SVT byter kön på flygplan
avatar

Dolfs arga logo

Eders Ödmjuke är hetero men gillar plan med stake i

Stön!

Vid det här laget borde jag ju ha insett att det inte finns några djup utom räckhåll för det svenska vansinnet. Men de lyckas ändå överraska mig gång på gång. Som Einstein säkert hade sagt om han fortfarande varit vid liv: ”Det finns bara två saker som är oändliga, universum och det svenska genusvansinnet. Och jag har mina tvivel beträffande det förstnämnda.”

Det här gör mig ärligt förbannad, det är så jävla groteskt att jag inte ens tänker kommentera saken. Jag vägrar sänka mig så lågt. Men låt det vara känt att jag härmed officiellt tillkännager att det är varje förnuftig medborgares plikt att säga upp sin tv-licens:

Det röda flygplanet Jett, som är en pojke i originalet ”Super wings”, har blivit en flicka i den svenskdubbade versionen ”Mästerflygarna”. Och den blå lastbilen Ted i originalet ”Trucktown” har blivit en Linn i den svenska versionen ”Full fart i verksta”.

– Vi hade inte köpt in serien Mästerflygarna om vi inte hade fått ändra kön på karaktärerna, berättar Pontus Torpvret för Medierna.

pojkflygplan-eller-flickflygplan

SVT måste alltså ha tillstånd från upphovsmännen för att få köna om en karaktär i ett program. När Pontus och hans kollegor från Barnkanalen är på olika tv-mässor och produktionsbolag runt om i världen, och frågar om de får köna om karaktärerna i ett program som de funderar på att köpa in, möts de ibland av kommentarer som ”löjeväckande”. Det händer också att de får nej från upphovsmännen.

– Det har hänt att vi tyckt att det varit så avgörande att det inte varit värt att köpa serien annars, säger Pontus Torpvret.

Pojkplan med stake!

Ett litet flickplan (SK60) jagas av fyra Pojkplan med stake! (SAAB 35 Draken, 37 Viggen, 29 Tunnan och 39 Gripen, saknas (tyvärr) 32 Lansen)

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

SVT byter kön på flygplan — 20 kommentarer

 1. Hej.

  Här ser vi ett angeläget projekt för den nya myndigheten:

  Att omedelbart upprätta en rutin för omkodning till korrekt värdegrund avseende mediala produkter. Initialt endast statliga mediekanaler, men på sikt samtliga dylika.

  Dock kommer predikningar, kursmaterial och annat av samma karaktär att befrias från denna ordning om det utgör material hemmahörande i rasifierade separatistiska och normbrytande grupper.

  Ett generöst program för ekonomisk ersättning, komplett med vackra armband och dekaler för bil och ytterdörr skall igångsättas för medborgare som på eget frivilligt initiativ inkommer med mediala produkter för värdegrundskorrigering.

  Kom ihåg, kamrat: att låta en kamrat bryta mot värdegrunden, är att överge en kamrat vars moraliska kompass fastnat på ’Inte okej’. Låt inte en kamrat lida; erbjud hjälp och rapportera – det är vår solidariska plikt.

  Från myndigheten för ’Jämställdhet, Välvilja och Likriktning Tillsammans’; ’JäVLikT’.

  Kamratliga hälsningar,
  Mustafa Mond

 2. För hen som tänkt säga upp tv- licens kan jag rekommendera att spela bohem med förkärlek till ”tillbaka till naturen” rörelsen. Då har de svårt att värja sig och du får åtskilliga hundralappar i årerbäring..

 3. har nu bytt namn på min båt i ren protest, Elizabeth III har nu blivit JIMMIE BOYMale

 4. När de kommer på att blått var en sval kvinnlig färg förr i tiden medan rött var förknippat med manligt så kanske genusfolket blir förvirrade. De brittiska soldaterna bar rött. Ett sätt att visa att man är så överlägsen sina fiender att man struntar i kamouflering. Den röde Baronen har vi också hört talas om. Starka färger har traditionellt varit för den med status som vågar synas.

