SVT:s Strid om muslimers mänsklighet
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke föredrar Frid framför Strid

Jag har egentligen ingen lust att skriva om det här, men det kommer att nöta på mitt samvete om jag inte gör det, så … suck.

Det är väl ingen som har missat ”Mohammedaner Är Inte Människor”-gate. Hädanefter benämnt MÄIM (med viss avsiktlig alludering till engelska ”maim”).

Kl. 16:11 lördagen 25 november gick Martin Strid upp på scenen och saboterade med en (metaforisk) självmordssprängning i bästa islamiststil sverigedemokraternas landsmöte. Igår, söndag, fick medierna helt förutsägbart varma spontanorgasmer med denna förtida julklapp.

Jag kommer att lägga in en video i slutet, det är SVT forum med början just när Strid går upp på scenen 14:11 och fram till SVT Forums slut 17:15. Men den håller fortfarande på att ladda upp när jag pubbar.

Jag tänker varken försvara eller analysera Strids uttalande. Det var så urbota korkat att han förtjänar den spikkänga i arslet som han otvivelaktigt fick. Det var till och med så korkat att jag personligen börjar undra om han var avsiktligt planterad där av motståndarna just för att sabotera för SD. Jag har skrivit till SD Borlänge och frågat hur länge Strid har varit medlem, hur länge han har varit funktionär i deras styrelse (han var borttagen från deras sida igår, men när jag kollade google cache så hade de sidan från 22 november, där han stod med) och vad de vet om hans tidigare politiska liv. Jag räknar inte med något svar och, hur som helst, jag tänker varken spinna vidare på några konspirationsteorier om infiltration eller kommentera själva uttalandet, däremot uppståndelsen omkring det.

Ett återkommande tema i kritiken har varit att ingen reagerade, att ingen gick upp och replikerade och att ingen tog avstånd från uttalandet.

Jag tycker inte att det är särskilt konstigt. Så här tänker jag mig det hela:

Martin Strid är uppe på podiet i 1 minut och 20 sekunder. Han börjar tala om en skala med 100 % människa och human i ana änden, men det blir inte på något vis kontroversiellt förrän efter 20 sekunder när han i andra änden av skalan säger ”mohammedan”. Det återstår då ca 55–60 sekunder till dess att han kliver ner från scenen.

De som sett bilder från händelsen måste ha noterat att det är ganska glest i salen. Jag vet inte hur många människor det är som faktiskt är där, men min spontana bedömning är att det är högst 100 personer som sitter och ”lyssnar”. Det är säkerligen inte heller som aktivt följer vad talarna säger. Mattias Karlsson har ju t.ex. uttalat i sina avståndstaganden att han var i salen, men inte följde vad som sades från scenen.

Jag är ganska säker på att det hela blev lite som en granatchock för publiken. Först small det, sen undrade man ”vad fan sa han egentligen, hörde jag rätt?”, sen ”sade han bara fel?”, sen ”missförstod jag?”, sen ”kommer det någon slags retorisk vändning som förklarar detta eller gör det begripligt?”. Sen ställde man nog dessa frågor lite tyst till grannen, som förmodligen sade något i stil med: ”Fan, jag vet inte, jag tyckte också att det lät jävligt underligt, men det kan han väl inte ha sagt.” Och så var det lite fram och tillbaka: ”Jo, jag tror det.” ”Men för helvete, det kan inte vara sant, är du säker?” ”Det hela går ut på SVTForum, kan du inte ta och kolla på surfplattan?”

När det väl har sjunkit in och folk fattat att en självmordsbombare just torpederat deras landsmöte är liket redan redo att lämna scenen. Och vad fan skulle de ha gjort? Sprungit upp på scenen i bästa AFA-manér och slitit ned honom med våld? Det hade om möjligt sett ännu snyggare ut på löpsedlarna: SD: VÅLDETS PARTI, LYNCHAR SINA EGNA!

Isklumpen som spred sin iskyla i maggropen konkurrerade förmodligen med illamåendet när lunchen gjotfr uppror mot den ihåliga känslan av att befinna sig i fritt fall. Vad göra? Gå upp på scenen och hålla ett brandtal? Tja, det hade kanske inte varit helt fel om någon hade gjort det. Men tänk om man missförstått och … då kanske man istället skapar en skandal istället för hanterar en.

