Pluskiluskan: En kort studie i havererad trovärdighet
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke granskar återigen näthatets konsekvenser

Den tredje mars skrev jag ett inlägg med anledning av att Pluskiluskan (a.k.a. Alexandra Pascalidou) hade fått nog. Jag ställde mig lite skeptisk till hennes traumatiska upplevelser av att ha utsatts för hat i Ring P1 som ledde till att hon inte längre pallade trycket. Det kändes lite för … ”tamt” är väl ordet som osökt dyker upp i mitt sinne. Min reaktion när jag hörde programmet var ”inte mer?”. Och när då P1:s producent och samordnare Thomas Björklund dementerade att Alexandra Pascalidou skulle ha bestämt sig för att sluta och poängterade att det var planerat redan sedan tidigare att Tomas Tengby skulle leda programmet under det att Pluskiluskan tog ledigt, tja … Pluskiluskans ”sammanbrott” kom lite för lägligt precis lagom för den planerade ledigheten.

Men, det där är gammal skåpmat, vad som är nytt nu är att dryga två veckor senare skrev Pluskiluskan en krönika på metro om att
Pluskiluskankrönika

”Och, än sen?” frågar den trogne läsaren. Jag citerar SvD Kultur:

För tio år sedan visade det sig att Alexandra Pascalidou hade plagierat material ur en Los Angeles Times-krönika. Nu rapporterar Resumé att det har hänt igen – enligt branschtidningen är flera formuleringar i en krönika som hon skrev för Metro i mars snarlika delar av en dikt av den turkiske poeten Aziz Nesin.
– – –
Krönikan blev Pascalidous sista i Metro och den har plockats bort från tidningens hemsida.
– Vi har inget samarbete med Alexandra Pascalidou längre. Vi har tagit ner krönikan för att den inte når upp till de publicistiska krav som vi ställer, säger Metros ansvarige utgivare Kristoffer Rengfors till Expressen.

Jaha, just det ja, den trogne läsaren kanske också minns när Pluskiluskan var moderator i debatten med Alice Teodorescu som spårade ur:

På det [argument från Alice Teodorescu] svarade Alexandra Pascalidou: ”Jag ska också berätta för våra lyssnare runt om i landet att du står här, du är väldigt vacker, du är väldigt välklädd, du är akademiker, du är jurist, du är vit, du är kristen, du är europé och då kanske man också har en världsbild där rasismen inte är en vardaglig upplevelse. Eller ett sår eller ett trauma som man bär med sig.”
– Det tycker jag för det första är helt irrelevant information, och för det andra stärker det min tes att de som säger sig vara färgblinda är de som tillmäter färg mest betydelse, säger Alice Teodorescu till SvD.

Hur är det amerikanska talesättet? ”Three strikes, then out”?

Så:

 1. Förolämpar debattdeltagare som moderator
 2. Fejkar ”sammanbrott” lägligt till ledighet
 3. Plagierar (för andra gången, som vi vet)

Bye, bye Pluskiluskan, det lilla förtroende vi hade för dig dog nu fullständigt.

Pluskiluskan (t.h.) debatterar
Tredje gången gillt för Pluskiluskan, blir hon permanent utvisad nu?

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Pluskiluskan: En kort studie i havererad trovärdighet — 16 kommentarer

 1. ””Three strikes, then out”?”

  För en invandrad kvinna med ”hjärtat till vänster” finns det ingen out.

 2. Det är symptomatiskt för vår tid att när en karaktär som Alexanda Pacalidou ska ta ut semester så är det förstasidesstoff i landets ledande morgontidningar. Nu har hon än en gång gått över en gräns, en sanna mina ord, snart är hon tillbaka till medias klang och jubelsång.

 3. Metro och A.Pasc. har genom årens artiklar varit en sorglig betraktelse den första illa anmärkningsvärda dikesåkningen, som jag serdet, blev en text vilket skrevs året efter den rysliga jordbävningen vilket genererade en vägg av vatten som svepte in över land, plats nere i ögrupp vid Filipinerna någonstans, harförmig det var 4-5årseda.
  Räddningsarbetet blev omfattande och Sverige var det land vilket stod för en massiv insats samt stora insamlingar av frivilligt här på hemmaplan.

