Lite mer om flaggbränning
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke visar flagg

En liten uppföljning till ”Att bränna en flagga” för ungefär två veckor sedan. Jag ställde i det inlägget frågan om det var att anse som hets mot folkgrupp att bränna en prideflagga.

Det var inte bara en fråga jag ställde i inlägget, jag ställde den också till Lawline vars syfte är att ”sänka trösklarna för juridik genom att erbjuda inledande juridisk rådgivning helt gratis”, och fick svar på den frågan häromdagen.

Någon hade redan 2007 frågat hur det förhöll sig med den svenska flaggan, och då svarade men så här:

Nej, det är inte straffbart i sig att bränna något lands flagga i Sverige. Det finns andra länder där det mycket väl skulle kunna vara straffbart att bränna det egna landets flagga, t.ex. Turkiet, och det finns säkert människor som tycker att det vore omoraliskt och fel att bränna den svenska flaggan, men straffbart är det inte.

Så här besvarade man min fråga om det vore ”åtalbart som hets mot folkgrupp (eller liknande) om man brände en regnbågsflagga (pride)?”:

Som alltid när det gäller brott är det korta, och korrekta, svaret att det beror på samtliga omständigheter i det enskilda fallet.

Mer generellt kan dock sägas att det absolut kan vara åtalbart att bränna en prideflagga. Det brott som ligger närmast till hands är just hets mot folkgrupp. För hets mot folkgrupp räcker det med att någon visar missaktning mot en grupp av personer på grund av gruppens sexuella läggning. Missaktningen måste dock spridas till allmänheten, det räcker alltså inte med att endast ett fåtal personer tar del av missaktningen.

Det avgörande är således hur och var bränningen sker. Är det hemma hos någon där endast ett fåtal personer vistas är det inte att se som hets mot folkgrupp medan det är att se som det om det till exempel sker på Stockholms Centralstation under rusningstid.

Nu tvivlar jag starkt på att man får bränna vare sig flaggor, soffor eller bilar på Stockholms Centralstation under rusningstid, men det har nog mest att göra med att det är störande av allmän ordning och att det utgör ett faromoment. Kontentan av de två svaren är i princip att, ja för fan, bränn svenska flaggan om du vill, men bränn för helsike inte en regnbågsflagga.

Ridå! Jag emigrerar och sällar mig till denna fana:
Jolly Roger

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Lite mer om flaggbränning — 7 kommentarer

 1. Hej.
  Förslag på fler frågor: får Saudiarabiens flagga brännas? Den innehåller en religiös formulering, det borde väl falla under hets/hat-brott? Israels flagga? ISIS/ISIL? Sameflaggan kanske också faller under hets mot folkgrupp då det inte är en nationsflagga. Känns som du gläntat på getingboet…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. @Rikard:
  Israels flagga har väl eldats på åtskilliga vänsterdemonstrationer, så där är svaret redan känt. Så vitt jag vet har ingen åtalats för detta.

  På samma sätt som i genusvänstern så anses det helt ok att elda Israels flagga eftersom de ses som det hemska USA:s lakejer som förtrycker sina snälla, ärofulla och maktlösa muslimska grannar. Struntsamma att Israel är ett litet land med liten befolkning per definition och utgör en minoritet i området.
  Skulle du däremot bränna Palestinas flagga så är det bara att gå direkt i fängelse utan att passera Gå.
  Att elda en regnbågsflagga är nästan på samma nivå som Palestinas, men om du skulle elda en flagga med en penis eller manssymbol på så blir du givetvis hyllad och får prata ut i radio och tv om hur förtryckt du känner dig och hur mycket hat du möts av.

  Glöm därför allt som västerländsk rättstradition, likhet inför lagen och liknande trams, i den nyfeministiska världen så är det enda som betyder något vilket kön och vilken hudfärg du har, eventuellt vilken religiös gruppering du tillhör.

  Nästa vecka börjar väl kraniemätningarna och tvångssteriliseringarna…

 3. Pride är en rörelse. Pride utger sig visserligen för att representera samtliga HBT-individer, men samtliga HBT-individer anser sig inte representerade av Pride. Det kan i normalfallet därför inte rimligtvis vara ”hets mot folkgrupp” att bränna Pride-flaggan. Speciellt eftersom det finns många oavsett sexualitet som är kritiska mot Pride och deras politik, men det finns knappast någon svensk som är kritisk mot att människor utövar en lite ovanligare sexualitet.

  Det är upprörande ifall Lawline har rätt i att staten skulle tolka lagen så. Det är faktiskt även upprörande ifall det ens finns en liten misstanke om att lagen kan tolkas så. En revolution har skett i tysthet under de senare åren och Sverige kan inte längre betraktas som en rättsstat.

