Vansinne #14: Copyswede
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har lyssnat på en hel del musik i sina dar

Kulturnyheterna hade sin sista sändning idag, nu gör de uppehåll fram till slutet av juli. Ingen större förlust. Så, jag säger adjöss och godbajs till dem för sommaren genom att uppmärksamma en liten snutt från dagens skörd.

Det är helt off topic med avseende på jämställdhet, men jag tycker det skaver så pass så att det ändå förtjänar att lyftas. Om inte för annat, så bara för att det retar mig något oerhört, vilket enligt min ödmjuka mening är anledning nog. Men inte minst därför att det finns ett klart logiskt fel i det hela som jag anser att man inte kan komma ifrån, och det är väl mer eller mindre symptomatiskt för all svensk politik. Visa mig förnuftig politik och jag skall visa dig en förnuftig politiker (m.a.o. det är omöjligt).

Vi skall nu alltså även betala royaltyuppgifter för att kompensera artister för att vi kopierar musik på mobiltelefoner. Jag upplever detta som djupt ohederligt av flera orsaker.

1. Köper jag en mobiltelefon är det inte för att lyssna på musik utan för att använda den till samtal och sms.

2. Tar man ut en avgift för att människor kopierar musik som de inte redan äger, faller hela saken med piratkopiering. Genom att man tar ut en avgift i förväg (till skillnad mot böter) så har man också godkänt piratkopierandet.

3. Om jag kopierar en gammal vinylskiva som jag äger, eller en CD som jag köpt, så äger jag de facto innehållet på den. Faktum är att jag först och främst köpt musiken, och mediet som används för att lagra denna information. Det räcker med att jag har betalt för School’s Out åtminstone 3 gånger (jag har den både som vinyl och CD och har en gång också haft den som ett köpt färdiginspelat kasettband. På vilken grund skall jag betala ytterligare för denna musik bara för att jag kopierar över den på USB-stickor och/eller mobiltelefoner för att ha med mig när jag till exempel åker bil?

4. Sist men inte minst (ha, får till genusvinkeln ändå), kommer de pengar som betalas ut från denna avgift att gå till mina artister – de enda svenska artister jag lyssnar på i någon utsträckning är Anders F. Rönnblom och Roffe Wikström – eller kommer avgifterna först och främst att användas till att hålla lesbiska rappare under armarna?

Om du köper en av dessa, stöder du då motbjudande och dålig musik som du normalt vägrar lyssna på?

Om du köper en av dessa, stöder du då motbjudande och dålig musik som du normalt vägrar lyssna på?

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Vansinne #14: Copyswede — 14 kommentarer

 1. 4. Sist men inte minst (ha, får till genusvinkeln ändå), kommer de pengar som betalas ut från denna avgift att gå till mina artister – de enda svenska artister jag lyssnar på i någon utsträckning är Anders F. Rönnblom och Roffe Wikström – eller kommer avgifterna först och främst att användas till att hålla lesbiska rappare under armarna?

  Ja, hur vet dom åt vem och hur mycket som ska betalas? Ska alla artister få en del, oavsett om någon lyssnar på dom?

 2. Det är ju alltså ändå 3 du betalar för, eller privatkopiering som det kallas. Det är ju det sjuka, att branschen lyckats få igenom att du ska betala för att du eventuellt kan göra en till kopia av musik du redan köpt…

  2 betalar du inte för eftersom det är olagligt.

 3. Det här är ett kamouflerat första steg mot en mansskatt. Nu behöver man inte gå så långt så att man gör det kriminellt att vara man; det räcker med att män begår de flesta brotten, för att man skall bestämma att alla män i preventivsyfte skall få böta lite grann hela tiden.

  De är ju alla potentiella våldtäktsmän och förbrytare!

  (Inte jag – jag har tillfälligt bytt könsidentitet, som övning. Jag tänker byta varje gång det är dags att betala mansskatten, så kan jag byta tillbaka sedan).

  Det här är ett mycket bättre system än att man skall straffas för saker som man redan gjort! Möjligheterna är mycket större.

 4. Vi betalar redan pengar på varje lagringsmedia till artister pga att man kan spara musik/film på dessa. detta gör vi på dvd rom cd rom hdd flash mm mm så har du en ny fin smart telefon så ligger det en nätt avgift till stim i kostnaden redan.

 5. Andras pengar och EdersÖdmjuke, lite utanför genusdebatt dock intressant.

  Min första reflektion, stort antal musik-artister står för icke liten del av drivandet av vansinnet och, enkelt byte för SVT SR och papper, Svensk-hatet och ”det vi icke tycker om ska väck”.
  Sådan medlöpare kostar pengar och betalas ut av staten i olika former med stöd till verksamheter vilket är grund för, nudå, musik-artister.
  Staten vill minska sina kostnader endast så enkelt, vägen fram blir med sedvanlig legaliserad stöld som grund, är Svensk Marxistisk politisk paradgren och av någon underlig anledning aningslöst apploderad eller föralldel av Liberaler, relativiserad.

 6. Frågan är, vem laddar in musik på sin mobil, när det finns streaming tjänster?

 7. Fugen: jag tror inte CopySwede bryr sig om hur många som faktiskt kopierar musik till sin mobil, jag tror de bryr sig mer om _möjligheten_ att kopiera musik till mobilen.

 8. 1. Köper jag en mobiltelefon är det inte för att lyssna på musik utan för att använda den till samtal och sms.

  Jo, men vi är gammaldags du och jag. Kidsen ser samtal och sms som bara två tjänster bland andra.

  2. Genom att man tar ut en avgift i förväg (till skillnad mot böter) så har man också godkänt piratkopierandet.

  Håller med helt. Antingen accepterar man att det kopieras, eller så tar man inte ut den avgiften.

  3. Om jag kopierar en gammal vinylskiva som jag äger, eller en CD som jag köpt, så äger jag de facto innehållet på den.

  Nja, copyright/upphovsrätt handlar specifikt om rätten att göra kopior, så det spelar ingen roll om du tjänar pengar eller bara gör det för eget bruk. Sedan kan man tycka att det är småsnålt att kräva betalning på nytt. (Om piratpartiet inte blivit HBTQ-partiet skulle jag här ha rekommenderat en röst på dem.)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rent_seeking

  Om jag tar min mp3-fil och omvandlar till Base-64, och skriver ut den, skall de ha avgift för papper också? Det behövs ju bara scanner/kamera och dator för att återskapa musikfilen.

 9. @Buras:

  Lyxzen:

  Det är faktiskt inte kvinnors ansvar att berätta för oss varför det är fel med patriarkatet.

  Nej, det är kvinnors ensamrätt. När man som man sedan tar sitt ansvar och beskriver vad som är fel med patriarkatet bla. destruktiva kvinnlighetsnormer, så uppmanas man att ”sitta tyst på läktaren”. Hur vill de nu riktigt ha det?

  How bout en motkampanj?

  FattaFeminist: Män är inte ensamt ansvariga för könsroller och män är inte kollektivt ansvariga för alla andra män.

  Hur många kvinnor har Lyxzen legat med, nu när vi en gång börjar problematisera patriarkatet?

 10. Off topic off topic:

  Barbarossa talar sig varm för pappamånader och kanske i förlängningen individualiserad föräldraförsäkring, efter att först ha funderat över ungkarlars möjligheter att bli president i USA och andra västländer:

  http://youtu.be/9xpMlj9kF6w

  Lite otippar kanske?

 11. Pingback: 27 juni, en speciell dag? | Genusdebatten