Alla som stått på scen i andra sammanhang, som musiker, skådespelare eller annat, vet att flubbar på scen förbigår man normalt och låtsas som det regnar. Det man inte gör är att dra publikens uppmärksamhet till dem, inte ens om det var uppenbart för alla och en var. Det är bara att gå vidare som om inget hade hänt så är det snart glömt. Fast det gäller inte i politiska sammanhang. Men det är dock en ganska naturlig reaktion.

Chockerad tystnad.

Så, häftig kritik riktas nu mot SD, för att ingen reagerade. Jo, men visst. Jag noterade dock en annan sak som ingen heller gjorde: applåderade. Jag hörde inte ett enda handklapp. Däremot någon som lite avlägset skrattade, men det framgär inte ens med säkerhet om det är relaterat till vadvStrider säger precis när han skall gå av scenen eller om det handlar om något helt annat, eller för den delan om han skulle skratta med eller åt strid, eller om det är ett självmedvetet generat skratt av det mer nervösa slaget.

Jag vill påminna om att Romson sommaren 2014 i inledningsminuterna på sitt över halvtimmeslånga Almedalstal stod på scenen och sa:

 För de flesta av oss, de allra flesta av oss här, vi är inte vita, heterosexuella, medelålders män. Vi är människor, och det betyder att vi har lika värde, men vi är olika på alla möjliga sätt.

Ingen protesterade, tvärtom hörs applåder och glada tillrop. Det slutade inte där, hon talade en hel del om hur man sätter ”de lata männen framför kvinnor och barn” (applåder) och hon talar om att ifrågasätta den svenske mannens rätt att äta kött. Jag hörde INTE EN ENDA JÄVEL som ifrågasatte eller gjorde något åt detta haveri under hennes tal. Bara applåder och glada tillrop. Det kom kritik efteråt (och även hon polisanmäldes, vilket dock justitiekansler Skarshed valde att lämna utan åtgärd), men det kom ingen officiell kritik från partiet, tvärtom försvarade man henne och talade om hur hon utsattes för hat.

Vänsterpartiet hade på sin kongress (eller vad de nu kallar det) i A-Motioner-2016 med motion A154 om ”SD:s över huvudtagliga [sic!] tillstånd att ställa upp i demokra­tiska val!”, jag återger slutdelen med yrkandet:

Yrkande:
att låta starta en utredning att SD förhindras att delta i valen och därmed förhindra att dess propaganda sprids i våra parlament runt landet
att partiets riksdagsledamöter driver frågan i parlamentet
att om svårigheter uppstår på grund av vår yttrandefrihet, ges riksdagsledamöterna mandat
att diskutera och förhandla med övriga 6 partier i riksdagen hur det kan förhandlas fram ett avtal som ändå försvårar SD:s existens i parlamentet. Det är ju trots allt emot en konvention Sverige undertecknat
Martin Andersson, Majorna

Jag hörde inte ett enda jävla ord om det i medierna. Ingen skrek om Vänsterpartiets brist på demokrati. Motionen avslogs, men mig veterligen höjdes inga röster om att motionsställaren Martin Andersson skulle uteslutas eller tvingas lämna partiet.

Jag vill minnas att Fi ville skicka män på omskolningsläger, men ids inte leta upp det nu. Och det lär finnas fler saker av liknande karaktär hos de övriga partierna.

Det är inte bara sverigedemokrater som inte reagerar, det gör inte SVT heller. Om man kollar på SVT Forum nu på SVT play kommer att lägga in det senare i slutet på inlägget så ligger det ett avståndstagande från SVT pålagt som rullar över skärmen när Strid talar. Men det är uppenbart tillagt i efterhand eftersom det börjar rulla redan innan han sagt något kontroversiellt.

16:25 SVT-studion (Love Benigh från SVT med SD:s Dick Erixon som bisittare) kommer kort in, inte ett ord om MÄIM. Att Dick Erixon inte tar upp det förstår jag. Men SVT:s representant? Hade jag varit SVT-reporter hade jag garanterat frågat om detta.

