Jag har alltid rätt – utom när jag har fel
avatar

Dolfs generade logo

Eders Ödmjuke tuggar ”Humble Pie”

Knepigt det där med att vara bloggare ibland. Hur man än försöker så händer det att det blir fel, och då får man snällt lägga upp en stor portion kråka på tallriken. Är man då ödmjuk som jag så gör man det utan att knota eller försöka smita ifrån sitt ansvar. Däremot vägrar jag att göra pudlar, jag tror de klarar sin fortplantning utan mig.

I inlägget ”Hur lågt kan media sjunka?” gick jag lös på media härom dagen. Det som var själva triggern för inlägget var att jag på en annan blogg hittade andrahandsuppgiften att den drunknade treåringen (vars bild utgjorde ”vändpunkten” i migrationsdebatten) cyniskt hade flyttats för att skapa en bättre bild, och sedan hittade denna bild:

Drunknad 3-åring flyttas)

Allt verkade ju klappat och klart … men, men, så var det tydligen inte. Det visade sig tydligen, om jag förstår det hela rätt, att det inte är samma pojke i bägge bilderna, utan att den i övre bilden är storebror till den i undre. Att det inte är samma framgår av denna bild där pojken bland annat har en blå tröja medan den drunknade treåringen har en röd:
syrian-migrant-boy-turkey – drunknad pojke 2

Jag lägger upp dessa bilder här enbart för att jag vill visa mina källor ordentligt för var och en att själv bedöma (och det samma gäller inlägget häromdagen). Jag har ingen som helst önskan att sensationalisera pojkarnas död, och skulle ha föredragit att låta dem vila i fred.

Min kritik mot media står jag annars för fullt ut. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att det finns journalister som är så cyniska att de skulle kunna manipulera en bild genom att flytta ett dött barn för att få en visuellt mer slående bild. Jag vänder mig inte ens emot bilden i sig med treåringen. Den kommer förmodligen att vara årets bild, den berättar något. Det jag vände mig mot var att den skulle vara en cynisk manipulation. Det var den tydligen inte. Däremot används den av media till cynisk manipulation. Så min kritik är fortfarande fullt giltig även om jag sköt med fel ammunition.

Jag känner inget behov av att försöka rättfärdiga mitt misstag eller bortförklara det. Fel är fel. Jag vill dock påpeka att jag anser min moraliska resning och etiska standard ligga på en nivå som media inte är i närheten av att ens kunna drömma om. Hade rollerna varit ombytta hade media antingen raderat sitt felaktiga inlägg och förtigit det, fortsatt hävda att de hade rätt, försökt bortförklara misstaget, skyllt på någon annan eller, i bästa fall, satt in en tvåraderspudel undangömt någonstans där ingen ser den. Jag gör ingetdera, framför allt raderar jag inte mitt tidigare inlägg för att jag upptäcker att jag gjort bort mig. Jag kommer bara att lägga in en förklarande rad i det så att det tydligt framgår att uppgiften om att bilden är manipulerad är felaktig.

Ber om ursäkt till läsare, särskilt de som kanske blivit vilseledda.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Jag har alltid rätt – utom när jag har fel — 31 kommentarer

 1. EdersÖdmjuke, (vars bild utgjorde ”vändpunkten” i migrationsdebatten), hur menar du? Är din parantes ett citat eller sammanfattning.

  Övrigt en argumentationsteknik, aktuell bild, som jagserdet sedvanlig och givet helt förutsägbar oavsett skeende, då och nu, dock ej själva tidpunkten vid själva agerandet.

 2. @Rick: De behöver bara lära sig integritet, ärlighet och att agera med goda föresatser. Mer fråga om egenskaper än om lärdomar.

 3. @Julian:
  Har ni inte fattat att mittfåremedia framhävde den där strålkärringen just för att få folk att dra öronen åt sig? Hon avslöjar ju effektivt vilka fullkomliga spån SD-kadern är.

  Jag gjorde nedslag mitt i texten och läste några meningar och det var så fullt av uppenbara faktafel att jag nästan storknade.
  Inget krig i Ukraina, Syrien är uppbyggt på islam, Dublinförordningen gäller icke EU-länder, de som saknar asylrätt är illegala invandrare, Sverige och Tyskland skulle ha mest välfärd i Europa osv.
  Det är MER än en idiotlögn per mening.

 4. @dolf
  Det hedrar dig! Smile

  @MJ
  Har hört fler tala om illegala invandrare. När blir man det då? De som fått avslag på sin ansökan och ”försvinner” är väl i alla fall det?

 5. Två oberoende vittnen har nu bekräftat att pappan till barnen själv körde båten, och alldeles för fort och dåligt. Profitbegäret tog överhanden och han tog med alldeles för många dyrt betalande passagerare. Han var dessutom allt annat än flykting utan kom direkt från Turkiet där han jobbat som frisör. Vad det handlade om var att få tillgång till gratis tandvård i Sverige för att få nya tänder.

