Å så heroindöden då …
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke dissar dödliga droger

Dagens nyheter är fan i mig otroligt. I en artikel idag heter det att:

Förra året ökade antalet heroinöverdoser
i Stockholms län kraftigt. Antalet kvinnliga offer har nästan fördubblats för andra året i rad. Det visar nya siffror från Rättsmedicinal
verket som DN tagit del av.

Förra året ökade antalet heroindödsfall kraftigt i Stockholms län. Enligt nya siffror från Rättsmedicinalverket var heroin antingen ensamt ansvarigt, eller bidragande, till 68 dödsfall i Stockholms län under 2014. Allt fler offer är kvinnor. Sedan 2012 har antalet personer under 30 som dött av drogen fördubblats.

Och så lägger man upp den här bilden:
Heroin deaths diagram

Jag undrar nästan om det är ett misstag att de redovisar faktiska antal och inte i procent. Andelen av dödsfallen som är kvinnor har nämligen gått från 11.4 % 2012 till 17.4 % 2013 och 22.1 % 2014. Vilket förstås hade varit ett grovt ohederligt sätt att presentera siffrorna på (även om det är sant), men de är ju redan så ohederliga som det går att bli.

Under 2013 dog 8 kvinnor av heroin, det är visserligen en fördubbling jämfört med året innan, men männen ökade från 31 till 38 dödsfall. Det vill säga, bara ökningen var 7 stycken, nästan lika många som totala antalet kvinnor.

Under 2014 dog 15 kvinnor av heroin, återigen nästan en fördubbling jämfört med året innan, men männen ökade från 38 till 53, vilket är, ta-dam, 15 stycken, alltså ökningen från året innan är lika stor som det totala antalet kvinnor som avled det året.

Hela ämnet är till sin natur väldigt olustigt, och jag vet inte, kanske hänger jag upp mig på petitesser i sammanhanget, men jag tycker att könsfokuset som anlagts i artikeln är rent ut sagt obehagligt.

Och så frågar jag mig, vad är det för jävla döskallar man låter skriva sådana dyngartiklar?

We have the heroin in our timebut we're dancing with the demons in our minds

We have the heroin in our time
but we’re dancing with the demons in our minds

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Å så heroindöden då … — 9 kommentarer

 1. Ja, det är olustigt med sånt här. Jag reagerade även på att man i bilden använder två olika nyanser rosa. Man brukar använda rosa för kvinnor, blått för män. Är det för att man inte lika lätt ska uppleva överrepresentationen av män?

 2. Saknar dock fokuset på jämlikhet mellan könen, kvinnorna är starkt underrepresenterade men kommer med nuvarande utveckling att så småningom bli jämlika även på detta område. Vidare saknas uppgift om övriga moderna köns dödlighet i statistiken.

 3. Jag fick också kväljningar när jag såg den där propagandan. Mad

  There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.

 4. Det var som när SVT rapporterade från oroligheterna på Haiti. Nyheten var att kvinnorna våldtogs i krislägrena, men när så reportaget spelades upp så blev den vinklingen väldigt olustig. reporten frågade vart alla män var varpå kvinnan svarade att medan hon och hennes dotter våldtogs så var hennes man tvungen att se på för att därefter få sin hals avskuren.

  Feminism i ett nötskal

 5. Samma typ av rapportering som i Aktuellt i fredags alltså, som jag skrev om. -”Män dör, …so what? Vi följer med vår tid och rapporterar bara om hur kvinnor drabbas.”

  Så vad har män att vinna på denna typ av ”jämställdhet”? Inte ett skit. Det denna typ av ”jämställd” eller kvinnoistisk rapportering säger är snarare att män är skit.

  Som sagt:
  Hur ska man kunna ta media på allvar när de vinklar information på det här sättet? Var är medkänslan med männen, hur stort är empatigapet mellan män och kvinnor i denna artikel, hur många procent ”oförklarad empatiskillnad” kommer till uttryck i artiklar som denna och i inslaget i Aktuellt i fredags?

  Marijana Dragic är underrättad genom nedanstående mail:

  ”Hej Marijana Dragic,

  Heroinöverdoserna ökar bland kvinnor skriver du i dagens DN, men bara ökningen av heroinöverdoserna bland männen 2014, motsvarar det totala antalet heroinöverdoser bland kvinnor detta år, 15 stycken för bägge könen.

  Hur många procents empatiskillnad mellan män och kvinnor vittnar din och andras liknande kvinnoistiska rapportering om?

  http://genusdebatten.se/a-sa-heroindoden-da/
  http://genusdebatten.se/gastinlagg-brev-till-aktuellt-inslag-om-dodsfall-relaterat-till-drogmissbruk-m-m/

  Hälsar

  /John Nilsson”

 6. @John Nilsson:

  John, med tanke på tiden för svaret, var det nog inget auto-svar, utan ett medvetet sätt att slingra sig ur att svara dig…