Anders Senior visade upp en länk som ledde till en artikel skriven av Åsa Erlandson. Den artikeln gjorde mig glad. Ulf T har skrivit bra om den i en kommentar här, så jag jag vill bara skriva kort om vad som fick mig att le stort, så ni inte missar det.
Häromdagen satt jag på ett lunchhak och hörde det igen. ”Alltså, det är klart män och kvinnor är lika värda. Men jag tycker faktiskt att jämställdheten har gått för långt!”, kom det från paret intill som jag satt och tjuvlyssnade på. Det var inte första gången jag hörde det, ändå blir jag lika nyfiken varje gång. Vad är det de menar? Exakt vad är det som har gått för långt? (min markering)
Förstår ni vad detta betyder?! Gräsrötterna börjar muttra! Det är på gång, vänner. Äntligen! Förändringens tid står för dörren.
Det här tänker då jag fira med en cider! Skål!
Erlandsson är helt ute och cyklar. Jämställdheten kan aldrig gå för långt, den kan bara vara i jämvikt eller inte. Det som gått för långt är feminismen.
På den tiden när Sverige var genomsnittligen manschauvinistiskt, fram till 1983 när den sista formella kvinnodiskrimineringen avskaffades, var feminismen en metod att driva oss närmare jämställdhet. Men när kvinnor fick alla rättigheter som män hade (plus ett antal unika rättigheter), förvandlades feminismen till en metod att ta oss BORT från jämställdhetsmålet.
”Lika rättigheter, lika skyldigheter och lika värde”.
http://bashflak.wordpress.com/2012/12/15/nar-feminismen-gick-i-mal/
Jag tycker hon missuppfattar rätt mycket här, medvetet eller omedvetet, det har ju inget med hur långt jämställdheten har gått utan att det är fel innehåll som gått för långt och bara fortsätter att marschera på. Det är fel människor som inte klarar av att hålla isär egna ideologiska önskemål som fått/snott privilegiet att bestämma vad som är vad och det som de har bestämt rimmar dåligt med vad folk i gemen förknippar med det men det skiter de religiösa i.
Det är vad jag tror folk menar när de säger att det gått för långt
@toklandet:
Det är vad jag tror folk menar när de säger att det gått för långt
Absolut. Folk använder än jämställdhet och feminism som om dessa vore synonymer.
”Alltså, det är klart män och kvinnor är lika värda” står det i artikeln. Dom kommer hitta ett bättre ord för det dom menar snart. Om det blir jämställdism eller något annat ord som folket här använder sig av, det återstår att se. Men det kommer.
Jag tror att hon refererar fel av vad som sades under samtalen. Har aldrig hört någon någonsin på allvar utan ironi säga att jämställdheten har gått för långt.
Feminismen har gått för långt, hör jag då och då. Plus att folk är trötta på jämställdhetsdebatten, ”hen”, genus och så vidare.
Jag tror att det är smått symptomatiskt hos vissa feminister att se likhetstecken mellan jämställdhet och feminism. Det blir nog lätt så för den som tror att kvinnor är strukturellt underordnade män.
Jag tycker inte jämställdheten har gått för långt tvärtom eftersom den inte inkluderar pojkar och män så är den ojämnställd och därför behöver den utvidgas.
@Ekvalist: Jag har hört(eller läst) många säga det, när de får veta tex. att man klär sina pojkar och flickor i samma färger oavsett kön. De dör om de får veta att pojkarna fick ha på sig klänning precis som tjejerna. Då hör man
”Jämställdheten har gått för långt”.
@Mariel: OK, intressant! Jag har bara träffat folk som tycker att barn får ha på sig vad de vill! Eller så tiger de om vad de egentligen tycker.
michael: håller med.
@Mariel:
Det är väl ganska uppenbart att man menar att det som avses när man säger att ”jämställdheten har gått för långt” inte är jämställdheten i sig, utan det som görs i jämställdhetens namn. Om t.ex. kvotering införs och man klagar på att ”jämställdheten gått för långt” så gäller ju inte klagomålet att det har blivit för jämställt, utan att kvoteringen som genomförs med en ”jämställd” motivering inte alls upplevs som jämställd utan tvärtom.
@dolf: Ja precis, det hade lika gärna kommit ur min egen mun om just kvotering. Man menar egentligen att det har gått för långt med en viss sak i ”jämställdhetens namn”. Det kan gälla det mesta egentligen…!
@Ekvalist: Det är bara att googla på ”pojke i klänning är fel” så ser du alla som inte tycker att de får ha på sig vad som helst. Men det finns olika bra och dåliga argument tycker jag, vissa mer genomtänkta än andra.
Fast jag gillar nog bäst Åsas respektfulla teorier om var de hon hörde fått sin inställning från,
”Kanske har de hakat upp sig på någon tjejkväll med innebandy som fritidsgården ordnade och utifrån det dragit slutsatsen att vi lever i ett matriarkat.”