16:30 Återigen ”voice-over” under ungefär 5 minuter från SVT-studion med Dick Erixon, inte ett ord om MÄIM.

Man återger sedan några minuter live av introduktionen och början på ett panelsamtalet.

16:40 Man går över till studion, inte ett ord om MÄIM, man börjar visa intervjuer från tidigare på dagen.

17:05 SVT:s politiske reporter Pontus Mattson summerar och kommenterar dagen. Inte ett ord om MÄIM.

17:15 SVT Forum slutar. Inte ett ord har sagts om MÄIM som inträffade lite över en timme tidigare.

18:00 Rapport. Åkessons tal tas upp. Inte ett ord om MÄIM.

19:30 Rapport. Inte ett ord om MÄIM, trots att man har med inslag om public service-debatten under vilket MÄIM-gate inträffade.

23:40 Rapport. Inte ett ord om MÄIM.

01:00 Rapport. Inte ett ord om MÄIM.

02:00 Rapport. Inte ett ord om MÄIM.

03:00 Rapport. Inte ett ord om MÄIM.

04:00 Rapport. Inte ett ord om MÄIM.

05:00 Rapport. Inte ett ord om MÄIM.

08:40 Rapport. Inte ett ord om MÄIM.

08:45 SVT Forum inleds. För första gången nämner SVT MÄIM. Helt kort och sakligt.

12:00 Rapport. För första gången tas MÄIM upp i reguljära nyheterna. Detta är alltså den tioende Rapport-sändningen nästan 20 timmar efter att haveriet inträffade.

Det framgår från rapporteringarna på söndagen att Strid då hade lämnat landsdagarna. Partiet har inlett uteslutningsärende. På Söndag kväll meddelades att Strid på egen hand beslutat lämna partiet.

Jag ser inte att det finns något att kritisera partiet för i detta fall. En av de saker som jag verkligen stör mig på när det gäller sverigedemokraterna är att de rent allmänt drivna av medierna ägnar sig åt nästintill stalinistiska utrensningar där folk slängs ut pga bagateller som råkar se illa ut i medier, men när det kommer till kritan är bagateller. Jag har dock inget att invända mot att de inleder uteslutningsärende mot Strid. Det bör finnas gränser för hur korkad man tillåts vara i partiet.

Men om man nu vill kritisera SD för bristande handlingsinitiativ, vad fan ska man då säga om SVT?

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

SVT:s Strid om muslimers mänsklighet — 51 kommentarer

 1. Man undrar ibland hur svensk politik skulle sett ut idag utan SD.
  Antagligen hade Moderaterna varit längst ut på högerkanten som de brukade.
  Centern ett starkt landsbygdsparti?
  Säga vad man vill om SD.
  Rört upp gyttja i ankdammen har de iallafall gjort.
  Eftersom SD främst tagit röster från höger så skulle nog alliansen suttit i orubbat bo sen 2006.
  Antagligen hade invandringspolitiken sett annorlunda ut.
  Det hade varit lättare att komma överens utan SD.
  SD har på sätt och vis motverkat sig själva.
  Vem kunde tro att alla de andra partierna en vacker dag skulle slå sig samman för att motverka en inbillad fascism.
  Som de sen fick ge avkall på när mottagandet gick överstyr.
  Det var lugnare förr när insändare var tvungna att passera tidningarnas nålsöga.
  Nätet har ställt till det och gjort det svårt att föra långsiktig politik.
  Istället blir det lappkast mellan ickefrågor som poppar upp som ogräs…..
  Fan vet!
  Det kanske var bättre förr…!

 2. @Egon:
  Det är möjligt att du har rätt. Men samtidigt är det lite som att säga ”saker och ting hade varit bättre om du inte funnits, kan du inte gå och ta livet av dig?”
  Man kan inte hålla emot någon att den är konsekvent och jobbar för det den säger sig jobba för.

 3. Jag gissar att han bara sa fel. Troligen menade han ”humanist” istället för ”human” och sen trasslade han in sig. Han har tydlig finlandssvensk dialekt, så kanske är svenska inte hans förstaspråk? Det går att göra ganska tokiga misstag när man är stressad och och pratar ett annat språk, även om man har pratat det länge.

