Julvärlden blev getingstucken, eller …
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har spanat in julvärden

Det blev ju en hel del olåt i lådan när det annonserades att Gina Dirawi skulle bli julvärd. En del ansåg att det var fel rätt och slätt för att hon var muslim. Med tanke på att julen för de flesta är en sekulär tradition med sina rötter i vikingarnas midvinterblot och det sedan faktiskt mixats in en hel del influenser från andra kulturer, inte bara kristendom, innebär ju i grunden att den är så naturligt multikulturell som bara tänkas kan. Så jag för min del ser inga problem med att en julvärd är muslim, så länge själva ”värdandet” sker inom traditionella ramar.

Då var nog kritiken (som jag tog upp lite kort i Samir trampade i skiten) om att hon skulle vara antisemit att betrakta som lite mer seriös. Men jag ser ärligt talat inte särskilt allvarligt på det heller.

Så hur gick det då? Det finns lite skilda uppgifter om det, det första jag såg var det här:

Jag försökte hitta undersökningen på expressen för att se var den står nu, men gick bet på det. Vissa på twitter menade på att de tog ned den för att resultatet blev ”fel”. Det verkar väl inte helt otroligt.

På den undersökning som presenterades på Aftonbladet verkar hon ha fått 5 plus av strax över 50 % och 1 plus av lite över 30 %. Det är också de proportionerna som upprepas runt om i olika media. Hälften tyckte att hon var strålande, en tredjedel att hon var urkass.

Det förefaller mig som att man har röstat mer efter övertygelse än efter hennes insats. Jag kan näppeligen se att hon skulle ha förtjänat vara sig femmor eller ettor i någon högre grad. Själv tycker jag att hon kändes lite kantig och oslipad. Och som Brita Zackari sade i förra årets Inte OK där de tog upp de sociala koderna för julen: julvärden borde vara ”minst 45”. Det ligger nog något i det.

Enligt mitt tycke gjorde hon, vad jag såg, trots det lite kantiga och oslipade intrycket i vissa delar, en ganska bra, och definitivt seriös, insats. Så jag skulle nog placera henne på en stark trea. Hade hon varit lite mer smidig och flytande i sin presentation hade hon varit värd en fyra.

I sammanhanget blir det lite lustigt att läsa om att det inte spelar någon roll hur hårt hon kämpar:

Gina Dirawi såg sig omkring i tv-huset och kunde inte spegla sig i någon. Därför var hon tvungen att göra allt. Nu gör hon det – och blir ifrågasatt därför.

Med tanke på att hon landar det ena prestigefyllda uppdraget efter det andra, som att leda melodifestivalen, har flera egna program på tv och är den yngsta julvärden någonsin, så tycker jag väl att det verkar som att hon får ganska bra utdelning på sitt kämpande.

Min slutsats är att kritiken runt att hon skulle vara julvärd egentligen inte skall ses som riktad mot henne, utan snarare bottnar i att folk är jäkligt trötta på tv-kvoterandet och automatiskt kopplar Ginas julvärdskap till det.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Julvärlden blev getingstucken, eller … — 4 kommentarer

 1. Aftonbladet tillämpade dessutom ett lite nytt betygsystem då de bestämde att utfallet från omröstningen var fem plus.

  Om man räknar som vanligt skulle snittbetyget ha varit 3,4, men det hade förstås inte sett lika klatschigt ut på tröjan.

 2. @Ulf T:
  Det är som vanligt på Aftonbladet, hur folk röstar är ointressant, det viktiga är hur de tolkar tesultatet. Smile

 3. Hej.

  Rösta tidigt och rösta ofta.

  Som vuxen har jag svårt att förstå fascinationen med att fira jul genom att ha en TV på i rummet. Hemlagad mat, släkt och vänner, och stilla läsning. I år Fröding. Vill jag se på Disney-produktioner både nya och gamla finns det internet – och då slipper jag dessutom stats-teves censur.

  Å ena sidan är jag för åsikts- och yttrandefrihet, och måste därför tillerkänna Darawi rätten att både ha sin åsikt om Israel och judar, och även låta henne uttrycka den – å andra sidan känner jag starkt för att någon form av dekorum för av staten anställda bör tillämpas när det gäller hur de uttrycker sig i tjänsten. Privat uttryckta åsikter bör egentligen inte blandas samman med de som sägs i yrkesutövandet, men det skall nog till en ’Screwtape’ för att få till en sådan instruktion i skrivet format.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Varför läsa Expressen när det finn danska Ekstra-Bladet? Det är ju ändå den tidningen både Expressen och Aftonbladet skulle vilja vara om de bara vågade. Ds

 4. @Rikard: När det gäller traditionen med Kalle Anka och hans vänner på julafton så verkar det vara olika beroende på när folk är födda. De som hade sin barndoms jular före det att Kalle och hans vänner sändes förstår inte hur ett tv program kan vara så viktigt. När de växte upp var mer Barnens Brevlåda i radion.

  De som växte upp under 70, 80 och lite in på 90 talet beroende på uppväxtförhållanden sitter nostalgiskt och tittar. De och återupplever sin barndoms jular och lyckan av att få se tecknat på tv istället för Vilse i pannkakan och liknande.

  De som är unga nog att ha växt upp med barntv och tecknat dygnet runt på alla möjliga sätt fattar inte heller någonting.

  I övrigt håller jag med dig. Även om jag håller på Rydberg på julen Smile