Stackars Fridah Jönsson
avatar

Ska vi tycka synd om Fridah Jönsson på Metro, som blir tystad av ”kvinnohatare”? Vilka är då dessa hatare, tydligen de som tycker något annat. Inte ens de fem år hon har lagt på arbetet har övertygat världen om att hon har rätt. Stackars…

Vad Fridah Jönsson inte varit lika flink till är att lyssna på motargumenten, eller dra några slutsatser av det även hon bör kunna se i samhället. Jag menar, hur är det med pojkars och flickors betyg i skolan? Vilket kön dominerar högskolevärlden idag? Vem litar man på i våldskonflikter i hemmet? Jag har själv fått ta hand om en man som slagits av sin kvinna. Han kan inte ens försvara sig utan att riskera att dömas för det. Hennes våld är riskfritt. En våldstendens som feministerna håller under armarna genom att utmåla kvinnor som hjälplösa offer för omständigheter. Hade Fridah lyssnat hade hon insett att världen är mer nyanserad än feminismens svartvita (mest svarta) bild.

Fridah Jönsson ifrågasätter också varför flickor ska behöva ”ta för sig lite mer” om de vill ha något. För att det är vad pojkarna också måste göra. Flickor och kvinnor för tillräckligt serverat på silverfat. Ironiskt nog så blir de lite mer hjälplösa för varje gång någon ska hjälpa dem med något de inte efterfrågat.

För vi måste ta med flickornas önskan i beräkningen. Långt ifrån alla flickor önskar att de vore lika framfusiga som pojkarna. Och det är inte ett schysst beteende att ens med bästa välvilja tvinga in människor i centrum som inte önskar vara där, barn eller vuxna är likgiltigt. Det viktiga är inte att ”flickor tar för sig”, utan att möjligheten finns om de vill. Rätten att välja innebär också att ett nej måste respekteras. Var och en måste få utveckla sin särart. Om det innebär att könen blir mer lika eller olika är enligt min mening ganska oviktigt. Bara gränsen går att korsa för den som vill.

Jämför med sexualiteten. Att vi respekterar olika läggningar betyder inte alla måste bekänna sig som bisexuella. Det handlar om en respekt för avvikare, och så måste det fungera på andra områden också. Tex hur man förhåller sig till sin könsroll.

Feminismen är seglivad, men den kommer att förlora. På samma grund som eugeniken och rasbiologin har förlorat. Frågan är hur mycket stryk samhället kommer ta på vägen? Och frågan är om pendeln kommer att slå tillbaka i andra änden, eller om vi kan stanna på mitten denna gång?

Så Fridah. Det är ingen som hatar dig. Men det är folk som säger emot dig, det är vårt ansvar i ett demokratiskt samhälle. Och som du själv slår fast så blir vi allt fler. Det finns ingen seger för feminismen. Men det finns en väg till jämställdhet.

Jag vill att pojkar och flickor ges lika förutsättningar och bemöts för sina personer, som de är. Jag vill att alla regelverk görs könsneutrala och att all skyddslagstiftning baserat på köns rivs upp. Män och kvinnor måste få samma skyddsvärde. Och det är en självklarhet att det ska råda lika lön för lika arbete. (Personligen anser jag att individuell lön är ett otyg.) Kan vi enas om det så är vi ett bra steg på väg. För det var väll det du menade med ”rättvisa”?

Teo

Kommentarer

Stackars Fridah Jönsson — 29 kommentarer

 1. Ja, det är konstigt. Fridah har ju sagt, och till och med noggranhet talat om för folk hur allting är från sin förtryckta position som krönikör. Det måste vara idioter som inte kan klara av att ta till sig och förstå vad hon så rätteligen säger. Det måste vara fel på lagen, helt enkelt!
  Jag tror det är hon som jag ser i min mardröm om en framtida vårdhemsvistelse. Det vill säga hon som säger: ”Nämen, Bengt, det kom vi ju överens om igår. Har du glömt det redan?” Godhetens apostel som med förvåning ser människor med annan uppfattning.

 2. Nej för fan! Och det är inget hon förväntar sig av nån heller. Det hon vill är att folk ska hålla sig till sak och bemöta det hon skriver med respekt. Kvinnohat är liksom ingen ny grej för kvinnliga feminister som skriver engagerat om feminism så det finns absolut ingen anledning misstro hennes utsatthet för det.

