Dags för sveriges första kvinnliga statsminister?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke gör en egen valundersökning

Det har väl knappast undgått någon att vi börjar närma oss valtider, och ni har har säkert, precis som jag, av naturliga anledningar därför börjat fundera på det här om vem som kommer att vara statsminister nästa påsk. Det ser onekligen ut just nu som om det kommer att bli en rödgrön seger i valet, och det troligaste är väl att vår nästa statsminister blir Stefan Löfven. En del oinsatta tycker förstås att det är bra, medan vi andra, mer förnuftiga, tycker att det är mindre bra. Därmed inte sagt att Reinfelt är ett bra alternativ till Löfven. Det är det gamla klassiska valet mellan pest och kolera. Och för att verkligen sprida lite extra glädje så blandar sig då Gudrun Schyman i leken likt den fjärde ryttaren på sin blekgula häst. (Och för den som inte förstod den referensen, leta reda på en bibel och läs Johannes’ uppenbarelse 6:7–8.)

Partisymboler och skylt till "Hell" och "Heaven"

Det finns förstås lite variabler i det hela som kan ställa till det. En viss uppståndelse har skönjts i media de senaste dagarna på grund av att Göran Greider i en ledare på ETC, ”Därför röstar jag inte på Fi” uppmanade folk att inte rösta på Fi av taktiska skäl, trots att han själv är odelat positiv till partiets ställningstaganden och politik. Vilket bland annat lett till att jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag vill att Fi skall få 0.1 % eller 3.9 % i valet.

Alice for president

Min gissning är att de flesta på GenusDebatten är negativa både till den nuvarande och till den blivande statsministern. Jag kan förstås ha fel på den punkten, men de må vara som det vill med den saken, en sak är i alla fall säker: jag vet inte var GenusDebattens läsare står i denna fråga. Av den anledningen har jag beslutat mig för att göra en egen liten opinionsundersökning. Trots att jag skiter fullständigt i fördelningen av manligt och kvinnligt så har jag satt ihop en egen liten lista av förslag på statsministerkandidater som följer principen varannan damernas. Jag har sållat bort uppenbart otänkbara vansinnigheter som Annie Lööf och Rosanna Dinamarca, men i övrigt tycker jag att det är ganska bra lista över troliga och seriösa alternativ, bra som dåliga (med ”dåliga” menas ”kräkigt urusla”). Och skulle jag ha missat någon så finns det möjlighet att ange ett eget förslag.

Så nu har du chansen att göra din röst hörd i god tid redan före valet. Jag redovisar resultatet nästa söndag.

[contact-form]Dolfs Stråpoll

Vem vill du skall bli nästa statsminister?[contact-field label=” type=’radio’ options=’Fredrik Reinfelt,
Tanja Bergkvist,
Stefan Löfven,
Ninni,
Gudrun Schyman,
Alice Cooper,
Blondinbella,
Dolf’/] [contact-field label=’Annat förslag?’ type=’text’/][/contact-form]

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Dags för sveriges första kvinnliga statsminister? — 70 kommentarer

 1. När får man se resultatet? Eller är det bara på min telefon det strular?

 2. @Björn:

  Det verkar inte funka här heller (på min stationära dator).

  Jag röstade iaf på Ninni (no offense, Dolf!) Smile

 3. @Björn & @MK:
  Jag redovisar resultatet nästa söndag. Det här är gjort med ganska enkla medel som tillhandahålls av en plug-in till wordpress. Jag får en e-mejl med varje röst.
  För att göra något interaktivt som visar resultatet måste man ge sig in och skriva php-rutiner och grejer, som jag inte är så insatt i. Jag vet inte hur mycket som faktiskt krävs för det, men jag kanske ger mig in på det för framtida liknande undersökningar.
  Det kan ju vara både lärorikt och kul att hålla på och polla GDs läsekrets om diverse saker.
  Se det här lite mer som kul experiment, men jag kanske utvecklar det hela till en mer seriös feedback-kanal.

