Mezzosopran, bliv vid ditt partitur
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke gillar
både stålar och valkyrior

Vad är det med pengar som får den ena knasbollen efter den andra att spåra ur. Senast i raden är Malena Ernman som har invändningar mot den nya 500-kronorssedeln. Och det som hon har problem med:

Birgit Nilsson var känd som sin tids ledande Wagnersopran. På den nya sedeln syns Birgit Nilsson i rollen som Brünnhilde i Richard Wagners opera ”Valkyrian”.

Operasångerskan Malena Ernman tycker att motivet är mycket olyckligt. Wagner var en av Hitlers favoritkompositörer, och enligt Malena Ernman ”en av världshistoriens mest inflytelserika antisemiter”.

Personligen är jag av den åsikten att man bör bedöma Hitler på grundval av hans politiska gärning, inte Wagners musik. Och vice versa, att man bör bedöma Wagner på grundval av hans musik, inte Hitlers politik. Men det är ju jag det.

500-sedel Birgit Nilsson

Sedeln riktigt skriker ut sin uppenbara hyllning till Wagner …

Richard Wagner må ha varit en inspirationskälla för Adolf Hitler och de må ha de två sakerna gemensamt att de bägge två älskade opera och var antisemiter, men med tanke på att Hitler föddes 20 april 19889, över 6 år efter det att Wagner gick ur tiden 13 februari 1883, så anser jag nog att man inte skall döma Wagner alltför hårt. Anti-semitism har en lång historia, Wagner levde i en värld och tid som skilde sig ganska rejält från vår. Såvida man inte tror att Hitler skulle vara Wagner reinkarnerad gör man nog bäst i att låta Wagners musik och Hitlers folkmord vara två distinkt separata fenomen där den förre knappast på något vis bör lastas för vad den senare åstadkom.

Jag kommer lite osökt att tänka på följande lilla poetiska citat av Edward Wallis Hoch:

There is so much good in the worst of us,
Det finns så mycket gott i de värsta av oss
And so much bad in the best of us,
Och så mycket ont i de bästa av oss
That it hardly behooves any of us
Att det passar sig illa för nån av oss
To talk about the rest of us.
Att tala om de övriga av oss.

Malena Ernman som blond viking?

Malena Ernman som frodig viking

Malena Ernman har för övrigt också hon opera­intresset gemensamt med Hitler. Jag kan tänka mig att Malena och Adolf också har andra gemensamma beröringspunkter, jag misstänker t.ex. att Malena precis som Adolf hyser motvilja mot tobaksrök, och kan tänka mig att hon likt Adolf är barnkär eller djur­vän (undrar vad det skulle bli för reaktioner om hon sade sig hata både barn och djur). Med tanke på att Malena föddes 4 november 1970, över 25 år efter att Adolf tog sig själv av daga 30 april 1945, kan det inte helt uteslutas att Ernman är Hitler reinkarnerad.

Det är något lurt med feminister när det gäller våra sedlar. För några år sedan var det Bonnie Bernström, dåvarande ordförande i folkpartiets kvinnoförbund ”Liberala kvinnor”, som fick akut kortslutning och gick ut på Newsmill och kritiserade de nya sedlarna och ville att Riksbanken skulle göra dem jämställda. Ibland (ganska ofta) är feministernas klagomål så djävla dumma så det blir stor humor av det hela:

Riksbanken har i dag presenterat vilka personer som ska pryda de nya sedlarna. Alla personerna är väl valda. Genom att göra ”varannan damernas” tror sig Riksbanken kunna uppnå någon form av jämställdhet. Och ändå blev det fel värre. Summan av alla valörer som kvinnor pryder, blir mindre än hälften av valörerna med män. 1250 kr för män mot 620 kr för kvinnorna.

Om Riksbanken istället tänkt att kvinnor och män är lika mycket värda hade ett av könen kunna pryda 1000-kronors sedeln och det andra könet de övriga sedlarna.Det hade gett en mindre skillnad om än på 13 procent – liknande den mellan kvinnors och mäns löner.

