjejsemlor kan jag lämna konditoriet.
  Om jag tar det personligt och tror att det är en pik mot mig – då har jag större problem än kaloriintag i mitt liv.

 10. @ChristinaG:

  Precis så.

  Om jag tar det personligt och tror att det är en pik mot mig – då har jag större problem än kaloriintag i mitt liv.

  Det riktigt allvarliga i detta är att dagens PK-maffia lär unga tjejer att allt är en pik mot dem som tjejer/kvinnor och om man bara beter sig som en unge i affären som slänger sig på golvet och vrålar så får man som man vill, då allt ”förtryck” man hittat i kaffesumpen läggs till rätta av PF-beteendet i samhället.

  Hur f- ska dessa bortskämda curlade unga tjejer tränade att gapa högt för varje påhittad oförrätt ha en chans på arbetsmarknaden sen?

 11. @Dolf: kanske kan kallas Södermalmsproblem?

  @Ninni: mötet med arbetslivet blir hårt och de mår nog inte så bra. Dessutom är nog en hel del av dem intelligenta och skulle kunna bli riktigt bra på något yrke, men det tappar vi som samhälle bort.

 12. Det hade kunnat bli en intressant debatt om konditorn direkt efter kritiken bytt namn på den stora semlan till”tjejsemla” och den lilla till ”semla”.

 13. @Ninni:

  Hur f- ska dessa bortskämda curlade unga tjejer tränade att gapa högt för varje påhittad oförrätt ha en chans på arbetsmarknaden sen?

  De kommer inte att få något jobb eftersom en erfaren arbetsgivare snabbt genomskådar av vilket ”skrot och korn” de är. Sedan bär det av direkt till DO med en anmälan för diskriminering och därefter till banken för att inkassera ett fett skadestånd.
  Mitt tips blir lägg ned feministavdelningen DO och slopa lagen om hets mot folkgrupp genast!

 14. @Noger:
  Förklara för mig varför konditorn över huvud taget skall bry sig om vad Tvitterfeminister ”känner”? Det intressanta är väl vad som skulle hänt om konditorn stått på sig och vägrat kröka rygg för knallkorksfeministerna.

 15. Hmmm om vi ska prata kaloriintag i Sverige idag får vi nog ifrågasätta mer än semlorna.

  Och i slutändan om vi ska könsbestämma vår mat blir det då inte tjejsemla, killsemla, herrkorv, damkorv, herrpotatis, dampotatis, herrköttfärslimpa, damköttfärslimpa osv. Precis som inom sporten.

 16. @Ninni:

  Men det finns ju ”barnportion” på de flesta restauranger. Varför krångla till det ytterligare? Det finns ju många kvinnor som beställer in den ”normala” ”herrportionen”.

 17. @Jenny: Barnportion uppfattas nog (och är kanske, jag vet inte) som barnbiljett på tåget. Jag är inte så säker på att en restaurang skulle se med blida ögon på att en vuxen beställer en barnportion. Och varför är det att krångla till det att man erbjuder fler alternativ.
  Man kan ju köra med
  barnpizza, tjejpizza, pizza, atletpizza, familjepizza
  eller så kan man köra med
  minipizza, liten pizza, pizza, stor pizza, megapizza.
  jag föredrar nog det första, och tycker inte att det är ett dugg mer komplicerat. Jag kan tänka mig hur det låter om man tar det andra alternativet:
  ”Vad är det för skillnad på minipizza och liten pizza?”
  ”Ja, minipizza brukar vara pizza som passar till barn, medan liten pizza ofta beställs av kvinnor som inte vill ha en hel.”
  ”Jaha, men varför kallar ni dem inte för ’barnpizza’ och ’kvinnopizza’ då så man slipper fråga vad som är vad?”

 18. @Jenny: Men Jenny, herrkorv har ju funnits i alla tider, till och med den gamle Freud fastslog ju att kvinnor lider av ”korvavund”. Det vet du väl?

 19. @Jenny:

  Men det finns ju “barnportion” på de flesta restauranger. Varför krångla till det ytterligare?

  Vanligen har man en barnmeny med vissa speciella rätter som barn brukar uppskatta, tex detta eller så kan man på vissa restauranger beställa valfri rätt till halva priset åt barn under 12 år, se långt ner till höger här.

