Recension: Perukklubben av Pär Ström
avatar

En skön fåtölj, favoritrommen i glaset, boken på plats Här ska njutas!

En skön fåtölj, favoritrommen i glaset, boken på plats – Här ska njutas!

Semestern närmar sig sitt slut, sommarens otroliga hetta har gett vika och lämnat plats för det kommande höstrusket. Vad kan vara en bättre avslutning på en fantastisk semester än att välkomna de mörkare tiderna genom att ta plats i den varma och ombonade ”läs-fåtöljen” när regnet slår mot rutorna och vinden viner om husknutarna? Solens värme mot huden ersätts av värmen som sprider sig genom kroppen från ett glas rom av bästa kvalitet när man öppnar en inspirerande och fängslande bok för att försjunka i andra världar och ta del av levnadsöden hos både folk och fä. Glömsk för världen utanför vänds bladen medan skymningen övergår i natt.

Möjligheterna till just en sådan stund kom för en knapp vecka sen när Boken då äntligen damp ner i min brevlåda, Boken jag sedan länge vetat var på gång och verkligen längtat efter och sett fram mot. ”Perukklubben – En saga om åsiktsfrihet i landet som kommit längst” är en politisk satir av ingen mindre än Pär Ström.

Skarmavbild 2014-08-19 kl. 10.28.28Sagan om landet som kommit längst, Eklandet, börjar bland majoritets­invånarna, getterna. Dessa bor i tre byar, Horneby, Klövköping och Svansinge där de odlar på sina magra åkrar. Landet styrs av korna på Rosenborgs Slott och från de upplysta vargarna, som bor på Klara slott, får getterna veta Sanningarna. Och getterna vet – de bara vet – att de Sanningar vargarna levererar på Skyltarna, det är sant!

Den unga gettjejen Georgina är hemligt förälskad i den stilige getabocken Jens. Hennes förälskelse medför att hon kommer i kontakt med en ytterst hemlig grupp getter, Tvivlargetterna, då Jens är med i denna getgrupp. Tvivlargetterna ifrågasätter den världsbild som vargarna framhåller som sann. Från att som en första reaktion bli bestört så inser Georgina ganska omgående att Tvivlargetterna har rätt, det ligger en hund begraven i budskapen som kommer från vargarna. Georgina förenar sig med Tvivlargetternas kamp för åsiktsfrihet och jämlikhet i Eklandet – en kamp som snabbt blir allt farligare …

Jag vill bjuda på ett stycke text ur boken som fick mig att le lite extra. Jag tror inte mina läsare behöver någon förklaring till varför jag drog på smilbanden när jag läste just detta stycke:

       Nu var ugglornas överläggningar i full gång, och de handlade om hur man kunde använda forskningen som verktyg för att bevisa att hållande av husdjur var dåligt och att solande var bra. Fåglarna var för närvarande inne på husdjurshållande, och flera uppslag till forskningsprojekt hade redan avhandlats och blivit nedskrivna av Halvmånen.
       ”En annan möjlighet är ju att bygga det på bakteriefrågan”, sa den ena hökugglan, professor von Hochdenker.
       Det var hon som hade gjort den banbrytande upptäckten om sambandet mellan simning i Medelhavet och Romarrikets undergång.
       ”Det går nog att åstadkomma mätresultat som tyder på höga halter av bakterier i bostäder där det finns husdjur. Särskilt om man mäter riktigt nära husdjuret”, fortsatte professorn.
       ”Ja. Eller om man mäter i husdjurets skit-och-piss-plats. Då får man nog ännu högre bakterievärden”, sa den andra hökugglan, doktor Jennus.
       ”Hooo-hooo, hooo-hooo”, hördes det då från docent Lysenka, samtidigt som hon flaxade till med vingarna. ”Jag vet! Jag vet! Först låter vi bli att rengöra på ett par veckor. Och sen mäter vi bakteriehalten mitt i skitplatsen. Då får vi nog allra bäst resultat!”
       De tre andra ugglorna bugade sig lätt, samtidigt som de långsamt sträckte ut sina vingar. Docent Lysenka hade ännu en gång bevisat sin storhet.

Nu, mina kära läsare, är det dags för Allsång på GenusDebatten. Vi ska sjunga en av låtarna som finns med i boken – en låt om den stund vi alla intensivt längtar efter. Jag räknar med att ni klämmer i med era lungors fulla kraft vid era skärmar så att det skallrar i fönstren hemma hos Pär Ström:

Att skriva politisk satir är – mig veterligen – att slå an helt nya strängar på lyran för Pär Ström. Och ännu en gång imponerar Pär Ström på mig. Inte minst för att jag inte ser någon koppling mellan djur i fabeln och verkliga personer i vårt land. För mig är det positivt, då jag som politisk debattör inte vill angripa enskilda personer, utan vänder mig mot en samhällssituation och en politisk ideologi som jag anser är djupt problematisk.