 4. @Dolf
  Nja..
  Det är väl att hårddra det lite…..
  Verkligheten får vi leva med,sant.
  Jag bara filofiserade lite….
  Man kan ju faktiskt undra om Rheinfeldt inte skulle kört
  en hårdare linje om inte SD hade hotat hans väljarunderlag?
  Kanske hade genustramset inte fått fotfäste lika lätt?
  Det känns som om våra nordiska grannar inte var lika snabba att annamma
  allt nytt.
  Vår proggressivitet har väl mer blivit en black om foten?

 5. Hej.

  Jag tycker han uttryckte sig klumpigt och korkat.

  Jag emotser nu samma granskning och uppmärksamhet från regimtrogna media angående vad som faktiskt predikas i moskéer i Sverige.

  Jag håller inte andan.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. @Egon:

  ”Eftersom SD främst tagit röster från höger så skulle nog alliansen suttit i orubbat bo sen 2006.
  Antagligen hade invandringspolitiken sett annorlunda ut.”

  Ja, det hade inte blivit någon inbromsning 2015.

  Alliansen var helt fanatiskt inriktad på massimmigration från när den grundades och Fredrik R var hela vägen närmast besatt av att maximera invandringen.

  Utan SD hade Alliansen och Reinfeldt troligen suttit kvar efter 2014 och då hade Sverige befunnit sig i öppet sönderfall nu. Men eftersom de förlorade, fick vi några år till.

 7. @Rikard
  Klumpigt och korkat …..
  I sak har han rätt.
  Vi kan inte ha så stora skillnader inom ett och samma land.
  Det leder ofelbart till en delning.
  Kan vi ha en demokratisk stat och Sharia samtidigt?
  Tyvärr!
  Det har aldrig fungerat någonstans annars…..

 8. Det närmsta jag minns mig ha varit med om personligen är väl när Sinead O’connor i SNL (direktsänt) sjöng en lång, tråkig, jävla låt (helt a capella, vill jag minnas), slutade, fick applåd, skrek ”Fight the real enemy!” och rev sönder en bild av Påven (Mysgubben och pedofilkramaren Johannes Paulus).

  Jag hajade till lite grann och frågade de andra i rummet ”såg ni också det där?”

 9. @Egon:

  ”Vi kan inte ha så stora skillnader inom ett och samma land.
  Det leder ofelbart till en delning.”

  Om vi har tur! Men det är nog mer sannolikt att svenskarna på sikt drivs ut. Eller får leva sina dagar som en hunsad minoritet i ett MENA land.

 10. @Utlandssvensk.
  Reinfeld var nog mycket påverkad av större stater som Tyskland och USA.
  Sverige har alltid varit ”för litet” vi har inte haft en tillräckligt stor marknad på hemmaplan.
  Därför har vi levt gott på vår exportindustri.
  Reinfeldt hade någon konstig syn på att tjänstesamhället skulle växa explosionsartat.
  Det hände tyvärr aldrig.
  Svensken är van att byta däck på bilen och klippa gräsmattan….själv.

 11. @Utlandssvensk.
  Ja.
  Där är vi överens.
  Varför bröts det forna Yoguslavien samman?
  Kan det berott på religiösa faktorer.

 12. @Kristian
  Shinead kommer jag ihåg!
  Fast det gällde abortfrågan i republiken Irland.
  Katoliker gillar inte preventivmedel,precis……

 13. @utlandssvensk:
  Jag hör då ingen finlandssvensk dialekt. Han låter som en typisk dalabo/norrlänning tycker jag. Sen sa han ju inte bara ”human”, utan ”människa” också, vid ådminstone två tillfällen på ett sätt där han ställer det i motsats till ”muhammedan”.
  Hade det bara rört sig om en felsägning hade det verkligen varit tragiskt. Men det går ju inte att bortförklara det här debaclet genom att stapla felsägningar på hög.

 14. @Egon:
  Helt ok. Och jag säger inte heller emot dig i sak. Det är ju fullt möjligt att saker faktiskt hade varit bättre om SD inte funnits. Men det är också fullt möjligt att de hade varit ännu värre. Det lär vi aldrig få veta. Men oavsett vilket, så kan vi varken hålla en hypotetisk alternativ verklighet mot dem eller för dem.

