Vad är det för mönster du ser, Jennifer
 Wegerup?
avatar

I en artikel känner Jennifer
 Wegerup igen ett mönster och jag förvånas igen över detta mönster man ser.

Jennifer
 Wegerup skriver:

Mönstret finns ju överallt och exemplen är oändliga.

Vilket mönster är det hon känner igen?

Inget för apoteket, den är ju för män!

Inget för apoteket, den är ju för män!

 • Kan det vara att apoteket tillhandahåller ”massageoljor och vaginakulor, dildo, penisring med vibrator och en klitorisstimulator” medan männens motsvarigheten till dildo och vaginakulor (tex. fleshlight) inte finns där?
 • Kan det vara att läkemedel som kan hjälpa vid svårigheter att utföra samlag är subvensionerade för kvinnor (tex. livial) men inte för män (tex viagra)?
 • Kan det vara att kvinnor över en viss ålder regelbundet kallas för så väl cellprov som mammografi, medan männens motsvarighet, prostatacancer, inte hanteras med regelbundna undersökningar i förebyggande syfte?
 • Kan det vara att kvinnor inte anses ha förmåga att starta företag på samma villkor som män och därför kan få särskilda bidrag?
 • Kan det vara att kvinnor inte anses kapabla att organisera sig på samma villkor som män utan statlig hjälp och vi därför diskriminerar män i lag?
 • Kan det vara att makteliten i vårt land fortsätter att använda den missvisande termen ”mäns våld mot kvinnor” och satt av över en miljard kronor  ”för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer” och utesluter då ”kvinnors våld mot män”, trots forskning visar att en bättre term är det könsneutrala partnervåld så att även manliga offer i heterosexuella relationer kan få hjälp?
 • Kan det vara att kriterierna för depression är satta med kvinnan som norm, vilket medför att män i behov av hjälp inte fångas upp av vården i samma utsträckning som kvinnor?
  ”She[Hirshbein (2006)] demonstrates that the initial linking of certain symptoms to depression was done on a mainly female population. Thus, diagnostic criteria were adapted to women more than to men, and they continue to include more women.” [källa]

Jennifer Wegerup skriver:

Tre timmar mindre hemhjälp i veckan, enligt den senaste nationella alzheimerstudien. Kvinnorna förväntas i högre utsträckning klara sig själva med hushållsbestyr.

Av allt att döma syftar ”den senaste nationella alzheimerstudien” på A longitudinal study of risk factors for community-based home help services in Alzheimer’s disease: the influence of cholinesterase inhibitor therapy. (Det finns flera olika rapporter om denna långtidsstudie, som hanterar olika områden. Denna hanterar  frågan om hjälpbehov.)

Det stämmer väl att kvinnor erhåller färre antal timmar från hemhjälpen, men om Jennifer
 Wegerup överhuvudtaget läst rapporten, så glömde hon ta av glasögonen innan. Från rapporten:

The social services system might also be less responsive to the needs of female caregivers for formal help because it is assumed that they can manage by themselves, particularly regarding IADL**. Alternatively, women might be less accepting of services that help with household chores in their homes (min markering och min emfas)

 

A limitation of this study was that the amount of informal care, if any, was not investigated.

Då jag relativt nyligen varit nära anhörig, ett par som efter ett långt och innehållsrikt liv tillsammans samtidigt drabbades av senil demens, så har jag ett anekdotiskt bevis att bjuda på. Medan far tyckte det var helt okej att få hjälp av främlingar, gav mor oss anhöriga omfattande huvudbry. Hon vägrade acceptera att hon på ålderns höst behövde hjälp med sitt hem och de uppgifter hon som hemmafru alltid fixat galant. Så medan far, nöjd och glad, fick sitt hjälpbehov tillgodosett av hemhjälpen, så gick vi anhöriga på knä för att ge mor den hjälp hon totalvägrade låta främlingar utföra.

Finns det något i rapporten som talar för att mitt anekdotiska bevis är av värde?

At baseline, 139 (16%) of the patients received HHS, with a mean ± SD of 5.7 ± 5.0 hours per week. Men received a greater number of hours per week (7.6 ± 5.9) than women (5.2 ± 4.6, P = 0.041). No sex-based differences in age, cognitive or functional impairment, or number of medications at the start of ChEI** therapy were observed among the HHS** users. After 3 years, 31% of the remaining 286 patients living at home used a mean of 8.7 ± 6.6 hours of home help per week, with no sex-based difference. (mina markeringar och min emfas)

Hur kan det vara att skillnaden mellan könen försvinner med tid? Låt oss återgå till mor och far. Efterhand mors demens utvecklades och blev mer omfattande försvann även hennes förmåga till stolthet över sitt uppdrag som husfru och hon blev mer villig att acceptera hjälpen som erbjöds.
(Far och mor är inte mina föräldrar. Jag har haft förmånen att få växa upp med dubbletter på den fronten.)