 4. @Tallskog:

  Klockrent från en kanadensisk TV-kanal om vansinnet i Sverige

  Det är självklart inte min plats att tvinga på dig min subjektiva åsikt om ’rebell media’ – men jag tycker att Gavin Mc-douchebag-Innes aka pretto hipstern som i dagarna gjorde sig lustig på vuxna som spelar dataspel! Det var ett jävligt knäppt snedsteg då många gamers (och framför allt då GG’s) hittade till Gavins kanal genom någon av de flertal produktioner i Rebel Media riktade mot feministiska ideologer, SJW och andra särarter av skrikande vildvittror!

  https://youtu.be/eTdgHsifK38

  Mm, visst visst Gavin; Gamers måste sluta spela spel för spel är för barn!
  – så jävla rebell, eller hur farfar?! Läs en bok eller bygg ett bord? Shit – han är ju en badboy av Will Smith kaliber!

  – CS Lewis sa något i stil med;

  Att oroa sig för huruvida något är vuxet eller inte är ett tydligt tecken på omognad. För när vi blir vuxna så slutar vi att bry oss om vad andra anser om infantila intressen!

  Jag vill göra tydligt att det här inte på något sätt reflekterar något ställningstagande eller återspeglar vart jag är på det politiska spektrumet!
  Jag är väldigt kritisk till alla binärt-tänkande partier!

  ”Sweden is the rape capital of the world. Ezra Levant of TheRebel.media explains why:”

  Va? Varför faktakollar inte en skribent på bla Sun News och western standard?!

  http://www.bra.se/bra/bra-in-english/home/crime-and-statistics/crime-statistics.html

  Nej – det tar lite lång tid att få kontakt med BRÅ eller se varför vi i Sverige har en väldigt ovanlig brottsstatistik men att vi ligger på en jämn nivå med våra grannländer!
  Om nu feministerna hävdar våldtäkt-kultur och konservativa pekar på samma vansinniga statistik så är man intellektuellt förstoppad eller medvetet presenterar vilseledande statistik.
  Jag tål inte den här sortens slarv journalistik där han ska få smutsa ner Sveriges anseende, globalt, med klassisk falsk fear-mongering-narrativ!

  ”Sweden’s anti-immigration party now in first place. Why?”
  – Det gjordes en annan poll av LO som visade på runt 17% — Den undersökning som visas här utgår från en nätbaserad -mätning och det är självklart att SD anhängare, till en mycket större utsträckning valde att delta!

  Jag har ganska nyligen, under loppet av sommaren, följt #GG på youtube och har där genom blivit akut allergisk mot journalister som ljuger, förbiser fakta, förnekar bevis eller helt enkelt inte gör sitt jobb!

  Brottsvåld har legat tunt 2.2 till 2.4% i snart 10 år. Det var nere på 1.9% 2012 och uppe på 2.9 år 2007.

  SD är lite bleh…jag vet inte! – varför har vi inte ett mer nyanserat alternativ?

  …det ska jag inte sticka under stolen med; inget parti som har ord som traditionell kristen värdegrund i still program kommer att vara ok med mig!

  Jag måste få ogilla multikulturalism, religion, feminism, privatisering av vård och utbildning men ändå förespråka HBT rättigheter att göra dumheter som att gifta sig Wink hirr hirr (va fasen är queer? lol nope – HBT ska de va!) Samtidigt så tycker jag att Sverige ska hjälpa till med flyktingar; det måste bara reformeras och de människor som är oroliga för att så mycket händer och för snabbt, måste givetvis bli hörda och bemötta med respekt som alla medborgare förtjänar.

  Shit så jag snackar mycket skit! hahaha!

  Ahh – Flaggbränning –

 5. – Flaggbränning – lätt!-

  Det här vill jag givetvis tycka lite om; jag har ett någorlunda unikt perspektiv till regnbågsflaggan!

