Det är inte storleken som avgör …
utom möjligen för nativiteten
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke jämför …

Som alla omedelbart inser så handlar det om upplagor, och då att aftonsluskets upplaga är mycket, mycket större än GenusDebattens. Men det borgar inte för att aftonslusket skulle ha bättre kvalité. Alla trogna läsare är ju väl medvetna om att GenusDebattens kvalité är både mycket större, och mycket fastare, än aftonsluskets, även om aftonslusket är tjockare. För inte vittnar det om något större kvalitetstänk när de släpper in feministiska fjortisar som HejBlekk och ger dem utrymme för sina vansinnigheter. Inte för att jag direkt misstycker, det ger ju ett ganska klart besked om att tidningens värde är omvänt proportionell till dess upplaga, och jag väntar nu bara på att läsarna skall börja överge aftonslusket i rena strömhoppet.

Om det nu är någon som inte har klart för sig vem HejBlekk är, så är det alltså samma stolpskott som skrev:

Läsarfrågan löd alltså ungefär: ”Om kvinnor inte ska vara ansvariga för förtryckande strukturer, tycker du då att män ska vara det?”
JAJAMENSAN! Det tycker jag. *lutar mig bak likt Chewbacca*

Redan där tycker man ju att det borde ha tjongat i stolpen så den stackars målvakten fått hjärnskakning av 3e graden.

Kvinna lutar sig in i bilfönster

Hon är maktlös och kan inte gå därifrån

Det är alltså en feminist som är ännu värre än självaste Jämställdhetsfeministern, vilket en normalt sund människa trodde vore omöjligt. Hon rabblar sen i det inlägget upp tre exempel på hur män alltid är ansvariga, och aldrig kvinnor. Det första handlar om hur det är mannen som är ansvarig för att en prostituerad prostituerar sig. Han har ett val, det har inte hon. Den som inte tror mig rådes läsa inlägget som alltså är på fullt allvar och inte någon form av satir eller ironi. Jag menar, hur är någon funtad som kläcker ur sig detta (lite senare, samma inlägg):

Hej BlekkDärför ska inte heller kvinnor, någonsin, hållas ansvariga för handlingar utförda mot dem, eller handlingar de själva utför för att anpassa sig efter dessa normsystem och strukturer. Alltså, ingenting de själva gör (opererar brösten etc) eller saker som blir utföra mot dem (våldtäkt etc) ska de hållas ansvariga för. Män däremot ska personligen hållas ansvariga för att utföra handlingar mot kvinnor och ”följa systemet” (som ibland betyder att typ köpa sex, våldta, objektifiera och misshandla kvinnor).

Och för att återigen betona, det handlar inte om någon form av satir eller ironi. Följer man henne ett tag och läser hennes inlägg undanröjs alla tvivel.

Men detta stolpskott ger alltså aftonslusket en helsida. För att citera en känd man i våra kretsar: ”Man baxnar!”

Där kritiserar då alltså stolpskottet OECD-undersökningen av jämställdheten och menar att jämställdhet inte kan mätas i minuter. I debattinlägget säger människan(?) på fullaste allvar om sveriges ”elfteplats” i undersökningen:

Det är en elfteplats som inte säger någonting om hur jämställt ett förhållande är. Det går nämligen inte att mäta jämställdhet i minuter. Minuter är ett statiskt mått, minuter är tid, minuter är meningslösa. Minuter tar inte hänsyn till hjärnaktivitet, tankar, planering och organisationsförmåga.

Kvinna med räkneapparat och papper

Hennes räknande räknas inte?

Hon menar att kvinnornas planering och tankearbete inte räknas in (hur hon nu vet det). Hon fick med rätta kritik av många. Hur mycket av männens aktiviteter räknas inte med? Som någon påpekade, om kvinnan går och köper fisk och därefter rensar den i hemmet, så räknas det som obetalt hushållsarbete. Om mannen anskaffar fisken genom att själv fiska och rensar den innan han tar hem den, så räknas det som fritidsintresse.

Stolpskottet förnekar sig inte, idag besvarar hon(?) kritiken på sin blogg:

De största motargumenten jag fått är av typen ”Ingen bryr sig om när jag byter olja på bilen, lagar staketet eller skottar uppfarten”, vilket inte var så oväntat. Man kan inte mena allvar om man tycker att det är att ta 50 % av arbetsbördan genom att byta olja på bilen en gång i halvåret eller skotta snö en månad om året. Det är orimligt, det handlar om vardag, inte om enstaka sysslor. Eller är det nu i januari du, som man, lutar dig tillbaka för att skotta snö igen december 2015?

