Patriarkatet styr kvinnors skönhetskrav?
avatar

Vi håller på och jobba med listan ”33 anledningar”, så detta är bara ett kort snabbt inlägg.

Igår tipsade Nils i kommentarsfältet om SVTs program Kobra. I programmet rapporteras om två byar i Kenya som startats av kvinnor för kvinnor, för att fly ett samhällssystem där kvinnor saknar mänskliga rättigheter. Jag gjorde en observation när jag såg programmet som jag vill göra er uppmärksammade på. Titta på programmet och notera kvinnornas smyckning. Är det patriarkatet i dessa ”fristäder” som pressar kvinnorna till att bry sig på sin skönhet?

 

Kvinnor i Sverige upplever ett förtryck. Även om jag inte lider alls av det förtrycket, så kan jag förstå att andra kvinnor gör det och att det är jobbigt och begränsande. Men vill man komma till rätta med den problematik som finns på kvinnosidan i Sverige idag så måste man problematisera analysera kollektivismen / den kvinnliga homosociala gemenskapen. För det är där de kvinnliga hindren återfinns, inte några ”patriarkala strukturer”.

Kommentarer

Patriarkatet styr kvinnors skönhetskrav? — 21 kommentarer

 1. Jag har ett tips rörande svaret på 33 anledningar. Försök fokusera på den mänskliga delen. En torr logisk sammanfattning om varför det är fel kommer att gillas av människor som jag, men majoriteten vill ha konsekvenser, drama och mänskligt lidande.

  Alltså, när ni pratar om 97% av alla våldtäktsmän som går fria, fokusera på Kalle Kula som suttit 10 år i fängelse för ett brott han bevisligen inte begick, etc.

 2. Pingback: Patriarkatet styr kvinnors skönhetskrav? | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

 3. Ett upplevt förtryck är inte detsamma som ett verkligt förtryck, man kan uppleva och lida av ett upplevt förtryck utan att detta existerar i verkligheten.

  Apropå 33 anledningar så kan man på frågan om de 97% så kllade ”våldtäktsmän som går fria” också jämföra med P1s genomgång av hur ungas sexualbrott hanteras och då speciellt med avseende på kön.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3162993
  Man kan också ta upp sydsvenskans genomgång av våldtäktsanmälningar där det tydligt framgår att det i många fall finns varken fins ett beskrivet faktiskt brott, gärningsman eller bevis att tillgå.
  Man kan fråga om det är feminism att enbart män ska åtalas anmälas för sexualbrott, man kan fråga om det är feminism att män ska dömas enbart på en anmälan och att någon kvinna tror att något kan ha hänt, utan faktiskt brott, utan bevis och utan att en specifik man pekats ut, dvs att vilken man som helst ska dömas bara för att en kvinna gjort en anmälan, är det vad som egentligen menas med att ”våldtäktsmannen är vilken man som helst”?

  I sammanhanget är också den här artikeln tänkvärd…
  http://www.sourze.se/default.asp?itemId=10459844

 4. Ninni, du menar den där kvinnliga homosociala påverkan som enligt Hirdman o Co inte finns när det gäller ”att göra kvinna”?

  Du förstår när kvinnor gör sig fina när män är i närheten är det för att de pressas till det av de hemska karlarna. Om kvinnor gör sig fina när det inte finns män är det bara för att de känner för att göra sig fina. Att analysera utifrån påverkan inom gruppen skulle ju vara att kritisera kvinnor, och eftersom kvinnor är ofelbara offer (Genuslagen §1)så kan det inte vara så.

  Det samma gäller hemarbete. Om en kvinna lägger ner en massa tid på hemmet i ett förhållande är det för att hon är pressad av mannen att hålla rent. Varje vecka drar han ett finger på över dörrkarmarna och är där damm blir det indrag i veckopengen (hans ekonomiska maktmedel). Det är ju så det går till i de flesta hem, eller hur? Att singelkvinnor också lägger ner mycket mer tid på hemarbete beror endast på att de gillar att ha snyggt hemma, till skillnad från de slarviga männen. Du förstår män genomgår en mystisk förvandling när de blir ihop med en kvinna. Från att inte brytt sig så mycket om dammtussar i hörnen blir de världens pedanter och tvingar sina fruar att hålla hans standard. Patriarkalt förtryck i all sin fulhet. Hepp!

  Förstår man inte sånt är man ju en kvinnohatare och Breivikkompis.