  En fråga också. Med anledning av det här: ”Jag har själv fått ta hand om en man som slagits av sin kvinna. Han kan inte ens försvara sig utan att riskera att dömas för det. Hennes våld är riskfritt.” Ska jag tycka synd om dig eller om mannen du tagit hand om? Eller hur menar du?

 3. Wigwag;
  ”Det hon vill är att folk ska hålla sig till sak och bemöta det hon skriver med respekt.”

  Men det är ju precis det vi förväntar oss av dig med.

 4. Komiskt med alla dessa proffshatare i våra medier som påstår sig vara utsatta för just hat. Man är alltid sig själv närmast.

  @ wigwag

  Försök lära dig elementa om respektfull ton.

 5. @wigwag:
  Ja att tycka synd om en man går ju på tvärs mot gammalt könsstereotypt tänk som feminismen bygger på.

 6. @wigwag: Respekt är inget man får, det är något man förtjänar. Om Fridah Jönsson skrivit artiklar utan hat och dessutom tagit till sig berättigad kritik som kan finnas (och ignorerar trollen) så hade det varit en helt annan sak men just nu kan jag inte tycka synd om henne och inte heller känna någon respekt för henne.

 7. Jag reagerade lite på den här kommentaren till Fridahs artikel:

  Finns ingen som tycker så mycket om kvinnor och har så mycket åsikter om kvinnor som just MÄN!

  Hoppsan! MÄN inkluderar liksom halva befolkningen, så ”ingen” måste betyda ”ingen kvinna”. Eller missar jag något? Smile

 8. @wigwag:

  ”Ska jag tycka synd om dig eller om mannen du tagit hand om? Eller hur menar du?”

  Ingetdera. Det var ett konstaterande i sammanhanget. Jag skulle inte vara bekväm med att be om någons sympati. (Antingen får jag/han den, eller så har jag/han inte förtjänat den.) Han har mitt medlidande, men han är själv ansvarig för att ta sig ur sin situation. Jag finns till hands när han behöver mig.

  Teo

 9. @Ulf T: Visst är det så, vi män kommenterar ju jämt och ständigt hur kvinnor klär sig och hur de beter sig … och sååå mycket skvaller på tre-fikan. Smile

 10. Jag måste säga att jag uppskattar Fridah. Hon talar klarspråk, går inte som katten kring het gröt där man måste gissa hälften. Hon säger vad hon tycker, och det är alltid värt respekt oavsett vem det är.

  Att hon inte tycker samma sak som jag spelar ingen roll. Politik handlar onekligen om motsättningar, men ytterst sällan om hat här i Sverige. Har man varit med tillräckligt länge så orkar man inte hata.

  Den ”glöd” hon beskriver i sin artikel hardlar i regel om en vägran att lyssna på meningsmotståndare och seriöst överväga deras argument. Lätt att vara überengagerad om man verkligen tror att världen är emot en. Men så är det sällan. Denna glöd föder politisk blindhet, tyvärr. Frågan jag funderar på är om Fridah slutar eller mognar politiskt?

  Teo

 11. @wigwag:

  En fråga också. Med anledning av det här: ”Jag har själv fått ta hand om en man som slagits av sin kvinna. Han kan inte ens försvara sig utan att riskera att dömas för det. Hennes våld är riskfritt.” Ska jag tycka synd om dig eller om mannen du tagit hand om? Eller hur menar du?

  Teodor har redan svarat men jag ser det också bara som ett konstaterande.

  Din fråga får mig dock att fundera – Är det så att detta är en vanlig missuppfattning i jämställdhetsfrågor som leder till polemik istället för samarbete? Är detta en skillnad mellan manligt och kvinnligt?

  Dvs när feminister lyfter fram en kvinnofråga så är det inte bara ett konstaterande, det är, och betraktas som, en uppmaning att sympatisera med/tycka synd om, och engagera sig emotionellt i frågan, och indirekt en uppmaning att ’välja sida’.

  T.ex. mäns våld mot kvinnor. När jämställdister/män då poängterar att ”män blir också slagna av kvinnor i ungefär lika stor utsträckning”, så är det inte nödvändigtvis menat som ”det är lika/mer synd om oss män!!”, utan helt enkelt bara ett konstaterande med avsikten att ge en mer nyanserad bild av problemet av typen ”det där händer män också så det är förmodligen inte könsrelaterat/unikt för kvinnor, så förklaringsmodellen/lösningarna behöver utvecklas för att bli mer effektiva”.