  I aktuell text årsdagen efter händelsen skriver A.Pasc. att, – av anlendning den låga välviljan från Sverige/svenskar angående räddningsarbetet var dessa att betrakta som Nationalsosialister ”Nasister”.
  Icke ett ljud hördes från omgivningen, inte ett ljud.
  Hur A.Pasc. har kunnat ta sig fram i Svensk media är för mig ingen gåta denne har endast brukat möjligheten att tala illa om svenskar i största allmänhet, lika precist som sina kollegor i SVT/SR och stora delar av politiska system vilka paradera dagligen i SVT/SR och diverse pappersmedia.

 4. Så du säger på fullt allvar att du fram tills nu de facto haft förtroende för henne, om än litet?

  ”Bye, bye Pluskiluskan, det lilla förtroende vi hade för dig dog nu fullständigt.”

  Vakna upp för f*n!

  Alla skribenter och journalister som skriver om sina ”upplevda” händelser i jag-form i en kolumn sitter bara och ljuger ihop propaganda med politiska budskap. Hur kommer det sig att INGET står att läsa i nyheter, förundersökningar, tidigare kolumner, etc. etc.

  När de börjar sina krönikor ”När jag /för en tid sedan/ett par år sedan/flög hem från/”

  Ja, då vet man direkt att det är ljug.
  För min egen del har jag blivit så luttrad att jag utgår från att allt är ljug redan från början, inklusive nyhetsdelen.

  När alla som jobbar inom försvaret får frågan om det tidningarna skriver stämmer samstämmigt säger att det är helt fel, när alla som jobbar inom vården samstämmigt säger att nyheterna är rena lögnerna.

  När alla insatta som kan verifiera fakta från tidningarnas nyhetsdelar istället dementerar dem, varför skall vi då tro att övriga delar som skrivs plötsligt stämmer?

  När skribenter garanterat ljuger i sina kolumner, vad finns då kvar av trovärdigheten i våra tidningar?

  Varför skall vi tro på något som skrivs i tidningarna över huvud taget?

 5. Personer med ’rätt’ åsikter har ett tjockt lager teflon.

  T.ex. Gudrun Schyman fick sparken från Kristianstadsbladet redan efter sin första krönika, för ett liknande plagiat. Hon fick även sparken som partiledare pga hyckleri och skattefusk. Men nu är allt det där glömt, och hon är åter partiledare och flitigt publicerad skribent.

 6. Men luften pyser sakta ur ballongen. Schyman är visserligen partiledare, men för ett tynande parti som knappast kommer att ta sig in i riksdagen. De kvinnliga kolumnisterna med vänsteråsikter skriver för tidningar som inom kort kommer att läggas ned.

 7. En passande vits:

  Varför fick Alexandra Pascalidou (AP) så bråttom till toan?

  – Hon hade ombetts att snabbt klämma ur sig något eget…

  Det finns en tråd på Flashback om att AP fått sparken av Metro. Där visas att hon gjort sig skyldig till fler plagiat, än de två kända såsom detta och detta. Så det kommer nog att grävas mer där om det.

  Hittade också något roligt i samma Flashbacktråd. Med anledning av att AP utsetts till styrelseledamot i IQ (”ett dotterbolag till Systembolaget, som strävar efter ökad kunskap om och ändrade attityder till alkohol och drickande”), skrev någon:

  Hur tänker Systembolaget?

  En annan svarade:

  Att henne måste vi ha!

  Återvinning och pantad, passar precis i deras miljöarbete.

  I artikeln Alexandra Pascalidou blir ny ledamot i IQ:s styrelse motiverar AP varför hon tackade ja till uppdraget med:

  – Jag tvekade inte att tacka ja till att sitta med i IQ:s styrelse, då jag är mycket engagerad i frågor om ungdomssupande och beroende.

  Sedan blurrar hon på med att hennes pappa (grek?) supit så mycket att han fått skrumplever, för att lite längre ner berätta att hon kommer från Grekland, ” där man har en helt annan inställning till alkohol och dryckeskultur”. Vilken kultur förtäljer hon inte, sups det mer eller mindre i Grekland än här? Och hon var väl bara ett par år gammal när hon tyvärr kom till Sverige, så vad hann hon snappa upp?

  En intressant intervju av AP kan läsas i Pascalidou: Därför är Dilsa högerns favoritblatte.