Igenkänningsfaktorn är hög, jag känner mycket väl igen mig både vad gäller Georginas tankar och känslor och vad gäller det samhällssystem som målas upp. Det är uppenbart att jag och Pär Ström bor i samma land. Jag rekommenderar varmt ”Perukklubben – En saga om åsiktsfrihet i landet som kommit längst” till alla som anser att åsiktskorridoren och feminismens totala dominans i jämställdhetsfrågan är ett omfattande samhällsproblem. Jag rekommenderar den även till våra åsiktsmotståndare … Kanske är det lättare att förstå ”oss” och vår politiska beslutsamhet, vilken man ibland misstolkar som hatisk, när man med sagans hjälp får en möjlighet att se samhället genom våra ögon?

Ni hittar den som gratis pdf här eller – om bokform föredras – hos Bokus, Adlibris och CDON.

Och – missa inte – Pär Ström blir intervjuad om Perukklubben i Sveriges Radio P1, kl. 16.30 ikväll.

Kommentarer

Recension: Perukklubben av Pär Ström — 19 kommentarer

 1. Undrar vilka feminister de bjuder in som kan häckla Pär Wink.
  För de kan väl inte låta honom prata utan att kritisera honom ?

 2. Om boken recenseras lär det ju ske på kultursidorna. Åsa, Grelsson & Co får fritt spelrum att såga bäst de vill. Min gissning är att de vill ge hans nya bok lika mycket uppmärksamhet som hans tidigare dock.
  — edit —
  Ah. Radio. Missade det Smile

 3. Tack för tipset! Den ska jag ladda ner. Ser att boken är billig; 158 kr inkl. frakt på CDON. Så det blir nog också ett stödköp för Per Ström och så kan man låna ut boken.

  Politisk satir är en utdöende genre i detta land, då verkligheten överträffar dikten dagligen.

  Har dock hittat ett par hemsidor av intresse i sammanhanget:

  Värdegrundsbloggen; http://polytempik.blogspot.se/
  Där finns flera ”affischer” som bl.a. driver med tokfeminismen. Kan inte undanhålla denna:

  Statens ovänner; https://www.facebook.com/statensovanner

  Så finns ju fortfarande Grönköpings Veckoblad; http://www.gronkoping.nu/
  Hittade en text där som jag inte vill undanhålla läsarna på GD:

  Uppfattningen att det icke kan finnas mer än 100 procent, är en patriarkalisk social konstruktion, sade fru Frida Pjälterud-Glad, ordf. och vallokomotiv för Feminister i Samverkan (FiS), vid ett s.k. home party (politisk hemmakväll) hos frkn hemkonsulenten Ada A:son Susegård.

  -Genom att vi satsar 200 eller t.o.m. 300 procent, får vi råd att förverkliga alla våra visioner, sade fru P-G. under allmänt jubel från de tillstädeskomna damerna.”

  Sablar det blev en bild på ett öga som inte ska vara med, när jag experimenterade med hur man länkar till bilder. Tas med fördel bort, för jag kan inte radera den.

 4. Roligt det finns någon som får rumpan ur vagnen! Jag gratulerar! Har själv sedan länge arbetat på en saga om ett märkligt rike, men få den färdig – ack! Här ett litet stycke:
  Det finns en Regering som bestämmer, det säger alla, men den som verkligen härskar heter Opinionen. Att de som bor i riket vet bäst beror på att så många kopplar bort förståndet och i stället kopplar in samförstånd. Så gör de flesta som är med i Opinionen eller vill vara det.

 5. Pingback: Ny bok av Pär Ström – Perukklubben – En politisk satir om åsiktskorridoren | Aktivarum

 6. Ja det var roligt och höra Pär i radion man märker att han fortfarande brinner starkt för frågorna.
  Det var också intressant att höra journalisterna anse att feminism är sanning och inte en teori bland alla andra,och hur man kan ifrågasätta det är ju väldigt underligt och stolligt ungefär som att ifrågasätta klimathotet.

 7. Pingback: Perukklubben av Pär Ström | Susanna's Crowbar

 8. Pingback: Susanna Varis om Perukklubben av Pär Ström |

 9. Pingback: Löjesguiden

 10. Pingback: Perukklubben – boken som mörkades | Genusdebatten

 11. Pingback: Perukklubben – boken som mörkades « Avpixlat