Kommentarer

Regn från en molnfri himmel — 9 kommentarer

 1. Så här på en liten undanskymd plats så lägger jag in en liten reflektion. Jag har haft en diskussion om det här med herr och damtoaletter och unisex toaletter med en person som jag många gånger håller med – och andra gånger inte håller med. Nu var ett av argumenten för delad toalett att det är mycket skitigare på herrtoan och därför bör man ha separat.

  Så kommentaren jag reagerade på var:
  ”Är det inte lustigt att det är jag i den här frågan som tycker att jämställdhet har gått för långt? När det t o m förespråkas att alla ska ha det sämre i rättvisans namn för att vissa kolektivbestraffs så ska vi utöka gruppen som kollektivbestrffas. Låter förvisande likt tanken som vissa vänstermänniskor har.”

  Eftersom jag inte ville göra henne än mer irriterad så lade jag ner diskussionen. Men jag tänkte lite på det senare. Är det verkligen så konstigt? Här handlar det om något som kvinnor har fördel av och inte vill rucka på? Och om man ifrågasätter detta – då går jämställdheten för långt?

 2. Låter som en typisk feminist, vill både ha kakan och äta upp den…

  Om herrtoan är smutsigare än damtoan, är det bara ett tecken på att den behöver rengöras oftare.

  Här kan det vara slutet på problemet om man vill.
  Om man inte är feminist, för då är det orättvist att städa oftare på pojkarnas toa…..

  Och nu infinner sig genast ett antal alternativ:

  1. Behålla status quo, dvs. göra ingenting åt orättvisan med smutsiga herrtoaletter.
  2. Städa männens toa oftare, så de är lika fräscha som kvinnornas.
  3. Slå ihop dem till unisextoaletter, med sämre resultat för kvinnor
  4. Slå ihop dem till unisextoaletter och anpassa städningen efter vårt gemensamma behov.
  5. Det feministiska alternativet, vi måste problematisera den manliga bekvämlighetsinrättningsnormen.
  Varför tar män en sådan plats på toan?
  Etc. Etc. I all evighet……

 3. @trollan:
  @Anders Senior:
  sen finns ju möjligheten, om toaletterna verkligen upplevs som gemensamma, och det är ett gemensamt utrymme där män och kvinnor möts, att män månar sig om att hålla toaletterna snyggare (o kanske kvinnorna med) så att det faktiskt blir en förbättring med totalt minskat städbehov.
  Säger inte att det är så, bara att det är en möjlighet.

 4. @Dolf & Anders Senior,
  Jag tror att det var just det här med att hålla rätt efter sig själv som en del brukar vara ett större problem på herrtoan än på damtoan. Det kan vara svårt att städa.

  Tömma papperskorgarna var väl inte det största problemet – utan mer att det hamnade mer på golvet vilket inte är så fräscht. Och det spelar väl ingen roll hur ofta man städar för det problemet. Om det är 20 min mellan städningen så är det fortfarande otrevligt att komma direkt efter någon med dålig träffsäkerhet 5 min efter städningen. Och om det då kommer ett par på raken så blir det än värre.

  Men jag vägrar tro att alla män har svårt att träffa – och att det bara är kvinnor som reagerar på grisig toa så jag tror att komma efter drabbar nog folk av samma kön.

 5. @trollan:
  En sak slog mig för inte så länge sen, och som jag därefter uppmärksammat, och det är att jag ofta på offentlga toaletter inte torkar händerna efter att jag tvättat dem, utan skakar av dem, med påföljden att det är stänk på golvet när jag går därifrån. Men det är alltså inte på grund av dålig träffsäkerhet vid urineringen, utan vatten från handfatet. Jag undrar hur många det är som gör som jag? Jag har en känsla av att kvinnor är mer ordentliga med att torka av händerna efter att de tvättat sig. Så det där med ”missat” kan vara en falsk bild.
  (Och lite parentetiskt kan jag väl påpeka att när jag råkar stänka bredvid under själva snabeltömningen, för det händer ibland, så gör jag rent efter mig).

 6. @Dolf,
  Själv är jag av åsikten att man ska köra på vatten för fullt när man tvättar sig vilket också kan leda till lite stänk runtomkring, så jag tror också att det kan vara annat med ibland. Hör också till kategorin handskakare för att vara ärlig Smile

  Å andra sidan är det väl ofta man ser lite vätska precis runtom stolen då och då misstänker åtminstone jag att det är något annat, även om jag inte gör större kontroller.

 7. Pingback: Jämförelse av Feminister och Antifeminister – Del 4 Om att vi missförstår feminister | Aktivarum