 

 

** IADL (The Instrumental Activities of Daily Living): ability to use a telephone, shopping, food preparation, housekeeping, ability to do laundry, mode of transportation, responsibility for own medications, and ability to handle finances.

ChEl: Den medicinering var effekter undersöks i långtidsstudien

HHS: community-based home help services

Kommentarer

Vad är det för mönster du ser, Jennifer
 Wegerup? — 49 kommentarer

 1. Pingback: Vad är det för mönster du ser, Jennifer
 Wegerup? | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

 2. Jennifer
 Wegerup, jag ser också ett mönster. Mönstret att när kolumnister ska hänvisa till någon rapport för att styrka sitt påstående har de i princip aldrig en riktig källhänvisning. De gör det omöjligt för läsaren att gå till källan och undersöka om kolumnisten i fråga uppfattat den rätt. Man får stå oemotsagd. Förutom att det är vetenskapligt oärligt är källhänvisning något alla grundskoleelever lär sig. Hur kan det komma sig att det ska vara så svårt för vuxna ”journalister”?

  Jag ser även en tydlig tendens att när man ändå spårat upp källan ifråga visar det sig att kolumnisten ofta ägnat sig åt russinplockning i rapporten. Tagit fasta på det som stärker hennes förutbestämda tes och ignorerat resten. Oärligt är bara förnamnet.

 3. @Anders:

  Det är ett högst irriterande mönster jag väl känner igen. Gissa om jag svor innan jag hittade rätt rapport bland den uppsjö som hanterar denna långtidsstudie (som handlar om läkemedels effekt på alzheimer)

 4. @Anders:
  Tack för ”russinplockningen”. Jag har länge vurmat för ”godisplocka” istället för enelska ”cherry picking”, men ”russsinplocka” var ju ännu bättre. Har härmed införlivats i mitt terminologiska vokabulär.

 5. @ Alla

  Notera att jag gjorde ett litet tillägg i slutet. Kände jag ville ha med en liten bit till från rapporten.

  @Mariel:

  Vet ej. Det ingår inte i svensk service för äldre oavsett kön. Det handlade om Holland.

 6. Det mönster som går igen överallt är att modern feminism verkar göra folk totalt oförmögna att läsa och begripa vetenskapliga texter. Så snart en feministisk analys sker så innehåller den i regel raka motsatsen till vad data säger om urvalet.

  När 9 kvinnor och 1 man är gynnade i data så säger dagens feminister vanligen att det visar vi lever i ett mansdominerat samhälle. När Universitet har 60% kvinnor klagar feminister över att det inte är lika många kvinnor som män som läser Datasäkerhetsinriktning på Datavetenskap C, den enda kurs som de hittade med ”data” som styrker teorin.

 7. En orsak att män får mer hjälp kan ju bero på vilken generation vi nu pratar om. 20-30-talisterna. I de generationerna var arbetsuppgifterna mer uppdelade. Man kan nog tänka att männen har mindre förmåga överhuvudtaget att sköta hemmet. Har man jämfört med vårdtagare utan demens? Ser man en skillnad mellan olika generationer?

  Jag är övertygad om att för kommande generationer är det mer jämnt med stödbehovet.

 8. @Anders:

  Åldern var ganska spridd, men medelåldern vid start var 74 år (taget ur minnet, så hugg inte den exakta siffra i stenen) så..

  Och visst har du en poäng. För den generationens kvinnor så var hemarbetet deras uppgift och därmed kan rutinen för uppdragen hjälpa att behovet blir förskjutet.

 9. Det är ju kul det där med sexhjälp. Sex-köp är ju olagligt i Sverige, så hur skulle det funka om vårdanställda skulle ge sexhjälp? Räknas det inte som köp då eftersom det betalas via skattesedeln eller blir då per automatisk alla skattebetalare brottslingar eftersom de ”köpt” sexuella tjänster åt en annan, eller är det vårdnastagaren som blir skyldig eller …?

 10. Grymt klarsynt inlägg i debatten, Ninni. Feminister letar osynliga fenomen över allt. Skulle dom inte inte några, ja då får männen skulden för det också.