  Jag är ”öppet” homosexuell. Hartassarna är där för att tydliggöra att jag inte går in i varje möte med en bag of dicks och daskar folk i ansiktet med sådant som känns både irrelevant och väldigt privat!
  Det handlar absolut inte om något självförakt; tvärt om, vill jag påstå. Jag är inte stolt över att vara bög på samma sätt som mina närmsta vänner och bröder inte känner någon direkt stolthet över sin heterosexualitet (eller olika grader av gränsöverskridande sexuella intressen…chicks with du vet!)Vi bara är och så är det med det!
  Däremot känner jag mig stolt över att jag vågar vara mig själv och har inte ens en fis i rymden att erbjuda den som motsätter sig det. Jag är av samma anledning stolt över hur bra vänner jag har, som aldrig varit besvärade över det och framför allt är jag stolt över att min pappa blev så stolt över att jag vågade ”komma ut” så att han grät stora male cis tears på min axel!
  Så jag har aldrig känt något behov av att assimilera gay-identiteten som, för det flesta, trolig är en självuppfyllande profetia!
  Jag är betydligt mer än min sexuella attraktion till män och även om jag har ganska grundade teorier om varför vi över huvud taget finns, ur ett evolutionärt perspektiv (lite folie-hatt gissningar är roliga!).
  Det är mycket på grund av dessa ypperliga förutsättningar med omgivning och familj, som gjort att jag inte känner mig helt hemma i HBT-sfären och flaggan kan till och med kännas lite avig i mina ögon eftersom den subkulturen vill påstå att homosexuella är en homogen grupp!
  Men vad har den då för nytta nu? Nu när vi inte längre förenas av utanförskap och förtyck; då jag har full förståelse till varför det behövs en stark samhörighet (där kognitiv-spegling bygger förtroende och stärker band! Det är därför vi har empati, trots allt, om jag får se på det lite krasst och pragmatiskt).
  Jag har ALDRIG upplevt homofobi och jag har aldrig sett mig själv som ett offer! Mina upplevelser är givetvis inte något som alla delar – men jag vill gå så långt att säga att jag, på det riktiga-privilegium-ordningen ligger tätt bakom de förtryckta unga, snygga och ekonomiskt trygga feministerna!
  Jag kommer undan med fuck all på grund av min homo-status! Woop woop bitches bow down! Men jag har givetvis inte mjölkat den juvren…

  I gay-man identiteten finns en naturlig plats för kvinnor; väldigt objektifierande, svepande generaliseringar som om jag hade en naturlig fallenhet för mode och smink…
  Varför ska jag som homosexuell bygga upp mitt liv på att piffa upp kvinnor?!
  Jag har på fullt allvar fått höra ”Men gud va kul – jag har alltid velat ha en gay-kompis att gå och shoppa med och gå ut och dansa”… Fucking special day det låter som – ”men nog om mig, min bästaste gay, nu pratar vi om dig…vad tycker du om mig?” Sorry – Jag kan inte hjälpa dig…Åk till thai-land kanske? Jag ska på Metallica med mina kompisar och med lite tur så spyr jag i en buske! (haha – Ullevi i helgen – sant, Var på konserten och i busken! Yay!) Men mina vänner kan jag lita på – de släpar nästan alltid hem den som är fullast! Ibland.

  Jag är ändå inte någon påtvingad yta där jag höjer manliga attribut över några andra!
  Min definition om vad som är manligt stämmer kanske inte överens med omvärlden! Jag är omtänksam, snäll och omhändertagande. Jag är väldigt empatisk och tycker att alla mina vänner och familj delar de egenskaperna. – Jag anser att det är viktigt att både belysa sina egna egenskaper och även erkänna de hos andra män, utan att känna skam över det!
  Tyvärr så delar inte merparten av de jag träffat som har en tydlig gay-identitet de kvalitéerna. Det är en väldigt konstlad värld – men jag lägger ingen värdering till de människor som är älskar det; each to his/cis/shit/miss/himz own! Grin

  Jo…flaggan…uhm…Bränn den? Yes. Varför? Vad säg om att de som arrangerar Sthlm pride tar sig rätten att censurera; som om jag BEHÖVDE någon som valde åt mig. Fy fan.
  I slutet av Göteborgs pride parad stod en massa radikala feminister (med bandanas över ansiktet) och buade och skrek åt alla partier som var där med sina öppet homosexuella (ja ja – bi och allt det är…orkar inte!) partirepresentanter!
  Hur fan kan de ta sig rätten att göra så?!

  Jag var en gång i tiden ”feminist” jag också – musiker – men lite lätt impopulär med låtar som ”Jag är kränkt kränkt-are, kränkt-ast!” och ”Stupid rights” – som handlade om att vi INTE ville ha fler rättigheter utan ville ge tillbaka några så att det blev lite underground igen. Mysigt.

  Men det har ju aldrig varit någon brist på bristvara av humor!

  Nu så ska jag avrunda. Done.
  TL;DR – Bränn du. Jag tar med mig korven!

  Så jag bojkottade givetvis pride i år och drog ner till Portugal och surfade istället!

 6. Pingback: Kulturlibertarianismen | Bashflak