Sanningen om #GamerGate Del 2 – Bara arga vita män eller #NotYourShield
avatar

Observera att jag här kommer att använda ordet ”Massmedia” på samma sätt som journalister har valt att använda ordet ”GamerGate”. Detta innebär att även om personer som stöttar massmedias narrativ inte själva tillhör massmedia så får massmedia skulden för vad de personerna gör för att stötta massmedias narrativ. Massmedia bedöms alltså här efter den standard som de själva har förespråkat och använt.

Den första delen inleddes med videoklipp från MSNBC där det påstås att #GamerGate är en konflikt mellan könen. Eftersom den här delen handlar om huruvida GamerGate bara är arga vita män som hatar kvinnor så börjar vi med Youtube-profilen Sargon of Akkads svarsvideo. Han bad tjejer om foton på twitter, svaret han fick kan ni se med början 01.30

Som ni kan se är det helt uppenbart att massmedia har ljugit om den här saken. Det är bevisat att det är lögn att det bara är vita män i GamerGate. Faktum är att massmedias ljug är den främsta orsaken som jag skriver de här inläggen. När vi har journalister så aktivistiska att de är beredda att kasta yrkeshedern åt helvete och antingen själva ljuga så grovt om saker eller bara upprepa vad andra personer har sagt utan den minsta research då behöver det beteendet dokumenteras så vi kan ha en diskussion om huruvida det går att lita på massmedia alls. Kort sagt, det behövs en diskussion om etik i journalism.

#NotYourShield

Den mest nedtystade rösten var på ett tidigt stadium alla personer i GamerGate som inte var vita män. Massmedia hade redan spridit narrativet att det hela handlade om arga vita män och då kunde de såklart varken prata med GamerGate-folk som inte var vita män eller offentligt erkänna deras existens. En svart man tröttnade på att osynliggöras av personer i massmedia som påstår sig stödja mångfald. Han skapade hashtaggen #NotYourShield för att ge en röst åt kvinnor/minoriteter som stöttade GamerGate. Inom kort identifierade sig tusentals människor i GamerGate som kvinnor/minoriteter som inte hade för avsikt att vara sköldar åt oetisk journalism.

1) Sockpuppets? Den första responsen från massmedia på #NotYourShield var total förnekelse. Jag har pratat med personer som var inblandade så jag vet vad som hände. Massmedia gjorde ingen research alls. Mycket på grund av privata relationer med folk de litade på så togs det för givet att #NotYourShield var Sockpuppets skapade av ”4Chan” och så osynliggjorde massmedia kvinnor/minoriteter ännu en gång.

white boyNu började massmedia och deras supporters massivt anklaga notyourshield för att vara vita män som låtsades vara kvinnor/minoriteter. Se exempelvis ”White boy” kommentaren ovan. Massmedias förnekelse gällande kvinnor/minoriteter i GamerGate var så massiv att NotYourShield började posta bild- och filmbevis som respons på detta dubbla osynliggörande.

B3OavGTCIAAtZzh

Massmedias osynliggörande av personer som inte var vita män var inget annat än en grov lögn som av allt att döma spreds för att de skulle kunna anklaga alla som var emot dem för att vara vita män. Som om det ens skulle vara en giltig ursäkt.

notyourshield

Ser ni nationaliteterna på passen journalister? Fortsätt hävda att det bara är arga vita män så fortsätter vi att posta bilder så uppenbara bevis på motsatsen att inga kommentarer behövs.

Indian woman

2) Internaliserade tillstånd? Den andra responsen från massmedia på notyourshield var splittrad. Vissa delar av massmedia började förespråka ännu mer osynliggörande av kvinnor/minoriteter i GamerGate. Nu var deras argument att det visserligen fanns kvinnor/minoriteter i GamerGate men dessa kunde ignoreras eftersom 1) de inte var tillräckligt stor andel av GamerGate för att räknas*** och 2) enligt massmedia så handlade #GamerGate om motstånd mot mångfald så därför måste kvinnor/svarta i GamerGate vara offer för internaliserad misogyni/rasism vilket gör deras röster ogiltiga. MEN inte alla i massmedia höll med om detta.

***Observera att påståendet att man kan strunta i vad kvinnor i GamerGate säger för att majoriteten i GamerGate inte är kvinnor går emot vad massmedia själva säger om invandrare. Ingen skulle säga att om invandrare är 10% så är de inte många nog att räknas.