  Jag är totalt emot en jämställdhetsdebatt som bygger på den här tävlingen i lidande, men ibland tycker jag att vissa frågor blir kraftigt minerad mark där enda sättet att undvika sagda tävling är att inte säga något alls. Detta blir ett stort problem när första parten börjar med att säga något i stil med ”kvinnor har det värst därför att…” eller ”det här är ett problem unikt för kvinnor”. Valet ligger mellan att ge ”vinst” på walk over och främja fortsatt spridning av en felaktig/skev bild (som inte leder till åtgärder som faktiskt kommer till roten av problemet), eller att ge sig in i debatten och pekas ut som ’vit kränkt man’, ’könsfärradare’, ’antifeminist’, ’kvinnohatare’ etc.

  Det är lose-lose och ibland undrar jag om inte den feministiska retoriken inte bara är resultat av bias, utan en högst medveten strategi i det här hänseendet.

 12. Förresten så vill jag påpeka att jag inte riktigt gillar tonen i den här texten. ”Stackars…” osv.

  Det ger mig dåliga vibbar och jag tycker att om jämställdismen ska vinna mark så behöver debatten vara mer saklig än så.

 13. @wigwag:
  Om feminister generellt lär sig att behandla oss som invandrare och ej heterosexuella så skulle allt bli bra. Sverige är faktiskt vårt land också!

 14. @ wigwag
  Varför hoppar du från tråd till tråd som en cyberhoppa och struntar fullständigt i att bemöta andras argument? Du har ju lämnat en massa frågor obesvarade i den förrförra tråden.

  Vad absurt egentligen!

  Ena tråden efter den andra går bara upp i cyberrök utan resultat.

  Vad var t.ex. poängen med Jennys artikel? Blev folks kommentarer grundligt bemötta? Åstadkom artikeln mer än att ha upprepat en gammal tråd för samma folk inbördes? (Var avsikten ”lugnande effekt”, som en av feminismens strategier?)

 15. Jag tvivlar inte alls på att denna kvinna kan ha stött på både hot och hat från sjuka människor men det blir väldigt patetiskt då någon som offer svartmålar allt och alla som inte tycker som henne själv.
  Det liknar väldigt mycket Mymlans och andra feministers rena lögner om Gräv2013 debatten där det senare i en ljudupptagning framkom att ingenting alls av det de påstod att Maria Sveland hade utsatts för stämde i verkligheten!

  Det här handlar ju om bortskämda unga feminister som under flera år trott på att de har tolkningsföreträde gentemot alla andra och att alla ska bära dem på sina axlar och hylla dem som hjältar. Hjältar som ALDRIG har fel?????

  Uppvaknandet ur rosensömnen blir tuff för många.

 16. @furste: Du har missuppfattat kontexten fursten. Det här är ett forum för s.k jämställdister och annat till feminismen kritiskt folk som vill stärka och odla sina egon och åsikter. Därför är det feministerna som letat sig hit som ställer frågorna och jag är nöjd med de svar jag fått när jag lämnar en tråd. Jenny är säkert nöjd hon också.

 17. @ wigwag
  ”Det här är ett forum för s.k jämställdister och annat till feminismen kritiskt folk som vill stärka och odla sina egon och åsikter. Därför är det feministerna som letat sig hit som ställer frågorna och jag är nöjd med de svar jag fått när jag lämnar en tråd. Jenny är säkert nöjd hon också.”

  Vilket skämt! Ni vet redan vad folk här står för. De vet redan vad ni står för. Ni känner varann vid det här laget mer än ni känner er själva.

  Alltså, Vad är ert problem, egentligen?
  Varför kan ni inte låta parlamentet sköta den futtiga resten (om det nu finns någon rest) utan detta genustjafs?
  Och låter därefter ett jämställt samhälle självt ta hand om sina könsroller (göra vad det vill med dem).
  Visst ja, i ett jämställt samhälle har du inte längre företräde för något sådant.
  Så ni vill inte ha jämställdhet förrän feminismen har fullföljts.
  Vad absurt! En feminism som inte vill ha jämställdhet. Århundradets skämt!
  Är det så konstigt då om en eller annan börjar hata er? Vem för övrigt kan älska en sådan ”bakvändhet”?
  Jag säger det igen. Feminismens önskan = Freuds ”dödsdrift”!
  Det kommer att skrivas miljoner sidor om det här i framtiden.