 4. Dolf, ha ha – sådär ska en statsminister tillsättas, med direkt demokrati över nätet genom att klicka i den kandidat man vill se! Smile Men då ska kandidaten också stå til svars för allt löpande, det blir ju en politisk revolution där man inte kan skylla ifrån sig med hänvisning till EU-direktiv, partipiskan, lobbygruppen som bjöd en på en 4-rätters middag eller på att man likt Fredrik Federley (C) blir bjuden på sponsrad lyxssemester till Gran Canaria ”som sin dragpersonlighet Ursula”. Citat: ”– Nja, det här var ju ganska knutet till min dragpersonlighet Ursula. Det är inte jag som riksdagsledamot som gör det här utan jag åker mer som dragpersonlighet.”

  Så jag röstade på dig i din omröstning just, Dolf – och då jag studerar händelseutvecklingen i östra Europa så inser jag att vi kan samla en folkmassa och avsätta dig om du inte sköter dig – eller starta en ny omröstning på nätet för en annan kandidat. Förresten ska det inte vara jämställt – man borde ju få rösta på en man och en kvinna? Egentligen vill jag isf rösta på Ninni, men jag kommer välja Schyman av taktiska skäl eftersom jag vill se er två ryka ihop i bunkern på daglig basis. Wink

  Tills ni vandaliserat hela stället så att jag och Ninni kan ta över. Det är ju bra om de näst bästa elimineras, så att det inte finns någon konkurrens eller alternativ sedan – och när du och Schyman slagits i ett halvår så har alla tröttnat på era gräl, till och med Aftonbladet och Expressen kommer att montera ner sin övervakningskamera och packa ihop. Om ni inte föbjudit dessa trovärdiga tidningar det vill säga. Det är då jag och Ninni kan ta över – varför finns inte detta scenario med bland alternativen!? Jag förstår att du inte kunde förutse det – att du och Schyman kanske måste styra ihop. Wink Med risk för att verka galen men Schyman har faktiskt en viss charm – och jag pratar om personligheten, inte det politika innehållet, jag förstår att hon drar folk med sig med sina ”homepartyn” hon åker runt på. Du borde också åka på homepartyn och prata politik och bjuda folk på en drink och hoppas att deras bakfylla ska sitta i fram till valet så att de gör sitt val baserat på det . Wink

 5. Dolf, förlåt att jag skämtar om så allvarliga saker som att du och Schyman ska dela på statsministerposten. Smile Kan du specificera statsministerns roll och uppdrag, jag menar, precis som du skriver är Reinfeldt och Löfvén bara olika marionetter till samma övergripande agenda (även om Löfvén synes mig mycket mer sympatiska och genuin än Reinfeldt, men det är ju också känt att makt korrumperar, så vi får väl se om fyra år…), så jag ser fram emot att se dig som självständigt tänkande statsminister, eller Ninni. Förresten vad ska du göra av de andra 348 personerna? Wink

 6. Förlåt, du uttryckte alternativen Reinfeldt och Löfvén som att välja mellan pest och kolera, men jag uppfattar det som att välja vilket dockansikte man vill ha till en och samma teater, jag antar det var det du menade? Om inte så skulle det vara intressant att se på vilket sätt Löfvén kommer att förändra den svenka politiken. Kanske en halv grad åt vänster?

 7. Dolf, jag vet inte men det måste nästan finnas en inbyggd funktion där man kan välja att se resultaten av omröstningen löpande efter att ha lagt sin egen röst (så att man inte påverkas av tidigare röstare) – det finns på andra sidor, och är så vanligt att det vore konstigt om de inte hade det som ett alternativ i wp. Du ska inte behövs skriva php-grejer utan antagligen bara dra i något till någon annan plats, så användarvänligt som alt är idag. En annnan börjde ju programmera på lågstadiet… Jag vill se resultatet!! Nåja, nästa söndag… det är ju * räknaräkna* en hel vecka ditt – är du galen? Jag vill se en ny statsminister nu!! Smile

 8. @Tanja B:
  Kanske det. Ska se om jag kan hitta, annars får jag väl ta och ge mig på php (det har jag tänkte göra förr eller senare i vilket fall som helst).