 15. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Jag hör då ingen finlandssvensk dialekt. Han låter som en typisk dalabo/norrlänning tycker jag.”

  Jag lyssnade igen och du har nog rätt.

  ”Men det går ju inte att bortförklara det här debaclet genom att stapla felsägningar på hög.”

  Det förefaller extremt konstigt att någon på allvar skulle hävda att muslimer inte är människor. Jag tror att det var en felsägning som sen spårade ur. Fast visst är allt möjligt.

 16. @Kristian:
  Ha ha, så det var i direktsänd TV hon gjorde det. Jag har aldrig sett det, men kommer ihåg uppståndelsen. Där kan man väl ganska lugnt tala om en backlash.
  Lite som hon som höll upp Trumpens avhuggna huvud i ett program och fick foten efter det. (Hon var för övrigt med i Skavlan för ett par veckor sedan. Då tog, under stort jubel från publiken, tillbaka sin ursäkt. Fy fan vilket rövhål, säger jag, och då menar jag inte Trumpen.)

 17. @utlandssvensk:
  Jag tror han var korkat omedveten om vad han sa. Man kan tänka en sak och tycka att det verkar helt vettigt (och det kan till och med vara det) men det gäller sen också att lägga fram det på ett sätt som är mottagligt. Börjar man sitt inlägg med att ställa muslimer mot människor … tja, det enda han kunde ha gjort värre hade väl varit om han hade jämfört muslimer med grisar.

 18. Karln har ju faktiskt rätt i sak.
  Islam är inte kompatibelt med demokrati.
  Jag har inte hittat motsägande bevis.
  Kan nån annan så skulle det vara intressant!
  Våra politiker har cementerat något som ”vi” säger är vår ”värdegrund”.
  Den betyder att vi skall vara snälla och betala pengar till alla som inte är svenskar.
  Syriansk Herre med tre fruar får miljonlägenhet i Nacka
  Jag har jobbat med två musselmaner.
  Yahid gjorde ingenting om man inte tvingade honom.
  Omar vägrade att göra någonting alls…..
  Han kom från ”en fin familj i Saudi”
  Eller hur?
  Då hade han väl vart i Oxford eller Cambridge.
  Araber är jordens gissel.
  De har aldrig lyckats konstruera någonting.
  En sak är de bra på.
  Att förtrycka andra och utnyttja andra till fullo…
  Det är det som de är mest kända för.

 19. Vänsterfolk i Sverige i samarbete med miljömuppar ger de ”ensamkommande” amnesti.
  Amnesti får man för begångna brott.
  De får amnesti för att de ljög.
  De ljög.
  Fler än jag som tycker det är sjukt?
  Ingen verkar bry sig om kostnaden för dessa.
  Siffror redovisas aldrig.
  Näe Svenne!
  Gå och jobba tills du är 75 annars får du en mini pension
  Framtiden ser allt än ljus ut……

 20. Dagens DN.
  Förstasidan.
  ”Ensamkommande kritiska till det nya lagförslaget”
  Och bild på Fatemeh Khavari……….
  Är det konstigt att man ger upp och bara står och hänger läpp i ett hörn?
  Sverige har nu kapitulerat ovillkorligt för de ”ensamkommande” erövrarna.
  Vad säger de då?
  De vill ha mer……
  Hur tänker de?
  Fatehme?
  Framtida politiker inom socialdemokratin?
  En ny Måna….?

 21. Tycker för min del att åtminstone någon i SD, ja varför inte från partistyrelsens sida, i stället borde ägna sig åt att kraftigt ta avstånd från statsfeminismen och de public service som stödjer denna djupt odemokratiska politik. Med stora negativa konsekvenser för förhållandet mellan män och kvinnor.
  Inget parti, som ej förordar en könspolitik som omfattar båda könen, är enligt min mening värd min röst. Upp till bevis SD! Ni har ofta beskyllts för rasism. Stödjer ni könsrasism eller ej?

 22. @Egon:
  Jo, hon har nog sin framtid utstakad för sig i den politiska eliten, fast inte nödvändigtvis bland sossarna. Kan tänka mig att hon går till Mp, V eller Fi också.