 18. Fridah Jönsson skall väl inte beklaga sig. Hon har betalt för att spruta ur sig en massa åsikter och naturligtvis kommer hon få en del mothugg från personer som inte delar hennes åsikter.Om hon inte kan hantera det så får hon väl sluta vara en offentlig person.
  Och nej, jag pratar inte om hatare men något säger mig att Fridah, i sann feministisk anda, tycker att all kritik mot feminismen är hat..

  Hon skall väl vara tacksam för att hon har fått en behaglig tillvaro där hon skriver ihop lite åsikter om vad som helst och lever på det. Det är inte många som får den chansen..

 19. Wigwag får mig på något obegripligt sätt att nästan längta efter Axel Edgren… Razz

 20. I olika delar @JD: och @MK.

  I korthet säger hon att vi ska tycka synd om henne och för att hon uppoffrat så mycket för ett så viktigt jobb.

  Lika kort så frågar jag varför, och hävdar att det inte finns något att tycka synd om. Vi drabbas i regel hårdare men tigger inte medömkan för det. (Och om det kommer till det så har jag funnits i debatten betydligt längre än fem år, dock inte alltid på samma planhalva.)

  Teo

 21. @furste:

  Det enda skämtet här så långt är du själv. Vill du ha någon mer uppmärksamhet från mig så får du anlägga en annan ton än en raljerande enmanspolemik.

  Teo

  P.S.
  Det kan vara på sin plats att höja ett varningens finger också. Jag är en mycket hårdare moderator än de flesta andra skribenterna här på GD. Om jag upplever (subjektivt) att någon bara trashar mina trådar så kastar jag ut dem. Du förväntas nu veta ungefär var gränsen bör gå, och hålla rimlig distans till den.
  Åsikter tolereras, men men inget digitalt fylleri.
  D.S.

 22. @ Teodor
  Jag respekterar självklart dina modereringsregler, men jag tror du misstolkar hela det sammanhang (min fråga + hennes kommentar + mitt svar) uttrycket användes i (vilket jag inte skäms för att ha använt rentav deskriptivt). Det ligger dock något i att jag nu själv framstår som enda skämtet åtminstone inför mig själv, när inga av mina frågor i den förrförra tråden har blivit besvarade av wigwag, fastän jag där hade påpekat att jag förväntade mig svar. I stället hoppar hon till denna tråd. Sedan att hon skämtar med hela denna blogg såsom framgår av hennes sista svar till mig (det är ju hon som har lämnat allas frågor obesvarade)…

 23. @ Theodor
  PS
  När dialoger alltför ofta rinner ut i sanden kan nya desperata försök anta en klumpig form av vad andra kan uppleva som ”enmanspolemik”. Eftersom bl.a. wigwag konsekvent har struntat i mina frågor förr (varför kommenterar hon överhuvudtaget?) kunde jag inte heller utforma mitt svar på annat sätt för att genom direkt eller indirekt frågeform, helt enkelt anmärka på hennes slappheter och motsägelser. (Sedan om du fortfarande tycker jag är det enda skämtet här, visst, varsågod!)
  DS

 24. @furste: Guu.. vad du gnäller mycket. Det är inte synd om dig om du tror det. Du får nöja dig med de svar jag ger dig. Och sen vill jag ha fler upptummar från dig om jag ska besvära mig med att svara dig alls i fortsättningen.

 25. @ wigwag
  ”Guu.. vad du gnäller mycket. Det är inte synd om dig om du tror det. Du får nöja dig med de svar jag ger dig.”

  Problemet är att du så gott som aldrig svarar. Men vad gör du egentligen här, i stället för att jobba för din religion på ett konstruktivt sätt. Se där! En till motsägelse. Det går ju bara runt runt, för Guds skull.

 26. Wigwag & Furste

  Tack för att ni lyssnar. Om motparten inte vill eller förmår(?) ta diskussionen på ett snyggt/acceptabelt sätt, så är det helt ok att ignorera varandra. Det är inte ett nederlag att klippa en sådan diskussion.
  Hur ni blir bemötta generellt här på GD blir därför i förlängningen en konsekvens av ert eget uppträdande. Respekt är något man måste förtjäna, alla har samma chans.
  Ha bara det i åtanke så blir det säkert bra.

  Teo

 27. Valde att göra en replik video till hennes kolumn dock på engelska för att få någorlunda större spridning.