Insnöat hus, bara taket syns

Lite snö är väl inget att tjafsa om

Att en bil kan kräva en hel del mer än bara oljebyte faller henne tydligen aldrig in. Eller att snöskottningen kanske inte är så försumbart. Särskilt inte för de som bor längre norröver, där det säkerligen kan bli en hel del skottande.

Någonting får mig att misstänka, att hade det handlat om löneskillnader så hade inte ”jämställdheten kan inte mätas i kronor och ören” inte fallit i lika god jord.

Tidningen Arsinoe

Men Blekket saknar inte konkurrens

Jag har egentligen inget mer substantiellt att säga här, jag kände bara att det var lite för dumt för att bara låta det passera och behövde skriva av mig lite. Frågan inställer sig dock: ”Vem är sveriges mest kortslutna feminist, Arsinoe eller HejBlekk?”

Hur som helst, jag misstänker att det finns en viss korrelation mellan aftonsluskets upplaga och nativiteten. aftonslusket har ju länge skrutit med att ha sveriges största upplaga, och det verkar ju som en tanke att det har en viss potenshämmande effekt och att det är därför som den svenska befolkningen hade varit minskande om det inte vore för invandringen. Men frågan är om inte aftonslusket nu gått för långt när de ger helsidor till potenshämmande piller som HejBlekk, och att vi nu kommer att få se upplagan slakna medan nativiteten åter reser sig.

Uffe tog förresten upp det här med hemarbete nyligen i sitt inlägg om Frufridagen, och jag skrev tidigare om det i ett inlägg om tidsstudier.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Det är inte storleken som avgör …
utom möjligen för nativiteten
— 23 kommentarer

 1. Hon har förvisso rätt i att ”kvinnliga” hushållssysslorna är mer vardagliga och frekvent upprepade än de ”manliga”. Men hon missar att de manliga är flera och mer säsongsbetonade. När snöskottningen slutar börjar krattandet och sen börjar gräsklippandet. Sen fortsätter krattandet och körandet. Om man eldar med ved är det också olika sysslor över året, liksom med husunderhåll, men de tar inte slut. En ny uppgift tar vid när en tar slut. Där kvinnor kanske hamnar i en oändlig ström av disk och en tvättkorg där plaggen förökar sig exponentiellt, fastnar mannen i en ström av olika ”småsysslor” som var för sig inte ser ut av mycket, men tillsammans tar både tid och tankeförmåga. Singelkvinnor tenderar att i högre grad leja ut de manliga sysslorna. Man lämnar in bilen och cykeln på service. Det är ok för en kvinna att säga hon inte kan vårfixa cykeln, men den man som säger han inte kan tvätta är en mansgris och latmask.
  Jag som kan både manliga och kvinnliga sysslor skulle säga att teknik gjort kvinnliga sysslor ganska lätta. Diskmaskin, tvättmaskin, halvfabrikat, mikro, dammsugare. En hjälplig vardagsnivå kan man lära sig på kort tid. Släng in kläder av ungefär samma färg, i med en skopa tvättmedel och kulörtvätt 40 grader. Flytta till torktumlare och tryck på knappen. Finliret kräver såklart mer detaljkunskap. Manliga sysslor som följer med ett husägare kräver mer detaljkunskap direkt. Kan du inte skillnad på slamfärg, alkyd och akrylat kan du inte måla om huset alls. Att bara smörja upp cykeln och justera växlar kräver kunskap om olika skruvar och smörjmedel. Det tankearbetet har nog inte hej blekk en aning om.

 2. Som vanligt tycker feminister att traditionellt manliga sysslor inte är värt något eftersom de är säsongsbetonade och inte utförs lika ofta.
  Om en man skulle säga till en feminist att han förväntar sig att hon t.ex skall skotta snö och tvätta bilen hälften av gångerna eftersom han förväntas göra hälften av det övriga hushållsarbetet så är jag säker på att de skulle hitta på diverse undanflykter för att slippa göra det.Skulle dessutom tro att de allra flesta männen deltar i högre eller mindre grad i det vanliga hushållsarbetet..

 3. Själv gick jag ut 04.15 i morse och skottade snö en timme innan jag for till jobbet. Är det hushållsarbete eller fritidssyssla, tro?

 4. De tunga lyften görs sällan av kvinnor, så därför räknas de inte heller. Dessutom är de tidsmässigt kortvariga. Den där ylande feministen har ju såtillvida rätt att man inte borde räkna i timmar och minuter. Sannerligen inte när det gäller att bära upp saker från källaren.

 5. @Tommy:

  Det var ett rent nöje att få skotta snö i en timme klockan 4.15 Tommy.Egentligen gjorde du det för att smita från hushållsarbetet som räknas, dv.s sådant arbete som kvinnor ofta gör Wink.