The GamerGate Girls. Som påpekas ovan av Huffington-post Live producenten Ricky Camilleri så hade debatten exkluderat kvinnor som stödjer GamerGate. Han bjöd därför in Jennie Bharaj, Georgina Young och Jemma Morgan att ge sin sida på saken. Kom ihåg att före den här konversationen så hade massmedia osynliggjort alla kvinnor och icke-vita i hela GamerGate. Detta osynliggörande utfördes av massmediefolk som själva är mestadels vita män. men som vill framhålla sig själva som personer som slåss åt kvinnor/minoriteter.

white angry males

Så här ser det exempelvis ut hos Vox Media, kvinnor:3 st, minoriteter: 2st (bägge av indiskt ursprung, noll svarta och noll latinos). VITA MÄN: 14st. Och dessa har mage att påstå att ”andra” diskriminerar minoriteter. Det måste vara något sjukt med kulturen i massmedia när man skriver i sin tidning att minoriteter/kvinnor är värdefulla medan ens eget företag anställer människor efter den rakt motsatta principen. När det sedan fanns kvinnor/minoriteter som inte höll med om massmedias syn på GamerGate så fick många av dessa människor i massmedia totalt hjärnsläpp. Hur dessa människor agerade sedan är vad del 3 i den här serien kommer att handla om.

Not Your Shild is...

Den här delen har haft som fokus att visa hur massmedia ljög om mångfalden i GamerGate samt hur delar av massmedia fortsatte att ljuga även ställda inför bild och filmbevis på motsatsen. Jag har dock i objektivitetens namn även framhållit att inte alla i massmedia agerade på det här ruttna sättet. Enstaka journalister som Ricky på Huffington post höll med om att massmedia hade exkluderat kvinnor/minoriteter som stödjer #GamerGate och gav de tystade en röst.

Tge Gamergate Girls

MEN andra delar av massmedia fortsatte envist osynliggörandet. Eftersom de själva i så oerhört hög grad är vita män så kan de inte bemöta kritik från minoriteter/kvinnor som inte håller med dem. Enda lösningen för massmedia har därför varit att skapa en fantasivärld där de personerna inte finns och använda sin mediemakt för att blockera ut den riktiga världen.

Kommentarer

Sanningen om #GamerGate Del 2 – Bara arga vita män eller #NotYourShield — 12 kommentarer

 1. Minns ni kartläggningen feministiskt Perspektiv skulle göra om alla jämställdister/Pär Ströms ”pojkar”? De uteslöt kategoriskt alla kvinnor som kritiserade offerkoftefeminismen. Ninni, Susanna Varis, Tanja mfl. De passade inte in i förklaringsmodellen och ignorerades totalt. Vill man bara se det som passar in i ens färdiggjorda förklaring är det mycket lättare att ”bekräfta” den.

 2. Bra att du skriver om GamerGate Erik det kanske kommer bli dom s.k nördarna som sprättar upp den feministiska drakens buk och släpper ut medborgarna från dess mörker av vetenskapsförakt misstro och hat.

 3. Pingback: No Title – Female Gaming League Female Gaming League

 4. Pingback: Sex miljoner till ”värdegrundsforskning” | WTF?

 5. Jobbar just nu med nästa GamerGate inlägg som kommer att handla om dödshot, andra hotelser, trakasserier och doxing mot GamerGate som massmedia enligt journalisternas egen logik bär skulden för.

  Det senaste är att en kvinnlig artist påstås (inte bekräftat av andra källor ännu) ha slutat jobba åt ett känt AAA-spelföretag. Anti-GG personer (eller troll) mailade till henne hennes hemadress och hotade med vad hon skulle få i posten om hon inte slutade stötta GamerGates kritik av media.

  När hennes förbannade chef sedan begav sig till twitter för att prata om saken så rapporterades hans konto för uttalanden som ”om jag träffar dem skall jag bryta benen av dem” och försvann från Twitter innan han hann berätta mer opm vem som drabbats av feministernas hat- och censurkampanj. Han hann dock berätta en sak: Det var inte vilket mailkonto som helst som hotelserna skickades mot. De enda som har tillgång till företagets privata mailadresser är ”industry-insiders” och ”the press”

  http://theralphretort.com/claim-aaa-artist-threatened-quitting-gamergate-support/

 6. Påpekande: Det finns två olika sorters inlägg om #GamerGate. Dem som handlar om media och dem som direkt bemöter de negativa påståenden om gamerkultur som är motivet till medias beteende. Här har jag främst kritiserat medias beeende men för den som vill veta varför även medias motivering till kritiken har skett på falsk grund kan läsa mer direkt bemötande av kritiken här:

  https://aktivarum.wordpress.com/2014/12/02/gamergate-sexism-i-dataspel-en-genomgang-med-georgina-young-och-christina-hoff-sommers/

 7. Erik, du gör ett fint jobb med att sammanfatta den här historien för oss som inte satt sig in i detaljerna. Media kan man givetvis inte lita på, men det behövs också en förklaring till vad som pågår. Den serverar du. Så, tack för det.

 8. Ok så här är läget. Del 3 kommer att innehålla en mängd exempel på hotelser och annat uselt beteende från den sida som är MOT GamerGate. Jag har dock dragit mig för att posta det här materialet eftersom det kan ha den rakt motsatta effekten som jag vill ha. Syftet är att avdramatisera dessa saker, inte spä på med ännu mer överdriven moralpanik.

  I natt summerade jag mina tankar på ämnet i detta långa inlägg på engelska.
  https://aktivarum.wordpress.com/2014/12/03/enough-with-the-death-threat-crap-listen-up-everyone/