 23. @Jock Rockman:
  Det var annars något jag hade hoppats på att Ebba Bush-Thor skulle göra. Jag tror det hade placerat dem på rätt sida av 4%-strecket. Men hon missade chansen.

 24. @ Dolf
  Nja …..
  Jag tror sossarna ger henne ett bud hon inte kan motstå.
  Integrationsminister efter valet?
  Alice Bah och Fatemeh….
  Vicket radarpar! Smile

 25. Hahahaha!

  Det där är vad jag kallar hjärnsläpp på scen. Perfekt liknelse till Åsa Romsons ”alla är inte vita vi andra är människor”

  Å andra sidan tänkjer jag vara djävulens advokat och påpeka att hans uttalande förmodligen inte började så korkat som det låter. Problemet är i användningen av ordet ”Människa” Givetvis är alla människor fullt ut människor. Det normala i den här situationen är att man beskriver olika stadier av hur civiliserat en människas beteende är i förhållande till andra människor. Byter man ut ”människa” mot ”civiliserad” i Martin Stridhs uttalande så blir det korrekt då Mohammedan definieras som personer som efterliknar Mohammed

  Givtevis blir det mindre civiliserat att bete sig som en politiker och militär 600 e.kr.Däremot blir det inte mindre människa att göra det såklart men det var givetvis inte vad Stridh menade heller men där kommer vi ju till den nya ”språkteorin” att man skall gå på sin egen uppfattning av vad folk säger och inte bry sig om vad de menar så jag avslutar med den här:

  ”What a language with its gender system means is what people use it to mean. It is an evil principle to think that we can tell other people what they mean by what they say, because of some theory we have that makes it mean something in particular to us, even when they obviously mean something else. Nevertheless, there is now a common principle, in feminism and elsewhere (especially flourishing in literary criticism), that meaning is only in the response of the interpreter, not in the mind of the speaker, even if the speaker is to be sued or charged with a crime for the interpreter having the response that they do.”

  http://www.friesian.com/language.htm

  För övrigt märker jag en oroande trend i debatten om den här sortens uttalanden som kan summeras allt fler människor med åsikten ”det är okej att ha hårdare regler för vad man får säga för det drabbar bara de skyldiga/trollen/hatarna”. Jag skulle vilja fråga de människorna under vilka omständigheter de ändrar åsikt och erkänner att de hade fal och nej det drabbar inte bara troll. VEM skall bannas pga ”Hate speech” för att de skall erkänna de hade fel?

  I helgen bannades New York Times från sitt Twitterkonto pga ”hate speech violations” och bevisar därmed att ingen går säker. Om gigantiska tidningar som New York Times kan bannas från sociala medier av systemen som skall förhindra ”hate speech” så kan vem som helst råka ut för samma sak.

 26. @Erik:
  Enligt Strid själv: "Fick hjärnsläpp".
  Han säger bland annat ”Det blev helt fel, i stället för islamist blev det muslim och i stället för humanist blev det människa. Jag fick något slags hjärnsläpp”
  Jag köper inte riktigt det där. han ”sade fel” i båda ändarna av skalan, och sedan dessutom gjorde det två gånger.
  humanist och människa är två olika saker, precis som muslim (eller muhammedan) inte är samma sak som islamist.
  ”Det blev helt fel, i stället för islamist blev det muslim och i stället för humanist blev det människa.”
  Han säger alltså att vad han ville säga var att ”I den ena änden av den skalan är man hundra procent fullt ut humanist. I den andra änden är man hundra procent islamist.”
  Det hade väl funkat.
  ”Alla muslimer finns nånstans på den skalan. Är man IS då är man ganska nära 100% mohammedan. Om man är ex-muslim har man kommit ganska långt mot att bli fullt ut människa.”
  vs.
  ”Alla muslimer finns nånstans på den skalan. Är man IS då är man ganska nära 100% islamist. Om man är ex-muslim har man kommit ganska långt mot att bli fullt ut humanist.”
  Jag fick lära mig redan i mellanstadiet att ”det heter inte mohammedan, det heter muslim”. Jag har aldrig hört att mohammedan (eller muhammedan) skulle ha någon annan betydelse än muslim. Inte heller ger någon ordbok jag hittar stöd för att det skulle finnas någon betydelseskillnad mellan mohammedam och muslim. Mohammedan är bara mer informellt, ungefär som när man säger ”tjej” istället ”flicka”.