 6. Det är också ganska förvånande att de inte vill inse eller tillåts komma undan att motsvarande även gäller för det som männen brukar få ta huvudansvar för, dvs förvärvsarbetet och underhåll mm.. Graden av engagemang och organisering vad gäller förvärvsarbetet påverkar givetvis sådant som segregeringen på arbetsmarknaden och möjligheten att få högre lön/högre poster/bli chef.

 7. @Tommy: Men vad är det för skräp du bor ihop med som låter dig skotta snö för hand? Be frugan köpa dig en traktor med snökedjor. Nu. Eller om hon är snål åtminstone betala granngubben att dra en repa med traktorn när han själv är ute. Det är 2015. Ingen ska behöva handskotta sig till stroke..*upprörd* Wink

 8. @Anders/AV: Håller i stort sett med dig. Förutsatt att man bor i ett gammalt vedeldat hus på landet. Men den yngre generationens män tvättar på biltvätt och låter verkstaden serva/byta däck osv. Ingen jag känner under 50 gör sånt själv längre. Bor du som många gör i en liten lägenhet faller också de flesta av de traditionellt manliga sysslorna bort. Antar att det är det ”södervänsterperspektivet” många som Blekk utgår ifrån. Har man bott på riktiga landet så lär man sig i allmänhet uppskatta manlig råstyrka eller bara frånvaron av värkande fogar och gravidmage när det tyngsta arbetet ska göras. För moderna hjälpmedel till trots, män är som grupp bättre på visst av de tyngsta arbetet och det är lättare för män. Eller som en kompis konstaterade, ”feminismen är död på landet..” Wink

 9. @Elin:

  Mja. Det finns ju ett mellanting mellan Södermalm och ”landsbygden”. En stor del av par bor gissningsvis i mindre/mellanstora orter, alternativt i villakvarter i större orter, där man fortfarande tvättar bilen på uppfarten, klipper gräset, krattar löven, skottar snön själv osv.

 10. @Pelle2: Jag minns tyvärr inte vem det var som tog upp det där med fisken, men jag tror det som han/hon i grunden anmärkte på var att mycket av det som mannen gör för hushållet ofta görs utanför det fysiska hemmet (bilen, klippa gräsmattan, fiska, jaga, whatever) och då inte betraktas som obetalt hemarbete. Då kommer förstås invändningen att bilen, fiska och jaga är nöjen. Men är då inte också städning något som många av de som städar finner ett visst behag i? Och kanske därför som kvinnor tenderar att städa mer än killar. De har helt enkelt en högre utdelning i nöje/välbehag för insatsen i form av arbete? Jag vet inte hur vanligt det är, men jag har hört kvinnor som hävdar att de tycker om att städa, kan dock inte påminna mig att jag har hört några killar säga det (med undantag för i SVTs dokusåpa ”sveriges bästa städare”). Och det är inte alla killar som fiskar/jagar. Så frågan är om det inte städning är många kvinnors fiske/jakt?

 11. @Tommy: Lite nyfiken nu, var bor du? Brukar du ofta få ägna en timme åt snöskottning eller var det en undantagshändelse?

 12. @En annan Andreas: Det skiljer sig givetvis mycket beroende på vad typ för arbete man har, men jag minns att min far, som var ingenjör, i någon diskussion han och jag hade tog upp det här med skillnaden mellan att stå på fabriksgolvet och hans arbete. När man har ett problemlösningsarbete av typen ingenjör så är det många gånger svårt att stänga av det när man kommer hem. (Det här märker jag ju förresten själv, om jag t.ex. ser en film på tv, och så kan någon liten sak i filmen ge mig ett uppslag till något jag skulle vilja skriva, och helt plötsligt försvinner resten av filmen i en dimma och jag har ingen aning om vad som händer i den, för jag sitter och spinner på uppslaget.)
  Så Blekk är typiskt egocentrerad när hon tror att det bara är kvinnor som tänker och planerar utanför det faktiska görandet som mäts i minuter.

 13. @MK: Hur tänkte du där? (Inte klart för mig hur m/s skall förstås/tolkas)

 14. @Anders/AV, @Pelle2, @Elin:
  Jag är väl nåt slags MGTOW, så ”familjen” består av 3 fyrbenta prinsessor och deras butler (jag).

  @MK, @Dolf:
  Jag bor mycket centralt om man tittar på en sverigekarta, men tämligen ocentralt i alla andra avseenden. Det är en liten avfolkningsby flera mil från allt annat (you’ve probably never heard of it).

  Att skotta snö 1-2 timmar åt gången är fullt normalt. Värsta fallet (hittills) var när en hel vinters ackumulerade snöfall rasade från taken på en och samma gång. Då höll jag på i nio (9!) timmar i sträck. Då gör det inte så mycket att det är flera mil till närmsta gym. Grin

  I jämförelse känns 15 minuters disk rätt beskedligt – även om man räknar in en stunds ”planering” före.