Hon fick givetvis en hel del mothugg för detta. Helt bortsett från det utomordentliga fåniga i den här typen av analyser så påpekades bland annat den uppenbara invädningen att hade en kvinna fått pryda tusenlappen medan män prydde de övriga fem sedlarna så hade inte argumentet med värdet på sedlarna godtagits, utan då hade det genast handlat om att det varit fem män mot en kvinna. Inte heller tar hennes ”analys” (om man nu verkligen skall bevärdiga denna typ av intellektuell smörja med beteckningen ”analys”) någon som helst hänsyn till upplagorna på sedlarna.

Kvinna sedd bakifrån

Inte ens på en sedel
är rumpan fram

Jag minns inte när jag såg en tusenlapp sist. Tjugor ser jag dagligen. Astrid Lindgren kommer för övrigt att pryda tjugan, vilket är den sedel som troligtvis kommer att vara den barn kommer mest i kontakt med. Vilket väl är passande.

Könsfördelningen på sedlarna är med andra ord ett klassiskt exempel på att ”hur man än vänder sig har man alltid arslet bak”. Men en BB-analys kan man alltid få det till en orättvisa, hur man är bär sig åt. BB:s resonemang förkastades unisont, men skall inte tro att BB insåg hur löjlig och framstod i sitt valörsrknande, för hon gick ut och hävdade att genusanalys av sedlarna behövdes.

Gåta: Vad är det för likhet mellan kollektivtrafik och genusanalyserade valutor?

Svar:

Skämtdiagram

Gåta: Vad är det för likhet mellan Bonnie Bernström och Malena Ernman?

Ingen aning. När vår herre utrustade Malena Ernman snålade han uppenbarligen in på tanke­maskineriet. Kanske fick hon ett par väl tilltagna lungor och en högkvalitativ pipa som kompensation, eller så kanske det var tvärtom, han lämnade extra tomrum där uppe för att få en bättre resonans. Hur Bonnie kompenserades har jag ingen aning om.

Ernman kan i alla fall sjunga, så för att travestera den klassiska devisen ”Skomakare, bliv vid din läst”:

Puckosopran, bliv vid ditt partitur!

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Mezzosopran, bliv vid ditt partitur — 18 kommentarer

  1. Om jag får komma med en liknande knepig analys så borde inte Astrid Lindgren vara på tjugan als. Vore det inte bättre med Pippi i så fall. För vilka barn identifierar sig med en gammal kärring.

  2. Faktum är att man nog kunde ha funnit ett annat motiv. Inte för att det finns anledning till hysteri, men detta kommer ofrånkomligen att sprida sig och Sverige får leva med sin ”nazi-sedel”. Gjorde Nilsson verkligen inga andra roller? Om inte, så förtjänar hon inte heller att vara på sedlarna.

    Wagner var en inbiten antisemit och lägger man till det pogrom-liknande tillståndet i Malmö och regeringens såsande i Mellanöstern så kan man verkligen ta sig en funderare över hur Sverige uppfattas utifrån. Märk väl att Obama skickade ett sändebud till Malmö och att han själv demonstrativt besökte en synagoga under sitt besök i Sverige.

    Det finns ett djävulskt problem i Sverige och det blir inte bättre av den här besynnerliga sedeln.

    Eller, nåja, kanske sedeln är ärlig in i fördärvet.

  3. @Frogfish: Eller Hitlerita

    @Harpo: Det är ju också en synpunkt. Skillnaden är dock att Pippi Långstrump är en fiktion, medan Astrid Lindgren var en verklig människa.