 5. 33anledningar är ju ganska lätt att bemöta eftersom det bara är de vanliga myterna och lögnerna.
  1. Bilden innehåller inget våld och vad har feminismen med fyra lättklädda män och en kvinna att göra? Dessutom en reklam som helt klart riktar sig till kvinnor.
  2. Det är ingen självklarhet att någon får bestämma över sin kropp. De flesta abortmotståndare är kvinnor och dessutom är det för en abortmotståndare självklart att man inte får döda en annan människa av bekvämlighet.
  3. Ja i tidningar riktade till kvinnor, eftersom det är vad kvinnor vill se. Eye-tracking-undersökningar visar att båda könen tittar mer på nakna kroppar av samma kön än av motsatt kön.
  4. Det är förbjudet på facebook eftersom det är förbjudet i amerikansk lag.
  5. Facebook värderar inte om det är ok, men det är lagligt.
  6. En helt påhittad siffra. Men varför skulle feminism vara för fängelsestraff?
  7. Det är ett påhitt. En uppmärksamhetssökande flicka hittade på det och några andra hängde på. Ingen modellargentur har gjort det och ingen har sett det, ingen av flickorna har anlitats.
  8. Det är en lögn.
  9. En myt, för SAMMA arbete får kvinnor faktiskt mer i lön.
  10. Antagligen en myt,i vilka länder skulle det vara så?
  11. För många kanske, men HUR många är det?
  12. Samma som 3.
  13. En påhittad siffra.
  14. Dumheter. (Självfallet ska man lära barn att akta sig för faror).
  15. Vilka vapen föredrar feminister i krig? (Texten på bilden är för övrigt en lögn, man har t.ex. räknat kvinnor som drabbade när deras män dödas (men inte tvärtom))
  16. Det är ju främst kvinnor som diskuterar det. Dessutom diskuteras mäns kroppar lika mycket.
  17. Är det inte feminismen som framställer mannen så?
  18. ”Offret” fick inte skulden för att hon var berusad, hon fick skulden för att man ansåg att hon falskt anklagat killarna. (Återkommande från feminister angående sexualbrott är att beskriva en kvinnas berättelse som den objektiva sanningen och sedan kritisera försvaret av den misstänkte för att anse att det kvinnan berättar inte skulle/borde vara olagligt)
  19. En påhittad siffra. Samma som 13.
  20. Självfallet är inte skämt allvarligt menade.
  21. Vilka åsikter?
  22. Påhitt och en påhittad siffra.
  23. …och 40 000 mansmisshandlar. Andra ledet är en påhittad siffra.
  24. Genom att ljuga som i de föregående 23 bilderna?
  25. Vuxna kvinnliga idrottare klär nog sig själva.
  26. Precis som män som gör samma sak.
  27. Jaha?
  28. …och 100 miljoner pojkar.
  29. Det borde det inte alls.
  30. Företag använder såklart den marknadsföring som fungerar.
  31. Ja?
  32. Vad är det med bilden?
  33. Det är klart att de flesta tycker att människor ska ha samma rättigheter och respekt oavsett kön. Feminister tillhör inte dessa de flesta.

 6. En i mitt tycke mycket värdefull iakttagelse av Ninni. Jag lade också märke till att kvinnorna i kvinnobyn var utsmyckade men reflekterade aldrig över betydelsen av det.

 7. 33:an har dykt upp i mitt facebookflöde också. kanske läge att slänga upp en sida med ”34 anledningar till att feminismen behöver kritiseras”?

 8. 33 anledningar

  Fint att fyra av dem behandlade samma sak: kvinnor=sex, män=pengar,stordåd och rugged good looks.
  Extra plus för att bara en av dem tillade att patriarkatet därmed förtrycker män också.
  Och som vanligt tvingas de lämna Sverige för att hitta fler argument, men ändå hävda att det är ett universellt maskulint problem.

  Fantastiskt att det fortfarande är olika lön för lika arbete, trotts att allt pekar på motsatsen. Sedan länge.

  Inget nytt under solen med andra ord.

 9. Hade inte kvinnorna i byn sitt levebröd i att tillverka olika sorters utsmyckningar ? Har för mig att jag snappade upp det i förbifarten. Kanske inte så konstigt att man vill visa upp sina produkter framför kameran. Kamerateamet kanske också hade föreslagit något i den stilen. Möjligheten finns.

  Det är däremot helt rätt att det är skillnad på upplevelse av förtryck och den faktiska verkligheten. Däremot är exemplet med de 2 kvinnobyar i reportaget illa vald i kopplingen mellan ett tänkt patriarkat och upplevt förtryck.
  Dessa kvinnors upplevelser är i högsta grad baserad på en verklighet. Med ledning av reportagets speaker handlar det om en flykt undan bortgifte, omskärelse och tukt. Vilket i sin tur skvallrar om en extrem form av Islamistisk (o)kultur. Vilket i sin tur var synd att reportaget inte berörde. Det blir ju bekvämare att lägga några extrema sekters övergrepp i en totalt annan kultursfär i samma arkiv som alla andra ”mäns våld mot kvinnor” Varför göra sig besväret att vikta omständigheter, motiv och det faktiska händelseförloppet, när man kan göra plakatpolitik på de hemska männen som alla är potentiella förövare ?

 10. Hemsidan är gjord av föräldralediga designern Sofia Zackrisson, 28.

  Påminner lite om Lady Dahmer som indignerat pekar finger åt den patriarkala förtryckarmekanismen föräldraledighet/hemmamamma från hemmets lugna vrå, medan gubben hennes är och jobbar.