 15. @Tommy:

  Att skotta snö 1-2 timmar åt gången är fullt normalt. Värsta fallet (hittills) var när en hel vinters ackumulerade snöfall rasade från taken på en och samma gång. Då höll jag på i nio (9!) timmar i sträck. Då gör det inte så mycket att det är flera mil till närmsta gym.

  Heh, mitt eget rekord i galen snöskottning var när jag och två andra behövde skotta oss fram till ett hus som hade en 40-50 m lång uppfart, helt täckt av 1.5 m djup snö. Vi hade iofs en snöslunga, men den var för liten för att kunna rå på snömassorna. Det vi gjorde var att knyta fast två långa rep i den. Sedan fick jag och en annan kille pulsa ut i snön och dra så hårt vi kunde, medan den tredje körde snöslungan (vilket inte heller var lätt).

  När vi kommit halvvägs kom en granne med en snöslunga modell större. Det var för väl det – annars hade vi nog fått erkänna oss besegrade, åtminstone för dagen.

 16. @Ulf T:
  Var inte fruarna intresserade av att byta ut disken eller tvätten mot ert spännande fritidsnöje? Wink

  För några år sen var det en snörik vinter (jag hade 135 cm), vilket efterhand innebär att det blir ont om plats att stjälpa av eländet. Det kan bli mycket spring fram och tillbaka. Jag bar en stegräknare en ”morgon” (läs: 03.30) och den registrerade drygt 9000 steg innan jag skottat färdigt. Då misstänker jag att den inte reagerade på alla steg heller, eftersom underlaget stundom var väldigt mjukt.

 17. @Bjorn:
  Yepp. Det är fördelen med att vara ”gammelgôsse” (ungkarl). MGTOW FTW! Smile

  Inte nog med att jag får skotta snö i timmar … när jag är klar får jag laga min egen mat och även fröjdas åt disken utan konkurrens!

 18. Min kusin som är kvinna och är runt 40 bor ute i den skånska lövskogen i ett litet rött hus. Det är inlandsklimat så hon får mycket snö som hon skottar själv, hennes uppfart är väl sisådär 20-30 meter lång. Hon har dessutom gikt (kommer inte ihåg det moderna ordet) i händerna vilket gör att hennes fingrar är svullna och värker. Hon gör allt annat också. Och jobbar heltid som vårdbiträde. Hennes särbo jagar ja. Han fiskar säkert också. Vilket till största delen består av stillasittande.

  Jag tror såhär: Nöden har ingen lag. Naturen skiter i om du är kvinna eller man. Om uppfarten behöver skottas så gör man det, jag hade också gjort det. Har man husdjur behöver man dammsuga ungefär en gång i veckan, likaså badrummet beroende på hur många som bor i hushållet. Diskas behöver göras nästan dagligen om man inte har diskmaskin. Hushållsarbetet skiter i om du är kvinna eller man, det ska göras.

  Jag och min sambo bor i lägenhet. Vi har ett papper på kylskåpet. Där står: Diska, dammsuga, städa toa, rengjort kattlådorna, torka golv. Varje gång man gjort något av det så får man rita dit ett streck under ens namn. Detta är det absolut bästa sättet att undvika gräl över tråkiga jävla skitsaker som att diska. När jag ser att han börjar dra ifrån börjar jag skämmas och tar tex. toaletten nästa gång och vice versa. Vi delar lika med bensinen också, vi lämnar oftast in bilen om den behöver repareras. Vi hjälps åt med att byta bakdäck på hans motorcykel, tydligen behövs det efter visst antal mil.

  Vi har INTE delad budget. Innan Christian Gidlund dog skrev han bland annat: Bråka inte om pengar.

  Det tänker i alla fall jag ta vara på. Och skaffa inte barn om ni är rädda om förhållandet och nej barn kommer inte att rädda det.

  Jag förstår inte varför det måste vara så svårt. Men ja, det är klart. När jag ser på mina föräldrar……. De är födda på 40- talet båda två. Min mamma jobbade 75%, gjorde hela hushållsarbetet och uppfostrade mig och min bror. Pappa jobbade från sju till fyra varje dag, kom hem och åt, la sig på soffan och läste tidningen och såg på teve. Jag älskar min pappa, men han bodde fan på hotell. Han lånar en massa kokböcker från biblioteket, men kan knappt koka ägg hahaha….. De jobbade båda två i trädgården.

  Det är då livet blir svårt, för helt plötsligt är den söta vilda tjejen man gifte sig med utarbetad och bitter. Jag dömer varken hit eller dit, men det är kalla fakta. Tiden går och vi med den, alltså saker och ting förändras.