  I Wikipedia beskrivs hon som ”grekisk-svensk”, sannolikt utan en enda svensk gen, i typisk PK-stil. Hon har lite svårt för simpel matematik, för så här beskrev hon sig själv 1995: ”Jag är 100 procent grekisk och jag är 100 procent svensk.”. Så hon är 200 %…

 8. @Anders Senior:
  Njae, det var mest en retorisk grej. Men hon har sjunkit ännu lägre på minusskalan om jag säger som så.

 9. Jag minns förstås även när AP var med på Betnér direkt, där hon utan skam försvarade sin uppfattning att om hon skulle vara med på hans program skulle hon få leda det. Efteråt grät hon krokodiltårar över hur hemskt det var för henne. Dumheter24 hakade förstås på och menade att AP hade hatats i direktsändning.

  Betnér ”lackade ur” och gav sin egen version (tydligen inte längre nåbar på hans blogg):

  Jag har också fått mycket skit på twitter om att Alexandra blev utsatt för härskartekniker och blev påhoppad och nedtryckt. Därför har jag kikat igenom programmet och kommit fram till följande:

  En handfull förminskningar och objektifieringar förekommer i programmet. Merparten står Alexandra för. Hon himlar med ögonen och liknande flera gånger. Jag hoppar också på Robban ett par gånger på sätt som kan tolkas som förminskande om man vill. Alexandra blir inte objektifierad eller förminskad en enda gång som jag ser det. Möjligen kan man anklaga mig för härskarteknik när jag håller med henne om att hon är “ett stolpskott” Helt klart är i alla fall att den som avbröt och förminskade mest i programmet var just Alexandra.

  Jag kikade på avbrott också och tänkte mig att räkna sådana avbrott som inte kändes som en naturlig del av debatten, som såklart är full av avbrott. Jag räknade till 3 avbrott som JAG tyckte kändes omotiverade. Samtliga stod Alexandra för.

  Sedan roade jag mig med att klocka hur mycket gästerna fick i taltid för att se om jag på det viset behandlade någon orättvist. Så här såg det ut:

  Alexandra Pascalidou: 8.40
  Roberts Aschberg: 5.36
  Karin Adelsköld: 5.33
  Alexander Schulman: 3.21

 10. @Ulf T: Jodå, jag hade det också i tankarna, men var lite för jobbigt att leta Smile

 11. Jag är snorig som attan. Förvisso är jag allergisk mot björkpollen och andra allergener, men mest emot systematisk politisk idioti! Dvs vad de i riksdagen utöver >99,99 % av tiden förstör.

  Antisvenska staten tycker att det inte behövs något försvar mot zigenska attacker. Kriminella från födseln …

  Jag är snart äldst i min släkt, så jag har ansvar föra berättelsen om vardagen vidare.

 12. @Tålis: Vilket får mig att undra vad det är för årsmodell på dig.

 13. Alexandra Pascalidou har gjort ’martyrskapet’ till karriärväg och är van att domptera sin omgivning.
  .
  Bara en tanke. Varför kunde inte Public Service & SR välja Dilsa Demirbag istället för fuskaren Alexandra Pascalidou? vänsterextremister som My Vingren ger man jobb, Ametist Azordegan, Kakan (acab)… personer med tvivelaktiga kopplingar till antisemitism och till AFA och RF verkar ha förtur, det kan knappast bara vara en slump när mönstret upprepas hela tiden? Public Service vill inte ha personer med demokratiska värderingar. Demokratiuppdraget har vänts upp och ner…

 14. @Tålis:

  Sablar, min kommentar ovan, var inte ämnad för denna tråd, eller ens denna blogg. Vore tacksam om den, liksom denna, tas bort. Går det inte att radera inlägg, hoppas jag att texten kan raderas.

  Brukar inte skriva utanför ämnet, annat än möjligen svar på vad någon skrivit utanför ämnet.

  Tack på förhand!

 15. @Tålis:
  Äsch, ta det med ro. Sånt som händer. Det var för övrigt ”snart äldst i släkten” som fick mig att undra hur gammal du var. Inte åsikten.

 16. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  OK, men klaga inte senare på att jag skriver utanför ämnet!

  Du som är smyglibertarian utan att veta om det, bör lyssna på poden Osama Bin Laden

  Där får man vyer om Osama, långt över man kunde tro/veta och att moskebyggandet i detta land är subversivt. Inte svårt att förstå för mig, islam den värsta vålds- och hatideologin någonsin!