Här får vi ju en fingervisning varifrån hennes eget patriarkat har uppstått………
Ytterligare ett feministiskt självmål, Och ytterligare ett exempel på hur svårt kolumnisterna på aftonbladet har att ”gilla olika”……
Det här, att folk säger ”jämställdheten har gått för långt” det är ingen tvivel för mig att dom menade ”feminismen har gått för långt”. Jag har nämligen råkat ur för det omvända att man tolkar ”jämställdhet” som ”feminism”
Det är ju bara på nätet jag är anonym, i ”riktiga livet” står jag för mina åsikter. Och när jag säger ”jag debatterar om jämställdhet” så tror folk jag är feminist. Tom ”jämställdist” har misstolkats som ”feminist”, vilket jag skrivit om här.
Det man stör sig på är sånt som ”jämställt plogat” och andra galenskaper. Dock, upplever jag, att man inte har koll på hur illa det verkligen är vad gäller dom viktiga frågorna, än.
Självklart är det så, eftersom feminismen påstår sig jobba för jämställdhet…..
Och eftersom de flesta inte är insatta sätter de därmed likhetstecken däremellan.
Personligen brukar jag istället propagera för jämlikhet istället för jämställdhet, nästan samma sak förvisso, men det är inte kidnappat (ännu åtminstonde) av feminismen.
Visserligen lite hårklyverier över det hela, jämlikhet v.s. jämställdhet, men det hjälper att få upp ögonen på folk att feminismen inte alls längre handlar om lika värde, rättigheter och skyldigheter….
@Anders Senior:
Noterar folk skillnaden på jämlikhet och jämställdhet? Alltså när du säger det, så snarlika ord?
Det kan vara mitt kön som ställer till det, jag sa medvetet jämställdist den gången jag länkade in i förra kommentaren. Det var ett test för att prova om jag kunde komma undan att man får för sig att jag är feminist… Men det tolkades som feminist ändå.
Jag brukar medvetet poängtera att ”jag är istället för jämlikhet.” När ämnet jämställdhet kommer på tal, då ifrågasätter folk vari skillnaden ligger, och varför jag inte är för jämställdhet. Därmed får jag chansen att föra fram mina åsikter om det hela, och säga att ”jag visst är för jämställdhet igentligen, men feminismen har…….” och sedan kan jag i lugn och ro redogöra för hur feminismen misshandlar begreppet, och deras syn på det inte alls handlar om jämställdhet längre…. Brukar fungera bra. Jag inbillar mig att jag på så vis har öppnat ögonen på, och därmed ”värvat” ett antal anhängare till jämlikhet och jämställdism.
@ Anders
Jo, förstår hur du menar. Jag har också fått folk att se skillnaden och har upptäckt att det ligger en fördel i att man tar för givet att jag är feminist. För då får jag just förklara skillnaden. Det är effektivt
Alla mentalt friska svenskar, majoriteten av alla svenskar, har enligt mina observationer sedan länge ifrågasatt könskommunismen, könshatet, den självdestruktiva likhetsfanatismen.
Vad gäller citat ”Jämställdheten har gått för långt.” så menas nog sannolikt i realiteten att ”könskommunister/socialister/feminister – könshatet – har gått för långt.”
Men det råder en fördröjd begreppsförvirring därför att feminism och jämställdhet har använts som synonymer, som trojanska hästar, för det i praktiken institutionaliserade könshatet, i praktiken könskommunismen (ex könsmaktsordning) av smygkommunister/socialister.
Den folkliga välviljan emot feminism i betydelsen lika rättigheter och lika skyldigheter, har samvetslöst utnyttjats av smygkommunister för att nästan oemotsagda på så sätt få möjligheten att förgifta samhället med sin könskollektivism, sitt könshat, sin könskommunism.
Således. Begreppsförvirringen i korthet, vad vi bör upplysa om:
Feminism är inte synonymt med jämställdhet som inte är en synonym till könskommunism (ex. konspirationsteorin könsmaktsordning och den barnsligt uppenbara lögnen att kön är en social konstruktion).
Pingback: Året var 1983 | Bashflak
Pingback: Att förväxla Åsa Erlandson med någon som har koll på ämnet. | Genusdebatten
@Bashflak: Erlandson begrep inte sammanhanget. Vad paret tyckte gått för långt var givetvis feministisk jämställdhetspolitik. De till och med säger att män och kvinnor skall ha samma värde. Att män och kvinnor skall ha samma värde är den klassiska definitionen av just ”jämställdhet”
Det är när Erlandson skall börja tolka hur samma värde skall bedömas som det blir helt fel.
@Ninni
Bara för att jag älskar att käfta med dig. Du skriver…
Gräsrötterna har alltid muttrat! Det är akademiker, kulturnizzar, feminister och de som har tjänat pengar på skiten som inte börjat reagera förrän frukterna av deras egna korkade dumheter börjat drabba dem själva.
Kunde inte låta bli, ber om ursäkt om någon blir förolämpad.
Men den är så bra! liksom!
H