    @Rick: Jag tycker sedeln är jäkligt snygg och Birgit Nilsson framstår som strålande vacker på den. Enligt mitt tycke en fullträff. Jag hade överhuvudtaget aldrig reflekterat några anknytningar till Wagner om inte Ernman hade bestämt sig för att göra ett problem av något som var ett fullständigt icke-problem. Var skall man dra gränsen för att något skall ses som ett problem? Även om valt ett annat motiv med Birgit Nilsson så hade Ernman fortfarande kunnat beklaga sig över att Birgit Nilsson sjön Wagner. Oavsett vem eller vad det handlar om så kan man alltid hitta ett Nazi-koppling på 3 eller 4 steg om man vill.
    Hur skall man överhuvudtaget veta att det är en Wagner-scen som syns i bakgrunden? Vad specifikt är det som identifierar den som Wagner. Eller syns det på Birgit att det handlar om Wagner? Jag ser det inte.
    Det är inte som om man hade haft en bakgrund med en partimässa i Nürnberg med rader av hakkorsflaggor och heilande tyskar.

  4. @Ernst: Synd att jag inte hittade det klippet. Jag sökte för att hitta någon koppling mellan henne och Wagner, men fick bara upp att hon inte sjöng Wagner. Det var dock, enligt vad jag hittade, inte på grund av något avståndstagande från Wagner, utan helt enkelt på grund av hennes röst inte passar till Wagner. Hon menade helt enkelt på att hon inte skulle lyckas göra sig hörd för hon har inte vad som krävs för att komma till uttryck i Wagners pampighet.

  5. Pippi är såklart inte en verklig person men jag trodde personen som spelar Pippi i filmen är äkta. Ska man hårdra samma argument kan jag hävda att bara kungar borde vara avbildade på sedlar.

    Nu var ju min kommentar ovanför lite på skoj med anledning av att du antog att barn ofta använder 20-kronorssedeln och därför är Astrid passande. jag med mitt barnperspektiv tycker att kanske ett annat motiv i så fall är mer passande. T.ex. En naken Ronja Rövardotter.

    Jag gör av princip inga leende gula smågubbar eftersom jag tycker text räcker.

  6. Jag kan tycka om Wagner vid rätt humör,har t,ex Der Ring Des Nibelungen jag ska väl tillstå att jag endast lyssnat genom hela en gång,och fick dela upp det på två dagar för att hinna med även andra sysslor men introt till den är hur vackert som helst.
    Birgit Nilsson anses av många operaälskare som den bästa tolkaren av Wagner genom alla tider,så att hon lyfts fram just i det sammanhanget är inte konstigt hon var världsberömd på en nivå som Ernman aldrig kommer uppnå.Och är man endast en medelmåttig anka i ankdammen måste man kvacka om annat för att få uppmärksamhet och beröm när man inte kan nå upp till stjärnorna utan fastnar i grenverket.

  7. @Rick:

    Gjorde Nilsson verkligen inga andra roller? Om inte, så förtjänar hon inte heller att vara på sedlarna.

    Jodå, hon sjöng t.o.m. operett ibland, men det som hon är mest ihågkommen för är Wagner-repertoaren. Det skall väl också sägas att det inte är Birgit Nilsson som Ernman vänder sig emot, utan just wagnermotivet.

    För den som vill ha en lite mer nyanserad analys av Wagner och antisemitism rekommenteras Daniel Barenboim: Wagner, Israel and the Palestinians

    During the Third Reich, Wagner’s music was still played by Jews in Tel Aviv by none other than the then Palestine Symphony Orchestra, the modern-day Israel Philharmonic Orchestra. Shortly after the end of the Second World War, when it became known that Jews had been sent to the gas chambers to the accompaniment of certain Wagner works, the performance of Wagner was rightly declared taboo out of respect for survivors and the relatives of victims. This was done not because of Wagner’s anti-Semitism but rather because of the Nazis’ abuse of his music.

    Wagner may have been the most important personal and ideological role model for Adolf Hitler, a kind of “predecessor,” as Joachim Fest writes in his Hitler biography. Hitler called him “the greatest prophet ever possessed by the German people,” and took on Wagner’s mythology as a component of Nazi ideology. Nevertheless, as revolting as Wagner’s anti-Semitism may be, one can hardly hold him responsible for Hitler’s use and abuse of his music and his world views. The Jewish composer Ernest Bloch, for one, refused to accept Wagner as a possession of the Nazis: “The music of the Nazis is not the prelude to Die Meistersinger but rather the Horst-Wessel-Lied; they have no more honor than that, further honor can and shall not be given them.” Whoever wants to see a repulsive attack on Jews in Wagner’s operas can of course do so. But is it really justified?