 27. @Erik: Mycket intressant. Får nog säga att till och med den lägre nivån Poole diskuterar – tag bort det som är lagstridigt – kommer att kräva nästan lika mycket jobb.

  Kanske är det så att man inte kan få allt gratis, att det inte går att driva dessa medier genom annonsintäkter. Åtminstone inte för en bred publik.

  Ja, jag tror Twitter blir vänster och gab blir höger.

  Vet inte var jag läste det, men våra ”neutrala” medier (tidningar) är väl en nyhet under 1900-talet? Innan dess hade man en väldigt tydlig (och ärlig) vinkling. Och lägre annonsintäkter.

 28. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Särskilt SD men även andra borde hyfsa sitt användande av ordet ”muslim”, om inte av annat än självbevarelsedrift.

  Kolla varje gång:
  * Går det att säga ”islamist” istället? Stämmer det syntaktiskt? Kan personen anses vara just islamist?
  * Om ja, säg då ”islamist” och var beredd på att förklara varför det är korrekt uttryckt.
  * Om nej, stryk hela meningen och håll käften. (Sjuklövern kommer att fortsätta göra bort sig, ni behöver inte göra det själva.)

  Vi är nog många som med oro ser på hur islam och inte bara islamism ”tar för sig” allt mer inom olika områden, men den debatten kräver mer fingertoppskänsla än vad vissa har. Tror inte någon proffspolitiker klarar det. (Bali och Pekgul kan ha en chans.)

 29. Hakelius har klok kommentar:
  https://www.fokus.se/2017/11/en-meningslos-strid/
  ”Det finns en paradox här: den mediala klassen undrar hur så många svenskar kan vilja rösta på något så extremt. Men de svenskar de talar om, tycker själva att de gjort precis tvärtom. De har till slut avböjt att följa med när deras gamla partier seglat iväg i tangentens riktning, bort från den verklighet de känner igen. Det är den känslan, inte en pyrande nazism, som Sverigedemokraterna förmått växla in i väljarstöd.”

 30. @Kristian:
  Det handlar inte specifikt om ”muslimer” utan att man överhuvudtaget bör vara försiktig med kategoriska beteckningar och generaliseringar. Det spelar ingen roll om man talar om ”muslimer” eller ”män”, ”kvinnor”, ”högerextrema”, ”republikaner”, ”svenskar”, ”afghaner” eller ens ”feminister”, det finns till och med i den sista gruppen några udda undantag som inte verkar vara helt hjärndöda.

 31. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Sant. Jag gissar att du läst Fokus intervju med Judith Butler om litteraturlistor?
  https://kvartal.se/kommentar/judith-butler-i-kvartal-om-genuskonflikten-i-lund

  Butler är bra mycket mer sansad än de som åkallar henne som en blandning av frälsare och führer. Yttrandefrihet går först, man kan inte nå bra resultat med dåliga metoder. Önskar att våra politiker och journalister förstod hälften av vad hon uttrycker.

  Camille Paglia är alltid värd att lyssna på. Hon och Christina Hoff Sommers är väl exempel på feminister som vägrat försvinna in i pseudointellektualismens töcken.

  Sedan kan jag nämna Nina Hartley, men då tror väl folk jag trollar.

 32. @Kristian:
  Jag läste inte hela Fokus-intervjun, bara det som jag kände var relevant för stunden. Det var ju gôtt att hon dissade Lunds litterturpolicy, annars har jag ingen uppfattning om henne. Jag har aldrig dykt ner i några av hennes alster eller stiftat bekantskap med henne mer än att jag vet att hon är en klart lysande stjärna på genus-himlen.
  Har för mig att jag såg en intervju med Paglia för några år sedan där jag faktiskt blev smått imponerad av henne. Hoff Sommers har jag givetvis inte missat. Jag undrar om hon ens kvalar som feminist egentligen. Verkar med som en etikett hon håller fast vid av gammal vana.