  Ingen skulle ta mig för ”under 12 år”, annars skulle jag gärna beställa barnportion utan att anse det vara minsta kränkande. Dessa gapahalsar till kvinnor behöver en ordentlig dos women up!

 20. @DanTor: Finns ju det gamla talesättet (lätt travesterat): ”Allting har en ände, även snoppen, men korven den har två.” Det är väl applicerbart på cigarrer också.

 21. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  precis så. Jag vill gärna ha en portion om ligger mellan barn och vuxenportion. Genom att sätta namn som beskriver ”detta föredrar vanligen barn”, ”detta föredrar vanligen kvinnor” osv. så får man informationen man behöver. Då vet man själv med sig om man äter mer eller mindre än det som vanligen äts av en viss grupp.

  Jag kan absolut inte se problemet med att kalla det tjej- eller kvinno-, så länge en kvinna, man eller barn är fria att välja vilken de vill och behöver.

  Det blir rent tragikomiskt när feminister framställer kvinnor som om vi vore så sköra att vi inte klarar av att mat kallas tjej- och samtidigt hävdar att kvinnor hindras på arbetsmarknaden för de är minst lika bra. Inte minst på toppelitnivå där man behöver ha en ordentlig dos med skinn på näsan och stålhätta i skorna.

  Jag tycker det är en vidrigt misogyn inställning att framställa kvinnor/tjejer som menlösa våp som hela världen måste läggas tillrättas för. Jag är inte gjord av porslin och det är inte andra kvinnor heller! Vi tål att det heter ”Ladies choice” (det var liv om det för ett tag sen). Den kvinna som inte gör det behöver söka hjälp för att styrka sitt självförtroende, för då ligger problemet på helt annat ställe än rättens namn.

 22. Underkastelse, najee tycker nog att bagarmadame levererade en, efter omständigheterna, hygglig patt-spark mot sina förmenta plågoandar, – ” Men jag tar givetvis till mig av era välgrundade argument” , ”välgrundade” icke lite skit i den semlepåsen.

  Naturligtvis hade det varit klok av bagaren att ligga kvar i sin egen miljö och samtidigt eventuellt hoppats fått sig tillsänt ett repotageteam från SVT-rapport, finfin reklam småsemlan hade sålts i massupplaga åtminstonne de dagar ordväxling om svensk vit kvinnans väl och ve knappats in på proletärenas tangentbord.

 23. @barfota: Ja, det skulle vara uppfriskande att få se någon vägra böja sig under den feministiska piskan någon gång.

 24. Men om man nu ser det ur ren hälsosynpunkt så borde ju mansportionerna vara lika små som kvinnoportionerna med tanke på att det finns fler överviktiga män än kvinnor i Sverige. Män skulle således kanske lära sig att äta med måtta.

  Kvinnor har tydligen klarat av de allt större portionerna bättre än män och det utan att det har funnits speciella tjejportioner. Så det är kanske dags att vi anspelar på mäns övervikt istället och att de faktiskt äter för stora portioner.

 25. @Noger: Det hade nog blivit en del förvånade ”va???”, tror inte det hade blivit så mycket debatt, det hade bara upplevts för konstigt. En del hade rent av kanske frågat ”ska det inte vara tvärt om?”

 26. Typ en ”killsemla” som är lika liten som ”tjejsemlan”. Jag känner en del yngre män som hade känt sig ”tjejiga” om de tagit tjejsemlan, men med handen på hjärtat behöver de inte den normalstora eftersom bältet börjat spänna lite väl mycket.

 27. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Ahh jo det har du ju rätt i. Vilket ger en helt annan innebörd till reklamen där tjejmunnen är i färd med att äta korv. Den har inte sexuella undertoner, vilket jag tänkte på från början, jag var nog den enda som tänkte så verkar det som.

  Nej hon vill äta upp den av ren avund, bara förnedra den och få den att försvinna ur hennes blickfång. Korven alltså.