  Det jag kommer med här är OT dock. Varför kallas denna alg för ”Gubbslem”? Kan nån förklara, för jag hittar inte någon. Någon vetenskaplig förklaring typ tvivlar jag mkt starkt på,

  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varmare-klimat-ger-mer-gubbslem

 11. @Jonna, ex-feminist:

  Tack, Jonna!
  Det är konstigt att de har så svårt att visa upp sina strukturer och männens privilegier, när jag har lätt att visa de strukturer jag ser och de fördelar man har som kvinna. Det borde ju vara oändligt mycket lättare för dom som har haft 100 år på sig, har en egen vetenskapsgren och fullkomligt vräker skattemedel kring sigSmile

  Varför kallas denna alg för ”Gubbslem”? Det är artens namn, den heter så. Gubbslem.

 12. @Dolf: ja och jag førstår inte varfør nån alls ska behøva få sexhjælp som en del i ældrevården… bara jag som tycker det e før mycket begært??

 13. @Ninni:
  Vi kvinnor tillhör det priviligerade könet enligt Lagen. Det borde va värre diskriminering tycker jag. För Lagen ska följas. Annars bryter man mot den och kan bestraffas. Jag tror inte de finns en enda Lag som diskriminerar kvinnor till fördel för män. Rätta mig gärna om jag har fel. Och DET är orättvisa. Ska vi ha RIKTIG JÄMSTÄLLDHET så har feminismen spelat ut sin roll för länge sen.

 14. @Mariel:

  Håller helt med dig. Däremot är jag motståndare till att sexköp är kriminaliserat och jag misstänker att debatten i Holland handlar om sexköp inte som en arbetsuppgift inom sjukvård.

 15. Om sexköp ska vara kriminellt ska de lixom gälla för båda parterna, det är ju en ömsesidig FRIVILLIG överenskommelser mellan två vuxna individer. Och det ska tillämpas lika för båda könen. Antingen kriminellt för både sexförsäljning och -köp. Eller ännu hellre: låt människor få välja själva!

 16. @Jonna, ex-feminist:

  Eller ännu hellre: låt människor få välja själva!

  Japp. Ju mer vi fyller Sveriges rikes lag med, ju högre blir samhällskostnaden för att upprätthålla polis och rättsväsendet. Jag anser vi har viktigare saker att använda våra statsfinanser till än att jaga folk som idkar samtyckessex för pengar. Varför folk har sex med varandra, har inte storebror staten, eller vi andra, med att göra. Svårare än så är det inte.

 17. @Ninni:

  ”Ju mer vi fyller Sveriges rikes lag med, ju högre blir samhällskostnaden för att upprätthålla polis och rättsväsendet. Jag anser vi har viktigare saker att använda våra statsfinanser till än att jaga folk som idkar samtyckessex för pengar.”

  Absolut! Speciellt när polisen går på knäna (lr i väggen som de står i artikeln):

  http://www.dn.se/ekonomi/psykisk-ohalsa-bland-poliser/

 18. @Jonna, ex-feminist:
  Jo det måste vara jobbigt för dem som måste lösa 11 brott per år och polis. I och för sig är då 17% av dem att ta fast snattare, 20% fortkörningsböter och 23% haffa knarkare men de återstående 4 brotten måste va jättejobbiga att lösa.

 19. Om man vill göra en könsfråga av sexsälj kan man läsa lite här. Denna artikel rapporterar att pojkar säljer sex oftare än tjejer. Vad säger feministerna om detta faktum?

  ”Det är vanligare att 19-åriga svenska pojkar har sålt sex än att jämnåriga flickor har gjort det. Det visar samstämmiga enkätundersökningar i Sverige, Norden och Baltikum. Men manlig prostitution är ett dolt problem som varken polis eller socialtjänst arbetar med.”

  Jag bara undrar. Någon som har ett vettigt svar?

 20. Jonna skrev:
  ”Det jag kommer med här är OT dock. Varför kallas denna alg för ”Gubbslem”? Kan nån förklara, för jag hittar inte någon. Någon vetenskaplig förklaring typ tvivlar jag mkt starkt på,”
  Alger kallas för Gubbslem för dom påminner faktiskt om Gubbslemmen här på siten; arroganta, fyrkantiga, sexistiska, rasistiska, kränkta vita medelålders sk män. Kort sagt äckliga: såna man ska akta sej mycket noga för. När du försvarar dom här rasisterna och deras omfattande privelegier gör att du bör anses som en man. Jag tror du är en man, Jonna lr så är du en SD kvinna och dubbel rasist.
  Med feministiska hälsningar
  GirlPower – Power to the women destroy men’s power

 21. @GirlPower

  Ingen här har någonsin uttryckt sig så nedvärderande, sexistiskt och arrogant om någon annan människa som du just gjorde i din kommentar!