  @Tanja B:
  VA?!?!?!?!? Ska du para ihop mig med Schyman?????
  Nån måtta får det väl vara. Men jag skulle säkerligen inte bli överleva mer än själva installationsdagen förrän någon krypskytt tog ut mig. Det är vad som brukar hända mig när jag hamnar på såna positioner.
  Men hur tänkte du när du och Ninni ska samregera? Vad är det för jämställdhet? Vem av är det som är mannen i det förhållandet?
  Vilket påminner mig om att man på Margaret Thatchers tid skämtade om att ”The parliament is just a bunch of old crones, but it is at least led by a real man”

  Men tack för att du röstade på mig, det borde fler göra. De övriga 348 kandidaterna hanterar jag swift: ragu. (Om de inte aktivt stöder mig alltså, då kan de få vara kvar, särkilst om de är kurviga, estetiskt inpspirerande och service-minded)

 9. Dolf, ang ”Men hur tänkte du när du och Ninni ska samregera? Vad är det för jämställdhet? Vem av är det som är mannen i det förhållandet?” – vad ska vi göra när alla andra kandidater är eliminerade då? Pga oduglighet eller slagsmål med Schyman osv. Reinfeldt tänker jag inte regera med iaf, om jag inte får lov att avskeda honom inom en timme. Det här tycker jag om hycklaren Reinfeldt: Frown @£$€ Frown {[]}][{€$£$€ Frown Ursäkta mitt pms-utbrott där. Ha ha, hoppas jag och Ninni bli synkade så att vi förklarar krig och sluter fred med andra samtidigt – fred helst, fredligt sinnad som man är, och kan tillåta sig att vara när man gjort sig av med ondskan. Smile

 10. Dolf, ändra genast MK:s röst till min fördel! Han/hon (ursäkta min genusokunskap i detta ärende) föredrar mitt intellekt framför din kurviga kropp. Wink

 11. Menar ”intressant” – Dolf, varför kan man inte få redigera sin kommentar, det är ju ett STAVFEL vi talar om här? Jag vill förresten redigera världshistorien också, det räcker med att gå tillbaka till 2006, kan du ordna det här på GD åt mig, lägg upp en ”Redigera världsutvecklingen” knapp där man kan klicka på lokala alternativ och specifika händelser? Så nu måste du lära dig att programmera, sätt igång! Tack på förhand, och sluta drömma om statsministerposten – den är min. Wink

 12. Dolf, ska vi samregera då? En stund? I all min ödmjukhet kom jag på det nu. Vi kan ju prova i en minut iaf. Smile

 13. MK ja det slapp du, men jag har inte förstått om det är en språklig förändring man är ute efter, eller som man ursprungligen sade – ett pronomen för dem somvarken vill definiera sig som man eller kvinna. De används mest som alternativ till ”han/hon” av vad jag sett – eller för att provocera utan anledning. Så jag tar inte ordet ”hen” på så blodigt allvar faktiskt. Men du slapp det. Smile

 14. Dolf, jag ser nu att det var MK som beskrev sig sjäv som kurvig och inte du. Nåja, alla kroppar har kurvor så jag ska inte behöva ursäkta mig iofs, såvida du inte är en streckgubbe. Ang ”Men jag skulle säkerligen inte bli överleva mer än själva installationsdagen förrän någon krypskytt tog ut mig. Det är vad som brukar hända mig när jag hamnar på såna positioner.” Ha ha – brukar hamna i sådana positioner? Så du brukar bli statminister osv ibland då, men det har inte funkat så bra? Smile Du får regera från ett skyddsrum, det tänkte jag göra. Efter att ha kastat ut dig till krypskyttarna, ha ha ha. Smile nej men vad skriver jag?! Ok jag inser att vi har ett problem här, det verkar som om jag måste sättas ur tjänst 3-4 dagar då och då när jag har pms om vi inte ska hamna i stora konflikter. Så vi gör så att du vikarierar för mig, jag kan inte sätta rikets utveckling på spel pga min biologiska cykel som jag ännu inte lyckats dekonstruera. Så ”vikarierande statsminister” – det är vad du på sin höjd kan bli. Så sköter jag skyddet och eliminerar krypskyttarna du nojar över. Smile