 28. @Ninni: Finns ytterligare en aspekt på det här med ”tjej-” respektive ”barn-” att beakta.
  Om vi nu bortser från saker som att disken i stort sett är den samma oavsett storlek på portion och överförenklar det hela, så tänker man sig då att en halv portion skulle kosta halva priset.
  Men … jag kan tänka mig att en barnportion är billigare än en tjejportion även om de skulle råka vara lika stora. För en kvinna som då beställer en tjejportion är vuxen och man förväntar att hon skall betala fullt pris för det hon faktiskt får. Så hennes portion som är halva storleken kostar då hälften av en hel portion.
  Men en barnportion, som då kanske har ett ålderskriterium på t.ex. 12 år, kan mycket väl ha ett reducerat pris, kanske självkostnadspris, av den enkla anledningen att barn då inte kommer själva till restaurangen, utan kommer tillsammans med vuxna. Så genom att erbjuda barnportioner till reducerat pris framställer man sig som familjevänliga. Barnportionerna är då en form av familjeservice och eller pr för att skapa goodwill.

 29. @DanTor: Ja, och det hade blivit lite av ett ”prejudikat”. Särskilt som bagaren ifråga själv var kvinna. Det har väl hänt någon enstaka gång att någon man har stått på sig (var ju en av festivalarrangörerna, kan ha varit för Sweden Rock, som kallt konstaterade att man bara intresserade sig för musiken och varken var intresserad av att specifikt ha med tjejer eller funktionshindrade) men då blir det ju bara ännu mer väsen.

 30. @jenny: Ska man se det ur hälsosynpunkt skall man nå inte äta semlor alls. I vilket fall som helst, du är ute och cyklar nu, det handlar ju inte om att man styr folks ätande utifrån sitt utbud, utan att man anpassar sitt utbud efter folks ätande. Tjejer lämnar halva semlorna så man erbjuder dem mindre semlor. Inte att man erbjuder mindre semlor för att man vill att de skall äta mindre.

 31. @jenny: Jag kan inte föreställa mig att äta en ”small” semla. Det blir ungefär som att röka light. Det går bara åt många fler cigaretter istället. Att jag inte vill ha en liten semla har inte med några ”stigman” att göra. Ungefär som att jag skulle bry mig vad semlan heter. Nä, en liten semla innebär bara att jag känner mig lurad, för jag hade förväntat mig mer. Jag skulle gärna se en ”atlet”-semla som är större än den vanliga. Mums!

 32. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Absolut är det så. Det är därför där är 12-årsgräns och jag skulle inte efterfråga det. Däremot händer det att jag ber dem att ta lite mindre på min tallrik eller doggybag (så värmer jag till lunch dagen efter) för att slippa känna att det är slöseri att mat blir kastad.

 33. @Ninni: Det där med ”doggybag” trodde jag bara var något nys i amerikanska filmer och tv-serier. Funkar det alltså på riktigt? (Det ska jag tänka på i så fall, när jag går på Thai-buffé.)

 34. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Ja, på senare år så fungerar doggybag utmärkt faktisk, åtminstone här nere. (inte buffé såklart Razz)

  @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Att jag inte vill ha en liten semla har inte med några “stigman” att göra. Ungefär som att jag skulle bry mig vad semlan heter.

  Så fungerar vanligen män. Och i de fall det skulle vara ett problem så är det samma sak för honom som jag sa tidigare om kvinnor. Han behöver jobba med sitt självförtroende för då ligger problemet där inte storlek eller namn på produkten.

 35. @Ninni:

  Hur f- ska dessa bortskämda curlade unga tjejer tränade att gapa högt för varje påhittad oförrätt ha en chans på arbetsmarknaden sen?

  Det är väl därför som tokfeministerna kräver kvotering till alla yrken de anser intressanta? De vet att det är enda sättet att få in söndercurlade prinsessor med astronomiska egon på en arbetsplats. Alternativet är möjligen skattefinansierade lufttjänster typ genusvetare, men till och med de rödaste inser nog att inte alla kan glida på den räkmackan.

 36. Hurvida vet man vem som faktiskt riktade kritiken mot bageriet? Uppmärksammades ju att FI bland annat delade ut ”tjejsemlor”, så vore ju konstigt om det var samma personer bakom det hela.

 37. Pingback: Tystnad är yttrandefrihet – #bokmässan mördar sitt eget tema | Genusdebatten