  Hur fan tänker du?

 22. @JD;
  Jag tänker rätvisa mellan könen. Du tänker rättvisa enbart för männen. Där har du skillnaden gubbslusk

 23. GirlPower
  Vad sägs om att träffas på riktigt och prata öga mot öga?
  Skulle du vara lika otrevlig då?

 24. JD
  Hotar du mig ditt jävla svin också? Ska polisanmäla hotet isf. Tagit en skärmdump av ditt svinaktiga hot. Bara då du vet. Så möts vi i rätten. Och du jag menar allvar det är inte på skoj. Hotar du andra kvinnor också? Kanske fler trådar för polisen att dra upp?

 25. Var finns de riktiga männen öht? Ja inte bland författarna och kommentarerna på denna siten iaf.

 26. @GirlPower

  Är du verkligen så extremt korkad att du tar det som ett hot så är det nog bäst att du polisanmäler det!
  Det jag vill understryka är att det är väldigt lätt för dig att som anonym förolämpa och bete dig otrevligt mot andra på nätet men att du knappast skulle bete dig så i ett verkligt samtal utanför internet!
  Faktum är att skulle du bete dig så i det verkliga livet så skulle du ganska snart bli omhändertagen för psykiatrisk vård eftersom ditt sätt att uttrycka dig inte är något som en normal människa gör!
  Ditt sätt är otrevligt och ovärdigt och jag skulle gärna vilja prata med dig om det i verkligheten eftersom du inte tar ansvar för ditt uppförande på nätet!
  Har du helt missat debatten om näthat och hur man ska bete sig på internet?

  Skulle du bete dig lika otrevligt i verkligheten?

 27. @GirlPower:

  @GirlPower:
  Skriv genast ut din skärmdump och rama in den. Spring till farbro blå om du så önskar. Ber du dom så kommer de förklara för dig vad som är och inte är ett hot.

  @GirlPower:
  Jag tänker rätvisa mellan könen
  Bra, det gör vi med. Jag antar att du kan ställa dig bakom oss i tex frågan om omskärelse av pojkar då? Att du håller med oss om att omskärelse av barn ska vara förbjudet enligt svensk lag för båda kön, inte bara flickor så som det är idag?

  @GirlPower:

  deras omfattande privelegier

  Vilka är dessa omfattande privilegier som följer med könet man?
  Det ska alltså inte vara privilegier som kommer av yrke, för dessa alla yrken är öppna för kvinnor, så det är bara att göra de bortprioriteringar av privatlivet som krävs för att nå en maktposition. Ge mig fem konkreta exempel, vilka privilegier har låt säga en manlig sopåkare?

  @GirlPower:
  Var finns de riktiga männen öht? Ja inte bland författarna och kommentarerna på denna siten iaf.

  Vad menar du med ”riktiga männen”? Måste män vara på ett visst sätt för att räknas som ”riktiga”?
  Vilket sätt är det? Att ”ta skit och tiga” att vara riddare som prioriterar och värnar över kvinnor, på bekostnad av sitt eget liv om så behövs?
  Eller vad är det för egenskaper som du anser behövs för att en man ska vara ”riktig”?

 28. Oj man kan nästan tro att GirlPower är en vit kränkt man som röstar på SD eftersom media har lärt mig att endast dom kan näthata.

 29. Har ni öht något intellektuellt att svara med annat än kvinnohatiska kommentarer eller att kasta skit på (svenska) kvinnor? Era svar fullkomligt dryper av sådant nämligen.

 30. Ninni lilla gubben du är rädd för att jag är på väg nu till farbro blå ser jag.

  Som olaga hot räknas också förtäckta hot. Enligt dom två åklagare jag känner och har talat med.

  Ska ta med dig som medhjälpare. DET kan du skriva upp. Inramningen kommer du se i domstolen och jag får ett tryne bakom det kvinnonamn du gömmer dig bakom. Vi ses i rätten lilla gubben.

 31. Och jag vill ha ett ansikte på det fega kräket JD. Jag tänker skaffa. det. Jag avlsutar mina skriverier här. Vi kommer mötas i tingsrätten i stället, DET kan du rama in NINNI! Man hotar inte andra på detta fega sätter nämligen.