 33. ”I helgen bannades New York Times från sitt Twitterkonto”

  Detta har inget att göra med hårdare regler som slår fel, utan en öppen attack på vänstern från nazistvännerna på Twitter. Twitters grundare följer våldtäktsmän och nazister och Twitter attackerar nazisters fiender men låter nazister hållas.

  Men då Twitter grundats av vita libertarianska män är det inte konstigt. Libertarianer är nazister absolut bästa vänner och allierade.

 34. Milo trakasserade en specifik person en gång för mycket och ansågs inte längre som en tillgång för högern enligt Twitter.

 35. SD-stollen uttryckte sig givetvis helt förkastligt, inte mkt att diskutera där.

  Men jag undrar hur mkt människa random hög islamistisk ledare i MÖ tycker att vi icke-muslimer är? Vore kul med en jämförelse i ordval, och om det skulle kritiseras lika mkt som SD-stollens uttalanden? Jag har ju mina aningar….

 36. @Kristian:
  Undrar om det är för att vi står högt i kurs, eller om de inte vill beblanda sig med de ”orena hundarna”…..?

 37. @Frogfish: Du har rätt, det senare, förstås! Motsvarar ”tjänsteingången” på sin tid. Hur mycket av jobbet är det som görs av utlänningar i dessa länder?

 38. SDs Strids reflektion angående människa har tydligen anammats av FiSs G.Schyman och står att läsa om i dagens, 2/12 -17, inlägg hos Fria-Tider.

  Spännande fåse-nu vad som kommer att speglas.

 39. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Visst och FriaTider; http://www.friatider.se/gudrun-schyman-dags-f-r-m-n-att-bli-m-nniskor.

  Historik.
  Har vid två tidigare tillfällen, hos annan, i våras refererat med adress till Fria-T och likvärdiga Av-P angående min reflektion.
  Adress-angivelsen medförde att jag refuserades vilket i sin tur medförde att jag fick avslutat 2 bloggar.
  På något vis och icke minst för självbevarelsen får en gräns för ordväxling begrundas.

 40. @Frogfish:

  ”Men jag undrar hur mkt människa random hög islamistisk ledare i MÖ tycker att vi icke-muslimer är? Vore kul med en jämförelse i ordval, och om det skulle kritiseras lika mkt som SD-stollens uttalanden? Jag har ju mina aningar….”

  Det stannar inte ens där. Vi kan sträcka det längre och undra hur mkt människa random hög islamistledare i MÖ anser att andra muslimer av fel sort är.

  Exempel 1: Somalia, Mogadishu 2017. En av de dödligaste terrorattackerna någonsin, runt 300 döda
  http://www.bbc.com/news/world-africa-41621660

  Exempel 2: Egypten, Moské i Bir al-Abd 2017 OCKSÅ en av de dödligaste terrorattackerna någonsin runt 300 dödade
  https://www.cbsnews.com/news/survivors-recall-deadly-mosque-attack-egypt/

  Så bara i år har islamister begått två av de värsta terrordåden någonsin där de dödat hundratals muslimer i två av världens mest muslimska länder. Frågan som bör ställas är inte om hur mkt människa de anser vi är. Frågan är hur mkt människa de anser andra muslimer är.

 41. @DanTor:
  Såna problem finns inte här. Jag har ju själv länkat till Nordfront och en del radikalfeministiska sajter. Räcker bra om du undviker att vara alltför entusiastisk när du gör det.

 42. @Erik:

  Frågan är hur mkt människa de anser andra muslimer är.

  Hierarkin är väl
  * De egna, ”rätt sorts muslimer”: 100
  * Kristna och ateister: 0
  * Andra muslimer: -100
  * Judar: -1000

 43. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jaha-ja påde-viset och ok och påtal om ”entusiastisk” och tydligt det blir ej, i etern, reflektioner angående spektakel ”människa” synd och förmodligen faller stugna ordväxlare av anledning att saken är tämligen svår att relativisera, jorå och har åsikt att relativiserandet är slags komisk underhållning och komiken är påträngande, uppenbart.

  Sverige går mot en spännande upplösning och igen, se-till att din avkomma har en klokt avvägd utbildning en lättpackad, resväska.