    Wagner var för övrigt känd för att spy galla över allt och alla, även sina mest hängivna beundrare. Det hade för all del varit intressant att höra hans dom över Hitler…

    En annan rekommenderad kommentar på ämnet: Ilan Sadé: Avnjut skönandarnas konst; gör dem inte till politiker.

  8. @ Ulf T

    Min poäng var inte att uttala en förkastelsedom över Wagner, utan jag ville påtala att dagens Sverige inte behöver fler associationer med våldsam antisemitism. Det ser jäkligt fult ut.

    För att illustrera md ett annat exempel. Finlands flygvapen anammade hakkorset på 1920-talet efter vapnet för en (svensk) adlig släkt som hade donerat de första flygplanen. Det här var alltså innan nazisterna börjat med det. Hakkoret lever kvar i vissa sammanhang (men inte som nationalitetsbeteckning på flyg!). Många skulle vilja helt bli av med symbolen eftersom den alltid blir missförstådd utomlands, även om den inte har några som helst nazi-kopplingar i Finland.

  9. @Rick:

    Om jag inte missminner mig hette adelssläkten von Rosen, samma släkt som Görings hustru kom ifrån?

    Kulturell appropiering. ’Reclaim the Swastika’

  10. @Rick:
    Min inställning till problemet med antisemitism i Sverige och dess påverkan på Sveriges rykte inte har ett skit med 500 krs sedeln. Ett Wagner motiv på sedeln är inte vad som skapat vårt rykte. Det problemet kommer från att vi haft en socialdemokratiskt styrt Malmö som i åratal har blundat för antisemitismen som till stor del faktiskt är importerad till Sverige.

    Så även om Wagner inte var på sedeln så kommer vårt rykte fortsätta försämras, för vi har ingen i det här landets ledning som ens vågat ta i frågan. Vi har en bostadsminister som varit delaktig att bjuda in en uttalad antisemit till Svensk riksdag. Så att haka upp sig på ett motiv bakom huvudmotivet är för mig att missa det riktiga problemet.

  11. @ robjoh

    Sedeln kommer att uppfattas som ett budskap: ”vi är antisemiter och stolta över det”. Den stänger dörren för mera välvilliga tolkningar av Sveriges beteende.

    Rent allmänt gäller att om folk fått för sig något starkt negativt om en människa, så gör hon bäst i att inte spä på uppfattningarna, berättigade eller inte.

  12. @robjoh & @Rick:
    Nu är det ju bara det att det inte är Wagner som utgör motivet för sedeln, det är Birgit Nilsson. Hade det varit Wagner hade jag också protesterat. Jag anser att det skall vara svenskar på sedlarna och dit räknar jag inte Wagner. Och jag misstänker att till och med miljömupparna och de andra pk-jepparna håller med mig på den punkten.

  13. @ Dolf

    Mannen Wagner vore ingen utan musiken. Han är sin musik och därför finns det en uppenbar koppling mellan bilden på sedeln och Wagner. Som sagt, för egen del skulle jag ha valt ett annat motiv, för Sverige har på kort tid gått till att bli ett europeiskt epicentrum för antisemitism. Och nu avser jag inte bara råskinn på gator och i stadshus i Malmö, utan hela paketet med fullt salongsfähiga antisemitiska tirader vid högskolorna eller att landets största tidning oförblommerat publicerar klassiska vandringssägner om hur judar mördar andras barn för sin egen nytta. Mot denna bakgrund är kopplingen till Wagner totalt olämplig – eller förkrossande uppriktig.

  14. men med tanke på att Hitler föddes 20 april 1989, över 6 år efter det att Wagner gick ur tiden 13 februari 1883