 32. @JD:
  Jag tro intie. Jag sitter på säkra källor från två åklagare.

 33. @GirlPower:

  ”Som olaga hot räknas också förtäckta hot. Enligt dom två åklagare jag känner och har talat med.”

  Har dina åklagarkompisar hört talas om jäv, mened och tjänstefel nån gång?

 34. Det låter som att Lena Lillie är i farten igen?
  Vissa lever för att trolla… Andra föredrar en seriös diskussion.

 35. @GirlPower:

  Det är din rättighet som medborgare i landet att använda dig av rättsväsendet om du anser dig vara utsatt för brott.

  Huruvida ditt tal om ”möta i rätten” ev. väcker känslor hos mig, eller vad du tror eller inte tror om min könsidentitet är båda irrelevant för Genusdebatten. Här diskuterar vi sakfrågor

  Jag har ställt två sakfrågor till dig. Jag upprepar dessa och du diskuterar fortsättningsvis i sak eller letar upp en annanstans att tillbringa din tid på.

  Fråga 1:
  Bra, det gör vi med. Jag antar att du kan ställa dig bakom oss i tex frågan om omskärelse av pojkar då? Att du håller med oss om att omskärelse av barn ska vara förbjudet enligt svensk lag för båda kön, inte bara flickor så som det är idag?

  Fråga 2:

  Påstående:
  Vår lag diskriminerar män på flertalet punkter, medan kvinnor inte är formellt diskriminerade i Sverige. Det anser vi är fel. Vi vill ha en neutral lag, där alla oavsett kön, sexualitet, etnicitet osv. har samma juridiska skydd.

  Fråga:
  Är du för en neutral lag?

 36. Men snälla nån, hon anser inte att hon har utsatts för något hot utan det är självklart lika uppenbart för henne som för alla andra att ifrågasättandet om hon skulle bete sig lika illa i verkligheten som anonymt på nätet är en relevant fråga och ett försök att få henne att reflektera över sitt dåliga uppförande på nätet.
  Det är väl bara att blocka otrevliga personer på en gång eftersom man kan anta att de som kan skriva här även vet hur man beter sig mot andra människor.

 37. @JD:

  Men snälla nån, hon anser inte att hon har utsatts för något hot

  Vad hon upplever, kan jag inte känna eller bedöma. Däremot har jag klargjort vad jag anser om riktigheten i hennes upplevelse med följande ord: ”Ber du dom [polisen] så kommer de förklara för dig vad som är och inte är ett hot.”

  Dvs. jag delar inte hennes bedömning att din kommentar är ett hot och det skulle inte heller polisen göra. Liksom dig så tror jag inte på att hon egentligen anser så själv. Min bedömning är att hon försöker tysta oss med diverse tekniker. Kanske inser hon nu att detta inte kommer lyckats och besvarar mina frågor i föregående kommentar. Annars blir hon blockad ska du se, för här debatterar vi. Rose Heart

 38. Hej Polisen. Jag vill anmäla ett hot!
  – Ok, vad bestod hotet av?
  Någon ville träffa mig Signaturen menar jag irl.
  – Eh jaha. Var de du som ”hotades”
  Ja.. NEJ! Det var en anonym signatur på nätet!
  – Ehh?
  Ja det var ett sånt däringa förtäckt hot!
  -Jaha. Varför tror du det?
  Därför att jag… Signaturen menar jag… betedde sig otrevligt mot andra människor.
  – Ehh Det känns lite vagt …
  Men förh ditt Svin och din slemhög! Jag ska anmäla dig för …. Ja.. förtäckt könsmaktsordningstrakasserirr!!!

 39. Efter att ha ”ögnad” genom olika inlägg ser jag att atmosfären tillfrisknad avsevärd här på ”Genusdebatten”.
  Dock ser man den ”GilsPower” mentaliteten än starkt överallt för att kalla det som ”feminismens” sjuklighet” som yttrar sig i former att hata män och använda vokabulär därefter (gubbskrut-Grabbslem).
  Tiden är långtifrån oproblematisk om vänster skulle få makt i nästa val så ökar ju mans hat igen.
  Det tycks vara så att det enda garantin mot ”sjukligt” är att låta en borgerlig regerin ha makten så länge ”GirlPower” yttrar sig så stark och hånande mot män. Synd om männen vilka inte insett det utan skulle vara villiga att förlåta ”galenskaperna”. ”Galenskaperna” kommer från vänster håll hela tiden.

 40. Pingback: Män är solklart privilegierade i vårt samhälle – eller? | Genusdebatten