 5. @Rikard:
  Det var en som kommenterade inlägget på Facebook med att nästa giv är att man ska omköna Bibeln.
  Det bleve onekligen intressant. Jesus blir flicka och den nya treenigheten bli Modern, Dottern och den ohelige demonen. Jungfru Maria blir sköka och Josef är svendom när dottern Jesus föds. Det ger upphov till en hel del nya spännande omtolkningar av bibeln. T.ex. hur prinsen som hittar Mimmi i vassen blir avrättad för pedofili, och berättelsen om den förlorade dottern osv.

 6. @Jerry:
  Jag misstänker att rött tidigare sågs som en maskulin och krigisk färg för att den associerar till blod. Kanske därför som Mars, krigsguden, är kopplad till Mars, den röda planeten.
  Medan blå då nog allmänt setts som färgen hos det svalkande havet jämfört med det heta blodet.

 7. Påpekar att i orginaltexten så säger reportern att kön inte spelar någon roll då ett plan kan vara han,hon eller det.

  Detta är naturligtvis fel. Planen, bilarna, fartygen i sådana här barnprogram är antropomorfiserade så könet spelar ofta en högst relevant roll angående handlingen.

 8. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Hej.

  Pfft, Abrahamitiskt tolkningsföreträde. Loke klarade av inte bara ’drag’ ihop med Tor, utan också ’cross-species/dressing’.

  Fast det förstås, då kanske man kan knåpa ihop en historia om hur Lotta erbjuder sin man och sina söner till en rasande pöbel med kvinnor, innan de flyr ut i öknen. Kan man dessutom koppla det till sexturism till Gambia så är det verkligen normbrytande och revolutionärt.

  Där finns ju potential, Johannas uppenbarelsebok exempelvis, eller Höga Visan (som väl borde bli Låga Slagdängan?).

  Törs man hoppas på att man könar om karaktärer från andra religioner också? Sveriges näst största och snabbast växande har ju flera kandidater…

  Om jag verkar lite sarkastisk så är det för att jag finner upptåget att byta kön på fiktiva eller verkliga karaktärer urbota dumt, och inte så litet kontraproduktivt. Där finns gott om möjligheter att använda historiska förlagor och skapa egna berättelser som säger det man vill istället för att kapa andras – fast syftet är ju likriktning och avlägsnande av alternativ.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 9. @Fredrik:
  Absolut. Och dessutom, något som jag vet som översättare, att köna om figurer kan skapa konsekvensproblem i framtiden om man gör flera filmer eller skapar en tv-serie eller något sådant med figurerna, för rätt som det är så har man en handling där det helt enkelt inte funkar med att man ändrat kön. Risken är kanske inte särskilt stor när det gäller saker som bilar och flygplan, men den finns ändå. Och när det gäller andra sagofigurer som människor och djur kan det definitivt skapa problem i senare led även om det råkar funka för närvarande.

 10. @Rikard:
  Jag anser, ärligt talat, inte att det är ”urbota dumt”, snarare perverst på en närmast kriminell nivå. Det må var tillåtet rent juridiskt att göra sånt, men i min värld har de absolut korsat gränsen för vad som är moraliskt försvarbart.

 11. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Hej.

  Menar inte att min sarkastiska ton skall misstolkas – perverst på kriminell nivå är väl träffande.

  Kan det vara ungefär en sådan här tankegång som ligger bakom beslut att ändra på karaktärisering?:
  Tidigare har diverse historiska och fiktiva personer när de porträtterats i olika former av media fått så kallad ’race-lift’ (tänk John Wayne som Djingis Khan), varför detta skall ses som A) en sorts återbetalning, samt B) legitimerat.

  (När jag skriver kontraproduktivt så menar jag att minsta barn som ser något sådant därigenom medvetandegörs om att kön skall spela roll för vem som gör vad i en saga, vilket väl måste sägas vara diametralt mot de flesta feministers syfte? Om det sociala könets attribut inte skall vara låsta till biologi, utan rollerna skall kunna tolkas fritt, så kan man samtidigt inte ’göra en grej’ av det utan att befästa samma roller man bekämpar.)