 15. Dolf, jag fattar inte varför du startade den här omröstningen, som kvinna är det faktiskt min rätt att ”ta plats” och om den platsen är statsministerposten så är det ju bara att agera i all sin gensumedvetenshet och inta sin rättmätiga plats. Reinfeldt och Löfvén kommer att förstå det – genusupplysta som de är. Smile

 16. Ninni var är du? Hjälp mig att sätta Dolf på plats – han har fått storhetsvansinne. Smile Jag tänkte gå påskkärring i Riksdagen nu och samla ihop de bortkastade rösterna som ligger där – någon som vill följa med? Sedan kan vi förlägga rösterna här istället, faktum är att riksdagen.se borde omdirigeras hit lika bra, Dolf – lägg till det på listan som en kul grej inför valet. Smile

 17. @Tanja B:

  Jag är inte emot att använda ”hen” faktiskt, dock framför allt för att det är praktiskt/går fortare att skriva än av någon idelogisk anledning.

  Angående mitt kön (genus?) så får jag hänvisa till min avatar. Smile

 18. @Tanja B:

  Du kan numera redigera en kommentar efteråt men du måste vara snabb. Eller snabb och snabb, icke-långsam snarare (10 minuter tror jag man har på sig).

 19. @MK:
  Har jag missförstått något? Jag trodde du var man. Jag trodde att det framgick av de angivna kvalifikationerna att det var kvinnliga former, fägring och villighet som eftertraktades.

 20. @Edward Ulfertz:
  Jag har letat upp flera plugins som jag installerat. Så ska testa nästa gång jag gör en survey (blir förmodligen nästa söndag, tror jag gör söndag till dagen för surveys och polls, folk har ändå så tråkigt på söndagar så det passar ju bra.)

 21. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Vem av är det som är mannen i det förhållandet?

  Du har både sett och hört oss båda, det är väl rätt uppenbart vem av mig och Tanja som är mest kvinna? Varför frågar du?
  (Men berätta inte för Tanja att denna mannen vet att vara herre i sitt hus.)

 22. @Tanja

  ”Ninni var är du? Hjälp mig att sätta Dolf på plats – han har fått storhetsvansinne. ”

  Fått? Menar du att du upptäckte det först nu?! Shock

  Det är lugnt, Schyman tar hand om honom ju.

 23. Jag röstade på Ninni som statsminister Tanja vill jag ha som utbildningsminister Dolf kulturminister Blondinbella finansminister och Alice som är bra på att bli Elected får bli kampanjgeneral för jämställdistpartiet.
  Dom andra ser jag gärna som toalettansvariga i riksdagshuset.

 24. Jag röstade på Ninni. Sen trodde jag att det blev fel så jag röstade på Ninni igen. Jag kanske ska be FN att skicka valobservatörer tills nästa gång jag ska klicka Smile

  Jag tror att jag stod bakom Tanja på Pressbyrån vid SU häromdagen men jag blev så starstruck så jag vågade inte hälsa.

 25. @Tanja B:
  ”föredrar mitt intellekt framför din kurviga kropp”, du har nog blandat ihop oss lite där. Det är inte jag som bidrar med kurvorna. Det är din avdelning.

  @Tanja B:
  Du kan visst redigera dina kommentarer här. Och snacka om att kasta sten i motvind. Hur många kommentarer har jag kunnat redigera på din blogg?

  @Tanja B:
  En minut. hmpf. Tror du det är allt jag duger till? Nädu, regera med mig kräver sin mankvinna. Det är en krävande sysselsättning. Ingen semester.