 11. @Dreadlock:

  Hade inte kvinnorna i byn sitt levebröd i att tillverka olika sorters utsmyckningar ? Har för mig att jag snappade upp det i förbifarten. Kanske inte så konstigt att man vill visa upp sina produkter framför kameran. Kamerateamet kanske också hade föreslagit något i den stilen. Möjligheten finns.

  Absolut, det är riktigt. Och naturligtvis bidrar både det och att kameran är där och man då vill vara extra fin.

  Jag har helt enkelt varit på för många tjejmiddagar. Wink

  Sen var det bara att bege sig hemåt och svida om för Emilias tjejmiddag!

  Varför svidar man om inför en tjejmiddag?! Patriarkatet?
  Kolla bilderna där och bilderna här.

  Det spelar ingen roll om man sätter kvinnor på öde ö för ”görandets praktik” handlar om väninnorna.. det är ett sätt att umgås..
  Hade det varit ”patriarkatet” (dvs kvinnor gör sig fina för att tilltala män på den heterosexuella marknaden) hade inte kvinnomodet svängt som det gör. Då hade det varit lika stabilt som männens mode, för männens preferenser är inte så flexibla att de skiftar från ena våren till nästa.

  Och om dom nu frigör sig, varför inte odla marken som levebröd? Föda upp djur?

 12. Ninni:
  Det handlar om status. Bland kvinnor är det status att ha senaste nytt, att ta sig så bra ut som möjligt. Den som lägger märke till att man har något nytt är väninnorna, inte männen, som i regel inte är särskilt klädintresserade.

 13. @Ninni

  hade inte kvinnomodet svängt som det gör. Då hade det varit lika stabilt som männens mode, för männens preferenser är inte så flexibla att de skiftar från ena våren till nästa

  Det hade nog inte behövt vara speciellt mycket mode över huvud taget. Min gissning är att det hade stannat vid tight klädsel med uringning =)

  Skärning/tyg/färg/märke, vi hade säkert kunnat bli experter på dammode om inte all hud distraherat så mycket…

 14. @Maria:

  Visst är det så. Och jag lägger ingen värdering i det alls. Det är helt okej.

  Det jag vänder mig mot är att feminister inte står för det utan skyller på ”patriarkatet”, ”strukturer” och män.

 15. @Grodan Boll:

  Min gissning är att det hade stannat vid tight klädsel med uringning =)

  Urringningen är jag tveksam på.. Däremot är vi ense om figurnära.

 16. ”Skärning/tyg/färg/märke, vi hade säkert kunnat bli experter på dammode om inte all hud distraherat så mycket…”

  Haha, är det därför alla manliga modeskapare är bögar? Jag var förresten nyligen på en utställning med Yves Saint Laurents skapelser. Det var hög klass på dem, underbart att se sådan kvalitet.

 17. Kanske borde vi män börja anklaga kvinnorna varje gång någon man tar sig till något dumdristigt. Om det nu är så att vi män med våra mystiska krafter tvingar kvinnorna att göra allt för att se bra ut, så är det väl inte mer än rimligt att på motsvarande sätt påstå att vårt manliga behov av att utmärka oss beror på en elak kvinnokonspiration. Så nästa gång vi hör om någon man som slagit sig när han försökt åka cykel nerför en alptopp, så vet vi hos vem skulden ligger….

  Allvarligt talat, jag har stor förståelse för att kvinnor kan villa fly usla omständigheter och jag uppfattade de där kvinnorna i byarna som påfallande sakliga. De som däremot inte var sakliga var den svenske manlige programledaren och den dito kvinnliga speakerrösten.

 18. @Rick: Kanske borde vi män börja anklaga kvinnorna varje gång någon man tar sig till något dumdristigt. Om det nu är så att vi män med våra mystiska krafter tvingar kvinnorna att göra allt för att se bra ut, så är det väl inte mer än rimligt att på motsvarande sätt påstå att vårt manliga behov av att utmärka oss beror på en elak kvinnokonspiration. Så nästa gång vi hör om någon man som slagit sig när han försökt åka cykel nerför en alptopp, så vet vi hos vem skulden ligger….
  Nej, det går inte. Det bryter mot flera paragrafer i Genuslagen.
  §1 Kvinnor är oskyldiga offer, män är skyldiga förövare.
  §2 Kvinnor har inte makt enligt könsmaktsordningen.
  Sen får vi ta till Lex Hirdman:
  §3 Att ”göra man” sker helt som en homosocial manlig process där negativa maskuliniteter skapas. Dessutom är männen skyldiga till att ”göra kvinna”, som icke-man. Någon homosocial process att ”göra kvinna” finns inte.

  Brott mot någon av dessa paragrafer, eller förnekande av deras giltighet, bestraffas med uthängning i kolumn, teater eller radio som Sverigedemokrat och Breiviksympatisör.