  Å andra sidan, om det enda sättet att effektivt bekämpa den sortens könande och stereotypisering man är ute efter att bekämpa är att låta bli att göra det, så är det svårt att få lön och bidrag eftersom man inte kan visa vad man gjort för att förtjäna pengarna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 12. Det här kallas ”RETCON” och är väldigt impopulärt bland de flesta förutom chefer i kostymer och låtsasvetenskapliga akademiker som gör karriär på ren retorik med saker som bara låter bra men som de har ingenting att backa upp med. Det enda som händer är att man minskar varumärkets egna värde.

  Det kanske mest kända exemplet är George Lucas som ”Retconnade” delar av sina Stjärnornas Kring filmer i form av en så kallad ”Special edition” och sedan när filmerna kom i HD vägrade Lucasfilm att släppa orginalen och låta folk själva bestämma vilken version de tyckte de gillade var bäst.

  Som ni ser ovan respekterades inte George Lucas/Lucasfilms önskemål. Istället gick en grupp högkompetenta fans samman och återställde filmerna till originalskick. Denna version kallas ”DESPECIALICED” version. De inte bara plockade bort material som hade lagts till ”special edition”. De återställde, även färger, kontraster och ljusnivåer som också hade ändrats i de ”officella” releaserna av oklara orsaker. Exempelvis om man köper vanliga Blue Ray så går färpaletten extremt mycket mer åt rött jämfört med den version som släpptes på video efter biopremiären.

  Som konsekvens av detta blev ”Despecialiced version” den bästa versionen av Stjärnornas Krig Original-trilogin som existerar i världen och den enda version som är i närheten av originalen som släpptes 1977-1983. Kom ihåg att rent formellt är den här versionen en olaglig piratkopia. Samtidigt vägrar dock filmbolaget att göra en laglig kopia av versionen tillgänglig. Sista gången de lät folk köpa originalet var som en bonus i DVD-releasen 2006 (Bonus?? Många köpte den här enbart för att få GOUT-versionen och ville inte ens ha special edition).

  DESPEC-gruppen har ingen perfekt lösning men de räknar sin ”Despecialised” som en del av produkten och ser ett köp av orgiginalfilmerna som en ”licens” som ger rätten att gratis ladda ner och se Despecialised version. Vill bolagen ändra i originalmaterialet så visst men de skall vara medvetna om att då kan hemmasnickrade versioner bli de riktiga originalen också.

 13. @Erik:
  Det är ju minst sagt underligt att de har ett sånt color-cast i den nyare blueray-versionen. Det får en ju att börja undra vad fan de sysslat med. Var inte mycket av ändringarna sådana som var menade att förbättra den rent tekniska kvalitén? Då ska man för sjutton inte lägga till colorcasts.
  Sen finns väl mer eller mindre lyckade retcons. Stålmannen har väl genomgått flera stycken. Lyckade retcons brukar väl vara sådana som ger en bättre och mer solid bakgrundshistoria till figurerna. När man börjar ändra på grundläggande attribut på dem är man definitivt ute på hal is. Vem fan vill se en kvinnlig svart och lesbisk James Bond?

 14. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Det är ju minst sagt underligt att de har ett sånt color-cast i den nyare blueray-versionen. Det får en ju att börja undra vad fan de sysslat med.”

  Överslaget av röd/magenta i Blu-Ray släppet av StarWars är en av de överlägset mest kända och påtagliga problemen med den officiella versionen av filmerna. Den är inte bara underlig, den är fullkomligt obegriplig och ställd sida vid sida med en version av filmen som saknar färgfiltret blir den enligt mig helt omöjlig att försvara även om det finns vissa som försöker.
  http://boards.theforce.net/threads/star-wars-se-color-timing-issues.50033583/page-2

  Det är dock långtifrån det enda påtagliga problemet. Det finns ännu värre exempel. Vissa Blu-Ray versioner har till och med raderat delar av John Williams prisbelönta soundtrack. Minst en version av den officiella Blu-Ray releasen saknar helt London Symphony Orchestras inledning av attacken på Dödsstjärnan. När X-Wingarna dyker hörs på den versionen ingenting förutom motorernas vinande, massiv besvikelse! Det är inte en ändring av soundtracket, man har helt raderat den delen av soundtracket.