  @Tanja B:
  Jag storhetsvansinne? Snacka om att stekpannan kallar kitteln svart. Och klarar du dig inte själv utan du måste ta Ninni till hjälp. Ja ja, inte mig emot.

 26. @MK:
  Det är ju helt klart och tydligt någon form av alien (bläckfisk får du skälla på Tanja B för). Av färgen (grön) att döma är du i traditionellt hänseende en marsipan, för jag har hört att de brukar vara gröna. Och alltså en hand. Och andra sidan ser du ut som en sur kärring som står och väntar på att gubben skall komma hem. Bara brödkaveln som fattas. Men jag tror papiljotterna är med. Så alltså är du en hon.
  Han och hon. Alltså en hem(afrodit).
  Du vet väl förresten att hen är den feminina varianten av det könsneutrala pronomenet och hum är den maskulina varianten. Om du är osäker på om du skall välja hen eller hum som könsneutralt pronomen kan du alltid ta hem som det neutralt könsneutrala pronomenet.

 27. @Ninni:
  Njae, jag har ju inte sett dig på riktigt. Så jag är inte helt säker på att du inte är en bluffkvinna. Men jag är fullt övertygad om att Tanja är äkta vara. Och det tror jag Margaret Thatcher var också.

  @Ninni:
  Näthat. Och ”Schyman” är ju helt klart ett illegalt hot. Jag ska besöka dig i sinkaburum och då fastställa vilket genus du tillhör. Om det är hen eller hum. Eller hem.

 28. @Björn:
  Så du menar att jag måste göra en massa dubbelarbete och jämföra IP-nummer på rösterna? Suck.

  Starstruck? Jag blir så här: In Love

 29. Tanja är en av mina gamla hjältar som jag inte läst så mycket av på sistone, och Ninni är min go-to guru så det är ett svårt val.

  Lägger min röst på Ninni men hoppas ju att hon bildar regering med vettigt folk och då kommer ju Tanja B vara given.

 30. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Nej lägg inte tid på ip-nummertrassel. Men kanske starta en röstskola?

  Mm jag blev nog lite ”heart-eyed” där jag stod med min macka och väntade i kön. Nu ska jag rösta på TB bara för det!

 31. @Björn:
  Inte värre trassel än att jag fixar det. Men vad menar du med röstskola?
  Och ja, hon ställer till olag i både pump, puls och blodtryck.

 32. Jag vill bara igen påminna om att vi har det rätt bra i Sverige. Problemet är att folk jämför med utopi, istället för att jämföra med verkliga samhällen som riktiga människor tidigare har befunnit sig i.
  Jag tror både Löfven och Reinfeldt kommer göra ett bra jobb som sveriges ansikte utåt. Båda partierna som står bakom dem, plus de andra parterna har uppenbarligen inte misslyckats fullständigt i samhällsbygget då jag utgår från att de flesta här inne lever längre an till 40 och inte tillbringar denna tid med att äta gröt och rovor, arbetar 16 timmar per dygn på en stenig åker och inte sover på halm i en lada bland koskit.

  Sluta gnäll, ni låter som feminister Smile

 33. @notsure:

  Jag vill bara igen påminna om att vi har det rätt bra i Sverige.
  […]
  Sluta gnäll, ni låter som feminister Smile

  Ja, det har vi. Men man ska inte ta detta ”rätt bra” som en självklarhet, det är något man måste värna om för det ska bestå. Jag/vi försöker göra vårt för att detta ”rätt bra i Sverige” ska gälla även 2030. Det gör det inte om vårt land fortsätter på den väg vi nu vandrar. Det är försent att göra något när vi väl är där.

  Framstår det som gnäll att måna om vår välfärd, så får det vara så. Smile

 34. Jämställdhetsfeministern har imponerat senaste mandatperioden med sina kunniga uttalanden och förtjänar en befordran tycker jag. Pepp pepp!