  Så att den döda pojken ligger där beror till 100% på pengar och har absolut skit att göra med nån som helst flykt.

 6. MJ, är du ett sådant där stackars grundlurat och därför präktigt gafflande vänsterfår, som smyghatiskt kastar PK-bajs på alla gammeltanter som inte är lika löjligt grundlurade av den verklighetsförnekande PK-eliten som dig?

 7. @John Nilsson: Så de ”ursprungliga” smugglarna hoppade ur båten för att undvika att drunkna om den skulle gå under? Låter som svammel och bortförklaringar. ”Näe, det var Molgan…”

 8. @John Nilsson:

  Det låter som ett troligt skeende. Det här att pappan skulle vara flyktingsmugglare tror jag inte ett ögonblick på. Varför?

  Ni som är pappor här, om ni har ett farligt yrke för att dra in pengar, tar ni med er familjen till jobbet? Varför skulle han ha fru och barn med sig som smugglare?

  Med tanke på hur situationen utvecklats i Turkiet för kurderna där är det möjligt/troligt att de insåg vad som komma skulle.

  Jag klandrar inte människor som försöker ta sig till ett bättre liv, inte det minsta, det är mänskligt. Jag klandrar politiker i EU, med Sverige i spetsen, och media som inte förmår hantera situationen utan istället bedriver en politik som eldar på så att folk fortsätter flöda hit på grund av drömmen om Utopia. Mer om det i ett kommande inlägg.

 9. @Ninni: Aylans pappa ska enligt en mamma som var med på båten och förlorade två barn ha sagt att det var säkert eftersom han vågade ta med sina egna barn. Ett affärsargument alltså.

 10. @Ninni:
  I den australiensiska artikeln jag läste sa kvinnan att hon fått höra att kaptenen hade med sina egna barn i båten och därför kunde hon känna sig trygg…

  Edit: ser nu att andra redan skrivit det. Men det betyder inte att han var med i själva ”smugglarligan”. Jag antar att de alltid engagerar någon annan att köra och kanske betalar dem lite, alternativt låter dem åka gratis…

 11. @Ninni:
  Om man läser The Australian, får man ändå intrycket att han hade kontakt med en mera organiserad smugglare och att han så att säga ”passade på” att ta med sig andra på resan med sin familj, antagligen av ekonomiska skäl. Om detta skulle bli en engångshändelse eller ej, kan ju vara svårt att uttala sig om. Hade han/de lyckats hade han kanske hoppat på denna bana mera permanent?

  Notera gärna också hur SvD skildrar det det hela rätt så känslomässift genom två kvinnors ögon, medan tonen i The Australian är betydligt formellare och mera anklagande, om man så vill. Även bildmaterialet synes ju vara tydligt valt efter vad man vill uppnå his läsarna: en känslomässig och empatisk reaktion med den upprivna pappan på nära håll, eller ett distanserat betraktande av en ensam liten man långt bort …

 12. Fan vad bra om pappan är en skurk. Inte bara innebär det att barnen lever det innebär också att flyktinglägren i Turkiet är son att bo på hotell och de vill bara komma hit för att våldta renrasiga flickor.

 13. @Alith:
  Illegal invandrare är man om man olagligen uppehåller sig i ett land i syfte att varaktigt stanna i landet. Majoriteten av alla legala invandrare saknar asylskäl.

 14. @Maria (m.fl.):

  Det är en trolig förklaring, så kan det vara.

  Oavsett vad, så har han misst sin fru o barn. Det är något jag inte önskar min värsta fiende, än värre att bära om man själv är skuld till det.

  Jag tycker inte han som person är det media borde lägga fokus på, jag tycker situationen är det viktiga. All denna spekulering i media (oavsett sida) med känsleutspel och fokus på personer istället för seriösa funderingar och sakliga diskussioner kring vad som kan göras för att lösa situationen … Det är bara så osmakligt … alltihop.

 15. Såg precis följande på Undantagstillstånd utlyst i Ungern – Nyheter | SVT.se:

  Ungern har utlyst undantagstillstånd i två av landets södra regioner, som gränsar till Serbien, på grund av det stora antal människor som försöker fly in i landet. – Beslutet är ett sätt att smygvägen få sätta in militär, säger Bert Sundström, SVT:s utsände i Ungern.

  ”Vadå ’smygvägen’?” undrar jag. Det är väl liksom poången med ett undantagstillstånd. Att man bland annat ger myndigheter utvidgade befogenheter, då ofta just militären, för att hantera (nöd)situationer som samhällets normala funktioner inte klarar av.