  De säljer alltså en film som tog grand slam på Oscarsgalan 1977 (7 academy awards för en film som de flesta inte ens trodde på) och raderar delar av de saker som filmen vann priser för och raderar skådespelare och produktionsfolk som var delaktiga i att göra filmen till en av de största framgångarna i filmhistorien.

  Inte nog med det, när Stjärnornas Krig valdes ut av USA:s Kongressbibliotek som en av de 25 viktigaste filmerna någonsin att bevara så vägrade filmbolaget att skicka originalet. De skickade istället specialversionen från 1997 vilket innebar att biblioteket inte kunde godkänna filmen. Dess regler säger tydligt att filmen skall bevaras i ursprungligt skick. Petr ”Harmy” Harmacek som varit drivande i skapandet av ”despecialized version” har kallat hanteringen av Stjärnornas Krig för ”kulturell vandalisering”

  Argumenten lyder som följer: Den nyare versionen blev inte en ofattbar framgång på bio 1977, den nyara versionen vann heller inte 7 Academy Awards på Oscarsgalan 1977. Det är orginalet som är av historiskt värde, inte de nyare versionerna.

 15. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Var inte mycket av ändringarna sådana som var menade att förbättra den rent tekniska kvalitén? Då ska man för sjutton inte lägga till colorcasts.”

  Det var vad man påstod ja, men med tiden har jag blivit allergisk mot att lita på den sortens påståenden när verkligheten inte styrker dem. Den sorgliga sanningen om StarWars är att det inte är sant. Ändringarna kanske ursprungligen hade det syftet men så snart de fick möjligheten att mixtra började de göra helt andra sorters ändringar som snarare handlade enbart om pengar och image. Man ville bland annat göra filmen ”tidsenlig” och det betydde dels mer dataeffekter och dels mer ”barn/familjevänlig” dvs prutthumor och mindre våldsamheter.

  Alla ändringar 1/2
  Alla ändringar 2/2

  Exempelvis så tog man chansen och censurerade actionsekvenser i smyg. Mest uppenbart den när huvudpersonerna hamnar i strid med svartklädda imperiesoldater i fångblocket på Dödsstjärnan (se ovan länk, del 2/2 (1,35 och framåt). I den inledande sekvensen så fördröjer man klippen nån sekund så att de filmrutor där soldaterna träffas som fanns på 1977-versionen helt aldrig visas i nyare versionen. Detta har givetvis absolut ingenting att göra med tekniska förbättringar. Det handlar främst om ändrade åsikter om vad som är lämpligt att visa för barn.

  Samma sak gällande ”Han Solo shot first”. I senare versioner av filmen ändrades sekvensen i baren så att det såg ut som om Greedo sköt först. Detta innebar en ändring av hur Han Solo framställdes i filmen. 1977 var anti-hjältar som inte sköt i självförsvar helt normalt i filmer som de med Charles Bronson. 1997 när de nya versionerna presenteades började man dock skruva på sig. George Lucas själv sade i en intervju att han ville göra det tydligare för små barn att Han Solo inte hade något val. När filmerna kom på DVD 2004 så hade scenen dock ändrats IGEN, nu skjuter bägge samtidigt och digital redigering användes för att få Han Solos huvud att ”rycka till”. Resultatet är uselt, det ser inte bra ut alls. (2,29)

  Vidare så lade man till flera scener med nutida ”humor” som verkar helt malplacerade i en film från 70-talet som hade betydligt mognare inställning till humor än den sorts ”Jar Jar Binks” trams som fansen hatade även med prequel-filmerna.

 16. Såg denna serie med min dotter och tänkte att det var kul att det är lite kvinnliga karaktärer med drag i. Ser inte riktigt vad som är fel med det. Jag antar att ni tycker det förstör det konstnärliga uttrycket som skaparna avsåg era kulturfjollor.