Mansfälla för lata män?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke vägrar vabba

Jodå, jämställdheten dyker fortfarande upp lite då och då i medierna. Det är inte bara ”flyktingar” och tiggare, även om det kan tyckas så ibland.

Aftonbladet slår knut på sig själv idag med två motstridiga artiklar. Den första är den självföraktande feministen Anders Lindberg (”redaktör klänning”-vibbar) som på egen hand spräcker Aftonbladets månadskvot för dumheter i en ledarartikel om att det är männens fel att kvinnor är sjuka:

Kvinnor är sjukskrivna i betydligt högre utsträckning än män och kommunerna, där många kvinnor jobbar, är sämst.

Om arbetslivet är det ena problemet är familjen det andra. Enligt SCB arbetar 38 procent av kvinnor deltid jämfört med 13 procent av männen. Kvinnor tar genomgående större ansvar än män för hem och barn.

När den allmänna välfärden de senaste åren dragit sig tillbaka är det kvinnor som fått ta över ansvaret för att vårda äldre och anhöriga i hemmet.

Kombinationen av ett sjukt arbetsliv och en ojämställd fördelning av arbete i hemmet gör helt enkelt kvinnor sjuka.

Ja, det är för jävligt att de lata männen inte tar ansvar för kvinnornas hem, särskilt när det gäller de lesbiska paren och ensamstående mödrarna som fått barn genom insemination. Män har det så mycket bättre, de blir inte sjuka, de bara dör i arbetsplatsolyckor som när de trillar ner från taken på byggarbetsplatser eller krossas av rasande broar. Kvinnor i kommunerna har verkliga problem, som att de måste fylla i en massa papper och stressa när de skall till skrivaren för att hämta en utskrift.

Å andra sidan, så får män som vabbar mycket lägre lön:

Fortfarande är det kvinnor som tar ut två tredjedelar av vab-dagarna. Men den grupp som får sämst löneutveckling på grund av att de är hemma med sina barn är männen.

I studien ingår 23 000 personer som fick sitt första barn 1994. Efter fem år har pappor som tagit ut mycket vab, minst 13,5 dagar, 2 procent lägre lön än de som vabbat ”normalt”.

IÖver 23 000 personer, både män och kvinnor, som fick sitt första barn 1994 ingår i studien. Efter fem år har pappor som tagit ut mycket vab 2 procent lägre lön än de som tagit ut normalt. Efter 13 år har dessa pappor 5-6 procent lägre lön.

Låter som upplagt för en mansfälla.

Men de är klart, det kan ju vara ett sätt att komma till rätta med löneklyftorna, man skickar männen att vabba hos de ensamstående sönderstressade mammorna som gått i väggen mellan skrivbordet och kommunens kaffeautomat.

pappa4-5w

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Mansfälla för lata män? — 7 kommentarer

  1. Aktuell tidning lever i symbios med nuvarande Svensk regering, regeringen flaggar för att tai-tu med sjuklöneutbetalningar som med nuvarande förlopp extrapoleras in till närmaste framtid mot sisådär 60mdr ligger förnärvarande på anspråkslösa >>40-mdr-nått.

    Hursomhellst och att stoppa den saken går kanske icke, att stävja sjukskrivning, blir nog liiite plågsamt för feministen. Kan ana sammanhanget med statens fundering och galningen Anders Lindbergs feministreflexer och utgår så från att fokusering av första vändan att minskad utbetalning blir mot Svensk man.
    -” Orkar han det så orkar han det ” menar enfalden under tiden denne lastar upp, sitt ök.

  2. Det jag sett av sjukskrivningar är att de är påfallande vanliga bland yngre kvinnor utan barn. Nu vet jag förstås inte om det är någon oborstad pojkvän som stökar till det så rejält i hemmet att all deras energi går åt till att städa upp, men om så inte är fallet så misstänker jag att de bara inte gillar att jobba. Män har ju inte riktigt den här sortens utvägar…

  3. Hehe, finns det något som inte är männens fel?

    Kanske ska somna om och ringa mig sjuk för att jämna ut statistiken lite…

  4. Teorin om att kvinnor gör mer än sin del av hemarbetet motbevisas av det faktum att bland barnlösa ensamstående 20-44 åringar så gör kvinnor 2 timmar hemarbete per dag medans män gör c:a 1 timme och 15 minuter.

    Det tyder på att kvinnors extra hemarbete snarast baseras på ett kvinnligt homosocialt prestigebeteende och lämpligast hanteras genom att lära sig att inte bry sig så mycket om deras vänninor tycker att deras hem är fantastiskt, utan koncentrera sig på att leva ett liv de trivs med. Framförallt bör inte partners låta sig rekryteras in i den typen av ohälsosamma beteenden och uppmuntra till vad som i praktiken är en sjukdomsbild.

  5. Ett lokalt perspektiv från Finland – om medelålders män som drabbas av arbetslöshet: Dels är det fler män än kvinnor som drabbas, dels ”tar” det hårdare mot männen:

    Män pratar inte

    Det är individuellt hur män reagerar på arbetslöshet, men det vanligaste är att män inte vill prata om det med vänner och familj, berättar verksamhetsledare Peter Peitsalo på Miessakit, som ordnar stödgrupper för män.

    – Vissa män hanterar situationen på ett sätt som skadar hälsan, till exempel genom att dricka för mycket alkohol.

    Enligt Peter Peitsalo är många män oroade över sin ekonomi och att inte längre kunna försörja en eventuell familj.

    Arbetslöshet slår hårt mot mäns självförtroende.

    – Arbetet är fortfarande väldigt betydelsefullt för män. Att förlora jobbet slår hårt mot både självförtroendet och självkänslan.

    Bakomliggande orsak

    Det är sällan män tar kontakt med Miessakit på grund av arbetslöshet, utan det är en faktor som kryper fram.

    – Oftast handlar det om att det blivit problem i parförhållandet och då kan det komma fram att en bakomliggande faktor är arbetslöshet.

    Traditionell mansbild

    Peter Peitsalo berättar att många män speglar sig själva mot en traditionell mansbild när de råkar in i stora livskriser.

    – Många män tänker att de måste agera som de alltid har gjort. Men det är ändå vanligare i äldre generationer att man anser att de är mannen som ska stå för brödfödan.”

    http://svenska.yle.fi/artikel/2015/09/24/grankullas-arbetslosa-ar-man-som-haft-toppjobb

    Diagram och tabeller (klicka på ”Visa män/kvinnor”):
    http://svenska.yle.fi/artikel/2015/09/22/kolla-arbetslosheten-i-din-kommun#235