 35. @Ninni:
  Det håller jag med om, det är därför jag är anti-feminist.
  Irrationalitet och en akademi (inom de mjuka vetenskaperna) som spyr ur sig ideologi istället för data är ett av de största hoten vi har mot våran välfärd.

  Det som oroar mig i valtider är att folk går ut en masse och gråter blod över hur fruktansvärt de har det (typ som feminister). Huset är byggt, det är stabilt och fullt beboligt. Det vi röstar om i september är om vi skall ha bruna eller röda stuprör på huset.

 36. @notsure:
  Materiell standard och fritid är inte allt. Det är sant att vi har det bra rent materiellt. Men samhällsklimatet är inte sunt. Och det verkar gå i fel riktning. Jag ”gnäller” inte för att få mer fritid eller för att få en högre materiell standard (även om jag skulle vilja ha det, enligt svensk officiell standard är jag fattig) utan för att jag ser att vår frihet beskärs allt mer och att vi är på väg in i ett verkligen totalitärt samhälle. Och jag vill fan inte leva i ett totalitärt samhälle, även om mina basbehov är tillgodosedda och jag kan sitta på fiket och lösa schackproblem medans jag dricker seger-gin.
  Och jag tror inte heller att det materiella välståndet kommer att vara med den utveckling som vi har. Jag är så pass gammal (passerat 50) att jag med lite tur slipper uppleva kollapsen. Och jag kan trösta mig med att min avkomma inte kommer att få uppleva den heller, av den enda och enkla anledningen att jag inga barn har.

  Update:
  (Men jag är med dig på vad du säger i ditt senare svar till Ninni)

 37. @Pinjata:
  ah, så lägg in det i ”annat förslag” i pollen.
  (Notera dock, det är inte meningen att du skall rösta på någon av de angivna kandidaterna och ge ett annat förslag. Det är menat att vara antingen eller. Jag har fått in en del som fuskat och röstat dubbelröstat genom att samtidigt markera en kandidat och ange ett ”annat förslag”)

 38. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Kan bara hålla med Dolf här, i Norge/Sverige dyker det upp lagförslag på att kritik mot feminism ska bli olaglig. Det som pågår i Kanada är jäkligt obehagligt, där föreläsningar som inte stämmer överens med feministisk ideologi saboteras och röster höjs om att män inte ska få diskutera sina problem utanför feministiska grupper.

  Omvänd bevisvörda i våldtäktsmål diskuteras osv.

  Det är komplett bananas och ingen småsak.

 39. Pingback: Är det sant? | WTF?

 40. @notsure:
  Du låter som en groda som kokat för länge att granska och kritisera olika politiska förslag/ideer kallas demokrati inte gnäll.

 41. @michael:
  Jovisst. Men det jag pratar om är nyanser.
  Om man läser tidningar, vissa bloggar och framför allt twitter skulle man kunna tro att vi lever i någon sorts kombination av Nazityskland, USA’s söder under slavtiden och Pol Pot’s Kambodja.
  Men det gör vi ju inte. Någon (våra föräldrar och deras föräldrar) har sopat för oss och gett oss ett utgångsläge som är ganska bra.
  Precis som Ninni säger så är det upp till oss att se till att lämna det städat för efterkommande. Det de flesta här inne är enade om är att feminismen i den tappning den är idag går bort och som du ser så är jag aktiv och diskuterar denna politiska fråga här. Jag diskuterar andra frågor på andra ställen och är väldigt politiskt intresserad. Så jag kan hålla det städat.

 42. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Det jag tycker mig se är en ökad narcissism över lag. Jag vet inte om feminismen är en effekt av detta eller om narcissism är en effekt av feminismen.
  När folk kräver mer och mer rättigheter men vill ha färre och färre skyldigheter så blir samhället nog mer totalitärt, särskilt om det är staten som det ropas på för att skydda allas rättigheter, vilket ju är fallet just nu.

  Jag tror dock inte att det kommer gå speciellt mycket längre med feminismen i politiken. Notera att än så länge är det mest floskler från politikerhåll och ganska lite lagstiftning. Jag tror att politikerna har koll på att svenska folket är mellanmjölksfeminister och inte radikala dito så mansskatt är betydligt längre än de vågar gå. Genustrams i skolan möter redan ganska massivt motstånd där det upptäcks. Jag tror att vi kommer fortsätta höra korkade floskler som ”alla människors lika värde”, ”alla skall med” osv men se ganska lite lagstiftning.

  Det som oroar mig betydligt mer är den postmodernistiska cancer som metastatar inom akademien.

 43. @notsure:
  Jag ber om ursäkt om tonen verkade hård grodan syftade på myten om grodan i kastrullen som man sakta höjer temperaturen för och som då inte märker detta utan sitter lugnt kvar tills den dör.

 44. @MK:
  I sammanhanget kan det vara värt att se Dr. Janice Fiamengo on "Rape Culture". Det börjar på franska men är bara strax över en minut, sen övergår det till engelska. Då dyker också hålltider upp till höger, så man kan hoppa framåt om man vill.
  Det är MYCKET talande.
  Sen finns det också, i anslutning till detta, en artikel av killen som filmade eventet: "Old guys" are not welcome at Queens University.
  Nu rör ju både youtube-inslaget och artikeln specifikt Queens University, men det tycks mig vara en mycket bra spegel av samhällsklimatet generellt.

 45. @notsure: Jag tror inte det ena specifikt är en produkt av det andra, mer att de går hand i hand. Det har en gemensam bakomliggande orsak. Min personliga uppfattning (som förmodligen de flesta uppfattar som alltför konspiratorisk) är att det finns verkliga totalitära krafter som driver på samhällsutvecklingen och använder sig av feminism, anti-rasism, övervakning, globalisering osv. för sina egna syften. Jag ser inte feminismen som den verkliga roten till allt ont i samhället, men det är den mest framträdande delen och den som mest direkt berör alla människor.

 46. @notsure:
  På tal om mellanmjölksfeminister förresten, jag tycker en mer korrekt benämning är floskelfeminist, och det finns en specifik tanke bakom det begreppet.

 47. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Mmm, jag har sett det tidigare.

  Jag tycker inte att ditt påstående är konspiratoriskt. Det sker ju helt öppet. Lagförslag som ska förbjuda kritik mot feminism, Fiamengos föreläsningar som saboteras osv. Det är ju väldigt tydligt vad som pågår, förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan gemene människa förstår.

 48. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag tycker att mycket pekar i den riktningen, inte bara på hemmaplan med FRA, media i säng med extremistiska ideologier, politikers handfallenhet, fikonspråk och usa-undfallenhet etc utan även i ett globalt perspektiv.

  Precis som du ser jag feminismen snarare som ett medel för destabilisering av samhället snarare än en rörelse som ”menar väl men kommit vilse”; och det finns en hel del intressanta paraleller med etablerad metodik för detta.

 49. @Roger:
  Det kanske inte är så uppenbart, men det är faktiskt väldigt sällan jag argumenterar utifrån att manligt och kvinnligt. Jag diskuterar så gott som alltid utifrån ett perspektiv om individuellt självbestämmande. Att jag angriper feminismen och ägnar mig åt jämställdhet är mest för att feminismen är den mest framträdande ”fienden” i samhället. Hade feminismen varit en obskyr liten nisch inom politisk filosofi (där den hör hemma) hade jag nog inriktat mig på övervakningssamhället som fiende #1 istället. Vilket egentligen är en fight som ligger mig närmare om hjärtat.

 50. Dolf:
  Samma drivkraft som mig då.

  Ta en koll på detta:

  Det är svårt att förneka likheterna med dagens Sverige. 7 delar.

 51. @Roger:
  Det var en jäkligt intressant snubbe och föreläsning.
  Blev lite förvånad dock över slutet. Jag hade inte direkt väntat mig att han skulle förespråka religion som ett försvar mot subversiv infiltration. Men det ligger mycket i vad han säger även på den punkten. En religiös eller andlig tro verkar ofta sammanhållande och bevarande för samhället och, när den inte blir dogmatiskt intolerant, stärker samhörighet och har en positiv verkan på moral och etik. Så det gör i allra högsta grad ett lands religion(er) till en måltavla för subversiv verksamhet.
  Vilket får en att fundera lite, sverige är väl det mest sekulariserade landet som finns …

 52. @dolf:

  Ja, fast personlig utveckling gör samma sak som religion utan att man behöver underordna sig några texter i någon gammal bok. Ligger mer i linje med individuellt självbestämmande.

  Vi är idag antagligen den mest omogna iterationen av Sverige i dokumenterad historia.

 53. @dolf: ”En religiös eller andlig tro verkar ofta sammanhållande och bevarande för samhället och, när den inte blir dogmatiskt intolerant, stärker samhörighet och har en positiv verkan på moral och etik.”

  Nja, skulle snarast säga att en Teokrati skapar en väldig massa hycklari och dubbelmoral när majoriteten av befolkningen blir påtvingad den styrande minoritetens trosuppfattningar. Mina erfarenheter från arabvärlden har lärt mig att uppskattta sekularisering. Det är snarare mer humanism och mindre av andra -ismer och trosuppfattningar vi behöver i det offentliga livetanser jag. Visst finns det grader mellan total teokrati och ”religiösa influenser” men hur ”tolerant” en religion är bör den ändå vara en privatsak anser jag. Religionsfrihet kan bara uppnås för alla om den även innebär rätten att slippa påtvingas andras religion.

 54. @Roger & @Robin:
  Jag tror ni bägge läser in en del som faktiskt inte fanns i det jag sa. Mitt intryck är att så fort man använder ordet ”religion” så börjar folk argumentera mot islam och kristendom (särskilt av USA-varianten). Men jag använder inte ”religion” i den organisatoriska betydelsen (t.ex. katolska kyrkan), utan mer allmängiltigt som en social kraft. Och, vilket jag måste poängtera, när jag säger ”religion” så begränsar jag mig INTE på något sätt till de abrahamitiska religionerna. Snarare tvärtom. (Jag är personligen mycket mer tilltalad av de österländska religionerna än av de västerländska.)
  Min poängen med religion (som jag också uppfattade var ryssens poäng) är inte liturgin, utan dels att samhällen ofta binds samman socialt genom religion och dels att man överbringar och odlar värderingar. Och med ”binds samman”, menar jag inte att de binds samman med tvång eller genom översteprästernas piskor. Jag tänker mig mer, för att åskådliggöra det bildmässigt, som när man sitter vid elden och berättar sägner, ofta av sedelärande slag. Bara en sådan sak som att fester ju faktiskt brukar vara någon form av religiös begivenhet. Våra två största sociala festtillfällen, jul och midsommar, är ju faktisk religiösa (och inte i den kristna betydelsen) till sitt ursprung.

 55. Nej jag förstod vad du menade.

  Men det finns två vägar att gå för politisk stabilitet, antingen likriktning (dvs religion i någon form, varför inte feminism t.ex.) eller tolerans för olikhet. För det krävs tolerans för kognitiv dissonans vilket kommer från personlig utveckling.

  Mer harmoniska, känslomässigt mogna människor i samhället skulle leda till ett mer harmoniskt, känslomässigt moget samhälle.

 56. @Roger: om vi nu skal tala om religion i dess verkliga betydelse (andlig livsåskådning) och inte som en retorisk etikett att sätta på valfri dogmatisk rörelse, så är väl feminism snarare så långt från religion som man kan komma, och borde väl snarare benämnas anti-religion.

 57. @Roger: Instämmer i sak med dig. Dolf, jag hör inte till den överkänsliga skara som får spel av julfirande eller kyrkoavslutningar. Dock tror jag att den bästa lösningen är en sekulär demokrati. Staten ska helt enkelt inte syssla med att pådyvla människor privatmoral utöver den som garantera alla samma mänskliga fri och rättigheter osv.